Kaikenlaisia yhdistelmiä!

Koiraton akka

Kaikenlaista sitä näkee, kun vanhaksi elää. Onko dobermann enää edes palveluskoira? Minusta on alkanut tuntumaan, että hyvät luonnetestipisteet ovat nykyään harvinaisuus ja jalostusyksilöt valitaan yksinomaan tuon äärimmäisen suppean ja mitäänsanomattoman testin perusteella. Kaikille ei tunnu edes tuolla vähäpätöisellä testillä olevan merkitystä, vaan astutetaan mitäänsanomattomia narttuja sellaisilla uroksilla, jotka nipin napin rimaa hipoen ovat mokoman lastenleikin läpäisseet. Suomessa ei ole tällä hetkellä kun pari hassua yhdistelmää, josta voisin pentua edes harkita ja koko ajan olen uskonut suomalaiseen laatuun dobermannkasvatuksen saralla. Mitä kasvattajat oikein ajattelevat? Ei minkäänlaista yritystä edes käydä muutamaa kertaa treenikentällä katsomassa mitä sitä oikein eteenpäin aikoo jatkaa. Jopa sellaiset kasvattajat joiden kasvatustyötä olen joskus tarkkaan seurannut ja arvostanut, käyttävät narttuja, joilla ei ole kuin pakolliset terveystulokset ja ehkä se LT-tulos. Se vanha klisee että "tulokset eivät periydy" pitää toki paikkansa, mutta kun ennen testattiin jalostuskoirat PK-kentillä, niin nykyään tuntuu riittävän, että jalostuskoirien vanhemmat on jotakin joskus jossakin tehneet. Jos vanhempien tulokset eivät periydy, niin miten ne isovanhempien tulokset sitten olisivat tippaakaan merkityksellisiä? En minä edes halua mitään suomenmestaria. Haluan koiran, josta saisi harrastuskoiran ihmiselle, joka on koulutellut koiria viimeksi 80-luvulla. Haluan koiran, jonka kanssa paluu PK-kentille olisi miellyttävää ja joka palvelisi ennenkaikkea harrastamisen tarkoitusta eli mukavaa ajankulua. Ei todellakaan ole mukavaa harrastaa, jos koiran ainoa hyvä ominaisuus on sen A-lonkat ja isoisoisoisän hieno sijoitus suojelun saksanmestaruuskisoissa. Kuluttajana aion äänestää jaloillani, eli käännän kelkkani ja hankin jonkun muun rodun eläkeläisen harrastuskoiraksi, tai sitten turvaudun tuontikoiraan. Uskoisin, että Saksasta vielä saa Koiria isolla K:lla. Nyt kun olisi aikaa, ei ole enää dobermannia, joka minua sykähdyttäisi.

Ja se koira älähtäköön, johon kalikka kalahti! En saa tunnontuskia siitä, että haluan itselleni hyvän koiran!

6

879

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • --Myy79--

      reilu vuosi sitten jaloillani, ja lentokoneen avulla... Ostin itselleni Italiasta dobermannin. Sieltä ainakin sain hyvän luonteisen ja "toimivan" koiran, vähänhän tuo kalliimaksi tuli, kuin koto Suomen pentu, mutta on kyllä ollut joka sentin arvoinen :) Tosin tuolta minun pennulta oli jo häntä typätty, joten Suomen kentillä en kisaamaan pääse, mutta jo kaveripiirissä PK -lajeja harrastan ja upeasti koira toimii jo nyt vaikka ikää ei ole kuin 1 1/2 vuotta. Jotenkin tuntuu ihan erilaiselta kuin 3 edellistä koto Suomen toopea... vai onko vaan itselle tullut ikää lisää ja malttia toimiin :)

    • ei dobberia

      Joo, kannatan rodunvaihtoa. Dobberia näkyy todella harvoin kansallisissa PK-kisoissa ja nekin harvat ovat hermostuneen oloisia piippaavia otuksia. Saksantuonneista en tiedä

    • tsemppiäheille

      Omaa ei ole, mutta olen rotuun kuitenkin tutustunut, kun muutama vuosi sitten oli yhtenä vaihtoehtona, päädyin toiseen rotuun.

      Suomesta varmasti loytyy vielä hyviäkin toopeja, mutta kyllä todella saa etsiä ja miettiä mistä yhdistelmästä uskaltais ottaa. Keskiverto suomi-dobermann tuntuu tänäpäivänä olevan piippaava, eroahdistusta poteva hermoraunio, jossa on terävyyttä, muttei itsevarmuutta senkään vertaa. Pidän rotumääritelmästä, mutta koirat ei vaan tunnu olevan sen mukaisia.

      Onneksi muutamat kasvattajat tekevät kuitenkin erittäin hyvää työtä ja panostavat luonteeseen!

      Dobermann-jalostusta pitäisi ohjata tiukemmin tukemaan luonteen kehittämistä.

    • :-)

      Kyllä pennunottajien tulisi vaatia rahoilleen vastinetta. On silkkaa hulluutta maksaa yli tonnia pennusta, jonka vanhemmat ovat pelkästään PEVISA:n määrämät terveystutkimukset läpäisseet. (Muutoinhan niitä ei saa edes rekisteriin) Se, että kasvattaja vaivautuu siis jalostuskoiransa lonkkakuvaamaan ja silmäpeilaamaan otattamaan maksa-arvot, ei ole läheskään riittävä meriitti jalostusnartulle (eikä urokselle). Jos nartulla muuta ei ole, niin on typerää kuunnella kasvattajan taruja siitä kuinka hän tuntee koiransa ja kuinka se olisi sitä ja tätä, mutta kun nyt ei voi kun on sitä ja tätä! Hyvät pennunottajat: Äänestäkää jaloillanne!!! Älkää ostako pentua kasvattajalta, joka ei vaivaudu tekemään kuin ne pakolliset terveystutkimukset nartulleen! Vaatikaa parempaa! Miettikää mitä itse haluatte koiran kanssa tehdä ja varmistukaa, että kasvattajalla on kyky sekä ohjata koiraa siihen ja opastaa sinua. Vaatikaa, että yhdistelmän vanhemmat ovat todistaneet kelvollisuutensa! Palveluskoirakoetulos ei olisi pahitteeksi jalostuskoiralle! Jos yhdistelmä täyttää hädin tuskin rekisteröintivaatimukset, niin pennut eivät ole yli tonnin arvoisia! Älkää antako kusettaa itseänne!

    • ac

      Tahtoisin tuon yllämainitun lisäksi siitä dobberista vielä dobberin näköisen

      • :-)

        Juu ei se rodunomainen ulkonäkö haitaksi ole! Onneksi tälläisiä kasvattajia löytyy Suomestakin! Valitettavasti löytyy myös paljon niitä, jotka tehtailevat silkkaa roskaa! Hyvin kyllä nuo roskakasvattajat paljastuvat sillä, että ihan väkisin on saatettava mitä turhempia pentueita maailmaan. Vinkiksi dobberinostajille. Katsokaa vähän niitä yhdistelmiä! Onko nartulle tehty edes luonnetestiä? Se nyt ei kasvattajalta pa*kaakaan vaadi, mutta kertoo edes jotakin siitä nartusta. Mielellään nartulla voisi olla ihan jopa joku PK-tulos, mikä kertoisi, että nartulle sellaisen pystyy kouluttamaan ja kasvattaja tajuaa asiasta jotakin! Jos nartulla sitä ei ole, niin vaatikaa tietää miksi? Selityksiä löytyy aina!
        Ajanpuute? No aikaa on kuitenkin pennuttaa???
        Narttu on lainassa? No millaisessa kodissa se muutoin aikansa viettää, jos sitä ei voida kouluttaa???
        Narttu on sairas, eikä sitä voida siis kouluttaa? No pennuttaa voidaan kuitenkin???
        Osaamattomuus? Pennuttaa osataan kuitenkin???
        Treeniryhmien puute? On se hyvä, ettei pennutus tapahdu ryhmissä, muutoinhan se jäisi myös tekemättä...
        Selityksiä nartun koulutustuloksen puutteelle löytyy aina. Mun mielestä kuitenkin, jos pennuttamaan kykenee, pitää kyetä myös tekemään sen nartun kanssa aikasta paljon kaikkea muuta ENNEN pennutusta!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe