Vapaaehtoinen lapsettomuus

Maridii

Tiedän, että tämä on varmaankin huono palsta tälle, mutta en löytänyt parempaakaan. Kai lapsettomuus-otsikon alle mahtuu sekä tahatonta että tahallista lapsettomuutta. Joten aiheeseen...

Kaipaisin kokemuksia vapaaehtoisesti lapsettomilta. Miten omat vanhempanne ja lähipiiri ovat ottaneet tuollaisen uutisen vastaan? Oletteko joutuneet selittelemään valintaanne kovasti? Oletteko kohdanneet painostusta?

Olen 28-vuotias nainen, enkä aio hankkia lapsia. Joillekin tuttaville on asiasta tullut mainittua, kun he alkavat kyselemaan että koskas naimisiin ja niitä lapsia.. Vastaanotto on ollut todella yrmeää. Sanoivat, että mieli vielä muuttuu ja että ei sellaiseen "itsekkäseen" elämään kannata lähteä. En ymmärrä ollenkaan! Mitä itsekästä siinä on, ettei halua lapsia? Ja mitä minä sille edes itse mahdan? En voi päättää alkaa haluamaan. Lisäksi täti alkoi haukkumaan minua, että on itsekästä olla "jalat ristissä", kun toiset käyvät hedelmättömyyshoidoissa jne. Ihan kuin se olisi mun vika?

En vihaa lapsia, lähipiirissä on monia ja kummityttökin löytyy. Aviomiehenikään ei halua lapsia, ja meidän kahden hengen perheessä vallitsee rauha ja ymmärrys tämän elämänvalinnan suhteen. Miksi tällainen seikka voi olla niin suuri ongelma _muille_ ihmisille?

Kaipaisin kommentteja ihmisiltä, jotka ovat samassa tilanteessa. En kaipaa "kyllä mieli vielä muuttuu"-kommentteja teiltä, jotka haluatte kovasti lapsia. Olen 10-vuotiaasta tiennyt, että omat lapset eivät ole minua varten.

91

5093

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+1=0

      Tämä ei ehkä ole paras palsta tälle keskustelulle, mutta vastaan kuitenkin.

      Velejeni vaimoineen ilmoitti naimisiin mennessään, että he eivät aio hankkia lapsia ja siitä asiasta on turha kysellä. Olen kunnioittanut heidän toivomustaan, jokainen päättää tästä itse. Päätös olla hankkimatta lapsia tai toisaalta lasten saaminen ei mielestäni ole keltään lapsettomuudesta kärsivältä pois. Monta lasettomuudesta kärsivää voi tietysti mietityttää, miksi sellaiset, jotka eivät pysty, eivätkä ehkä halukaan tarjota lapselle parasta mahdollista kotia, tulevat kerta toisensa jällkeen raskaaksi ja toisaalta myös miksi kaikki eivät halua lapsia lainkaan. Silti muiden raskaudet tai päätökset jäädä lapsettomiksi eivät vaikuta toisten raskautumismahdollisuuksiin millään lailla.

      Olen itse kamppaillut lapsettomuusongelmien kanssa. Vikaa ei löytynyt kummastakaan, mutta raskaus ei vain alkanut. Kävimme useissa tuloksettomissa hoidoissa, lopulta kun hoidot alkoivat tehota, sain keskenmenoja ja kohdun ulkopuolisen raskauden. Viimeisen keskenmenon jälkeen päätin, että hoidot ovat osaltani tässä, vaikken varsinaisesti hoitoja kovin raskaina pitänytkään. Piikittäminen oli ikävää ja punktio pelotti kovasti, mutta en saanut mitään oireita hormoneista ja punktiokin oli lopulta kivuton.Tuloksettomat hoitokierroksetkin jotenkin hyäksyin, keskenmenot olivat kuitenkin raskaita.

      Vanhemmillemme emme hoidoista puhuneet, mielestäni oli helpompi käydä hoitoja läpi ilman, että vanhemmat olisivat joka kuukausi kyselleet onko tärpännyt. Vasta kun jouduin yllättäen jäämään yhdestä perhejuhlasta pois juuri todetun kohdun ulkopuolisen raskauden takia, kerroin appivanhemmilleni ja vanhemmilleni, mutta silloinkin sanoin, etten toivo kyselyita ja kerrotaan sitten jos on jotain kerrottavaa.

      Äidilleni myös kerroin viimeisen kekenmenon jälkeen, etten mene enää hoitoihin enkä usko luonnollisesti enää raskautuvani, kun useista inseminaatioistakaan ei tullut tulosta. Silti hän viimeksi eilen kysyi, onko mitään kerrottavaa hoidoista ja oli pettyneeltä kuullostava, kun kerroin, etten ole muuttanut mieltäni. Olen jo 41 ja mahdollisuudet ovat varmaan aika nollassa, enkä jaksa enää yhtään keskenmenoa. Toisaalta ymmärrän äitiäni, hän toivoisi lapsenlapsia ja olen hänen "ainoa toivonsa", mutta on ikävää, kun tunnen, että minua syyllistetään, kun lopulta päätin pistää stopin tuloksettomille hoidoille.

      Olen miehellenikin sanonut, että mahdollisuudet ovat spontaanisti raskautumiseen aika heikot, mutta hän vielä toivoo onnistunutta raskautta. Hän ei kuitenkaan painosta minua jatkamaan hoitoja.

      • Maridii

        Ymmärrän tilannettasi. Jos ajatellaan pelkkää ympäristön suhtautumista ja heidän asettamiaan paineita, teidän tilanteenne on "helpompi". On helppo sanoa kyselyihin, että lapsia ei ole siunaantunut kuin että lapsia ei edes haluta. Toki missä tahansa tilanteessa on inhottavaa vastailla kyselyihin - asiahan ei kenellekään muulle kuulu.

        Jäänpä odottamaan, jos joku kohtalotoveri sattuisi palstalle..


      • Nuttiputti
        Maridii kirjoitti:

        Ymmärrän tilannettasi. Jos ajatellaan pelkkää ympäristön suhtautumista ja heidän asettamiaan paineita, teidän tilanteenne on "helpompi". On helppo sanoa kyselyihin, että lapsia ei ole siunaantunut kuin että lapsia ei edes haluta. Toki missä tahansa tilanteessa on inhottavaa vastailla kyselyihin - asiahan ei kenellekään muulle kuulu.

        Jäänpä odottamaan, jos joku kohtalotoveri sattuisi palstalle..

        Täällä myös 26 vuotias sinkkunainen, jolla ei ainakaan tällä hetkellä ole suunnitelmissa lasten hankkiminen. En ole edes nuorempana haaveillut äitiydestä ja pitänyt sitä jonain elämän tärkeimpänä saavutettavana asiana. Lähipiiri yrittää tyrmätä puheeni kun sanon että en aio hankkia lapsia. Aivan kuin olisin täysi tollo kun tuollaista edes päästän suustani. Olen aina tykännyt tehdä asioita myös itsenäisesti ja minulla on ollut vaikeita aikoja teiniässä, joka on myöhemmin purkautunut masennuksena ja paniikkihäiriönä. En tahtoisi lasten joutuvan kokemaan sitä kaikkea mitä koin itse nuorena ja jotenkin tuntuu hankalalta että tavallaan kävisin lapsen kautta uudelleen lävitse nuo omat vaikeat aikani.
        Tahdon viettää päivittäin aikoja jolloin voin rentoutua ja kelata tapahtunutta. Jos minulla olisi lapsia luultavasti lapset veisivät aikani ja huomioni.
        Vaikuttaa suorastaan siltä kuin lasten hankkiminen olisi jonkinlainen samanlainen velvollisuus kuin peruskoulun käyminen, jos et lähde siihen mukaan sinussa täytyy olla jotain vikaa tai olet itsekäs. Aloittajaa kehoittaisin kunnioittamaan omaa mielipidettään muista välittämättä.


    • mieli muuttui

      etten halua lapsia enkä ikinä tule haluamaan. Mua älötti koko tää vauvajuttu. Mieskin hyväksyi asian. Mutta sitten, isäni kuoleman jälkeen, yhtäkkiä kaikki muuttui ja rupesin niitä lapsia miettimään. Nyt haluan (32-vuotiaana) todella kovasti tulla raskaaksi ja on sitä noin vuoden yritetty - vielä ilman tulosta. Elikkä - mieli voi muuttua.

      • 123123123

        Miksi tämä viesti on saanut paljon miinusta? Ihmiset ovat erilaisia ja todellakin se äidinvaisto voi heräillä vasta myöhemmin.

        Toivottavasti vielä tärppää! :)


    • 19.14.

      Itse olen 25-vuotias lapseton (tällä hetkellä) sinkku, enkä aio lapsia tähän maailmaan saattaa. Kerran aikuisuuden aikana koin parin kuukauden vauvakuumeen. Se meni onneksi ohi! Pari kuukautta sitten tuli vieraan ihmisen kanssa puheeksi lapset ja sanoin, etten aio niitä koskaan hankkia. Hän sitten vain sanoi että olen nuori ja mieli voi muuttua ja kohta huomaan olevani 4:n lapsen äiti. Ärsyttää ihmisten tietämättömyys ja kapea maailmankatsomus. Mieleni voi muuttua, kyllä. Mutta se tosiasia, että minulla on skitsofrenia, se ei muutu. Se että ihminen on nuori, ei tarkoita samaa kuin olla terve. Minulla ei ole mitään, siis yksinkertaisesti MITÄÄN, edellytyksiä selvitä lapsen kanssa. Ei vaikka minulla olisi kumppani. Skitsofreniasta voi tavallaan parantua, tiedän. Tai siis sanotaan että voi parantua. Minusta se ei ole parantumista, jos kuitenkin minä hetkenä hyvänsä voi sairastua uudelleen. Olisin vain yksinkertaisesti h*lvetin itsekäs, jos alkaisin vauvaa yrittämään ja synnyttämään. Jos nyt tulisin raskaaksi, tekisin abortin. Jo ihan senkin takia että lapsellani olisi mielestäni liian suuri riski saada itsekin skitsofrenia. Ja jos se olisi minusta kiinni, en soisi tätä sairautta kenellekään, niin rankkaa se on. En millään kestäisi raskautta, enkä vauvaa. Koskaan en (tietääkseni) raskaana edes ole ollut, en siis tiedä edes että voinko tulla raskaaksi. Aion pian mennä hankkimaan sterilisaation. Abortti ja adoptioon antaminen ovat minusta nimittäin todella huonoa vaihtoehtoja, en niitä halua kokea. Vaikka kuinka haluaisin (onneksi en edes halua) pärjätä vauvan kanssa, en pärjäisi, luultavasti se vain otettaisiin huostaan. Sitäkään en halua kokea. Joten heti kun mahdollista, menen sterilisaatioon. Käytän kyllä koko ajan ehkäisyä, mutta mikään niistä ei mulle sovi. Kaikki on kokeiltu: kierukat, pillerit, kapselit... Mikään ei ole mulle sopinut. Tällä hetkellä on kapseli, mutta se aiheuttaa sen että kuukautisia ei tule ollenkaan (pelkään jatkuvasti olevani raskaana, vaikka tiedän että nimen omaan silloin kun kuukautisia ei tule lainkaan, on todella epätodennäköistä tulla raskaaksi) ja iho on ihan huonona koko ajan. Toiset kohdat älyttömän kuivia, toiset kohdat täynnä todella isoja ja kipeitä finnejä. Näistä syistä aion mennä sinne sterilisaatioon. Siinäkin tosin on riskinsä, eikä sekään ole 100varma ehkäisynä. Mutta kuitenkin aika varma ja lopullinen. Niin kuin mun kohdalla pitää ollakin.
      Aluksi olin vähän surullinen siitä mistä jään paitsi, kun en voi hankkia lapsia. Tähän vaikuttaa se että siskollani on kaksi pientä lasta. Nyt olen kuitenkin erittäin iloinen siitä että minusta ei koskaan tule äitiä. Voin keskittyä tekemään kaikkea muuta tärkeää tässä maailmassa. Maailmassa on oikeasti todella paljon kaikkea hienoa mitä voi kokea ja tehdä. Ja tuntuu kieltämättä hyvältä kun tietää ettei tartte valvoa öitä vauvan takia, ei tartte vaihtaa vaippoja, voi keskustella muustakin kuin lapsen kakan koostumuksesta (näin kärjistetysti, tiedän), ei tarvitse riidellä huutavien lapsien kanssa yhtään mistään. Ei tarvitse kokea huonoa omatuntoa siitä että keskittyy töihin ja harrastuksiin. Ja siis ylipäätään se että saa harrastaa ilman että täytyy miettiä lastenhoitoa tai mitään. Jo tästäkin huomaa, että äitiys ei sopisi minulle (ja onneksi sen ymmärrän). Tunnen myös monia itseäni vanhempia ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta lapsettomia ja ovat tilanteeseen hyvin tyytyväisiä. Ovat todiste siitä että lapsettomakin voi elää täysipainoisen ja hyvän elämän.
      Alan myös olla omasta mielestäni liian vanha äidiksi. Vaikka löytäisin nyt sopivan kumppanin, olisin kuitenkin jo jotain 30 kun alkaisin yrittämään vauvaa (haluaisin tuntea kumppanin todella hyvin ennen kuin mihinkään niin suureen asiaan ryhtyisin) ja minusta olisin silloin liian vanha. Tämä on siis vain minun mielipiteeni. Minusta lapset kuulu tehdä nuorina. Ei siis teininä, mutta kuitenkin nuorena. Minusta on vanhemmilta todella itsekästä alkaa yrittämään vauvaa joskus 35-40-vuotiaana. Jotkut voivat olla hyväkuntoisia vanhempanakin, mutta itse en haluaisi että äitini olisi vanhainkodissa kun minä olisin juuri ja juuri aikuinen. Tai että lapseni muistaisivat mummin/ukin hyvin, hyvin hämärästi: että joo siellä sängyssä se makasi, oli tosi vanha, puheesta ei kyllä saanut mitään selvää. Itse arvostan isovanhempiani todella paljon, tuntuu pahalta niiden puolesta, joilla sellaisia ei oikeastaan koskaan ole ollutkaan. Nämä siis vain minun henkilökohtaisia mietteitä, ei tarvitse vetää palkokasvia sieraimeen.;) Ei kaikkien tarvitse olla vanhempia. Tässä maailmassa on muutenkin liikaa ihmisiä. Jos todella haluaa lapsen, niin miksei voi adoptoida? Saisi lapsen ja tekisi samalla jotain koko maailman hyväksi. Jos ei saisi adoptio-oikeutta, no, ehkä sille on hyvä syy. Itse en ikinä yltäisi niihin kriteereihin, tiedän miksi en ja minusta niin on hyvä! On siis vain lapsien etu että minusta ei koskaan tule äitiä. Piste. Niin on tarkoitettu.:)

      • äitikyllä

        Mä arvostan ihmisten vapautta ja kypsyyttä osata päättää tämäkin asia.Itse olen äiti mutta usein mietin,että jos saisin sen siittämishetken takaisin niin pistäisin koivet ristiin;)Mä en ole koskaan perustanut lapsista enkä jaksa niitä oikein katsella.Oikein ihmetyttää,miten jotkut vanhemmat jaksavat päivästä toiseen hämmästellä lapsenksa temppuja yms.Ja toiset taas tekee niitä ja sitten ovat väsyjä ja huutavat lapsilleen.Oma lapseni on kasvatettu aikuseksi ja ihan hyv ihminen siitä tuli mutta en silti tajua,mikä tuossa vanhemmuudessa on niin ihmeellistä.Kiukuttelua,tappelua ,surua ja huolta kunnes kersta on täysi-ikäisiä.Ja kamalimpia on ne vanhemmat,jotka katsoo oikeudekseen tehdä lapsia ja yhteiskunta eli me maksamme heidän lastensa tarpeet yms.Lapsi on tosi kallis "investointi" joka ei kuitenkaan koskaan tuota mitään takaisin.Että näin tällä kertaa.Hyvää joulua nyt silti ihan kaikille;)


    • Ei lapsia kiitos

      Minulla ei ole ollut vauvakuumetta, ehkä viime vuonna pari kuukautta lievästi. Sekin meni ohi. En osaa kadehtia ystävieni lapsiperheen elämää, vaikka he usein sanovatkin kuinka minullakin pitäisi olla lapsi. En oikein kehtaa sanoa, että olen mukavuudenhaluinen enkä ole valmis uhraamaan niin paljon aikaa lapsille. Ehkä jos olisin mies, joka käy töissä, harrastaa iltaisin mitä tykkää ja kiltti vaimo odottaisi tyytyväisenä yhden mukulan (kiltti) kanssa kotona, EHKÄ suostuisin. Siis jos heitä ei tarvitsisi elättää eikä ottaa vastuuta lapsen kasvatuksesta.

      On siis parempi, että keskityn pitämään itsestäni huolta ja pitämään itseni onnellisena kuten tähänkin asti.

    • Ymmärrän

      Ymmärrän kyllä vapaaehtoisen lapsettomuuden, vaikka itse juuri olenkin raskaana. Minusta on ihan jokaisen oma asia, miten elämänsä kuluttaa. Elämä on suht lyhyt aika ja mielestäni siitä kuuluu nautia.

      Vielä 5 vuotta sitten ajattelin, etten ikinä halua lapsia. Minulla oli suuret suunnitelmat: halusin olla bisnesnainen, joka käy iltaisin hienoissa ravintoloissa syömässä ja tekee asiat niin kuin itse haluaa. Sitten saapui elämään mies ja kaikki meni uusiksi. Kouluttauduin ihan toisenlaiseen ammattiin kuin olin suunnitellut ja jäi hienot ravintolat kertaheitolla. Päivääkään en ole katunut. Meille oli myös alusta asti selvää, että halutaan yhdessä lapsia, ja tässä sitä nyt esikoista odotetaan.

      Kun en vielä ollut raskaana, kauhistelin lapsiperheiden elämää. Ei hetken rauhaa, ei omaa aikaa. Nyt kuitenkin odotan innolla elämää äitinä, mieluiten ainakin 3 lapsen äitinä. :)

      Eli mieli voi muuttua. Ei koskaan pidä sanoa ei koskaan. Mutta ymmärrän myös sen, jos ei halua lapsia tai miestä, vaan haluaa nauttia elämästään tekemällä asiat kuten itse haluaa. Sen vaan tiedän, että minun elämäni olisi tosi tyhjää ilman miestä ja perhettä...

    • perheetön lapseton

      "Kaipaisin kokemuksia vapaaehtoisesti lapsettomilta. Miten omat vanhempanne ja lähipiiri ovat ottaneet tuollaisen uutisen vastaan? Oletteko joutuneet selittelemään valintaanne kovasti? Oletteko kohdanneet painostusta?"

      Tämä tie on ollut raskas kulkea. Suurin vaikeus on sosiaalisten kontaktien ylläpitäminen, koska niissä vallitsee omat kirjoittamattomat sääntönsä, ja kun ei täytä ennakko-odotuksia, sitä jää helposti syrjään. Kukaan ei edellytä, että pitäisi olla täydellinen, kunhan lapsettomuudelle sattuu olemaan ymmärrettävä syy. Ikävä kyllä vapaaehtoinen heterolapsettomuus ei ole sellainen, vaikkakaan siihen ei suhtauduta avoimen vihamielisesti. Parisuhde tukee verkostoihin kuulumista, ja jos perhettä ei ole, niin sitä on auttamattomasti kaiken - aivan kaiken - ulkopuolella. Alta kolmekymppisenä mitään hätää tietenkään ei ole, yli viisikymppisenä sitten siitäkin edestä. Tilanne luultavasti olisi jopa helpompi, jos kuuluisi johonkin vähemmistöryhmään, olisi lesbo, mielisairas, vammainen, alkoholisti tai jotain vastaavaa.

      Painostusta en ole kohdannut, kiusaamista ja syrjintää kyllä sekä perhepiirissä että työpaikalla. Suoraan harvemmin kysytään mitään, jos aihetta ei itse tyrkytä puhuttavaksi.

      Ehkä parhaiten tätä voi kuvata sanomalla, että sitä on vapaaehtoisesti toisen luokan kansalainen.

      • Ymmärrän

        "Parisuhde tukee verkostoihin kuulumista, ja jos perhettä ei ole, niin sitä on auttamattomasti kaiken - aivan kaiken - ulkopuolella"

        Juuri noin asia minun mielestä on. Jos ei ole lapsia, on äitien ja isien juttujen ulkopuolella. Tuntuu myös siltä, että joistakin vanhemmista -etenkin äideistä - tulee joka alan asiantuntijoita siinä vaiheessa, kun saavat lapsia. Auta armias, jos lapseton yrittää sanoa mielipiteensä esim. politiikasta tms., eihän hän tiedä mistään mitään. Äiti on kuitenkin ÄITI, jonka elämä on rankkaa ja on elämänkokemusta jne., kyllähän hän tietää kaikki ongelmat. Lapsettomallahan ei elämänkokemusta voi olla...

        Toivon sydämestäni, että minusta ei tule kaikkitietävää äitiä. Ja toivon, etten syrji lapsettomia ihmisiä, koska ihan yhtä hyvin voisin olla itsekin lapseton. Olen surannut sivusta sukulaiseni elämää lapsettomana naisena. Kyllä hänellä on ollut pitkiäkin suhteita, hän on nauttinut elämästä, matkustellut jne. Mutta päällimmäisenä valitettavasti hänestä on mielikuva katkeroituneesta vanhuksesta, jolla ei ole lapsia jotka vierailisivat hänen luonaan. Olisiko kenties aika yhteiskunnassa tehdä muutoksia ja muuttaa ajatusmaailmaa siten, että pidettäisiin huolta myös muista kuin lähemmistä perheenjäsenistä? Kun yksin eläviä kuitenkin alkaa olla koko ajan enemmän..


      • perheetön lapseton
        Ymmärrän kirjoitti:

        "Parisuhde tukee verkostoihin kuulumista, ja jos perhettä ei ole, niin sitä on auttamattomasti kaiken - aivan kaiken - ulkopuolella"

        Juuri noin asia minun mielestä on. Jos ei ole lapsia, on äitien ja isien juttujen ulkopuolella. Tuntuu myös siltä, että joistakin vanhemmista -etenkin äideistä - tulee joka alan asiantuntijoita siinä vaiheessa, kun saavat lapsia. Auta armias, jos lapseton yrittää sanoa mielipiteensä esim. politiikasta tms., eihän hän tiedä mistään mitään. Äiti on kuitenkin ÄITI, jonka elämä on rankkaa ja on elämänkokemusta jne., kyllähän hän tietää kaikki ongelmat. Lapsettomallahan ei elämänkokemusta voi olla...

        Toivon sydämestäni, että minusta ei tule kaikkitietävää äitiä. Ja toivon, etten syrji lapsettomia ihmisiä, koska ihan yhtä hyvin voisin olla itsekin lapseton. Olen surannut sivusta sukulaiseni elämää lapsettomana naisena. Kyllä hänellä on ollut pitkiäkin suhteita, hän on nauttinut elämästä, matkustellut jne. Mutta päällimmäisenä valitettavasti hänestä on mielikuva katkeroituneesta vanhuksesta, jolla ei ole lapsia jotka vierailisivat hänen luonaan. Olisiko kenties aika yhteiskunnassa tehdä muutoksia ja muuttaa ajatusmaailmaa siten, että pidettäisiin huolta myös muista kuin lähemmistä perheenjäsenistä? Kun yksin eläviä kuitenkin alkaa olla koko ajan enemmän..

        Ehkä jotkut ovat oikeastikin katkeria, mutta mielestäni se on enempi kiinni persoonallisuudesta ja tavasta kohdata elämän haasteita, miten niistä selviää ehjänä. Mutta onhan siinä ainakin tykötarpeet olemassa.

        Se mistä vähemmän puhutaan ja lähinnä näkee elokuvissa kohtaloita, on lapsettomien ja yksinelävien ajautuminen omien vanhempiensa pakkohoitajiksi. En huomannut tuossa aiemmin mainita, mutta jos mistä, niin siitä olen kohdannut painostusta oman lähipiirin taholta. Jos siihen loukkuun jää, niin voisin ymmärtää sen katkeroitumisenkin.


      • Niin totta tämä!
        perheetön lapseton kirjoitti:

        Ehkä jotkut ovat oikeastikin katkeria, mutta mielestäni se on enempi kiinni persoonallisuudesta ja tavasta kohdata elämän haasteita, miten niistä selviää ehjänä. Mutta onhan siinä ainakin tykötarpeet olemassa.

        Se mistä vähemmän puhutaan ja lähinnä näkee elokuvissa kohtaloita, on lapsettomien ja yksinelävien ajautuminen omien vanhempiensa pakkohoitajiksi. En huomannut tuossa aiemmin mainita, mutta jos mistä, niin siitä olen kohdannut painostusta oman lähipiirin taholta. Jos siihen loukkuun jää, niin voisin ymmärtää sen katkeroitumisenkin.

        Tämä muuten on yksi asia, mistä ei juurikaan puhuta. Oikeassa olet. Omaishoitajaa taidat tarkoittaa pakkohoitajalla?

        Eli kun ihmisellä ei ole perhettä, lapsia, tottakai hän voi toimia vanhempiensa omaishoitajana. Jos siskolla tai veljellä on perhettä, ei hän ehdi vanhempiaan hoitamaan. Ja jos kieltäytyisit kunniasta, voi että miten itsekäs ihminen olisit!

        Minulle meinasi käydä näin, vaikka vanhempani eivät ihan vielä olekaan sen ikäisiä, että hoitoa tarvitsevat. Oli tavallaan minun puolestani päätetty, että minä huolehdin vanhemmista.. Pikkuhiljaa sisarukset vetäytyivät omiin oloihinsa perheiden kanssa. Onneksi tapasin mieheni (no oli hänen tapaamisensa kyllä muutenkin onni, ja hänelläkin on perhearvot kohdallaan...) ja lapsi on tulossa, joten samassa tilanteessa ollaan sisarusten kanssa. Erona vain se, että minä haluan huolehtia vanhemmistani, samoin mieheni haluaa pitää omasta ja minun perheestä huolta. MUTTA tiettyyn pisteeseen saakka. Jos oma jaksaminen vaarantuu, kehtaan kyllä viedä vanhempani vanhainkotiin. Jos ei käy sisaruksille, voin sanoa, että hoitakaapa itse sitten. Ei ole ihan helppo juttu...

        Eli helposti ajatellaan, ettei lapsettomalla ja yksineläjällä ole mitään sitä vastaan, että hoitaa vanhempiaan? Mutta helposti se myös muuttuu sellaiseksi, että sosiaaliset kontaktit jää ja keskittyy vain hoidettavaan ja kun ei edes ole puolisoa tai lapsia niin aika yksin jää... Mikä minusta on tosi väärin.


        Itse olen sitä mieltä, että suomalaiset pitää liian huonosti huolta vanhuksista. Monissa muissa maissa kun vanhukset ovat mahdollisimman pitkään kotona. Mutta siellä yleensä koko perhe huolehtii vanhuksista, ei vain se lapseton.


    • näin se vaan on

      Se on jokaisen oma asia haluaako hankkia lapsia vai ei, MUTTA tosiasia on että sen lapsen saannin onnen tajuaa vasta kun se lapsi on itsellä. Sellaista ei välttämättä osaa kaivata mitä ei ole. Ja tarkoitan tällä siis sellaisia vapaaehtoisesti lapsettomia.

      • ddgsgssgs

        Totta sinänsä, mutta täytyy ottaa huomioon että kaikki nuoret äidit EIVÄT tajua sitä onnea vaikka olisi tuore napero sylissä.Kyse ei ole vain synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, vaan jotkut äidit huomaavatkin myöhemmin "no eipäs tää nyt ollutkaan niin kiva juttu....".


    • Srelimana

      olen 25v nuori nainen ja myös vapaaehtoisen lapsettomuuden kannalla.
      olen seurustellut miesystäväni kanssa päälle 4v ja hänkin on ilmaissut että ei välttämättä lapsia haluaisi(mies 30v).

      kerran kun ilmaisin äidilleni että minulla arkielämä on hiukka tylsää, niin eikös siihen pitänyt vastata että;"sun pitää tehdä lapsi niin ei ole yhtään tylsää"..että hohhoijaa taas..
      äitini on myös sanonut että kyllä me yksi lapsi voitais tehdä, ei se ole niin kamalaa.

      onko se jotenkin sitten niin kauheata kun jotkut eivät halua lapsia?onko se joku pakollinen loukkaantumisen ja piikittelyn aihe?

      olen äidillenikin monesti sanonut että lapsia ei ole tulossa, ja jos vahinko sattuu niin abortilla pois.

      itsellä on aina ollut vahva tunne siitä että en halua lapsia...ikinä. kyllä se riittää kun kaupassa kakarat kiljuu täyttä huutoa, tarvi itselle sitten hommata moista kiljukaulaa.
      ja kyllä se riittää meille että olemme sisariemme lapsille täti ja eno.

      tulen lasten kanssa toimeen, mutta en halua omia.
      ja sitäpaitsi, eläimet ovat mukavampia "vauvoja" kuin ihmislapset, meilläkin kissa on äärettömän seurallinen ja tulee aamulla herättelemään puskemalla naamaan ja kehräämällä äänekkäästi,ja koira tervehtii iloisena ja on kiltti kuin mikä.

    • Lisää syitä

      Suurin osa (naisista?) kirjoitteli syyksi "vauvakuumeen puuttumisen", sen ettei ole koskaan haaveillut äitiydestä ja perheestä. Sekä sen, että kokee vanhemmuuden nielaisevan ja kattavan kaiken. Kirjoittipa joku kiljumisesta ja kiukuttelusta ja jatkuvasta väsymyksestäkin.

      Tuon yhden syyn lisää keskusteluun. Olen äärimmäisen herkkä, ja äitiys pelottaa minua edellä mainittujen syiden lisäksi myös tunnetasolla. Mistä voimavarat, jos lapsi ei syntyisikään terveenä? Jos sitä ja jos tätä? Tiedän, ettei normaali, reipashenkinen ihminen edes mieti tällaisia mutta minäpähän nyt mietin.
      Olen ottanut suuria ammatillisia riskejä, sitoutunut muutamaan monivuotiseen liittoon jne, eli en ole mitään pelkääjä pupupöksytyyppiä muilla elämän osa-alueilla.

      Olen 36-vuotias, ja elän pitkäikäisessä avoliitossa. Uteluita ja usutuksia lasten tekemiseen tulee lähinnä uusilta tuttavuuksilta. Ei enää perheeltä, sillä edellinen pitkä suhteeni päättyi siksi, etten halunnut lapsia.

      Osuin tälle palstalle, sillä taas tänään oli haettava sanoja ja muotoa omalle valinnalleen, kun siitä niin kovin kyseltiin. Sillä päällä ollessani osaan kyllä myös sanoa, etten välitä keskustella tästä ainakaan juuri nyt.


      Ai niin...
      Minä pidän lapsista paljon, työskentelenkin osittain lasten parissa. Rakastan kummilastani ja sisarusteni sekä lähesisimpien ystävieni lapsia, joiden kanssa vietän aikaa myös ilman heidän vanhempiaan. Olen hauska, reilu, kärsivällinen ja tiedän, että olisin hyvä äiti. Silti en sellaiseksi halua, vaikka joskus toivoisin voivani haluta. Oli osuvaa, kun joku kirjoitti yllä, ettei voi sille itse mitään, ettei halua vanhemmuuteen vain ole suotu.

      Välitetään silti toisten lapsista, toisistamme ja kyllä: myös itsestämme. Maailma kova, sydän lämmin.

      • thirty plus

        Sinulle nimimerkki LISÄÄ SYITÄ...

        Kuulostaa tutulta tuo tekstisi... minäkin mietin todella paljon sitä mitä kaikkea voi sattua lapselle ja itselle raskauden ja synnytyksen ja elämän aikana...
        Kaikkeen pitäisi varautua, mutta tuntuu ettei jaksa ottaa niin suurta vastuuta jonkun muun elämästä, siis sen lapsen, se on kuitenkin toinen ihminen...Omissakin asioissa tuntuu olevan jo ihan tarpeeksi saatikka että olisi vielä pari lasta.
        Eihän mitään tietenkään saa jos ei riskejä ota, mutta tämä on jo tosi iso hyppy tyhjyyteen missä ei ole mitään takuita mistään!!!

        Itsellä on perussairauksia, vaikka olen vasta hieman yli 30v. Kakkostyypin diabetes ja munuaisissa häikkää...eli en edes oo ottanu selvää miten toi raskaus vaikuttais mun omaan terveyteen...tuskin kovin hyvää tekis. Meillä suvussa vielä kaksosia jonkin verran, se vielä raskaampaa elimistölle.

        Jotenkin myös pelottaa se kaikki arki härdelli, ettei jaksa elää jatkuvassa metelissä ja vaatimuksia satelee joka puolelta, siis perheen taholta ja töissäkin tottakai. Enkä varsinaisesti haluaisi toisintoa itsestäni, ei niin hyvät perintötekijät todellakaan eikä muutenkaan.
        Miten se sinun edellinen parisuhteesi, siis miesystäsi suhtautui kun olitkin sitten sitä mieltä ettet halua lapsia? Itsellä myös pitkä suhde, ja mies haluaa kyllä lapsia mutta minä en todellakaan voi sellaisia varmuudella luvata...
        En haluaisi erota vaan sen takia, mutta onhan tietysti miehellä oikeus haluta niitä lapsia yhtä paljon kuin minulla olla haluamatta!!!

        Olen lukenut kirjan nieltä "Selibaattipäiväkirjat" Minttu Hapulin kirjoittama, perustuen varmaan johonkin blogiin. Kertoo juuri oikeudesta olla haluamatta lapsia...itselle tuli sen luettua sellainen olo että wau, joku on kirjoittamut minun ajatukseni tekstiksi..en ollut osannut niitä itse kenellekään kertoa kovin hyvin..
        Kannattaa lukea jos yhtään kiinnostaa...

        En tiedä onko tätä vaapaehtoista lapsettomuutta mitenkään tutkittu Suomessa, tuntuu kuitenkin olevan aika arka paikka monelle..kiinnostaisi lukea enemmänkin mitä mieltä ihmiset on tästä...

        On varmaan vaan annettava ajan kulua että saan selville haluanko koskaan yrittää saada lasta, nyt ainakin tuntuu lähinnä ahdistavalta kun miettiikin koko hommaa ja kaikkea siihen liittyvää!!

        Tsemppiä kaikille asian kanssa painiville!


      • 3+5
        thirty plus kirjoitti:

        Sinulle nimimerkki LISÄÄ SYITÄ...

        Kuulostaa tutulta tuo tekstisi... minäkin mietin todella paljon sitä mitä kaikkea voi sattua lapselle ja itselle raskauden ja synnytyksen ja elämän aikana...
        Kaikkeen pitäisi varautua, mutta tuntuu ettei jaksa ottaa niin suurta vastuuta jonkun muun elämästä, siis sen lapsen, se on kuitenkin toinen ihminen...Omissakin asioissa tuntuu olevan jo ihan tarpeeksi saatikka että olisi vielä pari lasta.
        Eihän mitään tietenkään saa jos ei riskejä ota, mutta tämä on jo tosi iso hyppy tyhjyyteen missä ei ole mitään takuita mistään!!!

        Itsellä on perussairauksia, vaikka olen vasta hieman yli 30v. Kakkostyypin diabetes ja munuaisissa häikkää...eli en edes oo ottanu selvää miten toi raskaus vaikuttais mun omaan terveyteen...tuskin kovin hyvää tekis. Meillä suvussa vielä kaksosia jonkin verran, se vielä raskaampaa elimistölle.

        Jotenkin myös pelottaa se kaikki arki härdelli, ettei jaksa elää jatkuvassa metelissä ja vaatimuksia satelee joka puolelta, siis perheen taholta ja töissäkin tottakai. Enkä varsinaisesti haluaisi toisintoa itsestäni, ei niin hyvät perintötekijät todellakaan eikä muutenkaan.
        Miten se sinun edellinen parisuhteesi, siis miesystäsi suhtautui kun olitkin sitten sitä mieltä ettet halua lapsia? Itsellä myös pitkä suhde, ja mies haluaa kyllä lapsia mutta minä en todellakaan voi sellaisia varmuudella luvata...
        En haluaisi erota vaan sen takia, mutta onhan tietysti miehellä oikeus haluta niitä lapsia yhtä paljon kuin minulla olla haluamatta!!!

        Olen lukenut kirjan nieltä "Selibaattipäiväkirjat" Minttu Hapulin kirjoittama, perustuen varmaan johonkin blogiin. Kertoo juuri oikeudesta olla haluamatta lapsia...itselle tuli sen luettua sellainen olo että wau, joku on kirjoittamut minun ajatukseni tekstiksi..en ollut osannut niitä itse kenellekään kertoa kovin hyvin..
        Kannattaa lukea jos yhtään kiinnostaa...

        En tiedä onko tätä vaapaehtoista lapsettomuutta mitenkään tutkittu Suomessa, tuntuu kuitenkin olevan aika arka paikka monelle..kiinnostaisi lukea enemmänkin mitä mieltä ihmiset on tästä...

        On varmaan vaan annettava ajan kulua että saan selville haluanko koskaan yrittää saada lasta, nyt ainakin tuntuu lähinnä ahdistavalta kun miettiikin koko hommaa ja kaikkea siihen liittyvää!!

        Tsemppiä kaikille asian kanssa painiville!

        Minttu Hapuli teki takinkäännön. Kirjoitti ensin Selibaattipäiväkirjat ja julisti pitkään, ettei halua lapsia. Sitten kumminkin hankki lapsen!


    • Ihan hyviä syitä

      "Olen hauska, reilu, kärsivällinen ja tiedän, että olisin hyvä äiti."

      Hauskuus, reiluus ja kärsivällisyys ei välttämättä ihan riitä siihen, että on hyvä äiti. Äidin pitää myös olla välillä vähemmän hauska ja lasten mielestä "epäreilu", varsinkin kun komentaa tekemään asioita, joista lapsi ei tykkää.

      Minäkin olen hauska, reilu ja kärsivällinen ja niillä pärjää hyvin esimerkiksi kummina, kun ei tarvitse komentaa lapsia. Voin olla vaan se "kiva kummitäti". Pitkään mietin, että osaanko olla äiti, osaanko olla tarpeeksi jämäkkä, kun tilanne niin vaatii. Täytyy vaan todeta, että kai siihen oppii, kuten muihinkin äitiyteen liittyviin asioihin, jotka tottakai pelottaa ihan mielettömästi. Mutta uskon, että elämä kyllä opettaa.

      Itse olen valmistautunut myös siihen, jos sattuisikin niin, ettei lapsi olisi ihan terve. Olen työskennellyt mm. kehitysvammaisten lasten parissa, joten ei minua niinkään pelota. Tietysti tilanne olisi aivan eri, kun kyseessä olisi oma lapsi, mutta uskon, että sopeutuisin ajan kanssa. Oma lapsi kuitenkin kyseessä..ja pakkohan se olisi sopeutua.

      Sitä vaan tuolla alulla tarkoitin, että jos tuntee, ettei ole valmis äitiyteen, jos se pelottaa jne. niin se on mielestäni ihan hyvä syy olla hankkimatta lapsia. Varsinkin jos itselle riittää, että on esim. se kiva kummi. Mutta pitää myös muistaa, että ihminen yleensä oppii sopeutumaan eri tilanteisiin aika hyvin ja tekemällä oppii. :)

    • 2+14

      "Hauskuus, reiluus ja kärsivällisyys ei välttämättä ihan riitä siihen, että on hyvä äiti. Äidin pitää myös olla välillä vähemmän hauska ja lasten mielestä "epäreilu", varsinkin kun komentaa tekemään asioita, joista lapsi ei tykkää."

      Ahaa, no hyvä, että tuli tämäkin mullistava uutinen selväksi. Luulin vallan noiden kolmen asian riittävän.

      (se siitä kärsivällisyydestä..)

      "Mutta pitää myös muistaa, että ihminen yleensä oppii sopeutumaan eri tilanteisiin aika hyvin ja tekemällä oppii. :) "

      Oppii, oppii ja tämä sopeutuminen varmaan tulisikin ajankohtaiseksi esimerkiksi yllätysraskauden kohdatessa. (Yksi abortti läpikäytynä n. 10 vuotta sitten. Ei toista, kiitos.) Yllättävän moni kuitenkin haluaa haluta lapsia, eikä - ainakaan lähtökohtaisesti - suhtaudu asiaan "Kyllä se sitten siitä suttaantuu -meiningillä."
      Suttaantuahan sen kyllä kuuluisikin, maailman luonnollisemmasta asiasta on kuitenkin kyse.

      • 2+14

        Onnittelut kaikille, jotka ovat löytäneet itselleen kumppanin, joka on samaa mieltä lasten "hankkimisesta."
        Tässä asiassa ei voi, eikä tule tehdä kompromisseja. On kuitenkin kyse elävästä, tuntevasta olennosta, jonka on saatava tuntea itsensä toivotuksi perheenjäseneksi.


    • kesätuleeX

      Vela foorumeita onko? Olisi mukava vaihtaa ajatuksia ja saada uusia ystäviä samamielisten parista.

      • tepa.....

        Ellit plazan vapaaehtoislapsettominen palstalle voi laittaa viestin jossa oma sähköp osoite, että haluaisi tietää sen "toisen" velapalstan osoitteen, se ei ole yleisessä jaossa eikä löydy googlettamalla mutta tällä tavoin sen saa. Siellä on rento ja hauska meininki ja mikä parasta kaikki ovat omasta tahdosta lapsettomia :)


    • Inhoan kakaroita

      Plazalta löytyy Velapalsta. Siellä on monta velaa.

    • JK

      ¨VAI NIIN

    • anti-jusupetteri

      Olen 30-vuotias mies ja olen aina tiennyt etten missään nimessä tahdo lasta.

      Nyt viisi vuotta kestäneen avioliittoni aikana olen miettinyt että varmaankin kasvan henkisesti isäksi ajan myötä - näin ei kuitenkaan vielä tänäänkään ole käynyt. Elämä, jota itseäni nuoremmatkin pariskunnat lastensa kanssa elävät, tuntuu täysin vieraalta ja käsittämättömältä, en voi ymmärtää mikä saa ihmisen tekemään lapsia, kun ehkäisykin on jo keksitty. Sukulaisemme odottavat/odottivat kuumeisesti sitä jälkeläistä, en kuitenkaan voi kuvitella seuraavan 18 vuoden uhraamista kenenkään muun mieliksi. Käsittämättömältä tuntuu myös odotus siitä, että yhteistkunta on taloudellisesti vastuussa itse hankituista jälkeläisistä...

      Vaimoni halusi ehdottomasti pari ensimmäistä yhteistä vuottamme ainakin yhden lapsen, nyt ymmärrettyään tämän yhden ainokaisen elämämme ja siitä nauttimisen arvon, on hän helpottunut ettemme koskaan tehneet lasta. Primitiivinen lisääntymisvietti on saatu hallintaan.

      Mieli tosiaankin voi muuttua, kannattaa siis pitää pää kylmänä ja odottaa muutama vuosi ennen lasten tekemistä - tekemättömäksi et niitä saa.

    • jn

      Olen naimisissa oleva 27-vuotias nainen ja mies on 32-vuotias. Kumpikaan ei halua lapsia ja pohdinnan jälkeen mies kävi vasektomiassa,jottei niitä ei-toivottuja yllätyksiä tulisi. Minulle hormonaaliset ehkäisyt eivät sopineet lainkaan,joten mies kävi leikkaamassa putket poikki :)
      Vanhemmat ovat hyväksyneet asian,sisko on tehnyt jo heille lapsenlapsia,joten minun ei tarvitse :) Jotkut lapsikuumeessa olevat tai jo perheelliset ystävät ovat suhtautuneet nihkeämmin meidän päätökseemme ja heidän ilmeestään näkee,että meidän arvomme heidän silmissään laski jonkin verran :(
      Niin ja emme biletä ja ajele urheiluautoilla ja matkustele montaa kertaa vuodessa. Tällainen harhakäsitys monilla ihmisillä on vapaaehtoisesti lapsettomista,ikävä kyllä. Todellisuudessa emme käy ulkomailla koskaan(haaveena kyllä on),pyöritämme yritystä,viihdymme mieluummin kotona,kuin baareissa, autona on pakettiauto.Se siitä lapsettomien luksuselämästä :D

    • yksilapsinen

      Itse olen kouluikäisen lapsen äiti. Ymmärrän silti miksi jotkut eivät halua lapsia,itselläni on sellaisia ystäviä. En minä ainakaan sitä sen kummemmin ajattele.

      Minua taas on suvun puolesta painostettu siihen että lapsi saa jotain traumoja jos on ainoa lapsi. Meidän suvussa kun kaikilla lapsiperheillä on 3-6 lasta.. Hohhoijaa. On ihanaa kun on serkkuja ja iso suku mutta se nyt ei vaan hemmetti soikoon kuulu kenellekään monta lasta teen,kuten sekään ei kuulu kenellekään ulkopuoliselle jos ei halua yhtään lasta.

      Rakastan lastani,hän on kaikessa se ykkönen,en voisi kuvitella elämääni ilman tuota hassua höpöttäjää. Silti,en kaipaa vauva-aikoja,minulla on piuhat kiinni ja nautin elämästäni. Jos se ei jollekin kelpaa niin ei ole minulta pois.

      Ja kuka tällaiseen maailmaan enää lapsia haluaa tehdä..

    • ei äidiksi

      Itselläni on kokemuksia vähän joka taholta. Ensin en halunnut lapsia,noin 20-24 vuotiaana. Sitten halusin lapsia, niin kovasti että sattui. Lapsia halusi myös silloinen mieheni. Aloimme yrittää ollessani 26, ja vuosi meni yhdessä painajaisessa (hoitoja, hormooneja, tuskallinen tulehduskierre jota kesti 6kk!!!, epätoivoista yrittämistä, lukuisia gynekäynteja, loputtomia testejä jne) Sitten sain tarpeekseni. En saanut tukea silloiselta mieheltäni, vaikka hän kovasti painosti eri hoitoihin.
      Tein surutyön ja "hautasin lapseni", jota en koskaan saanut. Aloin nauttia taas elämisestä ja työnteosta. Mies ei uskonut, että en enää halua käydä rääkkiä läpi. Agitoi mukaan vielä omat vanhempansa. Arvatkaa oliko mukavaa kuunnella jatkuvaa syyllistämistä "tahdon puutteesta" VOI VITTU, että VITUTTI!!!! Omat vanhempani tukivat ja ymmärsivät, samoin lähimmät ystäväni.
      Lopulta 5 vuoden lapsi- lapsettomuustaistelun jälkeen hain taas ehkäisypillerit ja samaan syssyyn avioeron. Helpotti.
      Nyt olen uudessa liitossa, lapsettomana ja 35 vee, mutta erittäin onnellisena=) En kiistä, joskus tuntuu että kaipaan omaa lasta, mutta se kestää vain muutaman sekunnin. Elämme mieheni kanssa täyttä elämää ja vietämme aikaa hänen lapsensa kanssa.
      Olen vastannut moniin kyselyihin lapsettomuudesta ihan suoraan etten voi saada ja yleensä keskustelu loppuu siihen. Joku alkaa joskus vaahdota eri hoitomuodoista ja muuta tahtotilasoopaa, mutta en enää nykyään edes reagoi niihin. Minulla on oikeus omaan vartalooni ja oikeus määrätä siitä, mihin saakka olen sitä valmis rankaisemaan, sillä lapsettomuushoidot olivat yhtäjaksoista kidutusta.
      että tämmöinen vuodatus tahattomassa ja tahallisessa lapsettomuudessa elävältä naiselta.

    • murmelihurmeli N-76

      En halua lapsia, koska en tykkää lapsista. Ne ovat kovaäänisiä, huutavat ja kiljuvat, haisevat paskalle alkuvuotensa ja suttaavat joka paikan, eivät tottele ja ärsyttävät. Mutta meneppä sanomaan tämä ääneen kun joku kysyy miksi en ole tehnyt lapsia...heti on kukkahattutädit kauhistelemassa että miten joku NAINEN ei voi tykätä lapsista! Nautin elämästäni suunnattomasti mieheni kanssa kun saamme tulla ja mennä miten huvittaa, ostaa mitä haluamme ja elää leveästi, aamuisin saa nukkua pitkään, lomia ei tarvitse viettää jossain helvetin muumimaailmassa yms. Onhan näitä positiivisia syitä vaikka kuinka. Toiset ihmettelevät että mitäs sitten kun olette vanhoja, kuka hoitaa ja käy katsomassa vanhainkodissa. No, mitä jos tekisinkin lapsia. Kuka sen takaa etteivät kuole ennen meitä, tai että asuvat edes Suomessa kun olen 80- vuotias mummeli. Enkä edes antaisi lapseni hoitaa minua...ei se ole lasten tehtävä hoitaa vanhempiaan. Hoitajat ovat sitä varten. Miksi minua pitäisi käydä katsomassa kun olen vanha...pärjään vanhana yhtä hyvin yksin, niin kuin nuorempanakin. Ei yksinäisyys ole ongelma, vaan siunaus. Ihmisiä on niin monenlaisia ja erilaisia. Ei kaikkien tarvitse haluta lapsia...missä niin on määrätty että kun menet naimisiin sinun täytyy ruveta lisääntymään. Maapallo on nyt jo ylikansoitettu, teen osuuteni siinä etten enää edesauta sen tuhoamista lisää. Nautin elämästäni ja rakastan itsenäisyyttäni ja vapauttani!!

      • Anna palaa

        Mitäs kuppikuntaa on se kukkahattutätikunta, joka rankaisee arvostelullaan niitä joilla on ne bussissa ja kauppajonossa kiljuvat pahaltahaisevat pikkulapset??? Voiko tässä maailmassa olla mieliksi kenellekään jos sen mukaan alkaa elämään ja ajattelemaan??? Käsken sellaisessa tilanteessa lasteni kiljua vielä enemmän.. hahaa!!! Ja voi että meillä on vaan hauskempaa, kun kukkatädit menee aivan solmuun. Hupsis sorry, taisi eksyä kommenttini väärälle palstalle, mutta mitäs senkin sitten taas on väliä... :D :D :D


      • huh sentään
        Anna palaa kirjoitti:

        Mitäs kuppikuntaa on se kukkahattutätikunta, joka rankaisee arvostelullaan niitä joilla on ne bussissa ja kauppajonossa kiljuvat pahaltahaisevat pikkulapset??? Voiko tässä maailmassa olla mieliksi kenellekään jos sen mukaan alkaa elämään ja ajattelemaan??? Käsken sellaisessa tilanteessa lasteni kiljua vielä enemmän.. hahaa!!! Ja voi että meillä on vaan hauskempaa, kun kukkatädit menee aivan solmuun. Hupsis sorry, taisi eksyä kommenttini väärälle palstalle, mutta mitäs senkin sitten taas on väliä... :D :D :D

        Vaikutatpa todella järkevältä ihmseltä ja vastuuntuntoiselta vanhemmalta, jos käsket lapsen julkisessa paikassa kiljua vain entistä enemmän. Et sitten yhtään tullut ajatelleeksi, että sen kiljumisen kuulisiaika moni ihminen? Tuollainen lapsen kiljumaan usuttaminen julkisella paikalla taitaisi toteutuessaan olla jo tahallista häiriökäyttäytymistä ja siitä voisi tulla jopa poliisiasia ja siitä voisi saada sakot.


    • PS

      Minäkin olen kuullu, että vapaaehtoisesti lapseton on itsekäs ja vielä lapsellinenkin. Koskaan en ole huomannut yhdenkään näin väittävän selittäneen ajattelutapaansa.

      Ja aina minullekin jaksetaan paasata, kuinka mieli vielä muuttuu. Vaan kun ei välttämättä muutu. Minulle riittää lemmikkieläimet ja joku sukulainen olikin kuulemma sanonut että minulla on muka äidinvaistot heränneet, kun hoidan lemmikkiäni niin hyvin. Ihan kuin en voisi haluta hoivata VAIN eläimiä, vaan sen on pakko liittyä jotenkin äidinvaistoihin.

    • qaraközkösesiinä

      Kauniisti sanottu siellä jossakin viestiketjussa, että välitetään, omista ja toisten lapa, ja ihmisistä ja itsestämme. Maailma kova, sydän lämmin. Sehän se on kaikenjuju. On kauheaa miten jotkut narkomaaniäidit pilaavat itsensä ja lastensa elämän ja jotkut joutuvat suremaan tyhjää syliä. Mutta elämällä ei ole suunnitelmaa tai logiikkaa, se vain tapahtuu. Ja onnellisia ne jotka osaavat ottaa sen vastaan, kuului siihen sitten lapset tai lapsettomuus. Itse en nuorena halunnut lapsia koska pelkäsin niin paljon kaikkea, yritin haluta kun e kuului siaan, tuli asian vuoksi avioero, sitten tapasin miehen jonka kanssa lapsia kovasti hhalusin mutta meille ei asia onnistu. Ja nyt tulee ikä vastaan. Enkä tiedä mitä olisi pitänyt tehdä toisin, ei olisi osannut. Yritän tässä oppia hyväksymään tosiasiat ja elämään loput vuosikymmenet (?) onnellisempana kuin ekat. Helppoa ei ole mutta uskon mahdollista.

    • Reilukerho

      Erilaisuutta eivät lapsia haluavat ihmiset kykene sietämään.

      Itse olen mies, ja kun ilmoitin sukulaisilleni erään tiedustelun yhteydessä että lapsia ei ole eikä tule elämässäni olemaan, niin seuraavaksi epäiltiin tuhkamunaksi ja vihjailtiin homoudesta. Että näin meillä.

      • miuuuu

        Ikävää,että sinulla on noin typeriä sukulaisia :( Olet oikeassa siinä,että perheelliset(paria poikkeusta lukuunottamatta),eivät voi sietää,että ei halua lapsia,ihan kuin se olisi rikos heitä ja heidän pikku kullanmurujaan vastaan.
        Maapallolle olisi parasta,jos yhä useampi ihminen jättäisi ne lapset tekemättä tai jos välttämättä haluaa lapsen,niin adoption kautta sitten. Kenenkään ihmisen geenit eivät ole jatkamisen arvoisia.
        Toivottavasti löydät rinnallesi naisen,joka ei välitä perheenperustamisesta.Ja älkää missään tapauksessa taipuko sukulaisten painostukseen,perheen perustamisesta. Tämä on sinun elämäsi.


      • Murkunsurma94

        Tämä viesti sivuaa hieman aihetta, mutta kuitenkin.

        Sinun tilanteesi kuulostaa aika tutulta. Kun äitini sai tietää minun olevan lesbo(luulee näin, olen kyllä bi), hän automaattisesti alkoi väittämään etten saisi yhtään lasta ja " tuhoaisin kaikki unelmani perheestä". Mikä hemmetti ihmisiä vaivaa? Eikö kukaan saa olla lapseton tai hankkia lapsia jos haluaa?

        Tiivistettynä:
        Hetero ei ole yhtäkuin lapsia. Homo ei ole yhtäkuin lapseton.


    • Äiti+1

      Moi!
      Pakko vastata tähän alotukseen! :)
      Musta on hienoa, että joku, joka ei halua lapsia, ei niitä painostuksesta hanki.
      Se ois kamalaa.
      Sitäpaitsi en ymmärrä tollasta paasausta, että mieli muuttuu jne...
      Törkeetä.
      Mitä se kellekään kuuluu, jos joku ei tahdo lapsia...
      Eikä se ole edes itsekästä!

      • ei se ole paasausta

        Se ei välttämättä ole paasausta, että mieli muuttuu. Koska ihan oikeasti niin voi tapahtua.

        Minä ajattelin tuonne pariinkymmeneen ikävuoteen asti, etten halua ikinä lapsia, koska arvostin sitä, että saan tehdä asiat kuten haluan. Mutta elämä muuttaa ihmistä ja ihmisen arvomaailmaa. Nyt minulle on kaikkein tärkeintä mies ja perhe (siis ihan kaikki sukulaiset). Omat juuret kiinnostaa jne. Arvostan toki niitä ihmisiä, jotka eivät halua lapsia. Kukin tehköön niin kuin haluaa ja miten parhaiten onnelliseksi tulee. Mutta koskaan ei pitäisi sanoa "ei koskaan", varsinkaan kovin nuorena...


      • exvela
        ei se ole paasausta kirjoitti:

        Se ei välttämättä ole paasausta, että mieli muuttuu. Koska ihan oikeasti niin voi tapahtua.

        Minä ajattelin tuonne pariinkymmeneen ikävuoteen asti, etten halua ikinä lapsia, koska arvostin sitä, että saan tehdä asiat kuten haluan. Mutta elämä muuttaa ihmistä ja ihmisen arvomaailmaa. Nyt minulle on kaikkein tärkeintä mies ja perhe (siis ihan kaikki sukulaiset). Omat juuret kiinnostaa jne. Arvostan toki niitä ihmisiä, jotka eivät halua lapsia. Kukin tehköön niin kuin haluaa ja miten parhaiten onnelliseksi tulee. Mutta koskaan ei pitäisi sanoa "ei koskaan", varsinkaan kovin nuorena...

        Niin, mikähän tuossa "kyllä vielä mieli muuttuu" -asenteessa ärsytti silloin kun itse olin ns. vela... Varmaan se että siinä keskustelun vastapuoli ei anna tilaa toisen mielipiteelle, vaan alkaa työntää omaa näkemystään tilalle. Pahinta olisi tietenkin se, että sitten jos mieli muuttuisi ja lapsia tulisi, alettaisiin messuamaan että "mitä minä sanoin".

        Jokainen tietää että mieli voi muuttua matkan varrella; olisi typerää väittää että menen näiden mielipiteiden kanssa hautaankin, mitä minulla on nyt 35-vuotiaana.


    • miuuuu

      Onneksi minulla on järkevät sukulaiset,jotka eivät hoe -mieli muuttuu lausetta. Mutta minun raskauteeni saattaisi liittyä terveysriski,eivätkä he halua että ottaisin minkäänlaista riskiä. Hyvä asia on,etten ole koskaan halunnut lapsia ja löysin aviomiehen,joka ei halua lapsia :)

    • Juhasz

      Mun mielestä koko asetelman voi rohkeasti kääntää toisinpäin. Mun tuntuma on, että lapsiperheet kadehtii vapaaehtoisesti lapsettomia. Tästä syystä vapaaehtoisesti lapsettomille yritetään kaataa paskaa ja painetta niskaan. Itse en näitä paineita enää ota, koska olen katsellut molempien leirien touhuja ja Suomessa nyt muutenkin itsekkyyttä yritetään kavahtaa, koska eihän tällainen metsäläiskansa osaa edes nauttia elämästä. Niin tehdään sitten edes jotain, mikä osataan - hankitaan perhe ja jämähdetään niihin rutiineihin.

      Mun mielestä suurin osa lisääntyvästä populaatiosta Suomessa on maaseudulla tai pienessä kaupungissa kasvaneita ihmisiä, jotka on pienestä pitäen kasvatettu lisääntymistä varten, luultavasti monilapsisessa perheessä. Itse katson tällaisena stadilaisena ikisinkkuna olevani todella siunattu noihin verrattuna - mulle on opetettu käyttäytymistä, taloudenhoitoa yms., muttei ole ikinä ole yritetty rajoittaa sivistymistä tai syöttää elämäntapaohjeita/elämänfilosofiaa valmiina. Olen itse saanut tutkia maailmaa vapaasti riittämiin, ja olen huomannut ettei vapaaehtoinen lisääntymättömyys ole muuta kuin rohkea ja häpeilemätön satsaus onnellisen ja vapaan elämän eteen.

      • ...//..

        Aika epäreilu kommentti sulta. Kirjoitin vähän aikaa sitten toiseen ketjuun. Minua varmaan pidetään vapaaehtoisesti lapsettomana. En halua tehdä lasta sairauteni takia. Minulla ei siis tietääkseni ole fyysisiä esteitä lasten tekemiselle. Tämä maailma on sellainen, etten halua enkä uskalla lasta tänne tehdä. Päätökseni vain vahvistui viime perjantaina, kun Norjan ammuskelut tapahtui. Olen lapsirakas, mutta en silti voi kuvitella tekeväni lasta. Varmaan sekoaisin, jos lapselleni tapahtuisi jotain. Kyllä tällainenkin lapsettomuus aiheuttaa surua. Ja täällä joku suuttunut vertasi jossain ketjussa, ettei syöpää sairastavillekaan mennä kommentoimaan, että ei hoidot kannata tai jotain muuta vastaavaa. Ei lapsettomuutta mielestäni voi verrata syöpään, koska lapsettomuus ei ole tappava sairaus.


    • //..

      Vastaus tekstiisi tulee ehkä liian myöhään, mutta... Itse en ole kuin hyvälle ystävälleni kertonut päätöksestäni olla tekemättä lapsia. Suoraan kukaan tuttava ei ole kysynyt, mutta vihjailuja on ollut. Enpä ole kommentoinut mitään. Ja jos joku kysyisi, vastaisin varmaan että "ei saa olla noin utelias" tai "en halua vastata noin henkilökohtaiseen kysymykseen". Ihan suoraan. Tällainen asia ei kuulu pätkääkään muille. Ehkä tuttavasi ovat olleet yrmeitä sen takia, koska he eivät välttämättä itse ole täysin tyytyväisiä siihen, että ovat tehneet lapsia. Jos he olisivat täysin sinut asian kanssa, ei heidän tarvitsisi olla yrmeitä.

      Miksi en halua vastata tuollaisiin kysymyksiin? No juuri siksi, kun en halua ruveta jotenkin puolustelemaan päätöstäni, joka ei muille kuulu. Muuten vaatisin myös varmaan lapsen tehnyttäkin puolustelemaan päätöstään...

    • TH656

      No tottakai se "kolahtaa", on meillä nyt kuitenkin omat vanhempamme. emme me ole kiven kolosta syntyneet koska olemme vapaaehtoisesti lapsettomia. Heh.

      Maailmalla ei kukaan voi liihottaa ihan koko aikaa, ellei sitten satu olemaan miljonääri. Mutta ymmärsin kyllä yskän, tuo on tyypillistä lapsiperheeseen jämähtäneiden katkeruutta. Yritetään luoda kuvaa, että lapsettoman pitäisi riehua yöt läpeensä ollakseen onnellinen. No joskus riehuu, joskus ei... ainakin on varaa valita.

      Kyllähän tuosta "aivantäyspaskaajo!" kommentista näkee selkeästi sen, että KENELLE kolahtaa ja mikä kovaa... tuollainen hermostuminen puhuu puolestaan.

      • ihana elämä

        Samaa mieltä! Ei minun tarvitse liihotella missään maailmalla tai yöelämässä, nautin kotielämästä mieheni ja lemmikkini seurassa! Minulle riittää koti tällaisena mitä se on, ilman lapsia.


    • Pera666

      LAPSIA
      TÄNNE JA HETI
      LAPSIA MULLE perkele

      ANTAA TULLA TÄNNE VAAN
      paska ELÄMÄ HALDATAAN

    • vyöruusumama

      vaikuttaa aika lailla surkeelta kun lukee näitä juttuja ;D
      ensinnäkin,jos olisin lapseton ja nauttisin "vapaasta" elämästäni, en todellakaan tuhlaisi sitä kallista aikaani jauhamassa lapsettomuudesta KÄRSIVIEN kiusaksi lapsettomuus palstalla. lentäisin tuolla viilettämässä ja nauttimassa ihanasta elämästäni,yksin.. kyllä sitä mummoilla mieli muuttuu kun ainoa läheinen on se sairaanhoiotaja kuka potkii kupeisiin.hahaa. lapset tuo elämän. kauniimpaa asiaa ei vaan ole kuin oma lapsi. menkää jauhamaan potaskaa niille palstoille missä viihdytte ja saatte vertaistanne täydellistä seuraa. ei täällä kukaan kaipaa tollasta palautetta. aika vähän laittaa epäilyttämään sekin että onkohan se lapsettomuus ees teillä ihan tarkoitettua :?
      ei tulis mun mieleen mennä esim. elinluovutuskeskusteluun huutelemaan Mullapas onkin terve elin sun kroppaas mutta en taia antaa vaikken itte välitä siitä paskan vertaa!. luulis että ootte aikuisia...

      • ....

        "..ei tulis mun mieleen mennä esim. elinluovutuskeskusteluun huutelemaan Mullapas onkin terve elin sun kroppaas mutta en taia antaa vaikken itte välitä siitä paskan vertaa!. luulis että ootte aikuisia... "

        Hohhoijjaa, et sinäkään tule siihen lapsettomuuteesi kuolemaan, eli pikkasen mauton vertaus verrata lapsetonta ja kuolemansairasta. Jos sitä kakaraa tekee niin kiepeästi mieli, niin hanki toki adoptiolapsi, voitaisiin ne lapsettomuushoitoihin uppoavat resurssit suunnata kuolemansairaille.

        ps. Aloituksen otsikossa mainitaan aihe, jos kirvelee, niin jätä lukematta.


      • lapseton

        MItäs sinä VYÖRUUSUMAMA täällä keuhkoat?? Sinullahan on ihan lapsi.. eikö sinun pitäisi olla nauttimassa täysillä äitiydestä, eikä kirjoitella täällä lapsettomuus palstalla??

        Tämä palstan nimi on lapsettomuus!! Tietääkseni tänne voi kirjoitella vapaaehtoisesti lapsettomat sekä lapsettomuudesta kärsivät ihmiset. Missään ei ainakaan lue määriteltmää kuka tänne saa kirjotella. MIksi vapaaehtoisesti lapsettomat eivät saisi jakaa ajatuksiaan täällä? Missä he voivat jakaa ajatuksiaan?! Äideille, isille ja perheille on kyllä palstoja, joihin kirjoitella, mutta ei vapaaehtoisesti lapsettomille.

        Vapaaehtoinen lapsettomuus on yhä poikkeava elämänmuoto, joka saa arvostelua ja kritiikkiä ympäristöltä. Vapaaehtoisesti lapsettomat haluavat jakaa ajatuksiaan samalla tavalla ajattelevien kanssa ja minusta se on aivan luonnollista, joten häivyppä isnä VYÖRUUSUMAMMA hoitamaa sitä omaa riiviötäsi vai rasittaako lapsen hoito niin kovasti, että pakenet tänne nettiiin?


    • M.T.T.

      Itsekin mietin, että onko vapaaehtoisesta lapsettomuudesta kirjoittaminen juuri tälle palstalle sopivaa, mutta kun nyt näinkin pitkä ketju on saatu aikaiseksi, niin voisin kai tuulettaa omiakin ajatuksia:) Ja eihän tää lapsettomuus -aihe ole minkään sairauspalstan alla, joten kai tällä voidaan tarkoittaa myös vapaaehtoistakin lapsettomuutta.

      Ylempänä kirjoittaneen "Vyöruusumaman" ajatukset ovat tyyppillisiä ennakkoluuloja vapaaehtoisesti lapsettomista. Vapaaehtoisesti lapseton nainen nähdään usein kylmänä, materialistisena, itsekkäänä, matkustelevana uraohjuksena (ehkä vähän vinksahtaneenakin) joka sitten vasta vanhainkodissa yksin maatessaan ymmärtää mikä elämässä on oikeasti tärkeää ja katuu itsekkyyttään. Näin voi osassa tapauksia toki ollakin. Mutta kyseessä ei tarvitse välttämättä olla sen suurempaa syytä, kuin että heteronormatiivinen elämä ei vain ole oma juttu.

      Jos siis itse olet ollut itsekäs/materialisti/uraohjus/jne. ennen lapsia tai jos olet lykännyt lasten hankkimista tiettyyn ikään elääksesi nuoruuttasi, niin se _ei_tarkoita sitä, että jokaisella lapsettomalla on samat motiivit. Itse näkisin, että vapaus matkustella, nukkua viikonloppuisin pitkään ym. tulee ikään kuin "plussana", muttei todellakaan ole mikään varsinainen syy lapsettomuudelle. Jos ihan oikeasti lapsia haluaisi, niin kyllä niiden eteen olisi valmis tinkimäänkin.

      En oikein jaksa uskoa kenenkään nykypäivänä länsimaissa ajattelevan tyyliin "No enhän mä muuten lapsia hankkisi, mutta ihan hyvää hyvyyttäni haluan lahjoittaa jollekulle elämän." Jos näin ajattelee, niin miksei sitten adoptoi? Aivan, kyllähän se lasten hankkiminen lähtee täysin samoista itsekkäistä haluista kuin niiden hankkimatta jättäminen.

      Itse olen 26-vuotias nainen ja on hyvin mahdollista etten koskaan tule lapsia saamaan. Toki mieli voi vielä muuttua, mutta kertakaikkiaan kiinnostus saada omia biologisia lapsia on pyöreä nolla. Olen miettinyt että mikä mussa on vikana, kun kaverit alkavat jo pikkuhiljaa höpöttää perheen perustamisesta ja itse tunnun elävän aivan eri aatoksissa. Kaiken lisäksi olen ollut muutaman vuoden sinkkuna, joka kyllä kirvoittaa uteluja perhe-, työ- ja kaveripiireissä. Uteliaisuus erilaisuutta kohtaan on toki ihan inhimillistä, mutta heteronormatiivisuudesta poikkeavan elämän eläminen antaa valitettavasti joidenkin mielestä oikeutuksen piilovattuiluun ja tökeröihin kommentteihin. Itsekin olen saanut kuulla vihjailuja jotta olen nörtti/lesbo ym.

      Korvissani kysymys "mikset hanki lapsia" kuulostaa samalta kuin vaikkapa "mikset hanki papukaijaa". Tai "mikset opiskele kiinaa". Ei minulla mitään vastaankaan ole, mutta ei vain kiinnosta/ ole oma juttu. Jos nyt oikein (köksä-)psykologisia syitä haluaisi etsiä, niin ehkäpä omalla väkivaltaisella lapsuudella on asiaan vaikutusta. En myöskään ole liiemmin sosiaalinen ihminen. Toisaalta kyllä kaipaan läheisiä ihmisiä ja mulla on myös joku ihme halu auttaa muita ihmisiä. Olen harkinnut puolitosissani haluavanani auttaa pahoinvoisia nuoria ja/tai lapsia. Olen miettinyt myös lähteväni jonnekin kehitysmaahan vapaaehtoistyöhön (se on tosin hyvin raskasta ja vaatii rautaisen luonteen, mutta sellainen idea mulla on).

      En myöskään usko että maailmassa on yhdenlaista elämäntapaa aikuisuuden tai hyvän elämän mittarina. Itse olen syytellyt itseäni ajatuksistani ja koittanut psyykata itseäni haluamaan "normi-elämän". Mutta olen tullut siihen lopputulokseen, että lasten hankkiminen (tai hankkimatta jättäminen) on sen verran suuri ja henkilökohtainen päätös, ettei sellaista päätöstä voi tehdä muiden mieliksi. Pikemminkin on itsekästä ajatella, että ihmisen tulisi ikään kuin ostaa oikeutuksensa olemassaoloonsa elämällä tietyllä tavalla muiden mieliksi.

      • Lenni Mikael

        Hyvä kommentti!

        Olen samaa mieltä, että itsekkyydestä puhuminen vapaaehtoisesti lapsettomien kohdalla on täyttä höpöhöpöä. Yhtälailla voisi sanoa, että sehän se vasta itsekästä on, kun haluaa oman lapsen. Juuri minun on saatava oma lapsi, minun! Mielestäni ei pitäisi puhua kummankaan ryhmän kohdalla itsekkyydestä.

        Toinen asia on se, että kaikki lapsettomat eivät edes ole ajatelleet koko asiaa. Ei se, että ei ole hankkinut lasta (tai jotakin muuta asiaa) aina tarkoita sitä, että olisi aktiivisesti päättänyt olla hankkimatta lasta tai olisi hankintaa vastaan. Tämä on nyt äärimmäisen huono vertaus, mutta otan aivan toisenlaisen valintatilanteen esimerkiksi tästä. Ei se, että joku ei ole hankkinut esimerkiksi jäätelökonetta, tarkoita sitä, että tällä henkilöllä olisi jotakin sen hankintaa vastaan tai että hän olisi aktiivisesti tehnyt päätöksen olla hankkimatta sitä. Kysymys voi olla puhtaasti siitä, että hän ei edes ajattele koko asiaa.

        Ja tiedoksi se, että minä itse haluaisin kovasti lapsia, mutta emme ole onnistuneet niitä vielä saamaan.


    • keskustelua?

      Ajattelin nostaa taman koska pitaisi saada oma palsta naille jutuille. Eilen hoidin ystavani lapsia (toinen 2 v 8 kk toinen 6 vkoa) ja voi luoja. Rukoilin etta alkaa heratko yhtaaikaa unilta, sain syotettya vauvan ja saman tien vanhempi lapsi herasi - hirmu kankkarankkana... huh! Yritin siina sitten nuuhkia sita "vauvan tuoksua" syottaessa pienempaa, eihan ne haise mutta ei ne nyt miltaa ruusuilta ja mannalta tuoksu myoskaan. Synnytyspalsta pitaisi jakaa kahtia, alatie, sektio ja tama lapsettomuus myos vapaaehtoinen, laaketieteellinen. Naissa lapsi/synnytys/imetys asioissa on niin paljon hullua porukkaa ja aaripaita liikkeella etta olisi paras jos kaikille olisi omat foruminsa.

    • lapseton tämäkin

      Täällä jo nostettiinkin monia päteviä ja itseänikin koskettavia perusteluita olla haluamatta lapsia. Ei, en todellakaan vihaa lapsia, mutten koskaan ole osannut olla kovin luontevastikaan heidän seurassaan. Ylipäätään en koe tarvetta olla jatkuvassa sosiaalisessa kanssakäymisessä, vaan mieleni suorastaan vaatii ajoittaista hiljentymistä ja yksinoloa; lapsiperheen hektinen arjen rytmi kuulostaa siksikin työläältä ja aiheuttaa jo ajatuksen tasolla jonkinlaista ahdistusta. Minulla ei ole myöskään mitään tarvetta siirtää perimääni eteenpäin ja täälläkin mainitut perustelut vanhuudenturvasta ovat lähinnä huvittavia, sillä mikäänhän ei takaa, että oma lapsi/lapset ovat juuri sellaisia, kuin itse toivoisi.
      Olen vajaa kolmekymppinen, takana pitkä avoliitto ja reilun vuoden elellyt yksin. Tunnen pitkästä aikaa olevani vihdoin oma itseni. Parisuhdetta ehkä joskus tulen haluamaan, lapsia en.
      Onneksi meitä ihmisiä mahtuu tähän maailmaan erilaisia ja jokaiselle on oma tärkeä roolinsa, liittyipä se sitten vanhemmuuteen tai johonkin muuhun. Pääasia, että on onnellinen ja saa arvostusta omana itsenään, ei vain toisen ihmisen jatkeena/kautta.

      • 98172739

        Olen lapseton yli 40 v. nainen. Minulla ei ole koskaan ollut vauvakuumetta. Olen ollut paljon ystävien lasten kanssa tekemisissä ja joistakin olen tykännyt tosi kovasti, mutta se oman lapsen saaminen on tuntunut jotenkin vieraalta. Nyt olen viime vuosina saanut kuulla melkomoisia vihjailuja asiasta. Itse en ole oikein asialla päätäni edes vaivannut, mutta toisten kommentit ovat nyt alkaneet vaivata. Yksi työkaveri mm. sanoi, ettei hän voi ymmärtää jos joku ei mene naimisiin ja hanki lapsia. En oikein tiedä, että miten tätä asiaa selvittelen. Miehille tämä ei tunnu olevan ongelma, mutta naisille on. Ystäväpiirissäni on useita samanikäisiä ystäviä, joilla ei ole lapsia. Olen ollut avoliitossa ja miehelläni on ollut lapsia. Mitä noihin uteluihin oikein vastaa tai vihjailuihin.. helppoahan sun on kun ei ole lapsia etc.


    • childfreelife

      Huvittavimpia ovat nämä kommentit "helppohan se on sun, kun ei ole lapsia".

      Tähän olen yleensä vastannut: "Aivan suoraan asian ytimeen!" Juuri siksi niitä lapsia ei ole eikä tule - tämä ainokainen elämä on kunkin saatava nauttia juuri niin kuin parhaaksi katsoo.

    • qg

      Itse olen 25v nainen, enkä halua lapsia. En ainakaan biologisia, ehkä voisin joskus adoptoida, mutta tuskin. Pidän noin yleisesti lapsista niin kauan, kunhan ne on jonkun toisen. (tietty on poikkeuksiakin eli ei kaikki lapset ole mukavia). Kun näen esim. sukulaisten lapsia, niin voin niiden kanssa leikkiä tai jutella. Se riittää minulle.
      Olen lapseton ja sinkku ja haluan koko elämäni keskittää vain työhön (olen turvallisuusalalla, työ on välillä raskasta, kun näkee kaikkea mahdollista, joten työvuoron jälkeen haluan vain olla itsekseni. En jaksaisi työn jälkeen huolehtia lapsesta tai nähdä miestä). Tämä on minun valinta. Lisäksi voin aina jäädä hyvällä omallatunnolla ylitöihin. Voin tehdä, mitä itse haluan, kun ei ole miestä tai lasta rajoittamassa. Jos minulla olisi lapsia tai mies, joutuisin myös miettimään heitä.
      Elämäni ei ole mielestäni tylsää, vaikka elänkin itsekseni. Työ antaa paljon sisältöä elämääni ja vapaalla ollessani käyn salilla, juoksemassa, joogaamassa, shoppailemassa, kuntosalilla, kauneushoidoissa, hieronnassa, luen, katson tv:tä/elokuvia, kokkaan, matkustelen, ajan extempore moottoripyörällä Lappiin yms.
      Monet ihmiset ovat ihmetelleet valintaani olla hankkimatta lapsia ja minulle on usein sanottu, että olen hyvä lapsien kanssa, joten uskon, että olisin hyvä vanhempi. En vain halua ketään rajoittamaan elämääni.

    • PaniikkiKohtaus

      Mä olen ainakin päättänyt että lapsia ei tule. Elämässä on muutenkin aina kiire ja ylikuormitusta. Oletteko koskaan kelannut miten helvetillinen riesa kersa tai edes lemmikit on?

      • Kisu.misu87

        Hei
        Kissa vs.Lapsi
        Kyl kissa voittaa ja riittää mulle!!
        Kiitos ja näkemiin!:-)


    • Lapseton N30

      Tykkään lapsista ja olen ollut pariin otteeseen vapaaehtoisena orpo/lastenkodissa töissä. Parasta auttaa niitä lapsia jotka ovat jo valmiiksi täällä. Mitä enemmän asiaa ajattelen niin sitä hullummalta tuo itsekkyys-kysymys lasten hankinnan kohdalla tuntuu. Toiset vaan seuraavat ikiaikaista vaistoa ja toisilla sitä vaistoa ei ole.

      • childfreelife

        "Mitä enemmän asiaa ajattelen niin sitä hullummalta tuo itsekkyys-kysymys lasten hankinnan kohdalla tuntuu."

        Itseasiassa itsekkyys-kysymys tuntuu juurikin hullulta tapauksessa jossa päätetään jättää lapset tekemättä. Itsekkyydestä puhuttaessa tässä yhteydessä, on nykyisten ihmisten käytössä olevien tietojen perusteella nimenomaan nahkapokaalin hankkiminen yksi itsekkäimmistä teoista.

        "Toiset vaan seuraavat ikiaikaista vaistoa ja toisilla sitä vaistoa ei ole"

        Eläimillä ei ole vastaavia tietoja kuin ihmisellä, ne seuraavat vaistojaan..


      • Lapseton N30
        childfreelife kirjoitti:

        "Mitä enemmän asiaa ajattelen niin sitä hullummalta tuo itsekkyys-kysymys lasten hankinnan kohdalla tuntuu."

        Itseasiassa itsekkyys-kysymys tuntuu juurikin hullulta tapauksessa jossa päätetään jättää lapset tekemättä. Itsekkyydestä puhuttaessa tässä yhteydessä, on nykyisten ihmisten käytössä olevien tietojen perusteella nimenomaan nahkapokaalin hankkiminen yksi itsekkäimmistä teoista.

        "Toiset vaan seuraavat ikiaikaista vaistoa ja toisilla sitä vaistoa ei ole"

        Eläimillä ei ole vastaavia tietoja kuin ihmisellä, ne seuraavat vaistojaan..

        Heippa childfreelife, minulla on sellainen kuva että aika harva nainen jolla tuo vaisto on jättää lapset hankkimatta jonkun tiedon valossa (jopa ihmiset joilla on pahoja periytyviä sairauksiakin näyttävät usein päättävän että lapsia täytyy silti saada) ja aika harva nainen jolta tuo vaisto puuttuu olisi valmis hankkimaan niitä jonkun tiedon valossa, mutta voin tietenkin olla väärässä. :)


      • childfreelife
        Lapseton N30 kirjoitti:

        Heippa childfreelife, minulla on sellainen kuva että aika harva nainen jolla tuo vaisto on jättää lapset hankkimatta jonkun tiedon valossa (jopa ihmiset joilla on pahoja periytyviä sairauksiakin näyttävät usein päättävän että lapsia täytyy silti saada) ja aika harva nainen jolta tuo vaisto puuttuu olisi valmis hankkimaan niitä jonkun tiedon valossa, mutta voin tietenkin olla väärässä. :)

        Ihminen on tietoinen siitä, kuinka raskaus ehkäistään, ihmisellä on myös tieto elinympäristönsä rajallisista resursseista - ihmisen tiedot yleensäkin ovat todella valtavat. Tästä huolimatta on joku kummallinen "oikeus" lisääntyä. Hämmentävää. Jopa tietyt tiedottomat nisäkkäät harventavat itse kantojaan pelkän vaiston varassa.

        Olet pelottavan oikeassa.


    • Cat1982

      Olen pian 30v. ja minulla ei koskaan ole ollut vauvakuumetta tai intoa hankkia lapsia. Olen ollut avomieheni kanssa 11 vuotta yhdessä, eikä siltikään kiinnosta oikeasti. Ihanaa että on muitakin tällaisia ihmisiä olemassa.

      Enemmän mä mietin että kadunko minä tätä joskus vanhana kun ei ole lapsia tai lapsenlapsia huolehtimassa, ja pitäisikö niitä lapsia hankkia.. ei kyllä kiinnosta olla raskaana, synnyttää, huolehtia 24/7 lapsesta seuraavia vuosia. Mutta kyllä se mietityttää silti.

      Eläimistä pidän, ja tälläkin hetkellä on kissa ja koira. Vaikka en pidä niitä lapsinani, niin pidän niitä osana mun perhettä. Tuntuu vaan että oonko kummajainen, kun en osaa haluta lapsia itselleni.

      • childfreelife

        "Enemmän mä mietin että kadunko minä tätä joskus vanhana kun ei ole lapsia tai lapsenlapsia huolehtimassa, ja pitäisikö niitä lapsia hankkia.. ei kyllä kiinnosta olla raskaana, synnyttää, huolehtia 24/7 lapsesta seuraavia vuosia. Mutta kyllä se mietityttää silti."

        Tuo osio lapsista huolehtimisesta 24/7 meni aivan nappiin.

        Lasten tai lastenlasten huolehtiminen vanhemmistaan.. noh, näitä vanhempia ja isovanhempia on meillä Suomessa laitokset täynnä. Läntiseen kulttuuriimme ei enää kuulu huolehtiminen vanhuksista, joten älä murehdi, et todellakaan menetä mitään. Lasten imemät resurssit säästyy lapsettomalta ja näin on varaa parempaan hoitopaikkaan ja asianajajaan - ne meistä kaikista huolehtivat lopussa.


    • kielo

      Oikeastaan minulla lapsettomuus on ollut selvä valinta oman mielenterveyteni vuoksi.

      Olen sairastanut keskivaikeaa masennusta jo varhaisteini-iästä lähtien. Vanhempieni vakava sairastuminen ja pitkään jatkunut koulukiusaaminen tekivät minusta lopulta aikamoisen ihmisraunion, jonka oli viimeisillä voimilla pakko hakeutua hoitoon.

      Nyt tällä hetkellä olen ok, työkykyinen ja "normaali", jopa menestynyt muiden silmissä, mutta tiedän, että masennus voi palata elämääni hetkellä millä hyvänsä. Varsinkin suuret elämänmuutokset olisivat haitallisia mielenterveydelleni.

      Aiemmin koettu masennus lukemani mukaan altistaa myös synnyksen jälkeiselle masennukselle, joten olen miettinyt, että millaiseen suohon tippuisinkaan lapsen syntymisen jälkeen. Ja sitä en oikeastaan halua kokea.

      Olen ollut avoliitossa jo useamman vuoden ja mieheni haluaisi lapsia. Aina välillä minusta tuntuu, ettei hän ymmärrä sitä, etten ole kyvykäs hoitamaan lasta. Minulle riittää kun selviydyn päivittäisistä askareista. Hän ei ole koskaan nähnyt sitä 19-vuotiasta nuorta naista, joka minä kerran olin. Itsetuhon partaalla. Haluaako hän sellaisen äidin lapselleen? En usko. Siksi on parempi pysyä lapsettomana.

    • Lapsellinen :D

      Minun lapsella on kummina VELA-pariskunta. He eivät halua lapsia ja se oli tiedossa jo silloin kun heitä kummeiksi pyysin. Itse olen saanut kaksi lastani IVF-hoidoilla ja ystäväni jopa piikitti minuun hormonia hoitojen aikana (sairaanhoitaja kun on). Kummeiksi he ryhtyivät koska he eivät vihaa lapsia, he tykkäävät meistä, he eivät vaan halua omia lapsia. Minusta on hatunnoston arvoista että ihmiset eivät tee lapsia vain siksi, että niitä pitää tehdä. Onnellinen voi olla myös ilman ja siinä ei ole mitään tuomittavaa!

    • HannaParviainen

      Vapaaehtoisesti lapseton, ota yhteyttä


      Oletko valinnut lapsettomuuden omasta tahdostasi? Koetko, että elämä ilman lapsia on sinun näköisesi elämä, arvokas ja hyvä elämä ilman, että mitään puuttuisi? Miten läheisesi ja muut ympärillä olevat suhtautuvat päätökseesi? Täytyykö sinun perustella valintaasi? Oletetaanko yhteiskunnassamme, että kaikki haluavat lapsia? Tekeekö lapseton töissä ne vuorot, jotka jäävät äideiltä ja isiltä yli? Miten suhtaudut sterilisaation 30 vuoden ikärajaan?

      Onko kirjoittaminen sinulle luonteva tapa ilmaista itseäsi? Haluatko kirjoittaa oman tarinasi kirjaan? Etsin keväällä 2014 julkaistavaan kirjaan yli 20-vuotiaiden Suomessa asuvien lapsettomien tarinoita. Kirjaan valitut tekstit julkaistaan kirjoittajan omalla nimellä.

      Toivon noin viiden liuskan mittaisia näytetekstejä 24.3.2013 mennessä osoitteeseen [email protected]. Lisätietoja voit kysyä samasta osoitteesta.

      Ystävällisesti
      toimittaja Hanna Parviainen
      Jyväskylä

    • LauraK1

      Oletko vapaaehtoisesti lapseton?

      Olen sosiologian opiskelija Jyväskylän yliopistosta ja teen pro gradu -työtäni vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Kerään aineistoa tutkimukseeni ja toivoisin kirjoitelmia miehiltä ja naisilta, jotka ovat lapsettomia omasta tahdostaan. Jokainen kirjoitelma on tärkeä ja ne käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti.

      Voit kirjoittaa kokemuksistasi esimerkiksi seuraavien teemojen kautta:
      -Millaisia syitä näet olevan vapaaehtoisen lapsettomuutesi taustalla?
      -Joudutko selittelemään valintaasi muille? Vaikuttaako valintasi sosiaaliseen elämääsi?
      -Miten vapaaehtoinen lapsettomuutesi vaikuttaa mahdollisessa parisuhteessa elämiseen?
      -Miten suhtaudut vanhemmuuteen, äitiyteen/isyyteen?
      -Kerrothan myös itsestäsi seuraavat asiat: Sukupuoli, ikä, koulutustausta, paikkakunta?

      Kirjoituksesi voit lähettää 15.2.2013 mennessä sähköpostiin:
      [email protected]

      tai kirjepostina osoitteeseen:
      Laura Kuivalainen
      c/o Terhi-Anna Wilska
      Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
      PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto

      (Kaipailisin kirjoituksia erityisesti miehiltä, jotka ovat tällä hetkellä aineistossani aliedustettuina, mutta toki myös naiset voivat kirjoittaa)

      Kiitokset jo etukäteen!
      Laura Kuivalainen

    • mun mielipide

      ei kai siinä mitään jokaisella on oikeus olla lisääntymättä. Minun mielipiteeni on kuitenkin se, kun olen kuunnellut ja katsellut läheltä muutamaa 30 v pariskuntaa joilla ei ole lapsia. Ovat todella lapsellisia ja itsekkäitä. Mietitään aivan täysin mitään sanomattomia ongelmia ja asioita kun sitä aikaa sitten vissiin on sellaisten pohtimiseen. Itse en äitiyttäni mitenkään korosta. Minulla on myös muutakin elämää. En vaihtaisi elämääni lapsettoman kanssa. Hyvin huomaa että ajatusmaailma ei käy yksiin, kun minä en voi äitinä ensisijaisesti ajatella vain itseäni ja sitä mitä minä haluan,

      • childfreelife

        Vapaaehtoisesti lapseton on vastuussa vain itsestään ja näin ollen saa ottaa ongelmikseen mitkä parhaakseen katsoo.

        Me 30v pariskunta olemme hyvin itsekkäitä ja lapsellisia, saatamme tehdä elämässämme mitä lystäämme. En ymmärrä ketä varten meidän tulisi olla epäitsekkäitä? Mehän olemme päättäneet olla tekemättä lapset juuri sen takia, että voimme omistaa kaiken aikamme ja omaisuutemme itsellemme. Koska elämästämme puuttuu teidän ongelmanne, on meillä omamme, minne mennä kesälomalle, minne talvilomalle, millainen auto ostetaan, mihin sijoitetaan pääomia inflaatiolta suojaan, asutaanko keskustassa vai lähdetäänkö rivitaloon Espooseen/Kirkkonummelle jne. Teillä lienee aivan samat ongelmat. Meiltä vain puuttuvat ne vaippaihottuma-koliikki-allergia yms. -ongelmat.

        Monesti kuultu lastentekoperustelu on tuo vanhuudenturva, voi perheellis-parkoja; kun kaikki tämä kulkeminen aikanaan päättyy vanhuuteen, on meillä lapsettomilla myös varaa yksityiseen tukiasuntoon sekä hyvään juristiin, nämä meistä loppukädessä huolehtivat. Kakaroilla olisi jo oma elämänsä.


      • ...
        childfreelife kirjoitti:

        Vapaaehtoisesti lapseton on vastuussa vain itsestään ja näin ollen saa ottaa ongelmikseen mitkä parhaakseen katsoo.

        Me 30v pariskunta olemme hyvin itsekkäitä ja lapsellisia, saatamme tehdä elämässämme mitä lystäämme. En ymmärrä ketä varten meidän tulisi olla epäitsekkäitä? Mehän olemme päättäneet olla tekemättä lapset juuri sen takia, että voimme omistaa kaiken aikamme ja omaisuutemme itsellemme. Koska elämästämme puuttuu teidän ongelmanne, on meillä omamme, minne mennä kesälomalle, minne talvilomalle, millainen auto ostetaan, mihin sijoitetaan pääomia inflaatiolta suojaan, asutaanko keskustassa vai lähdetäänkö rivitaloon Espooseen/Kirkkonummelle jne. Teillä lienee aivan samat ongelmat. Meiltä vain puuttuvat ne vaippaihottuma-koliikki-allergia yms. -ongelmat.

        Monesti kuultu lastentekoperustelu on tuo vanhuudenturva, voi perheellis-parkoja; kun kaikki tämä kulkeminen aikanaan päättyy vanhuuteen, on meillä lapsettomilla myös varaa yksityiseen tukiasuntoon sekä hyvään juristiin, nämä meistä loppukädessä huolehtivat. Kakaroilla olisi jo oma elämänsä.

        Parasta lapsettomuudessa onkin se, että ei tarvitse olla kenellekkään esimerkkinä. Voimme hullutella ja säilyttää sen pienen lapsen sisällämme, joka vanhemmuudessa unohtuu kokonaan.
        Missään nimessä lapseton ei saa olla iloinen huolettomasta elämästään, meidän pitäisi vain olla hiljaa ja surkutella tulevaa yksinäistä vanhuutta, jota perheelliset meille ennustavat :D


    • Harmillista

      Josko vaikka vaivautuisit lukemaan aloitusviestin, niin ei tarvitsisi pahoittaa mieltään ihmisten sananvapauden harjoittamisesta sekä kokemusten ja mielipiteiden vaihtamisesta... On varmasti keskusteluja palstalla, missä lapsettomuudesta voi keskustella ihmisten kanssa, ketkä eivät lapsettomuutta ole itse valinneet.

    • towardthebrightlight

      Noihin itsekkyyssyytöksiin liittyen... Jollain amerikkalaisella sivustolla oli aikanaan aika hauska tilasto, jossa verrattiin niitä syitä mitä ihmiset antoivat kun heiltä kysyttiin miksi heillä on tai ei ole lapsia. Kun itse asiassa syyt lasten hankkimiseen olivat itsekkäämpiä kuin syyt miksi lapset jätettiin hankkimatta.

      Omasta mielestäni kaikkein karsein syy lasten hankkimiseen mitä etenkin naisilta joskus kuulee on se, että he "eivät tunne itseään kokonaiseksi" koska heillä ei ole lasta. Siis mitä ihmettä? Aikovatko he hankkia lapsen vain omaa itsetuntoaan pönkittääkseen? Aikovatko he laittaa vastuun omasta olostaan pienen lapsen harteille? Inhottaa sellainen.

      Jotkut myös tuntuvat kuvittelevan, että lapsen hankkiminen olisi jonkinlainen oikotie onneen. Mutta eihän se ole. Toki monilla ihmisillä lasten saaminen on se paras asia mitä heille koskaan on tapahtunut, mutta kaikkien kohdalla ei käy niin. Lasten hoitaminen on joka tapauksessa raskasta ja jos lapsi on tavallista hankalampi niin kyllä se perhe-elämä saattaa aikamoista helvettiä olla. Minulla on ollut muutama työkaveri jotka olivat olleet miehensä kanssa 10-15 vuotta yhdessä ennen lasten hankkimista, ja sitten muutama vuosi lasten hankkimisen jälkeen tuli ero. Eli lapset eivät sitten kruunanneetkaan heidän onneaan, kuten he ehkä olettivat.

      Itse olen nelikymppinen eikä miestä tai lapsia ole. Ei se koskaan erityisen tarkoituksellista ollut, tässä nyt vaan kävi näin. Kun ei sopivaa ukkoa tullut vastaan niin ei se lasten hankkiminenkaan sitten koskaan ollut sellainen asia jota olisin erityisemmin ajatellut. Nyt ikää alkaa jo olla liikaa ja kun terveys jo meni sille tasolle että olen työkyvyttömyyseläkkeellä, niin tuskinpa minä lapsesta edes pystyisin huolehtimaan. Joten se siitä sitten. Ja miksi ihmeessä juuri minun pitäisikään lisääntyä? Ylikansoittuminen on yksi maailman suurimpia ongelmia muutenkin, joten eiköhän se ole pikemminkin parempi etten minä tunge tänne lisää porukkaa. Minulta tulee jäämään elämässä tietyt kokemukset pois, mutta eihän meistä kukaan voi kaikkea mahdollista kokea kuitenkaan.

      Täytyy sanoa että minulla on myös aika ihmettelevä asenne hedelmöityshoitoja kohtaan. Maailmassa on liikaa ihmisiä muutenkin joten piruako niitä tänne tartte keinotekoisesti tehdä, parempi olisi että adoptiota helpotettaisiin niin ettei se olisi rahakysymys kuten se nykyään tuppaa olemaan. Ja jos adoptoitu lapsi ei kelpaa niin sitten minusta kyllä sopii kyseenalaistaa että mitkä ne motiivit lapsen hankkimiseen yleensä ovat.

      • Taaplausohjeet

        Minusta olisi parempi, että mahdollisimman harva joutuisi luovuttamaan lapsensa adoptoitavaksi. Ja Suomi on sen verran rasistinen maa, että täällä ei välttämättä ole helppoa elää ulkomaalaisen näköisenä lapsena.

        Omia geenejäni en pidä mitenkään kummoisina, että niitä tarvitsisi sen puolesta jatkaa. Mutta jos oikein jostain toisesta ihmisestä tykkää, niin kai sitä mielellään näkisi sen ihmisen omassa lapsessa. Ainakin eroon asti.

        Ja joka tapauksessa ehdotuksesi adoption helpottamisesta tuskin tulee toteutumaan, joten turha sitä on laittaa vastakkain hedelmöityshoitojen kanssa. Adoptiolasta eivät saa kaikki nekään, jotka eivät saa lasta millään hoidoilla, koska adoptioprosessissa lapselle etsitään vanhempia eikä vanhemmille lasta.

        Lapsen haluaminen on aika pitkälle biologista. Hyvähän se kai olisi, jos sen halun voisi kääntää pois päältä silloin, jos ei voi saada lasta tai jos ei pysty huolehtimaan lapsesta. Omasta itsekkäästä tarpeesta saada lapsi on kysymys, ei mistään epäitsekkäästä ihmiskunnan eteen uhrautumisesta.

        Aika paljon täällä arvostellaan muita ihmisiä heidän ratkaisuistaan lapsenhankkimisen suhteen. Muut hankkivat lapsia väärään aikaan, väärällä tavalla, väärän määrän väärään elämäntilanteeseen tai, hui kauhistus, eivät hanki ollenkaan. Toki on oikeasti elämäntilanteita tai ikiä, joissa on aika riskialtista lisääntyä, tyyliin alkoholiongelma tai 60-vuotiaana keinohedelmöityksen hankkinut yksinhuoltaja. Mutta vähän voitaisiin kaikki myös koittaa ymmärtää, että kaikkien ihmisten ei tarvitse elää samalla kaavalla.


    • hannaparviainen

      Hei, vielä uudestaan kirjoituspyyntö:

      Kirjoita vapaaehtoisesta lapsettomuudesta


      Oletko valinnut lapsettomuuden omasta tahdostasi? Koetko, että elämä ilman lapsia on sinun näköisesi elämä, arvokas ja hyvä elämä ilman, että mitään puuttuisi? Miten läheisesi ja muut ympärillä olevat suhtautuvat päätökseesi? Täytyykö sinun perustella valintaasi? Oletetaanko yhteiskunnassamme, että kaikki haluavat lapsia? Tekeekö lapseton töissä ne vuorot, jotka jäävät äideiltä ja isiltä yli? Miten suhtaudut sterilisaation 30 vuoden ikärajaan?

      Onko kirjoittaminen sinulle luonteva tapa ilmaista itseäsi? Haluatko kirjoittaa oman tarinasi kirjaan? Etsin keväällä 2014 julkaistavaan kirjaan yli 20-vuotiaiden Suomessa asuvien lapsettomien tarinoita. Kirjaan valitut tekstit julkaistaan kirjoittajan omalla nimellä.

      Toivon noin viiden liuskan mittaisia näytetekstejä 31.3.2013 mennessä osoitteeseen [email protected]. Lisätietoja ja kirjoitusohjeita voit kysyä samasta osoitteesta.

      Ystävällisesti
      toimittaja Hanna Parviainen
      Jyväskylä

    • Mää oon hävittänyt konetta vaihtaessani sen Vela-forumin osoitteen- jos joku foorumilainen on hollilla niin saa laittaa sen tulemaan :) Kiits.

    • PiikaLiisa

      Kerrassaan mielenkiintoinen viestiketju 8)

      Löytyykö lukijoista sellaisia jotka eivät oikein tiedä, haluavatko lapsia vai eivätkö? Kovin moni tuntuu tietävän tarkalleen mitä haluaa, tai ainakin sen, että mielipide voi muuttua...

      Entä onko muita, jotka uskaltavat rohkeasti sanoa, että lapsen hankkiminen oli "virhe"? (Joku kirjoittaja viittasi siitoshetkeen ja siihen että jos saisi uudelleen valita, niin laittaisi jalat ristiin...).

      Olen itse 28 v. sekä vapaaehtoisesta että tahattomasta lapsettomuudesta "kärsivä" nainen joka pohjimmiltaan on yhtä kysymysmerkkiä tämän aiheen kanssa. Minulla todettiin PCO noin viisi vuotta sitten, joten olen ennättänyt sulatella sitä tosiasiaa, että en välttämättä koskaan saa lapsia vaikka niitä tosissani mieheni kanssa yrittäisinkin. Miehelläni on edellisestä liitosta kaksi lasta (jotka tosin asuvat toisessa päässä Suomea niin että näemme heitä vain muutamia kertoja vuodessa), joten olen nimellisesti äitipuoli. Olemme olleet naimisissa nyt jonkin aikaa ja olen aiemmina ajatellut, että haluan ainakin yrittää lapsia, "voinpahan sitten ainakin sanoa että yritetty on". En ole kuitenkaan halukas inseminaatioihin yms. epäluonnollisiin hedeltöimyskeinoihin, vaan olen ajatellut enemmänkin että jos clomilla/ lievemmillä hormonihoidoilla ei tärppää, niin saa olla minun puolestani - tämä siis lähinnä siksi, että en halua ajaa itseäni piippuun, en halua tehdä lapsen hankkimisesta elämää suurempaa asiaa. En oikeasti tiedä, haluanko lapsia vai enkö, jotenkin tuntuu ettei koskaan voi tietää mihin päänsä pistää (minkälainen lapsi sieltä tulee ja minkälaista se äitinä oleminen sitten on; en usko että sitä voi tietää ennen kuin on itse kokenut). Tosiasiahan siis on että lapsia ei tekemättömäksi saa - jos raskaaksi tulisin, niin sitten sen asian kanssa eläisin; kantaisin vastuun ja haluaisin olla hyvä äiti. Välillä olen kokenut voimastakin vauvakuumetta, välillä taas kauhulla seuraan läheisteni raskauksia ja pikkulapsiperhe-arkea, ja sitten taas epäilen olisiko minusta äidiksi... miten suuren pettymyksen tuotan vanhemmilleni jos en edes tosissani yritä antaa heille lapsenlapsia? Mistä kaikesta jään paitsi ilman omia lapsia...?

      Jos jollakulla on esittää näkökulmia, miten voisin tulla paremmin sinuiksi tämän asian kanssa, niin kuulisin niitä mielelläni :)

      • PiikaLiisa

        * voimakastatin vauvakuumetta...


      • PiikaLiisa
        PiikaLiisa kirjoitti:

        * voimakastatin vauvakuumetta...

        vielä kerran: VOIMAKASTAKIN vauvakuumetta... :D


      • "huoleton"

        Olen 33 -vuotias nainen ja lapseton. En ole oikein koskaan kokenut "vauvakuumetta" tai vahvaa halua saada lapsia. En pysty kuitenkaan sanomaan täysin "ei koskaan", mutta päällimmäisenä en tunne vetoa äitiyteen. Pohjalla saattaa olla myös huonot kokemukseni parisuhteista ja se, että en ole tavannut sellaista miestä, jonka kanssa perheen voisi perustaa.

        En myöskään ymmärrä ajattelumallia, että naisen tulee saada lapsia. Kohtaan päivittäin työelämässä vihjailua siitä, kuinka "lapseton on huoleton" kuin teini ja ei ota vastuuta elämässä, ei ole aikuinen tms. Näen välillä punaista, sillä koen, että näin puhuvat eivät ole itse olleet valmiita äitiyteen ja heijastavat omia tunteitaan/pelkojaan ulkopuolisiin. Vain lapsiko tekee naisesta vastuuntuntoisen aikuisen? Lisäksi kuulen kahvitaukojen keskusteluissa kuinka ikävää on kun vatsa on ryttyinen ja kroppa ei ole enää entisensä. Itse urheilen ja pidän huolta itsestäni. Yleensä tämän keskustelun tiimellyksessä minuun luodaan merkitseviä katseita. Joskus olisi hyvä ymmärtää, ettei lapsia tehdä liukuhihnalla vaan sen takia, että "olet sen ikäinen". Taustalla voi olla hyvinkin erilaisia syitä, joten toivoisin, että lapsettomat ja lapselliset kunnioitaisivat toistensa valintoja.


    • marjamai

      Ehkä oma tilanteeni sopii parhaiten juuri tämän viestiketjun alle. Olen aina halunnut lapsia, ajankohta vaan ei koskaan ole ollut sopiva, eikä ole sitä vieläkään. Olen 31-vuotias ja muutama päivä sitten minulle selvisin, että 34-vuotias mieheni ei halua lapsla - todennäköisesti koskaan. Ei ole milloinkaan halunnut. Muutaman päivän itkeä vollotin ja mietin, mitä tehdä. Ystäväni totesivat, ettei tällaisessa asiassa voi tehdä kompromisseja ja että olisi liian suuri uhraus minulta olla hankkimatta lapsia ja jäädä hänen kanssaan. Mieskin oli niin pahoillaan, ettei voi luvata minulle haaveen totetutumista.

      MUTTA. Viisas äitini käänsikin asian toisinpäin. Meillä on kaikki muuten hyvin, olen onnellinen mieheni kanssa ja hän on minulle hyvä. Toista, yhtä kunnollista voi olla vaikea löytää (tuurini miesasioissa on ollut käsittämättömän huono). Ehkä mieheni mieli vielä muuttuu, ehkä ei. En ole kuitenkaan valmis uhraamaan näin hyvää parisuhdetta, koska jos joskus lapsia haluan, haluan ne juuri hänen kanssaan.

      Ja kuka takaa, että jos lähden, löydän yhtä hyvän uuden miehen, jonka kanssa voisin saada lapsia. Olen sairastanut klamydian nuorena ja 19-vuotiaana minulle tehtiin abortti. Kuka sen takaa, että edes voisin saada lapsia?

    • aeeg325

      Olisin utelias tidostelemaan sterilisaatiota. Ikää on vasta 20, joten on vielä aikaa miettiä. Eikö se sääntö ollut, että lapseton 30 vuotias saa sen vasta?
      Haluaisin kuula kokemuksia erinlaisista sterisaatioista, sen hankinnasta ja kuinka helppoa/vaikeaa se on. Myös hintaluokista olisi kiva kuula.

    • Hyvä Velat!

      Mielenkiintoinen ja hyvä keskusteluketju saatu aikaan täällä, muutamia typeriä kommentteja nyt saattoi odottaakkin.

      Itse kärsin lapsettomuudesta ja sisaruksistani löytyy yksi VELA, olemme käyneet niin paljon hyviä keskusteluja aiheesta hänen kanssaan! Arvostan ja kunnioitan hänen (ja toki kaikkien muidenkin) mielipidettä ja päätöstä tässä asiassa! Lapsia ei pidä tehdä vain "tekemisen ilosta", kaikilla ei ole luonnostaan halua vanhemmaksi ja sen pitäisi olla jokaisen oma asia. Samaa moni teistäkin täällä kirjoitti jonka allekirjoitan myös, että se jos ei itse halua lapsia ei tarkoita sitä, etteikö niistä pitäisi.

      Ketjussa noussut esiin monta kertaa itsekkyys, onko itsekästä jos ei halua lapsia, onko itsekästä tehdä paljon lapsia tai onko niinkuin minun tilanteessani, onko itsekästä toivoa ja yrittää sitä lasta niin kovasti, että harkitsee kaikkia mahdollisia keinoja (keinohedelmöitys ym.) toiveensa toteuttamiseksi. Tosiasiahan on, että loppujen lopuksi kaikki mitä elämässämme teemme on jollakin tavalla itsekästä. Asiat linkittyvät toisiinsa siinä määrin, että jokaisen teon takana on ajatus "tämä saa minut tuntemaan itseni tarpeelliseksi / onnelliseksi/ tarvituksi/ jne jne." Omaa itsekkyyttä ei voi vähentää sillä, että moittii muita ja heidän valintojaan itsekkäiksi!

      Mahtavaa, että te vapaaehtoisesti lapsettomat kannatte ylpeinä omat päätöksenne, niin se pitääkin! Kerran täällä vain eletään ja silloin pitäisi ajatella juuri itseään, kuinka teen tästä ainutlaatuisesta elämästä juuri parhaan mahdollisen itselleni!

      Katkeruus tässä kohtaa olisi aivan HULLUA, tuskin minun lapsettomuus tästä helpottuisi yhtään jos teistä päättäisikin "kelkkansa kääntää" :D

    • 2+3

      Ollaan kolmekymppinen aviopari, ja näihin lapsiuteluihin suhtaudun yleensä melko huumorilla. Keväällä kuitenkin ärsytyskynnys ylittyi, kun kolmannen kerran pienen ajan sisään meille esiteltiin yhtä vastasyntynyttä sanoin "tässä teille mallikappale..."
      Itselle ei tulis mieleenkään esitellä huoletonta ja mukavaa lapsetonta elämääni kenellekään malliksi. Tai sanottua kellekään että, "ette ois tekään noita tehny", kun lapsen saaneet on hyvin monesti kehotellut, et tehkää tekin.
      Itse en ole mitään lukkoon lyönyt ja mies alkaakin olemaan kypsä ajatukselle, mutta kun itsestä ei vaan tunnu siltä. Ja itsellehän se on tehtävä, eikä muille.

      • ...

        En osaa suhtautua muutoin kuin huumorilla uteluihin, mutta jollain asteella ärsytti aikanaan, kun nuorempi sisareni synnytti ja tätä sitten työnnettiin jatkuvasti syliin, en ehtinyt kuin muutamaksi minuutiksi ojentaa pienokaista äidilleen, kun taas tyrkättiin vastustelusta huolimatta.. Ehkä siinä haettiin jotain ahaa-elämystä tai äkkiparannusta vapaaehtoiseen lapsettomuuteemme.

        Tätä seuraavat suorat kommentit mahdollisesta hedelmättömyydestä ne vasta sitten todella kummastuttivat, aivan kuin olisin jotakuta läsnäolijoista loukannut kun en edelleenkään saanut "tartuntaa"...


    • lapsellinen x2

      Äitini joskus kännipäissään sönkötti, että olin itsekäs, kun tein nämä lapseni. Sanoin, että tottakai olin, joka ikinen suunnitellusti synnytetty lapsihan on tehty silkasta itsekkyydestä. Miksi muuten? Lapsen takiako, kun se niin kovasti halusi syntyä? Tai anopin takia, että se saa lapsenlapsen?

      VELA on nimenomaan epäitsekkyyttä, lapsentekijät itsekkäitä, kun haluavat tehdä viattomia lapsia tänne paskaan maailmaan kärsimään vain siksi, kun _itse_ haluavat äidiksi ja isäksi, kokea raskauden ja synnyttämisen ilon ja ikioman lapsen syliinsä. Jatkaa omia ah, niin hyviä ja jatkamisen arvoisia sukujaan ja geenejään.

    • Mriamria

      En lukenut koko ketjua, mutta lapsenteon, tai tekemättömyyden itsekkyydestä haluan sanoa sanasen.

      Itse haluan lapsen, ja olen raskaana parhaillaan. Olen aina tiennyt että lapsia halua, ja se on minun itsekäs valintani.
      Haluan lapsia, koska koen että lapset on suurin sisältö elämään, ja se elämäntarkoitus yleensä nisäkkäille. Ainakin minusta tuntuisi tyhjältä ilman.

      Lapsettomuus taas on järkevä valinta nykymaailmassa. Jokainen tietää että ihmisiä on aivan liikaa, ja parasta mitä voi tälle pallolle tehdä, on yksinkertaisesti jättää lisääntymättä.
      On myös yhtä ihailtavaa se, että löytää koko elämänsä ajaksi sisältöä ja mielekkyyttä ilman lapsiakin.

      Lapsihan tehdään aina täysin itsekkäistä syistä. Koska halutaan kaikenlaista kuten turvaa vanhuudenpäiviin, lapsenlapsia, sisältöä ja tekemistä elämään, elämäntarkoitus jne.
      Olisin iloinen jos joku kertoisi minulle edes yhden epäitsekkään syyn tehdä lapsi tähän maailmaan.

    • valintakysymyksiä

      Kuulun kai sitten sekä omasta valinnasta, että itsestäni riippumattomista syistä lapsettomien kastiin. Parikymppisenä en missään nimessä halunnut lapsia. Pitkän avoliiton päätyttyä huomasinkin, että minulla oli krooninen vauvakuume. Vanhanaikaisena kuitenkin olen aina ollut sitä mieltä, että lasta ei noin vain "hankita", joten edes lähtökohtana pitäisi olla kaksi rakastavaa vanhempaa jotka haluavat sitä jälkikasvua yhtä paljon...

      Hieman alle 30-kymppisenä minulla todettiin endometrioosi. Lääkäri suositteli tähän "hoidoksi" raskautta. Kiitin häntä oikein henkkoht suolan viskomisesta haavoihin.

      Elin pitkään sinkkuna, sitä "oikeaa" ei vain näkynyt eikä kuulunut. Jollakin tasolla jo luovuin koko ajatuksesta, että minusta koskaan tulisi kenenkään biologinen äiti. Rehellisesti voin sanoa, etten tiennyt olisinko halunnutkaan.

      Vuosi sitten elämään sitten vihdoin saapui myös se kumppani, joka tuntuu kaikinpuolin aivan ja täysin oikealta. Hänellä on jo entuudestan 2 lasta, ja asioista on puhuttu kovinkin suoraan. Hänen omien sanojensa mukaan hän ei olisi halunnut enää lisää lapsia, mutta nyt on kuitenkin sitä mieltä, että minun kanssani tähän vielä kerran kyllä suostuisi. Ja haluaisikin.

      Itse en enää tiedä mitenpäin olla. Minä en välttämättä kykene edes saamaan lapsia luonnollisin keinoin, ja hedelmöityshoidot eivät tule itselleni kysymykseen. Omalla tavallani olen asiasta päättänyt, että se on silloin luonnon oma valinta. Ikää on jo 33-vuotta, ja niskavillat nousevat aina pystyyn kun joku sanoo: "Voi sä oot vielä niin nuori, kyllä sä ehdit!".

      No mitäpä jos en edes enää halua ehtiä? Jos jotain tiedän niin sen, että minusta ei todellakaan tule mitään nelikymppistä ensisynnyttäjää. Niin paljoa en koe mitään palavaa halua omaa biologista lasta kohtaan, että sellainen olisi aivan pakko saada hinnalla millä hyvänsä. Olen ajatellut sen asian myös niin, että jos edelleen olen lapseton yli nelikymppisenä ja haluan palavasti sen lapsen, niin tarjoan mieluusti rakastavan kodin joko adoptiolapselle tai sitten esim. sijaisvanhempana.

      Olen todellakin hämilläni ja osaltani jopa tuskainen tämän asian kanssa. Minä en vain yksinkertaisesti tiedä... Ja koska olin jo omalta osaltani siitä toivosta jo luopunut, niin oikeastaan jopa ketuttaa tämä "mitä jos nyt kuitenkin" mietintä.

      Osaltani ajattelen, että tässä maailmassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa ilman jälkikasvuakin, ja haluaisin tietysti myös tutustua tuohon kumppaniin rauhassa. Mutta. Se biologinen kello, tiktak. JOS edes kykenen raskaaksi tulemaan, niin sitä ns. varsinaista peliaikaa on omalla kohdallani jäljellä n. 3-vuotta. Sen jälkeen kutsuu sterilisaatio.

      Äh. Anteeksi avautuminen. Tämä asia on vain todella turhauttavaa. Pitäisi kait sitten vain todeta, että tulee mitä on tullakseen ja kaikella tarkoituksensa. Kyseessä on kuitenkin myös se valinta siitä, että lähteekö edes yrittämään...

    • Anonyymi

      Tämä

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      104
      1676
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1315
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1210
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1176
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      143
      1173
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1065
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      1051
    8. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      977
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      962
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      854
    Aihe