Lähdemme

R-L. Vuo

Azoreille huhti-toukokuun vaihteessa.
1. Onko siihenaikaan paljon turisteja?
2. Varmaan mukaan pitkä ja lyhythihaisia puseroita. Samoin sortsit ja pitkäthousut.
3. Tarvitsenko sadeviittaa? (3 retkipäivää luontoon)
4. Retkillä lounas, mutta tarvitsenko mukaan jotain? ( esim. vesipullo jne.)
5. Missä kannattaa syödä? Onko ruokalistat englanniksi? Illallisen hintataso viineineen?
6. Voiko liikkua hotellin ulkopuolella huoletta iltaisin?
7. Onko paljon taskuvatkaita?
8. Uskaltaako hotellihuoneen " kassakaappiin " jättää esim. rahaa, passin, luottokortin jane,)

4

482

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1. Enempää São Miguelilla, johon 70 prosenttia Azorien matkailusta suuntautuu, kuin muillakaan saarilla ei ole koskaan paljon turisteja. Matkailun merkitys saariryhmän taloudessa on vajaa 3 prosenttia.

      2. Huhtikun yön minimilämpötilojen keskiarvo on runsat 12 C, päivän maksimien runsaat 18 C. Toukokuun vastaavat lämpötilat ovat noin asteen korkeammat. Helsingin arvoista lähimpänä näitä lukuja ovat kesäkuun lämpötilat, paitsi että Helsingissä yöt ovat viileämmät. Azoreilla yön ja päivän samoin kuin vuodenaikojen väliset lämpötilaerot ovat pienet.. Talvellakin mitataan silloin tällöin yöllä minimi 16 C ja päivälla maksimi 17 C. Ilman suhteellinen kosteus saa ilman tuntumaan Azorien lämpötiloissa astelukua lämpimämmältä. Edellä mainitut arvot voat virallisia mittauksia varjossa, auringonpaisteessa on luonnollisesti lämpimämpää.

      3. Sadeviitta on syytä olla mukana luontretkillä. Ne suuntautuvat korkeampiin maastoihin (alta 1000 m), jossa usein sumua ja utua vaikka ei varsinaisesti sataisikaan. Näillä retkille suositellaan myös vaelluskenkiä ja vesipullo on niillä vakiovaruste.

      4. Vesipullo, ks. kohta 3.

      5. Jos tulette Hispanian kautta, niin opas jakaa teille kattavan ravintolakartan bussissa heti saavuttuanne. Omilla nettisivuillani on myös lista ravintoloista, joista on tullut positiivista palautetta. Ponta Delgadan vanhassa keskustassa on perinteisisä ravintoloita. Modernit ravintolat löytyvät suurelta Portas do Marin satamakeskuksesta sekä Parque Atlânticon ja Solmar Avenida Centerin kauppakeskuksista. Azorilaisesta ravintolakuttuurista on tarinaa kotisivuillani. Useimmissa paikoissa ruokalistat ovat englanniksi. Pääruokien hinnat alkavat noin 10 eurosta. Varsin juomakelpoista viiniä saa 10 eurolla pullon. Alkuruoat ovat yleensä tarpeettomia, sillä annokset ovat isoja. N.s. couvert tarjoilu (leipä,tuorejuusto/voi, oliivit yms.) laskutetaan, jos ei siitä kieltäydy heti annoksia pöytään tuotaessa. Jälkiruoat maksvat 2,50-4,00 e, espressokahvi ravintolassa 0,80 e. Paikalliset brandyt ja liköörit alta 5 e. Kahden henkilön parempi illallinen maksaa noin 45 e. Vapaaehtoinen tippi 10 prosenttia.

      6. Huhti-toukokuun vaihteessa aurinko Ponta Delgadan horisontissa laskee vähän yli 20.30 (ja nousee noin klo 7.00). Viikonloppuja lukuunottamatta, jolloin on enemmän ihmisiä liikkeellä illalla ulkona, Ponta Delgada on iltaisin varsin rauhallinen. Matkailijoihin kohdistuneista rikoksista ei ole raportoitu tällä palstalla enempää kuin paikallisissa lehdissäkään.

      7. Tietooni ei ole tullut, että Ponta Delgadassa olisi taskuvarkaita. Kannan lompakkoani aina takataskussa.

      8. Euroopassa matkustaessani olen ani harvoin käyttänyt enempää huoneen kuin kuin vastaanotonkaan kassalipasta/-kaappia. Passin, luottokortin, matkaliput, mahdollisesti muutaman ylimäääräisen setelin kätken matkalaukkuuni, jonka panen luukkoon. En kanna mukana ylimääräistä käteistä vaan nostan sitä automaatista. Ponta Delgadassa on runsaasti Multibanco-automaatteja, joista käteistä voi nostaa debit- ja credit korteilla ongelmitta. Maksiminosto on 150 e, maksimi seteliarvo 20 e. Liíkkeissä käyvät yleisesti maksuvälineenä Visa Electron/Master -käteismaksukortit ja kansainväliset luottokortit. Kaikki maksut vahvistetaan pin-koodilla. Tällä palstalla ei ole raportoitu hotellihuone- eikä muistakaan varkauksista.

      • R-L.Vuo

        vastauksestasi, olet korvaamaton apu monelle matkalaiselle kun vastailet kysymyksiimme.
        Toivotan sinulle hyvää joulun odotusta.


    • innokas matkaaja

      1. Onko siihenaikaan paljon turisteja?
      -Olin itse heinäkuulla. Mitenkään tungokseen asti ei ollut väkeä edes Ponta Delgadassa, ja kun menimme omin päin pienempiin kyliin, ei niissä etenkään.
      2. Varmaan mukaan pitkä ja lyhythihaisia puseroita. Samoin sortsit ja pitkäthousut.
      -kannattaa varmaan ottaa varmuudeksi mukaan. Heinäkuulla oli todella kuuma, muutama sadekuuro viilensi mukavasti. Myös lenkkarit, että jaksaa liikkua.
      3. Tarvitsenko sadeviittaa? (3 retkipäivää luontoon)
      -ota mukaan kevyt sadetkki, vettä voi tulla yht'äkkiä paljonkin mutta menee äkkiä ohikin
      4. Retkillä lounas, mutta tarvitsenko mukaan jotain? ( esim. vesipullo jne.)
      -vesipullo on aina paikallaan, jopa suomessa saati lämpimämmässä
      5. Missä kannattaa syödä? Onko ruokalistat englanniksi? Illallisen hintataso viineineen?
      -tämähän on makuasia, itse söimme eri paikoissa, mutta lähinnä edullinen - keskitason paikoissa. Yleisesti ottaen tykkäsimme, mutta salaatteja sai aina pyytää erikseen, ja silloin ne yleensä myös sai. Pettymys oli lohi, joka oli leikattu viipaleiksi ruotoineen, ja maku oli jotenkin erilainen ja "kalamaisempi" kun suomessa. Viineistä kannattaa maistella paikallisia laatuja, esim. mieleen tulee pikantisti laavanmakuinen Terras de Lava, jota toimme kotiinkin. Hinta kaupassa 4 - 5 e, ravintolassa tietty enemmän mutten muista hintaa. Listat on usein englanniksi. Hyvien paikkojen osoitteita ei tullut katsottua, mutta mielestämme petyimme ruokaan Teneriffalla toistuvasti, azoreilla vaan tuohon loheen.
      Kahdelle alkupala (yleensä jotakin hyvää juustoa tai valkosipulileipää), ruoka ja viinipullo ja ehkä vielä oluet, teki 25 - 35 euroa. Pikaruokapaikan tapaisessa sai todella hyvää kanaa ja salaattia sekä oluen jopa alle kympillä.
      6. Voiko liikkua hotellin ulkopuolella huoletta iltaisin?
      -voi todella. Olimme paikallisten iltajuhlassa torilla, ja sinne saapui iltakymmeneltä perheitä lapsineen vauvoineen, ja kun meillä on oluttelttoja, siellä oli paikallisia liköörejä telttamyynnissä. Niitä kannattaa myös kokeilla, ihania! Muutenkin oli kiva nähdä paikallisten illanviettoa, oli parikymmenhenkinen orkesterikin!!! Muutaman kuppilan nurkilla näytti levottomalta, mutta ei meitä häiritty ikinä, ja kun menimme pienille paukuille paikalliseen, ukot tulivat ystävällisesti juttelemaan.
      7. Onko paljon taskuvatkaita?
      -ei nähty eikä kuultu mistään tämmöisestä, mutta älä silti laita lompakkoa takataskuun :)
      8. Uskaltaako hotellihuoneen " kassakaappiin " jättää esim. rahaa, passin, luottokortin jane,)
      -tätä aina pohtii kun matkustaa. Me jätimme lokeroon pitkän jahkaamisen jälkeen liiat setelit ja passit sekä arvokkaammat kamerat. Turvassa olivat, ja lopulta kamerat alkoi unohtua pöydille kun lähdimme kylille.

      Haluan vielä sanoa, vaikka et kysynytkään "mitä ehdotat tekemistä"
      -ehdotan ehdottomasti patikointia Aorien upeissa metsissä ja poluilla. Ohjeita on infopisteissä ja meille kaikille tärkeän Masseurin kotisivuilla. Myös pyroklastinen luola on vaikuttava. Matkasimme omin päin, mutta Hispanian retkillä varmaan kuulee ja oppii enemmän maan tavoista.
      Toimme myös paikallisesta kaupasta kunnon teräksiset lihavartaat matkamuistoksi!

      Kaiken kaikkiaan Azorit kyllä vei sielumme, niinkuin Madeirakin on vienyt. Ihania paikkoja ja aivan ihania ja ystävällisiä ihmisiä, ja juttuun tulee aina jollakin kielellä. Pitäkää hauskaa, me menemme Madeiralle jouluksi!

      • Azoreilla ylitetään suomalainen helleraja (25 C) aniharvoin, sillä Ponta Delgadassa mitataan varjossa korkeintaan muutaman kerran kesässä yli 25 C:n lukemia. Nämä mittaukset tehdään poikkeuksetta elokuulla. Siihen, miten lämpimältä sää tuntuu, vaikuttaa paitsi auringonpaiste ilman suhteellinen kosteus, joka Azoreilla liikkuu useimmiten haarukassa 70-90 %. "Kuumuden" tuntua viilentää merituuli, sillä saarilla on harvoin kokonaan täysin tyyntä.

        Viime kesänä kesä antoi odottaa itseään aina elokuun puoleenväliin saakka, sillä siihen asti sää oli vaihtelevaa eikä yhtenäisiä pitkiä poutajaksoja ollut. Sademäärät eivät kesä-heinäkuulla poikenneet normaalista, mutta vettä ripotteli usein ja oli keskimääräistä pilvisempää. Tästä huolimatta São Miguelin luoteisosa kärsi elokuussa kuivuudesta, jonka johdosta menetettiin mm. huomattavia maissisatoja. Santa Marialla pitkäaikainen kuivuus on ollut ongelma monena vuonna.

        Ponta Delgadassa on kesäkuun puolesta välistä syyskuun puoleenväliin saakka kesäiltojen viihdeohjelma São Fransiscon (Campo de São Fransisco) aukiolla keskiviikosta-lauantaihin, erikoistapahtumaviikonloppuina myös sunnuntaisin. Toukokuun alusta syyskuun alkuun Azoreilla on jonkun tyyppisiä juhlia joka viikonloppu ja isompien tapahtumien ollessa kyseessä myös viikoilla. Näistä tapahtumista kerron kotisivuillani tapahtumakalenterissa, joista on jo nyt jo joitakin ennakkotietoja.

        Portugalissa ja Azoreilla syötävä lohi on yleensä peräisin Norjasta, sillä lohta ei Azorien vesistä nouse. Azorien vesistä pyydettyihin kaloihin voi tutustua Ponta Delgadan torihallissa (Mercado da Graça) torstaisin ja lauantaisin (la klo 14 saakka). Supermarketeissa myytävät kalat ovat peräisin eri vesistä ja joukossa on myös viljeltyjä kaloja (kuten Norjan lohta). Hipermercado Modelossa (Parque Atlânticon kauppakeskus) kerrotaan selvästi kalojen alkuperä.

        Kaikki isommat kalat tarjotaan perinteisissä ravintoloissa (ks. alla) poikkipäin paloiteltuna, ns. steak, siten salmon steak (posta de salmão). Kalat tarjotaan ruotoineen. Gourmet-ravintoloissa kala voidaan fileoida.

        Azorien ruoasta on tällä ja muilla matkailupalstoilla kirjoitettu paljon. Ravintolat voidaan karkeasti jakaa perinteisiin ruokapaikkoihin ja moderneihin ravintoloihin, viimeksi mainitut puolestaan gourmet-tyyppisiin ravintolohin ja pikaruoka-/cafeteria paikkoihin. Gourmet-tyyppiset mm. Portas do Marissa (Colmeia Grill e Wine Bar, Marinheiro, 100 Espinhas) ovat kalliimpia kuin perinteiset ravintolat, jotka tarjoavat vuodesta toiseen samaa menuuta. Toki niidenkin joukossa on pirteitä ja mielenkiintoisia paikkoja joista osa, kuten esim. Santa Clarassa (lentokentän suuntaan) sijaitseva Farol. Mureasta pihvistä (joka Azoreilla ei ole itsestään selvyys, sillä naudanliha on pitkälti karjatalouden sivutuote, päätuote kun on maito, juustot, maitopulveri ja jogurtit) saa maksaa 15 eurosta ylöspäin. Annos on silloin iso ja sisältää lisukkeet, usein ranskalaisia.

        Hyviä salaatteja ja oikein kypsennettyja keitettyjä vihanneksia Azoreilta on hankala löytää. Ravintolat eivät hyödynnä saarella ympäri vuotta tuotettavaa korkealuokkaista vihannessatoa. Jos annokseen kuuluu kypsennettyjä vihanneksia, niin usein mieluiten käytetään vetisiä pakastevihanneksia, jotka tarjotaan täysin mauttomina.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2459
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      55
      2194
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      190
      2133
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1712
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1277
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      7
      1252
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1215
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      18
      1212
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1108
    Aihe