50-l taloon salaojitus

50'

Olisiko kokemuksia 50-luvun taloon (n.9x9m)tehtävästä salaojituksesta. Eli perustuksia kiertävä salaojitus olisi tarkoitus toteuttaa kellarikerroksen lievien kosteushaittojen vähentämiseksi. Lähinnä kiinnostaa homman kustannukset, arvioita tuntuu olevan monenlaisia. Käytännön kokemuksia??

7

5136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puupää

      Vaikea sanoa mitä maksaa, riippuu niin paljon tontin mallista eli kuinka monta tuntia joutuu pitämään kaivinkonetta. Muista nyt sitten bitumieristää myös maanvarainen seinä. Äläkä säästä täyttöman laadussa, vittumaista tehdä kaikki kahteen kertaan :-).

    • kokemuksia

      Nyt on vaikea sanoa tämän päivän hinnoista, kun itse teetin homman n.10-15v. sitten. Nykyään on käteviä pieniä kaivinkoneita, jotka mahtuvat työskentelemään ahtaissa paikoissa, eivätkä tuhoa koko tonttia. Nyt täytyy tietää, mihin ne vedet saa laskettua. Huom. sadevesiä ei saa johtaa salaojaan, ellei salaoja laske sadevesiviemäriin tai avo-ojaan. Ja salaojassa pitää myös olla kaatoa 0,5-1,0 cm/m. Salaojan syvyys reilusti alle sokkelin alatason. Rakennuksen joka kulmalle reilut tarkistuskaivot. Salaojan päälle ja alle reilu kerros hiekkaa, josta on hieno aines seulottu pois. Ja ehkä vielä sen päälle suodatinkangas. Muuria ei kannata nykyään enää pietä, koska piki halkeilee ajan myötä kuitenkin ja on työläs tehdä. Nyt kannattaa käyttää sokkelilevyä, josta tässä on yksi linkki.http://www.meltex.fi/pdf/sokkeli.pdf Itse luulin hommaa työlääksi, mutta ei siihen mennyt kuin pari päivää, kun sen hyvin valmistelee. Vaikka kellari on kuiva, niin ei sinne kannata asuintiloja tehdä. Se on kuitenkin maanpinnan alapuolella. Ja jos tulee jotain tulvimisia, niin vahingot ovat suuret. Eli saunat, pesuhuoneet, varastot, autotallit ja askarteluhuoneet ovat sopivia kellaritiloihin.

    • pha

      Salaojat ovat ehdottomat jos pohjaveden pinta nousee perustustasolle. Varmista pihakaivosta missä korkeudess vedenpinta eri vuodenaikoina liikkuu. Kattovesiä tai sitten sokkelin vieressä olevia vesiä ei saa päästää sokkeliin. Jos kellarin seinässä ei ole ulkopuolista vesieristettä se tietysti kannattaa laittaa.
      Jos kosteusongelmat ovat lattian kostumisia jos betonilaatan alta puuttuu eriste,tai väliseinien juurien kostumisia niin siihen eivät salaojat auta. Niitä on kyllä aika vaikea poistaa. Se vaatisi lattian piikkaamisen ja sen alle sepelikerroksen, eristeen ja sitten uuden lattian.
      Jos sitten vanhaa parsitaan olisi lattiapintana käytettävä laattaa ja antaa pienen kosteuden haihtua toimivan ilmanvaihdon kautta pois.

    • T. Ratta

      Itselle kaivettiin muutama vuosi sitten vesijohtoa ja samalla tehtiin myös salaojituksia. Tässä muutama opetus/muisto.

      Jos tilat antavat myöten ota riittävän järeä (oikea)kaivinkonekone ei traktorikaivuria. Kevyellä kalustolla homma pysähtyy ensimmäiseen kunnon kiveen ja piha on joka tapauksessa pilalla käytit kevyttä tai järeää konetta.

      Varaudu siihen, kaivatte vähintään viemärin puhki. Vanhassa talossa putket on voitu vetää miten sattuu. Itse törmäsin viemäriin kahdesti, kun viemäri mutkitteli yllättävästi kiviä väistellessään.

      Kaivuuhomma kannattaa teettää tuntityönä, mutta sovi mitä maksaa hiekka ja etenkin maan poisvienti.

      Hintaa 2 päivän urakalle tuli noin 2500 silloista markkaa. 2 metriä syvää ojaa 20 metriä, kiviä kaatopaikalle 40 m3 ja hiekat tilalle.

    • Puuseppä

      Miksi ryhdyt edes salaojittamaan vanhaa taloa?
      Millaisia kosteushaittoja on OIKEASTI esiintynyt?
      Voisiko niitä kosteushaittoja koittaa ensin korjata esim tehostamalla painovoimaista ilmanvaihtoa vaikkapa huippuimurilla? (Suosittelen)

      Ajatteleppa, miksi se talo pitäisi salaojittaa nyt, kun se on selvinnyt ilman salaojia jo noin 55 vuotta?

      Vanhoissa taloissa EI VOI OLLA vakavia rakennusvirheitä, niistä on jo pelkästään ikä (40-50 vuotta) takeena. Jos vanha talo olisi aivan surkea se ei olisi kestänyt 50 vuotta, eikö totta?

      Ihan ensimmäisesksi kitke kaikki kasvit mukaanlukien nurmikko 80cm etäisyydeltä talonsokkelista, sekin tekee jo ihmeitä.

      Toisin sanoen, älä korjaa liikaa vaan tarpeeksi.

      • 50'

        Kiitos kommenteista. Kosteudet tosiaan pintamittauksissa on vain paikallisia ja suhteellisen lieviä. Ajatus oli toteuttaa lämmintä askartelu/khh tilaa kellariin, joka nyt on tavallaan puolilämmintä tilaa. Tuttu kaveri suositteli vain kiviaineksia käytettäväksi materiaaleissa (luonnollisesti) ja miettimään salaojituksen tarpeellisuutta ylipäänsä. Lievästi kostea ilma ei kai ole = kosteushaitta.


    • Anonyymi

      Edulliseksi tuli salaojitus kun tein itse lapiolla ja kottikärryllä.
      Noin 45m kaivoin sokkelin/anturan viereen ojaa.
      Alkusyvyys noin 40cm ja leveys reilu 1200mm koska siihen syvyyteen tuli routalevyt. Sitten hieman kapeampi loppusyvyys,vsen verran leveää että mahtui työskentelemään lapion kanssa ja kaksi 110mm putkea rinnakkain.
      Alle/sivuille suodatin kangas, siihen putket ja päälle sepeli 6-18mm.
      Ennen pintakerrosta 50x1000x1200 EPS routalevyt ja sen päälle vielä muovi joka peittää levyjen saumat. Pintamateriaali sama sepeli.
      (Routalevyihin kunnon kaato, metrille noin 5-8cm)
      Kolme viikkoa meni. Kaikki maansiirto kottikärryllä kuten myös sepelin siirto, kasa 30m päässä talosta.
      Siistimpi jälki kun ei koneet möyrineet. Hikisiä päiviä ja ihan piesty olo mutta hyvä mieli.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      98
      6927
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2710
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2293
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      84
      1970
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1691
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      7
      1493
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1387
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1304
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1268
    Aihe