Syömässä Alsacessa

kvat

Tulimme huhtikuun puolivälissä laivalla Tukholmaan ja sieltä bussilla Skavstan lentokentälle. Ryanairin kone laskeutui Baselin-Mulhousen-Freiburgin lentoasemalle klo 17. Ajoimme taksilla Saint-Louisin rautatieasemalle (15 euroa). Juna tuli Colmariin kohta 18:n jälkeen. Kadun toisella puolella näkyi Grand Hotel Bristol, josta olimme ostaneet viinireittipaketin (2 yötä, kolme ateriaa, tervetuliaisviini, viininmaistiaiset; kahdelta 440 euroa). Pakettiimme kuului tervetuliaisviini, joka oli puolikuiva Gewürztraminer. Nautimme sen hotellin Winstubessa Aubergessa, ja söimme paketin ensimmäisen aterian. K otti alkupalaksi etanoita ja oli melko tyytyväinen, minä sipulitortun, joka oli iso, mutta ilmavan keveä (tuskin vähäkalorinen). Juomana oli mainiota rieslingiä. Pääruoaksi otin choucroutea, kun Alsacessa oltiin. Iso annos sisälsi kuumaa hapankaalia, päällä kahdenlaista savustettua kinkkua ja makkaraa. Ei se pahaa ollut, mutta silti aika arkipäiväistä – kuten se kai on yleensä ollutkin. Choucroutesta on monia versioita, mutta tämä riitti tälle reissulle. Jälkiruoaksi otin creme brulet’n, joka oli hyvä ja iso! K otti pääruoaksi jänistä, josta piti, ja jälkiruoaksi kevyen hedelmäsalaatin. Jaksoimme – minä vaivoin – vielä kävellä kaupungilla, ja näimme viehättävän vanhan kaupungin piparkakkutaloineen, ”Pikku Venetsian” jne.

Hotellin aamiainen oli hyvä, runsaasti hedelmiä, tuoretta ananastakin, mansikoita jne., toki myös liha- ja makkarapuolta. Hotellin palvelu oli ystävällistä ja huone hyvä. Lähdimme Riquewihriin taksilla (runsaat 20 euroa). Ennen perille tuloa näimme tutun merkin (Irion) viinitarhat, ja keskustassa sen myymälän ja viinikellarin. Pakettiimme kuului vierailu Tire Bouchon –firman ja ravintolan viinikellarissa maistiaisilla ja lounas ravintolassa. Maistelimme pääasiassa mainioita valkoviinejä (riesling, gewürztraminer ym.); punaviiniähän tuotetaan vähän ja se on köykäistä kamaa.

Siitä oli helppo siirtyä lounaalle, ei tarvittu aperitiiveja. Päivä lämpeni, istuimme ulkona ja tuntui oikein mukavalta. Nuori poika tarjoilijana sekoili vähän, mutta se ei pahemmin haitannut. Alkupalaksi oli niin kovasti tyrkyllä hanhen rasvamaksaa, että päätimme kumpikin joustaa kun se on Alsacessa melkein must. Minulla oli hanhenmaksaa kirsikoiden ja tryffelisipaisun kera; hyvää se oli. K söi ankka- ja ankanmaksa-carpaccion. Pääruoaksi otin perinnetietoisesti ”baeckaoffen”, jossa on perunaa ja viinissä haudutettua lihaa, kolmea lajia. Lihaa oli runsaasti, mutta vain kahta lajia: ankkaa ja possua. Ei sentään viitsinyt valittaa. K tilasi lammasta. Jälkiruoatkin syötiin, minä Munster-juustoa ja gewürztraminer-viinaa, K sitruunasorbettia ja viiniä. Pitkän istuskelun jälkeen kävelimme tyytyväisinä Riquewihrissä. Pienellä alueella oli paljon nähtävää. Rakennuksia on kuulemma 1200-, 1400- ja 1600-luvuilta. Päivä oli kaunis ja lämmin. Palasimme Colmariin bussilla, joita nyt kulki parin tunnin välein. Maksoi 3 euroa, ja näimme uusia maisemia, koska bussi ei mennyt suorinta reittiä.

Illaksi varasimme paikan JY’s-ravintolaan (yksi Michelin-tähti, kansainvälinen keittiö). Tuhdin lounaan jälkeen emme olleet vielä kovinkaan nälkäisiä, mutta syömäänhän olimme Alsaceen tulleet… Keittiöterveisinä tuli pieni parsakeitto ja tonnikalaa. Otin alkupalaksi tapasvalikoiman, K valkoista parsaa ja huhtasieniä. Tapasasetelma oli komeasti esillä, tarjoiluastian eri tasoilla: friteerattuja katkarapuja, sushia, etanoita (hiukan sitkeitä!), lohta, vihanneksia… Hyvää oli, mutta maku ei tehnyt sellaista vaikutusta kuin esillepano antoi odottaa. Rasvaisista katkaravuista jätin osan syömättä. K piti kovasti omastaan. Pääruokani, dorado oli hyvä, yllättävänkin yksinkertainen annos, paistettua kalaa oli runsaasti, jotain perunalastun tapaisia ja niukasti vihanneksia. Mitenkään ihmeellistä se ei ollut, jos nyt Michelin-tähden vuoksi sellaista saisi odottaa. Klla oli turskaa ja hummerimousse, perunayrttimuusia, oliiveja yms. Emme tilanneet jälkiruokaa, koska olimme jo kylläisiä. Ateria maksoi 126 euroa; alkupalat, pääruoka, jonkin verran viiniä, vichy ja vesi.

Seuraavana iltana meillä oli pakettiin kuuluva ateria hotellin ravintolassa Rendez-Vous de Chasse (yksi Michelin-tähti). Keittiön terveisinä oli parsakeittoa, hanhenmaksamousse ja kanamousse. Torjuimme hanhenmaksan alkuruokana, sen tilalle saimme jättikatkarapuja, pekonia, papaijasinappisalsaa, avocadoa, rucolaa. Juomana Pinot Gris, ja tämä oli kyllä huippua. Sitten tuli kalaa rucolapedillä. Jotain aivan erinomaista lihaa vielä, juomana bourgogne 2003, sopivat loistavasti yhteen (tässä muisti ja muistiinpanot harmillisesti pettävät). Jälkiruokana raparperitorttu, marenkikuorrutus, raparperisorbet, sitten vielä kahvia ja leivonnaisia. Erinomainen kokonaisuus, parhaita syöminkejämme koskaan.

Seuraavana päivänä lähdimme Baseliin ja sieltä seuraavana päivänä Suomeen. Olimme tyytyväisiä matkaan, joka maksoi kaikki menot laskettuna 1200 euroa. Huhtikuussa ei ollut turistitulvaa.

1

529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen vaihtoehto

      Me lennettiin Ryanairilla Skavstasta Baden-Badenin kentälle Saksassa. Bussilla Baden-Badenin keskustaan (vanha kylpyläkaupunki) ja junalla Strasbourgiin. Paluu Strasbourgista ensin Metziin (junalla, kaupunki sijaitsee Mosel-joen rannalla ja siinä on mahtava tuomiokirkko). Seuraavana päivänä suoralla bussilla Metz - Frankfurt Hahn (lentoterminaali) ja lentäen Tampereelle.

      Kiva reissu!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävöin sinua kokoyön!

      En halua odottaa, että voisin näyttää sinulle kuinka paljon rakastan sinua. Toivon, että uskot, että olen varsin hullun
      Ikävä
      61
      4288
    2. KALAJOEN UIMAVALVONTA

      https://www.kalajokiseutu.fi/artikkeli/ei-tulisi-mieleenkaan-jattaa-pienta-yksinaan-hiekkasarkkien-valvomattomalla-uimar
      Kalajoki
      135
      2976
    3. Jos sinä olisit pyrkimässä elämääni takaisin

      Arvelisin sen johtuvan siitä, että olisit taas polttanut jonkun sillan takanasi. Ei taida löytyä enää kyliltä naista, jo
      Tunteet
      45
      2322
    4. Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?

      Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?
      Kalajoki
      37
      2164
    5. Älä mahdollisesti ota itseesi

      En voinut tietää. Sitäpaitsi.. niin
      Ikävä
      24
      1863
    6. Hukkuneet pojat kalajoella pakolaisia?

      Eivät osanneet suomea nimittäin.
      Maailman menoa
      90
      1753
    7. Ota nainen yhteyttä ja tee Tikusta asiaa?

      Niin sitten minä teen Takusta asiaa.
      Ikävä
      28
      1576
    8. Joku hukkui Hyrynsalmella?

      Oliko mökkiläinen taas?
      Hyrynsalmi
      22
      1519
    9. Mitä sinä mietit

      Mies?
      Ikävä
      147
      1367
    10. Metsästysmökki

      Metsästyskortti saapui. Lisäksi metsästysmökki varata!
      Kuhmo
      31
      1188
    Aihe