Koe- janäyttelysäännöt ja nartun juoksu

Harmittaa!

Saako narttua, jonka juoksu on juuri loppumassa/loppunut, viedä näyttelyyn / kokeeseen / mihinkään koiratapahtumaan?

14

11109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juoksut

      saako viedä narttua, jonka juoksu on juuri loppumassa
      - näyttelyyn => saa
      - kokeeseen => riippuu kokeesta (osaan voi osallistua juoksuinenkin narttu) ja tuomarista (tekee tarkastuksen)
      - mihinkään koiratapahtumaan => riippuu kai tapahtumasta, vaikkei se kai suositeltavaa olisikaan. Itse en olisi menossa, jos ei ole aivan p a k k o.
      -------------------
      Näyttelyt

      Näyttelysäännöistä on poistettu 1.1.2004 kohta, ettei "selvästi kiimainen narttu" saa osallistua näyttelyyn. Eli juoksuisen nartun voi viedä näyttelyyn.

      http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/26B6DE05-1C5E-4DF2-88F6-5AF138F87902/0/Koiranayttelysaannot_valt2003.pdf

      Kokeet

      Vaihtelevat lajin mukaan. Jokaisen lajin kohdalta tilanteen voi selvittää
      Palveluskoiraliiton tai kennelliiton sivuilta:
      http://www.palveluskoiraliitto.fi/pdf/kv_saanto.pdf

      "Ennen koesuorituksen alkamista kokeesta vastaava tuomari tai hänen määräämänsä tuomaripätevyyden omaava henkilö suorittaa koiran kiiman tarkastuksen."
      Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koiran hännän alta pyyhkäistään valkoisella talouspaperilla ja katsotaan, ettei siinä ole juoksun merkkejä.

      http://www.palveluskoiraliitto.fi/pdf/kans_saanto.pdf

      Esim. Käyttäytymiskoe:
      "Kokeeseen voi osallistua juoksuisella nartulla. Juoksuinen narttu suorittaa tottelevaisuusliikkeet viimeisenä, sen jälkeen kun muut koirat ovat suorittaneet osuutensa."

      Jälki-, Haku-, Etsintä- ja Viestikokeista ja Valjakkohiidosta, Opastuskokeesta mainitaan:
      "Kokeeseen ei saa osallistua kiimaisella nartulla."

      Erikoisjälkikoe:
      "Kokeeseen saa osallistua kiimaisella nartulla".

      Ja tottelevaisuuskokeiden säännöt kennelliitosta:
      http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/81499B30-BC58-4A0A-A129-675561F39DE7/0/TOKO_saantovihko_2009.pdf
      "Kokeisiin ei saa osallistua:
      – kiimainen narttu, lukuun ottamatta SM-kokeen erikoisvoittaja-
      luokkaa ja Kennelliiton edustusjoukkueen valintakokeita"

      • osallistua noihin

        tapahtumiin, niin pidä pliiiiiiiiiiiis, se kaukana sivussa uroksista, muuten saat tuta vihaisia katseita. Tule esiin koirasi kanssa vain kun on sen vuoro ja sitten heti pois. Tapahtumissa on uroksia pilvin pimein ja tietänet miten juoksunartut vaikuttavat. Eli jos ei ole aivan PAKKO, niin etsi nyt ihmeessä toinen näyttely tai mikä tapahtuma nyt sitten onkaan. Kiitos.


      • Harmittaa!
        osallistua noihin kirjoitti:

        tapahtumiin, niin pidä pliiiiiiiiiiiis, se kaukana sivussa uroksista, muuten saat tuta vihaisia katseita. Tule esiin koirasi kanssa vain kun on sen vuoro ja sitten heti pois. Tapahtumissa on uroksia pilvin pimein ja tietänet miten juoksunartut vaikuttavat. Eli jos ei ole aivan PAKKO, niin etsi nyt ihmeessä toinen näyttely tai mikä tapahtuma nyt sitten onkaan. Kiitos.

        Ei olisi tarvinnut noin äkäisesti vastata. Ymmärrän asian vähemmästäkin. Säännöistä sainkin asialliset vastaukset, kiitos niistä vastanneille.


    • Tuossa saitkin jo asiallisen vastauksen mihin saat viedä ja mihin et saa viedä.

      Itselläni on uros, mutta minua ei haittaa lainkaan vaikka juoksuinen narttu olisikin samassa treenissä tms. Kunhan nyt ei pyllyään ihan meidän pojan nenään tunge!

      Kyllä juoksuisellakin nartulla on ihan oikeus osallistua treeneihin ja näyttelyihin ja moneen muuhun koiratapahtumaan! Olisi aika kohtuutonta vaatia juoksuista narttua pysymään neljän seinän sisällä aina juoksun ajan. JOS urosten omistajat eivät saa omia uroksiaan hallintaan kun lähellä on juoksunarttu, niin se on kyllä ihan uroksen omistajan oma ongelma - kannattaisi silloin harkita sen oman koiran kouluttamista!

    • koiruus

      Samaa mieltä edellisen kanssa. Oma koira on pystyttävä pitää hallinnassa oli sitten juoksuisia narttuja, rusakoita, lehmiä tms. lähettyvillä. Itse nartun omistajana pyrin välttämään näyttelyissä käyntiä juoksujen aikaan, mutta jos olen ilmoittautunut ja maksanut koiran ja sen juoksut osuvat samaan aikaan niin tottakai sinne näyttelyyn mennään. Ei sitä rahaa aleta roskiin heittämään.

    • vinkkivitonen

      jos pelkäät uroskoirien omistajien vihaisia katseita, ala syöttää koirallesi spirulina valmistetta ainakin viikkoa ennen näyttelyitä.

      Spirulina saa nartun "eritteet" haisemaan erilaiselta, ja urokset eivät usein edes tajua että nartulla on kiima.

      Toimii minulla, kun talossa on sekä leikkaamaton narttu ja uros.

      • Näin on...

        ...mutta Spirulinaa käytettäessä on muistettava aina annostelun jälkeen kävelyttää koiraa kuusi kertaa talon ympäri vastapäivään. Muuten se ei toimi.


    • Cat1982

      Toisilla uroksilla on tosi vaikeaa narttujen juoksujen aikaan, eikä sille voi mitään koulutuksella. Urosta on vaikeaa esittää jos sitä ennen on kehässä kulkenut juoksuinen narttu. Oikeasti joillakin uroksilla alkaa hormonit hyrräämään tosi rankasti, ja se voi alkaa ulisemaan ja etsimään sieltä näyttelystä sitä narttua ja voi alkaa aggressiiviseksi toisille uroksille.

      Jos mulla olis narttu, en menisi sen kanssa mihinkään näyttelyyn kun sillä on juoksut. Hyvällä onnella tosiaan joku isompi uroskoira voi päästä irti ja yrittää päästä astumaan narttua. Hyvähän se on uroskoirien omistajille välttää niitä näyttelyitä missä on juoksuisia narttuja, jos siitä tietäis. Myös tämä vaikuttaa arvosanaan kehässä jos et saa koiran päätä edes nousemaan ylös narttujen hajujen vuoksi.

      Jos menee juoksuisen nartun kanssa näyttelyyn, niin yritä ainakin pissattaa sitä hyvin kaukana näyttelyalueesta ja käytä jotain nartuille käytettävää suihketta että se narttu ei tuoksu ainakaan hyvin vahvasti uroksille.

      On outoa edes kuvitella että joku ajattelee että koiran hormonitoimintaa voisi jotenkin estää kouluttamalla koiraa.

      • Anonyymi

        Näin se on, jos uros koira ei reagoi juoksuun niin uroksessa on jotakin vialla. Vai kouluttamalla hoituu 😂😂😂


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näin se on, jos uros koira ei reagoi juoksuun niin uroksessa on jotakin vialla. Vai kouluttamalla hoituu 😂😂😂

        Tottunut uros ei reagoi kuin tärppiaikaan, tottumaton sitten mihin vain juoksuvaiheeseen. Ite ison sekalauman omistajana voin näin sanoa, mutta ikävää se uroksille, jotka eivät ole narttujen kanssa eläneet, voi olla haistaa kaukaisuudessakin se tyttö. Ja siksi urokset ovat ensin kehässäkin.


    • plheikki

      Sterilointi on nartulle rankka leikkaus ja riskinä mahdolliset sivuvaikutukset, pidätyskyvyttömyys ym. Urokset, joita ei aiota käyttää astutukseen, on helpompi steriloida, suosittelen, jos kiimassa olevien narttujen läheisyys on liikaa. En itsekään mielelläni vie narttuani nyt näyttelyyn, kun sillä on kiima. Oletin kiiman olevan ohi näyttelyyn mennessä.

      Valitettavasti osallistumista ei voi peruuttaa, maksut on maksettu. Koska säännötkään eivät kiellä, katson siis oikeudekseni osallistua koirani kanssa.

    • ...?

      Suosittelen bitch sprayta.
      Sillä kun sumuttelet koiran ahterin niin ei ne urokset ainakaan niin herkästi äkkää että on juoksut.
      Löytyy eläinkaupoista

    • KiihkeäUros

      Komppaan aloittajaa...minuakin harmittaa.
      Omistan lupaavan nuoren uroksen ja se käyttäytyy muuten erittäin hyvin mutta sillä on voimakkaat vietit. Se sinänsä on ihan hyväkin rotuominaisuus.
      Mutta kun koira on vielä kokematon ja haastetta riittää jo siinä ettei provosoidu muista uroksista, peli on pelattu kun kehään tuodaan juoksuinen narttu.
      Kyllä saa olla melkoinen kouluttaja että pää pysyy pystyssä ja koira ei kiihdy liikaa.
      En ymmärrä miksi se narttu pitää juoksun aikaan edes näyttelyyn viedä, eihän sekään silloin yleensä parhaimmillaan ole.
      Sitten esiintyy myös ikävää taktikointia. Esim. jollakin on kaksi narttua, joista toinen hyvä ja toinen ei niin hyvä, mutta sillä on juoksut. Otetaan molemmat näyttelyyn ja saadaan pelattua sillä monta hyvää urosta ulos.
      Tätä olen saanut kokea jopa samalta kasvattajalta tulleiden koirien kesken. Eli on kaksi urosta samasta pentueesta. Kasvattaja jostain syystä suosii toista urosta. Oletetaan että minun koirani ei ole kasvattajan "suosikki"....jostain syystä näyttelyyn ilmestyy oman koirani kasvattaja juoksuisen nartun kera.
      Toinen uroksista saa mennä näyttelyyn rauhassa, ainakaan oma kasvattaja ei tule häiritsemään suoritusta.
      Ja tämä suosiminen sitten....tulee lähinnä siitä, miten ruskea kieli kelläkin on. Jos olet aina kasvattajaasi kehumassa ja mielistelemässä kaikin keinoin, saat helposti tuon aseman. Toki järkevä kasvattaja ei tälläistä tee, mutta näitä kuvailemianikin tapauksia löytyy.
      Itse olen ollut kasvattajaani yhteydessä säännöllisesti, mutta en joka joulu ja syntymäpäivä, lahjoja ole lähettänyt. Asiallisesti olen pyrkinyt kommunikoimaan. Tässä tapauksessa se ei riitä.
      Mutta noin yleensäkin, kertokaahan te konkarit, miten saatte voimakasviettisen uroksen koulutettua siten ettei juoksuinen narttu pilaa esiintymistä.
      Ja ihan konkreettisia neuvoja kaipaan. Harmi jos muuten erittäin hyvä uros menee hukkaan. Tällä omallani olisi todennäköisesti jalostusarvoa, mutta jokunen meriitti olisi hommattava.

    • remi-

      Olen huomenna viemässä vanhempieni koiraa ensimmäisiin ja mahdollisesti viimeisiin näyttelyihinsä, ikävä kyllä sillä on ilmeisesti juoksut ALKAMASSA, ainakin oman uroskoirani käyttäytymisen perusteella - tosin kyseinen koira on teini-iässä ja tuntuu olevan tuota kyseistä narttua kohtaan vähän väliä tuollainen. Näyttelyihin on tulossa melkein kaikki pentueen koirat sekä niiden kasvattaja eikä sieltä siis lähtökohtaisesti olla meidän puolesta hakemassa menestystä.

      Tod. näk. käyn vain ostamassa narttusuihkeen ja pidän paikan päällä koiran mahdollisimman kaukana uroksista. Näyttelyihin ilmoittautuminen maksoi 30-40 euroa ja niihin valmistautumiseen on käytetty aikaa ja rahaa. En siis ala tässä vaiheessa enää peruuttelemaan, etenkin jos säännöissäkään ei kielletä mitään. Ja tosiaan, ne juoksut ovat ilmeisesti alkamassa pian. Kunhan pelaan varman päälle.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8086
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      39
      2905
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2213
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1876
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      13
      1624
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1493
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1425
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    Aihe