Montako kissaa on liikaa?

NiFa1

No niin.

Nyt pitäisi saada vastauksia ja lähinnä vipuvoimaa tyttöystävän suuntaan tästä keskustelusta. Tilanne on seuraava:

Tyttöystävällä oli seurustelun alkaessa 2 kissaa, narttu ja uros. Noh, luonto teki työnsä ja jonkun kuukauden päästä narttu puski maailmaan 3 pikkuista pentua; 2 urosta ja nartun. Asunto on 45 neliöinen, ja täällä nyt asustelee 5 kissaa ja käytännössä 2 ihmistä (mulla on oma asunto, mutta tulee täällä vietettyä aikaa melkein koko ajan). Tilaa pienentää se, että kissat saavat olla päivällä keittiössä, olohuoneessa ja makuuhuoneessa. WC ja sauna ovat kissavapaata aluetta. Öisin kissat eivät pääse makuuhuoneeseen. Päivällä tilaa on käytännössä n. 20 neliötä, ja öisin n. 10 neliötä. Nyt, mitä mieltä olette tilastosta:

5 kissaa (joista vanhin uros nyt leikattu)
2 hiekkalaatikkoa
10-20 neliötä
1 raapimispuu (öisin ei käytössä)
Ruokaa ja juomaa riittävästi tarjolla

Mielestäni 5 kissaa näin pieneen asuntoon on liikaa, ja hiekkalaatikoita liian vähän. Mitä mieltä olette? Paljonko kissa vaatii tilaa, montako hiekkalaatikkoa?

Asiallisia vastauksia!

16

3426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kitii

      2 laatikkoa kuulostaisi kyllä olevan liian vähän kun kissoja noin monta. Suositeltuahan olisi 1-2 laatikko/kissa, että varmaan 5 laatikkoa olisi aika ideaali tilanne eikä haitaksi vaikka pari ylimääräistäkin. 3-4 laatikkoa voisi riittää jos niiden puhdistus tehokasta, riippuu kissoista. Mielestäni tila kuulostaa pieneltä viidelle kissalle, vaikka olisi koko tuo 45m2 käytössä. Ehtiikö tyttiksesi (ja sinä?) riittävästi ulkoiluttaa viittä kissaa, onhan rahapuoli kunnossa myös (sapuska, rokotukset, leikkaukset ym)?
      Minun mielestäni tuo 5 kissaa on jokatapauksessa liikaa noin pieneen asuntoon, vaikka olisi muuten kuinka hyvin hoidettu hiekkikset ja sapuskat kuntoon, koska noin ahtaassa tilassa eläessä ulkoilun tarve varmasti kaikilla melkoinen että kissat pysyisivät hyvinvoivina.

    • 2+5

      ajatellaan niin, että hiekkaloota per kissa ja vielä yksi ylimääräinen. Riippuu tosin hiekkalaatikoiden koosta ja siitä kuinka usein niitä puhdistetaan. Itselläni on kolmella kissalla 2 todella suurta (!) laatikkoa jotka puhdistan 2 kertaa päivässä ja meillä se riittää.

    • catsforever

      Ainakin pari hiekkalaatikkoa pitäisi olla lisää. Ja mahdollisuuksia kiipeilyyn kun joutuvat olemaan aika pienissä tiloissa. Tehkää katonrajaan kissahyllyjä ja parit tikkaat sinne yläilmoihin. Tässä voi käyttää hyväksi myös esim. kirjahyllyn päällystä tai voi tyhjentää yhden yläkaapin kissoille. Pitäisi olla kuitenkin useampi kiipeämisjuttu. Laudasta voi rakentaa tai käyttää kirpparin kirjahyllyjä, valmiit kissahyllyt ovat hintavia ja mielestäni ruman näköisiä.
      Älkää ainakaan nyt lisää hankkiko kissoja. Olisiko tyttöystävä valmis antamaan nykyisistä esim. kaksi pentua samaan hyvään kotiin jos sellainen löytyy?
      Ja muistakaa ulkoiluttaa kisuja. Siis valjaissa. Aika homma kyllä viiden kanssa, mutta ei mahdoton. Ja muistakaa leikkauttaa pennut ajoissa etteivät ne hanki itselleen jälkikasvua!

    • Ystävällisesti

      Tuohon tilaan 5 kissaa on kyllä mielestäni jo ihan liikaa. Itselläni on 4 kissaa, sisäkissoja mutta tilaa on yli 300 m2. Kissalla pitää olla tilaa temmeltää ja touhuta. Sitäpaitsi, eikö koko huusholli oli karvojen peitossa ja tuoksukin jo vähän kissamaiselta ?

      Eli mielestäni kaksi olisi riittänyt ja molemmat leikattuja.

    • vain kaksi kissaa

      'Kissan pitopaikassa on oltava sopivia rakenteita tai paikkoja
      kiipeilyä ja kynsimistä varten. Lisäksi pitopaikassa on
      oltava hiekkalaatikko tai muu sopiva tila tarpeiden tekoa
      varten.'
      'Jos kissoja pidetään vapaana huoneessa tai muussa vastaavassa
      suurehkossa tilassa, pitopaikassa on oltava täysikasvuista
      kissaa kohden tilaa vähintään 1 m², kuitenkin
      siten, että pinta-alan on oltava aina vähintään 5 m².'
      'Samassa ryhmässä pidetään enintään 15 aikuista tai 20
      kasvavaa kissaa.'

      Evira
      http://www.evira.fi/uploads/WebShopFiles/1215677711184.pdf

      Mielestäni tuossa on liian vähän tilaa per kissa ja liikaa kissoja per ryhmä.

      • +++++++++++++++++

        Liikaa, itse asun omakotitalossa miehen, kissan ja koiran kanssa, ja tuntuu että sekin on välillä liikaa, vaikka tilaa onkin. Tuntuu hullulta ajatella, että noin pienessä asunnossa on 5 kissaa, siinähän on aina joku katti jaloissa vaikka mitä tekisi! Itse kun meinaa olla tiukkaa tuon yhdenkin kanssa, kissat kun ovat uteliaita ja tuo minun tapaukseni yrittää väkisin tunkea vessaankin mukaan. Ja miten sitten kustannukset, yhteenkin kissaan uppoaa rahaa, ruuat, hiekat, rokotukset, madotukset, ruokakuppi, kuljetuslaatikko, hiekkalaatikko, lelut, raapimispuu, talutushihna/valjaat, kaulapanta ja mahdollinen nimi/puhelinnumerolaatta, jne jne jne. Miten ihmeessä pystytte noin monta kissaa elättämään.


    • kissat_

      Sanoisin, että tuo riittää jos pennut lähtevät 12 viikon kohdalla. Jos pennut jää taloon, tilaa ja laatikoita on aivan liian vähän. Kannattaa kuitenkin varautua tuhotöihin sillä pieni tila saa kissat yleensä tekemään tihutöitä esim puremaan johtoja. Näin kävi minulle kun oli emo ja 4 pentua 43 neliössä jossa makkari oli suljettu kissoilta. Itseltäni pennut siis lähti 12vk jälkeen.

    • NiFa1

      Lisää saa postata! Aion näyttää keskustelun tyttöystävälle ja keskustella asiasta! Kiitos kaikille ja erityisesti siitä, että 100% asiallisia vastauksia on tullut! :)

      • Nath

        Itselläni on 33,5m2 ja kaksi kissaa.. Ja se on juuri ja juuri sopivasti.. Onhan 45m2 aika paljon enemmän, mutta kolme kissaa on iso luku kissoina. Yksikin on jo välillä itsekseen kolmen kissan veroinen. Liian pienessä tilassa ihan tutuillekin kissoille voi vanhetessa tulla suunnattomia riitoja. Ja tylsyys iskee. Sen takia tuhoamisia. Itsellänikin on aikeuksia keksiä välillä aktiviteettejä kissoille.
        Kolli on leikattu? Minusta pennut ehdottomasti hyviin koteihin ja emo leikkaukseen kanssa ettei mm. tule kohtutulehduksia yms.


      • Hissu83
        Nath kirjoitti:

        Itselläni on 33,5m2 ja kaksi kissaa.. Ja se on juuri ja juuri sopivasti.. Onhan 45m2 aika paljon enemmän, mutta kolme kissaa on iso luku kissoina. Yksikin on jo välillä itsekseen kolmen kissan veroinen. Liian pienessä tilassa ihan tutuillekin kissoille voi vanhetessa tulla suunnattomia riitoja. Ja tylsyys iskee. Sen takia tuhoamisia. Itsellänikin on aikeuksia keksiä välillä aktiviteettejä kissoille.
        Kolli on leikattu? Minusta pennut ehdottomasti hyviin koteihin ja emo leikkaukseen kanssa ettei mm. tule kohtutulehduksia yms.

        meillä on viisi kisua 48-neliöisessä asunnossa, makuuhuone noin 10 neliötä, sinne kissat eivät pääse yöllä.
        Hiekkalaatikoita on kolme, ja puhdistetaan tarpeen mukaan 2 - 4 kertaa päivässä. Ruokinta-aikoja on yleensä kolme päivässä: aamulla, iltapäivisin ja myöhäisillassa. Kiipeilypuita ja raapimalautoja on useita.

        Hyvin tullaan toimeen. Kissat on kaikki steriloitu ja madotettu. Rokotuksien suhteen olemme kriittisiä niin kissoilla kuin ihmisilläkin.

        Hyväksyn usean kissan pitämisen eirttäin hyvin, kunhan ei aleta pentutehtailemaan.


    • kaksi on sopiva määrä

      Mielestäni pitää taata, että jokaisella kissalla on mahdollisuus päästä täysin omaan rauhaan. Ei saa olla tilannetta, missä toinen kissa määrää missä toinen kissa saa olla. Näin käy helposti liian pienessä tilassa.

      Mielestäni kissoja pitäisi aina olla vähintään kaksi - kaveri kanssa.

      Yksiöön en ottaisi kahta kissaa, joten yksiöt eivät sovi kissakodeiksi lainkaan.
      Kaksioon kaksi kissaa.
      Kolmioon kolme.

      Tuosta kun mennään yli, niin pitää kyllä miettiä järkeä kissahulluudessaan.

      Jos kissat pääsevät liikkumaan ulkona, ei sisällä kotona omaa yksityistä tilaa tarvitse niin paljon. Kuitenkin kissojen kokonaismäärässä pitää olla joku tolkku.

    • cj

      Kämpässä neliöitä 45 ja kissoja 5. Kuullostaa aika hurjalta, MUTTA 3 näistä kissoista on pentuja, ja tuskin jäävät pysyvästi taloon. Näin ollen tila on ihan ok, tosin suositus on hieman suurempi. Mitään lakia ei tässä rikota. Kahdelle aikuiselle kaksi hiekkalaatikkoa on hyvä juttu.

      Mikäli nämä kolme pentua jäävät pysyviksi asukkaiksi , suosittelen hommaamaan puolta isomman asunnon. ja noin 4 hiekkalaatikkoa.

      • kisulauma

        ku tosiaan noi pienet vauvat ei tilaa vie ja on sulosii :) Mut jos tätä hommaa ny tosissaa miettii nii se on paha sanoo mitää yksselitteist ku meil ol joskus kaks kissaa joist toine oli aika pentu, nii tuntu ettei 65 neliöö meinannu riittää kahel ihmisel ja kahel kissal.. Mut ei sen puolee nyt asun yksin yhen kissan kans ja neliöit on 55 nii tuntuu silti et toi kissa on liikaa. Mut kyl ny joku 2-3 vois men tommoses jos ne tulee toimee keskenää eikä oo pahankurisii ja jos vaa aikaa ja rahaa riittää, ku viis isoo kissaa on jo hiuka ehkä liikaa..? siis tarkotan tolla sisäkissoi kerrostalos.. Ku jos asut omakotitalos hiuka ulkon keskustas nii olkoo vaik kymmenen kiisun lauma ku voivat pihal olla ja mennä, ku omas kotopaikas on täl hetkel just toi 5-6 kissaa ja yks on hiukan niinku semmone sisäkissa et ne muut on suurimman osan ajastaa pihal..


      • Anonyymi

        Ja jos jäivät, toivottavasti leikkuutettiin ettei olisi tullut lisää pentuja.


    • totottoto

      Ja 2 hiekkalaatikkoa viidelle kissalla on aika vähän.

      Meillä on neljä kissaa ja 74 neliötä ja kolme isoa hiekkistä. Koko porukka on leikattu. Tänne mahtuisi varmaan vielä yksi kissa, mutta siinä tulee raha-asiat vastaan. Hyvälaatuinen ruoka maksaa, samoin hiekka. Ja miten kuskata mukanaan viittä kissaa?

      Suosittelisin tyttöystävällesi, että etsii pennuille hyvät kodit ja pitää nuo vanhat kissansa.

    • Anonyymi

      Minulla on kolme kissaa ja tilaa 120 m2, kissat viihtyvät hyvin yhdessä, mutta vaativat jatkuvaa huolenpitoa. Joka päivä kampaan ja harjaan jokaisen kissan, imuroin päivittäin koko asunnon, pidän siistinä talon. Kissoilla on kaksi isoa kiipeilypuuta. Kyllä kissojen pito maksaa, täytyy olla laadukasta ruokaa. ameillä joksinen kissa haluaa eri ruokaa, yksi kissoista on opetettu ruokkimaan lusikalla,kuten vauva, mutta ei se mitään, se on hieno asia. Yksi isokokoinen hiekkalaatikko riittää, kun sen siivilöi kolme kertaa päivässä. Kuukauden välein laatokko täyty pestä ja desinfioida, kissa ei halua tehdä tarpeitaan likaiseen epäsiistiin laatikkoon.KISSAT OVAT JALOJA ELÄIMIÄ JA ERITTÄIN VIISAITA, ymmärtävät puhettani.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      8992
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2653
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2400
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1756
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1267
    Aihe