Beauceronista.

SiruP

Heips,

Olen erittäin kiinnostunut kyseisestä rodusta. En kuitenkaan aio hankkia koiraa vielä muutamaan vuoteen. Asiaan:

Onko beussi nyt ihan mahdoton rotu ensimmäiseksi koiraksi? Kun aion näiden muutamien vuosien aikana perehtyä beussiin ja tietenkin koiriin yleensäkkin perinpohjin. Joskushan se ensimmäinen "vaikea" rotu täytyy ottaa, siis jos sellaisen haluaa. Kuinkas beauceronia on edes saatavilla? Käsittääkseni se ei kovin yleinen ole.

Voiko beussia pitää kaksiossa? Kuinkas leikkisä rotu se on? Tiedän että sillä on erittäin kova vahtimisvietti joka olisi vain hyvä ominaisuus, mutta onkos se sitten kuinka hyökkäävä näin yleisesti? Hyppiikö jokaisen vastaantulijan päälle? En halua, että sellaista pääsisi tapahtumaan. Entäs kuinkas paljon virikkeitä beussi tarvitsee? Että kuinka vilkas se on ja kova tylsistymään? Harrastukset? En oikein osaa kuvitella beauceronia esim. agilityssa :D Korjatkaa toki jos olen väärässä.

Ja kuten sanoin, olen vielä aloittelija. Minkä huomaa tyhmistä kysymyksistä. Onhan tässä vielä paljon aikaa tulla viisaammaksi :) Mitään kovinkaan herkkää rotua en haluaisi ja välttämättä haluan uros koiran. Ei millään pahalla. Ja olisihan vaihtoehtona vielä saksanpaimenkoira ja hoffi.

Pyydän asiallisia vastauksia kiitos. :) (Kirjoitusvirheitä on varmasti vaikka muille jakaa ja muutenkin sekavahkoa tekstiä, huomioikaa kellonaika :D)

2

465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ......

      Oletko kovin hentorakenteinen? Beussi voimakas koira, painoa voi olla 40 kilon päälle uroksilla.

      Jos olet samaa painoluokkaa, voi olla fyysisesti liian vahva koira (riskitilanteita ajatellen, jos koira bongaa lenkillä jotain ja ampaisee menemään), vaikka muuten pärjäisi ok koiran kanssa.

    • Josita

      Itselläni on nyt järjestyksessä toinen beussi menossa, edellinen oli narttu ja nykyinen uros.
      Narttu oli ensimmäinen oma koirani, enkä nyt sanoisi että se oli ihan mahdoton mutta kyllä siinä haastetta riitti. Aikaa se vaati paljon ja ensimmäiset vuotensa koira oli älyttömän arka (tuli minulle noin vuoden ikäisenä), joten sosiaalistaminen oli suurin haaste. Rotu on viisas ja herkkä oppimaan, sitä ei pakottamalla saa tekemään mitään.
      Nartustani kasvoi loppujen lopuksi lähes ajatuksen voimalla toimiva enkeli, kaikille lempeä ja tottelevainen, alun kaaoksesta huolimatta. Beusseja rekisteröidään vuosittain joitain kymmeniä, joten pentuja on ihan kohtalaisesti saatavilla, katso kuitenkin tarkkaan mistä koirasi hankit, itse en luottaisi moneenkaan kasvattajaan, koska beusseissa on suuriaki ulkonäkö ja luonne eroja.

      Asunnon koko ei mielestäni ole mikään erityinen kriteeri, tärkeämpää on mitä teet sen kanssa muualla. Kotona koiran ei mielestäni tarvitse juuri muuta kuin olla, eli ei tarvitse juosta miljoonaa edestakaisin isossa asunnossa. Useammassa huoneessa on se etu että voit laittaa koiran hetkeksi pois tieltä jos tarvitsee, omani ovat ainakin olleet jatkuvasti mukana kaikessa ja esim. siivotessa se on hieman hankalaa...
      Leikkisyys on aika yksilöllistä ja toki nuoret koirat ovat lähes poikkeuksetta erittäin villejä, oli rotu mikä tahansa :)
      Nartullani tuo vahtiminen rajautui ovella haukahtamiseen kun joku tuli, mutta nykyinen urokseni on pikkasen tarkempi, ulkona huomaa kyllä jokaisen ihmisen ja yhtään uhkaavasti, varsinkin humalassa, käyttäytyvät ihmiset saavat matalan murinan. Ei kuitenkaan ole siis syömässä jokaista vastaantulijaa, vaan beussin luonteeseen kuuluu ymmärtää kuka on potentiaalinen uhka ja kuka ei. Eli ihan tavistallaajat saavat kulkea ihan rauhassa. Mutta juuri tuon suuren vahtiviettinsä takia, varsinkin urokset tarvitsevat varman ohjaajan ja määrätietoisen koulutuksen. Jokaisesta koirasta voi tulla tikittävä pommi huonossa ohjauksessa.
      Beussi on erittäin aktiivinen rotu, liikuntaa niin paljon kuink vain itse jaksat ja kaikki muu aktivointi siihen päälle. Beussia on vaikea saada väsymään pallon heitolla, se jatkaa sitä niin kauan kuin sinä haluat. Ja siinähän sen kunto vain kasvaa ja se jaksaa ensi kerralla enemmän. Meillä liikutaan paljon ja lisäksi siihen tottelevaisuuskoulutusta ja sisällä sadepäivinä opetellaan kaikkia vähemmän tärkeitä taitoja.. ovien sulkemista, etsimistä, vilkuttamista, valojen sammuttamista jne.

      Beussi sopii lähes lajiin kuin lajiin, ja agility on yksi parhaista! Beussi on äärettömän ketterä ja nopea rotu ollakseen noinkin iso koira. Nartulla tietysti ehkä hieman paremmat resurssit kun on hieman kevyempi kuin uros.

      Ja niinkuin mainitsin, beussi ON herkkä rotu, posiitivista siinä on se että se oppii nopeasti parilla toistolla, toisaalta se myös hyvin herkästi vastaa pakotteisiin ja huonoon kohteluun. Uroksen kanssa tämä varsinkin voi olla riski. Mutta jämptillä, reilulla ja hyvällä kohtelulla beussi on maailman paras koira, niin uskollista ja sinua rakastavaa saat kyllä toista hakea.

      Se myös säilyttää läpi elämänsä vekaramaisuuden ja omapäisyytensä joka on minun mielestäni vain todella iso plussa.

      Jos haluat tietää lisää niin kerron mielelläni :) Upean rodun olet joka tapauksessa laittanut mietintä myssyyn!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      333
      2909
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2194
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1630
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1042
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      934
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe