Paras kalavoileipä

Ujo-Kukko

Tuli kaverin kanssa sopuisa erimielisyys siitä, mikä on paras kalavoileipä. Minä olin sitä mieltä että valkoisen leivän päälle savusiikaa ja saaristolaisleivän päälle raavia siikaa. Kaveri oli tietysti päinvastaista mieltä

Siitä olimme yksimielisiä että viini ja olut eivät sovi kalan kanssa, vaan paras juoma on raikas vesi tai kylmä maito.

77

2943

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • makuasioita..

      Ei koskaan vaalean leivän päälle kalaa.
      Ruisleipä ja graavilohi.
      Siian kanssa en ole vielä Sinunkauppoja tehnyt :-).

      • Ujo-Kukko

        No, makuasioista kannattaa aina kiistellä. Minä olen mieltynyt siikaan mutta toki myös lohivoileipä kelpaa, ei tosin pullalohi. Myös böcklinkivoileipä ja mätivoileipä kelpaa.

        Olen syönyt jopa säynävävoileipää tänä kesänä.


      • Ujo-Kukko
        Ujo-Kukko kirjoitti:

        No, makuasioista kannattaa aina kiistellä. Minä olen mieltynyt siikaan mutta toki myös lohivoileipä kelpaa, ei tosin pullalohi. Myös böcklinkivoileipä ja mätivoileipä kelpaa.

        Olen syönyt jopa säynävävoileipää tänä kesänä.

        Tämä on vasta kolmas. Edellisestä lienee 3 vuotta. Keksin kyllä vielä aiheen, joka räjäyttää pankin.


      • RIMMIR

        tuore Pohjanmaan rieska, se ohut ja kovassa lämmössä paistettu, voita päälle sekä graavisiikaa taikka graavilohta, tilliä. Ei ole olemassa parempaa voileipää.


      • Dziidoo

        Tuoretta rapeekuorista ranskanleipää ja Kallen kaviaaria, ai jai jai.....


    • HTZA

      turhien aloitusten tekeminen rasittaa?

      Graavattu, ei raavattu, Siika, Ruisleipä, maalaisvoi ja kylmä Olut.

      • miksi, miksi ja miksi Sinä jne.

        eli nytkö sananlasku, kun en lyhennystä keksi eli "pata kattilaa soimaa".


      • nämä sinun kommettisi. Ne rasittaa, ihan totta


      • HTZA
        satumaa kirjoitti:

        nämä sinun kommettisi. Ne rasittaa, ihan totta

        Ja roskaamme kestäen, jatkamme matkaa täällä.
        Eikö vain?
        H.


    • ruisleivän tai karjalanpiirakan päällä, ehdottomasti :)

    • valtavasti ..

      ruisleipää.

      Silti tähänastisen elämäni paras kalavoileipä, vuonna 1978, oli tehty vaaleasta leipäpalasta, ei ihan hötöstä, aika suuresta. Sen päällä oli sopivan ohut kimpale merilohta, juuri sopivasti suolattuna, ei ripaustakaan liikaa. Ei tilliä, ei mitään muutakaan turhaa.

      Se oli aivan fantastista. Kokeiltu on monesti jälkeenkin päin, mutta niin mahtavaa nautintoa ei ole vielä onnistunut taikoa.

      .

      • Ujo-Kukko

        Elämäni paras kalavoileipä oli tehty kylmäsavulohesta valkoisella pedillä ja päällä hakattua keitettyä kananmunaa.


      • valtavasti ..
        Ujo-Kukko kirjoitti:

        Elämäni paras kalavoileipä oli tehty kylmäsavulohesta valkoisella pedillä ja päällä hakattua keitettyä kananmunaa.

        oikein tykkäämään mistään savustetusta kalasta.
        Kun olen analysoinut parhaan kalalevarini sisintä olemusta, parasta siinä oli kalan valtavan hyvä maku, mitä mikään ei rikkonut, ei liika suola, ei leivän maku. mmmm.....

        .


      • viivatiina
        Ujo-Kukko kirjoitti:

        Elämäni paras kalavoileipä oli tehty kylmäsavulohesta valkoisella pedillä ja päällä hakattua keitettyä kananmunaa.

        jäkiuunipalaa kasvirasva levitettä kylmäsavulohta ja mustapippurirouhetta.


    • kivellä.istuja

      Ruisleipä, kirnuvoi ja kasa hyvin rapeaksi paisettuja muikkuja ja iso lasi AB-piimää.

      • käyny Mikkelissä jossain ravintolassa, yläkerroksen terassilla syömässä voissa paistettuja muikkuja, hitsi ne oli hyviä ja tosi rapeita, ruisleipää syötiin, viiniä oli kans:) Tahtoo taas joskus sinne:))


      • himoni ..

        halstrattuihin silakoihin, ruisleipään ja piimään. Onneksi piimää ja leipää löytyy.

        .


    • Tumma leipä lohella tai halstratulla silakalla päällystettynä,kalapulla on muuten vaan hyvää.

      • Ujo-Kukko

        Tuli kieleeni että juuri nyt maistuisi perinteinen anjovileipä eli anjovisfileitä ja keittyä munaa.


      • Ujo-Kukko kirjoitti:

        Tuli kieleeni että juuri nyt maistuisi perinteinen anjovileipä eli anjovisfileitä ja keittyä munaa.

        viel tähän ikään mennes löytäny sillii enkä anjovista, ei vaan oo maistunu miun suussa):


      • här.
        sasus kirjoitti:

        viel tähän ikään mennes löytäny sillii enkä anjovista, ei vaan oo maistunu miun suussa):

        Inhoan anjoviksen makua. Rumasti sanottu, mutta sanonpa kerran minähi.

        Kiusattua Janssoniakaan en suostu syömään.

        .


      • här. kirjoitti:

        Inhoan anjoviksen makua. Rumasti sanottu, mutta sanonpa kerran minähi.

        Kiusattua Janssoniakaan en suostu syömään.

        .

        siin sit lieneekää, ku ei niihen makuu pääse... Toisaalta voisin sannookkii, mut en ilkiä tänne mitä tulvahti mieleen:)))


      • sasus kirjoitti:

        siin sit lieneekää, ku ei niihen makuu pääse... Toisaalta voisin sannookkii, mut en ilkiä tänne mitä tulvahti mieleen:)))

        Sormelle?


      • här.
        sasus kirjoitti:

        siin sit lieneekää, ku ei niihen makuu pääse... Toisaalta voisin sannookkii, mut en ilkiä tänne mitä tulvahti mieleen:)))

        En ole mikään nirppanokka hyihyttelijä, mutta anjoviksen maku etoo.
        En voi tajuta ukkoanikaan, kun sen herkkua on taas Jansson.
        Taas kone kiusaa, en muka osaa laskea.

        .


      • koti-kiusattu kirjoitti:

        Sormelle?

        onks pakko jos ei taho??? :))) Haiseeha se nennää jos toinen on sitä just syöny, ja tuppaa liian liki, hyyyiiii....


      • sasus kirjoitti:

        onks pakko jos ei taho??? :))) Haiseeha se nennää jos toinen on sitä just syöny, ja tuppaa liian liki, hyyyiiii....

        Tarkoitin sitä, ku toinen syö silliä, tai sardiinia, Hää haisee kyl tosi inholle :)))


    • .--------------.

      Vaalea leipä, hakattua punasipulia, kaviaaria ja smetanaa. Kylmä kossu.


      =DW=

    • viivi-amaldiina

      se on siinä meikäläisen maku-nystyröille.

    • helisevä

      Noi kaikki ehdotukset, enkä muista koskaan huonoa kalavoileipää syöneeni ja nyt tuli nälkä.
      Hyvää on myös silakkapihvi näkkileivällä...graavisiikaa ehkä ykkönen ruisleivällä.

    • ja piste

      Sukupuolisestikykenemättömät ihmiset puhuvat suurella nautinnolla ruuasta.
      Tämä on fakta.

      • viivi-amaldiina

        meitä pidä, just noustiin tuolta ukon kanssa....
        jälki ruuaksi voi puhua vaik kuinka ruuasta.


      • on syötävä,

        että sukupuolisesti jaksaa taas. Se on vain vahinko, että tämä puhe lihottaa.

        .


      • viivi-amaldiina kirjoitti:

        meitä pidä, just noustiin tuolta ukon kanssa....
        jälki ruuaksi voi puhua vaik kuinka ruuasta.

        et pistää kyl hymyä huuleen. Onneks mun rakas ei oo tota mieltä :)))


      • RosaLiiin

        se on sinun faktaa
        mutta minun faktaa on oikea riihiruisleipä, puukolla mahaa vasten leikattu kunnon siivu limpusta ja päällä sipasu voita ja muhkeat siivut kylmäsavulohta, semmoista herkkua nautin pienin siemauksin ja kyytipojaksi kylmää maitoa tai piimää, avot.


      • ja piste
        RosaLiiin kirjoitti:

        se on sinun faktaa
        mutta minun faktaa on oikea riihiruisleipä, puukolla mahaa vasten leikattu kunnon siivu limpusta ja päällä sipasu voita ja muhkeat siivut kylmäsavulohta, semmoista herkkua nautin pienin siemauksin ja kyytipojaksi kylmää maitoa tai piimää, avot.

        Tavoistasi päätellen ei sinulla ole tainnut olla vientiä koskaankaan.


      • Ujo-Kukko
        ja piste kirjoitti:

        Tavoistasi päätellen ei sinulla ole tainnut olla vientiä koskaankaan.

        Minusta kynttilänvalossa Bretagnessa syöty ankeriasillallinen ja pullollinen Calvadosia on hyvin, hyvin eroottinen tapa palkita rakkaimpansa.

        Keskustelun aiheena on tietysti ruoka.


      • RosaLiiin
        ja piste kirjoitti:

        Tavoistasi päätellen ei sinulla ole tainnut olla vientiä koskaankaan.

        oot sie ihana
        kun miun tavat tunnet,
        se on tavattoman lupsakkaa, suan ellee ihan tavattomasti kun sie piät lukua näistä miun joutavista tavoista,
        en oo osannut aatellakkaan että,tämmösen vähäpätösen eläjän vientikin kiinnostaa jotakuta tällä palstalla,
        hali, hali ja pusi, pusi siulle sinnepäin vuan, pelastit miun päivän.


      • kukaan vain
        Ujo-Kukko kirjoitti:

        Minusta kynttilänvalossa Bretagnessa syöty ankeriasillallinen ja pullollinen Calvadosia on hyvin, hyvin eroottinen tapa palkita rakkaimpansa.

        Keskustelun aiheena on tietysti ruoka.

        ei ala syödä ostereita. :/

        .


      • ja piste
        RosaLiiin kirjoitti:

        oot sie ihana
        kun miun tavat tunnet,
        se on tavattoman lupsakkaa, suan ellee ihan tavattomasti kun sie piät lukua näistä miun joutavista tavoista,
        en oo osannut aatellakkaan että,tämmösen vähäpätösen eläjän vientikin kiinnostaa jotakuta tällä palstalla,
        hali, hali ja pusi, pusi siulle sinnepäin vuan, pelastit miun päivän.

        Oletan ettet olisi muiltakaan tavoiltasi kovin korrekti.
        ("mahaa vasten leikattu ruisleipä...")


      • kukaan vain kirjoitti:

        ei ala syödä ostereita. :/

        .

        ankeriasta tai osteria, kyl sit maistaisin osteria mieluummin, en ankeriasta mistään hinnasta.


      • RosaLiiin
        ja piste kirjoitti:

        Oletan ettet olisi muiltakaan tavoiltasi kovin korrekti.
        ("mahaa vasten leikattu ruisleipä...")

        siinä olet kyllä ihan oikeassa,
        kaikenlainen korrektius pois se minusta,
        olen vain tälläinen hupakko mualaisnainen, en ole, enkä sekunttiakaan edes yritä olla täydellinen ja virheetön

        mutta kuule, nautin niin mahottomasti elämäni faktoista,
        jos tykkään maalaisleivästä, jota ei ole pilkottu leipomolla valmiiksi kuiviksi siivuiksi,
        vaan saan leikata sen juuri niin kuin haluan, niin minkäs teet,
        katsos sitä vain halusin lainaamillasi sanoilla ilmaista

        toivottavasti ei korrekti iltasi mennyt pilalle näillä hoopon höpinöillä
        mutta ruuasta on kiva rupatella


      • muistoja ja
        RosaLiiin kirjoitti:

        se on sinun faktaa
        mutta minun faktaa on oikea riihiruisleipä, puukolla mahaa vasten leikattu kunnon siivu limpusta ja päällä sipasu voita ja muhkeat siivut kylmäsavulohta, semmoista herkkua nautin pienin siemauksin ja kyytipojaksi kylmää maitoa tai piimää, avot.

        mielikuvia nousi tuosta sinun leivänleukkuustasi. :)) Hyvät herkut on sinullakin.

        .


      • -nainen-
        sasus kirjoitti:

        ankeriasta tai osteria, kyl sit maistaisin osteria mieluummin, en ankeriasta mistään hinnasta.

        Ah... juuri savustettu ankerias, maailman parasta.


      • 9+13
        sasus kirjoitti:

        ankeriasta tai osteria, kyl sit maistaisin osteria mieluummin, en ankeriasta mistään hinnasta.

        merivedelle ja on limainen, ankerias on savustettuna erittäin hyvää mutta rasvaista, vähän niin kuin pallas


      • kaaliin,
        9+13 kirjoitti:

        merivedelle ja on limainen, ankerias on savustettuna erittäin hyvää mutta rasvaista, vähän niin kuin pallas

        että osteri voisi olla herkullinen. Sen sivutuotoksiinkaan en usko. Jos ne olisivan erittäin halpoja, eivät kelpaisi hienostopiireille. Näyttää räkäklimpiltä. :/
        .


      • 9+13 kirjoitti:

        merivedelle ja on limainen, ankerias on savustettuna erittäin hyvää mutta rasvaista, vähän niin kuin pallas

        tarkistaa noiden kommenttien jälkeen uudestaan kantani, hmm.. ehkä sit maistaisinki ankeriasta mieluummi, jos se maistuu pallakselle, sitä olen toki syönyt ja tykännyt. :))


    • kawe

      mustalle leivälle voita ja perattuja savusilkoita, juomaksi vesi on hyvä.

    • Mennessäni sveduihin, Blekingeen, asuin alkuun 1944 meren yli paenneen virolaiskalastajan yläkerrassa.
      Kalasteli vielä harrastuksekseen.

      Sunnuntaiaamuisin, kun emäntä kuuli yläkerran heränneen, hän toi voissa paistetut, reilut ruisleipäsiivut päällysttyinä sentin paksuisilla ankeriassiivuilla.
      Parempaa en ole saanut.

      Teki poikaa niiden vaaleiden mössöjen väliin.

    • QuietPlace

      mieltymykset menee ruisleipään ja muikun mäti hakatun sipulin ja smetanan kanssa.
      (just tein kalakukonja otin muikuista mädin talteen)
      Tai tanskalainen katkarapuleipä, majoonesin, hakatun suolakurkun, valikoitujen sienien ja keitetyn kananmunan ja lisukkeiden kans...
      Ja jollei noita ole saatavilla, niin kylmäsavulohi ruisleivällä hakatun sipulin ja tillin kans, eikä se smetana siinäkään pahaa ole....
      Tietysti, jos jollakulla on sateenkaarirautua graavattuna ja siihen lisukkeet...

      • herkut löit pöytään:)))


      • täällä vasta loka-marraskuulla

        on muikku jo kudullaan?


      • Muikkumiekkonen
        täällä vasta loka-marraskuulla kirjoitti:

        on muikku jo kudullaan?

        ihan on keskeneräistä vielä. Odottele kuukausi tai yli.


      • kaksi parhaassa

        pitää mielen virkeänä


    • ibiza*

      Aamulla tulin muikkuverkoilta... Eka verkosta päästellyt isot muikut putsauksen jälkeen suolaan kolmeksi tunniksi... Hapan leipä, muikkufileet ja tuoreita sipulirenkaita päälle... "Se on siinä"...

    • ..näitä lukiessa ja vesi kielelle herahti.

      Kai varhaisin kalaleipämuisto lienee jo lapsuudesta, ruisreikäleivän palan päälle sivelty voita, siivutettua kananmunaa ja kaiken päällä silliviipaleita, lasi kylmää maitoa, se vaan oli hyvää, ja on vieläkin.

      Lähes kaikkia kertomianne variaatioita olen syönyt, vain ankeriasta leivän päällä en koskaan maistanut, savuankeriasta kyllä muuten syönyt.

      Enpä osaa laittaa paremmuusjärjestykseen, supisuomalaisia herkkuja kaikki, voimme olla niistä ylpeitä.
      Yksi on vielä herkku, vastapaistettu pieni karjalanpiirakka, päällä munavoita, kylmäsavulohta. Sehän menee melkein yhdellä hotkaisulla, ja toista tekee jo mieli.

      • Ujo-Kukko

        Asuin lapsuudessani länsirannikolla. Saimme viitenä päivänä viikossa korttelikaupasta lämpimän sekaleivän heti puolenpäivän jälkeen.

        Pikkupojan suurin nautinto oli kun mummu leikkasi sekaleivän kahteen osaan ja puolitti toisen osan kahteen ja laittoi päälle paksulti voita ja sitten leivän päälle Abban-tomaattisilliä vai mahtoiko olla Tukon-silliä ja sipulimurskaa.

        Se oli niin hyvää että vieläkin tulee vesi kielelle. Tietysti leivän päällä syötiin myös suutarinlohta ja ja lasimestarin silliä ja kameka-silakkaa.


      • Ujo-Kukko kirjoitti:

        Asuin lapsuudessani länsirannikolla. Saimme viitenä päivänä viikossa korttelikaupasta lämpimän sekaleivän heti puolenpäivän jälkeen.

        Pikkupojan suurin nautinto oli kun mummu leikkasi sekaleivän kahteen osaan ja puolitti toisen osan kahteen ja laittoi päälle paksulti voita ja sitten leivän päälle Abban-tomaattisilliä vai mahtoiko olla Tukon-silliä ja sipulimurskaa.

        Se oli niin hyvää että vieläkin tulee vesi kielelle. Tietysti leivän päällä syötiin myös suutarinlohta ja ja lasimestarin silliä ja kameka-silakkaa.

        ..ja lasimestarin silli ovat tuttuja, monesti itsekin niitä tehnyt.

        Mutta kerro minulle, mitä on kameka-silakka.


    • ei miulla pitänyt olla nälkä, mutta vesi kielellä täällä luen näitä kalaleipiä.

      Hiivaleipää kananmunaa ja kylmäsavulohta, alla tietysti voimariiniä ja reilusti - lämminsavukalakin kelpaa..lahna esim. on hyvää savustettuna.

      Teijjän syy, jääkaapille käypi askeleet...

      :)

    • on paras

      mauste. Kyllä vaikkapa ohut ruissiivu, hiven voita, suolasilakkafilettä ja hienoksihakattua sipulia.

      A vot, herkku parhaimmillaan.

      .

    • -nainen-

      Ruisleipää (Marskinleipä), graavia suolasiika ja 5 ja puolen minuutin kananmuna, siinä mun *lemppari*.

      • 18

        Kameka-silakka oli muistaaksesi tnuotemerkki. Eli tuo "Kameka" tarkoitti lientä missä silakka oli.
        Toki olen elämäni aikana pannut lievän päälle myös hiilloskalaa, mustekalarenkaita, katkarapuja, edellisestä ateriasta jääneitä ahvenfileitä, uunihaukea, savustettua lahnaa jne.

        Nämä ovat kuitenkin olleet vain "hätäleipiä". Kalavoileivällä tarkoitan vartavasten tehtyä herkkuleipää.

        Elämäni erikoisin kalavoileipä on kyllä ruotsalainen hapansilakka. Haju on hirveä mutta maku on hajuun verrattuna siedettävä. En kuitenkaan jää kaipaamaan. Sain hapansilakkaa maistaakseni vieraillessani työasioissa eräällä luotsiasemalla.

        Viime keväänä satuin Vaasaan kevään silakkamarkkinoidxen aikaan ja ostin siellä palan savustettua hyljettä, joka tässä käynee kalasta. Ei tee mieli maistaa toista kertaa.


    • voi ja lohi?

      Itse jo tuolla ylempänä kerroin, että tumma leipä ja graavilohi, mutta miksi siihen vielä pitäisi laittaa voita tai jotakin muuta levitettä? Laitan kyllä kaikille muille leiville rasvaa, jopa ranskikselle, mutta en tuolle :-).

    • Heikunkeikku

      Ihan koko ketjua en lukenut, mutta yli puolet ja vesi herahti kielelle, kun niitä luin.

      Kaikista parasta on vaalea leipä ja siihen ohut kerros voita ja sitten aimo röykkiö graavilohta. Lohen siivut hyvin ohuina siivuina. Ja siinäpäs se onkin, ei mitään muuta ylimääräistä. Juomaksi todellakin vain raikasta vettä.

      Myös vaalealle leivälle sopii katkaravut. Katkaravut sekotetaan vähäiseen määrään esim. sitruunamajoneesia. Näin saadaan katkaravut pysymään kasassa ja siten on helpompi pläjäyttää sopivan kokoinen kasa tätä herkkua leivän päälle. Tähänkin herkkuun sopii vesi parhaiten juomaksi.


      Tummalle leivälle (ruis) sitten sopii suolasiika. Ohuelti voita ja ohuita siikasiivuja leivälle. Ah, miten hyvää.

      Savustettu siika sopii sekä vaalealle, että tummalle leivälle. Ehkä mieluummin mutustan tummalla leivällä.

      • Ujo-Kukko

        Viimeisin tuttavuuteni on savunieriä. Maku oli pehmeä mutta erinomainen.

        Koska arvelen edellisen postauksen kadonneen niin totean vielä että aijon kokeilla O´Boy tomaattisilliä Vaasan Ruispalan, Oululaisen Reiassumiehen ja Fazerin ruispuikulan kanssa. Joku niistä on paras kielelleni.


      • Heikunkeikku
        Ujo-Kukko kirjoitti:

        Viimeisin tuttavuuteni on savunieriä. Maku oli pehmeä mutta erinomainen.

        Koska arvelen edellisen postauksen kadonneen niin totean vielä että aijon kokeilla O´Boy tomaattisilliä Vaasan Ruispalan, Oululaisen Reiassumiehen ja Fazerin ruispuikulan kanssa. Joku niistä on paras kielelleni.

        Se on Vaasan ruispalat, eikä mikään muu. Siitä ei pääse yli ei ympäri, etteikö täällä leivottu leipä olisi maailman parasta. Ettei nyt Vaan luulla, että vetelen leuhkasti kotiin päin, niin täytyy myöntää, että Vöyrin leipä on myös valtavan hyvää. Heilläkin on taito hyppysissä.

        Mainitsemasi tomaattisilli on tosiaankin hyvää. Jos ostan silliä, niin Ehdottomasti Tomaattisilliä, en muissa liemissä lilluvia.

        Muuten, Raippaluodon ravintolassa saa aivan älyttömän mahtavaa saaristolaislounasta. Seisovassa pöydässä on monilukuinen määrä sillejä eri liemissä ja niitä napostelen poskeeni, mitä suurimmin nautinnoin.

        Savunieriä? Ei tuu mitään makutuntemuksia mieleen. En ole maistanut.


        Savustetusta hauesta ja maustamattomasta sulatejuustosta tehty mössö on Hyvää, ruispalan päällä. Lihamyllyllä mössätty sulatejuustomössö, tätä suosittelen.
        Hauesta en muuten tykkää. Ennen keitettiin niistä koirille ruokaa. Koiranruuaksi kelpo kamaa, muuten enemmän tai vähemmän yäk. Paitsi tohon juustomössöön se sopii.


      • Ujo-Kukko
        Heikunkeikku kirjoitti:

        Se on Vaasan ruispalat, eikä mikään muu. Siitä ei pääse yli ei ympäri, etteikö täällä leivottu leipä olisi maailman parasta. Ettei nyt Vaan luulla, että vetelen leuhkasti kotiin päin, niin täytyy myöntää, että Vöyrin leipä on myös valtavan hyvää. Heilläkin on taito hyppysissä.

        Mainitsemasi tomaattisilli on tosiaankin hyvää. Jos ostan silliä, niin Ehdottomasti Tomaattisilliä, en muissa liemissä lilluvia.

        Muuten, Raippaluodon ravintolassa saa aivan älyttömän mahtavaa saaristolaislounasta. Seisovassa pöydässä on monilukuinen määrä sillejä eri liemissä ja niitä napostelen poskeeni, mitä suurimmin nautinnoin.

        Savunieriä? Ei tuu mitään makutuntemuksia mieleen. En ole maistanut.


        Savustetusta hauesta ja maustamattomasta sulatejuustosta tehty mössö on Hyvää, ruispalan päällä. Lihamyllyllä mössätty sulatejuustomössö, tätä suosittelen.
        Hauesta en muuten tykkää. Ennen keitettiin niistä koirille ruokaa. Koiranruuaksi kelpo kamaa, muuten enemmän tai vähemmän yäk. Paitsi tohon juustomössöön se sopii.

        Tuo hauki ja maustamaton sulateejuusto vaikuttaa kiinnostavalta. Mutta miksi maustamaton juusto?. Varmasti löytyy jokin yrittijuusto joka sopii hauen kanssa.

        Vöyrinleivästä en oikein piittaa. Se on jotenkin liian jauhoista. Maistoin sitä tänä kesänä kun vierailin Maxmon saarisgtossa.

        Mutta entä Maalahden limppu? Onko voittanutta vaikka pohjana taitaa olla ikivanha saaristolaisleipä?

        Maalahden limppu ja isokokoinen graavisiian file!


      • Heikunkeikku
        Ujo-Kukko kirjoitti:

        Tuo hauki ja maustamaton sulateejuusto vaikuttaa kiinnostavalta. Mutta miksi maustamaton juusto?. Varmasti löytyy jokin yrittijuusto joka sopii hauen kanssa.

        Vöyrinleivästä en oikein piittaa. Se on jotenkin liian jauhoista. Maistoin sitä tänä kesänä kun vierailin Maxmon saarisgtossa.

        Mutta entä Maalahden limppu? Onko voittanutta vaikka pohjana taitaa olla ikivanha saaristolaisleipä?

        Maalahden limppu ja isokokoinen graavisiian file!

        Kaupasta saa ostaa valmiina, pötkilöissä sulatejuustoa, joissa on kalaa tai kinkkua tai mitä niissä nyt onkaan.
        Se kalasulatejuusto on jotenkin liian miedon makuista. En tykkää, enkä koskaan osta.
        Ennen muinoin savustimme itse kalat. Kun tekee itse semmosta juustoa, niin voi laittaa vähän reilummalla kauhalla savustettua kalaa sulatejuuston sekaan. Soseesta tulee erittäin maukasta ja tuhtia tavaraa. Kun naapurit ja lähitutut saivat tietää, että meillä tehdään tätä sulatejuustomössöä, niin melkein oli jono oven takana. Jos ei jonoa, niin puhelimella muistutettiin, että juustotahna kelepais kovasti :) Jaeltiin sitä tahnaa reilulla kädellä, koska saatiin verkoilla NIIN paljon kalaa, että hui hirvitys. Siika-aikana kerralla toista sataa siikaa. Ja peräkkäisinä päivinä. Ihan naurattaa se kalamäärä. Siioista tehtiin "tonnikala-säilykettä", se vei kielen mennessään.

        Tottakai yrttijuustokin sopisi. Tosin mun mielestäni paremmin toi sulatejuusto maustamattomana. Kalan oma maku on niin hieno, että liiat yrtit voivat sekoittaa tai hävittää kalan oman, sille kuuluvan maun.
        Suolaa tietysti pitää aina laittaa. Mutta muissa oon aina ollut varovainen.


        Vöyrinleivistä parhaimpia on semmonen sekaleipä ja porkkanaleipä. Tykkään niistä juuri sen takia, koska Eivät ole haperoita. Vähän "sitkeähköjä" enemmänkin, mutta ei missään nimes jauhoisia. Harmillista, että satuit syömään jotakin jauholeipää.
        Maalahden limppu on parhaimmistoa. Joo, näin on.


      • HTZA
        Heikunkeikku kirjoitti:

        Kaupasta saa ostaa valmiina, pötkilöissä sulatejuustoa, joissa on kalaa tai kinkkua tai mitä niissä nyt onkaan.
        Se kalasulatejuusto on jotenkin liian miedon makuista. En tykkää, enkä koskaan osta.
        Ennen muinoin savustimme itse kalat. Kun tekee itse semmosta juustoa, niin voi laittaa vähän reilummalla kauhalla savustettua kalaa sulatejuuston sekaan. Soseesta tulee erittäin maukasta ja tuhtia tavaraa. Kun naapurit ja lähitutut saivat tietää, että meillä tehdään tätä sulatejuustomössöä, niin melkein oli jono oven takana. Jos ei jonoa, niin puhelimella muistutettiin, että juustotahna kelepais kovasti :) Jaeltiin sitä tahnaa reilulla kädellä, koska saatiin verkoilla NIIN paljon kalaa, että hui hirvitys. Siika-aikana kerralla toista sataa siikaa. Ja peräkkäisinä päivinä. Ihan naurattaa se kalamäärä. Siioista tehtiin "tonnikala-säilykettä", se vei kielen mennessään.

        Tottakai yrttijuustokin sopisi. Tosin mun mielestäni paremmin toi sulatejuusto maustamattomana. Kalan oma maku on niin hieno, että liiat yrtit voivat sekoittaa tai hävittää kalan oman, sille kuuluvan maun.
        Suolaa tietysti pitää aina laittaa. Mutta muissa oon aina ollut varovainen.


        Vöyrinleivistä parhaimpia on semmonen sekaleipä ja porkkanaleipä. Tykkään niistä juuri sen takia, koska Eivät ole haperoita. Vähän "sitkeähköjä" enemmänkin, mutta ei missään nimes jauhoisia. Harmillista, että satuit syömään jotakin jauholeipää.
        Maalahden limppu on parhaimmistoa. Joo, näin on.

        Jussto on sitten juustoa.
        Miedon makuinen on kala, sitä ei saa sotkea mihinkään mömmöihin.
        Jos pitää kalasta niin paistaa sen voissa, suolaa ja vähän pippuria.
        Jos ei pidä kalan mausta niin sitten voi laittaa mitä mömmöä vain.
        Mutta silloin ei pidä puhua kalaruoasta.
        Esimerkiksi jauhelihakastiketta tehdään Basilikalla, ja sitten se onkin Bolognesea.
        Ainoa kalaruoka jonka hyväksyn, omituisena, on Kalakukko, ja minä olen Keski-Suomalainen.


      • lazman
        HTZA kirjoitti:

        Jussto on sitten juustoa.
        Miedon makuinen on kala, sitä ei saa sotkea mihinkään mömmöihin.
        Jos pitää kalasta niin paistaa sen voissa, suolaa ja vähän pippuria.
        Jos ei pidä kalan mausta niin sitten voi laittaa mitä mömmöä vain.
        Mutta silloin ei pidä puhua kalaruoasta.
        Esimerkiksi jauhelihakastiketta tehdään Basilikalla, ja sitten se onkin Bolognesea.
        Ainoa kalaruoka jonka hyväksyn, omituisena, on Kalakukko, ja minä olen Keski-Suomalainen.

        Nyt tuli mieleen idea. Jauhetaan savuhauki massaksi ja sekoitetaan sekä yrttijuustoon että vaikka kananmunahakkaelukseen ja levitetään leivän päälle kuin voi.


      • Heikunkeikku
        HTZA kirjoitti:

        Jussto on sitten juustoa.
        Miedon makuinen on kala, sitä ei saa sotkea mihinkään mömmöihin.
        Jos pitää kalasta niin paistaa sen voissa, suolaa ja vähän pippuria.
        Jos ei pidä kalan mausta niin sitten voi laittaa mitä mömmöä vain.
        Mutta silloin ei pidä puhua kalaruoasta.
        Esimerkiksi jauhelihakastiketta tehdään Basilikalla, ja sitten se onkin Bolognesea.
        Ainoa kalaruoka jonka hyväksyn, omituisena, on Kalakukko, ja minä olen Keski-Suomalainen.

        Totta kai paistettu kala on eetvarttia :) Ja juuri noin tehtynä.
        Mutta kalaa voi käyttää muullakin tavalla ja se tottavie on hyvää, visertelit siellä mitä hyvänsä.

        Kunnolla suolattu kala ja kunnolla savustettu ja Ennen kaikkea TUORE, niin sen kun sekoittaa mietoon, maustamattomaan sulatejuustoon, niin se ON hyvää. Mistäs sinä tiedät, kun et ole koskaan tämmöstä ihanuutta maistanutkaan.

        Jos kalaa tulee kuormakaupalla, etteivät samaan kasaan mahdu, niin kyllä pelkkä paistettu kala alkaa maistumaan puulta, jos aina-aina-alvariin tekee sen kalan vain paistamalla.

        Onhan jauhelihakastikkeessakin muutakin, kuin pelkkää ruskistettua jauhelihaa. Minä pistän kermaa ja kauhiasti sipulia ja mausteita. Joskus laitan kuutioksi leikattua suolakurkkua. Hah, luulet, että sekin sörsseli on pahaa, mutta eipä vaan ole.

        Suosittelen, mitä lämpimimmin, rohkeaa ja avointa tutustumista eri tavoilla valmistettuihin kalaruokiin.
        Makunystyrät tykkää, kun ne saa vähä mietiskellä ja maiskutella ja nautiskella muustakin, kuin pelkästään voihin pläiskätystä kalasta.


      • ahvenainen
        Heikunkeikku kirjoitti:

        Totta kai paistettu kala on eetvarttia :) Ja juuri noin tehtynä.
        Mutta kalaa voi käyttää muullakin tavalla ja se tottavie on hyvää, visertelit siellä mitä hyvänsä.

        Kunnolla suolattu kala ja kunnolla savustettu ja Ennen kaikkea TUORE, niin sen kun sekoittaa mietoon, maustamattomaan sulatejuustoon, niin se ON hyvää. Mistäs sinä tiedät, kun et ole koskaan tämmöstä ihanuutta maistanutkaan.

        Jos kalaa tulee kuormakaupalla, etteivät samaan kasaan mahdu, niin kyllä pelkkä paistettu kala alkaa maistumaan puulta, jos aina-aina-alvariin tekee sen kalan vain paistamalla.

        Onhan jauhelihakastikkeessakin muutakin, kuin pelkkää ruskistettua jauhelihaa. Minä pistän kermaa ja kauhiasti sipulia ja mausteita. Joskus laitan kuutioksi leikattua suolakurkkua. Hah, luulet, että sekin sörsseli on pahaa, mutta eipä vaan ole.

        Suosittelen, mitä lämpimimmin, rohkeaa ja avointa tutustumista eri tavoilla valmistettuihin kalaruokiin.
        Makunystyrät tykkää, kun ne saa vähä mietiskellä ja maiskutella ja nautiskella muustakin, kuin pelkästään voihin pläiskätystä kalasta.

        No, tietysti on tullut syötyö myös foliossa nuotiopohjassa valmisterttua kalaa ja taikinan käärittyä kalaa ja vartaassa laitettua kalaa. Ne eivät ole kuitenkaan jättäneet pysyvää jälkeä.

        Eniten ehkä huvittaa kalamarkkinoiden fantasiakalasäilykkeet, joiden keksiminen on ilmeissti ollut työn takana.


      • HTZA
        Heikunkeikku kirjoitti:

        Totta kai paistettu kala on eetvarttia :) Ja juuri noin tehtynä.
        Mutta kalaa voi käyttää muullakin tavalla ja se tottavie on hyvää, visertelit siellä mitä hyvänsä.

        Kunnolla suolattu kala ja kunnolla savustettu ja Ennen kaikkea TUORE, niin sen kun sekoittaa mietoon, maustamattomaan sulatejuustoon, niin se ON hyvää. Mistäs sinä tiedät, kun et ole koskaan tämmöstä ihanuutta maistanutkaan.

        Jos kalaa tulee kuormakaupalla, etteivät samaan kasaan mahdu, niin kyllä pelkkä paistettu kala alkaa maistumaan puulta, jos aina-aina-alvariin tekee sen kalan vain paistamalla.

        Onhan jauhelihakastikkeessakin muutakin, kuin pelkkää ruskistettua jauhelihaa. Minä pistän kermaa ja kauhiasti sipulia ja mausteita. Joskus laitan kuutioksi leikattua suolakurkkua. Hah, luulet, että sekin sörsseli on pahaa, mutta eipä vaan ole.

        Suosittelen, mitä lämpimimmin, rohkeaa ja avointa tutustumista eri tavoilla valmistettuihin kalaruokiin.
        Makunystyrät tykkää, kun ne saa vähä mietiskellä ja maiskutella ja nautiskella muustakin, kuin pelkästään voihin pläiskätystä kalasta.

        kala- ja muu mössö sukupolvelle mitää, enää sano...
        :)


      • Heikunkeikku
        HTZA kirjoitti:

        kala- ja muu mössö sukupolvelle mitää, enää sano...
        :)

        Joo pareet onki, että pysyt visusti hiljaa, jos kalaruuista on puhe.
        No, tietysti voit aina kysyä neuvoja, jos joskus äityisit tekemään jotakin vähän vaihtelevampaa
        ruokaa kalasta.
        Sitten, kun olet sisäistänyt ajatuksen, että kalaa voi muuallekin pistää, kuin paistinpannuun.


    • Kotimainen kala on parasta!

      lopuilla alkaa täällä muikkuaika, silloin saa paistaa vasta järvestä nostetut muikut pannulla runsaassa voissa niitä ruisleivän päällä, voiko parempaa olla?
      Vielä jos sattuu tyttömuikkuja niin emäntä meillä pakastaa mädin ja valmistaa siitä myöhemmin sipulin, smetanan ja kuohukerman kanssa sopivan sekoituksen juhlahetkiin tarjottavaksi, se tekee leivästä kuin leivastä kuningasleivän.

    • pitää ..

      mätitahnojen olla niin karmaisevan suolaisia?
      .

    • Barri

      Tilanteestahan se riippuu. Joskus se on sillivoileipä, tai anjovisleipä, jossa päällä myös keitettyä kanamunaa.
      Kylmä savuleipä tai vaikkapa Harjusta leivänpäällä. Kaikki maistuu.

    • Nyt tuli nälkä

      Muutin Etelä-Ruotsiin 70-luvulla, jolloin myös tanskalaiset herkut tulivat tutuiksi. Tanskalaisethan syövät monenlaisia voileipiä. Aloin heti tykätä voileivistä, joissa oli paistettua kampelaa ja remoulad-kastiketta päällä. En tiedä, osasinko kirjoittaa kastikkeen nimen ihan oikein.

      Voileivän päällys sitruunviipaleen kanssa on hyvin keltainen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      333
      8283
    2. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2521
    3. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      69
      2288
    4. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      179
      1925
    5. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1492
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1341
    7. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1317
    8. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      174
      1274
    9. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      60
      1270
    10. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      42
      1167
    Aihe