Raudan puhdistus

neuvoa

Sain vanhan rautaisen kaivon pumpun. miten saan parhaiten siitä pois ruosteisen ja patinoituun kerroksen? Tarkoituksena maalata se sen jälkeen mustaksi.

9

3829

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • anodit ja katodit...

   ...eli elektrolyysi?

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Elektrolyysi

   Tällä konstilla voi myös poistaa ruostetta. Prosessissa vapautuu vetyä, joten sitä ei saa missään tapauksessa tehdä suljetussa tilassa eikä tupakka suussa. Sopiva virtalähe on esimerkiksi 12 tai 24 voltin laturi, amppeereita saa olla parikymmentäkin mutta vähemmälläkin onnistuu. Tällöin prosessi on vain hitaampi. Valvomatta prosessia ei saa jättää.

   Tarvitsen sopivan astian (muovia), vettä, natriumkarbonaattia eli soodaa, ruokasoodaa tai kidesoodaa (rautakaupasta), vettä, metalliliuskan (mielellään rosteria, jotta eivät hapetu ja estä virran kulkua jolloin sitä ei tarvitse putsailla), hiukan sähköjohtoa ja tuon laturin. Sähköjohdon tulee olla riittävän paksua, jotta se kestää laturin antaman virran. Soodan määrä ei ole nokonuukaa, lisäilee niin, että reaktio käynnistyy ja tarvittaessa taas lisää.

   Käsiteltävään kappaleeseen tulee miinus-johto kiinni ja metalliliuskaan plus-johto. Mikäli johdot ovat väärin päin ruostuu käsiteltävä kappale vain entisestään. Liikkeelle kannattaa lähteä varovasti ja lisätä virtaa tarpeen mukaan, liiallista hoppua ei kannata pitää, vetyä kehittyy sitä kiivammin mitä suurempi reaktionopeus on. Mikäli laturin sulakkeet eivät kestä ovat anodi ja katodi liian lähellä toisiaan eli vastusta on liian vähän.

   Keino on tehokas ja hellävarainen mutta osat on operaation jälkeen suojattava, ettei uutta pintaruostetta pääse syntymään. Osat voivat muuttua mustiksi. Se on todennäköisesti magnetiittia eli ruosteeseen verrattuna rauta on korkeammassa hapetusasteessa. Sitä syntyy kun katodilla pH nousee elektrolyysissä. Tämä paljon ruostetta vähemmän aktiivista ja pystyy suojaamaan pintaa mikäli kerros on tiivis.

   Mainitaan viellä, että käytettäessä rosteriliuskoja prosessissa irtoaa hiukan 7-arvoista cromia joka on ongelmajäte ja haitallistenaineiden listalla. Kumihanskat!

   Peruskoulutason fysiikkaahan tämä on. Puhdistettava osa on tässä ns. uhrautuvakomponentti joka luovuttaa tavaraa, ruostetta.

   • :)

    pluskaapelista siis virtaa tuohon rosteriin en ja miinus putsattavaan kappaleeseen. Sekaisinhan ne meni...


   • elektrolyysillä

    puhdistetaan yleisesti esimerkiksi vanhojen entistävien autojen ruostuneita osia. Suosittu menetelmä juuti sen hellävaraisuuden takia, ruoste lähtee jokaisesta kolostakin mutta terve pelti ei.


   • vanha hella

    Mitä luulette, voisiko tällalailla puhdistaa vanhan puuhellan, jos sen saisi vaan veteen, esim pressuun tehtyyn altaaseen?


   • onnistuu
    vanha hella kirjoitti:

    Mitä luulette, voisiko tällalailla puhdistaa vanhan puuhellan, jos sen saisi vaan veteen, esim pressuun tehtyyn altaaseen?

    millä tahansa kappaleella, joka johtaa sähköä. Tuossa ongelma taitaa olla kapineen ja tarvittavan astian koko jolloin virtaa tarvitaan oletettavasti rajusta. Periaatteessa kyllä.


  • ei ole kallis

   Vie johonkin teollisuusmaalaamoon raepuhallukseen, olen itse vienyt uuniluukkuja, rautasängyt ym. Kannattaa kysyä, tekevät niitä aina välitöinä.

  • vai käyttöön?

   koristeeseen riittää ruosteenestomaali suoraan ruosteen päälle. raaputat tai harjaat teräsharjalla irtonaisen ruosteen pois. Sivelet bilteman antirost litkua patinoituneisiin kohtiin. Maalaat mustaksi. Maalaa mieluiten pensselillä paksu kerros. Ruiskupurkeissa kun on melkein vaan ohenninta ja ohut maalikerros on altis uudelle ruosteelle.
   Jos käyttöön aiont, niin sitten tietenkin pumpun peruskorjaus on tarpeen.

  • haluan tietää

   ootteko putsannu linkkaria ite putsasin porakonneen teräs harjalla muttta siihen jäi musta pinta saiskohan sitä pois miten

  • 12345+56789

   Meillä on vanhan hellan koristeelliset luukut, hellan uuni sekä keittotaso renkaineen on hiekkapuhallettu ja sen jälkeen käsitelty asianmukaisesti. Käsittelyaineita löytyy rautakaupasta. On kestänyt jo vuosia puhalluksen jälkeen kuin uutena.
   Hyvä ja halpa keino.

   Itse hiekkapuhalluttaisin myös rautaisen kaivonpumpun ja maalata sen puhalluksen jälkeen.
   Halvin konsti.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Roope Salminen , Superpettäjä !!

   Uskomatonta touhua sen eveliinan kanssa !! useamman vuoden salasuhde vaikka mies on naimisissa !! roope on kyllä täys pa### !
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   4762
  2. Miksi Martina lähettää sydämiä Sofian Lukelle?

   Onko Martinalla pahat kostoaikeet mielessä kun Luke on saanut Martinalta sydämiä instagramiin??? Nähdäänkö nyt oikeasti viimein Martinan kosto ja napp
   Kotimaiset julkkisjuorut
   93
   3223
  3. Mitä haluaisit ?

   Mitä tahtoisit sanoa hänelle, muttet uskalla ?
   Ikävä
   95
   1439
  4. Olet liian komea!

   Ei tuollaisia uskalla lähestyä 🤔
   Ikävä
   130
   1408
  5. Haha, nyt vähän naurattaa:)

   Kun täällä on kovasti ollut aloituksia niistä M syömistä, niin nyt on M ja Mimmin stooreissa hirveä valkopyykkipäivä terveellisestä ruoasta.. 😂 Miksi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   117
   1207
  6. Laitan sulle tähän tiedoksi

   nallukkani, että rakastan sua enempi kuin mitään koskaan. Vaikka sen jo tiedätkin. Laitoin sinne eiliseenkin jotain, mutta sen on muut vähän sotkeneet
   Ikävä
   157
   1194
  7. Mitä kaipaat.......

   Mitä kaipaat hänessä eniten ? ♥️
   Ikävä
   56
   1157
  8. luomua olla pitää

   sitä sinä olet :) ei "tahroja" ihossa ei turhaa meikkiä eikä feikkiä. just siitä tykkään, olet se kaunis oma itsesi :) äläkä nyt sano että et ole kaun
   Ikävä
   127
   1091
  9. Martina uinnin jälkeen sijalla 436! Tästä tuli riemun päivä!

   Martina painaa menemään sitkeästi kuin sissi! Rambolla ja Martinalla on molemmilla hidas aamu 🤣
   Kotimaiset julkkisjuorut
   97
   1059
  Aihe