onko gradu aina pakko esittää seminaarissa?

ihaaaaana

Voiko gradun tai kandityön esittämisen jollakin tavalla kiertää? Kauhukuvia pieleenmenevästä esiintymisestä jo nyt... Kuinka suuri on kuulijajoukko kandi/graduseminaarissa?

4

1880

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyn vain

      Oletatko, että yliopistotutkinnon suorittaneille on paljon sellaisia työtehtäviä, joihon esiintymistä ei kuulu? Aivan oikein, ei niitä juurikaan ole. Siksi on erittäin tärkeää harjoitella esiintymistä ja esittämistä jo opiskeluaikana. Silloin voi esittää tutusta aiheesta tutulle yleisölle.

      Ajattelepa, että ensimmäinen julkinen esiintymisesi tapahtuisikin vasta ensimmäisessä työpaikassa, tosin nyt vieraalla kielellä aivan oudolle satapäiselle kuulijakunnalle. Tekisikö tämä tilanne mielesi paljonkin rauhallisemmaksi?

      Yleensä seminaareissa ei juurikaan ole tungosta, tosin tilanne voi olla oppiainekohtaista. Pahimmillaan - parhaimmillaan? - tilaisuuteen ei osallistu kuin vain siinä esiintyvät ja tilaisuuden vetäjä.

    • fm-englanti

      Missä vaiheessa opintojasi mahdat olla?

      Jo ennen graduvaihetta on (yleensä) proseminaari ja syventävien opintojen seminaari sekä mahdollinen sivuaineen proseeminaari, joissa kaikissa pitää jossain määrin esitelmöidä ja myös opponoida muita. Graduseminaari ei ole noita kummoisempi. Arvelisin, että graduseminaarissa on usein jopa pienempi ryhmä kuin muilla seminaarikursseilla.

      Oma graduseminaarini oli hyvin samantyyppinen kuin muutkin seminaarit - ensimmäisellä kerralla käytiin läpi yleisesti gradun kirjoittamista ja sovittiin seminaaryhmän tapaamiset ja systeemit ja eteneminen. Ekalla kerralla piti myös antaa alustava ajatus omasta aiheesta (monellahan gradu perustuu aiempiin töihin, esim. kandin tutkielmaan tai vanhassa tutkinnossa vaikkapa aiempiin seminaaritöihin). Toisella kerralla esiteltiin alustavaa lähdeluetteloa ja piti olla muistaakseni viitisen sivua tekstiä kasassa, jossa hahmoteltu tutkimuskysymystä yms. Silloin myös opponoitiin muiden tekemisiä. Seuraavalla kerralla sitten taas vähän enemmän tekstiä kasassa ja jo selkeämpi käsitys/rajaus siitä, mitä oikein onkaan tekemässä - ja taas opponointia. Näin edettiin, tapaamisia ei hirveästi ollut, olisikohan ollut seitsemän kertaa. Viimeisellä kerralla piti olla jo kunnon kasa tekstiä, 40-50 sivua. Eikä se "esitelmöinti" mitään kovin ihmeellistä ollut, lähinnä graduseminaari eteni keskustelun merkeissä, niin että proffa johdatteli ja muut seminaarilaiset kyselivät ja kommentoivat. Ihan miellyttä kokemus minusta.

      Valmista gradua ei esitelty enää seminaarissa, vaan proffa ja toinen tarkastaja sen lukivat ja antoivat siitä sitten parannus/korjausehdotukset. Tässä vaiheessa sai myös alustavan arvion arvosanasta (ilman korjailuja). Sitten sai periaatteessa itse päättää korjaileeko vai täräyttääkö gradun sisään sellaisenaan.

      Tiedekuntaneuvoston kokouksen jälkeen sain sitten postitse vielä kirjallisen arvioinnin lopullisesta työstä sekä eräänlaisen pisteyteytyn arvioinnin gradusta kokonaisuutena, siinä oli arvioitu työtä useasta eri näkökulmasta muistaakseni pisteillä 1-7 (esim. aiheen rajaus, kirjoitusasu, lähteet jne).

    • ei oikein

      voi yliopisto-opinnoissa välttää ja hyvä niin. Meillä oli usealla todella paha esiintymiskammo, mutta ei se muita haitannut jos välillä ääni meni tai sekoiltiin sanoissa. Pari kertaa esiintyjä jopa joutui lopettamaan kesken ja rauhottumaan. Jatkoi sitten myöhemmin ja sai homman hoidettua.

      Elikkäs kannattaa opiskeluaikana esiintyä vaikka väkisin. Työelämässä vasta kannattaa kieltäytyä ison yleisön edessä esiintymisestä jos on esiintymiskammo.

    • siitä vielä

      Pelotti aikanaan minuakin, mutta karaistut vähitellen kun et luovuta. Ekassa praktikumissa en voinut tehdä muistiinpanoja, kädet olisivat tärisseet liikaa. Vaihe kerrallaan. Ja jännityksessä on se hyvä puoli, että se saa tekemään pohjatyöt kunnolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minua odottaa

      Joku todella ihana nainen jossain tulevaisuudessa. Siihen uskon ja luotan. 🤗❤️✨
      Sinkut
      219
      4167
    2. Miten toivoisit

      Teidän välien olevan tällä hetkellä? Tässä tilanteessa?
      Ikävä
      121
      4016
    3. Keksitkö keinon

      Miten voin nähdä ihastusta joka ei myönnä tunteitaan.
      Ikävä
      48
      3632
    4. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      65
      2983
    5. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2741
    6. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2518
    7. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2518
    8. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2406
    9. T- miehelle....

      Kuka sua rakastaa? Kertoi rakastavansa....
      Suhteet
      41
      2289
    10. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2245
    Aihe