Myönnetään, vähän hölmöä kysyä seuraavia. Missä vaiheessa pellolla kasvavasta rukiista voi sanoa, että siinä on ruishalme? Entä onko laiho sama kuin halme?
Mitä ovat laiho ja halme?
10
5138
Vastaukset
- yks vaan.
olla että laihosta tulee
halme kun esim: maakunta vaihtuu.
Appiukon kanssa tulee näitä
asioita vaan esille kun samaa
asiaa tarkoitetaan mutta
puhutaan eri sanoin .
Voi olla muitakin selvityksiä.- c52007
ovat.HEH
- tulkintani
Laiho on viljakasvusto tietyssä kasvuvaiheessa, halme on maa jossa kasvaa viljaa. Näin ainakin meilläpäin.
- yksjasama
Meillä e-p:llä riippuu puhujasta kumpaa käyttää molemmat tarkoittaa samaa eli täyteen pituteen kasvanutta tähkällä/röyhyllä olevaa viljaa lajista riippumatta.
- hiukan eri
yksjasama kirjoitti:
Meillä e-p:llä riippuu puhujasta kumpaa käyttää molemmat tarkoittaa samaa eli täyteen pituteen kasvanutta tähkällä/röyhyllä olevaa viljaa lajista riippumatta.
eli laiho on viljakasvustoa ja halme on hiukan vanhakantainen sana jota käytettiin yleisimmin juuri pienistä ja metsänkainaloihin raivatuista pelloista joilla usein ensikasvina kaskeamisen jälkeen viljeltiin ruista
- näinikkeä
laiho on orasta suurempaa, mutta tähkälle tulematon vilja, etenkin ruis.
Halme on enemmänkin savolaisten sana ja tarkoittanut kai viljaa kasvavaa kaskea, eikös joka tapauksessa halmeet ole aina metsässä? - asuu
näinikkeä kirjoitti:
laiho on orasta suurempaa, mutta tähkälle tulematon vilja, etenkin ruis.
Halme on enemmänkin savolaisten sana ja tarkoittanut kai viljaa kasvavaa kaskea, eikös joka tapauksessa halmeet ole aina metsässä?Laihon Pena ja Halmeen Jaska.
- hhggfddsawawaaq
näinikkeä kirjoitti:
laiho on orasta suurempaa, mutta tähkälle tulematon vilja, etenkin ruis.
Halme on enemmänkin savolaisten sana ja tarkoittanut kai viljaa kasvavaa kaskea, eikös joka tapauksessa halmeet ole aina metsässä?Olen samaa mieltä.
Ennen vanhat ukot muisteli joistakin maastokohdasta, että "meillä oli siinä ruishalme". Kyse oli entisestä kaskimaasta, johon ihmisen toimesta aiheutettu kasvusto oli siis ollut halme. Muistaakseni myös nauriin viljelystä kaskimaassa on käytetty sanontaa naurishalme.
Niin savolaisuuteen yhdistetty sanonta kuin kaski onkin, sitä ei juurikaan alueen murteessa käytetty. Enempi kuuli vanhojen ihmisten käyttävän sanoja murto, rasi ja palo. Kaski ei sanana myöskään juuri esiinny paikannimissä.
- Rali
Äidinkielenopettajani mukaan se on kasvava viljapelto.
- oviot
eipä ole äidinkielenopettaja paljon tiennyt. halmeviljely tai halmeen viljely on synonyymi kaskiviljelylle. kannattaa katsoa tarkemmin vaikka Samuli Paulaharjun Kainuun mailta-kirjasta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävöin sinua kokoyön!
En halua odottaa, että voisin näyttää sinulle kuinka paljon rakastan sinua. Toivon, että uskot, että olen varsin hullun694899KALAJOEN UIMAVALVONTA
https://www.kalajokiseutu.fi/artikkeli/ei-tulisi-mieleenkaan-jattaa-pienta-yksinaan-hiekkasarkkien-valvomattomalla-uimar1923840- 1883611
Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?
Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?783279Jos sinä olisit pyrkimässä elämääni takaisin
Arvelisin sen johtuvan siitä, että olisit taas polttanut jonkun sillan takanasi. Ei taida löytyä enää kyliltä naista, jo502979- 252004
- 241961
- 1861841
- 301696
- 431405