Imelletty perunalaatikko, siis jauhoiset perunat keitetään kuorineen, kuoritaan kuumina, soseutetaan ja jätetään lämpimään imeltymään, niin ja tietysti lisätään jauhoja pari ruokalusikkaa. Mutta siis se kun jätetään imeltymään, mitään nestettä ei siis lisätä, ihan vaan "kuiviltaan"? Ja nesteet vasta sitten kun laitetaan lopullisesti uuniin kyspymään imeltymisen jälkeen.
Sori vaan, meidän kotona ei lapsena näitä imellettyjä perunalaatikoita tehty, meillä oli vain lanttu- ja porkkanalaatikko, maksalaatikko tietty myös. Siksi olenkin uusavuton.
hävettää, kun joutuu kysymään:
15
3419
Vastaukset
Imeltyminen on ainakin jonkin verran kiinni käytetyn perunan tärkkelyspitoisuudesta - mitä jauhoisempi, ilmeisesti sitä parempi. Toinen tärkeä asia on imellytyslämpötila - hyvän emännän sanonta kai kuuluu: "hellan reunalla lämpimässä" ja riittävän kauan. Survoksen lämpötilan tulisi olla koko ajan vähän yli 50 astetta ja imeltymisajan vaikka yön yli.
Kuivuuden välttämiseksi joissakin resepteissä neuvotaan lirauttamaan vähän keitinvettä joukkoon, toiset laittavat nokareen voita kuumaan survokseen, jotkut varmistavat makeuden norolla siirappia. Yhtä kaikki - ihan kuivaa survosta ei tahdo saada imeltymään kunnolla. Ei kai se haittaa, jos kuivaa survosta vähän kostuttaa. Imeltymisen seurauksenahan sen kuuluisi oikeaoppisesti liettyä itsestään.- Hiukkavettävaihuikka
Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.
- 70asteensääntö
Hiukkavettävaihuikka kirjoitti:
Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.
Peruna imeltyy vedellä, jauholla, lämmöllä (70) ja aika (3-5)
Siis perunoiden keittäminen kuorineen, soseutus ja jauhot.
Se imeltyminen kyllä vaatii aika lämpimän paikan, kuten Crudokin tuossa mainitsi,
uuninpankolla oisi paras jos semmoinen on olemassa. Minä oon joskus käyttänyt
kylmälaukkua tähän tarkoitukseen; kuuma sose sinne ja kansi kiinni.. pirkka -niksi... :o)
Muuten se kannattaa kääriä vaikka froteepyyhkeisiin, tai johonkin joka säilyttää lämpöä.
Ja nestettä olen lisännyt vähän jo siinä vaiheessa, kuumaa keitinlientä tai sitten kiehautettua
maito-voiseosta. Jos tuntuu että ei ala imeltymään niin siirappia vaan sekaan vähin erin.
Uunissa tämä herkku saapi sitten olla vähintään sen parisen tuntia, kun pinta alkaa olla ruskeahko
niin tarkista vielä maku ja kypsyys.
Toivottavasti onnistuu !- 70asteinenuunionhyvä
70 asteinen uuni on hyvä paikka...
- nb sfh
Höpön höpö. Tee normaali, löysä perunamuussi ilman suolaa, heitä jauhot sekaan ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Aamusella halutessa loraus siirappia ja uuniin. Ei voi yksinkertasempaa olla.
Aivan - maailma on helppo paikka elää kun ei kanna huolta turhista. Kuten ruoan mausta ja laadusta.
- Käyjahappanee
Joskus tein noin ja alkoi käymään ja happanemaan. Sit aloin imellyttään imellyttämislämpötilassa.
- Hapattamallakin
Nykyisin yleinen tapa imeltää hapattamalla alle 60 asteessa. Noin 50-55 asteessa hapattaminen onnistuu parhaiten.
- Huoneenlämmössähappanee
Miksi pitää hapattaa jos aamulla laittaa siirapin sekaan. Parempi tapa tehdä aamulla valmiiksi ja siiraappi sekaan ja uuniin paistumaan, niin ei happane.
- Siirappiaaa
Siirappia käytetään yleisesti peittämään käyneen ja happamoituneen maku, kun on yritetty imellyttää alhaisessa lämpötilassa.
- Anonyymi
Ei toi ooo mikään imelletty perunalaatikko
- tyhmä joka
kysyy,mutta se joka ei anna oikeaa vastausta.
- OnnistuuSataVarmasti
1. Kuoritaan perunat
2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
3. Soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä
osa imellyttämistä
4. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi
5. Lisätään jauho. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
6. Laitetaan 77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin
7. Tarkistetaan imeltyminen noin puolen tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
imeltymisestä
8. Annetaan imeltyä 2-6 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin - yön yli aamuun
9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Lisämakeutta ei tarvita.
10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112862Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081966- 1141640
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701355Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2871181- 711034
- 801034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2461003