Terveiset Maltan reissulta!

Metna

Vietimme mieheni kanssa upean loman viikko sitten Maltalla! Asustimme Sliemassa, Kennedy Nova hotellissa. Hotelli oli pieni pettymys (paikallinen 4 tähden luokitus): huoneet oli pienet, suht siistit kuitenkin. Huoneemme "landside view" osoittautui kapeaksi kuiluksi, tosi pientä parvekettamme vastapäätä oli siis seinä ja parvekkeita. Aamupalaksi söin enimmäkseen vain juustoa ja sämpylöitä, pekonit ja pavut kun eivät aamusta uponneet! Alkoi parin aamun jälkeen jo tökkimään, kun tuoreita vihanneksia ei juuri ollut tarjolla. Henkilökunta oli ystävällista ja auttoi mielellään. Hotelli oli myös kivalla paikalla rantakadulla, Slieman keskusta ja bussiasema kävelymatkan päässä. Kattoterassilta upeat näkymät satamaan ja lahden yli Vallettaan! Uima-allas oli pieni, eikä houkutellut uimaan. Tosin emme hotellilla aikaamme tuhlanneetkaan, sillä aamusta lähdimme kiertelemään saarta ja tulimme alkuillasta takaisin ja sitten illanviettoon ulos.
Sliema on melko "tylsä" kaupunki, mutta erittäin hyvä kiintopiste saaren tutkimiseen! Sliemassa itsessään ei ole nähtävää, iltaelämä (siis ruokaravintolat ja paikat, jossa käydä lasillisella) oli melko niukkaa. Niinpä lähes joka ilta suuntasimme St. Juliansiin Spinola Bayhin, jossa ihania ruokapaikkoja ja ihmisiä oli paljon! Sliemassa on paljon merkkiliikeitä, mutta ei niinkään turistikrääsää, mikä oli hyvä asia. Rantakadulla Captain Morganin laivareissuja kauppaavat alkoivat loman puolen välin jälkeen jo ärsyttää, muuten tyrkyttäjiä ei juuri ollut. Kaupoissa sai rauhassa katsella.
Valletta on ihana, kompakti kaupunki, ja siellä vierailimmekin muutamaan otteseen. Yksi päivä meni turistinähtävyyksiä ihmetellessä. Kävimme Argeologisessa museossa (hyvä), St.Elmon linnoituksen sotamuseossa(mielenkiintoinen), St. Johnin Katedraalissa ja parissa muussa kirkossa (upeita) sekä Baracca-puutarhoissa (hyvät näköalat). Ajelimme myös vossikalla, hauskaa puuhaa! Sunnuntaina kävimme Vallettan markkinoilla, jossa oli paljon paikallista porukkaa. Vietimme myös yhden iltapäivän shoppaillen Vallettan kaupoissa. Turistikauppoja, jossa myytiin Maltan futispelipaitoja (tuliaisiksi), on kaupunginporttien tuntumassa, ja edempänä on merkkiliikkeet ja kultakaupat.
Kävimme kahden sataman risteilyllä (Sliemasta) ja lasipohjaveneilyllä (Bugibbasta), tosin emme juuri elämää veden alla nähneet, muuten mielenkiintoinen kokemus.
Blue Grotto oli elämys! Olimme kymmeneltä veneessä, kun luimme, että ajoissa kannattaa mennä väriloiston vuoksi, kannatti vaivautua heräämään!
Mdina ja Rabat olivat myös mielenkiintoisia kaupunkeja. Mdinassa on heti kaupunginporttien kohdalla vankila/kidutusmuseo, lapsille raaka, mutta aikuisten kannattaa käydä, jos kiinnostusta riittää! Katedraali oli myös upea! Kävimme näköalakahvilassa kakuilla, näkymää riitti pitkälle, Sliemaan asti! Rabatissa kävimme Pyhän Paavalin luolakirkossa ja Pyhän Agathan katakombeissa. Molemmissa kannattaa käydä, varsinkin katakombit luurankoineen ja huumorintajuisine oppaineen oli kokemus!
Kävimme myös Marsaxlokkissa, satama oli kaunis, vaikkei kalastajakylällä juuri muuta tarjottavaa ollutkaan. Meren ja kalan tuoksu sai jäämään kuitenkin lounaan ajaksi! Tuoretta tonnikalaa ja superkuningaskatkarapuja kun ei voi kukaan vastustaa!
Gozon saari oli myös ihana! Emme ottaneet valmista retkeä, minkä huomasimme virheeksi heti saarelle päästyämme. Bussit kulkevat Gozolla niin harvoin, ettei päivän aikana olisi ehtinyt käydä jokaisessa haluamassamme paikassa. Tosin onni onnettomuudessa, emme mahtuneet satamasta Victoriaan menevään bussiin, joten otimme taksin. Taksikuskit tekevät nimittäin saarella omia "retkiään". Nuori, ystävällinen kuskimme kertoi, että voi 60 € kuskata meitä koko päivän niin, että näemme neljä valitsemaamme kohdetta ja hän odottaa meitä paikan päällä niin kauan kuin tarvis. Sovimme diilin ja kaikki meni hienosti, kuski odotti meitä ilmastoidulla autollaan siellä, mihin oli meidät jättänytkin, kertoi koko matkan maltalaisesta kulttuurista, historiasta ja vastaili loputtomiin kysymyksiimme. Lopuksi pääsimme takaisin satamaan, jossa annoimme vasta rahat. Hispanian retki Gozolle olisi maksanut kahdelta 96 €, nyt selvisimme 60 € ja saimme kierrellä omaan tahtiimme juuri siellä, missä halusimmekin!
Gozolla vierailimme Victoriassa ostoksilla, Citadelissa linnotusta ihaillen, poikkesimme myös kirkossa. Sitten Siniselle ikkunalle, jossa hyppäsimme veneeseen, joka vei meidät katsomaan luonnon ihmeitä mereltä päin: ikkuna, luolat, kallioseinämät. 3,50 € kyydillä näki paljon enemmän kuin maalta käsin!! Seuraavaksi kuskimme vei meidät kalastajakylään, jossa odotti, kun kävimme syömässä mahtavan kala-äyriäislautasen! Viimeiseksi kävimme Gjanthan temppelissä, joka herätti ihmettelyä. Tosin temppeli oli nopeasti käyty läpi ja 8 € lippu tuntui riistolta..
Nyt alkaa kirjoitustila loppua, joten kerron vielä toisessa viestissä vinkkejä hyvistä ruokapaikoista!
PS. Timo-Pekka Lehtipuun Maltaopas on ehdoton matkaseuralainen!! :)

1

951

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valtov

      Me oltiin vuosi sitten Maltalla , kiinostavaa nähtävää oli runsaasti ja mereen pääsi uimaan kirkkaassa ja lämpimässä vedessä vaikka hiekkarantoja ei ollutkaan.
      Kuvia matkalta: http://www.saunalahti.fi/~vavauh/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2813
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2390
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2160
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1954
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1806
    6. 157
      1795
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1767
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe