takaisin suomeen

ulkopuolinen kotona?

Palasin Suomeen muutama kuukausi sitten asuttuani kaksi vuotta ulkomailla. Nyt ongelmana on miten tänne sopeutuu uudelleen. Kaikki on niin tuttua ja samalla suuresta kaveripiiristä on enään muutama jäljellä. Kaikkien elämät ovat kulkeneet eteenpäin. En tietenkään olettanut palaavani samaan tilanteeseen kuin se mistä lähdin. Tällä hetkellä tuntuu aivan kun en kuuluisi minnekään. Ulkomailla sitä oli aina ulkomaalainen, mutta se oli jotenkin normaalia. Nyt Suomessa tuntuu kuin olisin ulkopuolinen. Tunteeni ovat sekavat ja vaikka elämä asettuu uusien ihmissuhteiden rakentaminen tuntuu vaikealta ja vanhojen uudelleenrakentaminen ei ole yhtään helpompaa. Onko kellään kokemuksia takaisin Suomeen muutosta?

10

886

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Piiu68

      on ollut todella vaikeaa... kaverit tuntuu hävinneen, ja olo on kuin olisin vieraalla planeetalla koko ajan. Pakko on vaan yrittää, ja toivoa että elämä lähtisi sujumaan vielä kunhan aika kuluu.

    • kaakkois-Aasiasta

      Palasin juuri ennen juhannusta kaakkois-Aasiasta 3½ vuoden jälkeen. Ja olen asunut Ruotsissa yli 10 vuotta. Ensi vaikutelma oli kylmyys. Siis kuusikin astetta aamulla, kun en ollut kokenut kuin vähintään 28 astetta vuosia, useimmiten 32 astetta. Ja sitten puhe kuulosti oudolta kadulla. Ja hinnat hirvittävät vieläkin. Vertaan koko ajan thai-batheihin. Sama oli kun muutin Ruotsista Suomeen. Kauheat ne hinnat oli silloinkin. Esimerkiksi asuminen. Mutta kylläsiihen pikku hiljaa parkkiintuu. Hitaammin mitä vanhempi. Ehkä sinulla on muutama tosi hyvä ystävä Suomessa. Niiden avulla sitä asettuu paikoilleen. Niin minun kohdallani oli. Mutta olen palautumassa tästä buddhalaisesta kulttuurista tähän raakalaiskulttuuriin. Yksi munkki sanoi minulle, että ensimmäiset länsimaiset Thaimaassa sanoivat heitä raakalaisiksi. Olin ihan suu auki. Siis kristitty kulttuurihan on lahdannut miljoonia ja miljoonia alkuperäiskansoja ja sitten heillä on otsaa sanoa buddhalaisia raakalaisiksi. No poikkesin aiheesta, mutta sawadi kap sit vaan _/\_.

      • crez-

        Siis oikeasti sopeutuminen tänne takaisin on ihan kauheaa..Kreikassa kaikki on niin 'yksinkertaista', syntyi monenlaisia uusia suhteita, ja nyt taas uusi sopeutuminen tänne suomeen.
        Lentokentälle menin minishortseissa, ja t-paidassa. Aamulla oli 5astetta lämmintä helsingissä. Silloin jo aattelin että nyt on pakko päästä takaisin..Nyt 2vk jo suomessa, alkaa sopeutuminen edistymään.
        Halu takaisin on kova.


    • FinnTown

      Suomeen on todella helppo sopeutua !

      Kaikki puhuvat suomea ja ovat olleet ulkomailla monia vuosia ja siten ymmärtävät että millaista on juuri palata.

    • Pipa01

      Asuin 34 vuotta Saksassa, palasin vuosi sitten. Sopeutuminen on ottanut koville. Vaikka olin työni puolesta käynyt Suomessa 6-12 kertaa vuodessa, on aivan eri asia käydä ja asua Suomessa.
      Etenkin ottaa aivoon suomalaisten itseriittoisuus ja virkamiesmentaliteetti.

      Tuntemuksia kuvaa hyvin Lars Huldénin runo TULLA TAKAISIN:

      Kun tulet takaisin kylään,
      josta olet ollut kauan poissa,
      et tule niinkuin tulisit vaan.
      Sinä muistat, millainen se oli ennen,
      siis millainen luulet sen olleen joskus,
      kuin olisit kiiltopaperista leikannut siitä muistiisi kuvan.
      Ja onhan rannalla kaunista
      ja on toki metsässä hiljaista
      ja kyllä sinut otetaan vastaan
      kun tulet takaisin.
      Mutta ihmisiä ne ovat sielläkin,
      eivät sen parempia, eivät sen huonompia.
      Siellä sun täällä tuttavissa
      ole varovainen käänteissäsi
      ettet liikoja leventele.
      Kyllä täällä on kateutta siinä kuin isommissakin paikoissa.
      Omansa jokaisella
      mitäpä muutakaan.
      Niin, tervetuloa kotiin nyt sitten!


      Dramaturgi-ohjaaja Karatiina Numminen ilmaisi asian näin:

      Suomihan on sellainen maa, että täällä on yksi kaikkea, yksi sanomalehti, yksi johtaja, yksi mielipide, yksi kerrallaan. Demokratia on oikeastaan vitsi.

      • Kiintea Kunta

        Sinun täytyy muistaa että Suomessa asuu 5miljoonaa ihmistä !


      • Nipottaja
        Kiintea Kunta kirjoitti:

        Sinun täytyy muistaa että Suomessa asuu 5miljoonaa ihmistä !

        Suomessa asuu 5 miljoonaa suomalaista ja Suomen rajojen ulkopuolella vielä yksi miljoona.

        Jos nämä kaikki äänestäisivät samaa puoluetta...

        Olin ulkosuomalaisparlamentin delegoituna aikoinaan valmistelemassa kaksoiskansalaisuutta ja lähdeveron poistamista ulkomailla asuvien eläkkeistä.
        Äidin perintönä kansalaisuuden on saanut vasta vuodesta 1986, papiksi nainen pääsee vuodesta 1988 - se siitä suomalaisen naisen tasa-arvoisuudesta.

        Viiteen miljoonaan mahtuisi vallan hyvin myös kaksi mielipidettä.
        Vaan sepä ei käy, ei uskalleta.
        http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Tutkija Hyvä veli -verkostot ja puoluerahoitus korvaavat lahjonnan/1135247775854


    • Inhoan Suomea sydameni pohjasta

      Kokemuksesta tiedan etta kulttuurishokki Suomeen pain palatessa on suurempi kuin konsanaan ulkomaille muuttaessa. Tama on oikein tutkittu asia.

      Olen ulkomaankomennuksella ja pyysin viela lisaaikaa taalla kahdesta syysta. Ensiksi, haluan olla ulkomailla. Toiseksi, en halua palata Suomeen.

      En tieda kumpiko halu on vahvempi. Asun paratiisimaisessa, koyhassa maassa jossa elama maistuu hyvalta. Vaikka en itse asu kurjuudessa naen sita paivittain ja se on aika opettavaa. Usein on kuitenkin pakko kysya itseltaan mika todella on kehitysmaa, nykyinen kotimaani vai Suomi. Kaukana on Suomen keinotekoinen kiire ja stressaava ymparisto. Kylmat, persoonattomat, pystyynkuolleet ihmiset ja kylma ilmasto ja liian kalliit hinnat- Suomi on mennyt pahasti alaspain, palvelut on karsittu ja kaikessa saastetaan ja tehostetaan. Leipajonoista loppuu leipa.

      • Teen mitä teen.

        Jos tuntuu pahalta palata, kannattaa pysyä poissa. Niin se on yksinkertaista.


      • Olen itse käynyt läpi sopeutumisen Suomeen 80-luvulla. Vaihe kesti kymmenisen vuotta. Sopeutumisvaiheessa on syytä muistaa, että mitään paratiisia (jossakin muualla kaikki on paremmin) ei ole jossakin muualla (kuten sopeutumisvaiheessa oleva usein haluaa uskoa) ja että jossakin maassa on elettävä, ihan villiä territoria kun ei taida enää lötyä.

        Näennäisdemokratiaa lötyy jokaisesta maasta. Sitä paitsi tietynasteinen koheesio, konsensus, tarvitaan, jotta joku maa ylipäätään säilyisi yhtenäisenä ja hallitsemiskelpoisena.

        Sopeutumisvaiheessa olevaa henkilöä ei auteta solvaamalla Suomea tai suomalaista järjestelmää, joka on ihmisten luoma ja aivan yhtä epätaydellinen kuin jossakin muussakin maassa.

        Jos sopeutuminen Suomeen ei näytä onnistuvan hyvistä yrityksistä huolimatta, henkilön on syytä miettiä paluuta oleskelumaahan. Autuutta ei ole missään, mutta toki jossakin toisessa maassa voi olla onnellisempi. On myös syytä muistaa, että monelle vieraassa maassa asuminen on tuskallista. Moni ei kestä esim. sitä, että huomautetaan vieraasta korostuksesta.

        Asuin itse ensimmäiset 20 vuotta maalla pienessä maalaispitäjässä, minkä jälkeen suoritin armeijan muualla ja lähdin opiskelemaan silloin yhteen Suomen kolmeksi suurimmasta kaupungista. Kolmen vuodesta päästä muutin Amerikkaan, jos suoritin opintoni loppuun, samalla työskentelin ja menin naimisiin. Palasin perheeni kanssa kuuden vuoden jälkeen Suomeen, Helsinkiin, jossa tein työurani, vajaat 30 vuotta. Varhaiseläkkeelle jäätyäni muutimme Azoreille, jossa nyt asumme. Täällä on hyvä olla: on aina sopivan lämmintä, rauhallista ja turvallista ja Suomeen verrattuna pienet verot. Portugalilaisessa demokratiassa ja yhteiskuntajärjestelmässä on omat puutteensa, mutta se toimii eikä Portugali kehu olevansakaan maailman paras kuten Suomi.

        Poikamme asui ensimmäiset 27 vuotta Suomessa. Nyt hän on asunut kolme vuotta ulkomailla. Ensimmäisen vuoden hän opiskeli Walesissa ja sen jälkeen hän ollut työssä Puolassa ja viihtyy siellä ensishokin jälkeen mainiosti. Hän lomaili elokuussa Suomessa, Helsingissä ja kotipitäjässäni. Niillä luonnollisesti on merkitystä hänelle, mutta hän kertoi, ettei mielellään palaisi Helsinkiin.

        Elämässä on päätöksiä mietittävä sekä järjellä että tunteella, mutta ei ainakaan pelkästään tunteella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2415
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      79
      2010
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      243
      1970
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1757
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1671
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1639
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1544
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1331
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1228
    Aihe