tiihosista

tiihonen2

Eli siis olen kiinnostunut saamaan tietoa oman sukuni alkuperästä. Kiinnostus heräsi, kun rupesin ymmärtämään, että meidän suku ei taida olla mitenkään suomalaista alkuperää. Esimerkiksi Venäjältä löytyy paljon Tihonovia, että voisikohan se sitten olla sieltä peräisin, jos ei ole suomalaista? Suvussa on lisäksi hyvin tällaisia itämaisia piirteitä, kuten tumma karvoitus.

Osaiskohan kukaan arvioida, että milloin Tiihoset olisivat voineet tänne tulla?

Itse olen vasta lukiolainen, että en oikein tiedä miten tätä hommaa voisi ruveta selvittämään.

19

1582

Vastaukset

 • Kysele vanhalta väeltä ja sitten kirkkoherranvirasto sukuselvityksiä sukututkimusta varten,googlaa sana Hiski ja eti sieltä tietoja,unohtamatta kuitenkaan maakunta-arkistoja,sukuforum.

 • Jonkun sukunimen taustan selvittämiseksi hyvän lähtökohdan saa tuolta: http://verkkopalvelut.vrk.fi/Nimipalvelu/default.asp?L=1
  Sieltä sukunimihaku ja sitten vaan nimellä hakemaan. Tiihosten luvuiksi näyttää tulevan:
  tiihonen Lkm Miehet Naiset Suomessa Ulkomailla
  Nykyisenä nimenä 2446 1209 1237 2367 79
  Entisenä nimenä 928 59 869 880 48
  Kuolleilla 1356 548 808 1297 59
  Yhteensä 4730 1816 2914 4544 186

  Luvut ovat aika isoja, jotta voitaisiin puhua jostain tietystä suvusta. On olemassa sukunimiä, joilla on kantajia vaikkapa vain kymmenesosa Tiihosten 4730:stä, eikä kaikki ole silti sukua keskenään.

  Siispä sinun tarkoituksesi lienee selvittää, mistäpäin sinun Tiihosesi ovat? Ja siihen paras tapa on perinteinen sukututkimus. Selvität vanhemmilta sukulaisilta kyselemällä jonkun lähtöhenkilön (omat vanhempasi, isovanhempasi, heidän vanhempansa...) henkilötietoja eli syntymäajan ja -paikan (kuolinajan ja -paikan, jos aloitat tutkimuksen henkilöstä, joka on jo kuollut). Sitä tehdessäsi buukkaat itsesi paikallisen kansalaisopiston sukututkimuskurssille, ja alat opetella, mitä muuta sukututkimus voisi olla kuin epämääräisiä heittoja (tyyliin Tiihonen-Tihonov). Jos sopivaa kurssia ei ole, teet saman homman vaikeamman kautta eli etsit kirjastosta käsiisi riittävän valikoiman sukututkimusoppaita, ja aloitat itseopiskelun. Sitten, kun olet ehtinyt opetella, miten sukututkimusta tehdään, voit ryhtyä selvittämään, mistä sinun Tiihos-sukulaisesi ovat peräsin. Onnea urakkaan!

  • Nimistötutkijat olettevat, että venäläisnimi Tihon on taustalla.

   Jos joku esittäytyy Tiihoseksi, kysyn, onko suvun tausta Kangasniemeltä.


  • Mökin Matti kirjoitti:

   Nimistötutkijat olettevat, että venäläisnimi Tihon on taustalla.

   Jos joku esittäytyy Tiihoseksi, kysyn, onko suvun tausta Kangasniemeltä.

   Tiihosia lie (ainakin) kaksi eri linjaa: Pohjois-Savon (Kuopio jne.) Tiihoset sekä Etelä-Savokarjalan (Mikkeli, Kangasniemi jne.) Tiihoset. Pohjois-Savon Tiihoset lie pienikokoisempia, tummiakin; etelässä pidempijäsenisiä, vaaleita.

   Näin oman havaintoni mukkaan.


 • Katselin vähän missä ja milloin on Tiihosia onesiintynyt Suomessa
  Kuopiossa on ollut Tiihosia 1832
  Maaningalla 1836 ja Mikkelissä 1832

  Ei sinun auta kun alkaa tehdä sukututkimusta niin varmasti pääset perille
  sukusi taustoista.
  Haastattele sukusi vanhimmat jäsenet ja kirjoita tiedot ylös, näin pääset
  jyvälle paikoista ja ajasta joka helpottaa myöhemmin tietojen täydentämistä.
  Minulla on omassa sukututkimuksessani yksi Tiihonen mukana helsinginpäästä.

  • ruveta selvittämään, koska isoisoisäni taustoista ei ole mitään tietoa jostain syystä kenelläkään. Enon kuntaan täällä Pohjois-Karjalassa hän oli kuitenkin aasettunut asumaan.

   Mutta kuitenkin olemme näköjään päässeet yksimielisyyteen suvun venäläisestä alkuperästä.


  • Tiihonen2 kirjoitti:

   ruveta selvittämään, koska isoisoisäni taustoista ei ole mitään tietoa jostain syystä kenelläkään. Enon kuntaan täällä Pohjois-Karjalassa hän oli kuitenkin aasettunut asumaan.

   Mutta kuitenkin olemme näköjään päässeet yksimielisyyteen suvun venäläisestä alkuperästä.

   Joensuussa on maakunta-arkisto ja siellä kopiot kirkonkirjoista.
   Sieltä se tieto löytyy.

   Enon kirkonkirjoja on myös digitoitu joten niitä voi penkoa kotona. Ne löytyvät tuolta
   http://www.digiarkisto.org/sshy/index.htm

   Liittymällä jäseneksi näkee vielä tuoreempia tietoja.

   Onnea etsintöihin. Voit olla varma venäläisyydestä vasta kun näet tiedon omi silmin kirkonkirjoissa tai muissa virallisissa papereissa, siihen asti se o vain mutu-tieto.


 • Olen tehnyt omasta Tiihonen-suvustani sukututkimusta, ja meidän juuremme ovat pyörineet Mikkelissä, Anttolassa, Haukivuorella ja Kangasniemellä, mistä monien Tiihosten sukujuuret lähtöisin kun päästään tuonne 1600-luvulle. Sitä varhaisempia vaiheita en itse ollut enää kiinnostunut selvittämään. Tiihosten sukujuuria on varmaan ympäri Suomea ja Venäjälläkin.

 • tommy Koukka on tehnyt kattavan selvityksen Tiihos-suvuista...kannattaa tutustua, jotta pääsee hieman jyvälle...ja suurin osa Tiihosista kiertyy samaan sukuun...Venäjän puolelta lähteneeseen : D

 • Sukututkimuksia tehdessä yksi vaihtoehto on suvun / nimen lappilainen alkuperä. Petsamosta Suomeen asutetuilla koltansaamelaisilla esimerkiksi on edelleen venäläisiä (ts. venäläistettyjä) nimiä, kuten Feodoroff.

  Oma isoemoni on Pohjois-Savon Tiihosia, erittäin pienikokoisia ja vahvahiuksisia mummeleita, ristiverisiä.

 • Aika monen itäsuomalaisen sukunimen taustalla on jokin ortodoksinen pyhimys- tai etunimi. Tutkikaapa kirjaa Mikkonen-Paikkala: Sukunimet.

  Novgorod ulotti tuhatkunta vuotta sitten valtansa jopa nykyisen Suomen puolelle asti sukunimien muodostumiseen vaikuttaen. Varsinaisesti venäläisiä esi-isiä lienee meillä vähän.

  Ruotsin vallan aikaan Venäjän puolella, esimerkiksi 1500-luvun Pohjois-Karjalassa asui suomalaisia, tosin ortodoksisia. Venäläisyys tarkoitti käytännössä uskontoa, ei niinkään kansallisuutta. Viime aikoihin asti on puhuttu venäjänuskoisista.

 • Tää on vanha ketju, mutta lisäänpä oman rikkani rokkaan: Vanhan sukutarinan mukaan kaikki Tiihoset ovat sukua keskenään ja saaneet alkunsa piikatytöstä, joka palasi raskaana Venäjältä patriarkka Tihonin hovista...

 • Minäkin olen suku sitä ajalta kanssasi,kun oltiin Eevan kanssa paratiisissa

 • Tiihoset saattavat olla afrikkalaisia...

 • Tiihonen on ikuvanhaa Karjaluan pereä, jälkeh savolaistuvah.

  T: Tiihose vunukka

 • Jos asia askarruttaa kovasti mieltä, voisitte suvun parissa harkita suoran isälinjan (isä-isä-isä-isä jne) DNA-testiä (Y-DNA, esim. vain Y37-taso tai suositeltu Y67). Tuloksesta selviää, onko testattu mies Suomessa yleisintä N-haploryhmää, jota myös karjalaiset yleensä ovat; vai slaaveille yleistä R1a-haploryhmää. Nämä testit ovat kalliita, mutta marraskuun lopun Musta Perjantai on tulossa, jolloin on tullut alennuksia. Tilaus Finland DNA -projektin sivujen kautta, niin saa mahdollset alennukset, pääsee vertailutietokantaan ja voi kysyä neuvoja. Muilla DNA-firmoilla ei ole näitä haploryhmätestejä. Tosin 23andme antaa serkkutestin lisänä myös perushaploryhmät, mutta heillä on suht. vähän testattuja Suomesta.

 • Ei vaan heti alkuun täydet testit, Y500 ja mitä niitä on. ja sitten GedMatchiin, josta saa oikeasti tukea, Suomi-ryhmässä saa vain suosistuksia lisätesteistä ja oikeat kysymykset jäävät vastaamatta, Tulokset kyllä kopsataan satoihin tietokantoihin.

 • Vitun ryssä

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.