hävettää, kun joutuu kysymään:

nestettä

Imelletty perunalaatikko, siis jauhoiset perunat keitetään kuorineen, kuoritaan kuumina, soseutetaan ja jätetään lämpimään imeltymään, niin ja tietysti lisätään jauhoja pari ruokalusikkaa. Mutta siis se kun jätetään imeltymään, mitään nestettä ei siis lisätä, ihan vaan "kuiviltaan"? Ja nesteet vasta sitten kun laitetaan lopullisesti uuniin kyspymään imeltymisen jälkeen.

Sori vaan, meidän kotona ei lapsena näitä imellettyjä perunalaatikoita tehty, meillä oli vain lanttu- ja porkkanalaatikko, maksalaatikko tietty myös. Siksi olenkin uusavuton.

15

3389

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Imeltyminen on ainakin jonkin verran kiinni käytetyn perunan tärkkelyspitoisuudesta - mitä jauhoisempi, ilmeisesti sitä parempi. Toinen tärkeä asia on imellytyslämpötila - hyvän emännän sanonta kai kuuluu: "hellan reunalla lämpimässä" ja riittävän kauan. Survoksen lämpötilan tulisi olla koko ajan vähän yli 50 astetta ja imeltymisajan vaikka yön yli.

      Kuivuuden välttämiseksi joissakin resepteissä neuvotaan lirauttamaan vähän keitinvettä joukkoon, toiset laittavat nokareen voita kuumaan survokseen, jotkut varmistavat makeuden norolla siirappia. Yhtä kaikki - ihan kuivaa survosta ei tahdo saada imeltymään kunnolla. Ei kai se haittaa, jos kuivaa survosta vähän kostuttaa. Imeltymisen seurauksenahan sen kuuluisi oikeaoppisesti liettyä itsestään.

      • Hiukkavettävaihuikka

        Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.


      • 70asteensääntö
        Hiukkavettävaihuikka kirjoitti:

        Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.

        Peruna imeltyy vedellä, jauholla, lämmöllä (70) ja aika (3-5)


    • Siis perunoiden keittäminen kuorineen, soseutus ja jauhot.
      Se imeltyminen kyllä vaatii aika lämpimän paikan, kuten Crudokin tuossa mainitsi,
      uuninpankolla oisi paras jos semmoinen on olemassa. Minä oon joskus käyttänyt
      kylmälaukkua tähän tarkoitukseen; kuuma sose sinne ja kansi kiinni.. pirkka -niksi... :o)
      Muuten se kannattaa kääriä vaikka froteepyyhkeisiin, tai johonkin joka säilyttää lämpöä.

      Ja nestettä olen lisännyt vähän jo siinä vaiheessa, kuumaa keitinlientä tai sitten kiehautettua
      maito-voiseosta. Jos tuntuu että ei ala imeltymään niin siirappia vaan sekaan vähin erin.

      Uunissa tämä herkku saapi sitten olla vähintään sen parisen tuntia, kun pinta alkaa olla ruskeahko
      niin tarkista vielä maku ja kypsyys.

      Toivottavasti onnistuu !

      • 70asteinenuunionhyvä

        70 asteinen uuni on hyvä paikka...


    • nb sfh

      Höpön höpö. Tee normaali, löysä perunamuussi ilman suolaa, heitä jauhot sekaan ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Aamusella halutessa loraus siirappia ja uuniin. Ei voi yksinkertasempaa olla.

      • Aivan - maailma on helppo paikka elää kun ei kanna huolta turhista. Kuten ruoan mausta ja laadusta.


      • Käyjahappanee

        Joskus tein noin ja alkoi käymään ja happanemaan. Sit aloin imellyttään imellyttämislämpötilassa.


      • Hapattamallakin

        Nykyisin yleinen tapa imeltää hapattamalla alle 60 asteessa. Noin 50-55 asteessa hapattaminen onnistuu parhaiten.


      • Huoneenlämmössähappanee

        Miksi pitää hapattaa jos aamulla laittaa siirapin sekaan. Parempi tapa tehdä aamulla valmiiksi ja siiraappi sekaan ja uuniin paistumaan, niin ei happane.


      • Siirappiaaa

        Siirappia käytetään yleisesti peittämään käyneen ja happamoituneen maku, kun on yritetty imellyttää alhaisessa lämpötilassa.


      • Anonyymi

        Ei toi ooo mikään imelletty perunalaatikko


    • tyhmä joka

      kysyy,mutta se joka ei anna oikeaa vastausta.

      • Vaan kaikkein hölmöin lienee se, joka ei ymmärrä edes kysymystä.


    • OnnistuuSataVarmasti

      1. Kuoritaan perunat
      2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
      3. Soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä
      osa imellyttämistä
      4. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi
      5. Lisätään jauho. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
      6. Laitetaan 77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin
      7. Tarkistetaan imeltyminen noin puolen tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
      imeltymisestä
      8. Annetaan imeltyä 2-6 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin - yön yli aamuun
      9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Lisämakeutta ei tarvita.
      10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe