Syömässä Alsacessa

kvat

Tulimme huhtikuun puolivälissä laivalla Tukholmaan ja sieltä bussilla Skavstan lentokentälle. Ryanairin kone laskeutui Baselin-Mulhousen-Freiburgin lentoasemalle klo 17. Ajoimme taksilla Saint-Louisin rautatieasemalle (15 euroa). Juna tuli Colmariin kohta 18:n jälkeen. Kadun toisella puolella näkyi Grand Hotel Bristol, josta olimme ostaneet viinireittipaketin (2 yötä, kolme ateriaa, tervetuliaisviini, viininmaistiaiset; kahdelta 440 euroa). Pakettiimme kuului tervetuliaisviini, joka oli puolikuiva Gewürztraminer. Nautimme sen hotellin Winstubessa Aubergessa, ja söimme paketin ensimmäisen aterian. K otti alkupalaksi etanoita ja oli melko tyytyväinen, minä sipulitortun, joka oli iso, mutta ilmavan keveä (tuskin vähäkalorinen). Juomana oli mainiota rieslingiä. Pääruoaksi otin choucroutea, kun Alsacessa oltiin. Iso annos sisälsi kuumaa hapankaalia, päällä kahdenlaista savustettua kinkkua ja makkaraa. Ei se pahaa ollut, mutta silti aika arkipäiväistä – kuten se kai on yleensä ollutkin. Choucroutesta on monia versioita, mutta tämä riitti tälle reissulle. Jälkiruoaksi otin creme brulet’n, joka oli hyvä ja iso! K otti pääruoaksi jänistä, josta piti, ja jälkiruoaksi kevyen hedelmäsalaatin. Jaksoimme – minä vaivoin – vielä kävellä kaupungilla, ja näimme viehättävän vanhan kaupungin piparkakkutaloineen, ”Pikku Venetsian” jne.

Hotellin aamiainen oli hyvä, runsaasti hedelmiä, tuoretta ananastakin, mansikoita jne., toki myös liha- ja makkarapuolta. Hotellin palvelu oli ystävällistä ja huone hyvä. Lähdimme Riquewihriin taksilla (runsaat 20 euroa). Ennen perille tuloa näimme tutun merkin (Irion) viinitarhat, ja keskustassa sen myymälän ja viinikellarin. Pakettiimme kuului vierailu Tire Bouchon –firman ja ravintolan viinikellarissa maistiaisilla ja lounas ravintolassa. Maistelimme pääasiassa mainioita valkoviinejä (riesling, gewürztraminer ym.); punaviiniähän tuotetaan vähän ja se on köykäistä kamaa.

Siitä oli helppo siirtyä lounaalle, ei tarvittu aperitiiveja. Päivä lämpeni, istuimme ulkona ja tuntui oikein mukavalta. Nuori poika tarjoilijana sekoili vähän, mutta se ei pahemmin haitannut. Alkupalaksi oli niin kovasti tyrkyllä hanhen rasvamaksaa, että päätimme kumpikin joustaa kun se on Alsacessa melkein must. Minulla oli hanhenmaksaa kirsikoiden ja tryffelisipaisun kera; hyvää se oli. K söi ankka- ja ankanmaksa-carpaccion. Pääruoaksi otin perinnetietoisesti ”baeckaoffen”, jossa on perunaa ja viinissä haudutettua lihaa, kolmea lajia. Lihaa oli runsaasti, mutta vain kahta lajia: ankkaa ja possua. Ei sentään viitsinyt valittaa. K tilasi lammasta. Jälkiruoatkin syötiin, minä Munster-juustoa ja gewürztraminer-viinaa, K sitruunasorbettia ja viiniä. Pitkän istuskelun jälkeen kävelimme tyytyväisinä Riquewihrissä. Pienellä alueella oli paljon nähtävää. Rakennuksia on kuulemma 1200-, 1400- ja 1600-luvuilta. Päivä oli kaunis ja lämmin. Palasimme Colmariin bussilla, joita nyt kulki parin tunnin välein. Maksoi 3 euroa, ja näimme uusia maisemia, koska bussi ei mennyt suorinta reittiä.

Illaksi varasimme paikan JY’s-ravintolaan (yksi Michelin-tähti, kansainvälinen keittiö). Tuhdin lounaan jälkeen emme olleet vielä kovinkaan nälkäisiä, mutta syömäänhän olimme Alsaceen tulleet… Keittiöterveisinä tuli pieni parsakeitto ja tonnikalaa. Otin alkupalaksi tapasvalikoiman, K valkoista parsaa ja huhtasieniä. Tapasasetelma oli komeasti esillä, tarjoiluastian eri tasoilla: friteerattuja katkarapuja, sushia, etanoita (hiukan sitkeitä!), lohta, vihanneksia… Hyvää oli, mutta maku ei tehnyt sellaista vaikutusta kuin esillepano antoi odottaa. Rasvaisista katkaravuista jätin osan syömättä. K piti kovasti omastaan. Pääruokani, dorado oli hyvä, yllättävänkin yksinkertainen annos, paistettua kalaa oli runsaasti, jotain perunalastun tapaisia ja niukasti vihanneksia. Mitenkään ihmeellistä se ei ollut, jos nyt Michelin-tähden vuoksi sellaista saisi odottaa. Klla oli turskaa ja hummerimousse, perunayrttimuusia, oliiveja yms. Emme tilanneet jälkiruokaa, koska olimme jo kylläisiä. Ateria maksoi 126 euroa; alkupalat, pääruoka, jonkin verran viiniä, vichy ja vesi.

Seuraavana iltana meillä oli pakettiin kuuluva ateria hotellin ravintolassa Rendez-Vous de Chasse (yksi Michelin-tähti). Keittiön terveisinä oli parsakeittoa, hanhenmaksamousse ja kanamousse. Torjuimme hanhenmaksan alkuruokana, sen tilalle saimme jättikatkarapuja, pekonia, papaijasinappisalsaa, avocadoa, rucolaa. Juomana Pinot Gris, ja tämä oli kyllä huippua. Sitten tuli kalaa rucolapedillä. Jotain aivan erinomaista lihaa vielä, juomana bourgogne 2003, sopivat loistavasti yhteen (tässä muisti ja muistiinpanot harmillisesti pettävät). Jälkiruokana raparperitorttu, marenkikuorrutus, raparperisorbet, sitten vielä kahvia ja leivonnaisia. Erinomainen kokonaisuus, parhaita syöminkejämme koskaan.

Seuraavana päivänä lähdimme Baseliin ja sieltä seuraavana päivänä Suomeen. Olimme tyytyväisiä matkaan, joka maksoi kaikki menot laskettuna 1200 euroa. Huhtikuussa ei ollut turistitulvaa.

1

533

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen vaihtoehto

      Me lennettiin Ryanairilla Skavstasta Baden-Badenin kentälle Saksassa. Bussilla Baden-Badenin keskustaan (vanha kylpyläkaupunki) ja junalla Strasbourgiin. Paluu Strasbourgista ensin Metziin (junalla, kaupunki sijaitsee Mosel-joen rannalla ja siinä on mahtava tuomiokirkko). Seuraavana päivänä suoralla bussilla Metz - Frankfurt Hahn (lentoterminaali) ja lentäen Tampereelle.

      Kiva reissu!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!

      Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,
      Maailman menoa
      105
      5731
    2. Mikaela Nylander: Jos pakkoruotsi poistetaan, niin ruotsin kielen asema romahtaa

      (Nylander on vanha RKP:nen) Mutta niin heikossa vedossa muumiruotsi siis on Suomessa, että vain tekohengityksellä se pys
      Maailman menoa
      65
      2572
    3. Nainen aion pilata elämäsi täysin, opetus sulle, että pelasit väärän ihmisen sydämellä.

      Empatiani sua kohtaan katosi siinä kohtaan, kun teit tietoisen valinnan leikkiä mun sydämellä. Luulet olevas joku älykäs
      Ikävä
      241
      1585
    4. Kaivattusi nimi vol.3

      Kaipaajankin nimi olisi kiva. 🥰
      Ikävä
      94
      1380
    5. Alkanut tuntua siltä

      Että taisi olla kusetusta koko homma alusta saakka.
      Ikävä
      124
      1097
    6. 6 vkoa kulunut ilman sua

      …ihme että olen vielä hengissä. 😔 Kyynelillä pessyt lattioita. Rakastan ja odotan sua ikuisesti❤️Projekti jäi kesken jo
      Ikävä
      8
      901
    7. Viestisi kaipaamallesi ihmiselle

      Mitä ajattelet tilanteestanne tänään?
      Ikävä
      65
      882
    8. Nii, mites ne

      Hampaat??
      Ikävä
      66
      857
    9. Joululahja/Jouluntoivotus

      Millainen kaivatulle
      Ikävä
      75
      798
    10. Salailu jatkuu, poliisi tutkii

      Nykyään Pienimäki toimii Ylitornion kaupunginjohtajana. HS tavoitti hänet puhelimitse. Pienimäki korosti, ettei ole enää
      Ähtäri
      17
      741
    Aihe