hävettää, kun joutuu kysymään:

nestettä

Imelletty perunalaatikko, siis jauhoiset perunat keitetään kuorineen, kuoritaan kuumina, soseutetaan ja jätetään lämpimään imeltymään, niin ja tietysti lisätään jauhoja pari ruokalusikkaa. Mutta siis se kun jätetään imeltymään, mitään nestettä ei siis lisätä, ihan vaan "kuiviltaan"? Ja nesteet vasta sitten kun laitetaan lopullisesti uuniin kyspymään imeltymisen jälkeen.

Sori vaan, meidän kotona ei lapsena näitä imellettyjä perunalaatikoita tehty, meillä oli vain lanttu- ja porkkanalaatikko, maksalaatikko tietty myös. Siksi olenkin uusavuton.

15

3481

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Imeltyminen on ainakin jonkin verran kiinni käytetyn perunan tärkkelyspitoisuudesta - mitä jauhoisempi, ilmeisesti sitä parempi. Toinen tärkeä asia on imellytyslämpötila - hyvän emännän sanonta kai kuuluu: "hellan reunalla lämpimässä" ja riittävän kauan. Survoksen lämpötilan tulisi olla koko ajan vähän yli 50 astetta ja imeltymisajan vaikka yön yli.

      Kuivuuden välttämiseksi joissakin resepteissä neuvotaan lirauttamaan vähän keitinvettä joukkoon, toiset laittavat nokareen voita kuumaan survokseen, jotkut varmistavat makeuden norolla siirappia. Yhtä kaikki - ihan kuivaa survosta ei tahdo saada imeltymään kunnolla. Ei kai se haittaa, jos kuivaa survosta vähän kostuttaa. Imeltymisen seurauksenahan sen kuuluisi oikeaoppisesti liettyä itsestään.

      • Hiukkavettävaihuikka

        Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.


      • 70asteensääntö
        Hiukkavettävaihuikka kirjoitti:

        Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.

        Peruna imeltyy vedellä, jauholla, lämmöllä (70) ja aika (3-5)


    • Siis perunoiden keittäminen kuorineen, soseutus ja jauhot.
      Se imeltyminen kyllä vaatii aika lämpimän paikan, kuten Crudokin tuossa mainitsi,
      uuninpankolla oisi paras jos semmoinen on olemassa. Minä oon joskus käyttänyt
      kylmälaukkua tähän tarkoitukseen; kuuma sose sinne ja kansi kiinni.. pirkka -niksi... :o)
      Muuten se kannattaa kääriä vaikka froteepyyhkeisiin, tai johonkin joka säilyttää lämpöä.

      Ja nestettä olen lisännyt vähän jo siinä vaiheessa, kuumaa keitinlientä tai sitten kiehautettua
      maito-voiseosta. Jos tuntuu että ei ala imeltymään niin siirappia vaan sekaan vähin erin.

      Uunissa tämä herkku saapi sitten olla vähintään sen parisen tuntia, kun pinta alkaa olla ruskeahko
      niin tarkista vielä maku ja kypsyys.

      Toivottavasti onnistuu !

      • 70asteinenuunionhyvä

        70 asteinen uuni on hyvä paikka...


    • nb sfh

      Höpön höpö. Tee normaali, löysä perunamuussi ilman suolaa, heitä jauhot sekaan ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Aamusella halutessa loraus siirappia ja uuniin. Ei voi yksinkertasempaa olla.

      • Aivan - maailma on helppo paikka elää kun ei kanna huolta turhista. Kuten ruoan mausta ja laadusta.


      • Käyjahappanee

        Joskus tein noin ja alkoi käymään ja happanemaan. Sit aloin imellyttään imellyttämislämpötilassa.


      • Hapattamallakin

        Nykyisin yleinen tapa imeltää hapattamalla alle 60 asteessa. Noin 50-55 asteessa hapattaminen onnistuu parhaiten.


      • Huoneenlämmössähappanee

        Miksi pitää hapattaa jos aamulla laittaa siirapin sekaan. Parempi tapa tehdä aamulla valmiiksi ja siiraappi sekaan ja uuniin paistumaan, niin ei happane.


      • Siirappiaaa

        Siirappia käytetään yleisesti peittämään käyneen ja happamoituneen maku, kun on yritetty imellyttää alhaisessa lämpötilassa.


      • Anonyymi

        Ei toi ooo mikään imelletty perunalaatikko


    • tyhmä joka

      kysyy,mutta se joka ei anna oikeaa vastausta.

      • Vaan kaikkein hölmöin lienee se, joka ei ymmärrä edes kysymystä.


    • OnnistuuSataVarmasti

      1. Kuoritaan perunat
      2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
      3. Soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä
      osa imellyttämistä
      4. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi
      5. Lisätään jauho. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
      6. Laitetaan 77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin
      7. Tarkistetaan imeltyminen noin puolen tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
      imeltymisestä
      8. Annetaan imeltyä 2-6 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin - yön yli aamuun
      9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Lisämakeutta ei tarvita.
      10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!

      Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!
      Haapavesi
      87
      1919
    2. Hyvää yötä, olen rakastunut suhun

      Sanon tämän kyllä vielä sulle henkilökohtaisestikin. 😘
      Ikävä
      82
      1750
    3. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      51
      1390
    4. Nyt tiedän

      Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai
      Sysmä
      47
      1337
    5. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      126
      1237
    6. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      48
      1232
    7. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      106
      1057
    8. Kepun hegemonia jatkumassa vankkana Puolangalla

      Tuuliviirien vallankumous jäi pahasti piippuun!
      Puolanka
      23
      1012
    9. Teki mieli

      Huutaa meidän nimet tänne, niin ei jäisi epäselvyyttä. Ikävä sinua urpo.
      Ikävä
      39
      955
    10. Tiedän kyllä sen

      Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
      Ikävä
      59
      952
    Aihe