poskien ihottuma

äiti kyselee

vauvalle ilmaantuu aina välissä poskiin karheaa näppyläistä ihottumaa. Vauva kuolaa paljon ja myös puklailee jonkin verran. Nämä varmaan osaltaan ärsyttää ihoa (esimerkiksi vauva nyhjää leluilla kasvoja ja helposti sitten kuolaa tai puklua menee poskiinkin). Posket punoittaa välissä reilustikin ja välissä ei lainkaan. Muualla kehossa on joskus punaisia läikkiä tai näppyjä ja iho on kuivahko (atooppinen ihotyyppi).

En osaa yhdistää ihottumaa tiettyyn ruokaan. Kysymys kuuluukin, että voiko 1- 2 viikkoa sitten aloitettu ruoka-aine aiheuttaa viiveellä allergista ihottumaa? Onko allergiselle ihottumalle tyypillistä, että se tulee ja menee, vaikka ruokavalio ei muutu?

Olen rasvannut ihoa neuvolan ohjeen mukaisesti (bepanthenilla ja välissä kortisonilla).

8

3097

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Henni78

      Kyllähän eri ruoka-aineille voi hieman viiveellä herkistyä, esimerkiksi porkkana on yksi, joka ensimmäisenä kannattaa kokeilla jättää pois. Meillä kans posket (naaman ja pyllyn) punoittivat röpelöisenä aina kun tarjottiin porkkanaa, vaikkei ekan vkon aikana aluksi siitä oireita saanutkaan.

      • äiti kyselee

        ihottuma katosi, kun jätit porkkanan pois?


      • äiti kyselee
        äiti kyselee kirjoitti:

        ihottuma katosi, kun jätit porkkanan pois?

        tuli mieleen, että peruna voisi olla myös ihottuman takana? Eikö peruna-allergia ole yleistymään päin... No, toisaalta voi olla joku hedelmäkin tai muu kasvis. Aika vaikeeta on löytää se aiheuttaja, kun on monta mahdollisuutta.

        Lääkärin sanoi aiemmin, että ei kannata välttöä kokeilla, jos ihottuma ei mene pahaksi (kuten iho rikki/märkii). Ts. olisi vain herkkyyttä, ei varsinaista allergiaa.


      • Henni78
        äiti kyselee kirjoitti:

        tuli mieleen, että peruna voisi olla myös ihottuman takana? Eikö peruna-allergia ole yleistymään päin... No, toisaalta voi olla joku hedelmäkin tai muu kasvis. Aika vaikeeta on löytää se aiheuttaja, kun on monta mahdollisuutta.

        Lääkärin sanoi aiemmin, että ei kannata välttöä kokeilla, jos ihottuma ei mene pahaksi (kuten iho rikki/märkii). Ts. olisi vain herkkyyttä, ei varsinaista allergiaa.

        Kyllä ne ihottumat muutaman päivän sisällä hävisivät kokonaan, kun porkkana jätettiin pois. Nyt hieman vanhempana menee jo pienet määrät porkkanaa muun ruoan seassa, mutte isoja määriä meinaa syöttääkään, kun itsekin olen allerginen porkkanalle.

        Kyllähän tuo perunakin harmillisen usein allergisoi, voihan senkin käyttöä kokeilla hetken aikaa välttää.
        Vaikka neuvolassa mitä sanoisivat, ei siitä haittaakaan ole, jos kokeilet porkkanan/perunan poisjättöä vaikka parin viikon ajan. Kumpikaan ei ole mitenkään korvaamatonta ruokavaliossa vielä noin pienellä. Lopeta ensin toinen niin huomaat, jos ihottuma juuri siitä johtui. Vaikkei se ihottuma märkisikään, meidän pojasta selkeästi huomasi, että iho kutisi ja kirveli kovasti ja poika kitisi inhottavaa oloaan. Kitinä ja naaman raapiminen loppui välittömästi kun ihottuma katosi. Kannattaa kokeille, jos eroa huomaisi :)


    • 4:n äiti

      Ihan ensiksi, ei mitään uutta ruokaa ennen kuin selviää, juohtuuko ihottumat ruoasta vai jostain muusta. Jos puklailu on lisääntynyt ihottumien alkamisen myötä, on syyllinen mitä todennäköisimmin jokin ruoka-aine.

      Sitten viimeisin ennen ihottumien alkua käyttöön otettu ruoka-aine tauolle.

      Muita syitä: Millä pyyhit vauvan naaman soseiden synnin jälkeen? Pehmeinkin paperi voi ärsyttää ihoa, jos iho on paperille herkkä.
      Oletko vaihtanut vauvan vaatteiden pesussa käyttämääsi pesuainetta ja/tai huuhteluainetta?

      Jos ei tilanne ala selviämään, niin ruoka- ja oirepäiväkirjasta voi olla suuri apu. Jos imetät, niin myös omat syömisesi pitää laittaa listoille.

    • Elisa_83

      allergia voi oireilla esim. vasta viikon jälkeen ruoka-aineen syömisestä, tosin lienee harvinaisempaa. Senhän takia suositellaankin, ettei aloitettaisi enempää kuin yksi tai kaksi uutta ruoka-ainetta viikossa. Mutta tuossa teidän tapauksessa saattaa olla kyse vaan ihotyypistäkin, jos kerran muutenkin on atooppinen iho.

      Voithan kokeilla jättää aina jonkin ruoka-aineen pariksi viikoksi pois ja katsoa onko jonkin kohdalla vaikutusta.

    • useammin pesuun

      Ihmettelin, kun meilläkin välillä tuli tosi ärtyisäksi posket, tuntui ettei mitään yhteyttä syötyihin ruokiin ollut. Alettiin pesemään vähän tiheämmin unirättiä, jota tyttö pitää naamaa vasten usein nukkumaan mennessään, se auttoi.

    • äiti83

      meidän 3kk pojan poskien ihottuma johtui joko suklaasta tai omega3 tableteista. Kun ne jätin niin rupesi jo 2-3pvän kuluttua paranemaan selvästi. Käytetty nyt bepantenin rasvaisinta voidetta kun posket vielä kuivahkot. Ne ihan märki ja oli näppylää ja punoitti. Ensin 0,5% hydrokortison auttoi muttei enää tokalla kokeilulla. Alkoi eka toisesta poskesta. Muu iho normaali. näin meillä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe