VAUVA TAXISSA / LINJA-AUTOSSA

kaukalo2010

Hei kaikki!

Meille on tulossa ensimmäinen vauva muutaman kuukauden päästä. Tässä ollaan alettu pikkuhiljaa miettiä käytännön asioita. Olemme autoton pariskunta. Asumme lähellä keskustaa ja tulevaisuudessa liikumme varmaankin paikallisbusseilla taikka kävellen, mutta pari asiaa pistää mietityttämään ja olisimme kiitollisia jos muut autottomat lasten kanssa liikkujat kertoisivat miten homma hoituu parhaiten.

Ensinnäkin jo ihan vauvan kanssa ensimmäinen kotimatka sairaalasta? En vastasyntyneen kanssa, varsinkaan kokemattomana haluaisi lähteä bussilla rymyämään läpi kaupungin heti ensimmäisinä päivinä. Voiko taxiin ottaa vaununkopan ja kuinka turvallista siinä vauvan on matkustaa? vai miten muut homman ovat hoitaneet?

Entä pitkänmatkan linajautoissa? Mummolaan on 4 tunnin istuminen. Varmaankin vaunukoppa sielläkin olisi kätevä, jotta vauva voisi nukkua suurimman osan matkasta.

Vai onko se kaukalo nyt välttämättä ostettava vaikka ei ole autoakaan?

7

1118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äitix3.

      vaunukoppa EI ole turvallinen paikka vauvalle kun matkustetaan.

    • äiti itsekin

      Kyllä kaukalo on vauvalle välttämätön, jos aiotte henkilöautolla matkustaa. Kyllähän noita saa vuokratakin, mutta helpompi olla oma. Saatte vauvan tarvittaessa taksin kyytin, kaverien ja isovanhempien autoon jne. eikä tarvitse joka kerta metsästää kaukaloa ja stressata asiasta. Äkillistä käyttöähän voi tulla vaikka, jos vauva tarvitsee saada nopeasti lääkäriin taksilla. Myytte kaukalon sitten pois, kun jää turhaksi, ja käytettynäkin voitte sen ostaa luotettavalta ihmiseltä. Ihan perusmalli riittää ilman telakoita sun muita, jos käyttöä ei ole kuitenkin kovin paljoa. Tuntemillani autottomilla perheillä on isommillekin lapsille helposti kiinnitettävä turvaistuin olemassa, niin voivat aina käyttää sopivaa ja turvallista istuinta, kun satunnaisesti autoilevat esim. isovanhempien kyydissä. Meillä käytettiin kaukaloa jonkin verran myös sitterinä, jota ei ostettu erikseen ollenkaan.

    • äitimyös

      Vauvat ja isommatkin tarvitsevat autossa oman istuimen ja ilman sitä matkustaminen on sekä vaarallista niin myös laitonta, jota ilman voi tulla sakot. Vaunun kopassa matkustaminen ei suojaa lasta mitenkään vaan vauvan lentää jarrutustilanteessa ikkunasta ulos.

      Pääkaupunkiseudulla on ainakin yksi taksifirma, joilla on lapsille turvaistuimia. Normaalitakseissahan ei tällaista palvelua ole, ainakaan täälä pääkaupunkiseudulla.

    • valois*

      Meillä on auto, mutta sen lisäksi käytin paljon myöskin julkisia. Meillä pysäkille on matkaa 1,5 km, enkä kyllä koskaan ottanut turvakaukaloa mukaan, sillä se ei olisi mahtunut rattaisiin. Vauva nukkui vaunun kopassa ja laitoin sen kahvoista turvavyöhön kiinni. Autossa toki käytimme kaukaloa. Suosittelelen kuitenkin kaukalon hankintaa, esim jos kulkee muiden autoilla ja saahan sen kiinni pikavuorossa turvavöihin... Ja hyvin se vauva nukkuu kaukalossakin matkat.

    • 4 lasta

      että tuo ei ole ainoa homma missä teillä menee sormi suuhun? Jos arveluttaa missä vauvaa kuljettaa niin ei voi muuta kuin säälitellä nykyajan nuoria. Voi vauva rukkaa mutta toivotaan että pärjää jotenkin.

    • Äiti kolmelle

      Vaunun koppa on laillinen ja turvallinen matkustus muoto pienelle lapselle jopa suositeltavampi kuin turvaistuin jossa joutuu istumaan makkarallaan niska kenossa. Ollakseen laillinen ja turvallinen on vaununkopan päälle asennettava turvaverkko joita myös on myynnissä lastentarvikeliikkeissä. Koppa kiinnitetään auton turvavöillä, ja mahdollisesti tuetaan takapenkille vetämällä apparin etuistuin aivan taka-asentoon. Parempihan lapsen on matkustaa kopassa suorassa kuin tuhannen mutkalla, selkäranka kippurassa, varsinkin vielä silloin kun EI ITSE KANNATTELE PÄÄTÄÄN.

      • tärkintä!

        No jos vauva matkustaa kopassa sitten sillain niin kuin oikein mukavasti nukkuen ja sattuukin sitten kolari.. Niin millainhan mahtaa vauvan käydä? Tuskin kauhean hyvin. Ei kunnon turvavöitä? Aivan kamala ajatus..huh huh kun tuntuu järkyttävältä edes ajatella. Missään kulkuneuvossa en antaisi lapseni matkustaa ilman asian mukaisia turvavarusteita. Bussiin en siksi menen, vaunu ei ole turvallinen jo pienet nopeudet ovat kohtalokkaita törmäyksessä.
        Esimerkki:
        Jos lapsi istuu turvavyötä käyttävän sylissä, tämä ei kykene käsivoimin pitämään lasta sylissä. Törmäyskokeissa aikuinen ei kyennyt pitämään 8 kg painoista nukkea sylissään 24 kilometrin tuntinopeudesta.
        http://www.liikenneturva.fi/www/fi/turvalaitteet/lasten_turvalaitteet/index.php

        Olisikohan syytä lueskella vähän asioista ja miettiä oikeasti esimerkiksi juuri kuinka painavaksi matkustajat muuttuvat kolarin sattuessa. Joskus oli esimerkki että pastillikarkki auton takahattuhyllyllä muuttuu tiileskiven painoiseksi kun ajat (muistaakseni) 80 km vauhdita kolarin.. Siis paino monin kertaistuu..ihan tota fysiikanlakia joka pätee kaikkiin..
        Apua että voi joku asettaa lapsensa niin suureen vaaraan. Autoon ilman turvalaiteita. Miksi? Minä en ymmärrä..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8474
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2575
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      123
      2301
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1956
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1694
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe