Isoveljen elämä huolestuttaa

Huolestunut pikkusisko

Veljeni on pian 19-vuotias.
Tiedän, ettei ole minun tehtäväni huolehtia hänestä, hän kun on jo täysi ikä-ikäinen ja vastuussa itsestään.
Hän ei opiskele, eikä käy töissä.
Veljeni ei enää asu kotona, mutta tulee heti kotiin, kun hänen omat rahansa on loppu.
Hänellä on oma asunto, mutta hän ei ole siellä oikeastaan koskaan, sillä asunto on hänen mielestään liian kaukana hänen "kartaltaan", veljeni siis liikkuu aivan muualla, kuin asunto sijaitsee.
Veljeni kertoi viime kesänä, että hän on polttanut pilveä muutaman vuoden. Tiesin jo tavallaan asiasta, joten se ei tullut mitenkään erityisen suurena yllätyksenä.
Armeijaan veljeni ei mennyt, hän sai haettua muutaman vuoden lykkäystä.
Kuukausi pari sitten veljeni joutui vankilaan, maksamattomien sakkojen vuoksi.
Joskus viikko sitten isäni oli tavannut veljeni, hän oli ollut todella sekaisin.
Myöhemmin hän kertoi, että hänellä oli mennyt toisesta jalasta nivelsiteet, terveyskeskuksessa häntä ei oltu otettu vastaan, sillä hän oli ollut kännissä. Hän oli sitten omien sanojensa mukaan ottanut 2 levyllistä diapameja muutaman päivän aikana, jalan nivelsiteiden menemisen takia.
Isäni ei jollain tavalla halua nähdä/uskoa, että hänen esikoisensa elämä on tälläistä. Ei hän sitä ole varsinaisesti sanonut, mutta näin minä olen asian ymmärtänyt.
Äitini taas on todella neuvoton veljeni suhteen, sillä hänellä ei ole erityisen läheiset välit veljeni kanssa, kuten en minullakaan.
Tästä huolimatta hän on kuitenkin veljeni ja huoli hänestä on suuri.

7

1322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • trrrrrrrrrrrr

      Rakkaus usein auttaa.
      Veljesi täytyy kuitenkin itse päättää lähteä vanhoista kuviosta pois.
      Jättää huono seura.

      Ehkä jonkun työn järjestäminen auttaisi.

      • Huolestunut pikkusisko

        Asiasta puhuminen ei tunnu auttavan millään tasolla, sillä veljeni on sitä mieltä, että mitään ongelmaa ei ole.
        Vanhojen kuvioiden jättäminen ei ole mitenkään helppoa, sillä hän on pyörinyt samassa porukassa lähes koko ikänsä.
        Työtä on yrietty järjestää, mutta se ei häntä tunnu kiinnostavan, joten emme voi asialle enempää tehdä, hän kun kuitenkin on aikuinen ihminen ikänsä puolesta.
        Kiitos kuitenkin vastauksesta :)...


    • voi sitten

      vuokran maksaa jos ei tee mitään?

    • ymmärrän aika hyvin..

      Itse olen alaikäinen, voin sanoa, että alle 15-vuotias.. Veljeni täyttää tänä vuonna 19-vuotta. Asuu omillaan, ei käy töissä, lopetti ammattikoulunsa kesken käytyään sitä vähän päälle vuoden. Esittää aina etsivänsä töitä, mutta puhuu oikeasti vain pelkkää paskaa kaikille. Nyt sillä on alkanu tuleen ongelmia, ku seurustelee alaikäsen kans ja sekaantuu vähän kaikenlaisiin juttuihin, jotka ovat poliisiasioita. Veljen ei tartte käyä armeijaa ollenkaan erään pienen sairauden takia. Veli ei myöskään ole päivisin kotona vaan makoilee aina vain täällä meillä tyttökaverinsa kans.. Tää taas tuottaa ongelmia, koska meillä on suurperhe ja mitään rikkaita ei olla. Ja tietenki tyttökaverisa kans syö jääkaapin tyhjäksi ja meillä ei oo sitte mitää syötävää. Sanoo kuitenki, että kämpällä on ruokaa, muttei silti jaksa sinne lähtä, vaikkei se edes asu ku kilsan päästä meiltä. Se omistaa auton, mutta vaihtelee sitäki kuukausittain.. Siihen menee rahat silläki ku pitää saaha jotain uutta koko ajan.. Tai sit se ostaa vaatteita. Kaikkein kalleimmasta päästä tietenki ku tyttökaveri on joku stn porvarin penikka ja antaa sen omia vinkkejä sitte veljellekki. Veli ei osaa edes sakkojaan, laskujaan tai mitään muitakaan juttuja hoitaa ellei sitä muistuta niistä tai sitten vanhemmat joutuu hoitaan niitä. Meillä on perhe sekoamaisillaan. Ei kukaan enää jaksa, koska myös toinen isoveljistäni ui ongelmissa... Hajoaakohan meillä koko perhe? Saas nähä. Nimittäin molemmat joutuu linnaan vuojen sisällä aika varmasti. Niin ja tosiaan.. Vanhemmat eivät saa meillä mitään kuria. Ja ovat myöskin ihan neuvottomia. Mie alan jo pikkuhiljaa vihata mun veljiä ja niiden kavereita, koska ne repii meän perheen hajalle.

      • sdfghjkljhg

        Vaikka kädestä pitäen opettaa veljellsesi miten laskut lasketaan.
        Ja katsoa ettei rahaa anneta turhiin vaatteisiin.


      • Erityisnuorisotyöntekijä

        Veljesi pääsy kotiin tulisi kieltää, ellei hoida asioitaan. Vanhempien tulisi kieltäytyä hoitamasta hänen asioitaan hänen puolestaan. Näin hän aikuisena joutuisi vastaamaan teoistaa tai siitä, ettei itse hoida asioitaan.

        Jos koet vanhemapasi olevan neuvottomia, voit olla yhteydessä johonkin aikuiseen (nuorisotyöntekijä, sosiaaliohjaaja, perhetyöntekijä tms.) ja kertoa huolestasi. Myös koulun kuraattori tms. voi ottaa yhteyttä kotiisi ja kertoa, että tilanne rassaa sinua. Tietysti kaikkein paras olisi, jos itse sanoisit vanhemmillesi, että hei, nyt vähän rotia tähän hommaan!

        Jos vanhempasi eivät saa kuria, niin jonkun muun se on tehtävä. On väärin, että yksi saa koko perheen kärsimään, kun ei ota vastuuta omasta elämästään. Katso aloittajalle laittamani vastaus.

        Voimia sinulle!


    • Erityisnuorisotyöntekijä

      Se on huono siksi, ettei hän itse, eikä isäsi näe ongelmaa. Olen työssäni törmännyt kymmeniin vastaaviin tapauksiin ja pahimmat niistä ovat valitettavasti päätyneet hautaan.

      Toivoton se ei ole, koska niin kauan kuin on elämää, on toivoakin.

      Hänelle pitäisi osoittaa, ettei ole tervetullut kotiin rahojen loppuessa, ellei lähde hakemaan apua ongelmaansa. Jos hän haluaa jatkaa ko. elämää, se pitää sitten tehdä kuten parhaiten osaa ja selviää. Rakkaudelliselta se ei tietenkään kuulosta, mutta voi saada veljesi silmät aukeamaan ja pelastaa hänen henkensä. Jos hän jatkaa noin ja saa käydä "tankkaamassa" kotona, pian teiltä alkaa häviämään arvotavaraa, rahaa jne., koska vaikuttaa siltä, että veljesi on vahvasti koukussa erilaisiin aineisiin. En yllättyisi vaikka hän käyttäisi muutakin kuin pilveä ja pillereitä.

      Voit toki olla yhteydessä johonkin tuttuun aikuiseen (nuorisotyöntekijä, sosiaalityöntekijä tms.) ja kertoa huolesi hänelle. Kyse on tietenkin aikuisesta ihmisestä, mutta huolen voi aina kertoa ja joku taho voisi ottaa veljeesi yhteyttä ja kartoittaa hänen tilannettaan. Alle 25-vuotias on velvollinen osallistumaan sosiaalitoimen/työkkärin osoittamiin aktivointitoimenpiteisiin, jos meinaa saada esim. toimeentulo-/työmarkkinatukea.

      Oman huolen (tuomitsemisen sijaan) esittäminen veljellesi voi myös saada hänet miettimään elämäänsä. Joskus voi kysyä suoraan, että mitä luulet, mihin elämäsi menee jos jatkat noin ja kertoa olevansa huolissaan. Tuo tie ei vie kuin yhteen suuntaan, ellei veljesi silmät aukea. Se vie vankilakierteeseen ja lopulta hautaan, ellei aineiden käyttö lopu.

      En halua pelotella, mutta riittävän monta sellaista kohtaloa olen saanut työurani aikana nähdä. Monella on onneksi silmät auenneet ja ovat hakeneet apua. Toivottavasti veljesi tulee kuulumaan näihin viimeksi mainittuihin. Voimia sinulle ja perheellesi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2689
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      236
      2577
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2337
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      191
      1808
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1318
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      21
      1259
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1225
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1128
    Aihe