Elukat vaihtoon

higlandeja 6v kasvattanut

Nyt alkaa riittää. Tässä on yritetty myydä nyt reilun vuoden highlandeja sekä lihana että teuraaksi sekä eloon eikä vain kauppa käy. Olen soitellut snelmannillekin, kun jostain luin että ne ottais higlandeja teuraaksi, mutta sieltäkin sanottiin ettei oteta uusia tuottajia enää. Useimmat tilateurastamot kyllä mielellään teurastaa ja palottelee, mutta ei osta ruhoja kun ei mene kuulemma kaupaksi. Hiehojakaan ei nykyään enää kukaan tunnu ostavan. Tuntuu siltä, että markkinat pysähtyivät kokonaan sen jälkeen, kun jalostuseläinten investointituki poistui.
Meillä on ollut elukoitten myynti ilmoituksia muummoassa maaseudun tulevaisuudessa sekä muissakin alan lehdissä ja netti palveluissa. Mutta yleensä ei ole tullut edes yhtä soittoa. Mutta en näytä olevani ainoa. Näyttää muillakin olevan vaikea myydä highlandeja, kun muillakin näyttää ilmoitukset olevan kuukausi tolkulla. Muutaman kerran olen soittanut kun ei ole ilmoituksia enää näkynyt, niin olisi siltikin olleet eläimet myytävänä.

Minä vaan ihmettelen missä ne isot markkinat higlandin lihalle oikein ovat? Yhdessä vaiheessa kun argentiinan ja brasilian liha oli tuonti kiellossa, niin silloin lihat meni hyvin kaupaksi, mutta nyt ei kauppa käy enää ollenkaan. Myöskin sitä ihmettelen missä ne hiehojen ostajat ovat? Silloin kun meillä tätä aloiteltiin, niin neuvojat mainostivat, että tämän rodun hiehoista ei ole pelkoa, että ne jäisivät käsiin ja että niistä saisi paljon paremman hinnan kuin muista roduista. Eipä näytä olevan mitään hyötyä edes siitä, että kuuluu tarkkailuun. Muutenkin tuntuu, että näitä higlandin lihan suoramyyjiä jotka ovat onnistuneet, on vain muutama tässä maassa ja tuskinpa heistäkään kukaan pystyy elättämään sillä elättämään. Oma lukunsa sitten ovat ne, jotka harjoittavat maatilamatkailua tai jonkinlaista ravintola toimintaa. Heillä ei tietenkään ole menekki ongelmia.
Muitten rotujen suoramyynti tiloja on huomattavasti enemmän ja esimerkiksi charolaisen lihasta näyttää myöskin saavan enemmän kuin higlandin lihasta. Meidän lihaa oli vähän aikaa myytävänä erään tuttavalla, joka myy nimenomaan charolaisen lihaa. Ensimmäinenkään pala ei käynyt kaupaksi, mutta charolaisen liha meni kuin kuumille kiville. Aika monet asiakkaat olivat joskus kuulemma maistaneet higlandin lihaa, mutta eivät kuulemma pitäneet sitä minään erikoisena.

Joten antakaa nyt joku neuvoja mihin hukkaan higland karjani oikean lihakarjan tieltä, kun niitä ei huoli teurastamot eikä ne näytä käyvän kaupaksi eloonkaan. Ilmaiseksi en niistä tietenkään eloon luovu.
Jos ratkaisua ei pian löydy, niin kohta pistän paikallislehteen ilmoituksen, että myyn elukoitten lihat teurastuksen ja paloittelun hinnalla. Tuntuu nämä highlandit olevan nykyään ennemminkin ongelma jätettä. Paikallinen proagrian nautapuolen neuvoja sanoi, että samanlaista viestiä on tullut useilta muiltakin ja arveli syyksi sitä, että nämä eivät ole enää mitään eksoottisia eläimiä kun kasvattajia ja jopa niitä jotka pitävät näitä lemmikkeinä on niin paljon. Toisena syynä arveli sitä, että tämä lama on vienyt juuri näiltä harrastajilta mahdollisuuden ostaa näitä lemmikeiksi.

60

2902

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • jeemassi

   Itsellä ei samanlaista ongelmaa ole, olen myynyt hiehot mitä on syntynyt, myös tämän vuotiset.

   Lihaa olen myynyt sekä teuraaksi, että myöskin suoramyyntinä, sinuna myisin vaikka Savo-karjalan lihalle ne sonnit teuraaksi, se on ainakin minulta aina ostanut eikä ole ollut vaikeuksia.

   Mikäli haluta vaihtaa rotua, niin helpoiten se käy kun vaihdat toisen rotuisen sonnin, esim. agnuksen.
   vasikat saa rodun isänsä mukaan ja jos sonni on kantakirjassa niin sat todennäköisesti myös pihvilisät lihalle.
   Muutama vuosi kun menee, niin koko karja pikkuhiljaa vaihtuu agnuksiksi.

   Luulen, että pidät liian kovaa hintaa hiehoilla, kun tarjontaa on enempi, niin ostajat ostavat helposti niiltä, joilta ovat ennenkin ostaneet ja olleet kauppoihin tyytyväisiä.

  • lihankasvattaja

   Eiköhän ne harraste eläimiä enemmän olekkin. Eikä niille mitään kunnon markkinoita suomesta tahdo löytyä. Itselle aikanaan piti ottaa, mutta soitto kierros teurastamoihin ja pienoinen markkinatutkimus sai toisiin aatoksiin. Mutta tuki koneinahan ne menee.
   Juttelin tässä jokunen aika sitten erään henkilön kanssa, joka touhuaa jossain määrin siinä rotuyhdistyksessä ja kyllä hänkin muutaman kupin otettuaan tunnusti, että uutuuden viehätys on ohi. Elikkä kertoi, että ei käy liha kaupaksi samallalailla miten kävi aikaisemmin. Myöskin kertoi, että hiehojen kauppakin on hiljentynyt aika tavalla. Monilla hänen tutuillaankin on myymättä vielä edellis vuotisiakin eläimiä ja monille se on aika ongelmallista, kun nämä higland catle kasvattajat on useimmiten niitä pikkutiloja, joilla ei kaikilla ole edes 10ha peltoa, niin ei pinta-alat tahdo riittää muille kuin emoille vasikoineen ja niillekin joutuu jo kesällä antamaan lisä ruokintaa, kun ei laitumet kerta kaikkiaan riitä.
   Että vähän liian ruusuisen kuvan ovat nämä rotuyhdistyksen ihmiset antaneet ja antavat. Monet ovat haksahtanut tähän kivan näköiseen karvaturriin, mutta monet ovat jo muutaman vuoden jälkeen vaihtaneet rotua tai lopettaneet kokonaan. Jostain luin tämän kesän nimiin eräästä tilasta, joka oli aikaisemmin suomen suurimpia ja ymmärtääkseni jalostuksessakin suomen eturivin higlandcattle kasvattajia. Mutta siinä jutussa kertoi vaihtaneensa ne huonon kannattavuuden takia anguseihin. Joka sekin puhuu sen puolesta, että rotu on pelkkä harrastus eläin suomessa.

   • jeemassi

    Se pitää oikeastaan ennen eläinten hankintaa päättää, keskittyykö lihantuotantoon vai muihin toimintoihin, kuten esim. perinnebiotooppeihin tai maisemanhoitoon erillaisin sopimuksin.
    Mikäli ei näitä strategisia tekijöitä ennen hankintaa mieti tarpeeksi, niin ei se silloin ole rodun vika, jos ei kannattavuutta synny.

    Riittävät laitumet, niin kyllä siitä hyvä tulee.


   • kasvattaja

    Rotu on nimenomaan SUORAMYYNTI rotu!!!! Mutta töitä on tehtävä, ei kukaan tule lihoja kotoa hakemaan ilman markkionointia ja siihen panostusta. On kyllä kasvattajia, jotka ovat hommaan panostaneet ja kauppa käy enemmän kuin pystyvät tuottamaan.Aina on marisijoita, joille kaikki pitäisi tulla valmiina kuin manulle illallinen!!


   • lihankasvattaja
    kasvattaja kirjoitti:

    Rotu on nimenomaan SUORAMYYNTI rotu!!!! Mutta töitä on tehtävä, ei kukaan tule lihoja kotoa hakemaan ilman markkionointia ja siihen panostusta. On kyllä kasvattajia, jotka ovat hommaan panostaneet ja kauppa käy enemmän kuin pystyvät tuottamaan.Aina on marisijoita, joille kaikki pitäisi tulla valmiina kuin manulle illallinen!!

    Niin! Väität mitä vaan, niin kyllä ne highladerin kasvattajat ovat harrastelijoita. Vai tiedätkö montakin highlanderin kasvattajaa, jotka myyvät 100 päätä teuraita vuodessa? Se tuo 100 pään myynti olisi muuten ihan mahdotontakin suoramyyntinä. Myöskin se kertoo jotain harrastelijoista, kun yleensä highlanderi kasvattajilta löytyvä emo määrä on reilusti alta kaksikymmentä.
    Sen verran olen päässyt teidän rotuyhdistyksen sivuja eräällä tuttavalla lukemaan, että tiedän minkälaista teidän "suoramyyntinne" on. Siellä jossain seminaarissa oli olut teidän rotunne parhaat suoramyyjät ja niistäkin suurin suoramyyjä myi ainoastaan kymmenen teurasta vuodessa ja niistä sai 1500 - 2000€ eläimeltä. Siis 15000-20000€ vuodessa. Ei siis juuri enempää kuin mitä teurastamo maksaa esimerkiksi charolaisen ruhosta. En siis todellakaan ymmärrä miksi joku edes viitsii leikkiä tuon suoramyynnin kanssa. Tai teidän rodun kyseessä ollessa sehän on melkein pakollista, koska highlanderithan eivät meinaa kelvata teurastamoille ja jos kelpaavat, niin niistä maksettava hinta on pienempi mitä oikeasta lihakarjasta maksettava hinta on.Sehän on siis yksi kärpäsen pieru saharassa, varsinkin kun lasketaan kaikki kulut pois ja otetaan huomioon se, että elukat ovat teuraskypsiä keskimäärin vasta 3v. Eli eipä sillä kukaan itseään voi elättää.
    Itseltäni lähtee vuodessa teuraaksi noin 125 päätä vuodessa ja eläinten kasvu aika on 16,5-18kk. Eikä se minun teurastamolta saama hinta paljoa jää tuosta suoramyynnin hinnasta, enkä kyllä edes viitsisi suoramyynnin vaivaa nähdä noin pienen marginaalin takia.
    Varsinkin kun otetaan huomioon vielä sekin, että kasvatus aika muilla roduilla on puolet lyhyenpi, niin kyllä myöskin sen takia kannattavuus on paljon parempi ja parantunut huomattavasti nyt, kun viljan hinta on romahtanut. Ja ennen kun sanot mitään, niin tiedän että highlandereille ei yleensä syötetä viljaa, mutta eipä tässä meilläkään eläimen koko elinkaaren viljoihin mene montaa kymppiä. Eikä se muuten se teidän viljattomuus myyttinne päde ainakaan kaikkialla. Tuttavani josta aikaisemmin mainitsin, ainakin kasvattaa omia highlandereitansa voimaperäisesti, eli antaa elämille yhtälailla viljaa kuin minäkin.

    Eli tästä voi vetää ainoastaan sellaisen johtopäätöksen, että suoramyynti on vain harrastus.
    Muutenkin vahva mielipiteeni on, että harrastelijoille ei pitäisi maksaa tukia ollenkaan. Tuilla kun pitäisi tukea ainoastaan niitä, jotka ovat päätoimisia ja hankkivat elantonsa maataloudesta. Sellainen hyvä raja voisi olla johdettu liikevaihdosta. Hyvä raja oli 120000€ liikevaihto vuodessa.


   • jeemassi
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Niin! Väität mitä vaan, niin kyllä ne highladerin kasvattajat ovat harrastelijoita. Vai tiedätkö montakin highlanderin kasvattajaa, jotka myyvät 100 päätä teuraita vuodessa? Se tuo 100 pään myynti olisi muuten ihan mahdotontakin suoramyyntinä. Myöskin se kertoo jotain harrastelijoista, kun yleensä highlanderi kasvattajilta löytyvä emo määrä on reilusti alta kaksikymmentä.
    Sen verran olen päässyt teidän rotuyhdistyksen sivuja eräällä tuttavalla lukemaan, että tiedän minkälaista teidän "suoramyyntinne" on. Siellä jossain seminaarissa oli olut teidän rotunne parhaat suoramyyjät ja niistäkin suurin suoramyyjä myi ainoastaan kymmenen teurasta vuodessa ja niistä sai 1500 - 2000€ eläimeltä. Siis 15000-20000€ vuodessa. Ei siis juuri enempää kuin mitä teurastamo maksaa esimerkiksi charolaisen ruhosta. En siis todellakaan ymmärrä miksi joku edes viitsii leikkiä tuon suoramyynnin kanssa. Tai teidän rodun kyseessä ollessa sehän on melkein pakollista, koska highlanderithan eivät meinaa kelvata teurastamoille ja jos kelpaavat, niin niistä maksettava hinta on pienempi mitä oikeasta lihakarjasta maksettava hinta on.Sehän on siis yksi kärpäsen pieru saharassa, varsinkin kun lasketaan kaikki kulut pois ja otetaan huomioon se, että elukat ovat teuraskypsiä keskimäärin vasta 3v. Eli eipä sillä kukaan itseään voi elättää.
    Itseltäni lähtee vuodessa teuraaksi noin 125 päätä vuodessa ja eläinten kasvu aika on 16,5-18kk. Eikä se minun teurastamolta saama hinta paljoa jää tuosta suoramyynnin hinnasta, enkä kyllä edes viitsisi suoramyynnin vaivaa nähdä noin pienen marginaalin takia.
    Varsinkin kun otetaan huomioon vielä sekin, että kasvatus aika muilla roduilla on puolet lyhyenpi, niin kyllä myöskin sen takia kannattavuus on paljon parempi ja parantunut huomattavasti nyt, kun viljan hinta on romahtanut. Ja ennen kun sanot mitään, niin tiedän että highlandereille ei yleensä syötetä viljaa, mutta eipä tässä meilläkään eläimen koko elinkaaren viljoihin mene montaa kymppiä. Eikä se muuten se teidän viljattomuus myyttinne päde ainakaan kaikkialla. Tuttavani josta aikaisemmin mainitsin, ainakin kasvattaa omia highlandereitansa voimaperäisesti, eli antaa elämille yhtälailla viljaa kuin minäkin.

    Eli tästä voi vetää ainoastaan sellaisen johtopäätöksen, että suoramyynti on vain harrastus.
    Muutenkin vahva mielipiteeni on, että harrastelijoille ei pitäisi maksaa tukia ollenkaan. Tuilla kun pitäisi tukea ainoastaan niitä, jotka ovat päätoimisia ja hankkivat elantonsa maataloudesta. Sellainen hyvä raja voisi olla johdettu liikevaihdosta. Hyvä raja oli 120000€ liikevaihto vuodessa.

    Olen kyllä eri mieltä, minulla tulee tuo 15 ruhoa vuodessa, joista myyn suoraan noin 5 teurasta, loput menee teurastamolle, saan niistä samanhinnan kuin normaaleista sonneista saapi, en enmpää enkä vähempää.

    Mutta suoramyynnissä saan noista viidestä suunnilleen samanverran rahaa, kuin saan noista teuraaksi myydyistäkin, eli rahallisesti pitäisi myydä noin 30 sonnia, jotta pääsisi samaaan liikevaihtoon kuin nykyisellä systeemillä, kulut on kumminkin puolta pienemmästä karjasta, se vaatisi yli kolmasosan enempi emoja, joista olisi myös omat kulunsa.

    Highlanderien kasvatus ja kannattavuus, tulee nimenomaan pienemmistä kuluista ja suoramyynnin paremmasta hinnasta, jolloin pienempikin karja on kannattava.
    Mutta puuhaile sinä vaan sen suuren karjasi kanssa, minä jatkan omalla tyylilläni, liikevaihto on pienempi mutta vastaavasti kate on paljon parempi.


   • lihankasvattaja
    jeemassi kirjoitti:

    Olen kyllä eri mieltä, minulla tulee tuo 15 ruhoa vuodessa, joista myyn suoraan noin 5 teurasta, loput menee teurastamolle, saan niistä samanhinnan kuin normaaleista sonneista saapi, en enmpää enkä vähempää.

    Mutta suoramyynnissä saan noista viidestä suunnilleen samanverran rahaa, kuin saan noista teuraaksi myydyistäkin, eli rahallisesti pitäisi myydä noin 30 sonnia, jotta pääsisi samaaan liikevaihtoon kuin nykyisellä systeemillä, kulut on kumminkin puolta pienemmästä karjasta, se vaatisi yli kolmasosan enempi emoja, joista olisi myös omat kulunsa.

    Highlanderien kasvatus ja kannattavuus, tulee nimenomaan pienemmistä kuluista ja suoramyynnin paremmasta hinnasta, jolloin pienempikin karja on kannattava.
    Mutta puuhaile sinä vaan sen suuren karjasi kanssa, minä jatkan omalla tyylilläni, liikevaihto on pienempi mutta vastaavasti kate on paljon parempi.

    Tuo on silkkaa tuubaa! Lueppas sieltä teidän rotuyhdistyksen sivuilta tuo seminaari juttu, jossa suoramyyjät kertovat saavansa eläimestä 1500-2000€, eli alvittomana 1282-1709€. Ja se hintahan on ihan riippuvainen eläimen painosta. Enkä usko, että sinä pystyisit myymään yhtään kalliimmalla kuin kukaan muukaan. Laskeppa nyt itsekin. Sanotaan että sinä saat ruhostasi sen 2000€ alvittomana siis 1709€ suoramyynnillä. Minä taas saan ruhoista teurastamolta keskimäärin 1274€ alv, joka käytännöllisesti katsoen on sama hinta, minkä eräät suoramyyjät saavat. Ja otetaan vielä huomioon, että minä saan eläimeni teuraaksi puolet nopeammin. Elikä samassa ajassa minä tienaan reilut 800€ enemmän kuin sinä highlandereillasi. Joten todellisuudessa suoramyynnistä ei ole mitään etua. Ja tässäkin tapauksessa highlander tietenkin tekee taas poikkeuksen, koska teurastamot eivät tahdo huolia kyseisen rodun edustajia kuin silloin tällöin ja silloinkin kilo hinta on huomattavasti pienempi, niin silloinhan suoramyynti on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Tosin minäkin myyn suoraan joitakin ruhoja vuodessa, mutta kyseessä ei ole varsinainen suoramyynti, koska lihat menevät veljeni vaimon ravintolaan. Myöskin tuo mitä kirjoitit, että katteesi on paljon parempi, ei varmasti pidä paikkaansa. Olen tuolla edellä esittänyt lukuja, joitten valossa pää kohtainen katteeni varmasti on suurempi. Vai tarkoititko kenties, että suoramyynnillä katteesi on parempi, kuin jos myisit eläimesi teurastamolle. Siinä tapauksessa katteesi varmasti on parempi suoramyynnillä.

    Ja tuosta hinnasta vielä. Tuo ei varmasti pidä paikkaansa, että saisit saman hinnan ruhosta, kuin esimerkiksi charolaisen ruhosta maksetaan. Tiedät varmasti myöskin sen, että hinta on eri isommille teuras määrille, kuin harrastelijoille, jotka myyvät kymmenen kaksikymmentä ruhoa vuodessa.
    Ja hinta eron tiedän varmuudella, koska olemme tuttavani kanssa vertailleet maksettuja hintoja aina silloin, kun teurastamo on hänen haighlandereitaan huolinut. Sen perusteella minun charolaisistani on maksettu keskimäärin 56s enemmän kilo. Ne maaseudun tulevaisuudessa ilmoitetut lihan hinnat ovat ennemminkin niitä, joita maksetaan silloin tällöin teurastettaville. Joten niistä et voi vetää mitään johtopäätöksiä.

    Voitko antaa selvityksen highlanderien pienemmistä kuluista? Tässä on nimittäin tullut aika paljon vertailtua charolaisen ja highlanderin kasvatus kustannusten eroja tuolla kilometrin päässä tilaansa pitävän tuttavani kanssa jolla niitä highlandereita on. Kustannuksissa ei käytännössä paljoa eroa ole päätä kohti ollut. Highlanderin pieni ruokaisuuskin näyttää selvästi olevan tarua. Meillä molemmilla tiloilla kuluu aika tarkkaan saman verran rehua päätä kohti vuodessa. Myöskin viljan kulutus vuosi kulutukseksi muuttaen on päätä kohti meillä noin 650 ja highlanderi kasvattajalla noin 360kg vuodessa. Kivennäisten ja hivenien kulutus molemmilla roduilla on käytännöllisesti katsoen saman verran. Elikkä ruokinnassa on päätä kohti vuodessa huima noin 25€ ero. Eli kokonaisuutena teuras iän saavuttanut highlanderi on tullut maksamaan huomattavasti enemmän. Eikä se laitumen tarvekkaan todellisuudessa ole yhtään sen pienempi kuin muillakaan roduilla. Myöskin yhtälailla muillakin roduilla voi laiduntaa perinnebiotoobbeja ja hakamaita. Meilläkin kyseisiä kohteita laitumina noin 25ha. Niillä ruokinta tietenkin on jonkun verran halvenpaa, jotka eivät anna ollenkaan viljaa eläimilleen. Silloin säästö päätä kohti on huimat noin 80€. Vastaavasti puolet pidempi elin aika kuluttaa rehuja, kivennäisiä ja hiveniä puolet enemmän. Eli taaskin päästään siihen, että eläimen koko elinkaaren aikaiset kustannukset ovat highlanderien kohdalla huomattavasti enemmän.

    Monesti on ihmetelty mistä kummasta highlanderien nimeen vannovat vetävät nuo kustannus säästö väitteensä, joille ei ole toden perää.
    Eli kerro nyt ihmeessä oma käsityksesi siitä, miten highlanderin elinkaaren kustannukset ovat pienemmät kuin muilla roduilla ja perustele ne. Tämä asia on juuri se, miksi niin kovasti haluan keskustelua tästä asiasta.

    Mutta todellakin jokainen saa puuhailla mitä haluaa ja saa itse valita eläintensä rodun. Pää asia että on kotimaista naidanlihaa tarjolla.


   • jeemassi
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Tuo on silkkaa tuubaa! Lueppas sieltä teidän rotuyhdistyksen sivuilta tuo seminaari juttu, jossa suoramyyjät kertovat saavansa eläimestä 1500-2000€, eli alvittomana 1282-1709€. Ja se hintahan on ihan riippuvainen eläimen painosta. Enkä usko, että sinä pystyisit myymään yhtään kalliimmalla kuin kukaan muukaan. Laskeppa nyt itsekin. Sanotaan että sinä saat ruhostasi sen 2000€ alvittomana siis 1709€ suoramyynnillä. Minä taas saan ruhoista teurastamolta keskimäärin 1274€ alv, joka käytännöllisesti katsoen on sama hinta, minkä eräät suoramyyjät saavat. Ja otetaan vielä huomioon, että minä saan eläimeni teuraaksi puolet nopeammin. Elikä samassa ajassa minä tienaan reilut 800€ enemmän kuin sinä highlandereillasi. Joten todellisuudessa suoramyynnistä ei ole mitään etua. Ja tässäkin tapauksessa highlander tietenkin tekee taas poikkeuksen, koska teurastamot eivät tahdo huolia kyseisen rodun edustajia kuin silloin tällöin ja silloinkin kilo hinta on huomattavasti pienempi, niin silloinhan suoramyynti on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Tosin minäkin myyn suoraan joitakin ruhoja vuodessa, mutta kyseessä ei ole varsinainen suoramyynti, koska lihat menevät veljeni vaimon ravintolaan. Myöskin tuo mitä kirjoitit, että katteesi on paljon parempi, ei varmasti pidä paikkaansa. Olen tuolla edellä esittänyt lukuja, joitten valossa pää kohtainen katteeni varmasti on suurempi. Vai tarkoititko kenties, että suoramyynnillä katteesi on parempi, kuin jos myisit eläimesi teurastamolle. Siinä tapauksessa katteesi varmasti on parempi suoramyynnillä.

    Ja tuosta hinnasta vielä. Tuo ei varmasti pidä paikkaansa, että saisit saman hinnan ruhosta, kuin esimerkiksi charolaisen ruhosta maksetaan. Tiedät varmasti myöskin sen, että hinta on eri isommille teuras määrille, kuin harrastelijoille, jotka myyvät kymmenen kaksikymmentä ruhoa vuodessa.
    Ja hinta eron tiedän varmuudella, koska olemme tuttavani kanssa vertailleet maksettuja hintoja aina silloin, kun teurastamo on hänen haighlandereitaan huolinut. Sen perusteella minun charolaisistani on maksettu keskimäärin 56s enemmän kilo. Ne maaseudun tulevaisuudessa ilmoitetut lihan hinnat ovat ennemminkin niitä, joita maksetaan silloin tällöin teurastettaville. Joten niistä et voi vetää mitään johtopäätöksiä.

    Voitko antaa selvityksen highlanderien pienemmistä kuluista? Tässä on nimittäin tullut aika paljon vertailtua charolaisen ja highlanderin kasvatus kustannusten eroja tuolla kilometrin päässä tilaansa pitävän tuttavani kanssa jolla niitä highlandereita on. Kustannuksissa ei käytännössä paljoa eroa ole päätä kohti ollut. Highlanderin pieni ruokaisuuskin näyttää selvästi olevan tarua. Meillä molemmilla tiloilla kuluu aika tarkkaan saman verran rehua päätä kohti vuodessa. Myöskin viljan kulutus vuosi kulutukseksi muuttaen on päätä kohti meillä noin 650 ja highlanderi kasvattajalla noin 360kg vuodessa. Kivennäisten ja hivenien kulutus molemmilla roduilla on käytännöllisesti katsoen saman verran. Elikkä ruokinnassa on päätä kohti vuodessa huima noin 25€ ero. Eli kokonaisuutena teuras iän saavuttanut highlanderi on tullut maksamaan huomattavasti enemmän. Eikä se laitumen tarvekkaan todellisuudessa ole yhtään sen pienempi kuin muillakaan roduilla. Myöskin yhtälailla muillakin roduilla voi laiduntaa perinnebiotoobbeja ja hakamaita. Meilläkin kyseisiä kohteita laitumina noin 25ha. Niillä ruokinta tietenkin on jonkun verran halvenpaa, jotka eivät anna ollenkaan viljaa eläimilleen. Silloin säästö päätä kohti on huimat noin 80€. Vastaavasti puolet pidempi elin aika kuluttaa rehuja, kivennäisiä ja hiveniä puolet enemmän. Eli taaskin päästään siihen, että eläimen koko elinkaaren aikaiset kustannukset ovat highlanderien kohdalla huomattavasti enemmän.

    Monesti on ihmetelty mistä kummasta highlanderien nimeen vannovat vetävät nuo kustannus säästö väitteensä, joille ei ole toden perää.
    Eli kerro nyt ihmeessä oma käsityksesi siitä, miten highlanderin elinkaaren kustannukset ovat pienemmät kuin muilla roduilla ja perustele ne. Tämä asia on juuri se, miksi niin kovasti haluan keskustelua tästä asiasta.

    Mutta todellakin jokainen saa puuhailla mitä haluaa ja saa itse valita eläintensä rodun. Pää asia että on kotimaista naidanlihaa tarjolla.

    No perustellaampa vähän.

    Sanoin saavani haikuistani saman, kuin saavat muutkin sonnikasvattamot sonneistaan, eli normaalin naudanlihan hinnan, sinä saat päälle sitten näitä pihvilisiä, mikäli ruhosi luokittuvat riittävän hyvin.

    Minä ruokin eläimiäni pelkällä korsirehulla, ne on ympärivuoden laitumilla ja syövät talvella näitä AIV palloja.
    Sinä ruokit viljalla tai väkirehulla, saat paremman kasvun mutta kasvu perustuu voimaperäiseen ruokintaan, joten kasvusi kate on huono.

    Charolainen emolehmä tarvitsee noin 1,2 hehtaaria laidunta ja rehualaa / per emo ja vasikka, haikkuja menee samalle alalle noin 3-4 kpl:tta vasikoineen.
    Pienet emot syövät vähempi, joten niitä menee smalle laidunalalle enempi.

    Kun sitten suhteutetaan tämä tosiasia, että lihantuotannossa on lähdettävä liikkeelle siitä, mikä on käytettävä laidunala, joka määrää tuotannon tason, niin haikkujen suurempoi määrä korreloi pienempää lihantuotantoa niin, että lihaa tuleekin suunnilleen saman verran, kuin isommilla roduilla suhteessa, paljonko käytettiin rehua kiloina ja paljonko sillä saatiin lihakiloja aikaiseksi.

    No jos katsotaan lihan suoramyyntitulosta, niin minun sopimuksissani teurastus ja luuttomaksi leikkaus, vakuumin pakkaus maksaa noin 1,6 € kilolta kaikenkaikkiaan kuljetuksineen kun teurastamolle menee mukana myös yksi ruho joka jää niille, joten yhtä teurastettua eläintä kohti myyn teurastamolle samassa kyydissä aina yhden eläimen teuraaksi.
    Saan 330 kg ruhosta senverran, että voi teurastuttaa sillä rahalla kaksi ruhoa omaan käytöön melkein, lihat on vakuumiin pakattuna myyntipakkauksissa.

    Sanoisin, että jos analysoidaan rehuyksiköiden hintaa suhteessa tuotettuihin lihakiloihin, niin ei pienet rodut ole läheskään niin huonoja vaihtoehtoja kuin isot, mutta jos sinulla on omaa viljatuotantoa, niin sitten tilanne muuttuu, ostorehuilla pienet rodut on kannattavampia, kun ne ei tarbitse niitä kasvuunsa.

    Pitää muistaa, että emolehmä tuottaa vain yhden vasikan vuodessa ja sillä vasikan tuotolla kustannetaan koko systeemi, plus tietenkin tuet päälle.


   • lihankasvattaja
    jeemassi kirjoitti:

    No perustellaampa vähän.

    Sanoin saavani haikuistani saman, kuin saavat muutkin sonnikasvattamot sonneistaan, eli normaalin naudanlihan hinnan, sinä saat päälle sitten näitä pihvilisiä, mikäli ruhosi luokittuvat riittävän hyvin.

    Minä ruokin eläimiäni pelkällä korsirehulla, ne on ympärivuoden laitumilla ja syövät talvella näitä AIV palloja.
    Sinä ruokit viljalla tai väkirehulla, saat paremman kasvun mutta kasvu perustuu voimaperäiseen ruokintaan, joten kasvusi kate on huono.

    Charolainen emolehmä tarvitsee noin 1,2 hehtaaria laidunta ja rehualaa / per emo ja vasikka, haikkuja menee samalle alalle noin 3-4 kpl:tta vasikoineen.
    Pienet emot syövät vähempi, joten niitä menee smalle laidunalalle enempi.

    Kun sitten suhteutetaan tämä tosiasia, että lihantuotannossa on lähdettävä liikkeelle siitä, mikä on käytettävä laidunala, joka määrää tuotannon tason, niin haikkujen suurempoi määrä korreloi pienempää lihantuotantoa niin, että lihaa tuleekin suunnilleen saman verran, kuin isommilla roduilla suhteessa, paljonko käytettiin rehua kiloina ja paljonko sillä saatiin lihakiloja aikaiseksi.

    No jos katsotaan lihan suoramyyntitulosta, niin minun sopimuksissani teurastus ja luuttomaksi leikkaus, vakuumin pakkaus maksaa noin 1,6 € kilolta kaikenkaikkiaan kuljetuksineen kun teurastamolle menee mukana myös yksi ruho joka jää niille, joten yhtä teurastettua eläintä kohti myyn teurastamolle samassa kyydissä aina yhden eläimen teuraaksi.
    Saan 330 kg ruhosta senverran, että voi teurastuttaa sillä rahalla kaksi ruhoa omaan käytöön melkein, lihat on vakuumiin pakattuna myyntipakkauksissa.

    Sanoisin, että jos analysoidaan rehuyksiköiden hintaa suhteessa tuotettuihin lihakiloihin, niin ei pienet rodut ole läheskään niin huonoja vaihtoehtoja kuin isot, mutta jos sinulla on omaa viljatuotantoa, niin sitten tilanne muuttuu, ostorehuilla pienet rodut on kannattavampia, kun ne ei tarbitse niitä kasvuunsa.

    Pitää muistaa, että emolehmä tuottaa vain yhden vasikan vuodessa ja sillä vasikan tuotolla kustannetaan koko systeemi, plus tietenkin tuet päälle.

    Et ilmeisesti lukenut edellistä kirjoitustani ollenkaan.

    Meillä on vuosia vertailtu tämän naapurini kanssa highlanderin ja charolaisen kasvatusta. Ja todellakaan se highlanderi ei syö yhtään sen vähempää kuin charolainenkaan. Myöskin laidunalat meillä ovat yhtä suuret päätä kohti. Eli kyllä kuule se laidunalan pieni tarve puhe on urbaani legendaa jota se teidän rotuyhdistys esittää. Vai väitätkö, että naapurini highlanderit ovat jotain poikkeuksellisia yksilöitä koska syövät ihan yhtälailla kuin meidän charolaisetkin. Hän on myös kokeillut isompiakin määriä laitumille, mutta sitten onkin laitumet olleet hetkessä loppuun kaluttuja. Ettei siitä pienempi ruokaisuudesta ole saatu mitään todisteita todellisuudessa.

    Tuossa muuten kirjoitit, että katekasvuni on huono. Niin meilläkin eläimet saavat ruokansa kesällä laitumilta. Lisäksi niille annetaan noin 1,8kg viljaa päätäkohti päivässä, eikä mitään muuta. Eli vuosi tasolla kuluerä viljasta on päätä kohti huimaavasti reilut 50€. Ja eläimen koko elinkaaren aikana vielä huimemmat noin 80€. Sekö sinun mielestäsi on se huima kulu ero?

    Mutta tuohon yhdyn, että tilalla pitää valita tuotantosuunta mahdollisuuksien puitteissa. Pilvilinnoille ei sijaa ole.

    Aikaisemmissa laskelmissani en ottanut huomioon ollenkaan noita teurastus ja pakkaus kuluja. Olinpas aika huolimaton. No sehän johtuu tietenkin siitä, kun itsellä ei niistä kuluista ole kokemusta. Tämä kuluerähän muuten muuttaa asia huomattavasti. Sinä saat suoramyyden sen 2000€ eli 1709€ ruhosta. Siinä on lihaa pyöreästi 150kg. Elikä lisä kustannuksia teurastuksesta ja paloittelusta kertyy siis noin 240€ ruhosta. Saat siis 1469€ ruholta. Tuohan on todella huono hinta. Sinä teet kovan työn suoramyynnin kanssa, etkä siltikään saa kuin keskimäärin 195€ ruhoa kohti enemmän, kuin mitä minä saan teurastamolta. Mistä siis oikein revit sen huimasti paremman kannattavuuden highlandien kasvattamisessa? Näiden tietojen valossa sitä parempaa kannattavuutta ei todellisuudessa ole olemassa vähääkään, vaan todellisuudessa pitkästä kasvatus ajasta johtuen, kulut ovat suuremmat jopa päätäkin kohti laskien. Myöskin suoramyynnin vaatimat investoinnit - tila suoramyyntiä varten ja pakastimet voi saada halvimmillaan jollain 10000€. Sinun pitää siis pelkästään nuo kulut kuolettaaksesi myydä noin 51ruhoa. Elikä siis seuraavan kymmenen vuoden aikana kaikki mitä saat suoramyyntinä myymistäsi lihoista menee noihin investointeihin.
    Mutta tuosta kirjoituksesta oli rivien välistä luettavissa, että teurastamo maksaisi sinulle yhdestä ruhosta vajaa 500€. Alussa kirjoitit, että saat teurastamolta saman hinnan mitä mikä tahansa muukin sonnin kasvattaja. Sinulla ei ole ilmeisesti alkuunkaan käsitystä mitä teurastamo todellisuudessa maksaa liharotuisesta laadukkaasta ruhosta. Kirjoituksesi mukaan teurastamo maksaa sinulle noin 1,5€ kilolta. Se ei kuule ole lähellekään sitä, mitä yleensä pienetkin sonnin kasvattajat saavat. Kyllä se muitten rotujen kg hinta pyörii siellä pikkusen reilussa 3€.
    Mutta nyt kyllä ymmärrän täysin suoramyyntisi. Saathan silloin ruhosta keskimäärin hiukan yli 6€/kg, elikkä noin nelin kertaisen hinnan. Tosin kulut syövät siitäkin katetta.
    Mutta tässä se taas nähdään, se highlanderin kannattavuus. Highlandin ruhosta maksetaan siis noin puolta vähemmän, mitä muista roduista.
    Tässä jälleen kerran huomaa sen, että highlanderin kasvatus on paljon tuki vetoisenpaa, kuin muitten lihakarjarotujen. Muilla roduilla tukien osuus teurastettuja kiloja kohti on paljon pienempi, pitkälti pitkästä kasvuajasta johtuen.

    Vilja on muuten nykyään niin halpaa, että sitä on paljon kannattavanpaa ostaa, kuin kasvattaa itse.


   • jeemassi
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Et ilmeisesti lukenut edellistä kirjoitustani ollenkaan.

    Meillä on vuosia vertailtu tämän naapurini kanssa highlanderin ja charolaisen kasvatusta. Ja todellakaan se highlanderi ei syö yhtään sen vähempää kuin charolainenkaan. Myöskin laidunalat meillä ovat yhtä suuret päätä kohti. Eli kyllä kuule se laidunalan pieni tarve puhe on urbaani legendaa jota se teidän rotuyhdistys esittää. Vai väitätkö, että naapurini highlanderit ovat jotain poikkeuksellisia yksilöitä koska syövät ihan yhtälailla kuin meidän charolaisetkin. Hän on myös kokeillut isompiakin määriä laitumille, mutta sitten onkin laitumet olleet hetkessä loppuun kaluttuja. Ettei siitä pienempi ruokaisuudesta ole saatu mitään todisteita todellisuudessa.

    Tuossa muuten kirjoitit, että katekasvuni on huono. Niin meilläkin eläimet saavat ruokansa kesällä laitumilta. Lisäksi niille annetaan noin 1,8kg viljaa päätäkohti päivässä, eikä mitään muuta. Eli vuosi tasolla kuluerä viljasta on päätä kohti huimaavasti reilut 50€. Ja eläimen koko elinkaaren aikana vielä huimemmat noin 80€. Sekö sinun mielestäsi on se huima kulu ero?

    Mutta tuohon yhdyn, että tilalla pitää valita tuotantosuunta mahdollisuuksien puitteissa. Pilvilinnoille ei sijaa ole.

    Aikaisemmissa laskelmissani en ottanut huomioon ollenkaan noita teurastus ja pakkaus kuluja. Olinpas aika huolimaton. No sehän johtuu tietenkin siitä, kun itsellä ei niistä kuluista ole kokemusta. Tämä kuluerähän muuten muuttaa asia huomattavasti. Sinä saat suoramyyden sen 2000€ eli 1709€ ruhosta. Siinä on lihaa pyöreästi 150kg. Elikä lisä kustannuksia teurastuksesta ja paloittelusta kertyy siis noin 240€ ruhosta. Saat siis 1469€ ruholta. Tuohan on todella huono hinta. Sinä teet kovan työn suoramyynnin kanssa, etkä siltikään saa kuin keskimäärin 195€ ruhoa kohti enemmän, kuin mitä minä saan teurastamolta. Mistä siis oikein revit sen huimasti paremman kannattavuuden highlandien kasvattamisessa? Näiden tietojen valossa sitä parempaa kannattavuutta ei todellisuudessa ole olemassa vähääkään, vaan todellisuudessa pitkästä kasvatus ajasta johtuen, kulut ovat suuremmat jopa päätäkin kohti laskien. Myöskin suoramyynnin vaatimat investoinnit - tila suoramyyntiä varten ja pakastimet voi saada halvimmillaan jollain 10000€. Sinun pitää siis pelkästään nuo kulut kuolettaaksesi myydä noin 51ruhoa. Elikä siis seuraavan kymmenen vuoden aikana kaikki mitä saat suoramyyntinä myymistäsi lihoista menee noihin investointeihin.
    Mutta tuosta kirjoituksesta oli rivien välistä luettavissa, että teurastamo maksaisi sinulle yhdestä ruhosta vajaa 500€. Alussa kirjoitit, että saat teurastamolta saman hinnan mitä mikä tahansa muukin sonnin kasvattaja. Sinulla ei ole ilmeisesti alkuunkaan käsitystä mitä teurastamo todellisuudessa maksaa liharotuisesta laadukkaasta ruhosta. Kirjoituksesi mukaan teurastamo maksaa sinulle noin 1,5€ kilolta. Se ei kuule ole lähellekään sitä, mitä yleensä pienetkin sonnin kasvattajat saavat. Kyllä se muitten rotujen kg hinta pyörii siellä pikkusen reilussa 3€.
    Mutta nyt kyllä ymmärrän täysin suoramyyntisi. Saathan silloin ruhosta keskimäärin hiukan yli 6€/kg, elikkä noin nelin kertaisen hinnan. Tosin kulut syövät siitäkin katetta.
    Mutta tässä se taas nähdään, se highlanderin kannattavuus. Highlandin ruhosta maksetaan siis noin puolta vähemmän, mitä muista roduista.
    Tässä jälleen kerran huomaa sen, että highlanderin kasvatus on paljon tuki vetoisenpaa, kuin muitten lihakarjarotujen. Muilla roduilla tukien osuus teurastettuja kiloja kohti on paljon pienempi, pitkälti pitkästä kasvuajasta johtuen.

    Vilja on muuten nykyään niin halpaa, että sitä on paljon kannattavanpaa ostaa, kuin kasvattaa itse.

    Korjataampa muutama juttu, ensinnäkin tuo ruokinta ei ole mikään "meidän väite", se on ihan tutkittu juttu MTT:llä, mitä isompi eläin ja mitä kovempi kasvu sitä enempi syö ja rotujen välillä on eroja.

    Minä myyn suoramyynnissä lihani noin 8-13 € välillä läpi ruhon, riippuen kaupan koosta ja ruhon osasta.
    Homma menee näin 330 kg teuraspainosta tulee noin 250 kg myytävää lihaa, sen kun kerrot keskihinta 10 €/kg eli saadaan noin 2500 € lihojen hinnaksi, siitä sitten vähennetään tuo 1,6 € x 330 kg = 528 €, jää nettovoitoksi noin 2000 €/per teurastettu sonni.
    Näin on minulla, näin se on myös monilla muilla, sen tiedän.

    Minulla on 65 hehtaaria ja noin 40 eläinyksikköä, palloja menee vuodessa noin 200-250 kpl, en käytä apulantoja enkä ostorehuja, itse niitän ja urakoitsija tekee pallot, maksan sille 3000 € tästä hommasta.
    Eli tilani muuttuvat kusannukset on noin 3500-4000 €, kun mukaan lisätään kivennäiset ja kuivikkeet, mitä luulet montako sonnia minun pitää myydä, että saan tilani kulut katettua.

    Teurastamot maksaa naudanlihasta, myös haikuista nyt sen 2,83-2,87 kun luokka on O, en ole viime aikoina myynyt joten ihan tarkkaan en muista, eli ne maksaa sen saman kuin tavallisista sonneista maksetaan, se tekee 330 kg sonnille hinnaksi 947 € alv, sen siitä saapi suunnilleen.

    Eli suoramyynnissä hinta noin tuplaantuu, joka minusta on ihan hyvä kate.

    Toinen puoli tuloksesta tulee, kun ei käytetä ostorehuja eikä apulantoja.


   • lihankasvattaja
    jeemassi kirjoitti:

    Korjataampa muutama juttu, ensinnäkin tuo ruokinta ei ole mikään "meidän väite", se on ihan tutkittu juttu MTT:llä, mitä isompi eläin ja mitä kovempi kasvu sitä enempi syö ja rotujen välillä on eroja.

    Minä myyn suoramyynnissä lihani noin 8-13 € välillä läpi ruhon, riippuen kaupan koosta ja ruhon osasta.
    Homma menee näin 330 kg teuraspainosta tulee noin 250 kg myytävää lihaa, sen kun kerrot keskihinta 10 €/kg eli saadaan noin 2500 € lihojen hinnaksi, siitä sitten vähennetään tuo 1,6 € x 330 kg = 528 €, jää nettovoitoksi noin 2000 €/per teurastettu sonni.
    Näin on minulla, näin se on myös monilla muilla, sen tiedän.

    Minulla on 65 hehtaaria ja noin 40 eläinyksikköä, palloja menee vuodessa noin 200-250 kpl, en käytä apulantoja enkä ostorehuja, itse niitän ja urakoitsija tekee pallot, maksan sille 3000 € tästä hommasta.
    Eli tilani muuttuvat kusannukset on noin 3500-4000 €, kun mukaan lisätään kivennäiset ja kuivikkeet, mitä luulet montako sonnia minun pitää myydä, että saan tilani kulut katettua.

    Teurastamot maksaa naudanlihasta, myös haikuista nyt sen 2,83-2,87 kun luokka on O, en ole viime aikoina myynyt joten ihan tarkkaan en muista, eli ne maksaa sen saman kuin tavallisista sonneista maksetaan, se tekee 330 kg sonnille hinnaksi 947 € alv, sen siitä saapi suunnilleen.

    Eli suoramyynnissä hinta noin tuplaantuu, joka minusta on ihan hyvä kate.

    Toinen puoli tuloksesta tulee, kun ei käytetä ostorehuja eikä apulantoja.

    Et selvästikään ole ymmärtänyt rotujen välisiä ruokinta vaihtoehtojen tutkimuksia, niin kuin eivät juuri muutkaan "haikku uskovaiset".
    Eli mitä tahansa rotua voi ruokkia millä menetelmällä tahansa. Ammattimainen kasvatus tapahtuu aina tietyiltä lähtökohdilta.
    Ensinäkin ruokinta perustuu yleensä ruhon rasvoittumis ominaisuuksiin. Eli pienet rodut(joihin myös hc kuuluu) rasvoittuvat huomattavasti nopeammin kuin isot rodut, jonka vuoksi niitä ruokitaan köyhemmällä ravinnolla ja vähemmän. Mutta sillon kun ne pääsevät vapaasti laitumelle syömään, niin ne syövät ihan yhtälailla kuin muutkin rodut.
    Varsinkin tästä hc-rodusta on sanottu, että se on vaatimaton ravinnon suhteen. Ilmeisesti sinäkin oletat, että se tarkoittaisi sitä, että se nimenomaan syö paljon vähemmän kuin muut rodut. Selvennyksen vuoksi se tarkoittaa nimenomaan sitä, että se tulee toimeen sananmukaisesti VAATIMATTOMAMMALLA ravinnolla, eli esimerkiksi nokkosilla, puitten lehdillä, rikkaruohoilla ja pärjää ilman viljaa. Se ei siis tarkoita ravinnon määrää. Mutta sellaiset taruthan aina tahtovat pysyä pinnalla, joilla kertojia riittää.
    Ja kuten aikaisemmin kerroin, niin olemme naapurini kanssa vertailleet laitumen tarvetta ja ihan yhtä nopeasti sama määrä eläimiä syö laitumen tyhjäksi molemmilla roduilla.. Talvi on ihan eri asia, silloin highlandeille annetaan vähemmän sapuskaa kuin esimerkiksi jollekin muulle rodulle. Mutta jos sapuskaa vaan on tarjolla vapaasti, niin yhtä paljon ne syövät kuin charolaisetkin.

    Hiukan ihmetyttää nuo puheet lihan määristä. Löysin googlettamalla erään vanhan kirjoituksen, jossa mrp nimimerkillä joku kirjoitti, että highlandin ruhosta saa keskimäärin 300kg lihaa ja että teuras prosentti on luokka 70, kuten sinäkin väität. Mutta kuitenkin eräässä mtt tutkimuksessa puhuttiin ihan erilaisesta teuras prosentinsta joka oli 50 paikkeilla. Ja kyllä se ennemminkin sinne 50% kallistuu näitten kyselyittenikin pohjalta. Täytyy sanoa, että on aika ristiriitaista tietoa tarjolla.
    Olen muutamille kasvattajille lähettänyt sähköpostilla tarjouspyynnöt koko ruhosta ja vastauksissa on kerrottu, että ruhoissa on lihaa keskimäärin 150kg ja teuras ikä on keskimäärin 3v. Elikä jos teuraan liha paino on tuota 250-300kg luokkaa, niin silloin eläimenkin on oltava jo vanha 5-6v. jolloin taas puhutaan jo ihan eri asiasta. Silloinhan vasta kasvattaminen on tullut maksamaankin. Myöskin erään mtt tutkimuksen mukaan highland cattle alkaa rasvoittumaan voimakkaasti kolmen ikä vuoden jälkeen, jolloin siin kasvaminen hidastuu huomattavasti ja rasvaisuudesta johtuen lihan hinta on paljon huonompi.
    Tuossa kun katselet highlandin lihan suoramyyntiä harrastavia tiloja, niin ensimmäisenä löydät tällaisen sponsoroidun linkkin erään highlandin lihaa suoramyyvän tilan sivuille http://www.pasuri.fi/lihamyynti.htm. Sivun keski vaiheilta "Highland – pihvilihaa reilusti enemmän" tekstin alla on teksti jossa myydään highlandcattlen puolikasta ruhoa. Siinä on lihaa noin 70kg. Eli kokonaisesta eläimestä lihaa saa siis noin 140kg. Se pitää selvästi yhtä sen kanssa mitä tuttavani teuraitten liha painot ovat olleet. Elikä hänen suurimmissakin ruhoissaan liha painot ovat olleet 170kg paikkeilla. Kyseessä ovat siis olleet 3v. teuraat. Joten ole hyvä ja selitä miten näin suuret paino erot teuraitten liha painoissa ovat mahdollisia, jos todellakin teuraitten ikä on 3v.

    Kyllä ne ostorehuja käyttävät lihakarjan kasvattajatkin ovat harvassa. Yksikään minun tuntemani lihakarjatila ei käytä ostorehuja. Kaikki ovat omavaraisia. Mutta niitäkin tietenkin riittää varsinkin c-arealla, jotka jossain määrin käyttää osto rehujakin. Mutta miltei kaikki ostavat tarvitsemansa viljan, koska sitä ei kannata itse kasvattaa. Viljahan kun ei tällä hetkellä maksa käytännöllisesti katsoen mitään.
    Tuosta lannoittuksesta sen verran, että ne joilla on vähän pinta-alaa suhteessa eläin määrään käyttävät lannoitteita lisänä. Mutta esimerkiksi meillä on pinta-alaa niin paljon suhteessa eläin määrään, että meille riittä paska lannoitteeksi.

    Tuillahan sinäkin kulusi katat, kuten kaikki muutkin maataloutta harjoittavat suomessa.
    Et taaskaan ilmeisesti lukenut edellistä kirjoitustani kunnolla. Kirjoitin siinä, että suoramyyjällä menee myyntitilaan ja pakastimiin halvimmillaankin se 10000€ ja sen investoinnin kuolettaminen vie kymmenen vuoden tulot varsinaisen lihakarjan erotuksella.

    Kuten aikaisemmin sanottu, niin highlanderin kyseessä ollessa suoramyynti on ainoita mahdollisuuksia saada teuraat kaupaksi.

    Tuohon yhdyn täysin. Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.

    Teksti voi jostain paikoin loppua kesken. Tuli kirjoitettua sen verran pitkä pätkä, että joutuu melkein puolet ottamaan pois.


   • jeemassi
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Et selvästikään ole ymmärtänyt rotujen välisiä ruokinta vaihtoehtojen tutkimuksia, niin kuin eivät juuri muutkaan "haikku uskovaiset".
    Eli mitä tahansa rotua voi ruokkia millä menetelmällä tahansa. Ammattimainen kasvatus tapahtuu aina tietyiltä lähtökohdilta.
    Ensinäkin ruokinta perustuu yleensä ruhon rasvoittumis ominaisuuksiin. Eli pienet rodut(joihin myös hc kuuluu) rasvoittuvat huomattavasti nopeammin kuin isot rodut, jonka vuoksi niitä ruokitaan köyhemmällä ravinnolla ja vähemmän. Mutta sillon kun ne pääsevät vapaasti laitumelle syömään, niin ne syövät ihan yhtälailla kuin muutkin rodut.
    Varsinkin tästä hc-rodusta on sanottu, että se on vaatimaton ravinnon suhteen. Ilmeisesti sinäkin oletat, että se tarkoittaisi sitä, että se nimenomaan syö paljon vähemmän kuin muut rodut. Selvennyksen vuoksi se tarkoittaa nimenomaan sitä, että se tulee toimeen sananmukaisesti VAATIMATTOMAMMALLA ravinnolla, eli esimerkiksi nokkosilla, puitten lehdillä, rikkaruohoilla ja pärjää ilman viljaa. Se ei siis tarkoita ravinnon määrää. Mutta sellaiset taruthan aina tahtovat pysyä pinnalla, joilla kertojia riittää.
    Ja kuten aikaisemmin kerroin, niin olemme naapurini kanssa vertailleet laitumen tarvetta ja ihan yhtä nopeasti sama määrä eläimiä syö laitumen tyhjäksi molemmilla roduilla.. Talvi on ihan eri asia, silloin highlandeille annetaan vähemmän sapuskaa kuin esimerkiksi jollekin muulle rodulle. Mutta jos sapuskaa vaan on tarjolla vapaasti, niin yhtä paljon ne syövät kuin charolaisetkin.

    Hiukan ihmetyttää nuo puheet lihan määristä. Löysin googlettamalla erään vanhan kirjoituksen, jossa mrp nimimerkillä joku kirjoitti, että highlandin ruhosta saa keskimäärin 300kg lihaa ja että teuras prosentti on luokka 70, kuten sinäkin väität. Mutta kuitenkin eräässä mtt tutkimuksessa puhuttiin ihan erilaisesta teuras prosentinsta joka oli 50 paikkeilla. Ja kyllä se ennemminkin sinne 50% kallistuu näitten kyselyittenikin pohjalta. Täytyy sanoa, että on aika ristiriitaista tietoa tarjolla.
    Olen muutamille kasvattajille lähettänyt sähköpostilla tarjouspyynnöt koko ruhosta ja vastauksissa on kerrottu, että ruhoissa on lihaa keskimäärin 150kg ja teuras ikä on keskimäärin 3v. Elikä jos teuraan liha paino on tuota 250-300kg luokkaa, niin silloin eläimenkin on oltava jo vanha 5-6v. jolloin taas puhutaan jo ihan eri asiasta. Silloinhan vasta kasvattaminen on tullut maksamaankin. Myöskin erään mtt tutkimuksen mukaan highland cattle alkaa rasvoittumaan voimakkaasti kolmen ikä vuoden jälkeen, jolloin siin kasvaminen hidastuu huomattavasti ja rasvaisuudesta johtuen lihan hinta on paljon huonompi.
    Tuossa kun katselet highlandin lihan suoramyyntiä harrastavia tiloja, niin ensimmäisenä löydät tällaisen sponsoroidun linkkin erään highlandin lihaa suoramyyvän tilan sivuille http://www.pasuri.fi/lihamyynti.htm. Sivun keski vaiheilta "Highland – pihvilihaa reilusti enemmän" tekstin alla on teksti jossa myydään highlandcattlen puolikasta ruhoa. Siinä on lihaa noin 70kg. Eli kokonaisesta eläimestä lihaa saa siis noin 140kg. Se pitää selvästi yhtä sen kanssa mitä tuttavani teuraitten liha painot ovat olleet. Elikä hänen suurimmissakin ruhoissaan liha painot ovat olleet 170kg paikkeilla. Kyseessä ovat siis olleet 3v. teuraat. Joten ole hyvä ja selitä miten näin suuret paino erot teuraitten liha painoissa ovat mahdollisia, jos todellakin teuraitten ikä on 3v.

    Kyllä ne ostorehuja käyttävät lihakarjan kasvattajatkin ovat harvassa. Yksikään minun tuntemani lihakarjatila ei käytä ostorehuja. Kaikki ovat omavaraisia. Mutta niitäkin tietenkin riittää varsinkin c-arealla, jotka jossain määrin käyttää osto rehujakin. Mutta miltei kaikki ostavat tarvitsemansa viljan, koska sitä ei kannata itse kasvattaa. Viljahan kun ei tällä hetkellä maksa käytännöllisesti katsoen mitään.
    Tuosta lannoittuksesta sen verran, että ne joilla on vähän pinta-alaa suhteessa eläin määrään käyttävät lannoitteita lisänä. Mutta esimerkiksi meillä on pinta-alaa niin paljon suhteessa eläin määrään, että meille riittä paska lannoitteeksi.

    Tuillahan sinäkin kulusi katat, kuten kaikki muutkin maataloutta harjoittavat suomessa.
    Et taaskaan ilmeisesti lukenut edellistä kirjoitustani kunnolla. Kirjoitin siinä, että suoramyyjällä menee myyntitilaan ja pakastimiin halvimmillaankin se 10000€ ja sen investoinnin kuolettaminen vie kymmenen vuoden tulot varsinaisen lihakarjan erotuksella.

    Kuten aikaisemmin sanottu, niin highlanderin kyseessä ollessa suoramyynti on ainoita mahdollisuuksia saada teuraat kaupaksi.

    Tuohon yhdyn täysin. Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.

    Teksti voi jostain paikoin loppua kesken. Tuli kirjoitettua sen verran pitkä pätkä, että joutuu melkein puolet ottamaan pois.

    Kyllä minä ymmärsin kirjoituksesi, enkä voi puhua kuin omasta puolestani, itse en ymmärrä sitä miksi joku teurastaa eläimensä noin pienenä, eihän siihen saa edes teuraspalkkiota tuon kokoisena ja siksi en oikein siihen uskokkaan ????

    Viljaruokinnalla saadaan nopeutettua kasvua, myös haikuilla, mutta maku muuttuu lihassa.

    Itse olen aloittanut toimintani vasta kolme vuotta sitten, mutta koska ostin koko karjan, niin olen myynyt teuraita jo vuonna 2007 ensimmäiset, teuraspainot on olleet kokoajan tuolla 300-330 kg paikkeilla, suurin sonni painoi 440 kg, mutta se oli kyllä kahdeksan vuotias ja laumani entinen siitossonni.

    Rasvaprosentti minulla on ollut 0 tai 1, eli hyvin pieni, johtuu varmasti laihasta rehusta.

    Emolehmä tuottaa yhden vasikan vuodessa, rodusta riippumatta, joten kannattaa olla aika tarkka, sen mitä siihen kuluttaa, muuten homma muuttuu tappiolliseksi.

    En ole koskaan väittänytkään, etteikö tuloni tulisi tuista, ilman tukia tuskin hommaa tekisin.

    Mutta, luulempa että niin se sinullakin ....


   • kasvattaja
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Et selvästikään ole ymmärtänyt rotujen välisiä ruokinta vaihtoehtojen tutkimuksia, niin kuin eivät juuri muutkaan "haikku uskovaiset".
    Eli mitä tahansa rotua voi ruokkia millä menetelmällä tahansa. Ammattimainen kasvatus tapahtuu aina tietyiltä lähtökohdilta.
    Ensinäkin ruokinta perustuu yleensä ruhon rasvoittumis ominaisuuksiin. Eli pienet rodut(joihin myös hc kuuluu) rasvoittuvat huomattavasti nopeammin kuin isot rodut, jonka vuoksi niitä ruokitaan köyhemmällä ravinnolla ja vähemmän. Mutta sillon kun ne pääsevät vapaasti laitumelle syömään, niin ne syövät ihan yhtälailla kuin muutkin rodut.
    Varsinkin tästä hc-rodusta on sanottu, että se on vaatimaton ravinnon suhteen. Ilmeisesti sinäkin oletat, että se tarkoittaisi sitä, että se nimenomaan syö paljon vähemmän kuin muut rodut. Selvennyksen vuoksi se tarkoittaa nimenomaan sitä, että se tulee toimeen sananmukaisesti VAATIMATTOMAMMALLA ravinnolla, eli esimerkiksi nokkosilla, puitten lehdillä, rikkaruohoilla ja pärjää ilman viljaa. Se ei siis tarkoita ravinnon määrää. Mutta sellaiset taruthan aina tahtovat pysyä pinnalla, joilla kertojia riittää.
    Ja kuten aikaisemmin kerroin, niin olemme naapurini kanssa vertailleet laitumen tarvetta ja ihan yhtä nopeasti sama määrä eläimiä syö laitumen tyhjäksi molemmilla roduilla.. Talvi on ihan eri asia, silloin highlandeille annetaan vähemmän sapuskaa kuin esimerkiksi jollekin muulle rodulle. Mutta jos sapuskaa vaan on tarjolla vapaasti, niin yhtä paljon ne syövät kuin charolaisetkin.

    Hiukan ihmetyttää nuo puheet lihan määristä. Löysin googlettamalla erään vanhan kirjoituksen, jossa mrp nimimerkillä joku kirjoitti, että highlandin ruhosta saa keskimäärin 300kg lihaa ja että teuras prosentti on luokka 70, kuten sinäkin väität. Mutta kuitenkin eräässä mtt tutkimuksessa puhuttiin ihan erilaisesta teuras prosentinsta joka oli 50 paikkeilla. Ja kyllä se ennemminkin sinne 50% kallistuu näitten kyselyittenikin pohjalta. Täytyy sanoa, että on aika ristiriitaista tietoa tarjolla.
    Olen muutamille kasvattajille lähettänyt sähköpostilla tarjouspyynnöt koko ruhosta ja vastauksissa on kerrottu, että ruhoissa on lihaa keskimäärin 150kg ja teuras ikä on keskimäärin 3v. Elikä jos teuraan liha paino on tuota 250-300kg luokkaa, niin silloin eläimenkin on oltava jo vanha 5-6v. jolloin taas puhutaan jo ihan eri asiasta. Silloinhan vasta kasvattaminen on tullut maksamaankin. Myöskin erään mtt tutkimuksen mukaan highland cattle alkaa rasvoittumaan voimakkaasti kolmen ikä vuoden jälkeen, jolloin siin kasvaminen hidastuu huomattavasti ja rasvaisuudesta johtuen lihan hinta on paljon huonompi.
    Tuossa kun katselet highlandin lihan suoramyyntiä harrastavia tiloja, niin ensimmäisenä löydät tällaisen sponsoroidun linkkin erään highlandin lihaa suoramyyvän tilan sivuille http://www.pasuri.fi/lihamyynti.htm. Sivun keski vaiheilta "Highland – pihvilihaa reilusti enemmän" tekstin alla on teksti jossa myydään highlandcattlen puolikasta ruhoa. Siinä on lihaa noin 70kg. Eli kokonaisesta eläimestä lihaa saa siis noin 140kg. Se pitää selvästi yhtä sen kanssa mitä tuttavani teuraitten liha painot ovat olleet. Elikä hänen suurimmissakin ruhoissaan liha painot ovat olleet 170kg paikkeilla. Kyseessä ovat siis olleet 3v. teuraat. Joten ole hyvä ja selitä miten näin suuret paino erot teuraitten liha painoissa ovat mahdollisia, jos todellakin teuraitten ikä on 3v.

    Kyllä ne ostorehuja käyttävät lihakarjan kasvattajatkin ovat harvassa. Yksikään minun tuntemani lihakarjatila ei käytä ostorehuja. Kaikki ovat omavaraisia. Mutta niitäkin tietenkin riittää varsinkin c-arealla, jotka jossain määrin käyttää osto rehujakin. Mutta miltei kaikki ostavat tarvitsemansa viljan, koska sitä ei kannata itse kasvattaa. Viljahan kun ei tällä hetkellä maksa käytännöllisesti katsoen mitään.
    Tuosta lannoittuksesta sen verran, että ne joilla on vähän pinta-alaa suhteessa eläin määrään käyttävät lannoitteita lisänä. Mutta esimerkiksi meillä on pinta-alaa niin paljon suhteessa eläin määrään, että meille riittä paska lannoitteeksi.

    Tuillahan sinäkin kulusi katat, kuten kaikki muutkin maataloutta harjoittavat suomessa.
    Et taaskaan ilmeisesti lukenut edellistä kirjoitustani kunnolla. Kirjoitin siinä, että suoramyyjällä menee myyntitilaan ja pakastimiin halvimmillaankin se 10000€ ja sen investoinnin kuolettaminen vie kymmenen vuoden tulot varsinaisen lihakarjan erotuksella.

    Kuten aikaisemmin sanottu, niin highlanderin kyseessä ollessa suoramyynti on ainoita mahdollisuuksia saada teuraat kaupaksi.

    Tuohon yhdyn täysin. Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.

    Teksti voi jostain paikoin loppua kesken. Tuli kirjoitettua sen verran pitkä pätkä, että joutuu melkein puolet ottamaan pois.

    Edelliset painot ym.ovat aivan tuulesta temmattuja taikka nälkkintyneiden teuraiden myyjiltä. Tässä hieman faktaa: Elokuussa teurastettu 3 v 3 kk hc sonni, ruhopaino 380 kg, saatavuusprosentti 76 %. lihaa 285 kg( ruokittu korsirehulla). Koska myymme laadukasta vahärasvaista jauhelihaa, leikataan N2 leikko erilleen mm.makkaranvalmistusta varten. Sitä tuli ko.eläimestä 50 kg. Tätä ei toki myydä asiakkaalle sellaisenaan, vaan jalosteina. (Mikäli joku tuottaja myy puolta ruhoa, ei tuo ns.makkaraleikko kuulu siihen). Koko eläimen lihojen myynnistä jäi käteen 2800 alv 0%. Toki ruho oli hyvä,iso, ja saanto% oli ok. Saanto pyörii siinä 70-77% välillä, nälkiintyneet sitten erikseen, niistä ei omaa kokemusta.

    Mielestäni asia saisi olla loppuun käsitelty, kunnioitetaan toisten tekemisiä, ja jos itse on tyytyväinen omiin homminsa, niin sehän on pääasia, eikö totta!


   • suoramyyjä
    jeemassi kirjoitti:

    Korjataampa muutama juttu, ensinnäkin tuo ruokinta ei ole mikään "meidän väite", se on ihan tutkittu juttu MTT:llä, mitä isompi eläin ja mitä kovempi kasvu sitä enempi syö ja rotujen välillä on eroja.

    Minä myyn suoramyynnissä lihani noin 8-13 € välillä läpi ruhon, riippuen kaupan koosta ja ruhon osasta.
    Homma menee näin 330 kg teuraspainosta tulee noin 250 kg myytävää lihaa, sen kun kerrot keskihinta 10 €/kg eli saadaan noin 2500 € lihojen hinnaksi, siitä sitten vähennetään tuo 1,6 € x 330 kg = 528 €, jää nettovoitoksi noin 2000 €/per teurastettu sonni.
    Näin on minulla, näin se on myös monilla muilla, sen tiedän.

    Minulla on 65 hehtaaria ja noin 40 eläinyksikköä, palloja menee vuodessa noin 200-250 kpl, en käytä apulantoja enkä ostorehuja, itse niitän ja urakoitsija tekee pallot, maksan sille 3000 € tästä hommasta.
    Eli tilani muuttuvat kusannukset on noin 3500-4000 €, kun mukaan lisätään kivennäiset ja kuivikkeet, mitä luulet montako sonnia minun pitää myydä, että saan tilani kulut katettua.

    Teurastamot maksaa naudanlihasta, myös haikuista nyt sen 2,83-2,87 kun luokka on O, en ole viime aikoina myynyt joten ihan tarkkaan en muista, eli ne maksaa sen saman kuin tavallisista sonneista maksetaan, se tekee 330 kg sonnille hinnaksi 947 € alv, sen siitä saapi suunnilleen.

    Eli suoramyynnissä hinta noin tuplaantuu, joka minusta on ihan hyvä kate.

    Toinen puoli tuloksesta tulee, kun ei käytetä ostorehuja eikä apulantoja.

    Onpas sinulla lihaksikkaita poikia. Itse olen kasvattaja ja harjoitan myös suoramyyntiä, tai oikeammin myyn kaiken lihan kahdelle asiakkaalle. Eikä minun pojillani vielä kolmi vuotiaina ole teurastukseen asiaa, koska sillon liha painot ovat vasta 150-180kg siitäkin huolimatta, että sukulinjani pitäisi olla aivan huippua. Tuon noin 250kg lihaksikkuuden ne on saavuttaneet vasta 4v - 4,5v jolloin olen ne teuraaksi pistänyt. Myöskin tuntemillani muilla kasvattajilla lihakkuudet on samaa luokkaa.
    Mikä haikkujesi sukulinja mahtaa olla, oletko tuonut sen itse maahan? Kuulostaa vaan liian hyvältä ollakseen totta, kun jo kolmi vuotiaana lihakkuutta löytyy noin paljon. Jos tuo pitää paikkansa, niin silloin tuo rahakin kiertäisi paljon nopeemmin taskuun. Minulla kun on päin vastoin kuin joillakin, jotka tässä ketjussa ovat kirjoitelleet, niin minulla menisi lihaa kaupaksi enemmänkin. Arvolihat menee kaikki jo valmiiksi yhteen ravintolaan ja jauhelihat menee kotiruokaa myyvän firman lihapullien tekoon. Yhtään ei riitä yksityisille asiakkaille, vaikka kysyntää olisi.


   • jeemassi
    suoramyyjä kirjoitti:

    Onpas sinulla lihaksikkaita poikia. Itse olen kasvattaja ja harjoitan myös suoramyyntiä, tai oikeammin myyn kaiken lihan kahdelle asiakkaalle. Eikä minun pojillani vielä kolmi vuotiaina ole teurastukseen asiaa, koska sillon liha painot ovat vasta 150-180kg siitäkin huolimatta, että sukulinjani pitäisi olla aivan huippua. Tuon noin 250kg lihaksikkuuden ne on saavuttaneet vasta 4v - 4,5v jolloin olen ne teuraaksi pistänyt. Myöskin tuntemillani muilla kasvattajilla lihakkuudet on samaa luokkaa.
    Mikä haikkujesi sukulinja mahtaa olla, oletko tuonut sen itse maahan? Kuulostaa vaan liian hyvältä ollakseen totta, kun jo kolmi vuotiaana lihakkuutta löytyy noin paljon. Jos tuo pitää paikkansa, niin silloin tuo rahakin kiertäisi paljon nopeemmin taskuun. Minulla kun on päin vastoin kuin joillakin, jotka tässä ketjussa ovat kirjoitelleet, niin minulla menisi lihaa kaupaksi enemmänkin. Arvolihat menee kaikki jo valmiiksi yhteen ravintolaan ja jauhelihat menee kotiruokaa myyvän firman lihapullien tekoon. Yhtään ei riitä yksityisille asiakkaille, vaikka kysyntää olisi.

    Kuka on puhunut kolmivuotiaista, en ainakaan minä ????


   • Kasvattaja etelästä
    suoramyyjä kirjoitti:

    Onpas sinulla lihaksikkaita poikia. Itse olen kasvattaja ja harjoitan myös suoramyyntiä, tai oikeammin myyn kaiken lihan kahdelle asiakkaalle. Eikä minun pojillani vielä kolmi vuotiaina ole teurastukseen asiaa, koska sillon liha painot ovat vasta 150-180kg siitäkin huolimatta, että sukulinjani pitäisi olla aivan huippua. Tuon noin 250kg lihaksikkuuden ne on saavuttaneet vasta 4v - 4,5v jolloin olen ne teuraaksi pistänyt. Myöskin tuntemillani muilla kasvattajilla lihakkuudet on samaa luokkaa.
    Mikä haikkujesi sukulinja mahtaa olla, oletko tuonut sen itse maahan? Kuulostaa vaan liian hyvältä ollakseen totta, kun jo kolmi vuotiaana lihakkuutta löytyy noin paljon. Jos tuo pitää paikkansa, niin silloin tuo rahakin kiertäisi paljon nopeemmin taskuun. Minulla kun on päin vastoin kuin joillakin, jotka tässä ketjussa ovat kirjoitelleet, niin minulla menisi lihaa kaupaksi enemmänkin. Arvolihat menee kaikki jo valmiiksi yhteen ravintolaan ja jauhelihat menee kotiruokaa myyvän firman lihapullien tekoon. Yhtään ei riitä yksityisille asiakkaille, vaikka kysyntää olisi.

    Valitettavasti muutamilla tiloilla näkee, että sonneille ei anneta ruokaa. Silloin kasvaa vain pää, sarvet ja kivekset. Pahimmissa tapauksissa sonnit ovat jopa nälkiintyneitä.
    Niillä HC tiloilla, joilla halutaan saada kasvua aikaan annetaan D-arvoltaan optimaalista säilörehua kasvaville sonneille. Emoille annetaan sitten se heinäkuun lopussa korjattu rehu. Meillä sonien päiväkasvut 900 g:n tienoilla ilman väkirehua.

    Sukulinjat huippua? Myyjän, sinun vai asiantuntijan mielestä? Sanopa hieman kasvattajanimiä eläintesi takana...

    No mutta se on kohdallasi hyvä juttu, että lihaa menisi enemmänkin myyntiin. Tämähän meillä on useimmilla tilanne. Aloittajan kaltaiset tapaukset ovat sitten se valitettava poikkeus. Aloittaja taitaa olla sama tapaus kuin kirjoitti jokin aika sitten. Voi olla jopa PROVO, koska voivottelee vain, mutta apua ei haluta ottaa vastaan. Harmi. No, lukijat voivat sitten miettiä miten tämä asia oikeasti on.


   • suoramyyjä
    jeemassi kirjoitti:

    Kuka on puhunut kolmivuotiaista, en ainakaan minä ????

    Ilmeisesti väärin käsitys. Sori jos päättelin liikaa. Oletin vain, kun tuo muun rodun kasvattaja koko ajan intti noissa kirjoituksissaan kolme vuotiaista teuraista. Ajattelin jo, että sukulinjamme ei taidakkaan olla mitään erikoisen hyvää sukua, kun painot ovat niin pieniä vielä kolmi vuotiaina. Mutta se täytyy sanoa, että poikkeuksiakin on, meilläkin viime vuoden yksi sonni on jo suurempi kuin edellis vuoden suurin poika. Joten kyllähän sitä tietenkin jotkut kasvaa enemmän kuin toiset, mutta täytyy toivoa että keskiarvokin nousee samassa tahdissa.


   • Tietäväinen...

    Kirjoitit:"Jostain luin tämän kesän nimiin eräästä tilasta, joka oli aikaisemmin suomen suurimpia ja ymmärtääkseni jalostuksessakin suomen eturivin higlandcattle kasvattajia. Mutta siinä jutussa kertoi vaihtaneensa ne huonon kannattavuuden takia anguseihin"

    Highlandtiloja on jo niin paljon, että on aivan luonnollista, että pari on jo lopettanutkin. Tämä mainitsemasi tapaus ei ollut jalostuksessa mikään ihan eturivin tekijä, paremminkin ihan päinvastoin.

    Sitten on toinen tapaus, joka on tarkkaan selostettu 2008 vuosikirjassa. Siinä suurin ongelma oli highlandin sopeutumattomuus pihattoon. Tämä on aivan totta HC tarvitsee tilaa, eikä sitä voi sulkea ahtaaseen ja kuumaan pihattoon. Toinen ongelma oli se, että ensin kasvatettiin eläinten määrää ja sitten aloitettiin vasta markkinointi. Suoramyynnissä pitää ensin löytää markkinat ja vasta sitten laajentaa hommaa. Toisaalta yhdistys on löytänyt muutamia hyviä markkinakanavia, joiden kautta voisi myydä isojakin määriä eläimiä, ellei suoramyynti onnistu/sovellu.


   • Ämmä
    suoramyyjä kirjoitti:

    Onpas sinulla lihaksikkaita poikia. Itse olen kasvattaja ja harjoitan myös suoramyyntiä, tai oikeammin myyn kaiken lihan kahdelle asiakkaalle. Eikä minun pojillani vielä kolmi vuotiaina ole teurastukseen asiaa, koska sillon liha painot ovat vasta 150-180kg siitäkin huolimatta, että sukulinjani pitäisi olla aivan huippua. Tuon noin 250kg lihaksikkuuden ne on saavuttaneet vasta 4v - 4,5v jolloin olen ne teuraaksi pistänyt. Myöskin tuntemillani muilla kasvattajilla lihakkuudet on samaa luokkaa.
    Mikä haikkujesi sukulinja mahtaa olla, oletko tuonut sen itse maahan? Kuulostaa vaan liian hyvältä ollakseen totta, kun jo kolmi vuotiaana lihakkuutta löytyy noin paljon. Jos tuo pitää paikkansa, niin silloin tuo rahakin kiertäisi paljon nopeemmin taskuun. Minulla kun on päin vastoin kuin joillakin, jotka tässä ketjussa ovat kirjoitelleet, niin minulla menisi lihaa kaupaksi enemmänkin. Arvolihat menee kaikki jo valmiiksi yhteen ravintolaan ja jauhelihat menee kotiruokaa myyvän firman lihapullien tekoon. Yhtään ei riitä yksityisille asiakkaille, vaikka kysyntää olisi.

    Onko sonnisi saanut lainkaan kelvollista ruokaa jos kolmevuotiaasta saat lihaa VAIN 150-180 kg? Meillä on piennimmästä kolmivuotiaasta saatu LIHAA (en puhu teuraspainosta) 265 kg ja suurimmasta 297 kg. Rasvat luokassa 2, ruhot luokittuneet O...R-, eläimet ruokittu laadukkaalla säilörehulla (D-arvo noin 68-69) ja kesällä laidun, lisäksi tietysti kivennäinen. Jos kasvava eläin, oli se sitten hieho tai sonni, ruokitaan elokuussa korjatulla säilörehulla ja huonolla laitumella, eläin ei voi mitenkään kasvaa. Se pysyy kyllä hengissä, mutta ei kasva. Kitukasvuisen eläimen tunnistaa suhteettoman isosta päästä ja sarvista verrattuna sen ruhoon. Aikuisten eläinten, niin lehmien kuin sonnienkin, ruokintaa voi muuttaa kortisemmaksi, kun se on kasvanut lähelle aikuiskokoaan. Enkä kasvata eläimiäni väkirehulla, ainoastaan vieroitetut vasikat saavat hiukan (1-2 kg) väkirehua vieroituksesta ensimmäisen laidunkauden alkuun saakka, siitä ettenpäin jatketaan korsirehulla. Hyvin menee, mutta menköön...


   • jeemassi
    Tietäväinen... kirjoitti:

    Kirjoitit:"Jostain luin tämän kesän nimiin eräästä tilasta, joka oli aikaisemmin suomen suurimpia ja ymmärtääkseni jalostuksessakin suomen eturivin higlandcattle kasvattajia. Mutta siinä jutussa kertoi vaihtaneensa ne huonon kannattavuuden takia anguseihin"

    Highlandtiloja on jo niin paljon, että on aivan luonnollista, että pari on jo lopettanutkin. Tämä mainitsemasi tapaus ei ollut jalostuksessa mikään ihan eturivin tekijä, paremminkin ihan päinvastoin.

    Sitten on toinen tapaus, joka on tarkkaan selostettu 2008 vuosikirjassa. Siinä suurin ongelma oli highlandin sopeutumattomuus pihattoon. Tämä on aivan totta HC tarvitsee tilaa, eikä sitä voi sulkea ahtaaseen ja kuumaan pihattoon. Toinen ongelma oli se, että ensin kasvatettiin eläinten määrää ja sitten aloitettiin vasta markkinointi. Suoramyynnissä pitää ensin löytää markkinat ja vasta sitten laajentaa hommaa. Toisaalta yhdistys on löytänyt muutamia hyviä markkinakanavia, joiden kautta voisi myydä isojakin määriä eläimiä, ellei suoramyynti onnistu/sovellu.

    Mielestäni jokaisella on oikeus vaihtaa rotua, miten haluaa ja itseä kannttaakin kehittää tutustumalla myös muihin rotuihin, kyseinen tila toi maahan haikkuja silloin kun niitä meni hyvin kaupaksi, nyt kotimaista kantaa alkaa olla senverran, ettei tuonnille ole enää tarvetta samassa määrin, joten varmaan asiaa on katsottu enempi lihatilin ja omien tilojen toimivuuden ja sopivuuden kannalta.
    Ulkopuolisten tuskin kannattaa alkaa jotain yksittäistä tapausta täällä spekuloimaan.


   • jeemassi
    suoramyyjä kirjoitti:

    Ilmeisesti väärin käsitys. Sori jos päättelin liikaa. Oletin vain, kun tuo muun rodun kasvattaja koko ajan intti noissa kirjoituksissaan kolme vuotiaista teuraista. Ajattelin jo, että sukulinjamme ei taidakkaan olla mitään erikoisen hyvää sukua, kun painot ovat niin pieniä vielä kolmi vuotiaina. Mutta se täytyy sanoa, että poikkeuksiakin on, meilläkin viime vuoden yksi sonni on jo suurempi kuin edellis vuoden suurin poika. Joten kyllähän sitä tietenkin jotkut kasvaa enemmän kuin toiset, mutta täytyy toivoa että keskiarvokin nousee samassa tahdissa.

    No ei se mitään, itse vaan mietin, että mitä järkeä on teurastaa noin pieniä eläimiä ????


   • haikutkin kannattaa
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Et selvästikään ole ymmärtänyt rotujen välisiä ruokinta vaihtoehtojen tutkimuksia, niin kuin eivät juuri muutkaan "haikku uskovaiset".
    Eli mitä tahansa rotua voi ruokkia millä menetelmällä tahansa. Ammattimainen kasvatus tapahtuu aina tietyiltä lähtökohdilta.
    Ensinäkin ruokinta perustuu yleensä ruhon rasvoittumis ominaisuuksiin. Eli pienet rodut(joihin myös hc kuuluu) rasvoittuvat huomattavasti nopeammin kuin isot rodut, jonka vuoksi niitä ruokitaan köyhemmällä ravinnolla ja vähemmän. Mutta sillon kun ne pääsevät vapaasti laitumelle syömään, niin ne syövät ihan yhtälailla kuin muutkin rodut.
    Varsinkin tästä hc-rodusta on sanottu, että se on vaatimaton ravinnon suhteen. Ilmeisesti sinäkin oletat, että se tarkoittaisi sitä, että se nimenomaan syö paljon vähemmän kuin muut rodut. Selvennyksen vuoksi se tarkoittaa nimenomaan sitä, että se tulee toimeen sananmukaisesti VAATIMATTOMAMMALLA ravinnolla, eli esimerkiksi nokkosilla, puitten lehdillä, rikkaruohoilla ja pärjää ilman viljaa. Se ei siis tarkoita ravinnon määrää. Mutta sellaiset taruthan aina tahtovat pysyä pinnalla, joilla kertojia riittää.
    Ja kuten aikaisemmin kerroin, niin olemme naapurini kanssa vertailleet laitumen tarvetta ja ihan yhtä nopeasti sama määrä eläimiä syö laitumen tyhjäksi molemmilla roduilla.. Talvi on ihan eri asia, silloin highlandeille annetaan vähemmän sapuskaa kuin esimerkiksi jollekin muulle rodulle. Mutta jos sapuskaa vaan on tarjolla vapaasti, niin yhtä paljon ne syövät kuin charolaisetkin.

    Hiukan ihmetyttää nuo puheet lihan määristä. Löysin googlettamalla erään vanhan kirjoituksen, jossa mrp nimimerkillä joku kirjoitti, että highlandin ruhosta saa keskimäärin 300kg lihaa ja että teuras prosentti on luokka 70, kuten sinäkin väität. Mutta kuitenkin eräässä mtt tutkimuksessa puhuttiin ihan erilaisesta teuras prosentinsta joka oli 50 paikkeilla. Ja kyllä se ennemminkin sinne 50% kallistuu näitten kyselyittenikin pohjalta. Täytyy sanoa, että on aika ristiriitaista tietoa tarjolla.
    Olen muutamille kasvattajille lähettänyt sähköpostilla tarjouspyynnöt koko ruhosta ja vastauksissa on kerrottu, että ruhoissa on lihaa keskimäärin 150kg ja teuras ikä on keskimäärin 3v. Elikä jos teuraan liha paino on tuota 250-300kg luokkaa, niin silloin eläimenkin on oltava jo vanha 5-6v. jolloin taas puhutaan jo ihan eri asiasta. Silloinhan vasta kasvattaminen on tullut maksamaankin. Myöskin erään mtt tutkimuksen mukaan highland cattle alkaa rasvoittumaan voimakkaasti kolmen ikä vuoden jälkeen, jolloin siin kasvaminen hidastuu huomattavasti ja rasvaisuudesta johtuen lihan hinta on paljon huonompi.
    Tuossa kun katselet highlandin lihan suoramyyntiä harrastavia tiloja, niin ensimmäisenä löydät tällaisen sponsoroidun linkkin erään highlandin lihaa suoramyyvän tilan sivuille http://www.pasuri.fi/lihamyynti.htm. Sivun keski vaiheilta "Highland – pihvilihaa reilusti enemmän" tekstin alla on teksti jossa myydään highlandcattlen puolikasta ruhoa. Siinä on lihaa noin 70kg. Eli kokonaisesta eläimestä lihaa saa siis noin 140kg. Se pitää selvästi yhtä sen kanssa mitä tuttavani teuraitten liha painot ovat olleet. Elikä hänen suurimmissakin ruhoissaan liha painot ovat olleet 170kg paikkeilla. Kyseessä ovat siis olleet 3v. teuraat. Joten ole hyvä ja selitä miten näin suuret paino erot teuraitten liha painoissa ovat mahdollisia, jos todellakin teuraitten ikä on 3v.

    Kyllä ne ostorehuja käyttävät lihakarjan kasvattajatkin ovat harvassa. Yksikään minun tuntemani lihakarjatila ei käytä ostorehuja. Kaikki ovat omavaraisia. Mutta niitäkin tietenkin riittää varsinkin c-arealla, jotka jossain määrin käyttää osto rehujakin. Mutta miltei kaikki ostavat tarvitsemansa viljan, koska sitä ei kannata itse kasvattaa. Viljahan kun ei tällä hetkellä maksa käytännöllisesti katsoen mitään.
    Tuosta lannoittuksesta sen verran, että ne joilla on vähän pinta-alaa suhteessa eläin määrään käyttävät lannoitteita lisänä. Mutta esimerkiksi meillä on pinta-alaa niin paljon suhteessa eläin määrään, että meille riittä paska lannoitteeksi.

    Tuillahan sinäkin kulusi katat, kuten kaikki muutkin maataloutta harjoittavat suomessa.
    Et taaskaan ilmeisesti lukenut edellistä kirjoitustani kunnolla. Kirjoitin siinä, että suoramyyjällä menee myyntitilaan ja pakastimiin halvimmillaankin se 10000€ ja sen investoinnin kuolettaminen vie kymmenen vuoden tulot varsinaisen lihakarjan erotuksella.

    Kuten aikaisemmin sanottu, niin highlanderin kyseessä ollessa suoramyynti on ainoita mahdollisuuksia saada teuraat kaupaksi.

    Tuohon yhdyn täysin. Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.

    Teksti voi jostain paikoin loppua kesken. Tuli kirjoitettua sen verran pitkä pätkä, että joutuu melkein puolet ottamaan pois.

    kyllä resepti on tälle rodulle meillä hyvin yksinkertainen; vapaasti hyvää säilörehua/esikuivattua = 3-3,5v reippaasti ylittyvä 320kg teuraspaino, kaikilla eläimillä ja eri sukulinjoilla. saanto ollut järjestään 70% luokkaa. rasvaa ei ole juurikaan ollut. rehua kuluu 1 paali (120cm) 25 aikuista/vrk. ja aina VAPAASTI. vieroituksessa annetaan lisäksi väkirehua ettei kasvu notkahda. en tiedä ketään kasvattajaa joka rajoittaisi haikkujensa syömistä. millä juuri on eläin ruokittu oikeasti että 3v saatu liha on vain 150kg??? jos sukulinjoista kiinni niin äkkiä vaihtamaan edes sonnia. meillä on teuraseläimet hankittu useilta eri tiloilta 1-2v, eikä vaihtelua ole paljonkaan ollut. kasvatamme myös itse, omat kasvatit on myyty kaikki toistaiseksi pitoon. tilamyymäläämme olemme satsanneet 250€ ja asiakkaat ovat olleet siihen oikein tyytyväisiä, myös me. katoimme kustannuksen ensimmäisellä teurastetulla eläimellä.
    meinaa unohtua sun laskelmista rakennuskustannukset. paljonko se charolaisten pihatto on maksanut? kuten mainitsit, karjankasvatus ei kestä investointeja. meillä ei ole rakennettu mitään, pari lattiaa on valettu vanhoihin rakennuksiin siivouksen helpottamiseksi
    yhtään eläintä ei ole jäänyt myymättä, jotka myyntiin on laitettu. eikä olla käytetty maastullia kertaakaan. jos puhnro on salainen, eläimistä ei ole ilmoituksessa mitään muuta tietoa kuin rotu, niin on jäänyt kyllä soittamatta. ja samaa on miettinyt moni muukin kasvattaja. myynti-ilmoituksiin voisi laittaa jotain syytä miksi juuri ne eläimet kannattaisi ostaa tai edes paikkakunta missä eläimet on.


   • Highland Nainen
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Niin! Väität mitä vaan, niin kyllä ne highladerin kasvattajat ovat harrastelijoita. Vai tiedätkö montakin highlanderin kasvattajaa, jotka myyvät 100 päätä teuraita vuodessa? Se tuo 100 pään myynti olisi muuten ihan mahdotontakin suoramyyntinä. Myöskin se kertoo jotain harrastelijoista, kun yleensä highlanderi kasvattajilta löytyvä emo määrä on reilusti alta kaksikymmentä.
    Sen verran olen päässyt teidän rotuyhdistyksen sivuja eräällä tuttavalla lukemaan, että tiedän minkälaista teidän "suoramyyntinne" on. Siellä jossain seminaarissa oli olut teidän rotunne parhaat suoramyyjät ja niistäkin suurin suoramyyjä myi ainoastaan kymmenen teurasta vuodessa ja niistä sai 1500 - 2000€ eläimeltä. Siis 15000-20000€ vuodessa. Ei siis juuri enempää kuin mitä teurastamo maksaa esimerkiksi charolaisen ruhosta. En siis todellakaan ymmärrä miksi joku edes viitsii leikkiä tuon suoramyynnin kanssa. Tai teidän rodun kyseessä ollessa sehän on melkein pakollista, koska highlanderithan eivät meinaa kelvata teurastamoille ja jos kelpaavat, niin niistä maksettava hinta on pienempi mitä oikeasta lihakarjasta maksettava hinta on.Sehän on siis yksi kärpäsen pieru saharassa, varsinkin kun lasketaan kaikki kulut pois ja otetaan huomioon se, että elukat ovat teuraskypsiä keskimäärin vasta 3v. Eli eipä sillä kukaan itseään voi elättää.
    Itseltäni lähtee vuodessa teuraaksi noin 125 päätä vuodessa ja eläinten kasvu aika on 16,5-18kk. Eikä se minun teurastamolta saama hinta paljoa jää tuosta suoramyynnin hinnasta, enkä kyllä edes viitsisi suoramyynnin vaivaa nähdä noin pienen marginaalin takia.
    Varsinkin kun otetaan huomioon vielä sekin, että kasvatus aika muilla roduilla on puolet lyhyenpi, niin kyllä myöskin sen takia kannattavuus on paljon parempi ja parantunut huomattavasti nyt, kun viljan hinta on romahtanut. Ja ennen kun sanot mitään, niin tiedän että highlandereille ei yleensä syötetä viljaa, mutta eipä tässä meilläkään eläimen koko elinkaaren viljoihin mene montaa kymppiä. Eikä se muuten se teidän viljattomuus myyttinne päde ainakaan kaikkialla. Tuttavani josta aikaisemmin mainitsin, ainakin kasvattaa omia highlandereitansa voimaperäisesti, eli antaa elämille yhtälailla viljaa kuin minäkin.

    Eli tästä voi vetää ainoastaan sellaisen johtopäätöksen, että suoramyynti on vain harrastus.
    Muutenkin vahva mielipiteeni on, että harrastelijoille ei pitäisi maksaa tukia ollenkaan. Tuilla kun pitäisi tukea ainoastaan niitä, jotka ovat päätoimisia ja hankkivat elantonsa maataloudesta. Sellainen hyvä raja voisi olla johdettu liikevaihdosta. Hyvä raja oli 120000€ liikevaihto vuodessa.

    Taitaisipa aika monta muutakin tilaa pudota pelistä :)
    Mahtaa olla juuri se mitä itse saat aikaan.

    Highland sopii oikein hyvin pienelle tilalle. Ei kaikkien tilojen tarvitse olla monen sadan hehtaarin kokoisia. Me pikkutilalliset emme mitenkään uhkaa teitä isoja, joten ota ihan rauhallisesti. Turha tähän on tukipolitiikkaa sotkea. Iso tila saa isot tuet ja pieni tila saa pienen tukipotin. Pinta-ala ja C-alueella eläinmäärä sen ratkaisevat.

    Siellä mainitussa seminaarissa ison yleisön eteen nousivat ne, jotka uskaltavat esiintyä isolle yleisölle. Meidän yhteiset tapaamiset kun keräävät ison joukon kasvattajia ja voinpa sanoa, että meillä on oikein kivaa näissä tapaamisissa. Tuossa seminaarissa vuosi sitten ei tosiaankaan olleet suurimmat myyjät, vaan sinne oli paneeliin koottu erityyppisiä ja eri puolelta maatamme olevia myyjiä, että saatiin kattavasti erilaisia toimintatapoja esille. Aina naurettavaa täällä arvostella, kun ei itse edes ollut paikalla. Höh!

    Se, että joku yksittäinen ymmärtämätön antaa elämilleen viljaa ei ole meidän muiden syy. Omassa myynnissämme kerromme tarkkaan miten teuraat on ruokittu ja siitä pidämme edelleenkin kiinni. Se missä highland kasvattajat voisivat noin yleisesti parantaa olisi sonnien säilörehun hiukan parempi D-arvo. Nyt moni minimoi työmäärän rehunteossa ja menettää siinä sitten hiukan kasvuissa. No kukin tavallaan.

    Highland kasvattajissa on aika iso osa naisia, joille kyseessä on osa-aokainen työ esim. kotiäidin työn ohessa. Monen puoliso käy töissä tilan ulkopuolella ja me emännät sitten kasvatamme karjan ja lapset. Kun työmäärä on tavallista pienempi, niin liikevaihtokin voi jäädä pienemmäksi, mutta silti tilan tulos on hyvä käytettyihin työtunteihin nähden.


   • suoramyyjä
    Kasvattaja etelästä kirjoitti:

    Valitettavasti muutamilla tiloilla näkee, että sonneille ei anneta ruokaa. Silloin kasvaa vain pää, sarvet ja kivekset. Pahimmissa tapauksissa sonnit ovat jopa nälkiintyneitä.
    Niillä HC tiloilla, joilla halutaan saada kasvua aikaan annetaan D-arvoltaan optimaalista säilörehua kasvaville sonneille. Emoille annetaan sitten se heinäkuun lopussa korjattu rehu. Meillä sonien päiväkasvut 900 g:n tienoilla ilman väkirehua.

    Sukulinjat huippua? Myyjän, sinun vai asiantuntijan mielestä? Sanopa hieman kasvattajanimiä eläintesi takana...

    No mutta se on kohdallasi hyvä juttu, että lihaa menisi enemmänkin myyntiin. Tämähän meillä on useimmilla tilanne. Aloittajan kaltaiset tapaukset ovat sitten se valitettava poikkeus. Aloittaja taitaa olla sama tapaus kuin kirjoitti jokin aika sitten. Voi olla jopa PROVO, koska voivottelee vain, mutta apua ei haluta ottaa vastaan. Harmi. No, lukijat voivat sitten miettiä miten tämä asia oikeasti on.

    Ruokintana on talvisin on vapaasti saatava säilörehu ja kivennäiset. Kesäisin laitumile ei anneta lisä ruokintaa. Toki silloinkin kivennäiset ovat vapaasti saatavilla.

    Sukulinjan pitäisi olla oikein hyvää. Alkuperäisten tyttöjen isät oli palkittuja sonneja ja nykyään kaikki emomme ovat alkuperäisten tyttöjen jälkeläisiä. Myöskin siitos sonnit joita olemme käyttänee, ovat oleet hyvä rakenteisia ja luonteisia. Nimiä ei tällaisella palstalla viitsi mainita, mutta yhden siitossonnin olemme tuoneet itse saksasta ja muut ovat olleet suomalaisten kasvattajien siitossonneja.

    En usko että se aloittaja on mitään provoillut. Tunnen itsekin muutamia kasvattajia, jotka syystä tai toisesta, eivät ole saaneet lihan myyntiä onnistumaan ollenkaan. Yhdellä tilalla on selvä mistä homma johtuu. Siellä sekä isäntä että emäntä molemmat ovat niin ujoja, ettei tule mitään. Mutta muutamalla muulla tilalla on arvoitus miksei homma pelaa. Mutta tiedän ainoastaan yhden tilan, joka on vaihtanut rotua kokonaan.


   • veo-jussi
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Niin! Väität mitä vaan, niin kyllä ne highladerin kasvattajat ovat harrastelijoita. Vai tiedätkö montakin highlanderin kasvattajaa, jotka myyvät 100 päätä teuraita vuodessa? Se tuo 100 pään myynti olisi muuten ihan mahdotontakin suoramyyntinä. Myöskin se kertoo jotain harrastelijoista, kun yleensä highlanderi kasvattajilta löytyvä emo määrä on reilusti alta kaksikymmentä.
    Sen verran olen päässyt teidän rotuyhdistyksen sivuja eräällä tuttavalla lukemaan, että tiedän minkälaista teidän "suoramyyntinne" on. Siellä jossain seminaarissa oli olut teidän rotunne parhaat suoramyyjät ja niistäkin suurin suoramyyjä myi ainoastaan kymmenen teurasta vuodessa ja niistä sai 1500 - 2000€ eläimeltä. Siis 15000-20000€ vuodessa. Ei siis juuri enempää kuin mitä teurastamo maksaa esimerkiksi charolaisen ruhosta. En siis todellakaan ymmärrä miksi joku edes viitsii leikkiä tuon suoramyynnin kanssa. Tai teidän rodun kyseessä ollessa sehän on melkein pakollista, koska highlanderithan eivät meinaa kelvata teurastamoille ja jos kelpaavat, niin niistä maksettava hinta on pienempi mitä oikeasta lihakarjasta maksettava hinta on.Sehän on siis yksi kärpäsen pieru saharassa, varsinkin kun lasketaan kaikki kulut pois ja otetaan huomioon se, että elukat ovat teuraskypsiä keskimäärin vasta 3v. Eli eipä sillä kukaan itseään voi elättää.
    Itseltäni lähtee vuodessa teuraaksi noin 125 päätä vuodessa ja eläinten kasvu aika on 16,5-18kk. Eikä se minun teurastamolta saama hinta paljoa jää tuosta suoramyynnin hinnasta, enkä kyllä edes viitsisi suoramyynnin vaivaa nähdä noin pienen marginaalin takia.
    Varsinkin kun otetaan huomioon vielä sekin, että kasvatus aika muilla roduilla on puolet lyhyenpi, niin kyllä myöskin sen takia kannattavuus on paljon parempi ja parantunut huomattavasti nyt, kun viljan hinta on romahtanut. Ja ennen kun sanot mitään, niin tiedän että highlandereille ei yleensä syötetä viljaa, mutta eipä tässä meilläkään eläimen koko elinkaaren viljoihin mene montaa kymppiä. Eikä se muuten se teidän viljattomuus myyttinne päde ainakaan kaikkialla. Tuttavani josta aikaisemmin mainitsin, ainakin kasvattaa omia highlandereitansa voimaperäisesti, eli antaa elämille yhtälailla viljaa kuin minäkin.

    Eli tästä voi vetää ainoastaan sellaisen johtopäätöksen, että suoramyynti on vain harrastus.
    Muutenkin vahva mielipiteeni on, että harrastelijoille ei pitäisi maksaa tukia ollenkaan. Tuilla kun pitäisi tukea ainoastaan niitä, jotka ovat päätoimisia ja hankkivat elantonsa maataloudesta. Sellainen hyvä raja voisi olla johdettu liikevaihdosta. Hyvä raja oli 120000€ liikevaihto vuodessa.

    Sanon vaan senverran, että tuskimpa veronmaksajat alkavat tukemaan maataloutta, jos ehtona on että se menee vain näille herrojen kartanoille, miksi ne jo tarpeeksi vauraita tukisivat ????

    Siinä olen samaa mieltä, että tukia pitää rajusti karsia, on ihan hyvä että maajussit itsekkin tajuavat tukien älyttömyyden ja valtiontalouden tilan, jostakin on pakko karsia.

    Ehdotus joka voisi karsia tälläisen harrastelemisen, olisi tietenkin se, että tuilla olisi katto, johon laskettaisiin kaikki tuet mukaan, sen lisäksi pitäisi olla tuottovaatimus, kuten itsekkin ehdotit.

    Mielestäni sopiva katto voisi olla, että kaikki tuet yhteensä saa olla enintään 20 %:tia liikevaihdosta ja maksimissaan 50 000 euroa, per tila, tämähän suosisi sinun kaltaista tehtotuottajaa, mutta pudottaisi armotta kaikki harrastelijat ulos kuvioista.


   • Kasvattaja etelästä
    suoramyyjä kirjoitti:

    Ruokintana on talvisin on vapaasti saatava säilörehu ja kivennäiset. Kesäisin laitumile ei anneta lisä ruokintaa. Toki silloinkin kivennäiset ovat vapaasti saatavilla.

    Sukulinjan pitäisi olla oikein hyvää. Alkuperäisten tyttöjen isät oli palkittuja sonneja ja nykyään kaikki emomme ovat alkuperäisten tyttöjen jälkeläisiä. Myöskin siitos sonnit joita olemme käyttänee, ovat oleet hyvä rakenteisia ja luonteisia. Nimiä ei tällaisella palstalla viitsi mainita, mutta yhden siitossonnin olemme tuoneet itse saksasta ja muut ovat olleet suomalaisten kasvattajien siitossonneja.

    En usko että se aloittaja on mitään provoillut. Tunnen itsekin muutamia kasvattajia, jotka syystä tai toisesta, eivät ole saaneet lihan myyntiä onnistumaan ollenkaan. Yhdellä tilalla on selvä mistä homma johtuu. Siellä sekä isäntä että emäntä molemmat ovat niin ujoja, ettei tule mitään. Mutta muutamalla muulla tilalla on arvoitus miksei homma pelaa. Mutta tiedän ainoastaan yhden tilan, joka on vaihtanut rotua kokonaan.

    Tuo pelkkä säilörehu ei vielä kerro kaikkea. Aika paljon kuulee tarinoita, miten sonnien(kin) rehu tehdään vasta heinäkuun aikana. Kokeilepa tehdä sonnien rehu niin, että saat lypsylehmille sopivan D-arvon, niin huomaat kyllä kasvussa nopeutumista. Emoillehan tälläistä ei voisi antaa, koska nehän lihoisivat ihan hillittömästi.

    Olen samaa mieltä ajatuksistasi suoramyynnin onnistumisessa. Onnistumiseen on paljonkin niksejä ja tapoja, mutta täällä en niitä paljasta. Yhdistyksen oma foorumi on paikka, jossa parhaat vinkit kerrotaan ja apua annetaan niin paljon kuin vain voidaan ja osataan. Ujous on toki paha este - pitää osata puhua ja tuoda itseään ja tuotteitaan esille. Mutta on olemassa muitakin tapoja, kuin suoramyynti. Näistäkin on ollut tietoa yhdistyksen jäsenkirjeissä ja foorumilla.


   • jörö ja vilkas
    lihankasvattaja kirjoitti:

    Et ilmeisesti lukenut edellistä kirjoitustani ollenkaan.

    Meillä on vuosia vertailtu tämän naapurini kanssa highlanderin ja charolaisen kasvatusta. Ja todellakaan se highlanderi ei syö yhtään sen vähempää kuin charolainenkaan. Myöskin laidunalat meillä ovat yhtä suuret päätä kohti. Eli kyllä kuule se laidunalan pieni tarve puhe on urbaani legendaa jota se teidän rotuyhdistys esittää. Vai väitätkö, että naapurini highlanderit ovat jotain poikkeuksellisia yksilöitä koska syövät ihan yhtälailla kuin meidän charolaisetkin. Hän on myös kokeillut isompiakin määriä laitumille, mutta sitten onkin laitumet olleet hetkessä loppuun kaluttuja. Ettei siitä pienempi ruokaisuudesta ole saatu mitään todisteita todellisuudessa.

    Tuossa muuten kirjoitit, että katekasvuni on huono. Niin meilläkin eläimet saavat ruokansa kesällä laitumilta. Lisäksi niille annetaan noin 1,8kg viljaa päätäkohti päivässä, eikä mitään muuta. Eli vuosi tasolla kuluerä viljasta on päätä kohti huimaavasti reilut 50€. Ja eläimen koko elinkaaren aikana vielä huimemmat noin 80€. Sekö sinun mielestäsi on se huima kulu ero?

    Mutta tuohon yhdyn, että tilalla pitää valita tuotantosuunta mahdollisuuksien puitteissa. Pilvilinnoille ei sijaa ole.

    Aikaisemmissa laskelmissani en ottanut huomioon ollenkaan noita teurastus ja pakkaus kuluja. Olinpas aika huolimaton. No sehän johtuu tietenkin siitä, kun itsellä ei niistä kuluista ole kokemusta. Tämä kuluerähän muuten muuttaa asia huomattavasti. Sinä saat suoramyyden sen 2000€ eli 1709€ ruhosta. Siinä on lihaa pyöreästi 150kg. Elikä lisä kustannuksia teurastuksesta ja paloittelusta kertyy siis noin 240€ ruhosta. Saat siis 1469€ ruholta. Tuohan on todella huono hinta. Sinä teet kovan työn suoramyynnin kanssa, etkä siltikään saa kuin keskimäärin 195€ ruhoa kohti enemmän, kuin mitä minä saan teurastamolta. Mistä siis oikein revit sen huimasti paremman kannattavuuden highlandien kasvattamisessa? Näiden tietojen valossa sitä parempaa kannattavuutta ei todellisuudessa ole olemassa vähääkään, vaan todellisuudessa pitkästä kasvatus ajasta johtuen, kulut ovat suuremmat jopa päätäkin kohti laskien. Myöskin suoramyynnin vaatimat investoinnit - tila suoramyyntiä varten ja pakastimet voi saada halvimmillaan jollain 10000€. Sinun pitää siis pelkästään nuo kulut kuolettaaksesi myydä noin 51ruhoa. Elikä siis seuraavan kymmenen vuoden aikana kaikki mitä saat suoramyyntinä myymistäsi lihoista menee noihin investointeihin.
    Mutta tuosta kirjoituksesta oli rivien välistä luettavissa, että teurastamo maksaisi sinulle yhdestä ruhosta vajaa 500€. Alussa kirjoitit, että saat teurastamolta saman hinnan mitä mikä tahansa muukin sonnin kasvattaja. Sinulla ei ole ilmeisesti alkuunkaan käsitystä mitä teurastamo todellisuudessa maksaa liharotuisesta laadukkaasta ruhosta. Kirjoituksesi mukaan teurastamo maksaa sinulle noin 1,5€ kilolta. Se ei kuule ole lähellekään sitä, mitä yleensä pienetkin sonnin kasvattajat saavat. Kyllä se muitten rotujen kg hinta pyörii siellä pikkusen reilussa 3€.
    Mutta nyt kyllä ymmärrän täysin suoramyyntisi. Saathan silloin ruhosta keskimäärin hiukan yli 6€/kg, elikkä noin nelin kertaisen hinnan. Tosin kulut syövät siitäkin katetta.
    Mutta tässä se taas nähdään, se highlanderin kannattavuus. Highlandin ruhosta maksetaan siis noin puolta vähemmän, mitä muista roduista.
    Tässä jälleen kerran huomaa sen, että highlanderin kasvatus on paljon tuki vetoisenpaa, kuin muitten lihakarjarotujen. Muilla roduilla tukien osuus teurastettuja kiloja kohti on paljon pienempi, pitkälti pitkästä kasvuajasta johtuen.

    Vilja on muuten nykyään niin halpaa, että sitä on paljon kannattavanpaa ostaa, kuin kasvattaa itse.

    Taidat olle melko älykääpiö ????

    Homma menee suunnilleen näin, satakiloinen nauta tarvitsee yhden rehuyksikön elääkseen, isompi eläin siis tarvitsee enempi ja pieni vähempi, siihen on olemassa kaavakin, mutta en sitä nyt löydä tähän hätään.
    Mitä suurempi eläin, sitä enempi kuluttaa elääkseen.


   • Tuula,mäntyharju
    haikutkin kannattaa kirjoitti:

    kyllä resepti on tälle rodulle meillä hyvin yksinkertainen; vapaasti hyvää säilörehua/esikuivattua = 3-3,5v reippaasti ylittyvä 320kg teuraspaino, kaikilla eläimillä ja eri sukulinjoilla. saanto ollut järjestään 70% luokkaa. rasvaa ei ole juurikaan ollut. rehua kuluu 1 paali (120cm) 25 aikuista/vrk. ja aina VAPAASTI. vieroituksessa annetaan lisäksi väkirehua ettei kasvu notkahda. en tiedä ketään kasvattajaa joka rajoittaisi haikkujensa syömistä. millä juuri on eläin ruokittu oikeasti että 3v saatu liha on vain 150kg??? jos sukulinjoista kiinni niin äkkiä vaihtamaan edes sonnia. meillä on teuraseläimet hankittu useilta eri tiloilta 1-2v, eikä vaihtelua ole paljonkaan ollut. kasvatamme myös itse, omat kasvatit on myyty kaikki toistaiseksi pitoon. tilamyymäläämme olemme satsanneet 250€ ja asiakkaat ovat olleet siihen oikein tyytyväisiä, myös me. katoimme kustannuksen ensimmäisellä teurastetulla eläimellä.
    meinaa unohtua sun laskelmista rakennuskustannukset. paljonko se charolaisten pihatto on maksanut? kuten mainitsit, karjankasvatus ei kestä investointeja. meillä ei ole rakennettu mitään, pari lattiaa on valettu vanhoihin rakennuksiin siivouksen helpottamiseksi
    yhtään eläintä ei ole jäänyt myymättä, jotka myyntiin on laitettu. eikä olla käytetty maastullia kertaakaan. jos puhnro on salainen, eläimistä ei ole ilmoituksessa mitään muuta tietoa kuin rotu, niin on jäänyt kyllä soittamatta. ja samaa on miettinyt moni muukin kasvattaja. myynti-ilmoituksiin voisi laittaa jotain syytä miksi juuri ne eläimet kannattaisi ostaa tai edes paikkakunta missä eläimet on.

    Hei!
    Täällä 1 higland, lemmikkien hoitaja. Olen jäänyt eläkkeelle, ja myös yksin, miehen kuoltua! Olisi hyvä jos saisin nämä higland sonnit jonnekin myytyä, ennen syksyä! Ovat Tanskan tuontia, ja olen hakenut ne Eurajoelta. Emot meni
    Helsinkiin, Haltialan tilalle! Jäljellä on 26.06.05 ja 06.07.08, syntyneet sonnit, haluaisin lopettaa karjan, joko teuraaksi tai eloon! Hinta?... Ja jos jotain kiinnostaa, löytyy myöskin 4kpl Laamoja, emo ja isä, sekä 2 poikaa 2, ja 3v. Eikä se vielä mitään, tarjolla on myös shetland poniori, 11v. mustarautiaan kirjava, ainoa Suomessa, isä Englannin ja emä Hollannintuonti, Mustialassa 4kk,ikäisenä champion reserva, Vermo 2v. 2p. ensimmäistä ei jaettu, Eli voitto. \ värkit ja vehkeet! Sivut ehkä googlessa, Koivulan Farmi. Terv. Tuula Hämäläinen. 0405316066, Mäntyharju
    tuula_hamalainen@luukku.com. Kiitos!


   • Tuula hämäläinen
    suoramyyjä kirjoitti:

    Onpas sinulla lihaksikkaita poikia. Itse olen kasvattaja ja harjoitan myös suoramyyntiä, tai oikeammin myyn kaiken lihan kahdelle asiakkaalle. Eikä minun pojillani vielä kolmi vuotiaina ole teurastukseen asiaa, koska sillon liha painot ovat vasta 150-180kg siitäkin huolimatta, että sukulinjani pitäisi olla aivan huippua. Tuon noin 250kg lihaksikkuuden ne on saavuttaneet vasta 4v - 4,5v jolloin olen ne teuraaksi pistänyt. Myöskin tuntemillani muilla kasvattajilla lihakkuudet on samaa luokkaa.
    Mikä haikkujesi sukulinja mahtaa olla, oletko tuonut sen itse maahan? Kuulostaa vaan liian hyvältä ollakseen totta, kun jo kolmi vuotiaana lihakkuutta löytyy noin paljon. Jos tuo pitää paikkansa, niin silloin tuo rahakin kiertäisi paljon nopeemmin taskuun. Minulla kun on päin vastoin kuin joillakin, jotka tässä ketjussa ovat kirjoitelleet, niin minulla menisi lihaa kaupaksi enemmänkin. Arvolihat menee kaikki jo valmiiksi yhteen ravintolaan ja jauhelihat menee kotiruokaa myyvän firman lihapullien tekoon. Yhtään ei riitä yksityisille asiakkaille, vaikka kysyntää olisi.

    Hei!
    Nyt sinua onnisti, minulla on tanskantuonti , sonneja 2kpl, lopetan Hailandien pidon, ja siirryn eläkkeelle! pojat on tosi komeita, synt. v. 05, ja 08. Nuorempi on jo sama kokoinen isänsä kanssa, eli elopaino vaarmaan jotain 500kg luokkaa! Ovat olleet metsä laitumella talven, nuolukivi esikuivattu tuorerehu ja vesi, ei muuta. Tuula Hämäläinen. 0405316066. Sopu hintaan!


   • mitä järkee
    Tuula,mäntyharju kirjoitti:

    Hei!
    Täällä 1 higland, lemmikkien hoitaja. Olen jäänyt eläkkeelle, ja myös yksin, miehen kuoltua! Olisi hyvä jos saisin nämä higland sonnit jonnekin myytyä, ennen syksyä! Ovat Tanskan tuontia, ja olen hakenut ne Eurajoelta. Emot meni
    Helsinkiin, Haltialan tilalle! Jäljellä on 26.06.05 ja 06.07.08, syntyneet sonnit, haluaisin lopettaa karjan, joko teuraaksi tai eloon! Hinta?... Ja jos jotain kiinnostaa, löytyy myöskin 4kpl Laamoja, emo ja isä, sekä 2 poikaa 2, ja 3v. Eikä se vielä mitään, tarjolla on myös shetland poniori, 11v. mustarautiaan kirjava, ainoa Suomessa, isä Englannin ja emä Hollannintuonti, Mustialassa 4kk,ikäisenä champion reserva, Vermo 2v. 2p. ensimmäistä ei jaettu, Eli voitto. \ värkit ja vehkeet! Sivut ehkä googlessa, Koivulan Farmi. Terv. Tuula Hämäläinen. 0405316066, Mäntyharju
    tuula_hamalainen@luukku.com. Kiitos!

    Pikkasen väärän keskustelun jatkeeksi ton myynti ilmoituksen pistit, ei kai tämmösen jankutuksen perusteella kukaan mitään osta.
    Vähän voisi käyttää tota järkeäkin.


   • haikku on ykkönen
    kasvattaja kirjoitti:

    Edelliset painot ym.ovat aivan tuulesta temmattuja taikka nälkkintyneiden teuraiden myyjiltä. Tässä hieman faktaa: Elokuussa teurastettu 3 v 3 kk hc sonni, ruhopaino 380 kg, saatavuusprosentti 76 %. lihaa 285 kg( ruokittu korsirehulla). Koska myymme laadukasta vahärasvaista jauhelihaa, leikataan N2 leikko erilleen mm.makkaranvalmistusta varten. Sitä tuli ko.eläimestä 50 kg. Tätä ei toki myydä asiakkaalle sellaisenaan, vaan jalosteina. (Mikäli joku tuottaja myy puolta ruhoa, ei tuo ns.makkaraleikko kuulu siihen). Koko eläimen lihojen myynnistä jäi käteen 2800 alv 0%. Toki ruho oli hyvä,iso, ja saanto% oli ok. Saanto pyörii siinä 70-77% välillä, nälkiintyneet sitten erikseen, niistä ei omaa kokemusta.

    Mielestäni asia saisi olla loppuun käsitelty, kunnioitetaan toisten tekemisiä, ja jos itse on tyytyväinen omiin homminsa, niin sehän on pääasia, eikö totta!

    Sattumalta tulin tänne käymään ja yllätyin.
    Meillä on harrastettu haikkuja 2000-luvun puolivälistä ja pojat on laitettu teuraaksi 3-4 vuotiaina. Yleensä meillä on ollut liha paino 270-340kg. Viimeisellä reilu kaksi viikkoa sitten teurastetulla 3,5 vuotiaalla haikku pojalla oli liha paino 348kg.
    Sitä vaan tässä ihmettelin,että onko meillä erityisen hyvä suku linja, vai onko meillä eläinten sapuska voimaperäisempää, kun muilla näyttää liha painot olevan noin pieniä. Vai onko tässäkin jalostus tehnyt jo tehtävänsä ja nykyään vaan haikku pojatkin on jo potrempia? Meilläkään ei siis anneta pojille korsirehun lisäksi muuta. Viljaa annetaan ainoastaan vieroituksen aikaan.


   • Kerro firma
    jeemassi kirjoitti:

    No perustellaampa vähän.

    Sanoin saavani haikuistani saman, kuin saavat muutkin sonnikasvattamot sonneistaan, eli normaalin naudanlihan hinnan, sinä saat päälle sitten näitä pihvilisiä, mikäli ruhosi luokittuvat riittävän hyvin.

    Minä ruokin eläimiäni pelkällä korsirehulla, ne on ympärivuoden laitumilla ja syövät talvella näitä AIV palloja.
    Sinä ruokit viljalla tai väkirehulla, saat paremman kasvun mutta kasvu perustuu voimaperäiseen ruokintaan, joten kasvusi kate on huono.

    Charolainen emolehmä tarvitsee noin 1,2 hehtaaria laidunta ja rehualaa / per emo ja vasikka, haikkuja menee samalle alalle noin 3-4 kpl:tta vasikoineen.
    Pienet emot syövät vähempi, joten niitä menee smalle laidunalalle enempi.

    Kun sitten suhteutetaan tämä tosiasia, että lihantuotannossa on lähdettävä liikkeelle siitä, mikä on käytettävä laidunala, joka määrää tuotannon tason, niin haikkujen suurempoi määrä korreloi pienempää lihantuotantoa niin, että lihaa tuleekin suunnilleen saman verran, kuin isommilla roduilla suhteessa, paljonko käytettiin rehua kiloina ja paljonko sillä saatiin lihakiloja aikaiseksi.

    No jos katsotaan lihan suoramyyntitulosta, niin minun sopimuksissani teurastus ja luuttomaksi leikkaus, vakuumin pakkaus maksaa noin 1,6 € kilolta kaikenkaikkiaan kuljetuksineen kun teurastamolle menee mukana myös yksi ruho joka jää niille, joten yhtä teurastettua eläintä kohti myyn teurastamolle samassa kyydissä aina yhden eläimen teuraaksi.
    Saan 330 kg ruhosta senverran, että voi teurastuttaa sillä rahalla kaksi ruhoa omaan käytöön melkein, lihat on vakuumiin pakattuna myyntipakkauksissa.

    Sanoisin, että jos analysoidaan rehuyksiköiden hintaa suhteessa tuotettuihin lihakiloihin, niin ei pienet rodut ole läheskään niin huonoja vaihtoehtoja kuin isot, mutta jos sinulla on omaa viljatuotantoa, niin sitten tilanne muuttuu, ostorehuilla pienet rodut on kannattavampia, kun ne ei tarbitse niitä kasvuunsa.

    Pitää muistaa, että emolehmä tuottaa vain yhden vasikan vuodessa ja sillä vasikan tuotolla kustannetaan koko systeemi, plus tietenkin tuet päälle.

    Nyt puhut paskaa!! Viime viikolla meillä rahtiteurastettiin ja paloiteltiin 380 liha kilon sonni.
    Teurastus maksoi 1,50€/kg ja paloittelu ja pakkaus 1,60€/kg. Eli yhteensä hintaa tuli 3,1€/kg.

    Että jos tosiaan saat teurastuksen paloittelun pakkauksen 1,6€/kg, niin kerro ihmeessä mikä firma tekee niin halvalla. Sittenhän saisin tuostakin sonnista 570€ enemmän. Sehän olisi sitten jo hyvää bisnestä.


  • kyytöt mietinnässä

   Samaa kuullu. Soittelin tässä edellisviikolla yhelle tilateurastamolle joka on viitisen vuatta ostanu teuraita meiltä. Äijä siältä sano, että ei osta enää haikkuja teuraaks, kun ei mene enää kaupaks. Tiä sitten mistä johtuu ku ei kauppa enää käy. Tääkin kyseinen tilateurastamo myi aikasemmin melkein kaiken haikun lihan ravintoloihi, mutta nykyään ravintolat kuulemma ostaa mialuummin kyytön lihaa, se maistuu ravintolapäälikköjen mielestä kuulemma paremmalle ja kuulemma ne vertaa sitä kobeen. Ravintolat kun mialuummin kuulemma myy kaikellaisia erikoisuuksia, niin tää haikun liha oli kuulemma käyny jo liian tavalliseks lihaks. Teurastamon omistaja sanokin, että alkas kasvattaa kyyttöjä lihoiks. Menekkiä olis nykyään rajattomasti ja ruhosta sais paremman hinnankin. No siinäki tiätysti homma heti muuttus, kun kasvatus lisääntys. Oli tää haikunki kasvatus alkuun hyvää hommaa, kun eläimiä oli suoamessa viä nii vähän, että sitä pidettii eksoottisena lihana.

   • Kokenut man

    Sarjassa kuin biisoni,strutsi,alpakka,turkistarhaus y.m. Aluksi on menekkiä,mut kun eksoottisuus häviää,niin arki koittaa
    Edellämainituilla elikoilla pärjäävät ne jotka tuovat niitä maahan ja välittävät niitä.
    Lihakarjan kasvatus yleensäkin on aika huonoa hommaa.Ei siedä tilalla olla paljon velkaa.Tekstistäsi saa sen käsityksen ettei sulla ole kaikki osaalueet tilanpidossa hallinnassa.M.M. yrittäjäriski?
    Ja tiesithän jo aloittaessasi että higlandit ovat harrastuskarjaa.Harrastus maksaa , aina.
    Tee analyysi tilan tilanteesta ammattilaisen kera,ja mene palkkatöihin,jos pystyt.


   • kyytöt mietinnässä
    Kokenut man kirjoitti:

    Sarjassa kuin biisoni,strutsi,alpakka,turkistarhaus y.m. Aluksi on menekkiä,mut kun eksoottisuus häviää,niin arki koittaa
    Edellämainituilla elikoilla pärjäävät ne jotka tuovat niitä maahan ja välittävät niitä.
    Lihakarjan kasvatus yleensäkin on aika huonoa hommaa.Ei siedä tilalla olla paljon velkaa.Tekstistäsi saa sen käsityksen ettei sulla ole kaikki osaalueet tilanpidossa hallinnassa.M.M. yrittäjäriski?
    Ja tiesithän jo aloittaessasi että higlandit ovat harrastuskarjaa.Harrastus maksaa , aina.
    Tee analyysi tilan tilanteesta ammattilaisen kera,ja mene palkkatöihin,jos pystyt.

    Nyt et oikei ymmärtäny. Kute mä sanoin, nii aikasemmin näillä haikuilla pärjäs iha hyvin. Lihasta sai hyvää hintaa ja meni kaupaks. Mutta tää muutos on tapahtunu ny sanotaanko vajaa vuaden sisällä.
    Muutenkin tää on mulle ihan tyätä eikä harrastus. Jos tää tilanne tulee tällasena pysymään, nii yks vaihtoehto on alkaa nupouttaa eläimet, sitten isommakkin teurastamot hualii. Sitte vaihtoehtona vois tiätenki olla se, että hankkis jonku muun sonni vaikka limousinen, nii rotu sitten pikku hiljaa vaihtuis. Siinä tiätty menis aikaa, ku meilläkin on kuitenki reilu 60 emoo.
    Mun miälestä ei muuten ole mitää järkee käyttää tollasia konsultteja varsinkaa näi vanhemmite kun velakkin on jo aikoja sitte maksettu. Eikä kukaa enää tällasta 56 vuatiasta ukkoo töihin ottais ja kyllä mulla siks toiseks tossa riittäs hommia vaikka pelkästää viljaa alkasin kasvattaan tossa 117 hehtaarilla.


   • jeemassi
    kyytöt mietinnässä kirjoitti:

    Nyt et oikei ymmärtäny. Kute mä sanoin, nii aikasemmin näillä haikuilla pärjäs iha hyvin. Lihasta sai hyvää hintaa ja meni kaupaks. Mutta tää muutos on tapahtunu ny sanotaanko vajaa vuaden sisällä.
    Muutenkin tää on mulle ihan tyätä eikä harrastus. Jos tää tilanne tulee tällasena pysymään, nii yks vaihtoehto on alkaa nupouttaa eläimet, sitten isommakkin teurastamot hualii. Sitte vaihtoehtona vois tiätenki olla se, että hankkis jonku muun sonni vaikka limousinen, nii rotu sitten pikku hiljaa vaihtuis. Siinä tiätty menis aikaa, ku meilläkin on kuitenki reilu 60 emoo.
    Mun miälestä ei muuten ole mitää järkee käyttää tollasia konsultteja varsinkaa näi vanhemmite kun velakkin on jo aikoja sitte maksettu. Eikä kukaa enää tällasta 56 vuatiasta ukkoo töihin ottais ja kyllä mulla siks toiseks tossa riittäs hommia vaikka pelkästää viljaa alkasin kasvattaan tossa 117 hehtaarilla.

    Missäspäin Suomea tilasi on.
    Itse en ole kokenut markkinointi ongelmia, enkä muitakaan ongelmia.
    Tosin pääosan teuraista olen myynyt Savo-karjalan lihalle, se maksaa saman kuin muistakin tavallisista sonneita.
    Oma tilani on C-3 alueella.


   • mie vaan-'¨-'¨¨'-
    jeemassi kirjoitti:

    Missäspäin Suomea tilasi on.
    Itse en ole kokenut markkinointi ongelmia, enkä muitakaan ongelmia.
    Tosin pääosan teuraista olen myynyt Savo-karjalan lihalle, se maksaa saman kuin muistakin tavallisista sonneita.
    Oma tilani on C-3 alueella.

    Mulla on haitsuja vain lemmikkeinä muutama. En ole aikonutkaan niitä hävittää. Harmi jos snellman ei ota uusia tuottajia, sillä ne teurastaa haitsuja. Atria ei.Siis meillä on muuta piffikarjaa kyllä. Nämä suloiset karvapäät vain ilopillereinä.


   • Toinen kokenut
    Kokenut man kirjoitti:

    Sarjassa kuin biisoni,strutsi,alpakka,turkistarhaus y.m. Aluksi on menekkiä,mut kun eksoottisuus häviää,niin arki koittaa
    Edellämainituilla elikoilla pärjäävät ne jotka tuovat niitä maahan ja välittävät niitä.
    Lihakarjan kasvatus yleensäkin on aika huonoa hommaa.Ei siedä tilalla olla paljon velkaa.Tekstistäsi saa sen käsityksen ettei sulla ole kaikki osaalueet tilanpidossa hallinnassa.M.M. yrittäjäriski?
    Ja tiesithän jo aloittaessasi että higlandit ovat harrastuskarjaa.Harrastus maksaa , aina.
    Tee analyysi tilan tilanteesta ammattilaisen kera,ja mene palkkatöihin,jos pystyt.

    Uusimmassa nautalehdessä (Nauta 4 / 2009) oli laaja ja hyvä artikkeli HC rodusta. Kun eri osa-alueet ovat kohdallaan, niin tulosta syntyy. Tuolla tilalla on nimenomaan vaihdettu muista roduista ylämaankarjaan hyvällä menestyksellä. Kun osaaminen, ruokinta yms. on kohdallaan, niin eipä tarvi valitella täällä kohtaloaan....


   • toinen kokenut
    Toinen kokenut kirjoitti:

    Uusimmassa nautalehdessä (Nauta 4 / 2009) oli laaja ja hyvä artikkeli HC rodusta. Kun eri osa-alueet ovat kohdallaan, niin tulosta syntyy. Tuolla tilalla on nimenomaan vaihdettu muista roduista ylämaankarjaan hyvällä menestyksellä. Kun osaaminen, ruokinta yms. on kohdallaan, niin eipä tarvi valitella täällä kohtaloaan....

    uusimmassa KM-vet lehdessä. Ilmeisesti kuitenkin siinä Nauta-lehdessäkin oli juttu, vaan en ole vielä sitä lukenut.
    Sorry muistihäiriö :)


  • kasvattaja

   Ei sitä lihaa tarvitse minään extra erikoisena mainostaakkaan.Kaikki eivät haluakkaan edes mitään liian erikoista,naudanliha sopii vallan mainosti. Riittää että se on hyvää, puhdasta,eettisesti tuotettua,tutulta tuottajalta ja kohtuuhintaan!

   • emännöitsijä

    no, en kyllä ymmärrä, miksi pitää olla niin ärhäkkänä ylämaankarjan kasvattajia kohtaa. jokaisella meistä on omat syynsä, miksi olemme valinneet haikut. meillä se oli se, ettei tarvinnut alkaa investoimaan tuotantorakennukseen-siis pihattoon. jos eläimet kasvaa hitaammin, niin eiköhän se kuittaannu investointien vähyydellä. meillä on menneet hiehot-lehmävasikat hyvin kaupaksi.tällä hetkellä on jo tämän kesän vasikat myyty- vaikkei vielä ole vierotettukaan. mainostettu ei ole muualla , kuin eläinpörssissä yhdistyksen sivuilla. ainakin meilläpäin on ollut kiinnostusta eläimiin. yhteen sonnia ei olla vielä myyty lihoiksi. siitä ja sen kannattavuudesta en voi sanoa mitään. tämän talven nimissä sekin on sitten tehtävä. meidän tapauksessa halusimme lypsykarja lopettamisen jälkeen helppohoitoisen karjan, joka puhdistaisi pellot ts. emme voineet ajatella esim. viljanviljelyä. olemme olleet hommaan tyytyväisiä. tuilla eletään, mutta niin varmasti moni muukin tuottaja. annetaan kaikkien kukkien kukkia. emme mekään ole arvostelemassa teidän päätöksiä. en kyllä tästä suuruuden ihannoinnista ole mitenkään ilahtunut- mutta kelle sopii, niin mikäpäs siinä.


   • jeemassi
    emännöitsijä kirjoitti:

    no, en kyllä ymmärrä, miksi pitää olla niin ärhäkkänä ylämaankarjan kasvattajia kohtaa. jokaisella meistä on omat syynsä, miksi olemme valinneet haikut. meillä se oli se, ettei tarvinnut alkaa investoimaan tuotantorakennukseen-siis pihattoon. jos eläimet kasvaa hitaammin, niin eiköhän se kuittaannu investointien vähyydellä. meillä on menneet hiehot-lehmävasikat hyvin kaupaksi.tällä hetkellä on jo tämän kesän vasikat myyty- vaikkei vielä ole vierotettukaan. mainostettu ei ole muualla , kuin eläinpörssissä yhdistyksen sivuilla. ainakin meilläpäin on ollut kiinnostusta eläimiin. yhteen sonnia ei olla vielä myyty lihoiksi. siitä ja sen kannattavuudesta en voi sanoa mitään. tämän talven nimissä sekin on sitten tehtävä. meidän tapauksessa halusimme lypsykarja lopettamisen jälkeen helppohoitoisen karjan, joka puhdistaisi pellot ts. emme voineet ajatella esim. viljanviljelyä. olemme olleet hommaan tyytyväisiä. tuilla eletään, mutta niin varmasti moni muukin tuottaja. annetaan kaikkien kukkien kukkia. emme mekään ole arvostelemassa teidän päätöksiä. en kyllä tästä suuruuden ihannoinnista ole mitenkään ilahtunut- mutta kelle sopii, niin mikäpäs siinä.

    Tässä olen samaa mieltä, nämä on oikeastaan ihan tilakohtaisia juttuja, mikä kellekkin sopii ja mihin resurssit riittää.


  • Kasvattaja etelästä

   Tässäkin taas pätee se, että joku osaa hommat ja joku ei. Nautarotu ei ole tähän syynä. Nimimerkki ei ilmeisesti kuulu yhdistykseen, koska muuten hän tietäisi parista erinomaisesta myyntikanavasta, joilla on kovaa pulaa lihasta. Voi, voi harmi....

   Jos rajaksi laitetaan esim. 100 emoa, niin kyllä - highlandkasvattajat ovat harrastelijoita. Kaikki. Jos laitetaan rajaksi ammattitaito ja osaaminen, niin sitten kyllä pärjätään vertailussa "ammattilaisten" kanssa. Ei kaikki, mutta eipä pärjää kaikki muidenkaan rotujen kasvattajat. Kaikkilla ei ole satojen hehtaarien tiloja, mutta se ei tee meistä harrastajia. Tämän päivän maataloudessa erilaiset sivutyöt ovat normaali juttu - urakoinnit, tilan ulkopuolella työskenteleminen jne.

   Meillä on ollut tyypillinen teuraspaino 3v. sonnilla reilut 400 ja myytävää lihaa on saatu hiukan päälle 300 kg sisäelimet. Kun keskihinta on ollut noin 13 e/kg, niin myynnistä on saanut hiukan alle 4000 e. Teurastus, leikkaus, pakkaus ja tarkastukset sekä kuljetuskulut vievät noin 1000 e, joten tässä vaiheessa käteen jää se 3000e.

   Mitä taas tulee eloeläinten myyntiin, niin kukaan ei osta säikkyjä, pelokkaita, ihmisiin tottumattomia eläimiä. Ei mistään rodusta. Meillä ei ole ollut pienintäkään ongelmaa myydä laadukkaita ja kesyjä eläimiä. Varauksia aletaan ottaa vastaan keväällä 2010 syntyvistä vasikoista :)

  • Tietäväinen....

   mieluumin myy?

   "Meidän lihaa oli vähän aikaa myytävänä erään tuttavalla, joka myy nimenomaan charolaisen lihaa. Ensimmäinenkään pala ei käynyt kaupaksi, mutta charolaisen liha meni kuin kuumille kiville."

   Luuletko, että se naapuri edes halusi myydä SINUN tuottamaa lihaa. Eiköhän hänellä ollut mielessä lähinnä OMAN lihan myyminen.... Lisäksi hän tuskin osasi edes kertoa miten HC liha poikkeaa charolaisen lihasta.

  • jahvetti moilanen

   HC:t vääjäämättä lisääntyy, mikäli tukiperusteet tai lihanhinta ei muutu, nykysysteemissä rotu on hyvinkin kannattava monilla alueilla.

   Mikäli lihanhinta nousee, niin silloin lihaksikkaammat rodut yleistyy, mikäli tuet laskee, niin naudanlihan tuotanto laskee rajusti.
   Nykysystemissä tuet kompensoi huonoa lihan hintaa, jolloin sellaiset pienet rodut, joiden ylläpito ja ruokinta on edullista ja jotka ei vaadi suuria investointeja, kuten HC ovat jollakin tavalla kannattavia, rotu sopii myös sellaiselle tilalle erittäin hyvin, jossa lihantuotanto ei ole ainoa tuotantosuunta, mitä tilalla harrastetaan.

   • mielipidevaikuttajam

    Samaa mieltä, näillä lihanhinnoilla ei kannata haihatella teuraspainojen kanssa.


  • Highland Nainen

   Sinulle on jo monta kertaa tarjottu tällä palstalla neuvoja ja apua, mutta eipä tunnu kelpaavan. Yhdistys voisi tosiaankin auttaa monellakin tapaa, mutta sinähän et tunnu apua huolivan.

   Tälläisillä yleisillä palstoilla ei voi mitenkään antaa neuvoja nimineen ja yhteystietoineen. Osaksi myös palstan säännöt kieltävät sen (mainoskielto jne)

   Taitaapa olla piloillaan tehty viestiketju jonkun katkeroituneen muun rodun kasvattajan toimesta. Sääli.

  • Avulias auttaja

   Saanko tietää seuraavat jutut, niin voisin auttaa asiassa:

   Mikä tukialue?
   Oletko yhdistyksen jäsen?
   Onko lähistöllä kaupunkeja?
   Mitä olet tehnyt tähän saakka lihan suoramarkkinoimiseksi? Mainonta yms.
   Millä tavoin olet myynyt jauhelihan?
   Millaisen prosessin kokoliha on käynyt läpi teurastuksen ja myynnin välillä?
   Millaisin argumentein olet myynyt lihan asiakkaille?
   Onko tilasi hyvien tieyhteyksien päässä, eli onko mahdollisten asiakkaiden helppo löytää paikalle?
   Onko tilasi ympäristö siisti?
   Oletko halukas myymään lihaa myös tukkuun, vai onko ensisijainen tavoite suoramyynti?
   Millaiset lihahinnat sinulla on ollut?
   Millaista hintaa olet hiehoista pyytänyt?
   Eläintesi sukutaustat? Kantakirjaus?
   Ovatko myytävät hiehot riimukoulutettuja?

   Eiköhän näillä päästä alkuun :)

   • myyntimies ja kappar

    Joo ei niitä lihoja kukaan tule kotoa ostamaan, jos et kellekkään kerro, että sulla on lihaa myynnissä.


  • älynväl'äys

   Mikäli sulla ne haikut vielä on, niin tee näin.

   Osta Agnus sonni, myy kaikki omat sonnit teuraaksi tai elävänä pois.
   Ensikesänä, syntyvät vasikat saavat rodun isänsä mukaan, jätät hiehot itselle uudistukseen ja alat myydä muita teuraaksi.
   Pari vuotta kun menee, niin sinulla karja alkaa vaihtua Agnuksiksi, ostat aina vaan uuden kantakirjasonnin parin vuoden välein.

   Loppuu tämä tyhjä nassutus tästä asiasta, eikä maksa kuin sonnin hinnan.

  • Avulias auttaja

   Viikkoon ei ole aloittajasta kuulunut mitään, eli mitä tästä voimme päätellä. Aloittaja oli provoilija, joka halusi tahallaan mustamaalata HC-rodun mainetta. Toivottavasti menestyt charolaistesi parissa. Kaikkea hyvää :)

  • edelleen highlandeja

   Se 1,5€ kilo hinta teurastuksesta, leikkauksesta pakkaamisesta oli siis pelkkää puhetta. Vai mikset kerro mikä firma tekee hommat yli puolet halvemmalla?

   Minä siis olen aloittaja, enkä ole mikään niin sanottu provoilija. Sattuu vaan olemaan noita töitä enemmän kuin yleensä haikkujen kasvattajilla, että en ehdi täällä kauhean usein poiketa.

   Karja on pääosiltaan vaihtunut limousineksi, mutta kauneimmat ja rakkaimmat haikut ovat ja pysyvät. Myöskin kaikki liha jota itse syömme on ainoastaan omaa haikun lihaa. Enkä aiemminkaan haukkunut rotua muuten kuin taloudellisessa mielessä. Mutta se on vaan ikävä tosiasia, että highlandin lihalle ja elo eläimille ei enää ole sitä kysyntää mikä aikaisemmin oli. Lisäksi lähes kaikki highland tilat joita tiedän, ovat joko vaihtaneet rotua, siirtyneet harrastelijoiksi tai siirtyneet viljanviljelijöiksi. Tosin kukaan heistä ei ole kaikista haikuista luopunut.
   Tuosta lihan menekin vähenemisestä olen monien kanssa keskustellut ja muuan suomen huippukokeista sanoikin, että sitä olisi pitänyt markkinoida muilla ominaisuuksillaan kuin marmoroitumisellaan. Totuushan on, että haikun lihahan ei todellisuudessa marmoroidu vaikka kaikki kasvattajat niin väittävät ja jos niin edelleen väitetään, niin silloin ette tiedä mitä marmoroituminen tarkoittaa. Mutta pahana hän piti myös sitä, että kaikki kasvattajat myyvät entrecoota vaikka se ei sitä todellisuudessa ole. Entrecoota voi sanoa entrecooksi vasta kun se on yli 40 päivää raakakypsytettyä lihaa.
   Näitä edellä mainittuja asioita itsekin aikaisemmin käytin, ennen kuin tämä kyseinen kokki tästä asiasta minua valisti.

   Minun mielestäni tämä ei todellakaan millään tavoin ole mustamaalannut mitään. Olen ainoastaan tuonut julki tämän rodun harrastus ja tuki pohjaisen luonteen. Enkä muuten ole koskaan kuullut suomalaisesta highland tilasta, jonka elanto tulee haikuista. Tiedän kyllä ne isot tilatkin ja tunnen porlammin kartanon, mutta sielläkin rahat tulevat lähinnä muualta ja toista sataa päisestä laumasta tulevien tulojen osuus taitaa olla kuitenkin vain prosenttien luokkaa heidän tuloistaan. Joten kyllä ne suuretkin karjat ovat ennemminkin harrastus karjoja.

   • onhan se noinkin

    Varmaan olet asioita punninut noin, kun olet toiseen rotuun päätynyt ...
    Eihän siinä mitään, jos se sinulle paremmin sopii, niin mikäs siinä.

    Se on totta, että elo-eläinten hinnat on laskeneet, mutta muisteleppa vähän asioita, ennen maksettiin hiehoille ja lehmille ns. investointitukea, joka oli 50 %:tia hankintahinnasta, eli ostaja sai eläimensä halvemmal kuin nykyään tosiasiassa, myyjälle tilanne on tietenkin toinen.

    Mielestäni hinta on nyt oikea, kyllä hankintahinnan pitää jotenkin olla suhteessa eläimen tuottoon ja jos muita rotuja saa halvemmalla, niin millä sen korkeamman hinnan oikein voi perustella.

    Mitä tukeen tulee, niin siinä mielessä johdat tässäkin asiassa vähän harhaan, että tukihan on aina sama, oli rotu mikä hyvänsä, eli ei hailandille saa senenempää tukea kuin muillekkaan roduille saa, eikä mikään muukaan rotu kannata ilman tukea, eli htä tukiriippuvaisia olle me kaikki ja yhtä paljon saamme tukea, rodusta riippumatta.

    Mitä tulee tohon 1,5 euron kilohintaan, teurastus ja luuttomaksi leikkaus, niin se oli vuonna 2009, eli se oli silloin ton hintasta savo-karjalan lihalla, tosin tuli siihen se alavi päälle, ei onnistu enää, evira pisti Oulun teurastamon kiinni ja eläimet kuljetetaan nyt muualle ja kaikki on toisin, tällä hetkellä minä varaudun maksamaan 2,5 euroa kilolta, eli niin on ajat muuttuneet, kaikki nousee mutta ei tuottajahinta lihalla.

    Mulla näitä on ja mulle tämä rotu sopii, enempi jää katetta maisemanhoidosta, perinnebiotoopeista ja elo-eläinten myynnistä, tukien lisäksi, kuin itse lihasta, mutta sitäkin kyllä myydään kokoajan.


   • marmorikaveri

    Marmaroitumisesta, mikään rotu ei marmaroidu alle kaksivuotiaana, ei edes ne sinun Limusiinit, parhaiten ja nopeimmin marmaroituu Aberdeen Agnus, myös Hereford marmaroituu melkein yhtä hyvin, muilla roduilla marmaroituminen on paljon vähäisempää, johtuu mös siitä, etä ne teurastetaan leensä 16-18 kuukauden iässä.

    Marmaroitumsein tunnistaa sellaisesta valkoisista, vähän niinkin verkkomaisista juovista lihassa, eli ne ovat rasvaa ne juovat, sitä sanotaan marmaroitumiseksi, kun nämä rasvajuovat on siellä lihasyiden välissä.

    Se on sitten eri asia, kuka haluaa hyvin rasvaista lihaa, suutuntumaa se parantaa, mutta rasvalla on huono kaiku mielikuvissa.


   • edelleen highlandeja
    onhan se noinkin kirjoitti:

    Varmaan olet asioita punninut noin, kun olet toiseen rotuun päätynyt ...
    Eihän siinä mitään, jos se sinulle paremmin sopii, niin mikäs siinä.

    Se on totta, että elo-eläinten hinnat on laskeneet, mutta muisteleppa vähän asioita, ennen maksettiin hiehoille ja lehmille ns. investointitukea, joka oli 50 %:tia hankintahinnasta, eli ostaja sai eläimensä halvemmal kuin nykyään tosiasiassa, myyjälle tilanne on tietenkin toinen.

    Mielestäni hinta on nyt oikea, kyllä hankintahinnan pitää jotenkin olla suhteessa eläimen tuottoon ja jos muita rotuja saa halvemmalla, niin millä sen korkeamman hinnan oikein voi perustella.

    Mitä tukeen tulee, niin siinä mielessä johdat tässäkin asiassa vähän harhaan, että tukihan on aina sama, oli rotu mikä hyvänsä, eli ei hailandille saa senenempää tukea kuin muillekkaan roduille saa, eikä mikään muukaan rotu kannata ilman tukea, eli htä tukiriippuvaisia olle me kaikki ja yhtä paljon saamme tukea, rodusta riippumatta.

    Mitä tulee tohon 1,5 euron kilohintaan, teurastus ja luuttomaksi leikkaus, niin se oli vuonna 2009, eli se oli silloin ton hintasta savo-karjalan lihalla, tosin tuli siihen se alavi päälle, ei onnistu enää, evira pisti Oulun teurastamon kiinni ja eläimet kuljetetaan nyt muualle ja kaikki on toisin, tällä hetkellä minä varaudun maksamaan 2,5 euroa kilolta, eli niin on ajat muuttuneet, kaikki nousee mutta ei tuottajahinta lihalla.

    Mulla näitä on ja mulle tämä rotu sopii, enempi jää katetta maisemanhoidosta, perinnebiotoopeista ja elo-eläinten myynnistä, tukien lisäksi, kuin itse lihasta, mutta sitäkin kyllä myydään kokoajan.

    Liharotuisista naudoista haikut tällä hetkellä kaikkein halvin rotu.
    Limousine vasikoitten, hiehojen, emojen ja sonnien hinnat on huomattavasti korkeampia mitä haikkujen on. Olen saanut niistä nyttenkin pikkuisen parempia hintoja mitä sain highlandeista parhaaseen aikaan. Ja mikä parasta kiertoaika on paljon lyhyempi.
    Tuohan on totta, että investointituen poisto laski hintoja.

    Mitä tuohon tukipolitiikkaan tulee, niin tarkoitan tukikoneella sitä, että kaikki muut rodut vaativat jonkinlaisen pihaton, mutta highlandi ei vaadi mitään.
    Meilläkin haikkujen vuoksi ei tarvinnut aitauksien tekemisen ja juoma-astioitten hankinnan lisäksi investoida senttiäkään. Edelleen haikuila käytössä sama metsälaidun talveksi. Näiden vuosien aikana ainoastaan muutama tolppa mennyt poikki ja noin pari kilometriä on joutunut lankoja uusimaan, joten investoinnit ovat äärimmäisen pieniä. Kääntöpuolenahan tuossa on se, että ei tule juuri mitään verovähennyksiä.

    Sen verran korjausta edelliseen kirjoitukseeni, että se entrecoo asia kuulemma koskee kaikkien rotujen suoramyyjiä ei siis pelkästää meidän rotua.

    Tuo mainitsemasi maisemanhoito ja perinnebiotoopit.mikä niissä on ansaintalogiikka? Maksaako sinulle joku laiduntamisesta? Tämä on sellainen asia joka aikoinaan kiinnosti kovastikin ja josta aikoinaan yritin ottaa selvää ja kysyinkin säkylässä sijaitsevalta haikku kasvattajalta asiasta, koska kuulin että nimenomaan maisemalaiduntaminen oli heidän tulonlähteensä. He eivät kommentoineet asiaan mitenkään. Heidän vastauksensa oli lyhyt ja ytimekän "ei kuulu sinulle" ja "mieti itse".
    Sen vuoksi asiasta kyselen, koska meillä päin sijaitsevien perinnebiotooppien ja maisemanhoito kohteiden omistajat pyytävät vuokraa kohteistaan. Siis minä eläinten omistajana en hyötyisi asiasta mitään. Meille aikoinaan tarjottiin 16 ja 24 hehtaarin kohteita, mutta tyrmäsin ne suoralta kädeltä, koska omistaja olisi ottanut tuet ja olisi vielä pitänyt 100€/ha maksaa vuokraakin.


   • edelleen highlandeja
    marmorikaveri kirjoitti:

    Marmaroitumisesta, mikään rotu ei marmaroidu alle kaksivuotiaana, ei edes ne sinun Limusiinit, parhaiten ja nopeimmin marmaroituu Aberdeen Agnus, myös Hereford marmaroituu melkein yhtä hyvin, muilla roduilla marmaroituminen on paljon vähäisempää, johtuu mös siitä, etä ne teurastetaan leensä 16-18 kuukauden iässä.

    Marmaroitumsein tunnistaa sellaisesta valkoisista, vähän niinkin verkkomaisista juovista lihassa, eli ne ovat rasvaa ne juovat, sitä sanotaan marmaroitumiseksi, kun nämä rasvajuovat on siellä lihasyiden välissä.

    Se on sitten eri asia, kuka haluaa hyvin rasvaista lihaa, suutuntumaa se parantaa, mutta rasvalla on huono kaiku mielikuvissa.

    Juuri näinhän minä kirjoitin. Eli haikun liha ei marmoroidu. Mutta juuri tämä marmoroituminen oli aiemmin hyvin yleinen myynti argumentti. Ensimmäiset haikut mekin ostimme juuri sen vuoksi, että se myyjien puheiden mukaan marmoroituu erityisen hyvin.
    Totuushan tässä on se, että meillä kasvatettavista roduista ainoastaan anguksen liha marmoroituu.
    Meidän kasvattaman limousinin liha taas ei pahemmin marmoroidu, mutta on erittäin hienosyistä, joten se on mureaa jo ilman raakakypsytystäkin, tosin 8pv raakakypsytys tekee siitä vielä parempaa ja silloin koko ruholle voi hakea sydänmerkkiä.
    Se että varsinaiseksi tuotanto roduksi valitsimme limousinin emmekä angusta, johtuu ihan siitä että meidän lähellä sijaitsi/see tila joka myös kasvattaa limousineja. Siitä on monia etuja esimerkiksi sonneja vaihdetaan keskenämme. Yhteistyöllä säästöjä kertyy jonkinverran verrattuna yksin puurtamiseen. Nythän vielä tapahtui muutakin positiivista, kun päästiin snelmanin kanssa väleihin. Nyt hiehoistakin maksetaan samaan luokkaan luokittuvan sonnin kanssa samaa hintaa.


   • onhan se noinkin
    edelleen highlandeja kirjoitti:

    Liharotuisista naudoista haikut tällä hetkellä kaikkein halvin rotu.
    Limousine vasikoitten, hiehojen, emojen ja sonnien hinnat on huomattavasti korkeampia mitä haikkujen on. Olen saanut niistä nyttenkin pikkuisen parempia hintoja mitä sain highlandeista parhaaseen aikaan. Ja mikä parasta kiertoaika on paljon lyhyempi.
    Tuohan on totta, että investointituen poisto laski hintoja.

    Mitä tuohon tukipolitiikkaan tulee, niin tarkoitan tukikoneella sitä, että kaikki muut rodut vaativat jonkinlaisen pihaton, mutta highlandi ei vaadi mitään.
    Meilläkin haikkujen vuoksi ei tarvinnut aitauksien tekemisen ja juoma-astioitten hankinnan lisäksi investoida senttiäkään. Edelleen haikuila käytössä sama metsälaidun talveksi. Näiden vuosien aikana ainoastaan muutama tolppa mennyt poikki ja noin pari kilometriä on joutunut lankoja uusimaan, joten investoinnit ovat äärimmäisen pieniä. Kääntöpuolenahan tuossa on se, että ei tule juuri mitään verovähennyksiä.

    Sen verran korjausta edelliseen kirjoitukseeni, että se entrecoo asia kuulemma koskee kaikkien rotujen suoramyyjiä ei siis pelkästää meidän rotua.

    Tuo mainitsemasi maisemanhoito ja perinnebiotoopit.mikä niissä on ansaintalogiikka? Maksaako sinulle joku laiduntamisesta? Tämä on sellainen asia joka aikoinaan kiinnosti kovastikin ja josta aikoinaan yritin ottaa selvää ja kysyinkin säkylässä sijaitsevalta haikku kasvattajalta asiasta, koska kuulin että nimenomaan maisemalaiduntaminen oli heidän tulonlähteensä. He eivät kommentoineet asiaan mitenkään. Heidän vastauksensa oli lyhyt ja ytimekän "ei kuulu sinulle" ja "mieti itse".
    Sen vuoksi asiasta kyselen, koska meillä päin sijaitsevien perinnebiotooppien ja maisemanhoito kohteiden omistajat pyytävät vuokraa kohteistaan. Siis minä eläinten omistajana en hyötyisi asiasta mitään. Meille aikoinaan tarjottiin 16 ja 24 hehtaarin kohteita, mutta tyrmäsin ne suoralta kädeltä, koska omistaja olisi ottanut tuet ja olisi vielä pitänyt 100€/ha maksaa vuokraakin.

    Täällä meilläpäin ympäristökeskus hakee kohteet, neuvottelee maanomistajien kanssa, tekee hoitosuunnitelman ja lähtökohta on heti alusta lähtien se, että minä saan kaikki tuet ja en maksa vuokraa maista, minä vaan toteutan homman jos hakemus menee läpi.

    Vuokrasopimukset tehdään kirjallisena, joten mulle ei tule mitään riskiä hommasta.

    Noista hinnoista vielä, niin ainakin tännepäin on myyty agnuksia noin 600-700 euron kappalehinnalla hiehoja ja nämä minun haikut on lähteneet 1200 euron hinnalla, eli yksi vuotinen hieho, tai alle yksi vuotinen, mikäli on vanhempi niin hinta nousee vähän.
    Alvit tulee päälle sitten vielä molempiin.

    Limusiinin hintaa varmaan nostaa tämä uusi sopimus, jonka Limusiini-osuuskunta teki HK:n kanssa ...
    Muista roduista ei ole kyllä tarkempaa tietoa, muuta kuin se, että sharolainen taitaa olla hiipumassa ainakin täälläpäin ...


   • onhan se noinkin
    edelleen highlandeja kirjoitti:

    Juuri näinhän minä kirjoitin. Eli haikun liha ei marmoroidu. Mutta juuri tämä marmoroituminen oli aiemmin hyvin yleinen myynti argumentti. Ensimmäiset haikut mekin ostimme juuri sen vuoksi, että se myyjien puheiden mukaan marmoroituu erityisen hyvin.
    Totuushan tässä on se, että meillä kasvatettavista roduista ainoastaan anguksen liha marmoroituu.
    Meidän kasvattaman limousinin liha taas ei pahemmin marmoroidu, mutta on erittäin hienosyistä, joten se on mureaa jo ilman raakakypsytystäkin, tosin 8pv raakakypsytys tekee siitä vielä parempaa ja silloin koko ruholle voi hakea sydänmerkkiä.
    Se että varsinaiseksi tuotanto roduksi valitsimme limousinin emmekä angusta, johtuu ihan siitä että meidän lähellä sijaitsi/see tila joka myös kasvattaa limousineja. Siitä on monia etuja esimerkiksi sonneja vaihdetaan keskenämme. Yhteistyöllä säästöjä kertyy jonkinverran verrattuna yksin puurtamiseen. Nythän vielä tapahtui muutakin positiivista, kun päästiin snelmanin kanssa väleihin. Nyt hiehoistakin maksetaan samaan luokkaan luokittuvan sonnin kanssa samaa hintaa.

    Saa nähdä, tuleeko muut teurastamot perässä ja miten muiden rotujen kanssa menetellään myöhemmin, hyvä päänavaus limusiini-osuuskunnalta.


  • pettynyt tuottaja5

   Olipa hyvä, että löysin tämän vanhan topicin.
   Kirjoitin tuossa aiemmin tänään, että epäilen teurastamon ilmoittavan vääriä teuraspainoja. Kyseessä siis haikut.

   Miten tänä päivänä muilla haikun suoramyyjillä menee?

   Itse myyn muutaman sonnin vuodessa suoramyyntinä samoille asiakkaille. Enkä varsinaisen työni vuoksi ehdi pahemmin panostamaan suoramyyntiin.

   Onko siis nykyään jotain parempia myynti kanavia haikun lihalle? Elikä löytyykö ostajia teuraikäisille muista suoramyynti tiloista tai olisiko joku haikun lihaan erikoistunut teurastamo tiedossa? Ei oikein hotsita myydä sonneja teuraaksi, kun siitä teurastamo maksaa vajaan 600€ päältä ja eloon myydessä saa kuitenkin vähintään 1000€!

   • ihmettelen suuresti

    Aika huonoo hintaa olet saanut, meikäläinen on saanut alle vuoden ikäisisätä sonnivasikoista 700 euroo kappale, mutta olen luomussa ja myyny vasikat loppukasvattajille.

    Tänä vuona en ole teuraita myyny, mutta muistelisin hinnan olleen jotain 3-3,5 euron välillä, mitä olen muilta kasvattajilta kyselly tuerashintoja, eli 350 kilon painoselle sonnille pitäisi tulla 1100 euroa hintaa ja alvit päälle, sekä 0,5 euroo luomulisää jos olet luomussa.

    Eihän se kaksinen hinta ole, mutta eihän se ole muillakaan kasvattajilla.

    Minkä ikäisenä oikein teurastat ne, epäilen että teurastat ne alipainoisina, kun hinta on puolta huonompi kuin muilla kasvattajilla.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. TV-lääkäri Pippa Laukka ottaa kantaa kauneusleikkaushuhuihin: "Parikymppisenä olisi ehkä..."

   Pippa Laukka on 51-vuotias ja hyvässä kunnossa. Huhuja Laukan kauneusleikkauksista ja hiuslisäkkeistä on kiirinyt. Laukalla on hyvä vastaus epäilyksii
   Kotimaiset julkkisjuorut
   34
   6468
  2. Hei Ohisalo, poliisi aloittaa yt-neuvottelut

   https://yle.fi/uutiset/3-12117065 Ns. poliisiministeriksi kutsuttavan sisäministerin vihreiden Ohisalon valtakaudella se nyt sitten tapahtui mitä kan
   Maailman menoa
   308
   4514
  3. Sofian uusi miesseuralainen

   Sofialla uusi miesseuralainen kun Stefan Isben kanssa Hangossa ja heppakisoissa, kukahan hän lienee?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   138
   4406
  4. Päätös epäasiallisesta käytöksestä

   otteita uusimmasta pöytäkirjasta: Judoliiton hallituksen tietoon saatetun ja useiden henkilöiden allekirjoittaman aineiston perusteella hallitus on to
   Judo
   69
   1959
  5. Minä vuonna kohtasit hänet ensimmäisen kerran?

   Oliko kohtaaminen duunissa vai siviilissä? Siinähän ne kysymykset tulivatkin. Olkaa siis hyvät ja vastatkaa. Ps. Rohkeimmat voivat kertoa pituutensa
   Ikävä
   107
   1625
  6. Kävikö Martina Tukholmassa ottamassa botoxia otsaansa

   Viimeisessä story kuvassa näkyy aika selvästi pistoskohdat ja kuhmut, ja leuka on ihan ropollinen, täynnä näppyjä. Kyllä on huono iho, sitäkö se viher
   Kotimaiset julkkisjuorut
   121
   1436
  7. Steffu köyhtyi 25 000e

   Sentään puolet vähemmän kuin Niko.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   102
   1318
  8. En minä sinua unohda

   Hyvää huomenta naiselle kauneimmalle! 💛
   Ikävä
   64
   1120
  9. Anteeksi kaikki

   Anteeksi etten ollut veroisesi. Anteeksi että rakastuin. Anteeksi että yritin nähdä. Anteeksi että kirjoitin palstalle. Anteeksi että ajattelin sinua.
   Ikävä
   67
   1098
  10. Onko teillä mitään ajatusta miten ajattelitte

   Edetä tai lähestyä ikävöimäänne ihmistä? Vai onko tämä kirjoittaminen se joka tyydyttää kaikki tarpeet? Ei aikomusta lähestyä mitenkään ?
   Ikävä
   68
   968
  Aihe