Mikä vika silakassa?

Hintriika*

Olin järkyttynyt, kun uutisissa kerrottiin, ettei silakka enää kelpaa suomalaisten ruuaksi. Kuulemma suurin osa saaliista menee eläinten rehuksi.

Täällä Perämeren pohjukassa silakkaa on saanut vuosikausien ajan vain aniharvoin. Jos joku liike ilmoittaa, että silakkaa (säävarauksella), niin varmasti ne viimeistään klo 10 aamulla ovat loppu. Vain varhainen kana silakan nappaa!

Tällä viikolla oli lähikaupassani silakoita, niin että minäkin sain puoli kiloa. Paistoin ne ja nakkelin koko satsin kerralla sisuksiini, olipa makeaa mahan täydeltä! En edes muista, milloin olen edellisen kerran onnistunut saamaan silakoita. Maivaa täällä kyllä on tarjolla. Hyväähän sekin on, mutta mielestäni ei silakkaa voita.

Meidän suunnassa moni kaipailee noita hopeakylkisiä kaloja, joista voi tehdä todella monipuolista sapuskaa. Suolakalanakin silakka voittaa lohen moninkertaisesti, ainakin minun makuhermojeni mukaan.

Syöttekö te etelän immeiset silakkaa, kun teillä sitä ilmeisesti on tarjolla alvariinsa?

31

1395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laritsa M

      Siitä voi tehdä monenlaisia ruokia. Voi kiertää silakkarullia ja keittää etikan ja sipulin kera, voi paistaa, voi tehdä suutarinlohta, voi tehdä sinappisilakoita, voi halstrata, voivoi, voivoi miten herkullisia aterioita niistä voi tehdä. Suosittelen.

      • syöjätär~

        Silakkalaatikko, nam! Sen tuoksukin uunista hurmaa!


    • Maalaismies*

      Nyt Hintriika nostatit nostalgisen mielen ihan äidin paistamiin silakoihin saakka! Parempaa kalaa ei tule mieleen. Pohjanlahden perukoilta varmaan saa puhtaampaa kalaa, johtuuko siitä silakan vieroksunta etelässä?

      Naapurillani on mökki Pudasjärvellä. Hän on kova kalastamaan ja tuo tuliaisiksi savustamaansa isohkoa lahnaa. Se on mainio järvikala, ruotoinen tosin. Perin omituiselta tuntuu uutisointi silakan viennistä ties minne ja rehukalaksi.

      • maistui

        joskus ihan silakalle,viisaat tiesivät kertoa sen johtuvan siitä,kun niille syötettiin silakka rehua.

        Järvikala on minun ruokaani,en ole tottunut meren antimiin.


      • Käyttökelpoinen kala ruuaksi, eikä tule turhan tanakka tankkaus. Jotkut ehkä pelkää "doksiineja", jotku sitä, että tulee vaikutelma köyhien sapuskasta.
        Näitä "kielteisiä seikkoja" en ole noteerannut, mutta enpä ala vasten tahtoani turhaan kehumaankaan. Savusilakka on mainio, kun sen saa lämpimänä savustamosta ja karkeat suolanmurut ovat sulamatta. Ennen sai näin joskus, nyt kun kaikki kiertää juuttaan "keskusvarastojen " kautta, ei turhan tuoretta tule.

        Kyllähän silakoita syön, kun kohdalle joskus sattuu. Tietenkään en vaihda muikkuun. Onhan se nyt sentään parempi kala! Näin jämäkästi voi sanoa makuasioista! Enhän syö rapujakaan, en niin humalaan tule.

        Reilusti myönnän, että minulle tarjoiltuna " monet hienot herkut" menee hukkaan. Olen vain valikoiva "tankkaaja", tottumusten orja, enkä pidä syömistä muussa mielessä tärkeänä elämän sisältönä. Kalaa yleensä syön aika paljon.


      • *Kukkahame*
        ynnämuu kirjoitti:

        Käyttökelpoinen kala ruuaksi, eikä tule turhan tanakka tankkaus. Jotkut ehkä pelkää "doksiineja", jotku sitä, että tulee vaikutelma köyhien sapuskasta.
        Näitä "kielteisiä seikkoja" en ole noteerannut, mutta enpä ala vasten tahtoani turhaan kehumaankaan. Savusilakka on mainio, kun sen saa lämpimänä savustamosta ja karkeat suolanmurut ovat sulamatta. Ennen sai näin joskus, nyt kun kaikki kiertää juuttaan "keskusvarastojen " kautta, ei turhan tuoretta tule.

        Kyllähän silakoita syön, kun kohdalle joskus sattuu. Tietenkään en vaihda muikkuun. Onhan se nyt sentään parempi kala! Näin jämäkästi voi sanoa makuasioista! Enhän syö rapujakaan, en niin humalaan tule.

        Reilusti myönnän, että minulle tarjoiltuna " monet hienot herkut" menee hukkaan. Olen vain valikoiva "tankkaaja", tottumusten orja, enkä pidä syömistä muussa mielessä tärkeänä elämän sisältönä. Kalaa yleensä syön aika paljon.

        Kyllä sitä useimminkin voisi syödä mutta kädetkin haisee vaikka sitruunalla pesee.
        Muikku on minun makuuni, siitä voi syödä kaiken ja ruodoissa kalalla on meille tärkeitä aineita.
        Kala on hyvää!


      • pilvi*
        ynnämuu kirjoitti:

        Käyttökelpoinen kala ruuaksi, eikä tule turhan tanakka tankkaus. Jotkut ehkä pelkää "doksiineja", jotku sitä, että tulee vaikutelma köyhien sapuskasta.
        Näitä "kielteisiä seikkoja" en ole noteerannut, mutta enpä ala vasten tahtoani turhaan kehumaankaan. Savusilakka on mainio, kun sen saa lämpimänä savustamosta ja karkeat suolanmurut ovat sulamatta. Ennen sai näin joskus, nyt kun kaikki kiertää juuttaan "keskusvarastojen " kautta, ei turhan tuoretta tule.

        Kyllähän silakoita syön, kun kohdalle joskus sattuu. Tietenkään en vaihda muikkuun. Onhan se nyt sentään parempi kala! Näin jämäkästi voi sanoa makuasioista! Enhän syö rapujakaan, en niin humalaan tule.

        Reilusti myönnän, että minulle tarjoiltuna " monet hienot herkut" menee hukkaan. Olen vain valikoiva "tankkaaja", tottumusten orja, enkä pidä syömistä muussa mielessä tärkeänä elämän sisältönä. Kalaa yleensä syön aika paljon.

        Kyllä syön silakoita silloin tällöin.Paistetut ovat ihania rapeina,silakkapihvit muusin kanssa vallan hyvä ruoka!Hlesingissä on Hietalahden torin lähellä S a l v e niminen
        merimiesravintola,jonka bravuuri on paistetut silakat muusin kera.Teen näin kesällä
        silakkarullia,kun se on niin raikasta syötävää.Etikan olin vaihtanut sitruunaan.
        Silakkapihvit laitan myös jos jää, etikkaliemeen. Talkooruokana oli suosittua:)

        Hyvää viikonloppua.


      • Hintriika*
        pilvi* kirjoitti:

        Kyllä syön silakoita silloin tällöin.Paistetut ovat ihania rapeina,silakkapihvit muusin kanssa vallan hyvä ruoka!Hlesingissä on Hietalahden torin lähellä S a l v e niminen
        merimiesravintola,jonka bravuuri on paistetut silakat muusin kera.Teen näin kesällä
        silakkarullia,kun se on niin raikasta syötävää.Etikan olin vaihtanut sitruunaan.
        Silakkapihvit laitan myös jos jää, etikkaliemeen. Talkooruokana oli suosittua:)

        Hyvää viikonloppua.

        Olenpa maistellut Salven kuuluisia silakoita, mutta hyviä ovat itseni paistamatkin. Eikä jää ruodon ruotoa syömättä. Rapeat pyrstöt ovat herkkuani. (Päät ja suolet sentään raskin laittaa biojätteisiin.)

        Äitini kertoi aikanaan, että hänen syntymäpitäjässään Limingassa rengit ja piiat uhkasivat lakolla, kun heidän piti koko talvi syödä tänkkösuolattua lohta ja herrasväki herkutteli silakoilla. Sitten päästiin sovintoon, että palvelusväelle kuuluu yksi silakkapäivä viikossa. Tämä tapahtui joskus 1900-luvun alussa, jolloin silakka ei todellakaan ollut mikään köyhien ruoka.

        Jossakin vaiheessa taas lohi oli herkku, johon tavallisella kansalla ei ollut varaa. Jouluna ja juhannuksena moni söi ne vuoden ainoat suolalohimaistiaisensa. Nyt Suomi pursuaa norjalaista lohta, joka on hinnaltaan ainoa köyhemmänkin kukkarolle sopiva kala. Eikä sekään kamalan halpaa ole kuin tarjouksessa.

        Kun puhuin aloituksessa maivasta, niin se on Perämeren muikku, jos joku ei tiedä. Ei ollenkaan huono kala, mutta enemmän tykkään silakasta. Se on niitä makuasioita.


      • pilvi*
        Hintriika* kirjoitti:

        Olenpa maistellut Salven kuuluisia silakoita, mutta hyviä ovat itseni paistamatkin. Eikä jää ruodon ruotoa syömättä. Rapeat pyrstöt ovat herkkuani. (Päät ja suolet sentään raskin laittaa biojätteisiin.)

        Äitini kertoi aikanaan, että hänen syntymäpitäjässään Limingassa rengit ja piiat uhkasivat lakolla, kun heidän piti koko talvi syödä tänkkösuolattua lohta ja herrasväki herkutteli silakoilla. Sitten päästiin sovintoon, että palvelusväelle kuuluu yksi silakkapäivä viikossa. Tämä tapahtui joskus 1900-luvun alussa, jolloin silakka ei todellakaan ollut mikään köyhien ruoka.

        Jossakin vaiheessa taas lohi oli herkku, johon tavallisella kansalla ei ollut varaa. Jouluna ja juhannuksena moni söi ne vuoden ainoat suolalohimaistiaisensa. Nyt Suomi pursuaa norjalaista lohta, joka on hinnaltaan ainoa köyhemmänkin kukkarolle sopiva kala. Eikä sekään kamalan halpaa ole kuin tarjouksessa.

        Kun puhuin aloituksessa maivasta, niin se on Perämeren muikku, jos joku ei tiedä. Ei ollenkaan huono kala, mutta enemmän tykkään silakasta. Se on niitä makuasioita.

        En olisi tiennyt...olen aina luullut muikun olevan järvikala,saaristossa ei silakkaverkkoihin

        saaneet muikkua tietääkseni.Olisko se murtovettä joista,että muikku pärjää siellä?

        Mielenkiintoista tuo kalojenkin elämä,kuinka ne sopeutuu.

        Minäpä tykkään ravuista.Olen niitä syönyt lapsesta lähtien Kuhmoisissa,missä eno niitä pyyti ja lähetti Lahteen ravintoloihin.Toinen enoni oli kipparina rahtilaivassa,joka ne vei:)

        Kaksi niin erilaista veljestä ulkonäöltään.Mukavia molemmat.


    • Ramoona*

      Silakan pitää olla ihan tuore, rasvaisen kalan maku härskiintyy pian, moni on saanut kammon silakoita kohtaan etenkin sisämaassa sen takia.
      Itse pyydämme silakkaa kotitarpeiksi väliveteen lasketulla verkolla, ettei pohjakalat, simput ja kiisket joudu mukaan. Usein mukana on muikeanhajuisia norsseja eli kuoreita, joita on ikävä irrotella piikkihampaiden takia. Silakathan lähtevät irti, kun verkkoa ravistelee. Ei kannata laskea kuin yksi silakkaverkko, saalista tulee yleensä paljon, kun ne kulkevat parvissa. Lapset tykkäävät onkia silakoita litkalla, tekevät sitä aikuiset miehetkin keväisin , esimerkiksi Lauttasaaren sillalla.

      Joskus verkossa on myös kilohailia, hiukan silakkaa pienempää , jonka tunnistaa mahapuolen terävästä kantista. Monet silakkamarkkinoiden herkut onkin tehty rasvaisesta kilohailista.

      En minäkään silkan hajusta pidä, ja laitankin useimmiten ne ulkona ruuaksi. Saaressa voi halstrata nuotiopaikalla, pihalla savustaa pöntössä ja paistaa muurikkapannulla. Silakkapihvit ja perunamuusi tai uudet perunat on suosikki. Joulua varten pakastan fileitä, väännän sitten rullia ja teen suutarinlohta.

      • tuli mieleen

        oletteko maistaneet, tai haistaneet, on Ruotsalaisten herkkua?


      • viiskymmentävuotis
        tuli mieleen kirjoitti:

        oletteko maistaneet, tai haistaneet, on Ruotsalaisten herkkua?

        juhlassa,erikoisherkkuna tajoiltu kamaluus,missä illan emäntä piteli Air Wickiä valmiina kun purkki avattiin!

        Harmaa kuohu peitti turvonneet silakat,ja kaksi lötköä sain paahtoleivän kanssa syötyä.

        Perheenpää joutui syösymään kesken aterian pihalle (kertoi oksentaneensa) ja me muut olimme urhoollisia suomalaisia!

        Kumma kyllä, ei se maku ollut etova,ulkonäkö kyllä.Mutta---en ostaisi,haju oli sen verran gauhee he hee.
        t pilvi*


    • Jos silakkaa saataisiin vain vähän se olisi kallista ja haluttua. Täällä etelässä saanee silakka aina, ainakin fileinä.

      Suurimpana herkkuna pidän "halstrattua" silakkaa. *sopivankokoinen' silakka, voita kuin kastikkeeksi ja mausteeksi ja vielä tuoretta sipulia. Aah! Kun sais.

      Varmaan voisi täältä lähettää tarvitsijoille silakkaa. Ku silakmarkkinas syksyl tuleva ni mää voin kyl pyyttä lähettämä.

      • Hintriika*

        Asuessani Helsingissä kävin joka vuosi tavan mukaan silakkamarkkinoilla, mutta enhän minä sieltä mitään raskinut ostaa. On meinaan jalostetussa muodossa silakka hinnoissaan silakkamarkkinoilla!

        Kun saisi tuoreita silakoita säännöllisesti eikä parin vuoden välein kuten nyt, niin halvemmaksi tulisi tehdä ne herkut itse. Eivätkä ne varmaan sieltä mitään ilmaiseksi lähettele, mutta kiitos edes ajatuksesta!


      • Hintriika* kirjoitti:

        Asuessani Helsingissä kävin joka vuosi tavan mukaan silakkamarkkinoilla, mutta enhän minä sieltä mitään raskinut ostaa. On meinaan jalostetussa muodossa silakka hinnoissaan silakkamarkkinoilla!

        Kun saisi tuoreita silakoita säännöllisesti eikä parin vuoden välein kuten nyt, niin halvemmaksi tulisi tehdä ne herkut itse. Eivätkä ne varmaan sieltä mitään ilmaiseksi lähettele, mutta kiitos edes ajatuksesta!

        Ennen pidin kovasti,,Tein silakka pihvejä ja pistin juustoraastetta väliin..Olivat hyviä..Tavalliset silakat myös,kun ruisjauhoissa pyöräyttää ja voilla paistaa..hyviä olivat.. ja muutkin silakkaruuat.Savustetut silakat olivat suurta herkkua...Pikkuhiljaa on kehittynyt ,kala-allergia..Voihan olla,että oli jo aikasemmin,en vain yhdistänyt sitä kalaan.. Harmillista..Olisi terveellistä....60-luvulla, olivat meren vesi jotenkin saastunutta..Silloin sai näistä silakoista ,vaikeita ruokamyrkytyksenoireita..Mieskin
        kun kalasteli,niin kaloissa oli omituinen haju,ei niitä uskaltanut syödä.. Senjälkeen on varmaan puhdistunut vesi..70 -luvulla,ei enää ollut sellaista..Tuli tässä mieleen,kun oli kaloista puhetta..


    • Täällä sisävesien partailla ei paikalliseen kauppaan ole ilmestynyt silakkaa montakaan kertaa. Muikkua ja kovin rasvaista kasvatettua kirjolohta on kyllä ollut tarjolla.
      Norjan lohi on halpaa jos sitä vertaa vaikkapa kuhaan ja siikaan, joita niitäkin on nykyisin vain kalliina fileinä saatavana.

      Silakka on hyvä kala, sitä ostaisin vaikka joka viikko, mutta eipä saa suolattunakaan irtomyynnistä. Pitää ostaa koko purkki, sanoi myyjätär kun kysyin etteikö voi ostaa vaikka kymmenen silakkaa laatikkoa varten.
      Paistetut silakat ovat nyt vaihtuneet muiksi kaloiksi, ahvenia ongella, on kesän toive.

      Osta nyt yhden hengen talouteen 2 kiloa suolasilakoita!

      Joskus ostin joulukinkun joka ei ollut pelkkää sikaa, se tuntui olevan silakkasikaa ja sain kyllä korvauksen kun vein palan valmista kinkkua kauppiaalle, niin oli tehnyt joku muukin.
      Onneksi silloin oli saatavana pelkkää silakkaakin.

    • ei silakoita ole aina saatavilla.
      Kävin viime kesänä Merikarvialla kalasatamassa ja luulin sieltä löytyvän silakkaa, mutta eipäs vaan ollutkaan.
      Kaupan silakat ovat niitä valmispakattuja punasilmäisiä, niitä ei paljon tee mieli ostella.

      Muistan mukulana kotona, kun silakka-autot kulkivat.
      Tööttäsivät tullessaan ja sinne paineltiin pesuvati kainalossa silakkakaupoille.
      Kissatkin sen auton äänen oppivat tuntemaan.

      Olisihan ne herkkua, paistetut silakat, kun saisi vaan...

    • capt.cöpenick*

      Joulukalaksikaan. Isoveli sanoo, että silakka menettää osan maustaan ilman ruotoa valmistettuna.
      Silakka on monikäyttöinen ruokakala. Savustettuna heti lämpimänä parhaimmillaan. Tai voissa paistettuna. Hyvää ja halpaa.

      Kukaan ei ole kertonut maustesuolatusta kilohailista. Toin kellarista viimeisen edellisen syksyn purnukan. Liikaa suolaa saa pois liottamalla.
      Perkauksen jälkeen sipulisilppua mukaan ja jääkaappiin 'tekeytymään'; niin ovat kuin sardiineja.

      • Ei tästä kovin pitkää aikaa ole kun viimeksi paistoin silakoita, lähetin Hintriikallekin maistiaisia lentopostissa.
        Voissa paistoin, ei niitä voi vastustaa, kun vaan löytää hyviä silakoita. Harvoin täällä etelästäkään tuoreita löytää, pitää mennä Helsingin torille ja ostaa veneestä.
        Silakkamarkkinat ovat kerran vuodessa, silloin sieltä saa silakoita monessa muodossa, mutta maksavat maltaita.
        Terv: silakan ystävä Late


      • LateVaan kirjoitti:

        Ei tästä kovin pitkää aikaa ole kun viimeksi paistoin silakoita, lähetin Hintriikallekin maistiaisia lentopostissa.
        Voissa paistoin, ei niitä voi vastustaa, kun vaan löytää hyviä silakoita. Harvoin täällä etelästäkään tuoreita löytää, pitää mennä Helsingin torille ja ostaa veneestä.
        Silakkamarkkinat ovat kerran vuodessa, silloin sieltä saa silakoita monessa muodossa, mutta maksavat maltaita.
        Terv: silakan ystävä Late

        Entinen työtoverini kertoi Kesälahdella sanottavan, että piika ei ole ihminen eikä silakka kala. Minä olin niin täysin eri mieltä kummastakin että melkein esitin kaukaisempaa tuttavuutta.
        Silakastahan saa vaikka minkälaisia herkkuja, eikä silakka ole turhan pieni joulukalaksikaan.
        Vahinko, että tuoreita silakoita saa äärimmäisen harvoin. Silloin, kun ne olivat köyhien ruokaa, oli niitä usein kaupoissa.
        Yhtä harvinaisia ovat "böcklingit", kunnon savusilakat. Joskus tuntuu, että ne on pakastettu, niin veteliä ja märkiä ne ovat. Luultavasti entisissä ja nykyisissä valmistustavoissa on ero.

        Pidän tavattoimasti mieheni graavaamasta lohesta, mutta kyllä silakka millä tavoin tahansa valmistettuna aina graavilohenkin voittaa.

        Kumma juttu, olen lapsesta asti saanut (huom! todellakin saanut) perata silakoita, enkä ole huomannut, ettei niiden haju käsistä pesemällä lähtisi. Täytyypä seuraavalla kerralla oikein tarkkailla asiaa ja nuuhkia näppejään!


      • vaatii*
        Venlastiina kirjoitti:

        Entinen työtoverini kertoi Kesälahdella sanottavan, että piika ei ole ihminen eikä silakka kala. Minä olin niin täysin eri mieltä kummastakin että melkein esitin kaukaisempaa tuttavuutta.
        Silakastahan saa vaikka minkälaisia herkkuja, eikä silakka ole turhan pieni joulukalaksikaan.
        Vahinko, että tuoreita silakoita saa äärimmäisen harvoin. Silloin, kun ne olivat köyhien ruokaa, oli niitä usein kaupoissa.
        Yhtä harvinaisia ovat "böcklingit", kunnon savusilakat. Joskus tuntuu, että ne on pakastettu, niin veteliä ja märkiä ne ovat. Luultavasti entisissä ja nykyisissä valmistustavoissa on ero.

        Pidän tavattoimasti mieheni graavaamasta lohesta, mutta kyllä silakka millä tavoin tahansa valmistettuna aina graavilohenkin voittaa.

        Kumma juttu, olen lapsesta asti saanut (huom! todellakin saanut) perata silakoita, enkä ole huomannut, ettei niiden haju käsistä pesemällä lähtisi. Täytyypä seuraavalla kerralla oikein tarkkailla asiaa ja nuuhkia näppejään!

        vain kunnon pesun,sillinkin haju lähtee pesemällä,ja kynsiharjaa käyttäen.


      • ehkä pahin
        vaatii* kirjoitti:

        vain kunnon pesun,sillinkin haju lähtee pesemällä,ja kynsiharjaa käyttäen.

        haju tulee norssista, kuoreesta.

        Hyvä kala syödä, silti.


      • Hintriika*
        vaatii* kirjoitti:

        vain kunnon pesun,sillinkin haju lähtee pesemällä,ja kynsiharjaa käyttäen.

        Sitä paitsi en tiedä yhtään kalaa, jonka käsittelystä ei jäisi käsiin hajua. En ole ikinä huomannut, että silakan haju olis sen kummempi kuin kalan haju yleensä.

        Samoin jää sipulista ja etenkin valkosipulista haju käsiin, mutta pesemällä niistä kaikista pääsee.

        Miten lienee sen metallisen "saippuan" teho? Marketeistakin niitä saa, mutta ei ole tullut ostetuksi. Ainakin pakkauksessa väitetään, että kaikki hajut lähtevät käsistä. Onko joku kokeillut?


      • capt.cöpenick*
        Hintriika* kirjoitti:

        Sitä paitsi en tiedä yhtään kalaa, jonka käsittelystä ei jäisi käsiin hajua. En ole ikinä huomannut, että silakan haju olis sen kummempi kuin kalan haju yleensä.

        Samoin jää sipulista ja etenkin valkosipulista haju käsiin, mutta pesemällä niistä kaikista pääsee.

        Miten lienee sen metallisen "saippuan" teho? Marketeistakin niitä saa, mutta ei ole tullut ostetuksi. Ainakin pakkauksessa väitetään, että kaikki hajut lähtevät käsistä. Onko joku kokeillut?

        Näilläkin on ruokakalana kannattajansa. Ainakin merinorssilla on silakkaa vahvempi ominaishaju vaikkapa paistettaessa.
        Muistan kun pikkusanttuna ollessa sisämaan kuoreet alkoivat lammessa tukehtumaan hapenpuutteessa.
        Kyläläiset vetivät niitä haaveilla hevoskuorman, josta kaikki sitten saivat ottaa. Ajat oli huonot, kuoreetkin kelpasivat.
        Emännät tekivät niistä kalakeittoa. Paistettuna se olisi paremmin mennyt, hyvänen aika.

        Wikipedia kehuu norssia hyväksi ruokakalaksi, jopa kuhaa muistuttavaksi.


      • kun mentiin
        capt.cöpenick* kirjoitti:

        Näilläkin on ruokakalana kannattajansa. Ainakin merinorssilla on silakkaa vahvempi ominaishaju vaikkapa paistettaessa.
        Muistan kun pikkusanttuna ollessa sisämaan kuoreet alkoivat lammessa tukehtumaan hapenpuutteessa.
        Kyläläiset vetivät niitä haaveilla hevoskuorman, josta kaikki sitten saivat ottaa. Ajat oli huonot, kuoreetkin kelpasivat.
        Emännät tekivät niistä kalakeittoa. Paistettuna se olisi paremmin mennyt, hyvänen aika.

        Wikipedia kehuu norssia hyväksi ruokakalaksi, jopa kuhaa muistuttavaksi.

        kylään erääseen sukulaistaloon, haistoi kyllä kaukaa, milloin oli pastettu norssia.
        Kalahallista ne oli käyty ostamassa, jauhoitettu, ja paistettu tosi runsaassa voissa.

        Toinen siellä saatu kalaruoka, oli maivaperunat.
        Hyvät perunat, sipulia keitinvedessä oli keitetty lähes pehmeiksi, sitten päälle maivoja, ja lopussa morkale voita.

        Herkkua olivat.


      • c c
        kun mentiin kirjoitti:

        kylään erääseen sukulaistaloon, haistoi kyllä kaukaa, milloin oli pastettu norssia.
        Kalahallista ne oli käyty ostamassa, jauhoitettu, ja paistettu tosi runsaassa voissa.

        Toinen siellä saatu kalaruoka, oli maivaperunat.
        Hyvät perunat, sipulia keitinvedessä oli keitetty lähes pehmeiksi, sitten päälle maivoja, ja lopussa morkale voita.

        Herkkua olivat.

        Olen maistanut keskikesällä tuoretta madetta paistettuna. Että se oli hyvää.

        Mie vaa'in emäntää jauhottamaan kanan ja kalan ja voita pannulle. Sillai tulee parempaa.


      • mökillä
        c c kirjoitti:

        Olen maistanut keskikesällä tuoretta madetta paistettuna. Että se oli hyvää.

        Mie vaa'in emäntää jauhottamaan kanan ja kalan ja voita pannulle. Sillai tulee parempaa.

        savustettiin silakoita ja kirjolohta.
        Silakat maistuivat paremmilta.

        Onhan se toki niinkin, että nälkä on maailman paras mauste.


    • silakassa

      on se, että sitä on harvoin saatavilla.
      Edes täällä meren rannassa, harvoin on kaupassa.

      • kalan ystävä.

        Jos kaupassa on kalatiski, silakkaa yleensä on, ainakin fileinä, useimmiten kokonaisenakin. Pitää vaatia kauppiasta hankkimaan sitä. Kokonaiset silakat kyllä härskintyvät nopeasti. Ihan eri makuista on pyyntituore, jos vaan sitä saisi.


      • Hintriika*
        kalan ystävä. kirjoitti:

        Jos kaupassa on kalatiski, silakkaa yleensä on, ainakin fileinä, useimmiten kokonaisenakin. Pitää vaatia kauppiasta hankkimaan sitä. Kokonaiset silakat kyllä härskintyvät nopeasti. Ihan eri makuista on pyyntituore, jos vaan sitä saisi.

        Perämerestä ei vain yksinkertaisesti nouse silakkaa kuin aniharvoin, ei auta vaatia kauppiailta. Monesti on tehty turha reissu jopa kalasatamaan silakanhimossamme, mutta "ei joota" sielläkin on tarjolla.

        Joskus jopa Perämeren Radiossa kerrotaan, että nyt on jossakin saatavilla silakkaa. Mutta ennen kuin hitaampi ehtii paikalle, niin kaikki on mennyt.

        Fileitä on useammin kaupan, mistä sitten tulevatkin. En tykkää niistä, moneen kertaan maku vedessä huuhdottu... kaikki silakan herkulliset aromit pois!


      • Jatta
        Hintriika* kirjoitti:

        Perämerestä ei vain yksinkertaisesti nouse silakkaa kuin aniharvoin, ei auta vaatia kauppiailta. Monesti on tehty turha reissu jopa kalasatamaan silakanhimossamme, mutta "ei joota" sielläkin on tarjolla.

        Joskus jopa Perämeren Radiossa kerrotaan, että nyt on jossakin saatavilla silakkaa. Mutta ennen kuin hitaampi ehtii paikalle, niin kaikki on mennyt.

        Fileitä on useammin kaupan, mistä sitten tulevatkin. En tykkää niistä, moneen kertaan maku vedessä huuhdottu... kaikki silakan herkulliset aromit pois!

        että silakkaa ei saa uittaa toista kertaa, eli huuhtoa.
        Meillä on täällä eräs kauppa, joka aina silloin tällöin etukäteen paikallislehdessä ilmoittaa, koska on tuoretta silakkaa saatavissa.
        Kauppias itse käy jostain pohjoisesta päin viikonloppuna hakemassa ja maanantaina onkin sitten jonoa lihatiskillä.
        Hyviä ovat olleet.
        Nyt varmaan ei ole saatavissa silakkaa pohjoisestakaan, kun ei ole pitkään aikaan ollut ilmoituksessa silakkatarjousta.
        Suraan joka viikko ko. kaupan tarjouksia hyvin tarkkaan, juuri silakan toivossa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1583
    2. 44
      953
    3. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      68
      921
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      899
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      849
    6. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      54
      807
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      41
      798
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      765
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      34
      742
    10. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      49
      692
    Aihe