tiihosista

tiihonen2

Eli siis olen kiinnostunut saamaan tietoa oman sukuni alkuperästä. Kiinnostus heräsi, kun rupesin ymmärtämään, että meidän suku ei taida olla mitenkään suomalaista alkuperää. Esimerkiksi Venäjältä löytyy paljon Tihonovia, että voisikohan se sitten olla sieltä peräisin, jos ei ole suomalaista? Suvussa on lisäksi hyvin tällaisia itämaisia piirteitä, kuten tumma karvoitus.

Osaiskohan kukaan arvioida, että milloin Tiihoset olisivat voineet tänne tulla?

Itse olen vasta lukiolainen, että en oikein tiedä miten tätä hommaa voisi ruveta selvittämään.

23

3790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Neuvoja aloitukseen

      Kysele vanhalta väeltä ja sitten kirkkoherranvirasto sukuselvityksiä sukututkimusta varten,googlaa sana Hiski ja eti sieltä tietoja,unohtamatta kuitenkaan maakunta-arkistoja,sukuforum.

    • ei oppi ojaan kaada

      Jonkun sukunimen taustan selvittämiseksi hyvän lähtökohdan saa tuolta: http://verkkopalvelut.vrk.fi/Nimipalvelu/default.asp?L=1
      Sieltä sukunimihaku ja sitten vaan nimellä hakemaan. Tiihosten luvuiksi näyttää tulevan:
      tiihonen Lkm Miehet Naiset Suomessa Ulkomailla
      Nykyisenä nimenä 2446 1209 1237 2367 79
      Entisenä nimenä 928 59 869 880 48
      Kuolleilla 1356 548 808 1297 59
      Yhteensä 4730 1816 2914 4544 186

      Luvut ovat aika isoja, jotta voitaisiin puhua jostain tietystä suvusta. On olemassa sukunimiä, joilla on kantajia vaikkapa vain kymmenesosa Tiihosten 4730:stä, eikä kaikki ole silti sukua keskenään.

      Siispä sinun tarkoituksesi lienee selvittää, mistäpäin sinun Tiihosesi ovat? Ja siihen paras tapa on perinteinen sukututkimus. Selvität vanhemmilta sukulaisilta kyselemällä jonkun lähtöhenkilön (omat vanhempasi, isovanhempasi, heidän vanhempansa...) henkilötietoja eli syntymäajan ja -paikan (kuolinajan ja -paikan, jos aloitat tutkimuksen henkilöstä, joka on jo kuollut). Sitä tehdessäsi buukkaat itsesi paikallisen kansalaisopiston sukututkimuskurssille, ja alat opetella, mitä muuta sukututkimus voisi olla kuin epämääräisiä heittoja (tyyliin Tiihonen-Tihonov). Jos sopivaa kurssia ei ole, teet saman homman vaikeamman kautta eli etsit kirjastosta käsiisi riittävän valikoiman sukututkimusoppaita, ja aloitat itseopiskelun. Sitten, kun olet ehtinyt opetella, miten sukututkimusta tehdään, voit ryhtyä selvittämään, mistä sinun Tiihos-sukulaisesi ovat peräsin. Onnea urakkaan!

      • Mökin Matti

        Nimistötutkijat olettevat, että venäläisnimi Tihon on taustalla.

        Jos joku esittäytyy Tiihoseksi, kysyn, onko suvun tausta Kangasniemeltä.


      • Tiihotar
        Mökin Matti kirjoitti:

        Nimistötutkijat olettevat, että venäläisnimi Tihon on taustalla.

        Jos joku esittäytyy Tiihoseksi, kysyn, onko suvun tausta Kangasniemeltä.

        Tiihosia lie (ainakin) kaksi eri linjaa: Pohjois-Savon (Kuopio jne.) Tiihoset sekä Etelä-Savokarjalan (Mikkeli, Kangasniemi jne.) Tiihoset. Pohjois-Savon Tiihoset lie pienikokoisempia, tummiakin; etelässä pidempijäsenisiä, vaaleita.

        Näin oman havaintoni mukkaan.


    • Sukutitkija

      Katselin vähän missä ja milloin on Tiihosia onesiintynyt Suomessa
      Kuopiossa on ollut Tiihosia 1832
      Maaningalla 1836 ja Mikkelissä 1832

      Ei sinun auta kun alkaa tehdä sukututkimusta niin varmasti pääset perille
      sukusi taustoista.
      Haastattele sukusi vanhimmat jäsenet ja kirjoita tiedot ylös, näin pääset
      jyvälle paikoista ja ajasta joka helpottaa myöhemmin tietojen täydentämistä.
      Minulla on omassa sukututkimuksessani yksi Tiihonen mukana helsinginpäästä.

      • Tiihonen2

        ruveta selvittämään, koska isoisoisäni taustoista ei ole mitään tietoa jostain syystä kenelläkään. Enon kuntaan täällä Pohjois-Karjalassa hän oli kuitenkin aasettunut asumaan.

        Mutta kuitenkin olemme näköjään päässeet yksimielisyyteen suvun venäläisestä alkuperästä.


      • penkoja
        Tiihonen2 kirjoitti:

        ruveta selvittämään, koska isoisoisäni taustoista ei ole mitään tietoa jostain syystä kenelläkään. Enon kuntaan täällä Pohjois-Karjalassa hän oli kuitenkin aasettunut asumaan.

        Mutta kuitenkin olemme näköjään päässeet yksimielisyyteen suvun venäläisestä alkuperästä.

        Joensuussa on maakunta-arkisto ja siellä kopiot kirkonkirjoista.
        Sieltä se tieto löytyy.

        Enon kirkonkirjoja on myös digitoitu joten niitä voi penkoa kotona. Ne löytyvät tuolta
        http://www.digiarkisto.org/sshy/index.htm

        Liittymällä jäseneksi näkee vielä tuoreempia tietoja.

        Onnea etsintöihin. Voit olla varma venäläisyydestä vasta kun näet tiedon omi silmin kirkonkirjoissa tai muissa virallisissa papereissa, siihen asti se o vain mutu-tieto.


      • Anonyymi
        Tiihonen2 kirjoitti:

        ruveta selvittämään, koska isoisoisäni taustoista ei ole mitään tietoa jostain syystä kenelläkään. Enon kuntaan täällä Pohjois-Karjalassa hän oli kuitenkin aasettunut asumaan.

        Mutta kuitenkin olemme näköjään päässeet yksimielisyyteen suvun venäläisestä alkuperästä.

        Ei venäläisestä, vaan karjalaisesta alkuperästä, paremminkin.


    • PäiviV

      Olen tehnyt omasta Tiihonen-suvustani sukututkimusta, ja meidän juuremme ovat pyörineet Mikkelissä, Anttolassa, Haukivuorella ja Kangasniemellä, mistä monien Tiihosten sukujuuret lähtöisin kun päästään tuonne 1600-luvulle. Sitä varhaisempia vaiheita en itse ollut enää kiinnostunut selvittämään. Tiihosten sukujuuria on varmaan ympäri Suomea ja Venäjälläkin.

    • Yx sukulainen, tod.n

      tommy Koukka on tehnyt kattavan selvityksen Tiihos-suvuista...kannattaa tutustua, jotta pääsee hieman jyvälle...ja suurin osa Tiihosista kiertyy samaan sukuun...Venäjän puolelta lähteneeseen : D

    • XxBirgittaxX

      Sukututkimuksia tehdessä yksi vaihtoehto on suvun / nimen lappilainen alkuperä. Petsamosta Suomeen asutetuilla koltansaamelaisilla esimerkiksi on edelleen venäläisiä (ts. venäläistettyjä) nimiä, kuten Feodoroff.

      Oma isoemoni on Pohjois-Savon Tiihosia, erittäin pienikokoisia ja vahvahiuksisia mummeleita, ristiverisiä.

    • jäitä hattuun

      Aika monen itäsuomalaisen sukunimen taustalla on jokin ortodoksinen pyhimys- tai etunimi. Tutkikaapa kirjaa Mikkonen-Paikkala: Sukunimet.

      Novgorod ulotti tuhatkunta vuotta sitten valtansa jopa nykyisen Suomen puolelle asti sukunimien muodostumiseen vaikuttaen. Varsinaisesti venäläisiä esi-isiä lienee meillä vähän.

      Ruotsin vallan aikaan Venäjän puolella, esimerkiksi 1500-luvun Pohjois-Karjalassa asui suomalaisia, tosin ortodoksisia. Venäläisyys tarkoitti käytännössä uskontoa, ei niinkään kansallisuutta. Viime aikoihin asti on puhuttu venäjänuskoisista.

    • Tihon

      Tää on vanha ketju, mutta lisäänpä oman rikkani rokkaan: Vanhan sukutarinan mukaan kaikki Tiihoset ovat sukua keskenään ja saaneet alkunsa piikatytöstä, joka palasi raskaana Venäjältä patriarkka Tihonin hovista...

    • Serkun_herkku

      Minäkin olen suku sitä ajalta kanssasi,kun oltiin Eevan kanssa paratiisissa

    • Alunperin

      Tiihoset saattavat olla afrikkalaisia...

    • Anonyymi

      Tiihonen on ikuvanhaa Karjaluan pereä, jälkeh savolaistuvah.

      T: Tiihose vunukka

    • Anonyymi

      Jos asia askarruttaa kovasti mieltä, voisitte suvun parissa harkita suoran isälinjan (isä-isä-isä-isä jne) DNA-testiä (Y-DNA, esim. vain Y37-taso tai suositeltu Y67). Tuloksesta selviää, onko testattu mies Suomessa yleisintä N-haploryhmää, jota myös karjalaiset yleensä ovat; vai slaaveille yleistä R1a-haploryhmää. Nämä testit ovat kalliita, mutta marraskuun lopun Musta Perjantai on tulossa, jolloin on tullut alennuksia. Tilaus Finland DNA -projektin sivujen kautta, niin saa mahdollset alennukset, pääsee vertailutietokantaan ja voi kysyä neuvoja. Muilla DNA-firmoilla ei ole näitä haploryhmätestejä. Tosin 23andme antaa serkkutestin lisänä myös perushaploryhmät, mutta heillä on suht. vähän testattuja Suomesta.

    • Anonyymi

      Ei vaan heti alkuun täydet testit, Y500 ja mitä niitä on. ja sitten GedMatchiin, josta saa oikeasti tukea, Suomi-ryhmässä saa vain suosistuksia lisätesteistä ja oikeat kysymykset jäävät vastaamatta, Tulokset kyllä kopsataan satoihin tietokantoihin.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kreetalaisii ootta kaikki, painukaa - -

    • Anonyymi

      Ilkeää puhetta

    • Anonyymi

      Alkuperäinen kysyjä on oikeassa. Tiihosilla on tumma karvoitus.

    • Anonyymi

      1900-luku on sukututkijan kannalta hankalin, kun arkistot aukeavat vasta 100 v, jälkeen.
      Niinpä sinun on omin voimin saatava selville vanhempiesi ja heistä eteenpäin 1800.luvun alkuun asti. Nimet, syntymä- ja kuolinajat, missä syntyneet/kuolleet, minne muuttaneet syntymäseurakunnastaan. Hautakivistä on usein apua.
      Netissä on His-Ki, joka antaa tietoja menneistä polvista, mutta varsinkin, jos nimi on yleinen, kuten Tiihonen varmaan on, on erehtymismahdollisuus suuri. Seurakuntien rippikirjat ja muut ovat se varmin. Netissä on myös alkuperäisiä kirkonkirjoja löydettävissä. Napauta "Digiarkisto" ja tai "SSHY" googleen ja katsele niitä.
      Kaikkein parhaten kuitenkin pääset jyvälle, kun löydät sukututkimuskurssin, jossa alkeet opetetaan huolellisesti. Kysy aikuisopistosta. - Silloin et eksy vieraisiin sukuihin, mikä niin helposti käy, kun nimiä on paljon. Omasta kokemuksesta tiedän!
      Monilla paikkakunnilla on myös sukututkijoiden yhdistyksiä, joihin liittymällä voit saada asiantuntevaa opastusta.
      Kirjastoissa on sukututkimusoppaita ja paikallishistorioita, joihin tutustumalla pääset myös kärryille.
      Löytämäsi tiedot kannattaa tallentaa johonkin sukututkimusohjelmaan, jossa ne säilyvät, ja joissa voit ne yhdistää suvuksi. Esim Sukujutut.

      Onnea harrastuksellesi. Se on antoisa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe