poskien ihottuma

äiti kyselee

vauvalle ilmaantuu aina välissä poskiin karheaa näppyläistä ihottumaa. Vauva kuolaa paljon ja myös puklailee jonkin verran. Nämä varmaan osaltaan ärsyttää ihoa (esimerkiksi vauva nyhjää leluilla kasvoja ja helposti sitten kuolaa tai puklua menee poskiinkin). Posket punoittaa välissä reilustikin ja välissä ei lainkaan. Muualla kehossa on joskus punaisia läikkiä tai näppyjä ja iho on kuivahko (atooppinen ihotyyppi).

En osaa yhdistää ihottumaa tiettyyn ruokaan. Kysymys kuuluukin, että voiko 1- 2 viikkoa sitten aloitettu ruoka-aine aiheuttaa viiveellä allergista ihottumaa? Onko allergiselle ihottumalle tyypillistä, että se tulee ja menee, vaikka ruokavalio ei muutu?

Olen rasvannut ihoa neuvolan ohjeen mukaisesti (bepanthenilla ja välissä kortisonilla).

8

3143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Henni78

      Kyllähän eri ruoka-aineille voi hieman viiveellä herkistyä, esimerkiksi porkkana on yksi, joka ensimmäisenä kannattaa kokeilla jättää pois. Meillä kans posket (naaman ja pyllyn) punoittivat röpelöisenä aina kun tarjottiin porkkanaa, vaikkei ekan vkon aikana aluksi siitä oireita saanutkaan.

      • äiti kyselee

        ihottuma katosi, kun jätit porkkanan pois?


      • äiti kyselee
        äiti kyselee kirjoitti:

        ihottuma katosi, kun jätit porkkanan pois?

        tuli mieleen, että peruna voisi olla myös ihottuman takana? Eikö peruna-allergia ole yleistymään päin... No, toisaalta voi olla joku hedelmäkin tai muu kasvis. Aika vaikeeta on löytää se aiheuttaja, kun on monta mahdollisuutta.

        Lääkärin sanoi aiemmin, että ei kannata välttöä kokeilla, jos ihottuma ei mene pahaksi (kuten iho rikki/märkii). Ts. olisi vain herkkyyttä, ei varsinaista allergiaa.


      • Henni78
        äiti kyselee kirjoitti:

        tuli mieleen, että peruna voisi olla myös ihottuman takana? Eikö peruna-allergia ole yleistymään päin... No, toisaalta voi olla joku hedelmäkin tai muu kasvis. Aika vaikeeta on löytää se aiheuttaja, kun on monta mahdollisuutta.

        Lääkärin sanoi aiemmin, että ei kannata välttöä kokeilla, jos ihottuma ei mene pahaksi (kuten iho rikki/märkii). Ts. olisi vain herkkyyttä, ei varsinaista allergiaa.

        Kyllä ne ihottumat muutaman päivän sisällä hävisivät kokonaan, kun porkkana jätettiin pois. Nyt hieman vanhempana menee jo pienet määrät porkkanaa muun ruoan seassa, mutte isoja määriä meinaa syöttääkään, kun itsekin olen allerginen porkkanalle.

        Kyllähän tuo perunakin harmillisen usein allergisoi, voihan senkin käyttöä kokeilla hetken aikaa välttää.
        Vaikka neuvolassa mitä sanoisivat, ei siitä haittaakaan ole, jos kokeilet porkkanan/perunan poisjättöä vaikka parin viikon ajan. Kumpikaan ei ole mitenkään korvaamatonta ruokavaliossa vielä noin pienellä. Lopeta ensin toinen niin huomaat, jos ihottuma juuri siitä johtui. Vaikkei se ihottuma märkisikään, meidän pojasta selkeästi huomasi, että iho kutisi ja kirveli kovasti ja poika kitisi inhottavaa oloaan. Kitinä ja naaman raapiminen loppui välittömästi kun ihottuma katosi. Kannattaa kokeille, jos eroa huomaisi :)


    • 4:n äiti

      Ihan ensiksi, ei mitään uutta ruokaa ennen kuin selviää, juohtuuko ihottumat ruoasta vai jostain muusta. Jos puklailu on lisääntynyt ihottumien alkamisen myötä, on syyllinen mitä todennäköisimmin jokin ruoka-aine.

      Sitten viimeisin ennen ihottumien alkua käyttöön otettu ruoka-aine tauolle.

      Muita syitä: Millä pyyhit vauvan naaman soseiden synnin jälkeen? Pehmeinkin paperi voi ärsyttää ihoa, jos iho on paperille herkkä.
      Oletko vaihtanut vauvan vaatteiden pesussa käyttämääsi pesuainetta ja/tai huuhteluainetta?

      Jos ei tilanne ala selviämään, niin ruoka- ja oirepäiväkirjasta voi olla suuri apu. Jos imetät, niin myös omat syömisesi pitää laittaa listoille.

    • Elisa_83

      allergia voi oireilla esim. vasta viikon jälkeen ruoka-aineen syömisestä, tosin lienee harvinaisempaa. Senhän takia suositellaankin, ettei aloitettaisi enempää kuin yksi tai kaksi uutta ruoka-ainetta viikossa. Mutta tuossa teidän tapauksessa saattaa olla kyse vaan ihotyypistäkin, jos kerran muutenkin on atooppinen iho.

      Voithan kokeilla jättää aina jonkin ruoka-aineen pariksi viikoksi pois ja katsoa onko jonkin kohdalla vaikutusta.

    • useammin pesuun

      Ihmettelin, kun meilläkin välillä tuli tosi ärtyisäksi posket, tuntui ettei mitään yhteyttä syötyihin ruokiin ollut. Alettiin pesemään vähän tiheämmin unirättiä, jota tyttö pitää naamaa vasten usein nukkumaan mennessään, se auttoi.

    • äiti83

      meidän 3kk pojan poskien ihottuma johtui joko suklaasta tai omega3 tableteista. Kun ne jätin niin rupesi jo 2-3pvän kuluttua paranemaan selvästi. Käytetty nyt bepantenin rasvaisinta voidetta kun posket vielä kuivahkot. Ne ihan märki ja oli näppylää ja punoitti. Ensin 0,5% hydrokortison auttoi muttei enää tokalla kokeilulla. Alkoi eka toisesta poskesta. Muu iho normaali. näin meillä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      32
      7351
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      78
      4344
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      58
      2767
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2146
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1689
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1667
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      343
      1424
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      13
      1272
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      56
      1087
    10. Viikonloppua

      Oikein ihania huomenia. Pysytään positiivisina. ☕🍂🌅🧡🌞☺️❤️
      Ikävä
      76
      1030
    Aihe