poskien ihottuma

äiti kyselee

vauvalle ilmaantuu aina välissä poskiin karheaa näppyläistä ihottumaa. Vauva kuolaa paljon ja myös puklailee jonkin verran. Nämä varmaan osaltaan ärsyttää ihoa (esimerkiksi vauva nyhjää leluilla kasvoja ja helposti sitten kuolaa tai puklua menee poskiinkin). Posket punoittaa välissä reilustikin ja välissä ei lainkaan. Muualla kehossa on joskus punaisia läikkiä tai näppyjä ja iho on kuivahko (atooppinen ihotyyppi).

En osaa yhdistää ihottumaa tiettyyn ruokaan. Kysymys kuuluukin, että voiko 1- 2 viikkoa sitten aloitettu ruoka-aine aiheuttaa viiveellä allergista ihottumaa? Onko allergiselle ihottumalle tyypillistä, että se tulee ja menee, vaikka ruokavalio ei muutu?

Olen rasvannut ihoa neuvolan ohjeen mukaisesti (bepanthenilla ja välissä kortisonilla).

8

2519

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Henni78

   Kyllähän eri ruoka-aineille voi hieman viiveellä herkistyä, esimerkiksi porkkana on yksi, joka ensimmäisenä kannattaa kokeilla jättää pois. Meillä kans posket (naaman ja pyllyn) punoittivat röpelöisenä aina kun tarjottiin porkkanaa, vaikkei ekan vkon aikana aluksi siitä oireita saanutkaan.

   • äiti kyselee

    ihottuma katosi, kun jätit porkkanan pois?


   • äiti kyselee
    äiti kyselee kirjoitti:

    ihottuma katosi, kun jätit porkkanan pois?

    tuli mieleen, että peruna voisi olla myös ihottuman takana? Eikö peruna-allergia ole yleistymään päin... No, toisaalta voi olla joku hedelmäkin tai muu kasvis. Aika vaikeeta on löytää se aiheuttaja, kun on monta mahdollisuutta.

    Lääkärin sanoi aiemmin, että ei kannata välttöä kokeilla, jos ihottuma ei mene pahaksi (kuten iho rikki/märkii). Ts. olisi vain herkkyyttä, ei varsinaista allergiaa.


   • Henni78
    äiti kyselee kirjoitti:

    tuli mieleen, että peruna voisi olla myös ihottuman takana? Eikö peruna-allergia ole yleistymään päin... No, toisaalta voi olla joku hedelmäkin tai muu kasvis. Aika vaikeeta on löytää se aiheuttaja, kun on monta mahdollisuutta.

    Lääkärin sanoi aiemmin, että ei kannata välttöä kokeilla, jos ihottuma ei mene pahaksi (kuten iho rikki/märkii). Ts. olisi vain herkkyyttä, ei varsinaista allergiaa.

    Kyllä ne ihottumat muutaman päivän sisällä hävisivät kokonaan, kun porkkana jätettiin pois. Nyt hieman vanhempana menee jo pienet määrät porkkanaa muun ruoan seassa, mutte isoja määriä meinaa syöttääkään, kun itsekin olen allerginen porkkanalle.

    Kyllähän tuo perunakin harmillisen usein allergisoi, voihan senkin käyttöä kokeilla hetken aikaa välttää.
    Vaikka neuvolassa mitä sanoisivat, ei siitä haittaakaan ole, jos kokeilet porkkanan/perunan poisjättöä vaikka parin viikon ajan. Kumpikaan ei ole mitenkään korvaamatonta ruokavaliossa vielä noin pienellä. Lopeta ensin toinen niin huomaat, jos ihottuma juuri siitä johtui. Vaikkei se ihottuma märkisikään, meidän pojasta selkeästi huomasi, että iho kutisi ja kirveli kovasti ja poika kitisi inhottavaa oloaan. Kitinä ja naaman raapiminen loppui välittömästi kun ihottuma katosi. Kannattaa kokeille, jos eroa huomaisi :)


  • 4:n äiti

   Ihan ensiksi, ei mitään uutta ruokaa ennen kuin selviää, juohtuuko ihottumat ruoasta vai jostain muusta. Jos puklailu on lisääntynyt ihottumien alkamisen myötä, on syyllinen mitä todennäköisimmin jokin ruoka-aine.

   Sitten viimeisin ennen ihottumien alkua käyttöön otettu ruoka-aine tauolle.

   Muita syitä: Millä pyyhit vauvan naaman soseiden synnin jälkeen? Pehmeinkin paperi voi ärsyttää ihoa, jos iho on paperille herkkä.
   Oletko vaihtanut vauvan vaatteiden pesussa käyttämääsi pesuainetta ja/tai huuhteluainetta?

   Jos ei tilanne ala selviämään, niin ruoka- ja oirepäiväkirjasta voi olla suuri apu. Jos imetät, niin myös omat syömisesi pitää laittaa listoille.

  • Elisa_83

   allergia voi oireilla esim. vasta viikon jälkeen ruoka-aineen syömisestä, tosin lienee harvinaisempaa. Senhän takia suositellaankin, ettei aloitettaisi enempää kuin yksi tai kaksi uutta ruoka-ainetta viikossa. Mutta tuossa teidän tapauksessa saattaa olla kyse vaan ihotyypistäkin, jos kerran muutenkin on atooppinen iho.

   Voithan kokeilla jättää aina jonkin ruoka-aineen pariksi viikoksi pois ja katsoa onko jonkin kohdalla vaikutusta.

  • useammin pesuun

   Ihmettelin, kun meilläkin välillä tuli tosi ärtyisäksi posket, tuntui ettei mitään yhteyttä syötyihin ruokiin ollut. Alettiin pesemään vähän tiheämmin unirättiä, jota tyttö pitää naamaa vasten usein nukkumaan mennessään, se auttoi.

  • äiti83

   meidän 3kk pojan poskien ihottuma johtui joko suklaasta tai omega3 tableteista. Kun ne jätin niin rupesi jo 2-3pvän kuluttua paranemaan selvästi. Käytetty nyt bepantenin rasvaisinta voidetta kun posket vielä kuivahkot. Ne ihan märki ja oli näppylää ja punoitti. Ensin 0,5% hydrokortison auttoi muttei enää tokalla kokeilulla. Alkoi eka toisesta poskesta. Muu iho normaali. näin meillä.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan kootut selitykset ketju virallinen

   Join vettä - kusin samantien alleni. Otin energiaa -oksensin. Vatsakrampit söi mun kaikki voimat.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   276
   1892
  2. Miten olette pärjänneet kuumuuden kanssa?

   Viime yö oli trooppisen lämmin ja kämpässä kuuma. Heräilin vähän väliä kuumuuden takia vaikka nukuin pelkkä lakana päällä. Täkin heitin jo viime viiko
   Maailman menoa
   178
   1547
  3. Mara kisoissa ensiapuun

   Hoiperteli maaliin ja joutui suoraan ensiapuun. Siis mitä järkeä on rääkätä itseään tuolla tavalla? Mikä tuota naista vaivaa kun pitää päteä vielä tuo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   133
   1191
  4. Edelleen se stalkkaa, ja viettää aikaansa palstalla...

   Minua etsien ja himoiten. Ai että, olen todella imarreltu, tavallaan. Ymmärrän himosi mutta voitko lopettaa jo. Häiritset minua sinä senkin pögäle. Y
   Tunteet
   104
   883
  5. Kuka hukkui juhannuksena??

   Kuka hukkui Leirintäalueella juhannuksena,? Älä vastaa, että miksi täällä kyselet tai muuta sellaista. Jos tiedät varmaksi vaikka nimikirjaimet, niin
   Iisalmi
   4
   858
  6. No aloititko sä jo suhteen

   sen toisen ihailijasi kanssa? Sen jonka kanssa sulla oli jotain vispiläkauppaa? Olenko jo unohdettu ja tarpeeton?
   Ikävä
   126
   772
  7. Mitä oikein odotat?

   Rehellisiä vastauksia sitten vain.
   Ikävä
   76
   724
  8. Miksi Sanna ei tuomitse Oslon tapahtumia?

   Miksi Sanna vaikenee?
   Maailman menoa
   331
   679
  Aihe