hävettää, kun joutuu kysymään:

nestettä

Imelletty perunalaatikko, siis jauhoiset perunat keitetään kuorineen, kuoritaan kuumina, soseutetaan ja jätetään lämpimään imeltymään, niin ja tietysti lisätään jauhoja pari ruokalusikkaa. Mutta siis se kun jätetään imeltymään, mitään nestettä ei siis lisätä, ihan vaan "kuiviltaan"? Ja nesteet vasta sitten kun laitetaan lopullisesti uuniin kyspymään imeltymisen jälkeen.

Sori vaan, meidän kotona ei lapsena näitä imellettyjä perunalaatikoita tehty, meillä oli vain lanttu- ja porkkanalaatikko, maksalaatikko tietty myös. Siksi olenkin uusavuton.

14 kommenttia

Vastaukset

  • Imeltyminen on ainakin jonkin verran kiinni käytetyn perunan tärkkelyspitoisuudesta - mitä jauhoisempi, ilmeisesti sitä parempi. Toinen tärkeä asia on imellytyslämpötila - hyvän emännän sanonta kai kuuluu: "hellan reunalla lämpimässä" ja riittävän kauan. Survoksen lämpötilan tulisi olla koko ajan vähän yli 50 astetta ja imeltymisajan vaikka yön yli.

    Kuivuuden välttämiseksi joissakin resepteissä neuvotaan lirauttamaan vähän keitinvettä joukkoon, toiset laittavat nokareen voita kuumaan survokseen, jotkut varmistavat makeuden norolla siirappia. Yhtä kaikki - ihan kuivaa survosta ei tahdo saada imeltymään kunnolla. Ei kai se haittaa, jos kuivaa survosta vähän kostuttaa. Imeltymisen seurauksenahan sen kuuluisi oikeaoppisesti liettyä itsestään.

    • Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.


    • Hiukkavettävaihuikka kirjoitti:

      Imeltäminen ei ole vuosiin epäonnistunut. Nyt epäonnistui parikin kertaa. Tarkemmin sanottuna sain imeltymisen alkuun kun lisäsin vettä soseeseen. Näyttäisikin siltä että imeltyminen vaatii hiukan vettä että imeltynen lähtee alkuun.

      Peruna imeltyy vedellä, jauholla, lämmöllä (70) ja aika (3-5)


  • Siis perunoiden keittäminen kuorineen, soseutus ja jauhot.
    Se imeltyminen kyllä vaatii aika lämpimän paikan, kuten Crudokin tuossa mainitsi,
    uuninpankolla oisi paras jos semmoinen on olemassa. Minä oon joskus käyttänyt
    kylmälaukkua tähän tarkoitukseen; kuuma sose sinne ja kansi kiinni.. pirkka -niksi... :o)
    Muuten se kannattaa kääriä vaikka froteepyyhkeisiin, tai johonkin joka säilyttää lämpöä.

    Ja nestettä olen lisännyt vähän jo siinä vaiheessa, kuumaa keitinlientä tai sitten kiehautettua
    maito-voiseosta. Jos tuntuu että ei ala imeltymään niin siirappia vaan sekaan vähin erin.

    Uunissa tämä herkku saapi sitten olla vähintään sen parisen tuntia, kun pinta alkaa olla ruskeahko
    niin tarkista vielä maku ja kypsyys.

    Toivottavasti onnistuu !

    • 70 asteinen uuni on hyvä paikka...


  • Höpön höpö. Tee normaali, löysä perunamuussi ilman suolaa, heitä jauhot sekaan ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Aamusella halutessa loraus siirappia ja uuniin. Ei voi yksinkertasempaa olla.

    • Aivan - maailma on helppo paikka elää kun ei kanna huolta turhista. Kuten ruoan mausta ja laadusta.


    • Joskus tein noin ja alkoi käymään ja happanemaan. Sit aloin imellyttään imellyttämislämpötilassa.


    • Nykyisin yleinen tapa imeltää hapattamalla alle 60 asteessa. Noin 50-55 asteessa hapattaminen onnistuu parhaiten.


    • Miksi pitää hapattaa jos aamulla laittaa siirapin sekaan. Parempi tapa tehdä aamulla valmiiksi ja siiraappi sekaan ja uuniin paistumaan, niin ei happane.


    • Siirappia käytetään yleisesti peittämään käyneen ja happamoituneen maku, kun on yritetty imellyttää alhaisessa lämpötilassa.


  • kysyy,mutta se joka ei anna oikeaa vastausta.

    • Vaan kaikkein hölmöin lienee se, joka ei ymmärrä edes kysymystä.


  • 1. Kuoritaan perunat
    2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
    3. Soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä
    osa imellyttämistä
    4. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi
    5. Lisätään jauho. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
    6. Laitetaan 77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin
    7. Tarkistetaan imeltyminen noin puolen tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
    imeltymisestä
    8. Annetaan imeltyä 2-6 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin - yön yli aamuun
    9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Lisämakeutta ei tarvita.
    10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Takaisin ylös