hävettää, kun joutuu kysymään:

nestettä

Imelletty perunalaatikko, siis jauhoiset perunat keitetään kuorineen, kuoritaan kuumina, soseutetaan ja jätetään lämpimään imeltymään, niin ja tietysti lisätään jauhoja pari ruokalusikkaa. Mutta siis se kun jätetään imeltymään, mitään nestettä ei siis lisätä, ihan vaan "kuiviltaan"? Ja nesteet vasta sitten kun laitetaan lopullisesti uuniin kyspymään imeltymisen jälkeen.

Sori vaan, meidän kotona ei lapsena näitä imellettyjä perunalaatikoita tehty, meillä oli vain lanttu- ja porkkanalaatikko, maksalaatikko tietty myös. Siksi olenkin uusavuton.

15

3545

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Imeltyminen on ainakin jonkin verran kiinni käytetyn perunan tärkkelyspitoisuudesta - mitä jauhoisempi, ilmeisesti sitä parempi. Toinen tärkeä asia on imellytyslämpötila - hyvän emännän sanonta kai kuuluu: "hellan reunalla lämpimässä" ja riittävän kauan. Survoksen lämpötilan tulisi olla koko ajan vähän yli 50 astetta ja imeltymisajan vaikka yön yli.

      Kuivuuden välttämiseksi joissakin resepteissä neuvotaan lirauttamaan vähän keitinvettä joukkoon, toiset laittavat nokareen voita kuumaan survokseen, jotkut varmistavat makeuden norolla siirappia. Yhtä kaikki - ihan kuivaa survosta ei tahdo saada imeltymään kunnolla. Ei kai se haittaa, jos kuivaa survosta vähän kostuttaa. Imeltymisen seurauksenahan sen kuuluisi oikeaoppisesti liettyä itsestään.

      • Hiukkavettävaihuikka

        Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.


      • 70asteensääntö
        Hiukkavettävaihuikka kirjoitti:

        Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.

        Peruna imeltyy vedellä, jauholla, lämmöllä (70) ja aika (3-5)


    • Siis perunoiden keittäminen kuorineen, soseutus ja jauhot.
      Se imeltyminen kyllä vaatii aika lämpimän paikan, kuten Crudokin tuossa mainitsi,
      uuninpankolla oisi paras jos semmoinen on olemassa. Minä oon joskus käyttänyt
      kylmälaukkua tähän tarkoitukseen; kuuma sose sinne ja kansi kiinni.. pirkka -niksi... :o)
      Muuten se kannattaa kääriä vaikka froteepyyhkeisiin, tai johonkin joka säilyttää lämpöä.

      Ja nestettä olen lisännyt vähän jo siinä vaiheessa, kuumaa keitinlientä tai sitten kiehautettua
      maito-voiseosta. Jos tuntuu että ei ala imeltymään niin siirappia vaan sekaan vähin erin.

      Uunissa tämä herkku saapi sitten olla vähintään sen parisen tuntia, kun pinta alkaa olla ruskeahko
      niin tarkista vielä maku ja kypsyys.

      Toivottavasti onnistuu !

      • 70asteinenuunionhyvä

        70 asteinen uuni on hyvä paikka...


    • nb sfh

      Höpön höpö. Tee normaali, löysä perunamuussi ilman suolaa, heitä jauhot sekaan ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Aamusella halutessa loraus siirappia ja uuniin. Ei voi yksinkertasempaa olla.

      • Aivan - maailma on helppo paikka elää kun ei kanna huolta turhista. Kuten ruoan mausta ja laadusta.


      • Käyjahappanee

        Joskus tein noin ja alkoi käymään ja happanemaan. Sit aloin imellyttään imellyttämislämpötilassa.


      • Hapattamallakin

        Nykyisin yleinen tapa imeltää hapattamalla alle 60 asteessa. Noin 50-55 asteessa hapattaminen onnistuu parhaiten.


      • Huoneenlämmössähappanee

        Miksi pitää hapattaa jos aamulla laittaa siirapin sekaan. Parempi tapa tehdä aamulla valmiiksi ja siiraappi sekaan ja uuniin paistumaan, niin ei happane.


      • Siirappiaaa

        Siirappia käytetään yleisesti peittämään käyneen ja happamoituneen maku, kun on yritetty imellyttää alhaisessa lämpötilassa.


      • Anonyymi

        Ei toi ooo mikään imelletty perunalaatikko


    • tyhmä joka

      kysyy,mutta se joka ei anna oikeaa vastausta.

      • Vaan kaikkein hölmöin lienee se, joka ei ymmärrä edes kysymystä.


    • OnnistuuSataVarmasti

      1. Kuoritaan perunat
      2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
      3. Soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä
      osa imellyttämistä
      4. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi
      5. Lisätään jauho. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
      6. Laitetaan 77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin
      7. Tarkistetaan imeltyminen noin puolen tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
      imeltymisestä
      8. Annetaan imeltyä 2-6 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin - yön yli aamuun
      9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Lisämakeutta ei tarvita.
      10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7086
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7053
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      108
      6157
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5394
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5228
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      63
      5185
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5098
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4585
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3467
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3380
    Aihe