Upea luontoloma Espanjassa

Saapasjalat

Tutustuimme kesäkuussa kolmen viikon ajan Pyreneiden vuoriston maisemiin ja kulttuuriin. Teimme päivällä kävelyretkiä Aragonian mahtavissa maisemissa ja illat hupenivat yleensä herkutellen pikkukylien ravintoloissa. Matka tarjosi juuri sitä, mitä olimme hakemassa: upeita reittejä, kauniita maisemia, luontoelämyksiä, uusia herkkuja ja espanjalaista sydämellisyyttä.

Lensimme Barcelonaan, mistä ajelimme ensimmäiseen etappiimme Benasqueen (Huesca, Aragonia) vajaassa neljässä tunnissa. Benasque on hurmaava pikkukaupunki todella luonnonkauniissa ympäristössä. Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti ja laaksossa on paljon merkittyjä kävelyreittejä.

Olimme tutustuneet Pyreneiden reitteihin suomenkielisen nettioppaan http://www.topwalks.net/fi/index.htm avulla. Ensimmäisenä päivänä patikoimme Remuñen laakson järville vievän reitin. Vuorten ympäröivät järvet olivat aivan käsittämättömän kauniit.

Toisen päivän vietimme Benasqueen tutustuen. Lounaalla herkuttelimme tapas-annoksilla ja illalla söimme tuhdimmin Pierna de Corderot - lampaan lapaa.

Seuraavina päivinä jatkoimme tutustumista Posets-Maladetan luonnonpuistoon. Kiipesimme Pico Sacroux'n huipulle. Reitti ohittaa kauniin pikkujärven ja vie harjanteelle, josta avautuu henkeäsalpaavat näkymät Ranskan puolelle. Matkalla näimme uteliaina kallionlohkareiden välissä puikkelehtivia murmeleita! Olivat todella söpöjä ja päästivät yllättävän hyvin myös kuvausetäisyydelle.

Kolmas reittimme johti Portillon de Benasiin, josta puikahdimme Ranskan puolella olevalle pikkujärvelle. Nautimme eväät järven rannalla ja jatkoimme takaisin Espanjan puolelle, missä saimme nauttia jylhistä järvimaisemista ja näkymistä glasiaarien peittämälle Macizo Maladeta vuoristolle.

Seuraavan lepopäivän käytimme muuttamalla San Juan de Planiin Chistaun laaksossa. Ajelimme laaksosta toiseen pitkin pientä hiekkatietä, joka ylittää vuorenharjanteen Puerto de Sauncissa. Reitti on upea, mutta sitä ei voi suositella, jos alla on kovin matala auto. Hiekkatie on nipin napin henkilöautolla ajettavissa.

Chistaun laakson kylät ovat hyvin pieniä, mutta joka kylästä löytyy silti laadukkaitakin majoitusvaihtoehtoja - ja kohtuulliseen hintaan! Siisti, mukava ja todella kodikas hotellihuone järjestyi hintaan 50/yö. Pienessä hotellissa oli myös laadukas keittiö, jossa henkilökunta pani parastaan, kun osoitimme kiinnostusta paikallisiin erikoisuuksiin.

Ensimmäiseksi reitiksemme valitsimme taas järvireitin. Jos mahdollista Chistaun laakson järvet ovat vielä hienompia kuin Benasquen laaksossa. Paikalliset kutsuvat näitä vuoristojärviä Iboneiksi. Me patikoimme ensimmäiseksi Millars ja Leners -järville.

Jyrkkien vuorenrinteiden keskellä sijaitsevat järvet olivat niin kuvauksellisia, että päätimme suunnata myös seuraavilla retkillämme järvimaisemiin, Ibon del Seniin ja Ibon de Barbarisaan. Jokainen retki oli uusi elämys. Yllä kierteli kotkia, metsän siimeksessä näimme vilahdukselta kauriita. Varsinkin kotkien määrä oli käsittämätön. Laskuni mukaan näin samanaikaisesti 37 kotkaa aivan Planin kylän vieressä!

Viimeiseksi viikoksi muutimme Torlaan, josta pääsimme mukavasti Ordesan laakson reiteille. Kylästä pääsi Ordesan laaksoon mukavasti bussikuljetuksella.

Ordesa y Monte Perdidon kansallispuistossa teimme kolme Faja-reittiä. Fajat ovat vuorenrinnettä kiertäviä, vannemaisia ulkonemia, joita on mukava kävellä. Nämä Ordesan laakson reitit ovat suorastaan henkeä salpaavia. Polut kulkevat ylhäällä vuorenrinteillä korkeuskäyrää seuraten, mutta vieressä on usein satojen metrien pudotus alas laaksoon. Näkymät ovat aivan käsittämättönän upeat.

Kokonaisuudessaan nämä Pyreneiden maisemat yllättivät kolmella tavalla. Topwalks-sivuston reittivalikoima on upea ja niihin on helppo tutustua ennakkoon lukuisten valokuvien ansiosta. Toiseksi Pyreneiden luonto on todella vehreä - Pohjois-Espanja on siis aivan erilainen kuin eroosion murentama, varsin karu etelä. Kolmas hieno yllätys oli Pyreneiden eläimistö: jokaisella retkellämme näimme jotain villieläimiä. Siihen päälle vielä ne jylhät maisemat ja huumaava kukkien väriloisto!

Tukikohdaksi voimme suositella erityisesti Torlaa ja Benasqueta. Ainsa on kolmas hyvä vaihtoehto, sillä sieltä on parhaat yhteyden kaikkiaan Huescan laaksoihin. Chistaun laakson kylät ovat hurmaavia, mutta hyvin pieniä. Niissä voi joillekin tulla iltaisin aika pitkäksi.

Suosittelemme aktiivilomaa Espanjassa muillekin suomalaisille! Omalla matkallamme emme törmänneet yhteenkään suomalaiseen. Muut matkailijat olivat etupäässä espanjalaisia - muutama amerikkalainen, britti, hollantilainen ja saksalainen kohdattiin myös.

Meillä on seuraava reissu Espanjan luontoon jo suunnitteilla! Tuttavaperhe päätti valokuvat nähtyään lähteä mukaan.

8

1281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Shell

      Luontoloma lentämällä ja autoilemalla ympäriinsä? Ei minusta. Pelottavaa, että joku käyttää lomansa tuollaiseen ja kutsuu sitä vielä "luonto"lomaksi.

      • aloittaja

        Hyvä Shell,
        Kunnioitan huoltasi ympäristöstä. Mutta matkakertomukset ovat aika köyhiä ilman liikennettä. Ja 5000 merkin raja tulee äkäisesti vastaan, jos pitää patikoiden matkata ensin Espanjaan ja tehdä vasta sitten kävelyreittejä...
        Itse uskon, että luonnossa liikkuminen ja siihen tutustuminen lisää ihmisten ympäristöarvojen tiedostamista. Kunpa vielä ympäristöystävällisempien autojen saatavuus paranisi pikaisesti.
        Ja tarjosihan kirjoittamani matkakertomus Sinulle tilaisuuden ottaa kantaa itsellesi tärkeään asiaan. Että ei mennyt matka eikä matkakertomus siinäkään mielessä ihan hukkaan.


    • Tapas-Papa

      Espanjassa on mistä valita. Valitettavasti useimmat suomalaiset tuntevat silti vain Espanjan eteläosat. Uskallan väittää, että kaunein ja aidoin Espanja löytyy kuitenkin pohjoisesta - Pyreneiden vuoristo, Picos de Europan kansallispuisto, Pohjois-Espanjan rannikko...
      Pohjois-Espanja on myös rikkaan espanjalaisen ruokakulttuurin johtotähti. Kantabriasssa ja Asturiassa ei tuoteta teollisesti vaan herkullisesti. Määrä ei korvaa laatua!
      Aragonia, Kantabria, Asturias, Galicia tarjoavat elämyksiä
      - herkullisen ruoan parissa,
      - Espanjan mielenkiintoisimpien viinien, siiderin ja orujon seurassa,
      - luonnon ja liikunnan sekä historian ja kulttuurin ytimessä
      Elämyksiä riittää - loputtomasti!
      Joidenkin "hullujen suomalaisten" Topwalks-sivusto ei ole ihan hullu tapa tutustua Espanjan pohjoisimpiin osiin. Topwalks tarjoaa valtavasti kuvia ja näkymiä niillekin, joita patikointi ei kiinnosta. Kannattaa tosiaan vilkaista: http://www.topwalks.net/fi/index.htm
      Täytyy vielä valaista ilmastosta. Moni arastelee Pohjois-Espanjan säätä. Aika harva kuitenkaan sanoisi, että Etelä-Ranskassa viluttaa.
      Omalla kokemuksellani mainostan Pohjois-Espanjaa - se on se paras osa. Ja minä todella nautin ketjun aloittajan matkakertomuksesta. Esimerkiksi Pyreneillä jokainen päivä, reitti ja ateria ovat ikimuistoisia kokemuksia. Ja Espanjan vuoristoseuduilla ihmiset ovat - ihania!

    • valokuvaus

      Kiitokset kattavasta ja napakasta matkakertomuksesta!
      Kaipaisin vielä lisätietoja eläimistöstä. Harrastan aktiivisesti luontokuvausta, ja matka Huescaan Aragoniaan on vakavasti harkinnassa. Mitä kaikkia eläimiä noissa puistoissa voi odottaa kohtaavansa? Ja mitkä olisivat parhaat paikat väijyä kameran kanssa?
      Oletan, että jotkut laaksoista ovat rauhallisempia kuin toiset. Ilmeisesti joissain laaksoissa on myös enemmän patikoijia karkottamassa eläimiä polkujen varsilta. Kiinnostaa myös tietää, voiko poluilta poiketa helposti syrjemmälle jne. Kaikki tieto kuvaajan kannalta tarkasteltuna kiinnostaa.

      • Tapas-Papa

        Pyreneiden laaksoilla on erityispiirteensä. Sekä kasvisto että eläimistö ainakin kuvaamisen kannalta on kussakin laaksossa aivan erityinen. Topwalks-sivuston kasvikuva-indexin avulla voi tutustua hyvin myös Espanjan värikkääseen kasvimaailmaan. Sivusto esittelee myös aika paljon perhosia omassa osastossaan.

        Aragoniassa Benasguen laaksossa pääsee helposti kuvaamaan mm. murmeleita. Kasvikuvauksen kannalta laakso on myös sikäli helppo että laakson vuoret ovat suhteellisen loivapiireisiä eli rinteillä on helppo liikkua. Laaksossa vaeltelee myös runsaasti alueelle tyypillisiä hevosia.

        Chistaun laaksossa on alueita, joissa lentelee aina paljon kotkia ja haukkoja. Planista Basa de la Moraan vievä reitti seuraa pitkään vuoren rinnettä, jossa on jostain syystä todella paljon kotkia. Gistainin yläpuolella olevilla rinteillä muistan kuvanneeni haukkoja. Reitti vei Piedra Blancaan.
        Forcallon leirintäalueelta lähtee reittejä, jotka kulkevat pitkään metsässä. Siellä näimme kauriita. Niiden näkeminen edellyttää tietenkin varovaista liikkumista ja kärsivällisyyttä.
        Oman kokemukseni mukaan kauriita ja hirviä pääsee näkemään helpommin syksyllä ruskan aikaan, kun puista putoilee lehtiä. Lehtien kahina peittää ilmeisesti muita ääniä.
        Chistaun laakso on maaston ja kävelyreittien vaihtelevuuden ansiosta erinomainen kasvikuvauskohde.

        Myös Revillan laaksossa kulkeva reitti Revilla - Puente de los Mallos - Escuaín - Río Yaga - Revilla vie läpi metsän, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä kauriita.

        Ordesan laakso on erityisen suosittu patikointikohde. Laaksossa tapaa hevosia, ylärinteillä kauriita. Ordesan laaksossa reitit kulkevat kuitenkin usein niin jyrkässä rinteessä, että poluilta ei välttämättä pääse poistumaan.
        Maisemiltaan Ordesan laakso on ehkä suosikkini. Faja-reiteiltä avautuvat maisemat ovat aivan käsittämättömän hienot. Toisaalta laaksosta puuttuvat hienot vuoristojärvet (ibones), joita löytyy paljon Chistaun ja Benasquen laaksoista.

        Rankkaisin Huescan laaksot myös vuodenaikojen mukaan. Ruska-aika on ehkä upein Ordesan laaksossa. Loppukeväästä ja alkukesästä keskittyisin Chistaun laakson järvialueisiin. Pinetan laakso on erityisen hieno sekä loppukeväästä ja alkukesästä että ruskan väreissä syys-lokakuussa.

        Kattava lista Huescan laaksojen kävelyreiteistä löytyy tästä: http://www.topwalks.net/en/aragon.htm
        Reittiselostusten yhteydestä löytyvät runsaat kuvasarjat auttavat itselle mieleisin laakson ja sopivien reittien valinnassa. Mukana on myös ruskakuvia, joten sivustosta saa melko hyvän käsityksen laaksojen erityispiirteistä.


      • vieteri
        Tapas-Papa kirjoitti:

        Pyreneiden laaksoilla on erityispiirteensä. Sekä kasvisto että eläimistö ainakin kuvaamisen kannalta on kussakin laaksossa aivan erityinen. Topwalks-sivuston kasvikuva-indexin avulla voi tutustua hyvin myös Espanjan värikkääseen kasvimaailmaan. Sivusto esittelee myös aika paljon perhosia omassa osastossaan.

        Aragoniassa Benasguen laaksossa pääsee helposti kuvaamaan mm. murmeleita. Kasvikuvauksen kannalta laakso on myös sikäli helppo että laakson vuoret ovat suhteellisen loivapiireisiä eli rinteillä on helppo liikkua. Laaksossa vaeltelee myös runsaasti alueelle tyypillisiä hevosia.

        Chistaun laaksossa on alueita, joissa lentelee aina paljon kotkia ja haukkoja. Planista Basa de la Moraan vievä reitti seuraa pitkään vuoren rinnettä, jossa on jostain syystä todella paljon kotkia. Gistainin yläpuolella olevilla rinteillä muistan kuvanneeni haukkoja. Reitti vei Piedra Blancaan.
        Forcallon leirintäalueelta lähtee reittejä, jotka kulkevat pitkään metsässä. Siellä näimme kauriita. Niiden näkeminen edellyttää tietenkin varovaista liikkumista ja kärsivällisyyttä.
        Oman kokemukseni mukaan kauriita ja hirviä pääsee näkemään helpommin syksyllä ruskan aikaan, kun puista putoilee lehtiä. Lehtien kahina peittää ilmeisesti muita ääniä.
        Chistaun laakso on maaston ja kävelyreittien vaihtelevuuden ansiosta erinomainen kasvikuvauskohde.

        Myös Revillan laaksossa kulkeva reitti Revilla - Puente de los Mallos - Escuaín - Río Yaga - Revilla vie läpi metsän, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä kauriita.

        Ordesan laakso on erityisen suosittu patikointikohde. Laaksossa tapaa hevosia, ylärinteillä kauriita. Ordesan laaksossa reitit kulkevat kuitenkin usein niin jyrkässä rinteessä, että poluilta ei välttämättä pääse poistumaan.
        Maisemiltaan Ordesan laakso on ehkä suosikkini. Faja-reiteiltä avautuvat maisemat ovat aivan käsittämättömän hienot. Toisaalta laaksosta puuttuvat hienot vuoristojärvet (ibones), joita löytyy paljon Chistaun ja Benasquen laaksoista.

        Rankkaisin Huescan laaksot myös vuodenaikojen mukaan. Ruska-aika on ehkä upein Ordesan laaksossa. Loppukeväästä ja alkukesästä keskittyisin Chistaun laakson järvialueisiin. Pinetan laakso on erityisen hieno sekä loppukeväästä ja alkukesästä että ruskan väreissä syys-lokakuussa.

        Kattava lista Huescan laaksojen kävelyreiteistä löytyy tästä: http://www.topwalks.net/en/aragon.htm
        Reittiselostusten yhteydestä löytyvät runsaat kuvasarjat auttavat itselle mieleisin laakson ja sopivien reittien valinnassa. Mukana on myös ruskakuvia, joten sivustosta saa melko hyvän käsityksen laaksojen erityispiirteistä.

        Kiitos runsaasta infosta, mutta taitaa Tapas-Papan käsi jo alkaa vapista! Laittoi linkin englanninkieliselle sivulle, vaikka Topwalksista löytyy suomenkielinenkin versio:
        http://www.topwalks.net/fi/aragonia.htm

        Aika mielenkiintoista, että suomalaiset ovat kasanneet noin runsaan ja kattavan oppaan Espanjan luonnosta ja kävelyreiteistä.
        Täytyy käydä kameran kanssa tutustumassa polkuihin, maisemiin, vuoriin, eläimiin ja elämyksiin...


      • GB-ässä
        vieteri kirjoitti:

        Kiitos runsaasta infosta, mutta taitaa Tapas-Papan käsi jo alkaa vapista! Laittoi linkin englanninkieliselle sivulle, vaikka Topwalksista löytyy suomenkielinenkin versio:
        http://www.topwalks.net/fi/aragonia.htm

        Aika mielenkiintoista, että suomalaiset ovat kasanneet noin runsaan ja kattavan oppaan Espanjan luonnosta ja kävelyreiteistä.
        Täytyy käydä kameran kanssa tutustumassa polkuihin, maisemiin, vuoriin, eläimiin ja elämyksiin...

        Näkyy Espanjan luonto olevan nyt kovasti tapetilla. Uusimmassa Matkalehdessäkin on juttu Picos de Europan kansallispuistosta!
        Itse tykkään kyllä enemmän nettioppaasta, kun siihen mahtuu niin paljon enemmän kamaa, mutta ihan kiva juttu oli lehdessäkin...


      • saapastyttö
        GB-ässä kirjoitti:

        Näkyy Espanjan luonto olevan nyt kovasti tapetilla. Uusimmassa Matkalehdessäkin on juttu Picos de Europan kansallispuistosta!
        Itse tykkään kyllä enemmän nettioppaasta, kun siihen mahtuu niin paljon enemmän kamaa, mutta ihan kiva juttu oli lehdessäkin...

        Me oltaisiin suunnittelemassa reissua pohjois-espanjaan keväälle 2014, onko joku käynyt lähivuosina siellä retkeilemässä? Hyviä vinkkejä kaivattaisiin. Voisi esim. lentää Gironaan ja vuokrata sieltä auto ja ajella länteenpäin. Vaikea näin alkuun hahmottaa mihin laaksoon kannattaisi lähteä kävelee. Päiväreissuja ollaan ajateltu, yöpymiset jossain pikku majapaikoissa. Mieluiten sellaisiin paikkoihin missä olisi mahd vähän turisteja, olisi kiva tutustua ihan paikalliseen elämänmenoon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      138
      4128
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      89
      2019
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1961
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      58
      1588
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1452
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      134
      1417
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      100
      1328
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      74
      1226
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      98
      1141
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      118
      1070
    Aihe