Jos ei ole ompelutaitoinen tai ei ehdi ommella itse, on lapsille ostettava vuoden aikana melko paljon vaatteita, kenkiä ym. kuluvia tavaroita. Murrosikäiset ovat vielä "muotitietoisia", että pitäisi saada samaa kuin muilakin. Niinhän se oli meillä jokaisella tuossa iässä. Äiti ja isä kyllä pitivät huolen, että ostoksissa oli jotain järkeä. Käytän lapsilisiä siten, että kerään useamman kuukauden potin ja hankin sitten joko postimyynnistä tai alennuksista. Opiskelusäästöjä ei lapsille kerry, mutta haluan, että lapset ovat asiallisesti ja siististi pukeutuneita.
vaatehankinnat
10
426
Vastaukset
- iso perhe
Niin ja mihin niitä opiskelusäästöjä edes tarvitaan? Meidän esikoinen kirjoitti keväällä, sai heti kesätöitä, jossa jatkaa viikonlopputöissä nyt opiskelujen ohella. Hän opiskelee yliopistossa n. 40 km päässä kotoa. Opintotukea hän saa ruhtinaalliset 55 EUR, siis sen summan, johon vanhempien tulot eivät vaikuta. Silti hän pärjää loistavasti, rahaa on säästössä monta tonnia, vaikka huvitteluakin tulee harrastettua. Äskettäin hän laittoi paperit HOAS:in jonoon, sillä solukämppään pääseminen on pitemmän aikavälin tavoite. Uskon, että hän pärjää hyvin omillaan, vaikka muuttaakin kotoa pois. Kotoa saatu taloudellinen kasvatus kuitenkin loppupeleissä ratkaisee...
Tässä tuli kaksi mielenkiintoista aihetta samaan syssyyn eli vaatteet ja opiskelujen rahoitus.
Ensin niistä vaatteista: Minäkin pidän tärkeänä että lapset ovat , ei vain sään ja askareiden kannalta asiallisesti, vaan myös silmää miellyttävästi pukeutuneita. Uskon, että sillä on merkitystä kasvavan nuoren itsetunnonkin kehittymiselle kun saa myönteistä palautetta olemuksestaan ja kokee itse itsensä persoonansa mukaan pukeutuneeksi.
Vanhimmat lapset minulla ovat jo aikuisia ja heidän pukeutumisensa vaihtelee kovin; Yksi harrastaa korrektia , laadukasta, ajatonta pukeutumista, toinen leikittelee uusimmilla muodilla ja rooliasuja hipovilla viritelmillä (ja rakastaa&hamstraa kenkiä vallan valtavasti), kolmas sitten satsaa erityisesti ekologisuuteen ja niin edelleen. Kukin tavallaan.
Kaikki lapsista osaavat ommella vähintäänkin auttavasti ja kaikki pitävät omien lempivaateliikkeidensä lisäksi myös kirppareilla kiertelystä. Eli itsekin ommellaan ja usein myös ostettuja uusia tai vanhoja vaatteita ”tuunataan” persoonallisemmiksi. Tuo taitaakin olla kaikille isommille lapsille yhteinen asia: Kukaan heistä ei mielellään pukeudu ”ihan kuin muut”, vaan asuissa pitää olla se ”oma” juttu.
Ihan nuorimmat puen minä ja mies jos kohta anoppikin on innokas hankkimaan milloin mitäkin lastenvaatetta ja –asustetta. Erityisesti häntä, muodista ja vaatteista kiinnostunutta naista, kiehtoo tyttöjen mekot. Hänellä ei ollut itsellään tyttölasta koskaan ja naureskeleekin itselleen että hänellä on ”runsaasti tyydyttymättömiä prinsessamekkohappoja.” Perheen nuorimmat tyttäret (4 v ja 12 v) saavat siis tuontuostakin anopilta hänen hankkimiaan viritelmiä, jotka ovat ”sattuneet silmään” milloin missäkin. Ihan prinsessamekkoihin ei sentään ole menty, mutta leggingsien kanssa käytettäviä arkimekkoja meillä riittää.
Joskus on kiva hankkia myös jotain sellaista joka on selkeästi ”muodissa” vaikka itse omassa pukeutumisessa muoteja kavahtaakin. Pojanpojalle tulee hankittua Salama McQueen-tavaroita , koska hän on niin hurahtanut siihen hahmoon. Ja tyttärenpojalle ostan , kun näen tai joskus ompelen nimenomaan rokkityyppisiä ”bändipaitoja” ja goottivaatteita” koska tiedän vanhempiensa mielellään pukevan pojan niin.
Tälle nuorimmaiselle, viime maanantaina syntyneelle prinsessalle olen ostanut ja ommellut retrohenkisiä graafisia asuja. Äitinsä on muotoilija ja pitää nimenomaan selkeistä väreistä joten uskon noille tulevan käyttöä.
”Vaatepaniikit” meillä liittyvät joihinkin isoihin juhliin, jolloin saattaa tuntua kuin kaikki olisivat yhtäkkiä kasvaneet ulos vaikka kengistään (ja pojat puvuistaan). Samoin sesonkien vaihteissa saattaa olla isoja hankintapläjäyksiä, kun ”jokainen” hanska ja lapanen on talven aikana hukannut parinsa. Silloin, kun talossa oli useampia koululaisia niin saattoi myös koulunalkuun liittyä sellainen ”Apua. Mistä kaikille urheilukengät, verrarit,sisätossut,jumppa/uimapuvut?” – vaihe, kun oli paljon kerralla hankittavaa.
Käytetyt vaatteet, joista on kasvettu ulos, lähtevät sitten aikanaan meiltä kiertoon. Kerään kahdesti vuodessa paketit jotka lähtevät Liettuaan yhteen orpokotiin jonka perustamisvaiheissa olimme aikoinaan (90-luvulla) ensimmäisen mieheni kanssa aktiivisesti mukana.
Pikkutyttöjen vaatteita lähtee myös kummitytölle ja teinien vaatteista valitsevat pari tuttavateiniä itselleen mieluiset ennen kuin loppu menee Punaiselle Ristille.
Harrastuksiin kuten ratsastukseen, mäkihyppyyn, jalkapalloon jne liittyvät asut ja kengät (ja välineet) lähtevät meiltä näiden harrastusten kautta tuttuihin perheisiin sitä mukaan kun jäävät meillä pieneksi. Kovin pitkään ei säilytetä mitään, mille ei ole käyttöä.
Vain yksi tai kaksi vaatekappaletta kultakin lapselta odottaa kaapissa heidän aikoinaan mahdollisesti syntyviä omia vauvojaan – höpsö nostalginen ele.Nuo opiskelusäästöt ovat monimutkainen asia, mihin ei mielestäni ole selkeää yhtä ainutta oikeaa vastausta:
Jos perheellä on hyvä taloudellinen tilanne ja mahdollisuus tukea lasta paljon myös taloudellisesti tämän opiskellessa, olisi omalaatuista jättää mahdollisuus käyttämättä ja ”pakottaa” yksi perheenjäsenistä toisenlaiseen elintasoon kuin muut.
Toisaalta en koe että aikuistuneen lapsen elämän rahoittaminen olisi mitenkään automaattisesti tarpeen sille että lapsi pääsisi hyvin elämän alkuun. Hyvin tuntuvat monet pärjäävän ilman apujakin.
Omat lapseni ovat käyneet töissä koulun ohella eikä opiskelujen rahoittaminen/elämän rahoittaminen opiskelujen aikana ole heille siis ollut ylenpalttisen vaikeaa. Tuossa on kuitenkin kysymys vähän onnestakin. Jos töitä ei olisi niin helposti löytynyt ja niiden aikataulu olisi ollut niin helposti sovitettavissa yhteen opiskelujen kanssa, niin tilanne olisi ollut toinen.
Pelkällä opintotuellakin voi varmasti elää, mutta silloin talous olisi niin nafti itse kullakin, että en usko että läheskään yhtä moni voisi yhtä hyvin tai valmistuisi yhtä nopeasti/vastaavin arvosanoin. Toisaalta sellaisiakin on…
Joihinkin isompiin hankintoihin olen opiskelevien lasteni elämässä osallistunut. Teollista muotoilua opiskelevalla on ollut isohkoja prototyyppikustannuksia, esittely-, messu- ja myyntimatkoja ulkomaille. Puusepäksi valmistunut tarvitsi yhdessä vaiheessa (Nuori yrittäjä-projektin tiimoilta) paljon työkaluja omaankin verstaaseensa. Ravintolakokiksi opiskeleva täydensi opintojaan maksullisella bartender-kurssilla jne. Näihin olemme keränneet kolehtia perheen/suvun sisältä siten että kaikki halukkaat ovat osallistuneet kykyjensä mukaan.
Olen osallistunut myös vastaaviin juttuihin joidenkin muiden sukulaislasten osalta aina sen mukaan mikä silloinen oma taloudellinen tilanteeni on ollut.- Ritva64
rahaa noin 100-200 jos aikuistunut lapsi sitä tarvitsee (KOROSTAN JOSKUS) annamme esim kerran puolessa vuodessa mutta hyvin lapset ovat pärjänneet :) Meidän perheen lapset: Kristiina24v Marja23 Jutta 21 Janina20 v Jaakob18v kesällä pidetään lakkiaiset no mutta onhan siihen viellä aikaa) 17v Mirjami 11v Aleksanteri Anton9v Jemina7v
- Anna 35
Ritva64 kirjoitti:
rahaa noin 100-200 jos aikuistunut lapsi sitä tarvitsee (KOROSTAN JOSKUS) annamme esim kerran puolessa vuodessa mutta hyvin lapset ovat pärjänneet :) Meidän perheen lapset: Kristiina24v Marja23 Jutta 21 Janina20 v Jaakob18v kesällä pidetään lakkiaiset no mutta onhan siihen viellä aikaa) 17v Mirjami 11v Aleksanteri Anton9v Jemina7v
kuulla, että ei muutkaan varsinaisesti säästä lasten tulevaisuutta varten. Joku vain arvosteli, kun hankin kaikille jo jouluvaatteita ja kenkiä isolla summalla. Mutta aina noita arvostelijoita on, eikä niitä pitäisi kuunnella. Meillä vanhin on 16-vuotias neiti, joka on ruvennut tuunaamaan tyttökaverinsa kanssa kirpparilta hankkimiaan vaatteita. Ostin ihan hetken mielijohteesta hänelle synttärilahjaksi ompelukoneen.
Kenkien osto 4-vuoden ikäisille kaksostytöille oli kinkkinen juttu, kun ei löytynyt muualta kuin postimyyntiluettelosta. Saa nähdä joutuuko palauttamaan vai ovatko sopivat. Pojille kelpasi hyvin juhlakengät ja ne olisi pitänyt saada heti käyttöön. Lohdutukseksi sitten hankin talvilenkkarit, joiden aika alkaa olla käsillä.
ikuisuusaiheista eli lasten(ja aikuisten farkkujen) hinnoista.
Mikä teillä on kohtuullinen budjetti pökille?
Koetteko, että sopivia on helppo löytää vai meneekö usein hiusten raastamiseksi ennen kuin "ne oikeat" on kullakin perheenjäsenelle kintuissaan?- wilma60
Meillä on edessä shoppailureissu sillä tuntuu että lapset ovat kasvaneet ulos kaikista vaatteistaan. En oikein osaa tilata postimyynnistä sillä haluan sovittaa vaatteita ensin. Lapset ovat sen verran hoikkia että aina etsitään sellaisia farkkuja ja muita housuja joissa on kuminauha vyötäröllä ja jotka voi säätää sopivaksi. Yleensä vaatteista päästään helposti yksimielisyyteen ja lapset hyväksyvät vielä "käytönnölliset" vaatteet. Esikoinen (13v) pukeutuu tosin vain bändi-paitoihin, mustiin farkkuihin tai verkkareihin. Hänen vaateostoksensa ovat tosi helppoja ja osaan ostaa paitoja ilman että hän on mukana. Hän on siinä mielessä erikoinen ettei halua pukeutua samalla tavalla kuin muut. Lapsilisät menee täysin elämiseen joten mitään opiskelurahaa en pysty lapsille säästämään. Uskon ja luotan että opiskelu onnistuu ilman säästöjäkin.
tämän viikon ohjelmassa - niin kovin kuin sitä inhoankin.
Tytär 12 v haluaa uuden puvun joulujuhliin ja farkkujakin hänelle pitäisi katsella...
- retroa on
omia 70-luvun rättejäsi.
ja arvossaan nykyään.
Valitettavasti niitä vain ei tahdo löytyä mistään - ja kun löytyy niin ovat kovin kovin kalliita verrattuna uusiin vaatteisiin.
;-)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik185293MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar1162750- 102294
Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5892025Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1231746Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja701342Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s411319Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill31088Veda uskonto vs. muut uskonnot
Mitenkähän tuo Veda(Krisha)uskonto loppujen lopuksi eroaa muista niin sanotuista ilmoitus uskonnoista? Siinäkin vedotaan3901054Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o641047