Thubron, oma vanha

kirjoitukseni jostakin:

Thubron, viisi ensimmäistä lukua. Ihaileminen on vaikeata! Aloin eilen lukea britti Colin Thubronin matkakirjaa "Aasian unohdettu sydän", WSOY -96. Takakansi sanoi kirjoittajaa arvostetuksi kirjailijaksi ja matkakirjojen tekijäksi. Herra oli minulle tuikituntematon, vaikka olen kahlannut, ei kun hotkinut, läpi muita kirjoittajia, Therouxia esimerkiksi. Thubron teki matkansa -94, eli pian Neuvostoliiton purkautumisen jälkeen, ja hänen keski-aasialaiset kohdemaansa Turkmenistan, Udzbekistan, Tadzikistan, olivat sen mukaisessa tilassa. Venäjän hän oli opetellut varta vasten sille matkalle. Viiden luvun perusteella kirjoittaja on maineensa väärti. Huomiot ja matkatarinointi soljuvat yhdessä, ja lukija saa nautittavan paketin tuntemattoman melkein-lähialueen ihmisistä ja asioista. Kateellisena kerron hänen tehneen sen ihailtavasti. Matkakirjojen viime tuleminen tv:n aikakautena on hämmästyttävä. Ehkä sen takana on kirjailijoiden kiinnostuminen uusista osa-alueista tai uudempi "lähtötietämys" historiasta, taloudesta ja vieraista maista. Nyt sitä on liikkeellä. Keski-aasialaiset olivat hämmentyneitä ja epävarmoja maidensa ja kansojensa tulevaisuudesta. Moni oli ollut paitsiossa, monet kirjailijat myös vankilassa. Yhteenotto islamilaisen fundamentalismin kanssa oli jo vuonna 94 ennustettavissa, pieniä koraanikouluja perusteltiin kaikkialle, eikä sitä venäläisvallan jälkeen voikaan ihmetellä. Muuan nainen sanoikin suoraan, että seuraavalla vierailullaan hän luultavasti tapaa heidät hunnutettuina. Vladimir Putin on parhaillaan samoissa maissa. Hänen suurimpia huolenaiheitaan on islamismin leviäminen! Asioita tapahtuu, ja aina niistä joku huomaa kertoa ennakolta, joko ennen vankilaa, tai sen jälkeen!


Thubron, seitsemän viimeistä lukua. Colin Thubronin ”Aasian unohdettu sydän”-kirjan historiallinen paikannimistö on sykähdyttävää: Buhara, Samarkand, Taskent, Kzyl (kultainen?) Orda, Aasian ja Euroopankin mahtikaupunkeja toinen toisensa perään! Avaarit, unkarilaiset, mongolit, tataarit ja muutkin ratsastivat sieltä maailmaa valloittamaan. Attila hunneineen pääsi aina Ranskaan asti. Samarkand oli Timur Lenkin pääkaupunki. Hän kaatoi Damaskoksen, Bagdadin ja Aleppon, muun muassa. Tämän alueen ulkopuolella jää Kazan, josta tataarit hallitsivat Moskovaa ja monia sen nykyisiä omistuksia. Nyt turkkilais-tataarilaisissa päissä on alkanut liikkua haaveita turaanien uudesta liitosta.

Aleksanteri suuri valloitti Aralin seudut aikoinaan. Nyt Aral-järvi on kuivumassa. Ilmastonmuutos sitä tekee, ja neuvostoinsinöörit jokien kääntämisineen ja vesitekniikkoineen antoivat arvokasta apua. Laajat alueet ovat jo suolautuneet piloille. Historiantutkimus siitä hyötyy, voisi maallikko ajatella, - kuivan hiekan ja kuivan suolan seos ei ehkä ole huono säilytysaine.

Televisiosta tuttu Silkkitie kulki tämän Aasian sydämen kautta, vieden ja tuoden kauppatavaroita, tapoja, uskontoja ja ihmisiä. Mitä kautta Marco Polo menikään Kiinan loistokkaaseen pääkaupunkiin, nykyiseen Sianiin? Samaa tietä kuin muutkin kauppiaat.

Islamilaiset yliopistot ovat toimineet täällä kauan levittäen sivistystä. Sitä on vaikea uskoa sen joka nyt näkee maailman uutispätkien kautta. ”Hulluja huutajia” ja muita häiriköitä nähdään ilta illan jälkeen, mutta mikä siinä on takana? Minä tarjoan tässä yhden unohdetun syyn muiden syiden joukkoon.

Idän, ja samalla islamilaisten, loukattu omanarvontunto on asia, josta tänään ei keskustella, koska sitä ei korkeillakaan länsimaisilla tahoilla ymmärretä, minkä joskus pommeilla neuvotaan. Toisen maailmansodan jälkeen niin Keski-Aasia kuin Lähi-itä olivat siirtomaina.

Ei tavattoman kauan sitten islamilaiset, (arabit/ berberit/ osmannit/ persialaiset) olivat eräs maailman johtavista kulttuureista runoilijoineen, Alhambroineen, tähti- ja lääketieteineen ja arkkitehtuureineen, jota eurooppalaiset jäljittelivät sen minkä pystyivät. Muhammed II valloitti Istanbulin 1453.

Lainaan tähän pari virkettä ”Ihmiskunnan ajantieto”-kirjasta vuoden 813 kohdalta. (Islamilaisessa maailmassa) ”Taide ja tiede menestyvät täydellisen vapauden suosimina, sillä järjestelmä on vapaamielinen uskonnollisissa kysymyksissä. Filosofista ja muuta tieteellistä kirjallisuutta käännetään arabian kielelle kreikasta, syyriasta, persiasta ja sanskriitista. Damaskokseen ja Bagdadiin rakennetaan tähtitieteellinen observatorio.” En viitsi tarkistaa milloin Joannis Kepler aloitti tähtitieteen aristotelelaisen opin kumoamisen. Tuskin aivan heti Bagdadin observatorion tulemisen jälkeen. Niin kaukana jäljessä Euroopassa oltiin.

Buharan ja Hivan kaani- ja sulttaankunnnat liitettiin Venäjään 1800-luvulla ja Neuvostoliittoon 1900-luvulla. Prof. Osmo Jussila ”Terijoen hallitus”-kirjassa osoittaa, että näiden feodaalisten maiden valtauksissa hiottua tekniikkaa käytettiin sitten vuoden 1939 yrityksessä Suomen kansan vapauttamiseksi valkobandiittien käsistä. Me kutsumme sitä Talvisodaksi.

Thubron tapaa paljon keski-aasialaista väkeä, uzbekkeja, tadzikkeja, seka-avioliitossa eläviä, jotka eivät tiedä keitä ovat, pois muuttamisesta haaveilevia venäläisiä, opiskelijoita, katkeria neuvostosankareita, päämäärättömiä nuoria, mullaheja, juoppoja, matkalaisia, perheitä kodeissaan, kaupunkeja ja loistavia temppeleitä unohduksen, eli hiekan, vallassa.

Kirja sekoitti hyvin lokeroitua maailmankuvaani. Siitä näemme, miten kliseisiksi käsitykset itse sitä huomaamatta muuttuvat, jos ovat joskus muuta olleetkaan. Keski-aasialaisten käsitykset Englannista, Euroopasta ja maailmasta olivat puutteelliset, mutta enpä minäkään heistä 94 paljon tiennyt. Palautan ”thubronin” kiireesti kirjastoon, että muutkin voisivat sen lainata.

0

259

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Halkokarilla ammuttu

        Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
        Kokkola
        37
        4142
      2. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

        Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
        Maailman menoa
        240
        2601
      3. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

        Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
        Ikävä
        248
        2494
      4. Mitä haluat

        Toisesta vai haluatko mitään
        Ikävä
        203
        1924
      5. Tuli yhtäkkiä kova ikävä sinua, J

        Olisitpa täällä, niin voisin halata ja suukottaa sinua juuri nyt... Vaikka tilanne on mikä se on, enkä voi tätä oikeass
        Ikävä
        104
        1816
      6. Täytyy tunnustaa

        että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
        Ikävä
        117
        1557
      7. Jengi haluaa että

        Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
        Ikävä
        198
        1326
      8. Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joiden alkuperää ei tiedetä

        Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joita käytetään koko itää vastaan tietämättä niiden alkuperää. Aina kun o
        Hindulaisuus
        346
        1231
      9. jos saat yhden

        Toiveen esittää niin mikä olisi
        Ikävä
        98
        1141
      10. Huomenta päivää

        Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
        Ikävä
        199
        1056
      Aihe