Hyvä nimimerkki ”Köyhä äippä”

satu50

Mainitsit minut useammassa kuin yhdessä samantyyppisessä postauksessa, enkä oikein tiennyt mihin niistä olisi ollut paras vastata, joten päätin ottaa vastaukseni ihan omaksi erilliseksi ketjuksi. Toivottavasti se sopii sinulle.

Olet aivan oikeassa siinä että perheeni suhteellinen elintaso on tässä elämänvaiheessa vähintäänkin kohtuullinen. Emme kuulu ”rikkaisiin”, mutta itsekin (hyvin erilaisiakin aikoja eläneenä) koen, ettei meiltä myöskään puutu mitään oleellista materiaalisesti. Tuo määritelmä ”epärikkaudesta” pohjaa siihen kun vertaan esimerkiksi elintarvikemenojamme henkeä kohtaan suomalaisten keskimääräisiin elintarvikemenoihin. http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=200920625 .
Tuon laskun mukaan kulutamme suunnilleen keskivertohenkilön verran syöjää kohden eli emme elä eri todellisuudessa mitä ”yleensä/äidit/perheet nykyään elävät”.

Moisilla keskiverroilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, silloin kun jonkun omat käytettävissä olevat tulot jäävät selkeästi sen alle. Olen itsekin elänyt sellaisen vaiheen 90-luvulla (Edellinen lama kohteli perheemme taloutta varsin kovakouraisesti ja meiltä meni kymmenisen vuotta siihen että pääsimme uudelleen jaloillemme) ja muistan hyvin , miten paljon aikaa ja ennen kaikkea voimia jatkuva pihistely vei. Olimme (luullakseni?) sinua onnekkaammassa asemassa silloinkin, koska asumme maaseudulla, missä on mahdollisuus käyttää hyväksi runsaasti luonnon antimia , niin itse viljeltyjä/kasvatettuja kuin Tapion tarjoamiakin ja niillä helpottaa painetta kauppalaskua kohtaan.

Meillä oli myös kummallakin, niin minulla kuin puolisollani, tiettyjä sellaisia taitoja, joilla pystyimme ajan sallimisssa rajoissa hankkimaan ”ylimääräisiä” tuloja esim. ostamalla halvalla vanhoja huonekaluja ja myymällä ne kunnostuksen jälkeen eteenpäin, kirjoittamalla viihdettä, ompelemalla vaatteita, maalaamalla tauluja ja kortteja myyntiin jne. Ihmisillä on erilaisia taitoja ja kaikkien erikoiskyvyt eivät valitettavasti ole yhtä helposti muutettavissa lisätuloiksi.

Minun tekisi kovin mieleni kysellä elämänne puitteista ja yrittää avittaa sinua tarjoamalla ulkopuolisen näkökantaa tiukkaan taloudelliseen tilanteeseenne. Olin kuitenkin ymmärtävinäni kirjoituksistasi, että koet minut persoonana ”ärsyttävänä” ja sen myötä neuvot ja ehdotukset voisivat hyvinkin tuntua loukkaukselle. Jätän siis rakentavat ehdotukset muille ja tyydyn kommentoimaan enää yhteen esille ottamaasi asiaan.

Nimittäin noihin juhliin ja muuhun ”turhuuteen”. Minä todella tiedän, miten vaikea on mobilisoida itsensä etsimään juhlaa arjesta silloin kun kaikki energia tuntuu valuvan pelkästään pinnalla pysymiseen. Kuten sanottua , olen elänyt sellaista elämää istekin. Minulle kuitenkin sellaisinakin aikoina, tai oikeastaan erityisesti sellaisina aikoina, on erityisen tärkeää oman henkisen hyvinvoinnin kannalta katkaista puurtaminen milloin minkinlaisella pienellä ”juhlalla”. Se juhla voi sitten olla paikallisen seurakunnan tarjoama lounas, rekiajelu tai muu vastaava, jonkun ammattiliiton tarjoama lasten rieha, kirjaston satutunti tai kirjailijavierailu, elokuvakerhon ilmainen sunnuntaimatinea tai mikä lie. Kun ei ollut varaa kukkiin, kiikutin metsästä ja pellon reunalta kuivia oksia, havuja ja muuta vastaavaa piristämään kotia. Silloin kun varat eivät antaneet periksi matkustella, teimme pressusta ja vilteistä ”leirin” lähimetsään ja ”lomailimme” siellä. Ja niin edelleen.
En koe tuollaista ”turhuutta” turhaksi vaan hyvinkin tärkeäksi. Joku toinen voi toki passivoitumatta, masentumatta ja katkeroitumatta käyttää vapaahetkensä silkkaan lepäämiseen. Ja jos se hänelle toimii, niin hyvä niin. Itse ”tarvitsen” aktiviteetteja voidakseni hyvin.

Seurakuntien lisäksi Punaisen Ristin paikallisosastot, Lions club ja esimerkiksi Kotilieden kummikerho auttavat mielellään perheitä, jotka ovat tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Myös tuolla ”äitien jutut”-palstan puolella muutamakin nimimerkki ilmoitti halustaan yksityisesti avustaa sellaisia perheitä jotka elävät puutteenalaista elämänvaihetta. Toivon, että jokin niistä tai jokin muu instanssi onnistuu kohtaamaan perheesi ja helpottamaan arkea ainakin joulun ylitse.

Kaikkea hyvää – ja etenkin runsaasti voimia sinulle ja perheellesi toivottaen
satu

1

564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • millä mällätä

      On hyvä muistaa, että juuri ylenmääräinen väestönkasvu eli suurperheelliset ihmiset aiheuttavat nykytilanteen, jossa pakolaisia riittää ja ihmisiä kuolee aliravitsemuksesta aiheutuvviin sairauksiin.

      2.12.2009 - STT (Päivitetty 2.12.2009 16.38)

      Turvapaikanhakijat joutuvat vastedes tulemaan toimeen nykyistä pienemmällä rahalla, jos maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) ehdotus menee läpi. Yksin asuva turvapaikanhakija saisi vastedes 292 euroa kuussa. Tämä olisi 84 euroa vähemmän kuin nykyisin. Turvapaikanhakijat ovat tähänkin asti saaneet pienempää tukea kuin muut. Thors on aiemmin arvioinut, että rahallinen tuki vaikuttaa jonkin verran tulijoiden määrään.

      Virallisesti muutosesitys perustuu siihen, että vastaanottokeskusten palvelut ovat laajentuneet. Asukkaat voivat esimerkiksi katsoa televisiota sekä käyttää nettiä ja siivousvälineitä, muistuttaa sisäministeriö. Turvapaikanhakijat maksavat toimeentulotuella esimerkiksi ruokansa ja vaatteensa. Jos vastaanottokeskus tarjoaa kaikki ateriat ilmaiseksi, turvapaikan hakija saa vain 21 prosenttia normaalista toimeentulotuesta.

      Thors esittelee tänään 2.12.2009 ehdotuksensa hallituksen iltakoulussa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2062
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1604
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe