Kummilla kirjoitetaan?

Kööpp

Kirjoitetaankon Japanissa yleisemmin Hiraganoilla vai Katakanoilla? Ja sekoittavatko he niitä yhessä lauseessa sekaisin? AUTTAKAA JA VALISTAKAA! Kiitos!

3

578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vive la Tokyo

      Molemmilla sekaisin, sekä tietty kanji-merkit (ja joskus länsimaiset aakkoset/numeraalit) siihen päälle. Käytännössä usein menee niin, että kanji-merkeillä kirjoitetaan sanan vartalo ja sen taivutusmuodot hiraganoilla (ns. okurigana). Lisäksi hiraganoilla tulee partikkelit, konjuktiot yms lauseenjäsenet. Katakana-merkeillä kirjoitetaan yleensä vierasperäiset lainasanat ja nimet, sekä joskus myös taiteilijanimet vaikka kyseessä olisikin japanilainen henkilö/nimi.

      Ei voi sanoa, kumpaa merkistöä (hiraganat vai kanjit) käytetään enemmän, sillä se riippuu myös tekstin luonteesta. Jotkut tekstit ovat huomattavan kanji-painotteisia kun toississa taas on on hiraganoja suhteessa enemmän. Jos taas vertaillaan hiragana- ja katakana-merkkien käyttöä keskenään, niin hiraganoja käytetään enemmän.

      • Hupli

        Ajattelin nyt jatkaa tähän toisen viestiin, kun on niin sopiva aihe.

        Olen jo viroa opiskellut sen verran, että osaan kielisäännöt ja tarpeelliset sanat ja ajattelin nyt siirtyä japaniin. Mitkä merkit ovat japanin kielessä sellaisia, mihin kannattaisi ensimmäisenä perehtyä ja voiko yhdellä merkistöllä pärjätä mitenkään. Niin tuo japanin kieli kiinnostaisi, mutta en uskalla lähteä opiskelemaan yhtään, kun en tiedä, millä merkeillä loppujenlopuksi parthaiten pärjää.


      • Vive la Tokyo
        Hupli kirjoitti:

        Ajattelin nyt jatkaa tähän toisen viestiin, kun on niin sopiva aihe.

        Olen jo viroa opiskellut sen verran, että osaan kielisäännöt ja tarpeelliset sanat ja ajattelin nyt siirtyä japaniin. Mitkä merkit ovat japanin kielessä sellaisia, mihin kannattaisi ensimmäisenä perehtyä ja voiko yhdellä merkistöllä pärjätä mitenkään. Niin tuo japanin kieli kiinnostaisi, mutta en uskalla lähteä opiskelemaan yhtään, kun en tiedä, millä merkeillä loppujenlopuksi parthaiten pärjää.

        Useimmilla, ellei jopa kaikilla alkeiskursseilla aloitetaan merkkien opettelu hiraganoista ja siirrytään sitten sen jälkeen katakana-merkkeihin. Jahka ne on ensin jollain tapaa hallussa, niin sitten alkaa kanji-merkkien opiskelu. Samaan aikaan opetellaan tietysti peruskielioppia sekä sanastoa ihan länsimaisin aakkosin kirjoitettuna, mutta pikkuhiljaa siirrytään hiraganoilla/katakanoilla/kanjeilla kirjoitettuihin teksteihin. Usein oppikirjoissa sekä nuoremmille suunnatuissa sarjakuvissa kanji-merkkien yläpuolelle on kirjoitettu oikea lukutapa hiraganoilla, jolloin lukeminen onnistuu vaikka kyseistä kanji-merkkiä ei vielä osaisikaan.

        Hiragana ja katakana -merkistöjen opettelusta ei kannata ottaa paineita, ne oppii kyllä pienellä harjoittelulla suhteellisen nopeasti. Sekä hiragana-, että katakana-merkistöt kattavat kummatkin kaikki japanin kielessä käytetyt tavuaakkoset (46 kpl), joten niillä voidaan kirjoittaa kaikki japanin kielen sanat. Periaatteessa voisit siis kirjoittaa kaiken haluamasi vain hiraganoilla (esim. lapset usein tekevät niin, jos eivät vielä kanji-merkkejä osaa). Tosin koska japanin kielessä ei yleensä käytetä sanavälejä, niin tekstistä tulee silloin aika vaikeasti luettavaa. Kanji-merkitkin oppii hiljakseen, siitä ei kannata kantaa hirveästi huolta.

        Mieti hieman miksi haluat kieltä opiskella ( = mihin haluat sitä käyttää) ja suunnittele merkkienkin opiskelu sitten sen mukaan. Jos haluat oppia kieltä esim. matkailun vuoksi niin pelkkien hiraganojen osaaminen auttaa jo paljon, ja jos ehdottomasti haluat opetella vain yhden merkistön, niin hiraganat olisi silloin paras valinta. Käytännössä kuitenkin jos kursseilla aiot opiskella, tai haluat kielen osaamisessa kehittyä pidemmälle, niin kaikki kolme merkistöä tulevat ennenpitkää vastaan ja tutuiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5730
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      215
      1804
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1732
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1192
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1155
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      263
      910
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      867
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe