Anu Kaipainen

Granaattiomenaa

Onko kukaan teistä lukenut tämän syyskuussa kuolleen taitavan kirjailijan teoksia? Persoonallinen, omaperäinen tyyli. Granaattiomena on minulle SE kirja, josta tulen hänet muistamaan, ja josta olen ikuisesti kiitollinen. Hyvin henkilökohtaiset syyt miksi kirja kolahtaa ja on läheinen.
Harmi, että nämä ei-kaupalliset hienot kirjailijat niin usein jäävät pimentoon. Aivan turhaan. Edes Parnasso ei mielestäni ole huomioinut häntä riittävästi.

8

504

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ..Päivi1

      olen lukenut vuosien mittaan. Pidin Granaattiomenasta, mutta se ei minulle ole kirjailijan teoksista SE kirja..

    • Sipulisaima

      Olen lukenut paljonkin Anu Kaipaista ollessani vuosikymmeniä hänen kustantajansa palveluksessa. Granaattiomenankin olen lukenut ja pitänyt siitä nimenomaan sen äiti-poika-suhteen henon kuvauksen takia. Minua ovat eniten viehättäneet hänen 1970-luvun teoksensa Surupukuinen nainen, Naistentanssit, Kaihoja kukkuvat käet ja Poimisin heliät hiekat. Jos vain löydät niitä divareista, osta ihmeessä. Romaanit sijoittavat nykyasioita historiaan tai vanhan kansantarinan kehyksiin tavalla, joka vaatii täysin erilaista sivistystä kuin mitä nuorella kirjailijapolvella on tarjottavanaan. Sanoisin, että Kaipainen on yksi viime vuosikymmenten suurimmista naiskirjailijoista, Eeva Joenpellon rinnalla.

      • poika ja kahvikuppi

        Eeva Joenpellon rinnalla. Toki. Mutta myös EEVA KILVEN ohella!
        Tarjosin hiljattain muovipussillista kirjoja antikvariaattiin. Kaipaisen Vilulinnut jouduin kiikuttamaan takaisin kotiin, koska oli kirjakerhokirja. Ylipäätänsä olen tehnyt havainnon, että antikvariaatit hyljeksivät ja katsovat nenänvartta pitkin ns. kirjakerhokirjoja, olkoon itse kirja ja kirjailija kuinka arvostettu tahansa.


      • Sipulisaima
        poika ja kahvikuppi kirjoitti:

        Eeva Joenpellon rinnalla. Toki. Mutta myös EEVA KILVEN ohella!
        Tarjosin hiljattain muovipussillista kirjoja antikvariaattiin. Kaipaisen Vilulinnut jouduin kiikuttamaan takaisin kotiin, koska oli kirjakerhokirja. Ylipäätänsä olen tehnyt havainnon, että antikvariaatit hyljeksivät ja katsovat nenänvartta pitkin ns. kirjakerhokirjoja, olkoon itse kirja ja kirjailija kuinka arvostettu tahansa.

        Se on totta, että divarit ottavat nihkeästi entisiä Mitä Suomi lukee -listan kärkikirjailijoitakaan, joita juuri Kilpi, Kaipainen ja Joenpelto edustavat. Olipa Hesarissa taannoin aihetta koskeva juttukin, otsikkona jotain sen tapaista kuin "Eilispäivän listakuningatar on tämän päivän hylkiö". Viime aikoina olenkin vienyt ylimääräiset kirjani lähimmän kirjaston eteisessä olevaan ilmaishyllyyn, josta ne toivon mukaan päätyvät kirjanystävien käsiin. Myös kerrostalomme kellarissa on kirjojen ja lehtien kierrätyshylly.


      • 20007

        Voi, Naistentanssit pitääkin lukea uudestaan


    • Anonyymi

      ITTE PIDÄN ANU KAIPAISESTA JA AINA IHAILLUT TÄTÄ JA JOENPELTOA

    • Anonyymi

      Arkkienkeli Oulussa. Ylioppilasteatterin näytelmänä siellä aikanaan tehtiin. Sain näytellä Agneksen runoilijan osan ja myöhemmin Oriveden opistossa kirjoittajalinjalla, Anu Kaipainen kävi siellä ja sanoi, että: "sinä olit varmaan hyvä Agnes", minkä otin kehuna.

      Tapasin myös hänen, liian aikaisin edesmenneen poikansa Jounin, modernin klassisen musiikin säveltäjänä tunnetun, Tampereella. Tosin hieman viihteellisissä ympyröissä, mutta kuitenkin, eli ennakkoluulottomia, avarakatseisia ihmisiä molemmat.

      Anun kirjoja en voi sanoa lukeneeni, paitsi Arkkienkelin käsikirjoituksena, osin kirjanakin, runollinen, persoonallinen, värikäs kieli, osaava kirjailija, joka taisi jäädä miespuolisten kirjailijoiden varjoon, vaikkei henkilönä ollut mikään hissukka. Naisen rooli oli tuohon aikaan, kun hän kirjojaan kirjoitti, täysin erilainen Suomessa, kuin se on tänä päivänä. Tasa-arvoa ei ole edelleenkään, nyt se naisten osa riippuu enemmän yhteiskuntaluokasta, kun Suomi ei ole enää aito demokratia ja oikeusvaltio.

    • Anonyymi

      Aika hassua, että aikansa myyntitykkiä ja kirjakerhokirjailijaa kuvitellaan nykyisin "ei-kaupalliseksi".

      Kaipaisen kirjat eivät ole minuun kolahtaneet koskaan. Sama pätee moniin muihinkin aikansa suursuosikkeihin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4666
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      274
      2750
    3. 134
      1707
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1401
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1357
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1124
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1077
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1057
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1051
    Aihe