Miten C:llä voi laskea isoilla kokonaisluvuilla, jos long long ei riitä käyttötapauksiin? Pitääkö tehdä linkitetty lista? Vai voiko esimerkiksi GMP:llä tehdä ohjelman, joka muuntaisi annetussa luvussa vaikkapa 10:nnen desimaalin nollaksi.
En vaan ymmärrä isojen lukujen aritmetiikkaa. Esimerkiksi jos haluan laskea 1125899906842624^2, niin miten saan tietokoneen tajuamaan, että kyseessä on kaksijärjestelmän luku 1 ja 50 nollaa. Sitten luku kerrotaan itsellään ja muutetaan desimaaliesitykseksi.
Logaritmit ei auta ongelmassani eikä liukuluvut. GMP olisi sopiva, mutta en osaa käyttää sitä yhtään.
Isoja lukuja
7
691
Vastaukset
- Torak
Helpoin tapa on käyttää jotain sopivaa kirjastoa joka hoitaa bittien pyörittelyn puolestasi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Arbitrary-precision_arithmetic- C-koodari
Kai se on opeteltava käyttämään GMP:tä. Manuaali näytti vaan aika suppealta, mutta ei kai muu auta kuin kääriä hihat ja alkaa opiskelemaan. Vai tietääkö joku parempaa tutoriaalia kuin GMP:n kotisivuilla oleva?
- x-koodari
C-koodari kirjoitti:
Kai se on opeteltava käyttämään GMP:tä. Manuaali näytti vaan aika suppealta, mutta ei kai muu auta kuin kääriä hihat ja alkaa opiskelemaan. Vai tietääkö joku parempaa tutoriaalia kuin GMP:n kotisivuilla oleva?
Onko pakko tehdä C:llä? Jos ei niin esim. Python ja Lisp käyttävät *oletuksena* mielivaltaista tarkkuutta, jolloin voit koodata täysin normaalisti murehtimatta tätä lukuongelmaa. Lisäksi Python on todella helppo kieli oppia.
GMP:ssä on myös C -rajapinta, joka lienee helpompi oppia. - C-koodari
x-koodari kirjoitti:
Onko pakko tehdä C:llä? Jos ei niin esim. Python ja Lisp käyttävät *oletuksena* mielivaltaista tarkkuutta, jolloin voit koodata täysin normaalisti murehtimatta tätä lukuongelmaa. Lisäksi Python on todella helppo kieli oppia.
GMP:ssä on myös C -rajapinta, joka lienee helpompi oppia.Pohdin vaan, että C:tä olisi hyvä opetella. Mitä tarkoittaa mielivaltainen tarkkuus? Ainakin omassa koneessani on äärellinen määrä kovalevy- ja keskusmuistitilaa. Pythoniinkin voisin jossain vaiheessa tutustua.
- x-koodari
C-koodari kirjoitti:
Pohdin vaan, että C:tä olisi hyvä opetella. Mitä tarkoittaa mielivaltainen tarkkuus? Ainakin omassa koneessani on äärellinen määrä kovalevy- ja keskusmuistitilaa. Pythoniinkin voisin jossain vaiheessa tutustua.
"Mitä tarkoittaa mielivaltainen tarkkuus? Ainakin omassa koneessani on äärellinen määrä kovalevy- ja keskusmuistitilaa."
Tarkoittaa että niin suuria lukuja kunnes tulee vastaan kovalevy- ja keskusmuistitila ja aika rajat. Tuleehan ne rajat vastaan myös reaalimaailmassa. Käytännössä voit tehdä samat jutut kuin GMP:llä, mutta normaalityyliin koodaamalla. Esim. kun Pythonissa 2**3 tarkoittaa 2 potenssiin 3, niin luku 12**3456 ei tuota mitään ongelmia.
"Pythoniinkin voisin jossain vaiheessa tutustua."
Opettele algoritmien teko ja Python ekaksi ja palaa C:hen jos on tarvetta. C:n tarkoitus oli olla *kokeneiden* koodareiden laite- ja KJ ohjelmointiin tarkoitettu kieli, mutta se pääsi jostain syystä labrasta karkuun. Aloittelijat kärsivät tästä traagisesta tapahtumasta vieläkin.
- hyvintoimii
Isot laskuohjelmat voi tehdä assemblerilla. Yhteen- ja vähennyslasku ovat helppoja, kertolasku vähän vaikeampi mutta kaikissa tilanteissa toimiva jakolasku on jo vaikeampi. Periaatteena on kuitenkin jo koulussa opitut menetelmät, nyt kuitenkin on kantalukuna 2.
Itse olen tehnyt laskukoneen, jolla voi laskea tavallisen laskukoneen tapaan. Käännökset tein 1000, 2000, 5000 ja 10000 numeron laskureiksi. Koneen muun ohjelmoinnin tein C-kielellä. Lisäksi on tehtävä ohjelmoinnit, jotka muuttavat syötteen 2-järjestelmään, ja kun lasku on suoritettu on tulos muutettava 2-järjestelmästä 10-järjestelmään. Muiden funktioiden (potenssien, trigonometristen fuktioiden, logaritmien...) ohjelmointiin käytin sitten assemblerilla jo ohjelmoituja yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskua ja niiden sarjakehitelmiä. Lopputulos on tyydyttänyt ja olen sitä paljon käyttänyt.
Esim. e^345.678 laskettuna 1000-numeron laskurilla on luku, jonka kokonaisosa on 151 numeroa pitkä. Sen alku on 133674299016..., ja loppu ...7068813619. Sitten tulee desimaalipiste, jonka jälkeen 850 numeron desimaaliosa. Sen alku on .91731... ja loppu ...2280976. Tehtävästä kone selviää alle sekunnissa.
Taikka sinun tehtäväsi; 2^100=1267650600228229401496703205376.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä912920Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2991686Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2461567- 871391
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel4021384Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että4021308Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik21089Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa
Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat381047Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun329874Miksi Purra-graffiti ei nyt olekkaan naisvihaa?
"Pohtikaapa reaktiota, jos vastaava graffiti olisi tehty Sanna Marinista", kysyy Tere Sammallahti. Helsingin Suvilahden257855