Mitä tekisit toisin?

Mutkamäki

Meillä nyt suunnitteilla kettiöremontti ja vaihtoon menee 8-vuotta vanha liian halvalla ja nopeasti aikoinaan tsuunniteltu keittiö. Nyt siis pohdinnan paikka mitä tehdään toisin kuin edellisellä kerralla. Ainakin tulee mieleen seuraavat asiat:

-ei tasoon upotettua liian pienta allasta vaan "oikea" tiskipöytä kahdella reilulla altaalla
-taatusti riittävästi työpöytätilaa varsinkin lieden ja altaiden ympärille
-alakaapit vedettävin laatikoin, kattiloita ja patoja ei jaksa kaivaa tavallisen kaapin perältä, vedettävä korikin vaatii aina sen toisen liikkeen oven avauksen lisäksi
-riittävästi tilaa jätteille ja eri lajiteltaville kierrätysmateriaaleille
-ovimalli valitaan ajattomaksi, ei viimeisimmän muodin mukaan
-suositaan "oikeita" luonnonmateriaaleja (ei feikkejä =puulta näyttävä muovi), eli puu, kivi, teräs yms.
-valaistus suunnitellaan huolella niin että valoa on siellä missä sitä oikeasti tarvitaan, ei siellä mihin spotteja oli helppo laittaa
-pistorasioita laitetaan niin että taatusti riittää. Koskaan et tiedä mihin haluat jonkun pienen kodinkoneen tulevaisuudessa laittaa

Tässä siis minun listaani. Mitä olet itse huomannut jälkeenpäin virheiksi keittiössäsi?

13

1584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kylmäkkö

      Meillä on keittiön keskellä pyörillä oleva reilunkokoinen saareke, joka on normaalitasoja matalampi. Siinä on kolme laatikkoa ja avohyllyjä. Sille on tila kaapistossa, jonne sen voi halutessaan työntää pois tieltä ( Ei ole tosin paljoa tarvittu, mutta kolossa voi säilyttää IKEA:n näppärää porrasjakkaraa, jota tarvitaan koko ajan keittiössä). Teemme lähes kaikki ruokavalmistelut saarekkeen ääressä -ei tarvitse olla selin muihin. Kaverit laittoivat omaan saarekevaunuunsa vielä osittain kivitason, jolloin sen voi juhlissa ottaa tarjoilupöydäksi, johon voi laskea suoraan kuumiakin astioita.
      Roskisvaunu pitää mielestäni tulla ulos kaapista samalla, kun ovi avataan.
      Varaa uunipelleille ja tarjottimille riittävästi tilaa.
      Tilaa joka kaapiin heti pari ylimääräistä hyllyä, sillä standardien mukaiset välit ovat yleensä turhan isot.
      Sileät ovet on helppo pitää puhtaana. Meillä on koivupinta, jossa lika ei näy kovinkaan helposti.
      Mieti mihin saat mahtumaan keittokirjat ja pyyheliinat.
      Meillä on lautaset ja mukit myös vetolaatikoissa alhaalla, jotta lasten on helppo ottaa niitä.
      Älä laita mikroa liian ylös.
      Kaveri ylistää induktioliettään.

      • Mutkamäki

        Hyviä pointteja tuossa, kiitos! Tuo roskisvaunun tuleminen ulos oven mukana on tosiaan ihan must. Olen todella kyllästynyt aina vetämään sitä vaunua erikseen ulos joka kerta. Samoin nuo ylimääräiset hyllyt olivat hyvä idea, tosin meille tulee varmaan pääosin vetolaatikoita alas. Mutta täytyy tosiaan katsoa että on riittävästi tilaa noille pelleille ja leikkuulaudoille.
        Ja sileät ovet ovat myös hyvä huomio, nykyisissä holvikaariovissa (yök muutenkin...) urat keräävät helposti pölyä ja likaa. Nyt tuleekin varmuudella sileät ja selkeät
        Saareketta ei keittiöömme valitettavasti mahdu. Muuten hyvin suunniteltu saareke olisi varmaan listalla...

        Onko muuten ihmisillä kokemuksia siitä ovatko erilaiset upotetut vetimet tai yläreunassa olevat uravetimet oikeasti toimiva ratkaisu (käytön ja puhtaanapidon kannalta)? Itse jotenkin ajattelisin että perinteisempi reilunkokoinen vedin on kuitenkin käytön kannalta kätevin


    • Joo-oo

      -Älä ota oven mukana aukeaava roskista, se mekanismi hajoaa jossain vaiheessa. Ota ennemmin roskiskaapistoon vetolaatikostomalli.

      -Astianpesukoneen nosto ylös. Mikroa ei yläkaappien tasolle, jos on pientä väkeä talossa.

      -Kodinkoneet integroituna, pysyy paikat puhtaampana, kun ei pääse likaa/pölyä koneiden ja kaapistojen väliin.

      -Induktioliesi on ihan loistava

      • kylmäkkö

        Meillä on toiminut toi oven mukana aukeava roskis nyt 10 vuotta, että en kovasti moittisi. Siinä on kolme suorakaiteen muotoista roskista ja sen puhdistaminenkin on melko helppo juttu, kun pinnat on melko suoria ja vaunun voi irrottaa vain nostamalla mekanismista.


    • Tsuunnittelija

      Tsuunnitttele kuule ihan mitä haluat. "Maailmassa pitää olla ruokaa kaikille, kännykät toimii kaikkialla, kaikilla on asianmukainen palkka..."

      Tee mitä teet, muista laskea hiilijalanjälkesi. Melkein uusi keittiö, ja sä sitten heität sen kaatopaikalle ja teet "paremmin tsuunnitellun".

      Jesh.

      • Mutkamäki

        En todellakaan heitä vanhaa keittiötä kaatopaikalle. Vanhan keittiön kaapit, valaisimet, koneet yms. on myyty ja ne menevät toiselle tarvitsevalle ja ovat käytössä toivottavasti vielä monta vuotta. Ei uuden ostaminen tarkoita sitä että vanha heitetään pois vaan sitä että se kierrätetään järkevästi.


    • Tasmanian tuholainen

      Täytyy sanoa, että olipa sinulla aloittaja samanlainen lista kuin mitä meillä on juuri valmistuvassa talossa (tämä on mökki mukaan lukien kolmas rakennusprojektimme, joten ehkä se on auttanut vaikka ei entisissäkään suuria puutteita ole ollut). Ainoastaan tuota aitojen materiaalien kohtaa emme ottaneet, aiemmin on ollut massiivipuiset ovet, mutta nyt tulee kaikki laminaattina (kestää paremmin aikaa). Tosin 8 vuotta on mielestäni aivan hirveän lyhyt aika, meillä on toisessa talossa 23 vuotta palvellut eikä vieläkään ole remonttia suunnitelmissa, nyt tulee uusi keittiö siis sen takia kun talokin on uusi.

      Ehdottomasti otimme tähänkin, kuten kahteen aiempaankin, ison terästason kahdella isolla altaalla. Ihan ensimmäinen lähtökohta.

      Valoja tulee 4 x loisteputket kaappien alle ja 2 x kattovalot, ei yhtään spotteja.

      Pistorasioita tulee 20, kodinkoneet mukaan lukien. Huomattavan paljon entistä enemmän.

      Jätteille ei sikäli kauheasti tilaa tarvitse, koska eihän niitä voi pitkään haisemassa pitää kuitenkaan.

      Liesituulettimen valinnassa kannattaa varmistaa sallittu asennuskorkeus - toisissa malleissa esim. 65 cm lieden yläpuolella, toisisssa voi riittää 45 senttiäkin.

      Rosteripintoja ei kannata ottaa jos pinta on sitä normaalia, johon jokainen sormenjälki jää. Meillä mikro ja liesituuletin jo aiheuttavat tarpeeksi harmia, vaikka ovat niinkin pieniä pintoja.

    • ideanpoikanen

      Itse laittaisin vain yhden tosi ison altaan, koska käsin tiskataan vain astiat, jotka eivät mahdu koneeseen. Jos ne ei sinne sovi, ei ne sovi tavallisen kokoseen altaaseenkaan ja vedet on aina pitkin ynnä maha märkä:)
      Ja välitilaan jotain muuta kuin pieniä laattoja, joiden saumat pinttyy vaikka miten pyyhkis.
      Komerot joko apteekkarimallia tai vetohyllyillä, niihin menee ihan älyttömästi tavaraa, kun takimmaiseenkin pääsee helposti käsiksi.
      Muuten lista aika sama kuin aloittajalla, laatikostot tosin nostaa hintaa, mutta ovat sen arvoisia.

      Yks mikä oli loistava idea tämmöselle leipovaiselle on työtason alle vaakaan työnnettävä reunallinen leivinlauta, on tarpeeksi iso ja helppo ottaa esille eikä jauhot leviä pitkin pöytiä.

    • Näin on

      Valmiiksi kootut kaapistot. Ennen sitä ota suunnitelijalle aika ja esität mitä haluat. Myyjä/suunnittelija
      todennäköisesti keksii vielä jotain mausteita tuohon esittämääsi kokonaisuuteen.
      Riippumatta siitä, missä päin asustelet, tuo ylläoleva pitää paikkansa. Me aikanaan teimme virheen, kun
      valitsimme halvimman tarjouksen mukaan. Levyosat ja helat tulivat Kalustetukusta. Lopulta niistä tuli tosi
      kaliit, kun osia puuttui ja väittelyn jälkeen niitä lopulta saatiin. Timpurikaverin kanssa meni monta päivää
      kasauksessa ja asentamisessa. Sen jälkeen olen jokaiselle suositellut valmiita laatukaappeja merkkiliikkeestä.
      Tulee lopulta halvin ja paras lopputulos

      • Sirpa Kauppinen

        En suosittele tiskipöydän ympärille puutasoja, sillä vaativat aika ajoin hoitoa pysyäkseen veden pitävinä.

        Halvimmat tasot eivät tule keittiöliikkeistä, vaan Ikean laminaatit ja Bauhausin liimapuulevyt (jotka voi käsitellä esim. Osmo Colorilla). Muuten lista on aina sama:
        - Riittävä valaistus (osassa lampuista on turvavälit, ledit vievät vähän energiaa, mutta osa ledeistä on vielä aika himmeitä).
        - Lieden voi upottaa myös terästiskipöytään. Seitsikko on mittojen mukaan tehty.
        - Reunallinen tiskipöytä varmistaa sen että vesi ei valu lattialle.
        - Upotetut tiskialtaat ovat halpoja, mutta epäkäytännöllisiä (mm. reuna väärässä paikassa keikuttamassa astioita).

        Kysymys: onko mahdollista saada jostain kohtuuhintaisia tiskipöytiä joissa tulppa ei mene kiinni kun iskee raskaan kattilan altaan pohjalle pestäväksi. Nykyisessä tiskialtaassa se on jokakertainen harmittava ominaisuus.


      • keittiö-kirsti
        Sirpa Kauppinen kirjoitti:

        En suosittele tiskipöydän ympärille puutasoja, sillä vaativat aika ajoin hoitoa pysyäkseen veden pitävinä.

        Halvimmat tasot eivät tule keittiöliikkeistä, vaan Ikean laminaatit ja Bauhausin liimapuulevyt (jotka voi käsitellä esim. Osmo Colorilla). Muuten lista on aina sama:
        - Riittävä valaistus (osassa lampuista on turvavälit, ledit vievät vähän energiaa, mutta osa ledeistä on vielä aika himmeitä).
        - Lieden voi upottaa myös terästiskipöytään. Seitsikko on mittojen mukaan tehty.
        - Reunallinen tiskipöytä varmistaa sen että vesi ei valu lattialle.
        - Upotetut tiskialtaat ovat halpoja, mutta epäkäytännöllisiä (mm. reuna väärässä paikassa keikuttamassa astioita).

        Kysymys: onko mahdollista saada jostain kohtuuhintaisia tiskipöytiä joissa tulppa ei mene kiinni kun iskee raskaan kattilan altaan pohjalle pestäväksi. Nykyisessä tiskialtaassa se on jokakertainen harmittava ominaisuus.

        Tämä keittiö ollut meillä nyt myös tuon 8 vuotta ja jos nyt tekisin keittiörempan, valitsisin ilman muuta toisen ovimallin. Meillä on syväänuurretut talonpoikaiskaapit ja kaikki lika juuttuu noihin uurteisiin, joiden puhdistaminen on tosi vaikeeta. Valitsisin ilman muuta sileät ovat.

        Kivitasoa en ottaisi. On kova ja kylmä. Paljon leipovana en kivitasolla voi leipoa, se tappaa kylmyydellään hiivan.

        Kunnon tiskiallas. Sillä pienellä ns. perunankuorimisaltaalla ei tee yhtään mitään.


      • Lämmin kivi
        keittiö-kirsti kirjoitti:

        Tämä keittiö ollut meillä nyt myös tuon 8 vuotta ja jos nyt tekisin keittiörempan, valitsisin ilman muuta toisen ovimallin. Meillä on syväänuurretut talonpoikaiskaapit ja kaikki lika juuttuu noihin uurteisiin, joiden puhdistaminen on tosi vaikeeta. Valitsisin ilman muuta sileät ovat.

        Kivitasoa en ottaisi. On kova ja kylmä. Paljon leipovana en kivitasolla voi leipoa, se tappaa kylmyydellään hiivan.

        Kunnon tiskiallas. Sillä pienellä ns. perunankuorimisaltaalla ei tee yhtään mitään.

        Mistä se kylmyys kivitasoon tulee huoneen lämmössä, ei mistään.
        Kivitaso on paljon leipovallekin erinomainen materiaali.
        Näin on asia.


    • puusepänfirmasta?

      "suositaan "oikeita" luonnonmateriaaleja (ei feikkejä =puulta näyttävä muovi), eli puu, kivi, teräs yms."

      Jos suunnittelet hieman kalliimpaa keittiötä erikoismateriaalein niin "vakiotoimittajat" vetävät sitten näistä kyllä roimaa ylihintaa laatuun nähden.

      Keittiötä kannattaa ehkä kysellä firmoista joilla on kokemusta ja taitoa tehdä hyviä keittiöitä, ei vain toimivuuden vaan myös materiaalien suhteen. "Ei keittiötukkujen" vaan oikeiden puusepänfirmojen valmistamat mittatilauskeittiöt ovat yleensä lähtökohtaisesti paremmista materiaaleista ja huolellisemmin tehtyjä, etkä ole sidottu minkäänlaisiin standardiratkaisuihin, tiettyihin materiaali- ,hela- ja tarviketoimittajiin.

      Erikoistoiveet toteutetaan eivätkä ne välttämättä aina edes maksa ylimääräistä, hintaanhan ei vaikuta se mitä tehdään vaan se, mitä materiaalit ovat ja paljonko toteutukseen menee aikaa.

      Itseäni en tarjoa, tilauskirjat ovat täynnä marraskuulle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      22
      2351
    2. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

      Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
      Maailman menoa
      106
      2260
    3. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      52
      2247
    4. Mihin se sysipska hävisi?

      Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
      Ikävä
      32
      1527
    5. Hajoaako persut kuten 2017?

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen
      Maailman menoa
      238
      1512
    6. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      30
      1446
    7. Kamala uutinen: Henkilö kuoli Tokmannin pihaan Kankaanpäässä- Jäi trukin alle

      IL 9.5.2025 Ihminen kuoli Kankaanpään Tokmannin edustalla perjantaina aamupäivästä. Poliisin mukaan henkilö oli jäänyt
      Kankaanpää
      36
      1402
    8. Mitä uskot sinun

      Ja kaivattusi välillä tulevan tapahtumaan lähiaikoina
      Ikävä
      95
      1161
    9. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      20
      1136
    10. Mitä haluat oikeasti

      Mun ymmärtävän? Sitäkö ettet rakasta ja ole valmis mihinkään?
      Ikävä
      26
      1126
    Aihe