Apuja AE:n laadintaan

Pipsa,.

Olemme olleet naimisissa 12 vuotta, yhteistä omaisuutta talo ja autot. Nyt olen ostamassa yksin kesämökkiä, mies ei sitä halua, eikä aio sitä maksaa, joten haluan ilman muuta myös pitää sen tulevaisuudessa eron sattuessa.

Nyt pitäisi laatia tämän vuoksi avioehto. Saisinkohan täältä apuja, mitä avioehtopaperiin pitäisi laittaa. Aion sen laatia itse ja rekisteröidä. Mutta sananmuotoa haen, ettei tarvitse vääntää siitä myöhemmin.

6

635

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • maallikkojuristi

   Malli vaikka tuolta:

   http://www.laki24.fi/asiakirjat/pepe/avioehtosopimus.pdf

   Ja siitä itse sopimuksen ensimmäinen kappale vaihdetaan muotoon:

   "Me allekirjoittaneet aviopuolisot sovimme, että Mikko Mallilla ei ole avio-oikeutta kiinteistöön MalliMökki Korvenperän Tuhkakylässä 123-456-789-123 R:no 1:2 eikä sen tuottoon."

   Vaikka et siitä kysynytkään, itse ainakin suosittelen kaikille jotka ylipäätään tekevät jonkun muun kuin kokonaan poissulkevan avioehdon lisäämään sinne seuraavaa:

   "Lisäksi sovimme ettei kummallakaan meistä ole avio-oikeutta toisen perintönä, lahjana, tai muuten vastikkeettomalla saannolla saamaan omaisuuteen eikä sen tuottoon."

   Tämä selkeyttää osituksen tekemistä tilanteissa joissa toinen omistaa osuuksia (mahdollisesti vielä sisäkkäisistä) kuolinpesistä. Kannattaa harkita myös tätä, vaikka tietysti itse päätätte minkälaisen ehdon haluatte.

  • Tarkistus

   Luultavasti tämän jo tiedätkin, mutta siltä varalta että et (tämä lause "Aion sen laatia itse ja rekisteröidä." kuulosti vähän epäilyttävältä): avioehtoa et saa rekisteröityä etkä voimaan ilman miehesi allekirjoitusta.

  • nix nax

   >>Nyt olen ostamassa yksin kesämökkiä, mies ei sitä halua, eikä aio sitä maksaa, joten haluan ilman muuta myös pitää sen tulevaisuudessa eron sattuessa.

   • maallikkojuristi

    >

    Voisiko lainsäätäjän tahto tosiaan olla kohdella omalla pääomalla rahoitettua mökkiä ja 100% lainarahalla rahoitettua näin suuresti eri tavalla? Siihen ei näytä olevan mitään järkevää syytä. Itse tulkitsisin edellä esittämääni avioehtosopimusta niin että mies joka on ollut tietoinen 100%-laina rahoitustavasta avioehdon laatimishetkellä on sopimuksen allekirjoittamalla tosiasiassa hyväksynyt että tämän lainan hoitoon laitetut normaalit panokset eivät ole avio-oikeuden alaisia. Muutenhan koko ehto jäisi ääritapauksessa tyhjäksi. AL 95 § jäisi sovellettavaksi tapauksiin jossa mitään ei ole sovittu tai VO-omaisuus on tullut avio-oikeuden poissulkevalla lahjalla tai testamentilla. Vai pitäisikö muotoilla varmuuden vuoksi jotenkin näin: ""Me allekirjoittaneet aviopuolisot sovimme, että Mikko Mallilla ei ole avio-oikeutta kiinteistöön MalliMökki Korvenperän Tuhkakylässä R:no 1:2 eikä sen tuottoon. Avio-oikeutta ei ole myöskään niihin nykyisiin tai tulevaisuudessa saataviin rahavaroihin jotka on käytetty tämän omaisuuden hankkimiseen tai perusparannukseen otettujen lainojen hoitoon kuitenkin enintään VH euron verran."


  • TEETTE SELLAISEN AVIOEHDON ETTÄ SE OMAISUUS MIKÄ ON VAIN TOISEN NIMISSÄ JA TOINEN ON SEN VAIN ITSE MAKSANUT JA SITTEN PAPERI VAIN MAISRAATTIIN REKISTERÖITÄVÄKSI. EI SE RAHA MITÄ ON OMASTA PALKASTA SÄÄSTÄNYT OLE TOISEN KUIN EROTILANTEESSA JOS SITTENKÄÄN KOSKA YHTEINEN OMAISUUS KUULUU YLEENSÄ AVIOIKEUDEN PIIRRIIN. EI MINULLE AINAKAAN TULISI MIELEEKÄÄN ERON SATTUESSA KÄYTTÄÄ AVIO-OIKEUTTA VAIKKA PUOLISON PERINTÖÖN KOSKA SE ON HÄNEN OMAISUUTTAAN JONKA ON PERINYT VANHEMMILTAA JA PUOLISOLLA EI OLE SIIHEN OSAA EIKÄ ARPAA.

   • pipsa,.

    Tottakai tiedän, että avioehto vaatii puolisoni allekirjoituksen sekä todistajien. Ja vaikka lainarahaa tarvitsenkin mökin ostoon, ei se ole pois perheeltä. Se raha kun jää "yli" muutenkin joka kuukausi.

    Meillä on muutenkin avioliitossa ollut aina omat rahat, tilit, tulot ja menot. Kumpikaan ei ole koskaan ollut tietoinen toisen pankkitilin saldosta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Pajari gerontofiili?

   Poliitikko Harry ”Hjallis” Harkimo, 70, kertoi itsenäisyyspäivänä seurustelevansa Jasmine Pajarin, 35, kanssa. Fuengiro
   Maailman menoa
   133
   9722
  2. Netta pelkäsi Maisan nappaavan kauramiljanäärin

   Samanlaisia naisia tuntuvat muutenkin olevan. Tietää kertoa: https://www.seiska.fi/rikos/kauramiljonaari-jp-kukkosen-ne
   Kotimaiset julkkisjuorut
   77
   1966
  3. Voi kun uskaltasin

   Sulta suoraa kysyä onko kaikki hyvin? 🫤 Poistit kaikki kuvatkin ja muuta... Tietäsipä et pahan olon susta pois halata
   Ikävä
   90
   1185
  4. Nainen, mitä tahdot ja odotat tulevaisuudelta

   Itse olen jo kaiken sanottavan sanonut ja haudannut ne unelmat. Ei ole oikeastaan juurikaan mitään enää mitä tavoittelis
   Ikävä
   112
   1095
  5. Netta Kukkonen perustelee varkauksiaan sillä että

   hän on nuorenpana syyllistynyt rikoksii, viimeisimmät rikokset ovat vuodelta 2022. Onko hän vuodessa vanhentunut 20 vuot
   Maailman menoa
   3
   888
  6. Sanna Marinin kaunis keltainen asu sai tuulipuvut haukkomaan henkeä ihastuksesta!

   Syrjäseuduilla huokailtiin Sannan upeaa pukuvalintaa, kaunis keltainen asu sopi hienosti Sannalle ja erottui hyvin jouko
   Suomen Keskusta
   260
   706
  7. Eikös viha ja rakkaus

   Kulje käsikädessä? Ihan vain mietin asiaa kun olit tärkein ystävä minulle ja samaan aikaan en tykkää yhtään mitä sanoit
   Ikävä
   84
   701
  8. Oliko linnaan lähetetty Kakkos-Hassinen yksi Venäjän hybridivaikuttajista?

   Jälkikäteen on TV-kameroiden ja Linnan turvakameroiden tallenteilta selvinnyt että nimellä 'Mikko Hassinen' esiintynyt m
   Maailman menoa
   31
   688
  9. Jokim vigelius tanssi miehensä kanssa linnan juhlis

   Joo, alkaa tuntumaan siltä että lähes kaikki persumiehet on "niitä miehiä".
   Perussuomalaiset
   105
   662
  10. Miksei Martina saanut kutsua Linnan juhliin

   Omien sanojensa mukaan edustaa Suomea ylpeästi sinivalkoisessa asussa MM-kisoissa, olishan nyt kutsu pitänyt tulla😂 Oli
   Kotimaiset julkkisjuorut
   190
   659
  Aihe