Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Asperger ja huumori

keskustelut

Onko monella niin, ettei toisen harmittomiin letkautuksiin pysty antamaan samalla mitalla takaisin ja ymmärrätte ne liian kirjaimellisesti?

Jos esim. työkaveri kysyy vinoillen, "mitä teit viikonloppuna - ympäripäissä tietenkin!?", vastaat aina rehellisesti tyyliin "en - en juonut ollenkaan". 'Normaalin' vastaus olisi naseva "joo, kuusi sixpäkkiä vedin ja torilla riehuin".

Kysymykseen "legoillako vielä leikit?" vastaat "ei minulla ole enää legoja". 'Normaali' antaisi samalla mitalla takaisin, ja sanoisi "joka päivä leikin".

16

3356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • väärinkäsitys

      Ei kaikki aspergerit tee niin.

    • hehe?

      Ehkäpä nuo ovat suurimmasta osasta asseja melko kliseisiä ja mielikuvituksettomia letkautuksia, joihin on itse asiassa mielikuvituksellisempaa vastata juuri toisin kuin odotetaan.

      • keskustelut

        Minulle ei tulisi mielenkään heittää noissa tilanteissa mitään itseironista, vaan ymmärrän kaikki kysymykset yleensä sanatarkasti (ja siitäkös joudun noloihin tilanteisiin!). En tiedä sitten miten on muilla aspergereilla...


      • hehe?
        keskustelut kirjoitti:

        Minulle ei tulisi mielenkään heittää noissa tilanteissa mitään itseironista, vaan ymmärrän kaikki kysymykset yleensä sanatarkasti (ja siitäkös joudun noloihin tilanteisiin!). En tiedä sitten miten on muilla aspergereilla...

        Minä taas olen äärimmäisen itseironinen ja se saattaakin olla juuri eräänlainen liitännäisseuraus aspergeristani, koska niitä tilanteita, joissa itseironiaa kaivataan, tulee eteen niin usein. :) Muutoinkin olen kova kertomaan tilannesidonnaisia vitsejä, osin pakonomainenkin tapaus, mutta kieltämättä minäkin ymmärrän vitsejä huonosti. Loukkaannun helposti aivan turhasta. Siitä huolimatta ymmärsin kyllä nuo..

        Itseä on jonkin verran haitannutkin se, että ihmiset ovat kai lukeneet jostain, että as ei osaa tulkita rivien välistä ja sitten kuvitellaan, ettei ihminen ymmärrä yksinkertaisia kielikuvia tms. Itse esimerkiksi rakastan kielikuvia ja symboliikkaa. Ongelmani on lähinnä ymmärtää sosiaalisten tilanteiden nyansseja, sosiaalista rivien välistä viestintää. Siksi saattaisin minäkin tulkita nuo edelliset esimerkit väärin sosiaalisissa tilanteissa, sillä tuollaisessa tilanteessa ne ovat aina jotain muuta kuin kirjoitettuna.

        Näin luettuina nuo esimerkit vaikuttivat minusta enemminkin jonkinlaisilta valmiilta puhekaavoilta, joita normi-ihmiset käyttävät ja jotka eivät minua yleensä huvita. Samaan tapaan ns. valmiit vitsit (tyyliin lapsien kertomat pikku Kalle -vitsit) eivät koskaan naurattaneet minua lapsena enkä ymmärtänyt yleensä, mikä niissä ylipäätään oli niin hauskaa. En tosiaan silti ole ollenkaan huumorintajuton. Itse asiassa nauran enemmän kuin keskivertoihminen ja usein vieläpä väärässä paikassa. Ja sitä että nauran itsekseni, ihmiset ovat pitäneet muun muassa hulluuden merkkinä. :)

        Nuo edelliset lausahdukset saattaisivat minusta kuitenkin vaikuttaa jopa jonkinlaiselta v*ttuilulta. Esim. kysymyksen "legoillako vielä leikit?" tulkitsisin vitsin sijaan v*ttuiluksi merkityksessä "olet(ko noin) lapsellinen". Assiudestani huolimatta (tai ehkä juuri siksi) vastaisin: "Joo, ostin juuri sen uuden Lego City poliisiaseman. Onnistunut ratkaisu kaikkineen. Hieman modifioimalla siihen saa helposti lisää sellitilaa. Suunnitteilla on myös uuden kaksitallisen Lego City -paloaseman osto. No, ensi palkasta sitten..."


      • amiana

        tajuan vitsit, vaikkei naurata kovin usein, koska vitsit ovat tyhmiä. Tosin on tilanteita, joissa en ymmärrä, joskus huumori on niin piilotettua, mutta se pitäisi kuitenkin tajuata tai on moukka. Esim. joskus minulta on jäänyt huomaamatta, että seurueen jotkut jäsenet pitävät minua pilkkanaan. Olen sitten laskenut yksi ynnä yksi huomattavan paljon myöhemmin kun tilanteet on toistuneet usein.

        Sitten on huumorin vastakohta - piruilut. Niitä on vaikea ymmärtää jos ne sanotaan "piilotetusti", neutraalilla äänellä ja näennäisen viattomasti. Vaikka eleiden tulkinta ei ole paras puoleni niin tarvin niitä tueksi, olen lapsen kaltainen näissä. Toisaalta tuolaliset ihmiset inhottavat ja halveksin heitä. Usein he ovat tyhmiä ja puhuvat typeristä asioista.


      • Etteenpäin

        Tuo voisi olla lapseni kommentti. Vinoilut jäävät huomaamatta. Television ns. viihdeohjelmat ovat yleensä melko käsittämättömiä, tuntuvat pelkästään tyhmiltä. Sanonnat hän käsittää kirjaimellisesti. Joskus hän pitää hauskaa tämän vuoksi. Hänellä on erinomaisia verbaalisia oivalluksia. Vähän ristiriitaista. Peruskoulun 5 - 6 luokalla opettaja taisi olla assi myös, heillä oli tavattoman hauskoja hetkiä keskenään.


    • Lähes normaali

      Ainakin itse näen molemmat merkitykset, vaikka tosin se kirjaimellinen tulee yleensä ensin mieleen.

      Mutta miksi viikko pitää lopettaa?

      :)

      • khfgklkjhj

        Vitsailen itseni kustannuksella paljon ja nentit ottavat kaiken tosissaan.
        toisaalta en kyllä sanoisi leikkiväni legoilla tai juovani alkoholia, kun en kerran juo alkoholia tai leiki legoilla. Omat vitsini eivät muuta faktoja, vaan vitsailen enemmänkin vääntelemällä asioiden sosiaalisia arvotuksia tms., eikä sitä kukaan ymmärrä.


    • Rikula

      Tosi outoa: minulla on ollut työkaverina parikymppinen asperger-tyttö (diagnoosi epäselvä, mutta oppi puhumaan vasta nelivuotiaana jne.) enkä ole tavannut monta ihmistä, jolla on niin mahtava huumorintaju kuin hänellä! (Sitten niitä muita, autismille tyypillisiä piirteitä riitti kyllä ja oli monella tapaa vaikeata ja turhauttavaa tehdä yhteistyötä.)

    • ggggggggggggggggggg

      uusi ylilääkäri hauskasti kertoi Helsingin Sanomissa, kuinka hänen tarkoituksenaan on uudistaa mm. terveyskeskustoimintoja. Mutta, kun hänelle yrittää varata aikaa, paljastuu, ettei hänellä ole koskaan saatavissa aikoja, koska hän itse asiassa ei toimikaan koskaan siinä toimipisteessä, jonka ylilääkäriksi hänet on valittu. Että repikääpä siitä. PÄÄKAUPUNKI HELSINKI siis on kyseessä ja vieläpä todella tunnettu alue siellä.

    • fdsajlägd

      Mikä on tuo uusi ylilääkäri nimeltään ja missä toimipisteessä?

    • kamerakäy

      Yhden pisteen vihje; selaile Helsingin Sanomien arkistoja

      voit aloittaa selailun mm. osoitteesta hf.fi

    • korjaus

      Sorry, siis

      HS.fi, josta voit lukea lisää.

    • suihkeestavoimaa

      Katse vasemmalle.

    • assiperäpassi

      Asiantuntija: Asperger on kykenemätön huumoriin ja hän ottaa kaiken kirjaimellisesti.
      Asperger hakee lehtiön ja alkaa kirjoittamaan ylös muiden puhetta, jotta voisi ottaa sen kirjaimellisesti.

    • Aspergerinfo

      Kirjoittaminen käy yksittäiseltä assilta nopeammin ja sujuvammin kuin yhden sanan tuottaminen foniatrisesti. Tekstien koostaminen referaatinomaisesti sujui jo lukioaikoina luokan parhaiten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2257
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1407
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1374
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe