Laatuviinit

Maanantaina matkaan

Moi,

Osaisiko joku suositella muutamaa portugalilista laatuviiniä. Alkon portugeesit ovat kyllä tuttuja.
Erityisesti kiinnostastaisi laadukkaat Vinho Verdet, joissa on vähemmän happoja kuin Alkossa myytävissä bulkki Vinho Verdeissä. Yli kymmenen vuotta sitten sain tosi hyvää Vinho Verdeä Porton lähellä. Kävin tilallakin (pieni Pousada), mutta en nyt kuolemaksenikaan muista viinin nimeä.
Joku Quinta se oli, mutta sillä tiedolla ei pitkälle pötki.

6

1317

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En pysty vastaamaan kysymykseesi vinho verdestä, sillä niitä tuskin juon ollenkaan. Vinho verden eliittiä on Alvarinho-rypäleestä valmistettu viini, jota tuotetaan myös Galiciassa. Tässä vinho verdeen erikoistunut sivusto: http://www.vinhoverde.pt/en/default.asp

      Portugalissa vajaa 40 virallisesti määriteltyä viinintuotantoaluetta (regiões demarcadas) http://www.tuvalkin.web.pt/terravista/Guincho/1421/bandeira/pt(otr.htm#vinh. Parhaimpana lienee perinteisesti pidetty Douron alueen viinejä, mutta laatuviinejä tuotetaan tänä päinä muillakin alueilla. Kaikkien tuotantoalueiden viinejä on tuskin saatavana mistään yhdestä kaupasta.

      Oma suosikkialueeni on Alentejo, joka sijaitsee Lissabonista etelään rajoittuen siellä Algarveen. Alentejossa on eri tuotantolaueita. Itse olen juonut viinejä mm. seuraavilta alueilta: Monsaraz, Reguengos, Borba, Estremoz. Demarkoitujen alueiden sisällä on vielä pienempiä tuotantoalueita, jotka eivät näy kartalta. Alentejon tuontantoalueiden pulloissa lukee Vinho Regional de Alentejo. Yllämainituista alueista lienee Borba tunnetuin ja Borban nimellä myydään erihintaisia viinejä.

      Jonkin verran juon myös Terras de Sadon (Setúbalin niemimaa Lissabonista heti etelään) alueen viinejä, mm. Pasmados.

      Keski-Portugalin tunnetuimpia tuotantoalueita ovat Daõ ja Bairrada. Ribatejon alueella (Tejo-joen varsi) tuontanto on runsasta, mutta en ole löytänyt sieltä mieleisiä kokeilemista.

      Kaikilla yllä mainitulla alueilla tuotetaan sekä puna- että valkoviinejä. Itse juon voittopuolisesti punaviinejä.

      Jos menet alueelle, jolla paikallista tuotantoa, se on luonnollisesti tarjonnassa etusijalle, edellyttäen, että tuotannon volyymi on jonkinlainen. Algarven viinin tuotanto on vähäinen eikä laatu ainakaan viime vuosina ollut korkea.

      • Maanantaina matkaan

        Kiitos linkistä. Löysin etsimäni viinin vaikka alunperin muistin nimen ihan väärin. Viini mitä etsin on Casa De Sezim http://www.sezim.pt/sezim/index.php

        Saa nähdä löydänkö tätä Lissabonista, mutta se nähdään sitten.

        Pete


      • Barbeito
        Maanantaina matkaan kirjoitti:

        Kiitos linkistä. Löysin etsimäni viinin vaikka alunperin muistin nimen ihan väärin. Viini mitä etsin on Casa De Sezim http://www.sezim.pt/sezim/index.php

        Saa nähdä löydänkö tätä Lissabonista, mutta se nähdään sitten.

        Pete

        mutta Verde lienee sen arvoista että näin pitkään "pantattu" vastauskin lienee ok. Douro-joen pohjoispuoleltahan se oikea tavara tulee. Viitannet Quinta da Aveledaan kun puhut meillä myytävästä rupukamasta. Minusta se (eli Casal Garcia) on hyvää. Vaan mikä on nykyään kauhistus: olisin luullut että portugalilaiset viinit ovat viimeisiä, joista aito korkki katoaa. Mutta Casalissa nykyisin peltiä!!!!

        Kuinka vaan: Pohjois-Portugali on ihana paikka!


      • Barbeito
        Barbeito kirjoitti:

        mutta Verde lienee sen arvoista että näin pitkään "pantattu" vastauskin lienee ok. Douro-joen pohjoispuoleltahan se oikea tavara tulee. Viitannet Quinta da Aveledaan kun puhut meillä myytävästä rupukamasta. Minusta se (eli Casal Garcia) on hyvää. Vaan mikä on nykyään kauhistus: olisin luullut että portugalilaiset viinit ovat viimeisiä, joista aito korkki katoaa. Mutta Casalissa nykyisin peltiä!!!!

        Kuinka vaan: Pohjois-Portugali on ihana paikka!

        Silleenhän se vielä on että a) verdestä 80 % on punaista (yäk) ja b) aito valkoinen tavara on sameaa kotiviiniä.


      • Barbeito kirjoitti:

        Silleenhän se vielä on että a) verdestä 80 % on punaista (yäk) ja b) aito valkoinen tavara on sameaa kotiviiniä.

        On harmi, että kun puhutaan portugalilaisista viineistä, usein mainitaan vain vinho verde. Aivan niin kuin ei Portugalissa muita viinejä olisikaan. Vinho verde (jolla matkailusivuilla poikkeuksetta tarkoitetaan nuorta valkoviiniä) on toki vakauttanut asemansa, mutta sen osuus Portugalin koko viinintuotannosta on pieni. Yhtenä syynä siihen, että vinho verde on niin kovasti esillä suomalaisten keskuudessa, ovat suomalaiset matkanjärjestäjät, jotka tuskin sivuillaan Portugalista portviinin lisäksi muita viinejä mainitsevat.

        Vinho verdeistä suosittelen Alvarinhoa, Espanjassa Albariño.

        Portugali on täynnä laadukkaita pöytäviinejä, niin puna- kuin valkoviinejäkin. Maan vuosittainen viinintuotanto on noin 720 milj. litraa, josta vientiin menee noin 35 prosenttia. Vinho verden osuus koko viinintuotannosta on vajaa 100 milj. litraa. Vinho verde tinto (punainen) juodaan jota kuinkin kaikki Pohjois-Portugalissa tuotantolaueen tuntumassa.


      • suokkidesign
        masseur kirjoitti:

        On harmi, että kun puhutaan portugalilaisista viineistä, usein mainitaan vain vinho verde. Aivan niin kuin ei Portugalissa muita viinejä olisikaan. Vinho verde (jolla matkailusivuilla poikkeuksetta tarkoitetaan nuorta valkoviiniä) on toki vakauttanut asemansa, mutta sen osuus Portugalin koko viinintuotannosta on pieni. Yhtenä syynä siihen, että vinho verde on niin kovasti esillä suomalaisten keskuudessa, ovat suomalaiset matkanjärjestäjät, jotka tuskin sivuillaan Portugalista portviinin lisäksi muita viinejä mainitsevat.

        Vinho verdeistä suosittelen Alvarinhoa, Espanjassa Albariño.

        Portugali on täynnä laadukkaita pöytäviinejä, niin puna- kuin valkoviinejäkin. Maan vuosittainen viinintuotanto on noin 720 milj. litraa, josta vientiin menee noin 35 prosenttia. Vinho verden osuus koko viinintuotannosta on vajaa 100 milj. litraa. Vinho verde tinto (punainen) juodaan jota kuinkin kaikki Pohjois-Portugalissa tuotantolaueen tuntumassa.

        ehkäpä paras Portugalin vinho on tanskalaisten tuottamaa ja tulee Alentejosta!

        Olen maistanut...

        Cortes de Cima Reserva

        History
        From selected vineyard sites and separately fermented batches, we choose the best for our Reserva. A full bodied blend of Aragonez, Syrah and other Portuguese varieties, the wine is barrel aged for 12 months in new oak barrels. Made in limited quantities and only in exceptional years.

        Current Vintage: 2004
        Buy it on our online shop

        Click here for PDFs of past vintages: 2001, 2003, 2004


        Vintage 2004
        St. Peter baptized the very first and the very last day of Harvest with rain this year! The 5 weeks in between were warm days under bright blue skies and cool nights, perfect Alentejan harvest weather with optimal ripening conditions. In short, yields were lower, ripeness was very even, with healthy fruit, good acid levels, high color and alcohol levels. BUDBREAK took place in March with FLOWERING starting in early May. With the weather completely on our side, we were able to fine–

        tune the harvest just to our wishes. A single section of the vineyard, sometimes just sections of a single row, were selected each day for HARVESTING according to whether or not the grapes had reached the desired level of phenolic ripeness.

        Vinification

        Made exclusively from selected grapes hand picked at optimum maturity from chosen sites in our own vineyards. Fermented without stems under temperature control, frequent delestage, followed by extended skin maceration to enhance varietal fruit characters, and to provide tannin structure and balance. Aged for 12 months in American oak (15%) and new French oak (85%) barrels, and then blended to give balanced varietal fruit and oak components. Bottled, unfined and filtered in July 2006.

        Tasting Notes

        deep red, garnet edges

        - developing bouquet showing spicy oak, balsamic and mocha notes, mint, blackcurrant fruit

        - earth and savoury fruit on the palate,oak complexity with hints of chocolate, soft, nice balance, good length, well structured tannins.

        Appellation: Vinho Regional Alentejano

        Varieties: 52% Aragonez, 24% Touriga Nacional, 14% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon

        Total Acids: 5.8

        Final pH: 3.82

        Residual Sugars: 3.6

        Alcohol: 14%

        Barrel Ageing:12 months in FO (85%) and AO (15%)

        Grown, produced and bottled at the family estate.

        Bottled unfined and filtered in: July 2006

        Total production: 16.130 (75cl)

        Release date: November 2008

        Unique Code: AVIN8568568477990 [?]

        This is a QR Code, scan it with your mobile or click to know more!

        Awards
        Gold Medal - Vinalies Internationales - France 2009

        BEST OF NATION - Portugal - S.F. Intl Wine Competition - California 2008

        Gold Medal - S.F. Intl Wine Competition - California 2008

        Great Gold Medal - Concours Mondial du Vin - Bruxelles 2007

        Gold Medal - Mundus Vini - Germany 2007

        Silver Medal (BEST IN CLASS) - Intl Wine & Spirit Competition - UK 2007

        Silver Medal (BEST IN CLASS) - Intl Wine & Spirit Competition - UK 2008

        Silver Medal - Challenge Intl. du Vin - Bordeaux 2008

        Silver Medal - International Wine Challenge - London 2007

        Silver Medal - Decanter World Wine Awards - UK 2008

        Silver Medal - Vinalies Internationales –France 2007

        Gran Menzione - Vinitaly 2007 Concorso Enologico Internazionale

        Rating 91 Parker points


        Juha toistakymmentävuottatouhunneenna
        Algarve-Andulucia-Baleares-Fronteira
        www.suokkidesign.webs.com

        ps.vanhoja kuvia ei ole tallessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1887
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1296
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe