Amerikkalainen unelma - suuri myytti

MOTTIIN JÄIVÄT

Katsokaa uusin MOT, joka paljastaa kansanomaisella tavalla kuinka köyhää kansaa jenkkilän keskiluokkakin on. Rikkain kymmenystuhannesosa omaa enemmän rahaa kuin muut tyyliin yhteensä. Perusduunarin palkat nousseet viimevuosina prosentin kymmenyksiä. Jos et ole ns. huippujohtaja, et ole mitään. Ihan turha lässyttää jostain suuresta amerikkalaisesta unelmasta, se on 50-luvun juttuja.

http://areena.yle.fi/video/379255

Ohjelma nähtävissä Areenassa 30.8 asti

2

391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oman onnensa seppä

      Ei aukea linkki täältä Yleisradiomaan ulkopuolelta. On tainnut Obama laittaa filtterin nettiin suojellakseen meitä moiselta propagandalta. Enkä ole ihan varma siitä miten tämä aihe liittyy matkustamiseen, mutta kun tänne tämän laitoit niin vastataan sitten.

      Joka tapauksessa voin kokemuksesta kertoa että täällä USA:ssa edelleenkin jokainen on oman onnensa seppä vielä tänään. Jos olet valmis tekemään kovasti töitä (ensin vankka akateeminen pohjakoulutus, sen jälkeen pitkiä päiviä yritysmaailmassa) ja luonteeltasi sovellut rakentavaan ryhmätyöhön ja moderniin johtamiseen, ei edes suomalaistytön tai -pojan uralla etenemisellä täällä ole juuri rajoja. Kysynpä vain kuinkas monen suomalaisyrityksen johtoasemiin on päässyt siirtolaisia Somaliasta tai Venäjältä?

      Firmassamme perusduunarit tienaavat uusina työntekijöinä noin $30k vuodessa brutto ja jopa $50k ylitöiden ja muutaman vuoden senioriteetin kanssa. Sanomattakin on selvää että veroaste ja elinkustannukset ovat täällä ratkaisevasti alhaisemmat kuin Suomessa. Ja 80% näistä perusduunareista on ensimmäisen polven siirtolaisia joista hyvin harvoilla on mitään koulutusta tai kielitaitoa. Firmamme tarjoamilta ilmaisilta englannin kielen kursseilta joudumme toistuvasti lähettämään työntekijöitä kansakoulukursseille, kun luku- ja kirjoitustaidottomille on paha alkaa englanninkieltä opettamaan. Kaikille täysipäiväisille työntekijöille puoliso ja lapset mukaanlukien taataan jokseenkin täydellinen eläke- ja vakuutussuoja (sairaus-, tapaturma-, henki-, yms.), josta työntekijät maksavat vain vähäisen omavastuun.

      Väittäisin että jo yksin minun työnantajani toteuttaa tuhansia amerikkalaisia unelmia tarjoamalla uuden elämän henkilöille joilla alkuperämaassaan ei olisi ollut kunnon mahdollisuutta pysyvään tyopaikkaan, lasten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Aivan varmasti omalla kohdallani unelma toteutui saavutettuani aseman suurehkon yrityksen johtoportaassa 20 vuoden sinnikkään puurtamisen tuloksena.

      Varmasti amerikkalaista unelmaa ei ole tarjolla kaikille. Sitä ei kukaan tule tyrkyttämään tarjottimella 35 tunnin työviikkoa ja 7 viikon palkallista vuosilomaa haluaville ammattiyhdistysaktiiveille. Moiset valittajat saavat poistua takavasemmalle Ranskaan.

      Väliinputojia löytyy aina televisioon haastateltavaksi, mutta taitaapa niitä olla Suomessakin. Jos ei esimerkiksi työpaikassa pysyminen tahdo onnistua viikkoa pitempään kerralla, alkaa nopeasti sekä suomalainen että amerikkalainen unelma kaikota horisontista.

    • Eino S. Repo

      Olen työssäkäyvä suomalainen. Kollegakseni tuli Yhdysvalloissa vastaavaa työtä samalla tittelillä tehnyt henkilö (julkisen sektorin työ kummallakin,saisin koulutuksellani vastaavan työn sieltä). Hänen nettopalkkansa oli siellä oli n. 47 % prosenttia korkeampi kuin minulla täällä Suomessa on.

      On siellä USA:ssa köyhiä, turha sitä on kiistää. Mutta keskimääräinen ansiotaso ja elintaso on selkeästi korkeampi kuin Suomessa. Ja tiedoksi myös se, että Suomessa on paljon absoluuttista köyhyyttä ja suoraan sanoen kurjuutta.

      Täysin objektiivista ja kattavaa elintason mittaria ei ole.Paras on mielestäni ostovoimakorjattu bruttokansantuote/hlö, joka on Yhdysvalloissa n. kolmanneksen korkeampi kuin Suomessa

      Yle ei muutenkaan ole kaikkein luotettavin tiedonlähde. Pari vuosikymmentä sitten Yle ei kertonut moneen päivään sitä, että naapurivaltiossamme oli tapahtunut historian suurin ydinvoimalaonnettomuus. Vuosikymmenien ajan Yle uskotteli, että Neuvostoliitto on maailman paras paikka ja oikea mallimaa, ja Yhdysvallat on tuhoon tuomittu.

      Kaikki tietävät miten kävi. Tästäkin taantumasta Yhdysvallat nousee paljon nopeammin kuin Eurooppa.

      Suomalaisten olisi hyvä muistaa tämän taantuman/laman keskellä, että tämä on vasta alkusoittoa vielä suuremmalle ongelmalle: Väestön nopean vanheneminen ja eläkemenojen räjähdysmäinen nousu pistävät Suomen talouden ns. päin helvettiä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1914
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1756
    7. 124
      1722
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe