Berninpaimenkoira meille?

bernifani

Hei! Ollaan sitten viimein päätetty meidän perheessä, että hommattaisiin koira ja nyt on tämä rodun valinta sitten vuorossa :) itse olen kovin ihastunut berninpaimenkoiriin ja mitä nyt olen lukenut niin se vaikuttaa melko unelma koiralta ! Haluisin vielä vähän varmistusta muutamaan kysymykseen jos täältä löytyisi sitten apua

1. Meillä ei ole koskaan ollut koiraa, joten ensimmäiseksi tämä tulisi. Sopiiko berni siis ensimmäiseksi koiraksi ja kumpi olisi parempi, uros vai naaras? Uros viehättäisi enemmän, mutta toisaalta narttu olisi helpompi kouluttaa (juoksuajat tosin hirvittää!). Teidän mielipiteenne? Ja siis koulutuksesta huolehtisin minä (olen siis 16-vuotias tyttö) ja pikkusiskoni (14-vuotias). Toki vanhemmat sitten valvoisivat ja veisivät koiraa lenkille, mutta pääasiassa koira olisi meidän vastuullamme. Onko rotua mitenkään vaikea kouluttaa ja sopiiko se meidän "lasten" koulutettavaksi?

2. Koira joutuisi olemaan arkipäivisin 5-8 tuntia yksin kotona, kun vanhemmat ovat töissä ja me nuoriso koulussa. Kestääkö berni tätä? Ja pentuaikana se luultavasti joutuisi olemaan myös melko paljon yksin kotona, mutta yritämme saada pennun joululomalla, että sen kanssa kerkeäisi edes vähän aikaa olla ja totuttelemaan yksin oloon. Mitään erityisiä vinkkejä sitten tähän jos bernin nyt otamme, että miten se olisi paras opettaa olemaan yksin.

3. Olen tosi aktiivinen liikkuja ja haluaisin iltaisin tehdä koiran kanssa neljän kilometrin juoksulenkin. Onko berni siihen sopiva koirarotu, että ihan energisenä lähtee lenkille vielä illalla ja jaksaa hölkkäillä omistajan vierellä? :) (toki siis vasta aikuisena, ei pentuaikana)

4. Kengät ovat lattialla talossamme, joten kiinnostaisi tietää pureskeleeko berni helposti tavaroita. Ja jos pureskelee miten se olisi helpoin saada tavasta irti. Itse ainakin haluaisin, että kengät pysyisivät turvassa vaikka ne lattialle jäisivätkin :) varsinkin jos koira on isokokoinen.

5. Onko berni helppo opettaa kulkemaan hihnassa nätisti. Ei olisi meinaan kiva jos lenkillä yli 40kg koira lähtisi juoksemaan rusakon perässä ja sitä sitten saisi pidellä kiinni kämmenet verillä.! Ja niillä juoksulenkeillä olisi hyvä jos koira hölkkäisi maltillisesti vieressä.

6. Asumme omakotialueella (http://www.hyvinkaakuvat.com/paikkasivut/tanssikallio.htm tämännäköisessä paikassa) ja ihan vähän matkan päästä pihasta menee autotie. Pysyykö koira kiltisiti ulkona auki jos sen kanssa esimerkiksi leikkii vai lähteekö se sitten karkailemaan? Yksin sitä ei tietenkään pihalle jätettäisi, mutta pallon heittely sun muut leikit olisi paljon mukavempi suorittaa ulkona :) Niin ja jos lähtee metsälenkille niin pysyykö koira rinnalla kävelemässä eikä ryntäile pois ;o tosta takaa lähtee meinaan kiva metsälenkki jonne voisi sitten koiran kanssa mennä. Ja miten muuten berni suhteutuu (pentuna ja aikuisena) vastaan tuleviin koriiin (siis lenkillä). Haukkuuko vai aristeleeko? Vai meneekö ihan normaalisti ?

7. Talossamme on kaksikerrosta, joten kiinnostaisi tietää miten berni pärjää rappusten kanssa? Olin lukevinani (siis ei varmaa muistikuvaa todellakaan), että bernillä olisi jotain lonkkavaivoja ja sitä ei saisi pentun hirveästi antaa kulkea rappusia ;o onko tämä siis totta?

8. Bernin turkista en ole huomannut vielä yhtään kommenttia, että minkälaista hoitoa se tarvitsee ;o melko tuuhealta näyttää, mutta ei luultavasti tarvitse trimmata (?). Ja onko karvanlähtöaikaa ja kuinka usein harjataan/pestään ;o (jos on tyhmä kysymys niin älkää repikö hiuksia päästänne)

8. Niin ja vielä vikaksi, suositteletteko berniä meille? Perheessä siis on 2 lasta (minä ja pikkusiskoni), sekä vanhemmat (äiti koirarakas, isä ei oikein välitä). Koiran koko saisi keskikokoisesta suureen, itse olen aivan hulluna isoihin koiriin(

7

2449

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bernilover

      1. Itselläni ei ole nartuista kokemusta, mutta minä valitsin ensimmäiseksi koirakseni berni uroksen ja hyvin on mennyt. Urokset tosiaan ovat jääräpäisempiä kuin nartut, mutta tämäkin on vähän sellainen mielipide kysymys.. Toiset haluavat ehdottomasti nartut ja kestävät niiden juoksut ja toiset taas haluavat uroksen!

      2. Kyllä koiran tulisi pystyä olemaan aikuisena 5-8 tuntia yksin. Meillä koira joutuu olemaan joskus 10 tuntiakin yksikseen kotona, ja ihan hyvin se on sujunut. Pentu on aivan eri asia, ja sille pitää opettaa vähän kerrallaan olemaan yksin. Esim. sisäsiistiksi opettaminen voi vaatia kärsivällisyyttä.. Meidän bernimme oppi vasta 9 kk iässä sisäsiistiksi.

      3. On todellakin! Sisällä berni makoilee suurimman osan ajasta, mutta on heti valmis lenkille kun pyydetään! Ja muutenkin ulkona on aktiivinen, hakee palloa, keppiä yms. tietysti luonteissakin on eroja, toiset ovat laiskempia kuin toiset.

      4. Tähänkin taas sanoisin, että se pureskelu johtuu niin koirasta. Saman rodun koirat toiset pureskelee ja toiset ei. Esim. meidän berni poikamme on hulluina kenkiin eikä vieläkään (1v.) ole lopettanut pureskelua, varsinkin kun on yksin, mutta on myös niitä jotka eivät koskaan koske kenkiin!

      5.Hihnassa kulkeminen vaatii opettelua heti pennusta alkaen ja suosittelen lämpimästi osallistumaan pentukursseille yms. jos sellaisia järjestetään!

      6. Meidän bernimme pysyy kyllä irti pihalla, mutta täytyy sen verran vahtia, ettei ryntää pyöräilijän yms. perään! Ja metsässä tykkää olla irti, pysyttelee koko ajan lähettyvillä. :)

      7. Mieluiten 1 v. ikään berniä ei saisi viedä rappusista. Eikä hyppyyttää jne. Esim. autoon ja rappusissa kannattaa berni nostaa sylissä ja sitten kun et enää jaksa nostella niin voit alkaa varovasti antaa bernin mennä yksin.

      8. Berni ei ole trimmattava rotu. Jos et ole näyttelyihin menossa, niin ihan muutaman kerran vuodessa/tarvittaessa pestään turkki. Tietysti pentuna kannattaa pestä useammin, että tottuu. Harjaus myös esim. viikottain. Ja mitä karvanlähtöön tulee.. niin sitä sitten lähtee!! N. pari kertaa vuodessa oikein kunnolla, kun karva vaihtuu, muuten sitten ihan normaalisti, ei nyt mitään kauheita määriä ;)

      9.Mielestäni berni sopisi teille kyllä ihan hyvin. :) Mutta myös aikuisten on oltava mukana bernin kasvatuksessa!! Minä voisin kyllä ehkä ehdottaa teille nartun hankkimista (ovat vähän pienemmän kokoisiakin), mutta ehdotan kyllä että vierailette ensin jossakin missä näkisitte berniä, sekä uroksia että narttuja, ja aikuisia koiria, eikä niitä suloisia pentuja! :)) Esim. kennelit varmaan ottavat teidät kyllä ilomielin vastaan, jos ovat yhtään asiallisia! Muista vaan sosiaalistaa pentusi hyvin, vie se mukanasi joka paikkaan ja eri tilanteisiin! :)

      Ja vielä, kannattaa lukea sellainen kirja kuin Tuire Kaimio- Pennun kasvatus
      Tuo on todella hyvä kirja, suosittelen!
      Toivottavasti oli jotain apua, nämä oli kuitenkin vain minun mielipiteitäni! Berni on ihana ja suloinen, valloittava ja älykäs koira, suosittelen! :)

      • xcvbnm

        toiselta sivustolta löysin, että bernien turkkia pitäisi pestä 2 viikon välein??


    • He Man

      berni on hienoluonteinen koira joka luonteensa puolesta sopii ekaksi koiraksi, Mutta se vaatii hyvän koulutuksen koska on iso ja vahva. Berni on mieluummin arka kuin rohkea, varsinkin vieraisiin ihmisiin se haluaa tutustua omaan tahtiin, mutta saattaa puolen tunnin päästä istua sylissä, niin berni on maailman suurin sylikoira. Saitte jo yhden vastauksen joka oli hyvä, voin vahvistaa melkein joka kohdan. Esim meidän berni tykkäsi kuljetella kenkiä, aina kun joku tuli kotiin niinse kuljetteli kenkiä innoissaan ympäri taloa, mutta se ei järsinyt eikä pureskellut niitä.

      Mutta lisäisin varoituksen sanan. Bernit eivät ole kovin pitkäikäisiä ja nykyään niissä on jonkin verran enemmän sairauksia kun monella muulla rodulla. Itselläni on ollut kaksi jotka molemmat kuolleet nuorena n. 5-6 vuotta. Lisäksi molempien jalkoja jouduttiin operoimaan.

      Varsinainen lenkkeilijä berni ei ole, se nauttii mieluummin vapaana olemisesta metsissä ja niityillä.
      Berni on vähän hidas oppimaan, mutta muistaa kaiken minkä on oppinut. Lisäksi berni ei halua olla erossa perheestään, vaan on aina siellä missä muutkin.

    • Juu ei

      Hei.

      Syntymästäni asti on aina ollut bernejä talossa, aikuisia pentuja tai molempia.

      1. Ensinnäkin, koiran koulutus ei IKINÄ saisi olla lasten vastuulla. Jos molemmat vanhemmat eivät ole koko sydämestään mukana, koiraa ei (ei ainakaan berniä) kannata ottaa. Koulutus ja vastuu kun kuitenkin ovat vanhempien vastuulla - ainakin jos on ensimmäinen koira kyseessä.

      2. Berni tarvitsee ihmistä, johtajaa, vierelleen. 5-8 h yksinoloa päivisin voi olla liian iso pala bernille, eritoten pennulle! Pentuaikana berni tarvitsee turvaa eli ihmistä joten yksinolo voi johtaa siihen että berni ei opi seurustelemaan ihmisten ja toisten koirien kanssa. Joululoma on lyhyt aika, sinä aikana pentu ei opi yksin oloa, sisäsiisteyttä ym...

      3. Bernistä saa ehkä lenkkikaverin, mutta jos menee bernin ehdoilla niin se tykkää eniten olla irti metsässä ja luonnossa, ja mennä omaan tahtiinsa.

      4. Kenkien pureskelu riippuu paljon koiran luonteesta ja siitä, miten ihminen pystyy pitämään pennun mielen virkeänä. Ja jos pennulle hankitaan 100 lelua niin se ei ehkä aina erota sallittua lelua kengästä..

      5. Pentukurssit ovat oiva tapa opettaa pennulle kulku hihnassa. Tosin ko. opetus on aikaa vaativaa, ja ihmisen pitää olla määrätietoinen - jokaikisellä lenkillä pitää pitää pentu "sivulla", lenkillä ei voi lipsua "no tämän kerran saat vetää minne haluat"-tyyliin.

      6. Berni pysyy pihalla ja suhtautuu vastaan tuleviin koiriin ja ihmisiin niin kuin ihminen sille opettaa. Sama kuin hihnassa kulku - määrätietoisuutta kehiin!

      7. -8. Bernilover on näihin vastannut hyvin. Bernin iho kuivuu jos pesee liian usein.

      9. Jos rehellisiä ollaan, niin en suosittele teidän perheesen berniä. Se on kuitenkin muihin koirarotuihin nähden valtava, ja kannattaisi kokeilla ensin jos teidän perheeseen ja elämäntapoihinne mahtuu koiraa. Berni talossa ei noin vain lähdetä matkoille, eikä kuka vain huoli bernin kokoista koiraa hoiviinsa. Jo kokonsa puolesta ei ole helppoa luopua bernistä ja sijoittaa se uudelleen jos koulutus menee mönkään ja huomaatte että ette pärjää sen kanssa. Vaikka berni on söpö ja yli-ihana, sen kanssa täytyy osata olla ja elää sen mukaan - berni ei aina välttämättä sopeudu teidän mukaan.

      Onnea koiranhankintaan - mihin rotuun päädyttekään!

      • Anonyymi

        Neljän Bernin omistaneena en minäkään teidän perheeseenne berniä suosittele. Itselläni on ollut narttuja ja yksi uros. Näistä uros oli kovin vaativa yksilö. Oppivainen kylläkin mutta myös oman arvonsa tunteva.
        Bernit ovat kaikki yksilöitä ja rodun sisällä siis löytyy montaa eri luonnetta - helppoa ja vaikeata.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neljän Bernin omistaneena en minäkään teidän perheeseenne berniä suosittele. Itselläni on ollut narttuja ja yksi uros. Näistä uros oli kovin vaativa yksilö. Oppivainen kylläkin mutta myös oman arvonsa tunteva.
        Bernit ovat kaikki yksilöitä ja rodun sisällä siis löytyy montaa eri luonnetta - helppoa ja vaikeata.

        Ok, minä en kelpuuta berniä. Ne läkähtyy kesällä, liian raskasrakenne,eikä jaksa lenkkeillä,ihottumat myös ongelma. Syöpään kuulemma menehtyvät nuorina, se näkyy kuolinsyytilastoissa.Rakenteissa paljon ongelmia.

        Koiran pitää olla rakenteeltaan niin kevyt, että se jaksaa juosta ja liikkua vuodenajasta riippumatta.
        Vain tervekroppainen koira liikkuu ja voi hyvin. Kova työ on rotua etsiä, kun monet rodut jaostettu pilalle. Jätit on jalostettu jo liian raskaiksi. Koirat siinä kärsii, kun ihmiset tekee vääriä yhdistelmävalintoja.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5580
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1672
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      206
      1656
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      78
      1102
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1088
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      819
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe