Roskakalat

surkea kalastaja

Olen yrittänyt päästä selville onko vesissämme roskakaloja. Toistaiseksi en ole löytänyt. Määritelmäni on, jotta jos kalasta saa suhteellisen pienellä vaivalla herkullista ruokaa, niin se ei ole roskakala.

Esimerkiksi muutama pilkkiahven ja särki. Nehän tuomitaan herkästi roskakaloiksi. Särjet piikkisiä ja ahvenet työläitä. Vaan kun olen menetellyt niin, että suomustan särjet ja nyljen ahvenet sekä paistan kypsäksi. Tähän asti varmaankin aivan selvä juttu. Mutta sen jälkeen irrottelen isosta ruodosta lihat välittämättä pienistä piikeistä ja heitän lihamyllyyn. Pieniä piikkejähän on särjessä tuhannen ja ahvenesta tulevat vatsapuolen piikit mukana. Vaan kun kerran myllystä laskee, niin ei ole tietoakaan piikeistä.

Myllyyn perään sipuli ja porkkana. Ja sen jälkeen tuohon massaan lisukkeet kuten munaa ja jauhelihaa. On ihme jos tuosta saa paistamalla roskaruokaa. Tuossa on sekin hyvä piirre, että raaka kalapullataikina voi sisältää lapamadon esiasteita j jokainen kalapulla pitää varmasti saada kypsäksi. Kertaalleen kypsäksi paistettu ei vaadi ainakaan kalojen takia ylikypsentämistä.

Jos pikkukalat kypsentää savustamalla, tulee kalapulliin mainio savuaromi. Moni on varmasti kyllästynyt pienien savuahvenien syöntiin kun ei niistä oikein saa irti mitään. Lihamyllyyn heittely on joutuisaa kun ei tarvitse välittää ruodoista.

Pienet lahnat ja hauet ovat aivan yhtä mainioita tuolla tavalla käsiteltynä. Kokorajoitusta ei ole. On tullut kokeilluksi sorvasta ja ruutanastakin. Tosin ruutanat olivat puolikiloisia. Aivan mainiota tavaraa tulee noistakin. Sorva kannattaa terästää tillillä. Se vie mudan maun.

Eli mitä tässä yritin opastaa. Lyhyesti: Kypsennetään ensin ja sitten isot ruodot pois ja myllyyn.

4

808

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • surkea kalastaja

      Joskus otin talteen verkosta sulkaviakin. Niistä tulee vallan mainio mureke. Mieto ja maukas.

      Pitäisi päästä joskus parannuskalastajien nuotalle. Ottaisin kyllä roskakaloja enemmänkin. Jutut meren jäälle jätetyistä lahnoista tuntuvat törkeiltä, kun tietää tekniikat. Ja toutaimista. Niistähän uutisoitiin Aamulehdessä muutama vuosi sitten. Verkkokalastaja jätti toutaimet jäälle kun eivät ne käy kaupaksi. Näin pari vuotta sitten toutaimen Tampereella Tammelan torilla. Hintaa kyselin parin kilon kalalle. Kymmenen euroahan se kilolta. En ihmettele ettei roskakala käy kaupaksi. Vanhassa rahassa sisäfileen hinta.

      Porin torilla oli takavuosina isoa särkeä ja pientä kampelaa. Ostelin mielelläni opiskelijabudjetilla gourmet-aineksia. Siellä hinnat olivat kohdallaan ainakin 80-luvulla.

    • surkea kalastaja

      Tein muuten sorvasta niin, että suomustin ja sitten savustin. Ja ravistelin lihat myllyyn. Eivät säilyneet kalapullat kunnolla pannulta lautaselle. Säilyvyys oli täysi nolla. Hyvä että itselle sain piilotettua muutaman.

    • nomoom

      salakka, kolmipiikki, kiiski ===> sorsille

      • surkea kalastaja

        Isot kiisket kannattaa nylkeä kuten ahvenet ja paistaa. Aivan ahvenen veroinen tai jopa maukkaampi.

        Sain joskus nuorukaisena Parkanojoesta aivan hyvän kokoisia kiiskejä ja tulipahan kokeilluksi. Limaisuus ei haittaa kun nahat kiskoo pois taiten. Pelkkä nahaton kalapuikko on aivan kuiva limasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5604
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      57
      1718
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe