Joulumakkara

Torsten Römperi

Vieläkö jostain niitä saisi ja löytyykö täältä emäntää joka osaisi valmistaa ? Sian tai lampaan suolta se makkaran teko vaatisi, mistähän sitä ? Voisi olla mukava ohjelmanumero ennen joulua tehdä porukalla joulumakkaroita.

14

840

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pilvi*

      mutta niin vähä niitä tänäpäivänä kehä kolmosen sisäpuolella kysytään, että tuskin...Mutta on olemassa keinosuolta, jota voisit kauppiaaltasi saada tilauksesta.

      Olen valmistanut joulumakkaraa siansuoleen, työläs prosessi jossa tyhjennetty suoli käännetään nurin, ja puhdistetaan huuhtomalla monissa vesissä, ja liotetaan viikon vielä joka päivä vettä vaihtaen. Sen jälkeen ne puhalletaan täyteen ilmaa ja varovasti kaavitaan suolen pinnan pehmeä osa pois, jolloin jää aivan puhdas suoli.
      Sisäpuolelle on jäännyt käännettäessä rasvasuonia, jotka mehevöittävät makkaran sisusta. Täytteitä on monia, itse tein perunamakkaraa, jonka resepti oli Pohjan kunnasta Antskogista. Hyviä makkarantekotalkoita!

      • *Kukkahame*

        Maatilakaupoissa, vai millä nimellä niitä kutsutaan, kai suoramyyntikauppakin käy, siellä voi olla maakunnittain omanlaistansa makkaraa.
        Kannattaa vilkaista nettiä, siellä on yleensä myös tuotteet esitelty.
        Olen ollut lapsena mukana tuossa hommassa, ja iso homma se on, mutta kyllä kannattaa.


    • kauppias tilauksesta suolta toimittaa.

      Olen eläessäni yhden kerran tehnyt makkaroita, ratti/suppilo pestyn suolen päähän ja siitä täyte suoleen.
      Muistelen että ohraryynejä (osin keitettynä) sianlihaa pieninä muruina, sipulia ja mausteita maun kukaan ja sitten sianrasvassa uunipannulla paistetaan.

      Luonnonsuolessa tulee rapeita.
      Varmaan löytyy vinkkejä googlesta.

      • Torsten R

        Kylläpä lämmittää sydäntä kun heti näin monta vastausta sain ja pätevän tuntuisia vielä. Kyllä on palstalla taitavia naisimmeisiä. Kyllähän tuolta googlestakin löytyy, mutta mukavampi aina näin ikään kuin henkkohtasesti. Empähän minä tuohon makkara ruljanssiin ehken rupea, mutta maistajaksi voisin tulla jos joku pyytää.


      • Lorena*
        Torsten R kirjoitti:

        Kylläpä lämmittää sydäntä kun heti näin monta vastausta sain ja pätevän tuntuisia vielä. Kyllä on palstalla taitavia naisimmeisiä. Kyllähän tuolta googlestakin löytyy, mutta mukavampi aina näin ikään kuin henkkohtasesti. Empähän minä tuohon makkara ruljanssiin ehken rupea, mutta maistajaksi voisin tulla jos joku pyytää.

        Kannattaa mennä visiitille Tallinnan raatihuoneen torille katsomaan joulumarkkinoita. Tallinnan joulumarkkinat ovat niin ihania kuin sekametelisoppa. Siellä löytyy myös joulumakkaroita useamman sorttisia. kts.http://www.visitestonia.com/fi/tallinnan-joulutori-raatihuoneen-aukiolla?gclid=CLjS9uia3Z4CFUOFzAodzDnRNA

        Kannattaa jonkin joulun tienoilla pistäytyä Tallinnassa, se elämys kannatta nähdä. Erilainen kulttuuri on vanhassa Hansa kaupungissa varsinkin joulun aikaan.


    • Tv 2 toimittaja Naskali kerran kehui liikenneohjelmassaan ostaneensa Puolan reissullaan maailman maistuvimmat makkarat. Ja mikä ettei.
      Niin makkaran kuin oluenpanoperinteet ovat Keski-Euroopan alueilla ovat vuosisatoja taidettuja.

    • Täällä Satakunnassa päin on kaksikin aidon possunmakkaran tekijää Lapin Kivikylän palvaamo ja Yläneen perinneliha tuossa naapurimaakunnan rajamailla.
      Tietenkään ne eivät entisajan kotona tehtyä makkaraa korvaa, mutta aika hyviä kuitenkin.
      Silloin "mukulana" kaikki harvoin saatu oli herkkua.
      Makkaroitakin odotettiin kuola valuen iltamyöhään uunista ja sitten ei kun syömään!

      • Seku

        Onko se sitten parempaa, se kotitekoinen kuin kaupasta ostettu?
        Luulisi kinkun riittävän.
        Tunnen kyllä erään vaimoihmisen, joka valaa kynttilöitäkin, sekä tekee kotona joulukaramelleja.
        Tehokuutensa esilletuomista ja pätemisen tarvetta, sanon vaan.


      • perinteitä
        Seku kirjoitti:

        Onko se sitten parempaa, se kotitekoinen kuin kaupasta ostettu?
        Luulisi kinkun riittävän.
        Tunnen kyllä erään vaimoihmisen, joka valaa kynttilöitäkin, sekä tekee kotona joulukaramelleja.
        Tehokuutensa esilletuomista ja pätemisen tarvetta, sanon vaan.

        jotkut haluaa vaalia, ei se mitään pätemisen tarvetta ole. Ja vielä muka tehokkuuden näyttämistä , sen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Miksi kielteinen kanta hauskaan harrastukseen.


      • Perinne-P.
        perinteitä kirjoitti:

        jotkut haluaa vaalia, ei se mitään pätemisen tarvetta ole. Ja vielä muka tehokkuuden näyttämistä , sen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Miksi kielteinen kanta hauskaan harrastukseen.

        heiluvat suolet jääneet minun mieleeni, eivät muut nähtävyydet. Pikkukadun pikkukauppa myi halkojen kaltaisten kapaturskien lisäksi tuulessa heiluvia suolinippuja. Tulen vieläkin hyvälle mielelle kun muistan ne.


      • ihan tavallista
        Seku kirjoitti:

        Onko se sitten parempaa, se kotitekoinen kuin kaupasta ostettu?
        Luulisi kinkun riittävän.
        Tunnen kyllä erään vaimoihmisen, joka valaa kynttilöitäkin, sekä tekee kotona joulukaramelleja.
        Tehokuutensa esilletuomista ja pätemisen tarvetta, sanon vaan.

        joka joulu valetaan kynttilät, ja tehdään monenlaiset karkit, ja neuvotaan taidot jälkipolvillekkin. Mitä sinä neuvot, muuta kun toisten arvostelemisen?


    • vyötäröllä

      taitaa olla se yleisin !

      • ====.

        Kyllä kannattaa itse tehdä jos vain taitoa on, kaupanmakkaroissa ei ole edes lihan makua.
        Suomalaiset makkarat ovat joskus 40v sitten olleet vielä maukkaita, eivät ole enää, Tammelassa on yksi tehdas jolla voi olla hyvä maustaja tai sitten käyttävät lihaa makkaroissa, kinkutkin ovat maukkaita, oikeasti palvattu saunassa.
        Eteläisessä naapurissamme on maukkaita makkaroita, kannattaa tukiaisiksi sieltäkin ostaa.


      • on se hyvää
        ====. kirjoitti:

        Kyllä kannattaa itse tehdä jos vain taitoa on, kaupanmakkaroissa ei ole edes lihan makua.
        Suomalaiset makkarat ovat joskus 40v sitten olleet vielä maukkaita, eivät ole enää, Tammelassa on yksi tehdas jolla voi olla hyvä maustaja tai sitten käyttävät lihaa makkaroissa, kinkutkin ovat maukkaita, oikeasti palvattu saunassa.
        Eteläisessä naapurissamme on maukkaita makkaroita, kannattaa tukiaisiksi sieltäkin ostaa.

        Savupoikien valmistama herkkulenkki on monien mielestä ylivoimaista muihin makkaran valmistajiin. Kokeilkaa, verratkaa.
        http://www.savupojat.fi/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen miettinyt kauan

      miten reagoisin, kun näen sinut taas. Ehkä ladannut tuohon hetkeen liikaa odotuksia. Ja sitten kun lopulta olit siinä, h
      Ikävä
      37
      2740
    2. Archie ja Iida ero.

      Suuri kohujen saattelema rakkaustarina on ohi?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      129
      2398
    3. Olen levoton takiasi

      Enkä saa itseäni rauhoittumaan
      Ikävä
      158
      2084
    4. Mitä ensi viikolla tapahtuu?

      Mitä toivot, että ensi viikolla tapahtuu?
      Ikävä
      39
      2025
    5. Ostiko maailma sinut minulta?

      Kun et enää resonoi kuin ennen. Kun et enää ihmetellen katso ympärillesi ja pohdi mitä mäen takana on? Ymmärrän ja tue
      Ikävä
      20
      1748
    6. On niin paha olla

      Tarviin jotain jolla turruttaa... Kuka voi auttaa.
      Ikävä
      40
      1359
    7. Älä stressaa. Rakastan sua

      Eikä tämä tunne mene pois, se on varmaan jo huomattu kumpikin ❤️
      Ikävä
      51
      1047
    8. Mitä sanoisit mulle?

      Niin, mitä sanoisit mulle! Sille ainoalle, jota rakastat..
      Ikävä
      86
      1005
    9. Minna Kuukka joutui jekuttamaan ovelasti TTK:n takia - Tästä oli kyse - Tunnustaa: "No joo, joo..."

      Symppis Minna Kuukka! Minna on kyllä erinomainen valinta Tanssii Tähtien Kanssa -oppilaaksi - vai mitä mieltä olet? To
      Tanssii tähtien kanssa
      24
      972
    10. Onneksi meidän välillä ei ole mitään negatiivista

      Olen tosi iloinen siitä.
      Ikävä
      114
      924
    Aihe