Ruoan säilytys kun ei sähköjä?

Mökkiläinensuomessa

Mökillä ei sähköjä lainkaan ja vaimo ei halua lähteä sinne kun ruoat pilaantuu...
Kylmälaukkuja löytyy, kauanko niissä säilyy esim. lihat tai makkarat kylmänä kun laittaa kylmäkalleja mukaan ja käärii sanomalehtiin?

23

8518

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkumyy-3

      Kaasujääkaappi tietusti!.....

    • on nykyään

      myynnissä sellaisia kylmalaukkuja, joissa ruuat säilyy useita vuorokausia jääpalojen ja/tai kylmakallejen avulla. Kannattaa myös miettiä mitä sinne mökille raahaa ja mitä syödään minäkin päivänä (ensimmäisinä päivinä herkimmät ruuat) sekä valmistella vaikka jo valmiiksi ruokapuolta esim. jauhelihan kuivaamalla kotona ja hyvin säilyy vaikka huoneenlämmössä. Leikkeleiksi meetvurstia joka ei ole niin ranttu pilaantumiselle ym.

    • auttaa

      Pakasta lihat ja makkarat valmiiksi kotona, ja sitten jäisinä kylmälaukkuun mukaan, paitsi tietenkin ne tuotteet, jotka aiotaan käyttää heti. Pysyy lihat varmasti hyvänä, pitää vaan muistaa ottaa huoneenlämpöön ajoissa ennen käyttöä. Leikkeleet yms jatkuvasti käytettävät säilyvät laukussa pakasteiden ansiosta, on kuin jääkaappi.

    • uhhuh.

      Oikeasti, Ekaksi tuli mieleen provo, sittten täydellinen uusavuttomuus.

      Nijoo, olen syntyisin erittäin perinteisistä vanhanajan maatalosta, nykyisin kaupungissa jääpalakoneet yms. Sähkö tuli maalle kuuskytluvulla. oli sitten sähköhella ja 15 watin lamppu pirtissä, vesi tuli kantamalla joesta vielä seiskytluvullakin. Mutta karjaa oli, pottua pellossa, viljaa, kanoja jne. Eikä ruoka pilaantunut. Meijeriltä tuli aina palkintoja maidon laadusta ja melkein kaikki tehtiin teurastamisesta ja voin kirnuamisesta alkaen kotona, ilman sähköveitsiä tai pakastinarkkuja. Ikinä ei syöty pilaantunutta ruokaa. Hah, taisi muuten olla sitä nykyään kovinkin suosittua "luomu ruokaa".

      Siis siksi kummastutti koko kysymys. Vastaus:

      Osta lapio.

      Kaiva monttu.

      Jos mökki on suossa, lapioi maanpäälle iso maakasa.

      Siis kellari jokatapauksessa.

      Noh, ennen sahattiin talvella jäitä joesta ja laitettiin ne sahanpuruihin ja turpeeseen monttuun, mistä niitä otettiin koko kesä maitokuoppaan maitoa jäähdyttämään. Ei maitokuoppa pakastin ollut, mutta pirun kylmää maitoa siellä aina oli. Kylmenpää kuin nykyinen kaupanmaito. Pottukuopassa potut säilyi koko vuoden.

      Noh. noin käytännössä. Kaiva se monttu. Laita styroksia lattiaan ja seinille muutama kerros.Vaikka ihan maata vasten, periaatteessa olisi erinomaista vaikka valaa betonista arkku siihen sisälle. Hyvä. paksu ja vaikkapa nimenomaan styroksilla eristetty kansi päälle. Siinä sun jääkaappi.

      Ja se urbaanimpi vaihtoehto, Kaiva monttu. Hae jostain kierrätyksestä vanha arkkupakastin ja upota se monttuun. Kylmälaukullinen hiilihappojäätä sisään jos on mökillä pitemmän aikaa.

      Maa on kylmenpää paljonkin kuin ilma. Lisäksi vesi on kylmää, kosteassa paikassa vesi on pohjavettä, se on kylmää. Maa on ihan oikeasti myös eriste itsessään.

      Ja se perinteinen. Osta katiska. Safkat ja bisset tiiviiseen muovipussiin katiskan sisään ja upotat järven syvinpään kohtaan. Onpahan syy käydä kalassa. Suokin on hyvä paikka. Muista laittaa katiskaan naru ja sen päähän mehukattipurkki, ettei tarvitse sukellella niin paljoa katiskaa haeskelemassa.

      Kysy nyt seuraavaksi, millä pyyhkiä hanuri kun mökillä loppui nelikerros vessapaperi.

      • provo...

        Sinä se varsinainen provoilija olet.

        Aloittajalle:
        Osta kannellinen saavi, upota se kokonaan maahan. Eristä kansi vaikkapa moninkertaisella teltanpatjalla. Siinä on sulla mökkijääkaappi.


      • EI eristetä

        Jos kaivat montun maahan kellariksi, älä missään tapauksessa eristä lattiaa. Seinät ja etenkin katon voit eristää.

        Kaasujääkaappi mainittiin jo. Toinen vaihtoehto on hankkia aurinkosähkö. Jos teet siitä tarpeeksi ison ja laitat laadukkaan invertterin, saat mökille muitakin mukavuuksia kuin jääkaapin.


      • järvivesi

        ollut koko heinäkuun reilussa 20 asteessa. Miten siellä säilyy tavarat? Ihan sama kuin olisi kotona keittiön pöydällä.


      • jääkaappina
        järvivesi kirjoitti:

        ollut koko heinäkuun reilussa 20 asteessa. Miten siellä säilyy tavarat? Ihan sama kuin olisi kotona keittiön pöydällä.

        Jos tiluksilla on kaivo, niin sinne ruoat jäähtymään. Eli ämpäriin ruoat, sankaan naru ja ämpäri lasketaan veden tasoon. Yhtä kylmä kuin jääkaappi.


      • tarkistuskaivot
        jääkaappina kirjoitti:

        Jos tiluksilla on kaivo, niin sinne ruoat jäähtymään. Eli ämpäriin ruoat, sankaan naru ja ämpäri lasketaan veden tasoon. Yhtä kylmä kuin jääkaappi.

        Uudemmassa rakennuskannassa on ihan aikuisten oikeasti rakennetut perustusten salaojat tarkastuskaivoineen. Ne tarkastuskaivot ovat alapäästään maaveden tasossa ja siten varsin viileitä. Siellä kostean kylmässä säilyy pottu ja maitopurkki ja viilenee bisse ja valkkari. Samoin avaamattomat suojakaasulliset lihatuotteet kuten tavan jääkaapissa. -- Nuoriso älköön lukeko tätä kommenttia ettei tulisi moporeissuilla houkutusta katsoa olisko siellä jotain...


      • kellarin kaivaja
        järvivesi kirjoitti:

        ollut koko heinäkuun reilussa 20 asteessa. Miten siellä säilyy tavarat? Ihan sama kuin olisi kotona keittiön pöydällä.

        myös järven syvimmässä kohdassakin? Kyseessä ei liene sitten ollut järvi vaan joku suolampi, joiden tosin pitäisi olla aina kylmiä. Joka järvessä kylmin = tihein (no siis 4 C) vesi löytyy pintaa syvemmältä.

        Suosittelen nestekaasujääkaappia, itsekin ajattelin aikasemmin "tehdä" viileäpaikan ulos, kaivaa maahan monttu metriselle kaivonrenkaalle, kaivonrengas maahan ja pohja betongista ja sit joku kansi päälle. Luovuin kuitenkin ajatuksesta koska se olisi ollut liian työläs ja hiiren pirut sotkisivat sen syksyn/talven aikana. Ja mikä mukavampaa kuin mennä syysyönä kaato sateessa hakemaan/viemään kamaa maakellariin?

        Ainoa puute mikä tuossa nestekaasujääkaapissa on että siitä puuttuu valo. Mut muuten ihan OK, eli kaasu oli lopullinen ratkaisu tuohon kylmäsäilytysongelmaan. Tuuletus pitää tietysti muistaa pullon vaihto silloin tällöin.


      • Anonyymi

        Vastaus siis oli kuoppa. Vitullinen selitys, ja lopussa pään aukomista. Jee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vastaus siis oli kuoppa. Vitullinen selitys, ja lopussa pään aukomista. Jee.

        Ei vaan kiitokset saa aamuvuoron ketjun nostaja ja palstan aktivoija !


    • emmiina45

      Prismasta matkajääkaappi, jossa kaasupullolle liitäntä. Huoltoasemalta 5kg kaasupullo ja letkut.
      Kylmää piisaa vaikka millaisille ruoille.

    • uusavutonmökkiläinen

      kiitos kaikille vinkeistä, kun oon tämmönen kaupunkilaisjuippi niin ei sitä kaikkea itse huomaa. kyllä näistä vinkeistä jotain irti saa.

    • Anonyymi

      sahanpurua ja jäätä kasa, sahanpuru estää jäätä sulamasta eristeenä.

    • Anonyymi

      Kaksi yötä ollut mökillä tällä systeemillä.
      Pakastin kolme litran muovipulloa vettä jäähän (älä täytä ihan täyteen).
      Ne kolme jäätynyttä pulloa hyvään kylmälaukkuun, jonne makkarat ja maidot jne. Kylmälaukkua ei sitten koko ajan availla, vaan harkitusti.
      (Voi käyttää myös tyhjiä maitotölkkejä samaan tarkoitukseen.)

      Toisen yön jälkeen jääpullo on jo sulanut ja viileän veden voi käyttää joko kahvivedeksi tai juoda pois ennen mökiltä poistumista.

      • Anonyymi

        Tätähän voisi vielä jatkojalostaa - tehdään oikea jääkaappi eli hyvin eristetty laatikko, jonka yläosaan laitetaan jäätä (jäädytettyjä vesipulloja).

        Kylmälaukkujen eristeet ovat ohkaiset, mutta tässähän voisi väkästellä paksuilla seinillä varustetun laatikon uretaanilevystä.

        Muutaman päivän tarpeeseen taatusti halvempi kuin kaasujääkaappi (kalliita). Kompressorivehkeistä nyt puhumattakaan. Matkajääkaapit kovin pieniä ja syö silti virtaa (koska ohuet eristeet) niin, että voi käydä kehnosti . On niissä virtavahti, joka sammuttaa kompressorin akun käydessä vähiin, mutta se kun sattuu yöllä, niin voi kylmää vaativat sapuskat olla jo pilalla aamulla.

        Nuo maakuopat (pari betonirengasta maahan kaivettuna, tällaisesta on kokemusta, ei jatkoon) ja järvet... ne on saunakaljoille OK, mutta kesähelteillä voi olla mahdoton löytää paikkaa, missä lämpötila olisi edes 10 °C, saati 2 °C luokkaa, mitä tuore kala vaatii. Syvä kaivo voisi olla vähän sinnepäin, mutta kaikilla mökeillä ei tätäkään ole.

        Tähän on hyvin yksinkertainen testi. Kesällä ilman kastepistelämpötila on yleensä yli 10 °C joten "jääkaapista" otetun olutpullon tai tölkin pintaa kuuluu tulla huurretta. Jos ei tule, niin säilytyspaikka on aivan liian lämmin maitotuotteiden, kalan yms. säilyttämiseen.


    • Anonyymi

      Tarvikeliikkeistä löytyy kompressori-jääkaappeja/pakastimia 12 voltin käyttöjännitteelle. Aurinkosähkön loputtua näin syksyllä on mahdollista autolla latailla akkuja loputtua näin syksyllä on mahdollista autolla latailla akkuja mikäli pihaan pääsee autolla.. Lämpötilan ollessa alle 10 astetta ruoka säilyy ulkona ilman kaappejakin.

      • Anonyymi

        Auto tuntikausiksi käyntiin ja starttikaapelit auton akusta irtoakkuun, niin onnistuuhan se.
        Mitenpä muuten irtoakkua autolla latailisit?
        Toki kompurajääkaappi on pienikulutuksisempi kuin vastuskaappi, mutta täydellä normi 80 Ah akulla sekin toimii vain nelisen vuorokautta. Jos sitäkään...

        Mielestäni kaasujääkaappi on toimiva ratkaisu mökille, tai sitten maakellari.


    • Anonyymi

      toijörvi ideoa kuulostaa hyvälle,

    • Anonyymi

      Näkkileipä ja tonnikalapurkit ei mitään jääkaappeja eikä kellareita tarvitse. Sama pätee hernesoppaan.

      • Anonyymi

        Koskenkorvakin säilyy vaikka kuinka kauan jos ei kovin usein korkkia raota ja nuuhki ihanaa tuoksua.


      • Anonyymi

        Säilykkeitä löytyy joka makuun kaupoista, samoin kuivamuonaa. Puuhellalla lämmitetään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2646
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1991
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe