LUKEKAA TÄMÄ!

Sitrushedelmä

Haluaisin esittää palstan kirjoittajille erään hartaan toivomuksen. Tästä lähtien kun muistellaan hyviä/huonoja kokemuksia steinerkouluista, voisi kirjoituksen yhteyteen kirjoittaa myös vuosiluvut, milloin on kyseistä koulua käynyt. Perustelen tätä toivomusta seuraavien syiden vuoksi:

1) Maailma muuttuu. On typerää olettaa, että esimerkiksi koulu, jossa on ollut tiettyjä asioita vuonna 1999, olisi samanlainen nyt - 10 vuotta myöhemmin!

2) Suomessa uskonnonopetus on ollut tunnustuksellista vuoteen 2003 saakka. Esimerkiksi itse olen peruskoulussa vielä vuonna 2002 joutunut rukoilemaan uskonnontunnilla, vaikka sanoin opettajalle, etten usko jumalaan. Tämä saattaa osaltaan selittää sitä miksi myös steinerkouluissa on saanut vapaammin käyttää esimerkiksi uskonnollisiksi miellettäviä runoja, ruokarukouksia ym. Sen jälkeen kun lakimuutos tuli, on tällaisten asioiden suhteen tultu valppaammiksi. Steinerkouluissa tämä on johtanut positiivisiin käytännön toimenpiteisiin: entistä ruokarukousta muutettiin.

Olen joidenkin kirjoittajien kirjoituksista nimittäin todellakin saanut sen vaikutelman, että ikävät koulumuistot sijoittuvat hyvin kauas menneisyyteen.

Lisäksi haluan muistuttaa parista asiasta, jotka on hyvä tiedostaa. Steinerkouluja on Suomessa vain 25. Jos jollekulle jää kouluajoistaan huonot muistot, on selvää, että haluaa syyttää koko koulujärjestää. Jos syyttää peruskoulua, on kuin puhuisi tyhjille seinille. Steinerkoulua on helppo syyttää kaikesta pieleenmenneestä, koska se on pieni ja siksi haavoittuvainen yhteisö. Esimerkiksi minua itseäni kiusattiin tavallisessa peruskoulussa, mutta koin opettajakunnan taholta kiusaamisongelman vähättelyä. Jos kyseessä olisi ollut steinerkoulu, olisin varmasti yhdistänyt tämän kiusaamisen vähättelyn "steinerilaisuuteen".

Maailmaa muuttuu - steinerkoulu sen mukana. Vuosituhatkin vaihtui jo 10 vuotta sitten! En sinäänsä haluaisi vähätellä monien kritisoijien kirjoituksia, vaan muistuttaa siitä, että vaikka olisitte olleet katsomassa toimintaa vuosikausia sitten, niin se ei riitä ikuisiksi ajoiksi. Hyvä esimerkki on täällä olevassa toisessa ketjussa, jossa steinerkriitikot tuntuvat tietävän paremmin mitä Snellman-korkeakoulussa nykyään tapahtuu kuin siellä opiskeleva opiskelija!

13

1161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4+13=17

      Ja muistettakoon, että katkeruus pitää ihmisen aktiivisempana kuin tyytyväisyys. Jos on hyviä muistoja steinerkoulusta, niitä tuskin jaksaa täällä jaella kun vastassa on joukkio, joka heti leimaa sinut joko aivopestyksi tai antroposofiksi.

      • tuoreita kokemuksia

        vuonna 2007.


      • 17+17=34
        tuoreita kokemuksia kirjoitti:

        vuonna 2007.

        Mikäs mättää?


      • 2:n lapsen äiti
        tuoreita kokemuksia kirjoitti:

        vuonna 2007.

        Oli koulu ja oppi, mikä tahansa äärimmäisyyksiin meneminen on pahasta. Itse olen ollut kiinnostunut Steinerista, mutta luettuani mielipiteitä alan epäillä koko tyyppiä. Näyttää siltä, että kaikki ei olekaan ollut ihan kohdallaan hänen kohdallaan. Jälleen kerran, joku pahasti höynähtänyt fanaatikko jakamassa oppejaan muille. Pelottavaa: historiassa vastaavia merkkihenkilöitä ihan riittävästi.Kiitos ei!


      • gds
        tuoreita kokemuksia kirjoitti:

        vuonna 2007.

        a


    • exsteiner

      kokemuksia vuodesta 2001 alkaen, jatkuu edelleen. täällä ei ainakaan mikään ole muuttunut.

      • 3+7=10

        Eli mikä mättää ja mikä ei ole muuttunut? Oletko monennella luokalla (jos saa luvan udella)?


    • havas

      ovat tampereen steinerkoulusta vuodelta 2008.

      Tämä on taas jonkun steinerlaisen oiva tapaa kaataa kaiken negatiivisen olemassaolo steinerkoulussa.
      Hyvin monella tuntuu olevan tuoreita kokemuksia. Yleensä ns perussivistyksen omaava henkilö osaa arvioida ajankulun näissä niinkuin muissakin asioissa. Aloittaja mielestäni ikäänkuin aliarvioi keskusteluun osallistujia. Täällä on moni joka elää ihan nykyhetkessä ja tuoreissa kokemuksissa.

      Steinerkoulussa moni asia mättää. Tämä on valitettava FAKTA varmasti jo pitkältä ajanjaksolta. Tulevaisuus ongelmineen ei näytä aurinkoiselta.

    • Tänne nyt lähinnä kirjoittelee sellaiset tyypit, joilla on henkilökohtainen syy olla steinerkoulua vastaan. Ei siinä auta mikään määrä perusteluja, vastaantulemista, hyvää tarkoitusta tai selvennyksiä.

      Jos joku on päättänyt, että steinerkoulu on läpeensä mätä ja lapselle vahíngollinen hihhulisiirtola niin olkoon niin. Ei sellaisen ihmisen mielipiteet paljon paina niiden vanhempien mielessä, jotka ovat steinerkouluun tyytyväisiä.

      Olisi tosiaan hyvä, että ihmiset pystyisivät erottamaan toisistaan omat henkilökohtaiset ongelmansa ja steinerkoulun ongelmat.

      Onko kenellekään tullut mieleen, että lähes kaikki kiihkouskonnolliset lahkolaiset, huumenkäyttäjät, rikolliset, white-power -natsit ja pitäkaikaistyöttömät ovat peruskoulun kasvatteja. Jos näissä olisi edes prosentuaalisesti steiner/peruskoulun käyneiden suhdetta vastaava osa steinerkoulun käyneitä, olisi tullut todistettua vain se, että steinerkoululaiset ovat keskimäärin samanlaisia kuin muutkin suomalaiset. Sama pätee taiteilijoihin. Ei suomalaisista taitelijoista ja käsityöläisistä ole varmasti löydettävissä tilastollisesti merkittävää osaa steinerkoulun entisiä oppilaita

      Onko kenellekään tullut edes mieleen syyttää yllämainituista jutuista peruskoulua? No ei ainakaan tällä palstalla.

      Olisi tosiaan jännä, jos tänne steinerkoulusta valittavat yksilöt, jotka ilmeisesti eivät ole natseja, lahkolaisia, huumeidenkäyttäjiä ja kuitenkin kävivät mainitun koulun, osaisivat selittää, että jos se koulu nyt on niin helvetin huono, miten heistä on tullut niin täydellisiä? Ja jos ei ole tullut ja ongelmia on, onko se ihan tosiaan steinerkoulun vika?

      Joillakin nyt vaan on todella isoja vaikeuksia peiliin katsomisen kanssa. Ja kiitos jo etukäteen kaikista niistä upeista ja sivistyneistä vastineista joita varmasti keksitte tähänkin laittaa. Kannattaisi ehkä muistaa, että nimim. "Steinerfaija" ei ole todellinen henkilö vaan nimimerkki suomi24.fi -keskustelupalstalla. Sen taustalla on tietenkin steinerkoululaisen ylpeä vanhempi, jonka mielestä steinerkoulua kannattaa puolustaa ainakin hiukan, mutta nimimerkin kanssa ei kannata lähteä "henkilökohtaisuuksiin" koska ei ole henkilöä, jota kohdata ;o)

      • 17+17=34

        Aivan samalla lailla ei sinulle riitä mikään määrä perusteluja. Minkä helvetin takia sinä jaksat täällä päivästä toiseen suu vaahdossa jankuttaa siitä, kuinka ehdottoman ihana paikka steinerkoulu on! Teeppäs nyt niinkuin kunnon poika ainakin ja pistä pää takaisin pensaaseen ja hymistele ihan yksinäsi koulusi erinomaisuutta, niinkuin itse tunnut ehdottavan!!!


      • niranan.
        17+17=34 kirjoitti:

        Aivan samalla lailla ei sinulle riitä mikään määrä perusteluja. Minkä helvetin takia sinä jaksat täällä päivästä toiseen suu vaahdossa jankuttaa siitä, kuinka ehdottoman ihana paikka steinerkoulu on! Teeppäs nyt niinkuin kunnon poika ainakin ja pistä pää takaisin pensaaseen ja hymistele ihan yksinäsi koulusi erinomaisuutta, niinkuin itse tunnut ehdottavan!!!

        Viestisi perusteella steinerkoulua saa vain haukkua, saa tuoda julki vain ja ainoastaan sen huonoja puolia ja kuinka kamala paikka se on ja kuinka se on pilannut sinun ja (oletettavasti - sinun mielestäsi) kaikkien sinne menevien lasten elämän?

        Ryhdytäänpä sitten joukolla haukkumaan ja parjaamaan ja mollaamaan peruskoulua, kun se antaa oppilaidensa vajota syvään psykoosiin, eikä tee mitään asian hyväksi (kukahan se ammuskelijakin oli?...). Entä kuinka jotkut oppilaat suorastaan ajatuvat itsemurhan partaalle kovien suorituspaineiden alla, kun mitään ymmärrystä lapsen henkistä elämää kohti ei peruskoulussa ole, pitää vain olla tietty pistemäärä, pitää olla tietyllä tasolla ja omata tietynlaisen numeron todistuksessa, jotta pidetään "ihmisenä". Jos joku on vähänkin enemmän taiteellinen tai käsillään luova, häntä pidetään kummajaisena ja aivopestään välittömästi luopumaan moisista höperyyksistä, kun nykymaailmassa pitää olla kliinisesti kylmä, analyyttinen ja juosta rahan ja mammonan perässä - sellaiseen ympäristöön kun eivät peruskoululaisten ja heidän kannattajiensa mielestä mahdu henkinen kasvu ihmisenä.

        Minkä takia jokaista sellaista henkilöä, jolla on hyvä kokemuksia steinerkoulusta, pitää mollata hihhulina ja jotenkin järjellisesti vinoutuneena? Ihan tavallisia ihmisiä kaikki. Toiset uskovat jeesus-hihhuliin, toiset eivät.

        Enkä ole nyt väittämässä, etteikö steinerkoulussa olisi mitään vikaa. Joka paikassa on yleensä aina vikaa, mutta ei sillä yhden tai kahden vian perusteella voi leimata koko koulua tai koko systeemiä. Sitä vartenhan keskusteluakin käydään, että mahdolliset viat tulevat ilmi ja että asialle tehdään sen jälkeen jotain. - Mutta suurin osa steinerkoulun mollaajista taitavat olla sitä mieltä, että koko koulu tulisi sulkea kokonaan. Jos sitä vaaditte, tappelua kerjäätte.


      • Guck mal wieder!
        17+17=34 kirjoitti:

        Aivan samalla lailla ei sinulle riitä mikään määrä perusteluja. Minkä helvetin takia sinä jaksat täällä päivästä toiseen suu vaahdossa jankuttaa siitä, kuinka ehdottoman ihana paikka steinerkoulu on! Teeppäs nyt niinkuin kunnon poika ainakin ja pistä pää takaisin pensaaseen ja hymistele ihan yksinäsi koulusi erinomaisuutta, niinkuin itse tunnut ehdottavan!!!

        täytyyhän sinukin kaltaistesi saada tuntea onnistumiseniloa kun älynväläyksiäsi saat julkistettua muiden huviksi.


      • naulan kantaan
        17+17=34 kirjoitti:

        Aivan samalla lailla ei sinulle riitä mikään määrä perusteluja. Minkä helvetin takia sinä jaksat täällä päivästä toiseen suu vaahdossa jankuttaa siitä, kuinka ehdottoman ihana paikka steinerkoulu on! Teeppäs nyt niinkuin kunnon poika ainakin ja pistä pää takaisin pensaaseen ja hymistele ihan yksinäsi koulusi erinomaisuutta, niinkuin itse tunnut ehdottavan!!!

        pieleen, neiti hyvä. Steinerfaija sinua kiihottaa, selvä se, mutta perehdypä asiaan ja samalla opettele oikeinkirjoitusta. Löysää ponskarias, olos helpottuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 155
      4557
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      117
      4165
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2750
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      93
      1596
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe