Etutuulettimen hyöty...

nuubituubi

Moikka,

ostin koneeseeni uuden kotelotuulettimen siinä toivossa, ettei täytyisi enää pitää sivupeltiä jatkuvasi auki. Kotelo on Antec Sonata III 500, eli takatuuletin oli jo vakiona.

Etutuulettimen paikka tässä kotelossa on aika vänkä, eli se tulee kovalevyräkin ja näytönohjaimen väliin. Näytönohjaimen lisävirtaliitin jäi aika ahtaalle, kun tämä uusi 120 mm tuuletin tuli siihen väliin, mutta kaikki pelittää.

Uuden tuulettimen vaikutus ei silti täyttänyt odotuksia. Koppa kiinni prossun lämmöt nousee tonne 58-60C. Prossu on Phemon II X4 940 BE. Se on kerrointa nostamalla kellotettu 3.0 GHz:stä 3.2 GHz:iin.
Ennen etutuulettimen asentamista lämmöt koppa kiinni oli n. 57C. Vaikutus oli siis jopa negatiivinen. Ilman etutuuletinta lämmöt laski 54 C:een kun sivupaneeln irrotti. Nyt sivupaneelin irrotus ei auta mitään, vaan lämpötila on 58C koppa auki ja molemmat kotelotuulettimet päällä. Tosin huonelämpötilakin pari astetta korkeampi kuin yleensä.

Etutuuletin siis imee ilmaa kotelon etupaneelin aukoista kovalevyn ohi ja puhaltaa sitä näytönohjamen molemmin puolin. Prossulla on vakiocooleri. HWMonitor näyttää etutuulettimen nopeudeksi n. 960 RPM. MSI DualCoreCenter pitää jatkuvasti hälytysääntä tuon kierrosnopeuden takia, joten lakkasin ko. ohjelmaa käyttämästä.

Voiko olla, että tuo etutuuletin jollain tapaa jopa haittaisi viileän ilman pääsyä prosessorille? Lämpötilaerot ovat pienet, mutta vääränsuuntaiset. Prossujäähdytin tosaan ihan vakio, eli ei mitenkään vahvista tuota edestä-taakse -ilmankiertoa.

4

949

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyöty

      Sehän ei ole "etutuuletin" vaan keskituuletin, niinkuin antecin sivuillakin annetaan ymmärtää. Eli se ei tuo viileätä ilmaa sisään vaan siirtää lämmintä ilmaa kiintolevyiltä prosessoria ja näytönohjainta päin. Tehty enemmänkin jäähdyttämään kiintolevyjä.
      Kai olet putsannut suodatinta?

      • nuubituubi

        Enpä ajatellut kiintolevn niin paljon ilmaa lämmittävän, että toi tuuletin negatiivisen vaikutuksen tekisi. Kyllä se ilmaa sisään imee siinä määrin, että etuosan ilmanottoaukoissa tuulahdus tuntuu. Ja kun otin korppuaseman suojalevyn pois etupaneelista (ei ole korppuasemaa), niin siitä menee kyllä ilmaa jo sen verran, että kun paperia pitää edessä niin se tahtoo imasta.

        No joka tapauksessa jossain sanottiin, että pitäisi olla enemmän sisään virtaavaa ilmaa kuin ulos puhaltavaa, joten vaihdoin "keski"- ja takatuuletinten paikat. Se takatuuletin (nyt keskellä) on Antecin kolminopeuksinen ja nopeimmillaan se pyörii kai vähän nopeammin kuin toi ostamani, joka pyörii nyt takana ja nopeus edelleen se 960 rpm.

        No, tällä uudella virityksellä CPU-lämmöt kävi pahimmillaan 61 asteessa ja niiden kolmen er nopeuden tehollinen vaikutus näkyy olevan 1 aste per nopeus. Ei siis varsinaista muutosta, mutta oli tästä virityksestä se hyöty, että sain ton nopeussäätimen tungettua ulos etupaneelin 5.25 -paikan sivussa olevasta pienestä reiästä ja nyt sitä pääsee säätämään koteloa avaamatta. Jos joskus vaikka tulee tarvetta hiljasemmalle koneelle ;)

        CPU:n ytimet on mulla sitten jatkuvassa rasituksessa BOINCin takia. Idlenä jos olisi yli 50C niin pistäisi jo pahemmin miettimään...

        Nooh, kyllä se yöllä käy taas pari astetta viileämpänä. Loppujen lopuksi tässä taidetaan kuitenkin tarvitia kolmannen osapuolen CPU-cooleri tai reikiä kotelon kattoon >-)


    • vaikka...

      pura tuo kellotus ensiksi, kellotus vakiojäähyllä nyt on vain ongelmien kerjäämistä. Sitäpaitsi tuolla kellotuksella et saa juuri muuta hyötyä kuin muutaman pojon karkkimarkiin.

      • [ue]

        Ei noilla kellotuksilla varmaan paljoa saakaan, mutta ei noin lievän kellotuksen myöskään ongelmia pitäisi aiheuttaa.

        Mutta tuo tuulettimen paikka kyllä ihmetyttää. Ainakin näin äkkiseltään googletetuissa kuvissa siinä näyttäisi olevan ihan liikaa metallia edessä, ja sittenkin näyttää vähän siltä että se on enemmänkin kierrätyspuhallin kuin tulopuhallin.

        BOINCista voisin sanoa sen verran, että itse en ainakaan enää aio vakiojäähyihin palata. Athlon 1700 oli viimeinen kone jolla vakioviilentimet vielä toimivat, Pentium nelonen pysyi vielä viileänä, mutta sellaisella vinkunalla ettei sitä kukaan kestä. AMD X2, oli sitten huomattavasti hiljaisempi, mutta vaikka mitä tein, niin alumiinisiili ei enää tuon tasoista konetta jäähdytä. Nykyisen neliytimisen mukana olisi tullut jo lämpöputkilla varustettu malli, mutta aiempien pettymysten vuoksi päätin kuitenkin hankkia tällä kertaa vähän järeämmän jäähyn, ja nyt prosessorin jäähdytys onnistuu sekä hiljaa että tehokkaasti. Tosin kun ilman lämpötila nousee lähemmäs 30 astetta, niin koneen jäähdytyksestä tulee väkisinkin melko vaikeaa, ja lopetan ajon kesäksi jo ihan mukavuussyistäkin. Talvella sitten pistellään menemään taas täysillä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      348
      3091
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      113
      2292
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1660
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      74
      1193
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1087
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1013
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      42
      986
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      153
      983
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      289
      858
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      806
    Aihe