Yläkerran suunnittelu, kuka tekee?

jeedesignjee

Meillä on talo yläkertavarauksella ja nyt on tullut aika laajentaa tuonne ylös. Yläkertaan on suunniteltu alunperin 55 lisätilaneliötä ( kaksi huonetta, aula sekä wc). Alkujaan olimme tehneet mokan, talo on ns. avaimet käteen talo emmekä tajunneet rakennuttaessamme että yläkerran kattotuolit olisivat voineet olla toisellakin tapaa. Nyt sivuseinät on 190 cm kohdalla ja tilaa varsinkin erkkereiden kohdalla on menossa ns. hukkaan. Pystypalkit on 90 cm välein. Ikkunat ovat päädyissä ( toisessa yksi ikkuna, toisessa ranskalainen parveke ja siinä kiinni molemmin puolin ikkunat).
Meillä on lapsimäärä lisääntynyt ja nyt on tilanne on sellainen että tarvitsisimme peräti 4 huonetta yläkertaan, sen vessan ja vielä jonkunlaisen vaatehuoneenkin, vanhasta kun joudumme luopumaan tulevien rappusten takia. Oma pää ei enää riitä tähän suunnitteluun ja tarvitsisimme asiantuntijan joka pystyisi näkemään enemmän kuin me, millaisilla ratkaisulla tämä voisi olla mahdollista. Kattotuolien muutos on liian kallista, katto pitäisi kuulemma aukaista. Lisäksi ilmanvaihtoputkia ja muita putkia menee matalammassa tilassa. Olemme varautuneet kattoikkunoihin. Onko kellään vinkkejä ylipäätään millaisella ammattinimikkeessä kulkee tällaisen tilan suunnittelijat ja mistä heitä etsisi?

4

771

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...taikuria, jos ajatuksena tehdä neljä makuuhuonetta tuohon kapeaan tai leveäpi ullakko kuin se (Kastellin) kolme ja puolimetrinen putkivintti (?), johon alkuperäisessä suunnitelmassa varauduttu. Tosiaan tuon ristikkotyypin muuttaminen leveämmälle ullakkotilalle on "hieman" isompi remppa.

      Jos taas ajattelitte tehdä sen, mitä tehtävissä on, niin tarvittavat kuvat osaa piirtää melkein kuka tahansa rakennuslupakuvia tekevä (arkkitehti, rakennusinsinööri, rakennusmestari ja jopa rakennusassistentti - tosin kaikissa kunnissa ei saa rakennusassistentin kuvilla lupaa).

      • ap

        Taikuria minäkin toivon :) J o s sivuseinät laittaa siihen missä palkit on, on leveys hieman yli 4 m. Mutta tarkoitus on miettiä pystyykö seinät laittamaan kauemmas niin että palkit on näkyvillä tms. Kuten sanoin, erkkerien kohdalla varsinkin hukkatila on ... no surullisen iso. Varastotiloinakin nuo sivut eivät ole hyviä joskin osittain mahdollisia mutta ei auta tähän huonejärjestelyongelmaan. Kolme huonetta yläkertaan kyllä saa mutta ongelmana se neljäs.


      • ap kirjoitti:

        Taikuria minäkin toivon :) J o s sivuseinät laittaa siihen missä palkit on, on leveys hieman yli 4 m. Mutta tarkoitus on miettiä pystyykö seinät laittamaan kauemmas niin että palkit on näkyvillä tms. Kuten sanoin, erkkerien kohdalla varsinkin hukkatila on ... no surullisen iso. Varastotiloinakin nuo sivut eivät ole hyviä joskin osittain mahdollisia mutta ei auta tähän huonejärjestelyongelmaan. Kolme huonetta yläkertaan kyllä saa mutta ongelmana se neljäs.

        ...takaisin, että luulin kyseessä olevaksi putkiullakkotalon (tunnusmerkkinä 3,5 metrin vapaa leveys) - mitä se välttämättä olekaan, jos kerran hiemankaan yli 4 metrinen vapaa tila. Tilanne siis muuttuu jonkin verran - ristikoillekin on paljon tehtävissä paitsi putkiullakon levitys.

        Voi olla, että jopa insinöörit voivat sinua auttaa.

        Jos talo on uudehko, sinulta varmaan löytyy ristikkosuunnitelma, jonka nimiössä on ristikkosuunnittelijan tiedot sekä sen kuvan tunnistetiedot. Siitä vaan soittamaan ristikkosuunnittelijalle ja pyytämään lausuntoa, onko pystysauvan siirto mahdollinen - ja mitä se käytännössä tarkottaisi. Ei tuo mitenkään helppo homma ole, mutta useimmiten mahdollinen jopa ilman katon purkamista.


    • tuunari_mikko

      "tilaa varsinkin erkkereiden kohdalla on menossa ns. hukkaan"

      Erkkereiden kohdalta voisi myös ottaa kattotuolit kokonaan pois, mikäli vahvistetaan rakenteita ympärillä. Näin saataisiin erkkereidenkin kohta hyötykäyttöön.

      Kaiken kaikkiaan tuo kuulostaa sille, että aivan aluksi kannattaa konsultoida jotain rakenne suunnittelijaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      406
      4067
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      136
      2784
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      130
      1928
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1350
    5. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      172
      1239
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      72
      1232
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1232
    8. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      73
      1201
    9. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      53
      1011
    10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      950
    Aihe