Beaglen lonkkavika

tietoa kaipaava

Meillä beakle narttu alkoi ontumaan vuoden iässä ja kun käytettiin eläinlääkärillä, hän totesi koirallamme lonkkavian. Oli vähän hämmästynyt diaknoosista, kun kuulema pienillä koirilla ei ole yleensä lonkkavikoja. Lääkäri määräsi koiralle kipulääkettä ja leikkaus olisi vasta sitten, kun vaiva pahenee.

Onko kenelläkään kokemusta beaklen lonkkaviasta. Pystyykö sillä ajattamaan jänistä? Entäs pitääkö minun ilmoittaa viasta esim. kennel liittoon? Mitenkäs on, voiko kasvattajalta vaati korvauksia pennusta ? Kuinkas sitten leikkaus, kannattaako leikata ja kuinka vika paranee leikkauksella ?

5

1141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Beagle<3

      Lonkkavika on yleensä perinnöllinen. Ota yhteys kasvattajaan, ja kysy häneltä, onko koirasi suvussa ollut lonkkavikaa. Tuosta korvauksesta kannattaa puhua myös kasvattajan kanssa.
      Jänismetsälle ette ainakaan vielä pääse, se on selvä. Odota leikkauksen yli, ja kysy eläinlääkäriltä hänen mielipiteensä. Jos leikkaus onnistuu hyvin ja koiran lonkka paranee kokonaan, teillä on hyvät mahdollisuudet metsästykseen.

      • Toivottavasti selviää

        Kannattaa varmasti käydä kysymässä muultakin eläinlääkäriltä mielipidettä vaivasta kuin siltä ensimmäiseltä, jolle on sattunut. Muista, vaikka jotain olisikin, kaikkea todellakaan ei kannata käydä leikkomaan. Joskus voi miettiä, onko järkevä leikkoa nuorta koiraa jo alkuun. Tuleeko sen elämästä sillä pelin mitä aikaa myöden, kun sen pitäisi vielä kestää pitkä elämä. Onko toisaalta juuri tuosta koirasta leikkomisten jälkeen pinkomaan metsässä metsäkoirana toden teolla ? Voisi olla järkevä jättää se seurakoiraksi joko itselle tai jollekulle muulle, ja katsoa se eräkaveri uudelleen. Seurakoirana tietyillä hoidoilla koira voisi pärjätä leikkauksetta. Ehkä.

        Onko koira kuvattu ? Onko vika varmasti lonkassa nimenomaan ? Mitä siellä pitäisi olla, mikä oli diagnoosi ?

        Viralliset pevisa-kuvat toimitetaan tietysti kennelliittoon, mitään kummempia ei sinne tarvitse ilmoitella.

        Ontumista voi johtua muistakin syistä. Lonkkavika on osittain perinnöllistä, osittain nykytietämyksen mukaan suurelta osin ympäristötekijöistäkin aiheutuvaa, kuten nuoruusiän liikunta ruokinta & madotus yms.

        Muita oireiden aiheuttajia voivat olla esim tyrät, selän rakenneviat, pienikin muu häikkä selässä kuten välilevytyrä tai luiskahdus, lihasvenähdykset, polvi, murtunut varvas, jopa anaalirauhastulehdus etenkin pienirotuisilla koirilla voi aiheuttaa ontumista - jopa halvausoireilta vaikuttavaa !

        Eli olisi ensiarvoista varmistua siitä, mikä todellakin varmasti vikana.

        Jos koiralla on nivelvika, nivelrikko, ensisijaisesti kannattaa yrittää järkevällä liikunnalla kuntouttaa lihaksia, jotta koira pärjäisi niiden varassa, sekä samoin käyttää nivelrikkoa hidastavia ja koiran kipuja vieviä lisäravinteita, joissa glukosamiinia ja lisäaineita. Ihmispuolelta kumma kyllä saa parempia ja halvempia, jotka solveltuvat kyllä (olen asiasta neuvotellut parinkin hyvän lääkärin kanssa) ja voin suositella esim Arthro Balans Plus -nimistä. Lisää nivelnesteiden kehitystä. Koiran liikunta helpompaa, koiraa saa pidettyä liikunnalla helpommin, ja lihaskunnossa, mikä taas helpottaa tilannetta.

        Jos on kyseessä kuvien mukaan liika löysyys, siihen voi vaikuttaa ikä kehitys (jos koira nuori) ja hyvään lihaskuntoon hoitaminen.


    • ilmanmuuta.

      Jo sen takia, että hän osaa neuvoa mitä koiran saa tehdä ja mitä ei, liikkumisen kanssahan on oltava nyt tarkkana, ettei sillä pahenneta koiran tilaa. Lääkärillekkin voi soittaa ja vielä kysyä, miten saa liikkua, varmasti rajoituksia! Mutta kasvattajalle tieto myös sikäli, että miettii pennuttamisen uudelleen ainakin samoilla vanhemmilla. Osittain lonkkaviat ovat perinnöllisiä, mutta voivat olla seurausta myös liiallisesta ja vääräntyyppisestä liikunnasta kasvuaikana ja/tai ruokinnasta.

      • tietoa kaipaava

        Kasvattajaan olen yrittänyt ottaa yhteyttä, vaan kun on hävinnyt kuin tuhka tuuleen. Ei vastaa viesteihin eikä mihinkään muuhunkaan.

        Tietysti itelle on tullut huono omatunto, kun näkee koiran konkaavan kolmella jalalla, että mitähän sitä on tullut tehtyä väärin kasvatuksessa... Syötettiin teollista täysrehua jossa oletin olevan kaikki vitamiinit ja kivennäiset. Liikuntaakin on saanut siten, että "pihauskollisena" saa olla vapaana pihapiirissä, jossa juoksentelee pikkulintujen perässä. Myös viimme syksynä käytiin jo metsällä muutamankerran, jolloin pöläytteli jänistä.

        Palstalla on ollut paljon kirjoitusta väärästä ruokavaliosta. Mitenkäs te ruokitte koiranne. Mitä ruokaa annan koiralleni, ettei sille tule lonkkavikaa ?


    • vbåjm

      Arthrobalans sisältää MMS -kokemusta, että 13v terrieri ei vähitellen päässyt enää oikein jaloilleen ja kulki jäykin jaloin. Muutaman kuukauden kuurin jälkeen liikkuu ja juokseekin hyvin, jo yli puoli vuotta. Suosittelen. 1 tabletti eli ihmiselle tarkoitettu päiväannos 15 kg koiralle makupalarnkulan sisään katkaistuna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6183
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2576
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2083
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1827
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe