Amerikkalainen unelma - suuri myytti

MOTTIIN JÄIVÄT

Katsokaa uusin MOT, joka paljastaa kansanomaisella tavalla kuinka köyhää kansaa jenkkilän keskiluokkakin on. Rikkain kymmenystuhannesosa omaa enemmän rahaa kuin muut tyyliin yhteensä. Perusduunarin palkat nousseet viimevuosina prosentin kymmenyksiä. Jos et ole ns. huippujohtaja, et ole mitään. Ihan turha lässyttää jostain suuresta amerikkalaisesta unelmasta, se on 50-luvun juttuja.

http://areena.yle.fi/video/379255

Ohjelma nähtävissä Areenassa 30.8 asti

2

401

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oman onnensa seppä

      Ei aukea linkki täältä Yleisradiomaan ulkopuolelta. On tainnut Obama laittaa filtterin nettiin suojellakseen meitä moiselta propagandalta. Enkä ole ihan varma siitä miten tämä aihe liittyy matkustamiseen, mutta kun tänne tämän laitoit niin vastataan sitten.

      Joka tapauksessa voin kokemuksesta kertoa että täällä USA:ssa edelleenkin jokainen on oman onnensa seppä vielä tänään. Jos olet valmis tekemään kovasti töitä (ensin vankka akateeminen pohjakoulutus, sen jälkeen pitkiä päiviä yritysmaailmassa) ja luonteeltasi sovellut rakentavaan ryhmätyöhön ja moderniin johtamiseen, ei edes suomalaistytön tai -pojan uralla etenemisellä täällä ole juuri rajoja. Kysynpä vain kuinkas monen suomalaisyrityksen johtoasemiin on päässyt siirtolaisia Somaliasta tai Venäjältä?

      Firmassamme perusduunarit tienaavat uusina työntekijöinä noin $30k vuodessa brutto ja jopa $50k ylitöiden ja muutaman vuoden senioriteetin kanssa. Sanomattakin on selvää että veroaste ja elinkustannukset ovat täällä ratkaisevasti alhaisemmat kuin Suomessa. Ja 80% näistä perusduunareista on ensimmäisen polven siirtolaisia joista hyvin harvoilla on mitään koulutusta tai kielitaitoa. Firmamme tarjoamilta ilmaisilta englannin kielen kursseilta joudumme toistuvasti lähettämään työntekijöitä kansakoulukursseille, kun luku- ja kirjoitustaidottomille on paha alkaa englanninkieltä opettamaan. Kaikille täysipäiväisille työntekijöille puoliso ja lapset mukaanlukien taataan jokseenkin täydellinen eläke- ja vakuutussuoja (sairaus-, tapaturma-, henki-, yms.), josta työntekijät maksavat vain vähäisen omavastuun.

      Väittäisin että jo yksin minun työnantajani toteuttaa tuhansia amerikkalaisia unelmia tarjoamalla uuden elämän henkilöille joilla alkuperämaassaan ei olisi ollut kunnon mahdollisuutta pysyvään tyopaikkaan, lasten koulutukseen tai terveydenhuoltoon. Aivan varmasti omalla kohdallani unelma toteutui saavutettuani aseman suurehkon yrityksen johtoportaassa 20 vuoden sinnikkään puurtamisen tuloksena.

      Varmasti amerikkalaista unelmaa ei ole tarjolla kaikille. Sitä ei kukaan tule tyrkyttämään tarjottimella 35 tunnin työviikkoa ja 7 viikon palkallista vuosilomaa haluaville ammattiyhdistysaktiiveille. Moiset valittajat saavat poistua takavasemmalle Ranskaan.

      Väliinputojia löytyy aina televisioon haastateltavaksi, mutta taitaapa niitä olla Suomessakin. Jos ei esimerkiksi työpaikassa pysyminen tahdo onnistua viikkoa pitempään kerralla, alkaa nopeasti sekä suomalainen että amerikkalainen unelma kaikota horisontista.

    • Eino S. Repo

      Olen työssäkäyvä suomalainen. Kollegakseni tuli Yhdysvalloissa vastaavaa työtä samalla tittelillä tehnyt henkilö (julkisen sektorin työ kummallakin,saisin koulutuksellani vastaavan työn sieltä). Hänen nettopalkkansa oli siellä oli n. 47 % prosenttia korkeampi kuin minulla täällä Suomessa on.

      On siellä USA:ssa köyhiä, turha sitä on kiistää. Mutta keskimääräinen ansiotaso ja elintaso on selkeästi korkeampi kuin Suomessa. Ja tiedoksi myös se, että Suomessa on paljon absoluuttista köyhyyttä ja suoraan sanoen kurjuutta.

      Täysin objektiivista ja kattavaa elintason mittaria ei ole.Paras on mielestäni ostovoimakorjattu bruttokansantuote/hlö, joka on Yhdysvalloissa n. kolmanneksen korkeampi kuin Suomessa

      Yle ei muutenkaan ole kaikkein luotettavin tiedonlähde. Pari vuosikymmentä sitten Yle ei kertonut moneen päivään sitä, että naapurivaltiossamme oli tapahtunut historian suurin ydinvoimalaonnettomuus. Vuosikymmenien ajan Yle uskotteli, että Neuvostoliitto on maailman paras paikka ja oikea mallimaa, ja Yhdysvallat on tuhoon tuomittu.

      Kaikki tietävät miten kävi. Tästäkin taantumasta Yhdysvallat nousee paljon nopeammin kuin Eurooppa.

      Suomalaisten olisi hyvä muistaa tämän taantuman/laman keskellä, että tämä on vasta alkusoittoa vielä suuremmalle ongelmalle: Väestön nopean vanheneminen ja eläkemenojen räjähdysmäinen nousu pistävät Suomen talouden ns. päin helvettiä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1787
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      76
      1637
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1303
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1131
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      765
    6. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      759
    7. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    8. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      747
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      725
    10. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      702
    Aihe