Rodunjalostus

koirien puolesta

TV:stä tuli ohjelma, jossa kerrottiin eri koirarotujen synnystä. Ihmisen ja koiran yhteys on alkanut metsästyskumppanuudesta ennen maanviljelyksen kehittymistä. Kivikauden metsästäjälläkin oli koira apunaan.
Koiria on risteytetty ja on saatu erilaisia koirarotuja eri tarkoituksiin metsästys- palvelus- ja seurakoiriksi.
Eri koirarodut ovat vieteiltään ja älykkyydeltään hyvin erilaisia. Kennelit jalostavat koiria ja nyt on tultu jo niin pitkälle, että rotukoirat voivat huonosti. Ihminen on halunnut ja haluaa edelleen jalostaa koirilleen erilaisia piirteitä, siitä on seurannut, että monet rodut voivat todella surkeasti. Toisilla roduilla on hengitysvaikeuksia, kun halutaan aina vain tietynnäköisiä kuonotyyppejä, toisilla on heikko sydän, on diabetesta, epilepsiaa ja allergiaa... Rotukoiran pitää olla tietyn näköinen. Tuskin koira itse haluaa olla mannekiinina koiranäyttelyssä, sen ulkonäköä jalostetaan edelleen sen pennuissa ja saadaan "lupaavia näyttely-yksilöitä", kun koira haluaisi olla vain koira. Noutajakoira noutaa saaliin kun se on ammuttu, ok, jos se pitää siitä, mutta ei noutajakoirien sukua pidä ottaa jatkamaan pelkästään sellaisia koiria joilla on voimakas noutajavietti, silloin taas muut asiat voivat tulla huonosti huomioiduksi. Ihminen on kautta aikojen käyttänyt koiria hyväkseen - ikävä kyllä myös sotakoirana moni koira on joutunut uhraamaan henkensä. Itsekkyydellä ei ole rajaa kun jalostetaan eri koirarotuja, asioissa on monta puolta ja jos koiria kohdellaan kunnolla, niin silloin voi paperittomia koiriakin myydä - ihmisillä on erilaisia käsityskantoja asioista - jalostuksessakin voi mennä liian pitkälle. Jotkut koirat joutuvat juuri jalostuksen takia kärsimään syntymästään asti, etupäässä siksi, että niiden pitää olla tietyn näköisiä tai kokoisia "näyttelyesineitä". Ihminen ei todellakaan ole koiran paras ystävä. Koira ei ole esine vaan elävä olento, jos koira saa hyvän kohtelun tapahtuu se rekisterötynä tai ilman , asia on ihan ok. Jos taas tietää, että joko rekisteröidyt tai rekisteröimättömät koirat elävät huonoissa oloissa, niistä pitää tehdä ilmoitus eläinsuojeluvalvojalle, jotta hän voi tarkastaa tilanteen.

8

328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -jke-

      Miten ihmeessä tämä avautumisesi liittyy noutajiin? On totta, että monien rotujen kohdalla jalostus on mennyt aivan överiksi. Käyttökoirien, kuten noutajien kohdalla tilanne on yleensä paljon valoisampi. Ja kokoajan parempaan suuntaan ollaan menossa, kiitos tiukentuneelle PEVISAlle ja yleisen tietämyksen lisääntymiselle noutajien perussairauksiin liittyen. Esim. oman rotuni kohdalla huippu-uutinen on se, että PEVISA tekee vuoden vaihteessa PRA-geenitestin pakolliseksi jalostukseen käytettäville koirille. Näin yksikään rekisteröitävä koira ei voi tähän sokeuteen johtavaan sairauteen sairastua. En minä ainkaan löydä mitään huonoa sanottavaa kuuden noutajarotumme osalta tähän asiaan liittyen. Omat ongelmat ja puutteensa on toki niidenkin jalostuksessa, mutta mitään ylilyöntejä joista koirat kärsisivät, ei ole kyllä tapahtunut ja suunta on jatkuvasti parempaan päin.

      • ????

        Millä mittapulla mitattuna noutajien kohdalla on menty parempaan suuntaan? Löytyykö tilastoja vai oliko mutu kyseessä?


      • -jke-
        ???? kirjoitti:

        Millä mittapulla mitattuna noutajien kohdalla on menty parempaan suuntaan? Löytyykö tilastoja vai oliko mutu kyseessä?

        Tarkoitin juuri PEVISAan liittymistä ja sen jatkuvaa tiukentumista. Voit ihan itsekin ottaa asiasta selvää.


      • ahaa.
        -jke- kirjoitti:

        Tarkoitin juuri PEVISAan liittymistä ja sen jatkuvaa tiukentumista. Voit ihan itsekin ottaa asiasta selvää.

        Oletin sinulta löytyvän jotain tietoakin, mutta vanha tuttu meno näyttää jatkuvan.


      • -jke-
        ahaa. kirjoitti:

        Oletin sinulta löytyvän jotain tietoakin, mutta vanha tuttu meno näyttää jatkuvan.

        Esim se. että rekisteröitäviltä novascotiannoutajapentueilta vaaditaan pra-geenitesti molemmilta pentueen vanhemmilta ja raja-arvoksi terve kantaja on minusta erittäin iso harppaus parempaan suuntaan, mitä tähän edellä avauduttuun koirien "kärsimiseen" tulee. Tämän uudistuksen jälkeenhän yksikään rekisteröity tolleri ei voi tähän sokeuteen johtavaan sairauteen sairastua.

        Myös urosten pentukiintiön pienentäminen on oikein hieno uudistus, sillä kuten syvällisesti rotuun perehtyneenä tiedätkin, niin ongelmana on ollut tiettyjen urosten liikakäyttö ja näin geenipoolin suppeneminen.

        Pidän myös näiden seurakoiramaisiksi jalostuneiden noutajarotujen kahtiajakoa metsästys ja näyttelylinjoihin erittäin hyvänä asiana, koska näin saadaan vaalittua myös niitä alkuperäiselle käyttötarkoitukselle ominaista tervettä rakennetta, luonnetta ja vietikkyyttä vaikka ne tietystä osaa populaatiota karsiutuisivatkin pois.


    • Hukka-Musti

      Tarkoitatko tuolla nimenomaan noutajia? Minä olen käsittänyt, että noutaja-rotuisten koirien terveystilanne olisi suhteellisen hyvä sekä niiden käyttötarkitus lempeämpää... Oli uusi uutinen minulle, että noutajia ollaan käytetty sotakoirina, ne kärsivät hengitysvaikeuksista ym. mitä kaikkea mainitsitkaan.

      Mutt siitä olen eri mieltä, että noutajat muka kärsisivät vieteistään.

      • koirien puolesta

        ... on nykyäänkin Suomen puolustusvoimissa sotakoirina.


      • -jke-
        koirien puolesta kirjoitti:

        ... on nykyäänkin Suomen puolustusvoimissa sotakoirina.

        Aika hyvä provo. Onhan niitä toki huume- ja pommikoirina siellä. Tunnen itsekin monta yksilöä. Vähän harhaanjohtavaa kutsua tälläisiä "sotakoiriksi" koska minkään tyyppistä suojelukoulutusta näillä puolustusvoimien labbiksilla ei todellakaan ole. Ei kykyä toimia missään vartio, kiinniotto tai henkilön-/kohteensuojaustehtävissä kuten näillä varsinaisilla "sotakoirilla".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1785
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1174
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1161
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe