Pienet kärpäset keittiössä

ötököitä huh

Mitä ovat nämä jokasyksyiset pienet kärpäsen näköiset hyttyset keittiön roskiksen ympärillä?Millä ne sais karkotettua kun niitä on miljoonia? Imuriin olen vetänyt ja nyt on kompostiastia kannellinen.Pitäiskö ihan Raidia ostaa? Talven tullen ne ovat hävinneet itsestään.

77

34648

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      ...tai sitten jotain muita kukkakärpäsen tyyppisiä, varsin ärsyttäviä hyntiäisiä.
      Torjunta:
      - älä jätä mitään ruokaa suojaamatta pöydälle (etenkään hedelmiä) --> tämä yleensä yksinään riittää ehkäisemään ötökät, jos kyseessä banskukärpäset. Jos kyse on vastaavantyyppisistä kukkakärpäsistä (en tiedä onko oikea nimi ko. pikkuötököille), niin hommaan auttaa, kun antaa mullan kuivahtaa välillä kunnolla kukkaruukuissa.

      • Bzzzzzz

        Astiaan omenaviinietikkaa sokeria ja tilkka fairya rikkomaan pintajännitystä, ja sitten nukkumaan ja aamulla lasketaan ruumiit.... tepsii ainakin "banaanikärpäsiin"

        liuosta voi uusia kun ruhojen määrä nousee nestepintaa korkeammaksi ;)


      • 1959

        Jos on kukkia niitä tulee ja banaanit ja omenat houkuttelevat niitä.Minä oon ostanut kaupasta kukkille tarkoitettavaa sumutetta sillä sumuttaa mullanpäälle auttaa.


      • JoksaPoksa

        Laita lasipurkkiin hieman vettä, omenaviinietikkaa ja pari pisaraa fairia. Aseta sitten purkki sellaiselle paikalle missä ötököitä on paljon. Esim roskiskaappiin yms. Vaihda välillä purkkiin uusi seos.
        Meillä testattu ja toimii. Eikä haittaa vaikka lemmikki tai lapsi löytää. Tähän ei ainakaan kuole.


      • LISTIJÄ

        NE ON AIKA KEVYITÄ OTUKSIA,,EI PALJON AUTA LÄISKII LEHDEN PALASELLA....MÄ OTIN IMURIN PUTKEN PELKÄSTÄN JA IMUROIN NE ILMASTA JA KAAPINOVISTA EHEHEH SINNE MENI JA KOVAA KYYTIÄ


      • sama joka syksy

        kärpäset häviää kun alkaa olla pakkasta.
        kärpäset tulevat ulkoa sisälle.
        voit toki laittaa hunajavettä lasiin,osa hukkuu sinne..


      • l
        Bzzzzzz kirjoitti:

        Astiaan omenaviinietikkaa sokeria ja tilkka fairya rikkomaan pintajännitystä, ja sitten nukkumaan ja aamulla lasketaan ruumiit.... tepsii ainakin "banaanikärpäsiin"

        liuosta voi uusia kun ruhojen määrä nousee nestepintaa korkeammaksi ;)

        Toi omenaviinietikka on koettu hyväksi. Tai voi käyttää myös punaviinietikkaa. Ne kärpäset ilmeisesti syksyllä nousee nurmikon pinnalta ja tulevat sisään kun siellä lämmin. Minulla hedelmät ollut pöydällä esillä ja ovat edelleenkin eikä ole tullut ötököitä.


    • Tuttu tilanne

      Laita vaikka juomalasiin vettä, etikkaa ja tiskiainetta ja laita lasi paikkaan, jossa pikkukärpäset pörräävät. Tuoksu houkuttelee ne paikalle ja ne hukkuvat nesteeseen.

      • 16

        voi vielä lisätä tehosteeksi hieman hunajaa ja laittaa muutaman ryyppylasin kokoiset nesteet eri paikkoihin ja se toimii meillä,eikä siihen mene kissammekaan.


      • kysymys sinulle
        16 kirjoitti:

        voi vielä lisätä tehosteeksi hieman hunajaa ja laittaa muutaman ryyppylasin kokoiset nesteet eri paikkoihin ja se toimii meillä,eikä siihen mene kissammekaan.

        Kuinka useasti, siis lentääkö niitä vuosittain syksyllä? ja kuinka pitkään teillä noita pörriäisiä yleensä lentelee ympäriinsä?


    • skkö

      Itse käytän elektronista kärpäslätkää, tavoittaa jokaisen pikkupenteleen iloisen ritinän säestyksellä...

    • pyydystäjä

      laita muutamaan lasiin olutta noin puolilleen (myös etikka käy mutta ei ole yhtä tehokasta) niin kärpäset menevät uiskentelemaan.. sillä hävitin meiltä epämukavat kärpäset, oli kerran jäänyt tyhjä olutpullo tiskipöydälle ja pullon suu oli mustanaan pikkukärpäsistä.. :)

      • hörps

        Eli astiaan valkoviiniä ja vähän fairya. Omalla kämpällä ainakin sai viettää noin 50 pikkukärpäsen hautajaisia kerralla...


      • -baarikärpänen-

        me laitettiin syvään lautaseen olutta ja siihen kelmu päälle johon pieniä reikiä, kärpäset menee sinne oluen himossa, eivätkä osaa tulla pois, lopulta kuolevat "alkoholimyrkytykseen" TAI HUKKUVAT KÄNNISSÄ:) Meillä ei etikat ym ym auttaneet.


    • Kukka-Maaria

      Kun huoneistosta on saatu ylimääräiset ötökät pois kaada kuumaa vettä viemäriin. Esim. vedenkeittimestä. Monesti palaavat muuten takaisin kun munia on jossain vesilukon mutkissa.

    • Kärpäspaprulla... sen sijoitat stratekisesti hyvään paikkaan, niin parissa viikossa huomaat selvän eron ;)

    • 14+11

      Kukkakärpäsiin tehoaa niksipirkan ohje. Työnnä multaan tulitikkuja sytytyspää alaspäin ja jätä siihen. Niistä liukenee jotain mikä tappaa kukkakärpäset. On kokeiltu ja toimii. Banaanikärpäsistä ei kokemusta.

      • plopsop

        niin siis tikut niin että tikun rikkipää juuri ja juuri mullasta esiin.


      • * ' * ' * '
        plopsop kirjoitti:

        niin siis tikut niin että tikun rikkipää juuri ja juuri mullasta esiin.

        tuleeko tikun olla polttamaton vai poltettu?


      • 1+19
        * ' * ' * ' kirjoitti:

        tuleeko tikun olla polttamaton vai poltettu?

        Polttamattomia minä olen käyttänyt. Ja olen tökkinyt ne rikkipäät noin sentin syvyyteen ja kaikki kukkakärpäset poistuivat joukostamme. Jouko kiittää.


    • @tikka

      minun keittiössäni oli myös näitä pieniä kärpäsiä enkä päässyt eroon millään. Luin jostakin ,että omenaviinietikkaa lasipurkkiin ja kanteen reikiä niin menevät sinne.Se kyllä tepsi vähän,mutta laitoin bioastiaan kannen ja sen jälkeen ei ole kärpäsiä näkynyt

      • Tämä keino tepsii

        Sinullakin on ollut etikkakärpäsiä.

        Mitkään kikkailut eivät sitä vastaan auta, vaan niihin auttaa vain kaiken pilaantuvan roskan vieminen roskikseen.

        Monet luulevat että niistä pääsee eroon kun niitä vain pyydystää purkkiin, mutta tosiasia on se että ne tulevat talon sisään syötävän perässä ja kaikki niistä ei lennä juuri siihen ansapurkkiin. Kaikki käyvät hedelmät ja muut roskat ovat niille herkkua koska ne muodostavat alkoholia. Kun talvi tulee ja tulee tarpeeksi kylmä niin ne menehtyvät ja painuvat talvehtimaan. Kevään tullen ne menevät ulos talosta ja ihminen luulee että on muka hävittänyt ne noilla etikkafairyansoilla. Todellisuudessa ne ovat vain jonkin ajan kuluttua painuneet nukkumaan talven yli.

        Heti kun ensimmäinen lentävä pikkukärpänen näkyy, kaikki orgaaniset roskat tai orgaaniset aineet joiden kansi on ollut auki pitää siivota talosta pois ja tämä koskee kompostiakin joka täytyy peittää multakerroksella. Bioroskissa täytyy olla hyvä kansi joka estää niitä saamasta vainua. Roskapussit jotka odottavat oven suussa pitää viedä heti roskiin.


    • mummeli48

      osta lihansyöjä kasvi,nimi dionaea.tosi ruma ja tarvii paljon valoa!
      kodin anttilasta 11 eu!

      • Kloriitti

        Laita desinfiontiainetta esim. Domestos tai kloriitti keittiön tiskialtaltaaseen ja viemäriin. Kärpäset kuulema asustavat märässä viemärissä. Syyskuussa, kun niitä alkoi ilmaantua, niin heti ryhdyin em. toimenpiteeseen ja kärpäset hävisivät aika pian.


    • San123

      Tässä on jo kahtena syksynä hyväksi havaittu konsti:
      Pöydälle juomalasiin 2-3cm omenaviinietikkaa, pari tippaa astianpesuainetta ja loput vettä. Sekoita. Toimii!!!

    • laita lihan syöjä kasvi keittiöön , Eiköhä se siittä

    • raid......

      osta purkki raidia johan on kärpäset lähteneet... ei mmuta kun kauppaan ja kotiin sumutteleen.

    • viherpikkirilli

      Jos ikkunalaudalla on kukkaruukkuja huonekasveja , niin sinne väliin sijoittaa lautasen jossa on keskikaljaa. siitä näkee valkoista pohjaa vasten miten paljon on hukkuneita hyönteisiä. on kokemusta myös fairystäkin , MUTTA ... se on oltava sitä VIHREÄÄ laatua. Minä kastelen kukkia alta päin , koska kärpäset suosii märkää multaa.

    • Julius 1

      Laita lasiin omenaviinietikkaa hiukan eli pohjan peitto.. nää kaverit hukkuu siihen kivasti..

      • hauli10

        ammun niitä haulikolla.


      • nälli
        hauli10 kirjoitti:

        ammun niitä haulikolla.

        jaa ne on baarikärpäsiä tai viinapiruja joita haulikolla ammutaan.


    • Ovat varmasti banaanikärpäsiä. Minullakin oli niitä elokuun loppupuolella hetken aikaa, keittiön pöydällä on lähes koko ajan banaaneita. Itse arvelin niiden tulleen tietystä banaanierästä, mutta ovat onneksi hyvin lyhyt ikäisiä ja häviävät hyvällä hygienialla, normaalia roskiksen ja pintojen pesua. Ovat vain kiusallisia terveisiä!!!

      • tämä tepsii

        Ei ole ollut banaanikärpäsiä vaan samaa sukua eli etikkakärpäsiä.

        Nuo eivät tule mistään banaanierästä, vaan ne tulevat ulkoa kun ilmat alkavat syksyllä, elo-syyskuussa kylmetä ja ovat ihan kotimaisia. Ne tulevat käymistilassa olevien hedelmien ja muun sellaisen orgaanisen roskan houkuttelemana koska sellaisessa roskassa on alkoholia mikä on niille erityistä herkkua.

        Niistä pääsee eroon juuri noilla keinoilla, eli siivoamalla kaiken orgaanisen sonnan pois. Sen lisäksi täytyy muistaa että jos jokin purkki kuten esimerkiksi ketsuppipullo tai olutpullokin on jäänyt auki ja ollut valvomatta kärpästen aikaan niin purkkia ei saa enää käyttää syömiseen tai juomiseen koska nuo kärpäset levittävät mukanaa bakteereita ja muuta haitallista ja pilaantunut elintarvike voi aiheuttaa sairauksia. Ihmisille suoranaisesti ne eivät ole vaaraksi, eivätkä esimerkiksi ime verta tai tee muuta sellaista.


    • Siisteys kunniaan :)

      Lasiin punkkua ja ja pintajännityksen poistamiseksi muutamia tippoja fairya. Aseta lasi tilaan josta pikku "pörriäiset" haluat häätää...kokoiltu on ja kyllä muuten toimii. Tietty se roskis kannattaisi tyhjentää, puhdistaa ja kaapin ympäristö imuroida/pyyhkiä säännöllisin väliajoin. Ei siis jätteiden ym. säilömistä päivätolkulla, olisiko siinä kuitenkin se perimmäinen syy pörriäisten joukkokokoontumiseen?

      • tämä tepsii

        Osuit ihan oikeaan. Perimmäinen syy noiden kärpästen olemassaoloon syksyllä asuntojen sisällä on roskapussi tai ihan mikä tahansa muu orgaanista käymistilassa olevaa jätettä oleva astia, esimerkiksi avattu ketsuppipullo, viini tai olutpullo. Ne eivät siis tule minkään banaanien mukana tai minkään muun ulkomaisten ostosten mukana, vaan ne ovat ihan kotimaamme asukkeja ja tykkäävät lämpimästä ja tulevat siksi ilmojen kylmetessä sisään ja tietenkin sellaisiin taloihin mistä kantautuu käymisestä syntyneen alkoholin makea tuoksu.

        Sitä alkoholia ei edes tarvitse olla paljoa, vaan todellakin tippa riittää että ne löytävät kohteensa. Toisinsanoen tyhjä, ei pesty, ketsuppipullo tai olutpullo riittää siihen että ne pääsevät jo munimaan! Siksi kaikista tuollaisista jätteistä ja viemistä odottavista olut-, viinipulloista tms on päästävä eroon jos niistä kärpäsistä haluaa eroon.

        Eli siivoamalla nuo roskat pois ja tasaisin sopivin väliajoin biojäteastian tyhjennys auttaa niihin paljon tehokkaammin kuin aikuisten lentävien kärpästen metsästäminen punkulla ja fairylla. Minä epäilen että lajittelu on saanut noita ilmestymään koteihin nyt enemmässä määrin koska suurimmalla osalla ei varmasti ole tiukasti suljettavaa biojäteastiaa ja mikään kaapin ovi ei todellakaan pysty pitämään noita pieniä pörriäisiä poissa roskista. Sitäpaitsi eivät ne kaikki lentelijät siihen punkkulasiin lennä, vaan kyllä niistä osa aina selviää munimaan. Sen vuoksi pitää päästä eroon niiden munista ja niiden munat ovat juuri noissa orgaanisissa roskissa joista ne myös syövät.


    • kokkeilkaapa

      Laita kukkaruukkujen keskelle tyhjä punaviinipullo kyljelleen. Pullossa täytyy olla tippa viiniä. Toimii satavarmasti. Viinin tuoksu houkuttelee banaanikärpäset pulloon ja ne tarttuu viinin tilkkaan kiinni.
      Pullo kannattaa vaihtaa vaikka parin kk välein.
      Meillä ainakin loppui banaanikärpäset tällä konstilla jo vuosia sitten.
      Kannattaa kokeilla!!

      • dgmcm

        Siivoa


    • voihan munat

      Jos on kärpäsiä, niin ensin on ollut toukkia!

      Ne tykkää kosteesta ja lämpimästä.

      Ja ne lisääntyy nopeesti lämpimässä!

    • heljä

      Meillä oli tässä syksyllä pieniä punaisia kärpäsiä todella paljon keittiössä, olohuoneessa ja vessassa. Ne lensivät parvissa, niinkuin ulkona jotkut hyttyset. Niitä ei saanut mitenkään pyydystettyä. Yhden kerran sitten meillä jäi punaviiniä pulloon ja pullo auki. Kun seuraavana päivänä aloin kaatamaan viiniä viemäriin, niin huomasin, että siinä oli pieni mustia pilkkuja. Aikani tutkittua huomasin, että ne pilkut oli kyseisiä kärpäsiä. Laitoin sitten keittiön pöydälle ruokalautaselle lopun punkun ja seuraavana päivänä kaikki kärpäset olivat hukkuneena siinä punkkulautasella. Sen jälkeen ei ole näkynyt niitä. Joku tiesi kertoa, että ne olisivat tulleet meille kotimaisista omenoista. Eli punkkua kärpäsille. :)

    • iiro2009

      Toimii! Käy aikamoinen räpinä kun sillä kolauttaa hedelmä vatia ja sen jälkeen huiskuttelee parvessa...! Myynnissä Robin Huudissa vajaa 2 ekee...

      • zzbzzzbzzzbzzz

        Mutta kehoittaisin vielä laittamaan omenan raadot ja hedelmäraadot erilliseen kannelliseen astiaan ja sitten kun viet biojätteen ulos laitat ne sinne sekaan. Ei tule niin paljon niitä kärpäsiä.


    • :-)

      Lopeta biojätteen lajittelu, niin homma poistuu :-) Itelläni tuli sama vaiva ja poistui heti kun lopetin lajittelun!

    • 230270

      Kuulle laitappa omenaetikkaa lautaselle yöksi niin eiköhän muutama uiskentele siinä aamulla :) TOIMII MUUTEN OIKEESTI T: Tipi

      • Tämä toimii

        Toimii oikeasti muutamaan kärpäseen mutta ei tapa kaikkia, eikä toimi silloin jos kärpäset ovat sellaisia jotka palloilevat roskapussin ääressä koska ongelma ei ole parissa lentävässä kärpäsessä vaan ongelma on se roskapussi jossa on käyviä orgaanisia jätteitä koska nuo kärpäset ovat käyneet munimassa sinne roskapussiin.

        Kaikesta orgaanisesta roskasta täytyy päästä eroon ja se on sata kertaa tehokkaampi keino kuin tuollaisen ansan järjestäminen.


    • Itikkasota

      Meilläkin niitä hääri roskiksen ja sen lähistön ympärillä vaikka miten.
      Minä vetasin keittiön liukuovet kiinni, ja Raidia koko kaapin täydeltä, sekä siihen ympäristöönkin sitä suihkutin.
      Aikani odotin, ja jo oli ruumiita vaikka miten. Nyt niitä ei enää hyökkää sankkana parvena silmille, kun roskikseen jotain laittaa. Yksittäisiä tapauksia vieläkin löytyy.
      Hedelmiä meillä ei ole missään pöydällä, eikä kukkasistakaan niitä tule. Mutta ei sovi jättää mitään syötävään viittaavaakaan ilman pussia tahi kantta pöydälle, muutoin niitä siihen kohtaan sitten taas ilmaantuu. Toivottavasti olet päässyt kiusankappaleista eroon.

      • poipi

        SInäkin pääset niistä eroon kun viet kaiken mätänevän ja käyvän roskan pois, tämä koskee myös kaikkia olutpulloja, kastikepulloja, ketsuppipulloja ja myös biojäteastioita jne. Jos niitä on yksi, niin se yksi saa tuotettua satoja lisää ellei siltä pirulaiselta viedä ruoka ja munintapaikkaa pois.

        Jos ne ovat päässeet lennähtämään johonkin avoinna olevaan purkkiin tai pussiin, niin se täytyy hävittää koska ne ehtivat munia nopeasti ja ne levittävät ilman munintaakin kaikenlaisia sairauksia ja bakteereja.

        Toisinsanoen kun niitä ilmestyy syksyllä, niin täytyy olla erittäin huolellinen ja huolehtia siivouksesta niin etteivät ne pääse pesimään.


    • Tässä ohjeet

      Jos ne ovat roskiksen ympärillä ja ilmestyvät syksyllä, niin ne eivät ole mitään kukkakärpäsiä tai banaanikärpäsiä, vaan jonkin sortin kevyen sarjan tuhohyönteisiä eli nimeltänsä Etikkakärpäsiä ja ne ovat noin 2 - 3mm pitkiä ja ruskeita. Niiden toukat ja munat pilaavat elintarvikkeet, eli jos sinulla on ollut jokin purkki auki niin että sinulla on silmä välttänyt, niin vaikka et näkisikään mitään, niin se purkki kannattaa hävittää koska yksikin kärpänen voi ehtiä munia sinne.

      Ne tulevat asuntoon syksyllä ilmojen alkaessa kylmetä ja niitä houkuttelee alkoholi mitä tietenkin löytyy kaikista käyvistä ruuantähteistä ja vanhoista hedelmistä ja muusta käyvästä orgaanisesta roskasta. Pelkkä avattu tyhjäksi puristettu ketsuppipullo riittää niille lisääntymiseen ja ne lisääntyvät todella nopeasti. Ne rakastavat roskiksia ja kaikkea missä on alkoholia. Aikuinen alkaa heti tuottamaan munia ja munista aikuiseksi kestää kymmenen päivää ja alkuun niitä on kymmeniä ja sitten satoja.

      Se ei välttämättä tarkoita että talo olisi epäsiisti koska niiden tuloon ei tarvita kuin lämpöä ja helppo pääsy roskiin tai esimerkiksi pöydällä vanhoihin hedelmiin mutta niistä et pääse eroon imuroimalla niitä pois tai laittamalla raidia koko talon täyteen. Niistä pääsee eroon vain poistamalla alkusyyn eli alkoholin.

      Parhain keino niistä eroon pääsemiseksi on se että käyt jokaisen hyllyn ja paikan läpi missä on jonkinlaista orgaanista ainetta avoinna. Se siis tarkoittaa paperiroskissa olevia räkäpapereita ja purkkien likaisia kansia ja yleensäkin kaikkea missä on jonkinlaista orgaanista ainetta. Siivoat ne pois roskapussiin jonka viet välittömästi pois. Myös imurointi kannattaa tehdä siivouksen jälkeen ja sitten viet pölypussin pois, vaikka pölypussi onkin erittäin kuiva ja nuo eivät kestä täysin kuivia olosuhteita, mutta jos olet imuroinut lähiaikoina jonkinlaisia roskia joissa on ollut orgaanista ainetta, niin pölypussi vaihtoon koska nuo pikkuotukset löytävät ihan kaikki paikat missä vain on ruokaa niille.

      Yleensä keittiössä lavuaarit ovat suhteellisen kuollettavia paikkoja koska niitä huuhtelee pois vesi. Jos kuitenkin orgaanista ainetta on päätynyt viemäriin, niin sitten lisäät sinne myrkyt, annat vaikuttaa ja huuhtelet pois. Muista myös vessan suihkun ja saunan viemärit ja pytty! Älä oleskele tilassa jossa noita myrkkyjä olet kaadellut vaikuttamaan, äläkä huuhtele kuumalla tai lämpimällä vedellä koska se muodostaa höyryjä ja se ei ole terveellistä.

      Yleisesti ottaen normaalissa suhteellisen puhtoisessa suomalaisessa kodissa noilla teoilla pääsee noista eroon. Pitää vielä muistuttaa että nuo ei aiheuta suoraan ihmiselle vaaraa, mutta niiden pilaamat ruoka-aineet voivat aiheuttaa sairauksia, siksi se pöydälle avoimeksi unohtunut ketsuppipullo tai vastaava menee roskiin vaikka se olisi kuinka täynnä, sama koskee myös leipäpusseja tai muita pusseja ja purkkeja jotka ovat olleet avoinna kärpästen lennon aikana.

    • uuno

      suursiivous.silloin häviää niin kärpäset kuin lutikatkin!!

      • eitietootuhosta

        on pehmentynyt vanha sipuli.


    • Banaanikärpänen2

      Ne on banaanikärpäsiä!

      • pikkukyrpäset

        Nope, ne on oikeasti etikkakärpäsiä. samaa sukua.


    • kärpäslätkä!

      hankin patterikäyttösen kärpäslätkän, sillä ne sain nitistettyä.

    • Tämä tepsii

      Tässä pari linkkiä.

      Katso mahlakärpänen (joita ovat banaani- ja etikkakärpänen)
      http://www.hyonteismaailma.fi/karpaset

      Kuva "banaanikärpäsestä".
      http://www.pbase.com/holopain/image/50253175

      Koska et kuitenkaan allaolevasta linkistä löydä oikeaa kohtaan niin tässä koko lainaus:

      "(10.10.2006) Terppa! Mistä ja miten nuo ärsyttävät "banaanikärpäset" tulevat ja miten ne kehittyy? Millä konstilla niistä pääsee eroon?
      Etenkin syyskesällä ja syksyllä kodeissa, kauppaliikkeissä ja teollisuuslaitoksissa voi esiintyä mahlakärpäsiä (Drosophilidae). Suomessa tavatuista 51 lajista vain muutamat esiintyvät asunnoissa.

      Mahlakärpäset ovat pieniä (2-4 mm pitkiä), puna- tai mustanruskeita, usein punasilmäisiä kärpäsiä. Yleisin laji on etikkakärpänen (Drosophila funebris). Toukat ovat vaaleankeltaisia ja pitkänsoikeita.

      Kärpäset viihtyvät ylikypsissä, pilaantuvissa hedelmissä ja marjoissa, käyvissä mehuissa ja hilloissa, kurkuissa ja kaikenlaisissa biojätteissä sekä hedelmien ja kasvisten kuorissa. Banaanien lisäksi myös omenat tuntuvat erityisesti houkuttelevan pikku kärpäsiä.

      Kärpäset lisääntyvät nopeasti, naaras voi laskea jopa 400 munaa. Jalattomat toukat kasvavat muutamassa päivässä enintään 3 millimetrin pituisiksi ja koteloituvat. Suotuisissa oloissa sukupolvi munasta aikuiseksi kehittyy 10-14 vuorokaudessa. Naaras on valmis munimaan jo vuorokauden kuluttua kuoriutumisestaan. Etikkakärpäselle lisääntymiseen voi riittää huonosti puhdistettu tyhjä ketsuppipullo.

      Asunnoissa kärpäsiä voi torjua pitämällä huolta siitä, että hedelmät syödään ajoissa ja kodin biojäteastiat tyhjennetään päivittäin.

      Internetin keskustelupalstoilla on ollut esimerkiksi tällainen vinkki banaanikärpästen (Drosophila melanogaster) hävittämiseen huoneistosta: laakeaan astiaan vettä, väkiviinaetikkaa ja pari tippaa astianpesuainetta. Etikka houkuttelee kärpäsiä ja astianpesuaine poistaa pintajännityksen, joten kärpäset hukkuvat veteen.

      Lähteet:

      Ekbom, Pehr
      Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta
      [Jokioinen] : Kasvinsuojeluseura, 1993
      Kasvinsuojeluseuran julkaisu ; n:o 87
      ISBN 951-9029-43-5 (nid.)

      http://www.turunsanomat.fi/extra/?t...:0:0:0:0:0:
      http://www.uku.fi/~holopain/stt/stteltar.htm

      http://mansetori.uta.fi/media/juttu/?id=2877
      Copyright © Helsingin kaupunginkirjasto"


      Ja ylläoleva teksti löytyi täältä:

      http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Tuhoeläimet

    • Pärpänen.

      Minä kokeilin valmetin 412s haulikkoa , siihen sopivan pienet hauli omaavat patruunat ja ei ole kärpäsi enään ei ole kyllä naapureitakaan ja kissalan pojat kyselee että mitä V...u sinä hommaat.

    • fshd

      no niitä tulee vanhentuneista hedelmistä ja sellaisista, että tarkista roskis....

      • poikien kouluttama

        säännöllisen tyhjennyksen ja puhdistuksen lisäksi on asettaa tyhjä HUUHTOMATON lonkerotölkki roskiskaappiin ja kukkien viereen. Parissa päivässä kuolevat. Kuulin itse vasta tästä, ja toimii. Lonkerotöliknhän voit tyhjänä laaittaa vaikkapa sinne roskiksen pohjalle, eikä ole kallis, vaikket joisikaan vaan kaataisit raanaan, tuhoaa sieltäkin mennessään lentelijät ;)


    • lukea vast.

      Lukutaidotonta porukkaa, ei sen vertaa viiti...

    • Irde

      Ota puhdas muovikannellinen rasia (raejuusto purkki, kermaviili yms) ja tee kanteen pieni reikä ( kokoa banaanikärpänen mahtuu juuri ja juuri). Laita houkuttimeksi halkaistu viini rypäle tai sitruuna viipale. Eliminointi onnistuu helpoiten mikrossa; 15 s täysillä. Uusi niin kauan kuin on tarpeen.
      Ja ei enään kärpäsiä :-)

      • paskaitikkasadsdf

        typeryksiä nykyajan ihmiset... heitä se roskis vittuun sieltä keittiöstä haisemasta! äläkä jätä mitään hedelmiä pöydälle! voi helvetti, missä on se niin kutsuttu maalaisjärki!? helvetin mämmmikourat!!


    • minulla pelannu

      Osta omenaviinietikkaa laita sitä juomalasiin noin puoli senttiä , lisää vettä noin pari senttiä ja siihen tilkka astianpesuainetta sekoita ja jää odottelemaan saalista. ps.laita pyydys sinne missä kärpäsiä esiintyy.

      • Tolu!

        Hei,
        Itselläni nuo banskukärpäset katosivat kuin p'' saharaan, kun pyyhin Tolulla tiskipöydän sekä tiskialtaan. Katosivat sen siliän tien....ilmeisesti Tolun tuoksu karkoitti ne keittiöstä ja eivät tulleet takaisin.


    • sk

      Hyvä keino hävittää pikku kärpäset on ostaa kukka kaupasta lihan syöjä kasvi, ihan oikeesti toimii mainiosti!!! Hinta noin 6-10 euroa.

    • eroon121212

      Itse olen päässyt ötököistä eroon kun muutaman kerran olen imuroinut eikä mitään aloitettua mätänevää hedelmää näköiselle. Kompostiastiat huitsin nevadaan!! Etikkaliemet humpuukia.

    • tietää kans.......

      kai banaanikärpäsiä..en tiä miten saa pois ....mutta ovat inhottavia,,joskus voi tulla,, kukkamullasta,,,,

      • Tietoa

        Varmasti tiedät miten saat pois kun luet tämän ketjun läpi.

        Unohda nuo etikka/fairyhumpuukit ja kuuntele järjen ääntä muutamassa viestissä. Banaanikärpäset ovat oikeasti etikkakärpäsiä.


    • rode dyykkari

      Ota rode messiin ja vie se ulos pakkaseen ja kärpäset mukana.... Kyl ne siäl paleltuu...

    • ilman etikkaa

      Kuten jo on tuossa kerrottu, syötti on paras. Huuhtelematon jugurttipurkki illaksi auki pöydälle ja purkissa on tahmassa kiinni joukko karkulaisia. Eikun purkki kiinni ja ulos.

      Toinen erikoisen tehokas on syötti, jossa jotain totaalisen mätääntyvää kuten tomaattia pussissa jääkaapin perältä yms. vetää hajullaan hunajan lailla näitä puoleensa. Eli normaali kaupan syötti vihannespussissa suu kiinni ja toinen tyhjä pussi ympärille myös suu kiinni. Nyt kärpäset osaavat mennä kahden pussin pienten reikien kautta hajun lähteelle, mutteivat palata takaisin. Jälleen aamulla pussi visusti kiinni ja pihalle.

      • Tietoa

        Paljon tehokkaampi konsti on siivota kaikki roskat pois näkyviltä. Turha niitä on alkaa metsästämään kun niiden lähde on munitut munat joista niitä tulee vielä viikon jälkeen kun lentävät on täysin tehottomilla ansoilla metsästetty!

        Ei ne kaikki munat sinne tölkkiin lennä, vaikka osa sinne meneekin. Niiden lentelyaika kodissa on kuukauden tai kahden verran riippuen siitä millaista siivoa talossa pidetään. Ansoilla ei saavuteta mitään, vaan ne häviävät omaa luonnollista kiertokulkuaan. Sen sijaan siivoamalla kaikki mätänevät ja alkoholia tuottavat tai sisältävät roskat pois talosta, niistä pääsee parissa päivässä.

        Kysyn nyt että kumpi on tehokkaampi keino, ansoittaa ne niin että ne ovat poissa silmistä, poissa mielestä, vai hävittää ne lopullisesti?


    • Vilha 45

      siel on vähemä kärpäsiä.

    • kärpäsvapaa

      Oon ihan hyönteiskarkotetta suihkinu keittiöön ja lätkiny lehdellä sekä tuulettanu. Ei oo tullu kuin banaaneista. Nykyään pidän banaanit bussissa keittiön pöydällä ja ei oo tullu enää.

      • Siivoamaan..

        Hedelmät, ketsuppi, roskat ja tyhjät pullot on jo hoideltu.

        Oletteko käyneet kuiva-ainekaapit läpi? Meillä ainakin esim. sokeri on avoastiassa ja jauhopussi raollaan, että niihin pääsee kärpäset lentelemään...


    • hg

      ensiksi purkillinen jotain tulenarkaa spray dödöö, sytkäri. Sitte hiljaa hiivit ja PAM! Niitä käristyy ja oot onneliine

    • eli minä

      misstä ne tulevat?

    • onko tietoa?

      Mitä ovat viemärikärpäset? Meillä kylpyhuoneessa ollut muutama talven aikana. Kyse ei siis banaanikärpäsistä.

      • Anonyymi

        Laita astianpesuainetta viemäriin ja kaada vedenkeittimellä kuumennettua kuumaa vettä päälle. Kuolevat kyllä ja viemäriputket kuulema kestävät noinkin rajun käsittelyn.
        Toinen vaihtoehto on tämä; osta K- kaupasta viemärirakeita. Laita 1 dl - 1,5 dl verran viemäriaukon suulle, siihen ritilään pieni tilkka vettä ja anna vaikuttaa 1/2 tuntia ja sitten huuhtele runsaalla vedellä. Pitäisi tehota ja avaa myös tukkeutuneen viemärin jos siellä jossain on tulppa, alempana. Saman tekee tuo fairy kuuma vesikin. Poistaa myös rasvan = elatusalustan kärpäsille- viemärin seinämistä. Sama käsittely kylppärin käsienpesualtaalle = viemäriaukkoon ja lattiakaivolle( lattiakaivoon isompi määrä rakeita) . Myös wc- pöntön voi käsitellä noin, lähtee wc- viemärin seinämistä mönjät ja bakteerialustat..


    • Anonyymi

      Hei minulla jauhoissa pieniä kärpäsen näköisi elukoita. Purkit ovat lasipurkissa kannella lukittu,Pestyt purkit.Sieltä jatkuvasti lisää tulee,jauhot ja kaikki avatut pussit heitetty pois.Niitä liikkuu työpöydillä ilmassa.Ovat vikkeliäitä karkuun lähtevät.Jos kerkiä suihkutan Tolukeittiö liuosta johon kuolevat.Uusia tulee miksi eivät lopu?

      • Anonyymi

        Toukkia on jauhojen joukossa, ovat olleet siinä jo kun ostit tuotteen kaupasta. Kaikki joudut hävittämään ja ostamaan uudet. Osta eri kaupasta ja kerro kaupan myyjille että tuotteissa voi olla toukkia, niin osaavat itse myös hävittää pilaantuneet tuotteet.
        Ovat jo jossain myllyssä ja säilytyksen aikana siihen jauhoon päässeet pesiytymään. Tuotteethan tulevat joltain myllystä pakkaajalle - tehtaalle- ja siellä ne jauhot vain pakataan mekaanisesti liukuhihnalla. Itse jauhot säilytetään jossain isoissa laareissa.? Ja siinä vaiheessa on jo ehkä päässyt näitä hyönteisiä tuotteeseen. Sitten tuote menee pakkaukseen ja tuodaan kaupan varastoon ja sieltä hyllyihin ja sun ostoskoriin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 110
      2156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      58
      2011
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1935
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1687
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1408
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1350
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1336
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1331
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe