Onko haulikossani kiero piippu vai mikä?

Ottaa kuuppaan

Ostin käytetyn aseen vuosia sitten, mutta en ole sillä liiemmin metsästellyt. Nyt olen alkanut sitä taas käyttää, mutta ei sillä osu. Olen perää jatkanut sun muuta, mutta kun en osu ja en siksi edes kehtaa metsästää haulikolla kun ei kehtaa turhaan haavakkoja tehdä.
Missä voi olla vika? Jotenkin tuntuu että on vikaa miehessä, mutta on sitä haulikossakin ja se vaikuttaa pääkoppaan jo. Muilla vastaavaa kokemusta, kun ei osu kiekkoon eikä riistaan?
Kaveri tuossa sanoi, että jos 12/76 haulikolla ampuu 12/89 panoksia, niin piippu venyy ja käynti menee päin persettä. Jotenkin se sopisi ton aseen oireisiin että on 89 paukkuja ammuttu, koska iskurikin kerran jäi jumiin.

17

3208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • metsästäjä24

      hölmö oikeesti ampunu haulikolla vääriä patruunoita...?Johan tuo olis jo pitäny jo korttia lukiessa tulla selväksi että esim.12/70 haulikolla EI voi eikä saa ampua esim.12/76 kaliiberin ammuksia..pyssys on pilalla ei muuta kun piippu/piiput vaihtoon..

    • ...

      Aseet kannattaa myös puhdistaa välillä. Vaikuttaa käyntiin ja koneiston jumittumisiin aika jännästi.

      Aseseppä osaa katsoa onko piipussa jotain vikaa.

      • vääriä panoksiako?

        siltä että ainoa vika on kysyjän pääkopassa!


    • ehdottomasti...

      lyhentää perää... joko haulikon tai jonkun muun.

      Iskuri kannatta viilata "tasolle", jottei oo "yliottava". Vaikuttaa nimenomaan piipun kierouteen. Ylipitkistä panoksista kandee napata palanen pois ja poikkeuksetta kannan puolelta.

      • Ottaa kuuppaan

        sori vitun kyrvät mammanpojat kun en maininnut teille tätä painavaa pointtia asiasta, että se entinen omistaja voi olla ampunut niitä 12/89 paukkuja tolla haulikolla, en minä!


      • marlinisti
        Ottaa kuuppaan kirjoitti:

        sori vitun kyrvät mammanpojat kun en maininnut teille tätä painavaa pointtia asiasta, että se entinen omistaja voi olla ampunut niitä 12/89 paukkuja tolla haulikolla, en minä!

        Ei ole voinut ,sillä ase olisi päreinä,tai sitten olkapää,12-89 ei pitäisi edes mahtua 12-76 pesään .aivan turha keksintö koko paukku,rekyyli hirmuinen,samoin hinta ja jos sitten ampuu alle 35 m ja osuu ,niin jauhelihaa on saatavilla=overkill .Jos ei vaikka Rc40/3,9 mm riitä,niin ota kivääri.Pelkkä suuri osumamäärä ei ole ratkaiseva,myös lähtönopeus meinaa jotain.Käytän itse n.420-450 m/s lähtönopeusaluetta patruunoissa ja supistajan/haulikoon sovittamisella löytyy ylivoimainen yhdistelmä omaan Berettaan.Aikoinaan sai Kettneriltä sellaisia haulipaukkuja joissa vo=480 m/s jestas mikä tappoteho ja kaukaa,lataus tosin oli 28 g .Jos itse sopivalla yhdistelmällä hoitaa hommansa,saalis on varma.Rautahaulit pilaa aseen supistuksen jo 100 paukulla pysyvästi.Jos ei osu ,niin perän kulma ei ole sopiva,helppo tapa tarkistaa on sellainen kohdistuslaseri jonka saa piipun suuhun kiinni,nostat silmät kiinni poskelle kuviteltuun maaliin tähdäten,laserpiste näyttää mihin osuu,heittoa voi olla jopa 0,5 m kun sitten perän saa säädettyä kohdalleen alkaa tapahtua.


    • metsästäjä 1975

      kerro merkki malli... baikkalissa mp153 ssa on supistin kierossa jo uudessa aseessa.. sulla pitää tähdätä tarpeeksi isoon paperiin että näät mihin sattuu siitä näkee mihin suuntaan se vie ja sittn kuvio mitä tekee milllä panoksella

      • Ottaa kuuppaan

        jotakin mätää tuossa on kun ei osu. Sekin käynyt mielessä, että liekö edellinen omistaja täräyttänyt rautahauleja täyssuppealla tai just niitä 12/89 paukkuja tuolla seitenkutosella pesälä olevalla pyssyllä.
        Pitää alkaa miettimään ja testaileen missä vika.
        Melkeen seuraava haulikko on joku lyhytpiippuinen nahdollisimman hajottava pumppu, jolla osuu kun riistaa päin huiskasee, -niinku se joillakin kuulema on.


      • hessesse
        Ottaa kuuppaan kirjoitti:

        jotakin mätää tuossa on kun ei osu. Sekin käynyt mielessä, että liekö edellinen omistaja täräyttänyt rautahauleja täyssuppealla tai just niitä 12/89 paukkuja tuolla seitenkutosella pesälä olevalla pyssyllä.
        Pitää alkaa miettimään ja testaileen missä vika.
        Melkeen seuraava haulikko on joku lyhytpiippuinen nahdollisimman hajottava pumppu, jolla osuu kun riistaa päin huiskasee, -niinku se joillakin kuulema on.

        otappa ja katso piipun läpi,jos näkymä on vähänkin ns.puolikuu on piippu kiero,jos taas näkyy ympyrä on putki tarpeeksi suora haulikkoon.


    • kuhilas

      kannattaisko kokkeilla esim isoon pahviin että minne se torslaaki ne haulet viskoo, esim käykö yli tai ali.

      • rillit päähän

        mulla autto silmälääkärillä käynti kummasti, ei voimakkuuden takia vaan hajataitto tai joku semmonen.


      • näin...
        rillit päähän kirjoitti:

        mulla autto silmälääkärillä käynti kummasti, ei voimakkuuden takia vaan hajataitto tai joku semmonen.

        Kierot silimät saattavat suorastakin piipusta tehrä kiaron, vaikka olisi kuinka suoraselkäinen immeinen.


    • radalle

      et ilmeisesti ole paljon ampunut kyseisellä haulikolla.mikäli haluat säästää patruuna kuluissa suosittelen menemään aseen kanssa haulikkoradalle aina löytyy joku henkilö joka neuvoo niksit aseen oikeaan käsittelyyn.itsellä meni harjoitellessa myös tovi aikaa ja panoksia enimmillään 2500-3000 kpl kiekon perään.mutta kun se löytyy niin tulee myös tulosta.siihen ei optikot auta vaan harjoittelu vanhemman seurassa.vika on aina aseen perässä.hyviä riista laukauksia sinulle.ase ei ampumalla hajoa eli supistukset eivät rikoasetta vaikka ammuttaisiin liijan kovia latauksia.silloin ase voi hajota mikäli piipussa on liijan tiukka tukos ettei paine pääse purkautumaan oikein piipun suusta ulos.mikäli piipussa näkyy selviä niin sanottuja venymiä niin suosittelen asesepällä käyntiä.mutta en usko tässä tapauksessa siihen.

      • vipukinttu

        toisioilla ammutaan kuin kiväärillä tähdäten osumakohtaan toisilla ammutaan niin että esim.jänis näkyy kokonaan.Riippuen merkistä ja niissäkin osalla kuinka vanha ase


    • versio2

      En jaksa uskoa että joku olisi ampunut 89 patruunaa ko. aseella. Veikkaisin että piiput olisivat levinneet. Toki kaikkihan on mahdollista... Kyllä yleisin syy on ampumataito. Itse ammun kilpaa skeettiä ja kun aloitin ammunta/metsästys harrastuksen niin syy kyllä löytyi liipaisimen takaa. kokeile niin että jos jyvä ei näy ollenkaan tähdättessä tai sitten näet jyvän ylhäältä alaspäin niin perä on väärän mallinen ja osuminen hankalaa. Paljon laukauksia radalla ja kannattaa kysyä rohkeasti apua kokeneilta ampujilta. Kannattaa myös lukea http://www.ampumaurheiluliitto.fi/lajit/haulikko/koulutustoiminta_ja_koulutuskale/?x162885=163553 kyseinen opus. Todella hyvä opus. Toki tuo ei vielä ampujaa tee jos ulkoa osaa mutta helpottaa aloittamista. Iskurin jumittaminen voi tulla ihan mihin aseseen vain jos koneisto on likainen tai siellä on jotain muuta. Käytä kuintenkin sepällä. Ase- ja optiikka korhonen Kajaanissa on tosi pätevä seppä esimerkiksi.

      • OrginalCheyenne

        Perässä voi moni muukin aiheuttaa osumattomuutta kuin väärä pituus. Esim joissakin ei ole oikea sivuttainen vääryys ampujalle tai tukki voi olla liian korkea/ matala... Selvitä nyt ensin mihin suuntaan tähtäyspisteestä se osuma menee niin on helpompi määrittää missä on vika. Tietysti myös patruunavalinta voi vaikuttaa siihen ettei tunnu osuvan. Joku panos saattaa olla niin harva tai epätasainen kuvioltaan että tuntuu ettei osu vaikka keskimäärin osuma olisi ihan kohdallaan.


    • juurnäinkävi

      Osti aikoinani 400 markal baikkalin rinnakkaispiippuisen sohlottime, hiano kuntone ase, oikke kovakromatu piippukki..muutama slaaki ammuin paffiin, toine piippu osu just siihe mihi tarkotinki mut toine 20-30 sentti iha mualle, miks kumma ny näin, ihmettelin siin viäl hetke..selvisihä se syyki, piipupäähä oli osunu jok, siin oli klommo, ulkosyrjäs..sopiva kartiomaisel tuurnal varovasti naputtelin piipu taas pyöreäks ja niin meni hauli sin min pitiki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5115
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3217
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1365
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe