Lihakeitto?

SsSini

Miten valmistan hyvän lihasopan?
Mies toi kaupasta kunnon yhtenäisen kappaleen naudan ulkopaistia, miten etenen sen kanssa lihaperunoiksi? KIITOS!

25

932

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muinaisen

      Käske hakea ydinluutakin pala. Keitä liha kypsäksi luun kanssa ja paloittele. Keitä sitten perunoita, porkkanaa, sipulia ja mahdollisesti pala lanttuakin. Pippuria ja suolaa maun mukaan.
      Hitaasti ja riittävän kauan keitetystä tulee maukasta. Lopussa lisää lihapalat sekaan. Katso kuitenkin, ettei lihasta tule kuivaa liiasta keittämisestä. Purjoakin voi lopussa laittaa, se kyllä menee veteläksi äkkiä.
      Se luu on jippo hyvään makuun. Anopin keitossa ei ollut aina, kuin perunaa lihan lisäksi ja ehkä sulanut sipulikin, mutta hyvää oli, tosi hyvää. Ja perunat keittoon sopivia, osa voisi hajota eli suurustaa sitä.
      Etsi lisää lihakeitto ohjeita netistä, kaikilla ei ole maukkaan ohjeita...

      • mataniemelä

        mutta ei siellä kaupassa ollu ollu. Ja se oli tietääkseni kaupungin ainoo kauppa, missä toimii lihamestari ja irtolihatiski. Sen takii ukon sinne ohikulkeissaan määräsinkin, kun sillä kaupunkiin muutenkin oli asiaa. Täällä maalla tommosii luulihoja nyt ei ainakaan olekoskaan.


      • maistuvan
        mataniemelä kirjoitti:

        mutta ei siellä kaupassa ollu ollu. Ja se oli tietääkseni kaupungin ainoo kauppa, missä toimii lihamestari ja irtolihatiski. Sen takii ukon sinne ohikulkeissaan määräsinkin, kun sillä kaupunkiin muutenkin oli asiaa. Täällä maalla tommosii luulihoja nyt ei ainakaan olekoskaan.

        keiton saa luuttomastakin lihasta. Isälläni oli aina tapana keittää lihakeitto paistilihasta. Siinä kun oli mukana myös lanttua, porkkanaa, sipulia, mustapippuriakin, niin johan oli hyvää.

        Äitini taas keitti keittonsa aina luullisesta keittolihasta. Sanotaanhan sanonnassakin, että luun vierestä on liha makein. Hyvää oli sekin. Ei voinut valittaa.


        .


    • kokki viitonen

      ..lihakeitto keitetään luullisesta lihasta, mutta kyllä sinä tuostakin saat hyvän keiton aikaseksi.

      Jotta saat maistuvan liemen, laita liha isoon kattilaan kylmään veteen kiehumaan. Kun se alkaa kiehua muodostuu pinnalle vaahtoa, kuori se pois. Kun sitä ei nää tule, lisää kattilaan karkeaa merisuolaa (tavallinenkin suola käy, itse käytän ruoan valmistuksessa merisuolaa) kuorittu lohkottu sipuli, ja maustepippureita. Anna kiehua hiljaa poreillen, kunnes liha on kypsää. Nosta lihapala pois liemestä, ja lisää keittojuureksia pari pussillista (pääsee helpolla), tai sitten ostat lanttua, palsternakkaa, selleriä, porkkanaa, purjoa ja pilkot niitä sinne sekaan. Kun ne ovat jonkin aikaa kiehuneet lisää perunalohkot.
      Niiden kiehuessa kuutioi kypsä liha ja lisää sekin keittoon. Valmiin keiton pinalle nyrkillinen silputtua persiljaa. Tarkista suola. Ja eikun syömään.

    • 1943

      vaikka niin, että ruskistat lihapalat paloiteltujen siankylkiviipaleiden kanssa. Sitten panet lihat kiehumaan, mausteeksi kokonaisia maustepippureita ja suolaa. Vähän ajan kuluttua lisäät lantun, sitten porkkanan, sipulin ja perunat paloiteltuna. Melko loppuvaiheessa pilkottuja tarhapapuja. Tarkistat maun ja nautitte smetanan tai/ja kurkkusalaatin kera.

    • Kiehuttaja

      sattuisit sellaiseen kauppaan, jossa myydään häränhäntiä, niin niitä kotiin pakkaseen useampia ja keittelet ensin niitä ,sitten liha paloina ( otat reikäkauhalla muodostuvaa vaahtoa pois kiehuvan veden pinnalta) tämän jälkeen kasviksia esim. sipulia, lanttua, porkkanaa,palsternakkaa ja keittelet vielä nekin aika kypsiksi, sitten perunat pieninä palasina, maustepippuria ja kasvisliemikuutioita olen myös laittanut. Ne häränhännät kestävätv kypsyä kauan, mutta makua antavat hienosti, kuten jonkun kirjoittama ydinluukin. :) Makoisia soppahetkiä!

    • Pirre*

      iso pala sitä paistia, kannattaa se kypsentämisen jälkeen vaikka puolittaa, ja laittaa puolikas myöhempää käyttöä varten pakkaseen, - siitä saa hyvää kastiketta vasikan viilokin tapaan tai uuden sopan myöhemmin.

      Perunat kun ei mitenkään korjaannu soppaa lämmitettäessä, nimittäin jos meinasit tehä useamman päivän annoksen sitä keittoa. Sillä vaan ettei mene loppu soppa pois heitettäväksi. :)

      • lihasopankeittäjä!

        Kivasti sanottu! :)


      • ÖKKÖMÖRÖ
        lihasopankeittäjä! kirjoitti:

        Kivasti sanottu! :)

        miten olet vielä elossa, kun et kuusikymppisenä osaa lihakeittoa keittää?


      • lihasopankeittelijä, vähän nuorempi"
        ÖKKÖMÖRÖ kirjoitti:

        miten olet vielä elossa, kun et kuusikymppisenä osaa lihakeittoa keittää?

        Oottelinkin, että kuinka näin kumman kauan kestää, ennenkuin tulee ensimmäinen särähtävä kommentti! toisaalta, ei toi niin kovin paha ollut, mutta negatiivissävyinen hitu kuitenkin. Ei se mitään!
        Kysyin täällä 60-palstalla, en ole tämän ikäinen vielä lähellekään, mutta arvelin tän ikästen tietävän viimosen päälle asiasta ja antavan ohjeita oikein kokemuksen rintaäänellä. Ei kait ole kiellettyä nuorempien vanhempien palstalle kurkata!
        Kiitos kaikille, tsemii! Olette rakkaita kummiskin kaikki! :)


      • Pirre*
        lihasopankeittelijä, vähän nuorempi" kirjoitti:

        Oottelinkin, että kuinka näin kumman kauan kestää, ennenkuin tulee ensimmäinen särähtävä kommentti! toisaalta, ei toi niin kovin paha ollut, mutta negatiivissävyinen hitu kuitenkin. Ei se mitään!
        Kysyin täällä 60-palstalla, en ole tämän ikäinen vielä lähellekään, mutta arvelin tän ikästen tietävän viimosen päälle asiasta ja antavan ohjeita oikein kokemuksen rintaäänellä. Ei kait ole kiellettyä nuorempien vanhempien palstalle kurkata!
        Kiitos kaikille, tsemii! Olette rakkaita kummiskin kaikki! :)

        jos voimme olla avuksi vastakin, tervetuloa seuraavan ruokalajin kanssa :)


    • ibiza*

      Kyllähän kunnon lihakeitto sitä luuta kaipaa... Lisäksi suolaa ja pippureita seka tietenkin perunaa ja keittojuureksia... Lampaan lihasta keitän kotonani suurustettua lihavelliä ilman juureksia...

      Veimpähän tuossa eilen naapurilleni sankollisen isoja muikkuja... Määräys tulikin varastoonsa... Naapuri oli teurastanut neljä lammasta... Vastusteluistani huolimatta vastalahjana mukaani lähti neljä lampaan paistia... Kai tuo rosvopaistimonttu on otettava vielä tänä syksynä vielä kerran käyttöön vaikkapa "venetsialaisten" merkeissä vai tekisikö moisista seinäkuivalihaa... :)

      • kysyä,

        kun on aina askarruttanut?
        Ei ole pakko vastata.

        Meneekö siihen lihaan möyhäntönkijäisiä, kun se on siellä seinällä, ulkona.
        Käsitteääkseni se on jossain verkossa?
        Vai tehdäänkö sitä talvella, kun niitä ei pörrää?

        .


      • ibiza*
        kysyä, kirjoitti:

        kun on aina askarruttanut?
        Ei ole pakko vastata.

        Meneekö siihen lihaan möyhäntönkijäisiä, kun se on siellä seinällä, ulkona.
        Käsitteääkseni se on jossain verkossa?
        Vai tehdäänkö sitä talvella, kun niitä ei pörrää?

        .

        Liha suolataan sopivasti ja helmikuussa nostetaan seinälle pakkasen ja ahavatuulen "kypsytettäväksi"... Maaliskuussa moinen herkku onkin sitten valmista... Yleensä kuivataan poron, tai naudanlihaa, mutta tuo "lampaanviulu soi" parhaiten puukon vuollessa lastunohuita siivuja Lapinrieskaleivän päälle... :)


      • kiitokseni
        ibiza* kirjoitti:

        Liha suolataan sopivasti ja helmikuussa nostetaan seinälle pakkasen ja ahavatuulen "kypsytettäväksi"... Maaliskuussa moinen herkku onkin sitten valmista... Yleensä kuivataan poron, tai naudanlihaa, mutta tuo "lampaanviulu soi" parhaiten puukon vuollessa lastunohuita siivuja Lapinrieskaleivän päälle... :)

        ystävällisyydestäsi! ♥

        Tuopa selittikin minua vaivanneen asian. Porosta tehtyä kuivalihaa olen syönytkin. Joskus kauan sitten käytiin sukuloimassa Lapissa. Ihan aidot Lapin pojat sitä meille vuolivat. Katsoivat hieman uteliaan myhäilevinä vieressä ilmeitämme.

        Maku oli, kuinka sen sanoisin, mielenkiintoinen. ;)

        .


      • ibiza*
        kiitokseni kirjoitti:

        ystävällisyydestäsi! ♥

        Tuopa selittikin minua vaivanneen asian. Porosta tehtyä kuivalihaa olen syönytkin. Joskus kauan sitten käytiin sukuloimassa Lapissa. Ihan aidot Lapin pojat sitä meille vuolivat. Katsoivat hieman uteliaan myhäilevinä vieressä ilmeitämme.

        Maku oli, kuinka sen sanoisin, mielenkiintoinen. ;)

        .

        Eihän ennen ollut mitään pakastimia... Meilläkin lapsuudessani oli noita erämaaniityjä jossa viivyttiin aina viikko kerrallaan... Mukana leipää, tuo "lampaanviulu", perunoita ja puuroaineksia... Kyllä tuo "säilöntätapa" takasi sen suolaisen erämaaniityillä... Tuo "viuluhan" säilyi virheettömänä aitan ylisillä kesälläkin....


      • ibiza* kirjoitti:

        Eihän ennen ollut mitään pakastimia... Meilläkin lapsuudessani oli noita erämaaniityjä jossa viivyttiin aina viikko kerrallaan... Mukana leipää, tuo "lampaanviulu", perunoita ja puuroaineksia... Kyllä tuo "säilöntätapa" takasi sen suolaisen erämaaniityillä... Tuo "viuluhan" säilyi virheettömänä aitan ylisillä kesälläkin....

        miksei täällä koskaan tehty kuivalihaa, sitä hirmusen suolasta suolalihaa vain, oisiko syynä se ettei täällä käy kevät ahava, so. tuuli ja aurinko sillä tavalla kuin siellä pohjoisessa käy.

        Tietysti siellä on kevättalvellakin kylmät pakkas yöt..


      • kiitokseni
        Pirrejuupas kirjoitti:

        miksei täällä koskaan tehty kuivalihaa, sitä hirmusen suolasta suolalihaa vain, oisiko syynä se ettei täällä käy kevät ahava, so. tuuli ja aurinko sillä tavalla kuin siellä pohjoisessa käy.

        Tietysti siellä on kevättalvellakin kylmät pakkas yöt..

        källin artikkelin seinälihasta.

        http://www.nba.fi/fi/kansatieteelliset_lihavahti


      • ibiza*
        Pirrejuupas kirjoitti:

        miksei täällä koskaan tehty kuivalihaa, sitä hirmusen suolasta suolalihaa vain, oisiko syynä se ettei täällä käy kevät ahava, so. tuuli ja aurinko sillä tavalla kuin siellä pohjoisessa käy.

        Tietysti siellä on kevättalvellakin kylmät pakkas yöt..

        Veljeni asuu Lahdessa... On kokeillut useana keväänä tuota "kuivalihajuttua"... Meillä on pakkaset ja ahavatuuli, mutta etelässä kosteat säät ja tuo "herkku" ei kuiva vaan ottaa herkästi hometta... Täältä hän saa kuitenkin tuon haluamansa herkun...

        Meilläkin joskus on otettava nuo lihat hetkeksi pakastimeen jos lauha sää jatkuu pitkään... No, ei kai nuo säätkään ole kuin ennen...


      • kiitokseni kirjoitti:

        källin artikkelin seinälihasta.

        http://www.nba.fi/fi/kansatieteelliset_lihavahti

        olipa kiva juttu. Väitettiin että Itä - Suomessakin oisi muka ahavalihaa tehty, mutta ei miun muistin aikana muuta kuivattu kuin kaloja räystäällä.
        Lie ollu ammoisna aikoina.


    • Enää ei saa muuta kuin jonkun ydinluun pätkän soppalihan mukana.
      EU kai kielsi luullisen (mikä sana!) soppalihan myynnin ja en ole sen jälkeen kunnon lihasoppaa saanut.
      Kyllä se niin on, että luista se maku tulee.
      Lihaliemikuutio vähän antaisi makua, mutta kun sekin on pelkkiä lisäaineita.

      Ei mikään ole niin kuin ennen!

      • luupää.

        ja luuton, ihan tavallisia sanoja. Voihan sitä keittä sopan omasta päästään.


      • ..on ostaa häränhäntäpaloja samalla kuin keittolihaakin. Heitän niistä pari samaan painekattilalliseen sen keittolihan kanssa, loput hännät pakastan sopivina satseina. Antaa mahtavan maun siihen keittoliemeen.


      • muuten ..
        suvenkorento123 kirjoitti:

        ..on ostaa häränhäntäpaloja samalla kuin keittolihaakin. Heitän niistä pari samaan painekattilalliseen sen keittolihan kanssa, loput hännät pakastan sopivina satseina. Antaa mahtavan maun siihen keittoliemeen.

        kaikki naudat häriksi kuoltuaan? Ravintoloissakin melkein päntiönään tarjoillaan vain härkää. Mihin naispuoliset naudat katoavat?

        .


      • muuten .. kirjoitti:

        kaikki naudat häriksi kuoltuaan? Ravintoloissakin melkein päntiönään tarjoillaan vain härkää. Mihin naispuoliset naudat katoavat?

        .

        Enpä ole koskaan tullut ostaneeksi lehmän häntiä, naudan paistia ja naudanlihaa kylläkin. Ja parhaina päivinä härän sisäfilettä. Ja paras pihvi tulee siitä härän entrecotesta.

        Mihinkähän ne lehmän sisäfileet joutuvat? Kai siinäkin kaupassa leikitään mielikuvilla, kuten monessa muussakin. Kun ei voi oikein itsekään käydä niitä nautoja tappamassa, pitää vain nojautua niihin mielikuviin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikä on kaivattusi ihanin ja ärsyttävin piirre?

      Ja onko hän mies, nainen ja muun sukupuolinen? Mies. Huomaavaisuus. Kiireisyys. Joskus voi rentoutuakin.
      Ikävä
      96
      1260
    2. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      37
      1245
    3. Riikka Purra: työttömät tulee velvoittaa töihin

      Purra panisi työttömät tulevaisuudessa työskentelemään sosiaaliturvan saamiseksi, koska työllisyysaste ei muuten näytä l
      Maailman menoa
      286
      1105
    4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      107
      1015
    5. Oletko mokannut

      Kaivattusi suhteen koskaan?
      Ikävä
      71
      972
    6. Mitä on eilen sattunut?

      Mitästä oli eilen illalla kylällä sattunut?
      Suomussalmi
      18
      946
    7. Näin Ellen Jokikunnaksen Ralph-poikaa suojellaan julkisuudelta - Katso tuoreet kuvat Italiasta!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask ovat Ralph-poikansa kanssa kakkoskodissa Italiassa. Mukana on myös Unelmia Italiassa -kuva
      Suomalaiset julkkikset
      13
      918
    8. Milloin tapasit kaivattusi

      ensimmäistä kertaa? 💸
      Ikävä
      51
      900
    9. Vihdoinkin lavatansseja tv:ssä - Juhannuksena tanssitaan, bändeinä Yölintu ja Komiat!

      Jes, vihdoinkin lavatansseja taas televisiossa! Keskikesän juhlaa vietetään tänä juhannuksena Tuuloksen Kapakanmäellä ju
      Tanssi
      16
      801
    10. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      162
      798
    Aihe