Osittainen hoitovapaa ja työttömyys

pettynyt78

Tämä tieto tuli shokkina, en ollut ollenkaan osannut varautua tällaiseen! Olen ollut vakituisessa työsuhteessa useita vuosia ja ollut tuosta ajasta suuren osan osittaisella hoitovapaalla siten, että työaikani on ollut 30 h viikossa. Jäin keväällä työttömäksi ja odottelen vieläkin rahoja kassasta. Sain lisäselvityspyynnön, josta ilmeni, että niitä kuukausia, jotka olen ollut osittaisella hoitovapaalla, ei huomioida ansiopäivärahaa laskettaessa, vaan minun tulee esittää tiedot osittaista hoitovapaata edeltäneeltä ajalta!!! (minun tapauksessani tarkoittaa siis jotain kesätöitä kuuden vuoden takaa, joissa palkka oli murto-osa siitä mitä nykyisessä työsuhteessani)

Löytyykö täältä ketään lakiasiantuntijaa tai henkilöä jolla olisi omakohtaista kokemusta asiasta? Maalaisjärkeeni ei millään mahdu se, että lapsen parasta ajattelevaa äitiä rankaistaisiin näin kovasti! Jos olisin ollut osapäivätyössä tuon 4pv viikossa ilman sopimusta osittaisesta hoitovapaasta niin olisi kelvannut ansiopäivärahan perusteeksi.

3

1252

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ---

      Kysy tätä tuolta työttömyysturva-palstalta http://keskustelu.suomi24.fi/debate/5061

      Pääsääntöisesti on hyvä, että ansiopäiväraha ei määräydy osittaisen hoitovapaan osa-aikatyön palkan perusteella vaan sen kokoaikatyön palkan perusteella, jonka sai ennen osa-aikatyöhön siirtymistään. Perustuu työttömyysturvalakiin.

      • pettynyt78

        Samaa mieltä olen itsekin, että on hyvä juttu, jos sillä turvataan työttömäksi jääneen oikeus saada ansiopäivärahaa kokopäivätyön perusteella, mutta omalta kohdaltani tosiaan on niin, että aikaisempi palkkani on kokopäivätyöstä on ollut pienempi kuin osittaisen hoitovapaan aikana tekemästäni työstä. Silti osittaisen hoitovapaan aikaa ei voida huomioida.

        Luulisi työttömyysturvalain turvaavan työttömäksi jääneelle oikeuden parhaaseen mahdolliseen työttömyysturvan tasoon.


    • Salde

      Voi ei, miten monella tavalla työttömiä pompotetaankaan! En ikävä kyllä osaa sinua auttaa, sillä oma tilanteeni on toisenlainen: yritän juuri hankkia tietoa siitä, voiko osittaisesta hoitovapaasta koitua jotain haittaa myöhemmin. Itse olin äitiysloman jälkeen työtön jonkin aikaa, ja ansiopäivärahan saamiseksi vaadittavien työpäivien todistaminen oli silloinkin todella ärsyttävää. Nyt olen työkkärin kustantamassa harjoittelussa, mutta se on loppumaan päin eli työnhaku taas edessä. Ensisijaisesti toivon saavani jäädä nykyiseen harjoittelupaikkaani ja tästä aiheesta olen juuri menossa keskustelemaan.

      Täyden työviikon tekeminen pienen lapsen kanssa tuntuu rankalta, joten lyhentäisin viikkoa mielelläni tulevassa työpaikassani. Vaikea tietty arvioida, miten siihen suhtauduttaisiin, jos toiveen lyhemmästä työviikosta esittää jo työpaikkaa hakiessa. Työnantajalle kai kustannukset ovat samat, teinpä 80 % työaikaa lapsen hoidon takia tai muusta syystä. Eli jos työn luonteen kannalta ei ole huono juttu niin jokin työnantaja voisi ehkä pitää tällaista pientä säästöä tervetulleenakin.

      Toivottavasti joku osaa neuvoa alkuperäistä kysyjää -- tsemppiä sinulle! Tuntuu todella epäreilulta tuommoinen. Voisiko selvityspyyntö tarkoittaa vain, että osittaisen hoitovapaan kuukausia ei TARVITSE huomioida? Siis jos useimmiten se ei olisi päivärahan hakijan etu, kuten joku aiemmin vastasikin. Mutta että halutessasi ne huomioitaisiin. Tämä kävisi järkeen, tuleehan esim. äitiys ja vanh. päivärahat hakijan edun mukaan eli siitä palkasta, joka on korkein (verotustietojen mukaan vs. 6 kk mukaan).

      Lopuksi vielä kysymys alkup. kirjoittajalle: ymmärsinkö oikein, että selvityspyyntö tuli nimenomaan kassasta, ei työvoimatoimistosta? Mietin, mistä saan vastauksen omalla kohdallani jo etukäteen. Siltä varalta siis, että saan vain pätkätöitä, ja täytyy siis varautua työttömyyteen tavallaan kaikissa ratkaisuissaan. Niin kannattaa varmaan kysyä omasta kassastani. Tsemppiä kaikille työttömyyden byrokratiassa kiemurteleville!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe