Kuolema ja avioehto

ymmälläin

Meillä on avioehto. Ei lapsia. Miten käy toisen kuollessa, meneekö omaisuus sitten leskeltä pois, jos on avioehto tehty? Olen kuullut, että avioehdon voi tehdä vain avioeroa koskevaksi, tällöin ei koskisi kuolemaa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Jos on ns. normaali avioehto, miten omaisuus jaetaan toisen kuollessa jos lapsia ei ole? Meneekö omaisuus sisaruksille tms.? Miten avioehtoon pitää muotoilla, jos haluaa ettei se koske kuolemaa? Itse soisin omaisuuteni menevän puolisolleni turvaksi, jos kuolla kupsahdan, hänen kanssaan olen kuitenkin vuodet asunut jne.

5

1833

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • nyt sekaisin

   Lapsettomana kuolleen perii aina aviopuoliso, ellei jäänyt testamenttia jonkun muun hyväksi. Siihen ei avioehto vaikuta mitään. Kuolemantapauksessa avioehto aiheuttaa sen, että puoliso joutuu maksamaan koko saamastaan summasta veroa, mutta jos leskeksi jäänyt sattuu olemaan vähemmän varakas osapuoli, ilman avioehtoa hän saisi osan perinnöstä tasinkona, josta ei tarvitsisi maksaa veroa.

   "Olen kuullut, että avioehdon voi tehdä vain avioeroa koskevaksi, tällöin ei koskisi kuolemaa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?"

   Täsmälleen sitä, mitä sanoitkin. Avioehto määrittelee vain sen, onko puolisoilla avio-oikeus toistensa omaisuuteen - eli käytännössä, saako vähemmän varakas osapuoli tasinkoa toisen omaisuudesta erossa tai kuolemantapauksessa. Jos avioehto on voimassa vain erotessa, avio-oikeus on olemassa, mikäli liitto päättyy toisen puolison kuolemaan. Ja jos ei halua avioehdon olevan voimassa myös kuolemantapauksessa, siihen tietysti kirjoitetaan jotain tähän tapaan: "... mikäli avioliittomme päättyy avioeron johdosta". Netistä löytyy varmasti malleja, mutta jos näitä omaisuusasioita oikeasti haluaa hallita niin, että ymmärtääkin, mitä on tullut allekirjoittaneeksi, kannattaa varmasti satsata muutama satanen asianajajaan, jonka pakeille menee kertomaan tilanteen ja miten sen haluaa olevan, niin hän selittää vaihtoehdot ja laatii paperit niin, että ne ovat oikein.

   • morsian-09

    "os näitä omaisuusasioita oikeasti haluaa hallita niin, että ymmärtääkin, mitä on tullut allekirjoittaneeksi, kannattaa varmasti satsata muutama satanen asianajajaan,"

    Avioehdon tekeminen asianajajan opastuksella maksoi meille vain 120 e.


  • kuhanvaan

   Sait hyvät vastaukset varsinaisiin kysymyksiisi.
   Seassa oli myös kysymys: "Meneekö omaisuus sisaruksille tms.?"
   Sinun kuoltuasi ensiksi ei mene koska leski perii sinut, mutta avioehto vaikuttaa kuitenkin lesken kuoltua siten, että sinulta ilman testamenttia lesken perimä omaisuus jaetaan sivuperillisillesi ja lesken omaisuus hänen perillisilleen. Tosin leski on saanut kuluttaa omaisuuden, mutta ei saa testamentata sinulta lain perusteella perimäänsä osuutta. Tämä lapsettomien avioparien lesken jälkeinen selvittely on usein hankalaa ja vaatii lähes aina asiantuntija apua. Toivottavasti tämä ei sekoita 1. vastauksen mukaisia suunnitelmiasi.

  • kiitoksia

   Kiitoksia vastauksista. Avioehdossa tosiaan lukee , en muista sanatarkasti, mutta jotain sinne päin, että jos liitto päättyy avioeroon. Olin vain alkanut epäillä, ettei se riitä, vaan että olisi pitänyt myös lukea jokin lause esim. "toisen kuollessa toisella oikeus kuitenkin toisen omaisuuteen" tms. Vaikeeta.

  • helppoa

   Keskinäinen testamenti on selkeä. Menee tosi helposti oikein

   Täten määräämme että jomman kumman kuollessa perii jäljelle jäävä koko omaisuuden.

   Ns lakiosuutta on vain ja ainoastaan lapsilla ja jos niitä ei kerran ole ei asiasta tarvitse koskaan taistella.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Netta pelkäsi Maisan nappaavan kauramiljanäärin

   Samanlaisia naisia tuntuvat muutenkin olevan. Tietää kertoa: https://www.seiska.fi/rikos/kauramiljonaari-jp-kukkosen-ne
   Kotimaiset julkkisjuorut
   162
   7244
  2. Harvinaiset kuvat: Iskelmäkuningatar Eini ja Lars-rakas yhdessä juhlimassa "Jotain suurta pienen..."

   Iskelmäkuningatar Eini oli tänä vuonna Linnan juhlissa puolisonsa Lars Pajumäen kanssa. Lars-puolisoa ei ole paljon julk
   Suomalaiset julkkikset
   38
   2150
  3. Jouluahdistus

   Mitä te sinkut teette Jouluna?
   Sinkut
   135
   2107
  4. Se olet todella sinä

   En voisi onnellisempi olla ❤️ Se olet oikeasti sinä joka mulle kirjoitellut ❤️ Mulla ollut ihan kamala ikävä sinua ❤️
   Ikävä
   121
   1915
  5. Tietäisinpä mitä sinä haluat

   Annat vihjeitä, että haluaisit kenties lähentyä, mutta jos otan askeleen lähemmäs, saan osakseni vain torjuntaa. En tied
   Ikävä
   62
   1528
  6. Olet tosi ihana

   Ja rakas.
   Ikävä
   62
   1233
  7. Voitko nainen kertoa

   Miksi rakkaus sinua kohtaan ei vain lopu vaikka kuinka yrittää :(
   Ikävä
   60
   1197
  8. Jodel ei toimi

   Aina kun avaan jodelin se vaan crashaa välittömästi? Mitä voin tehä asialle?
   Viihde ja kulttuuri
   9
   1182
  9. Edellinen alotukseni poistui joten

   Uusiksi sama. Hyvää viikonloppua ystävä ja anteeksi kaikesta.
   Ystävyys
   148
   1100
  10. Miehelle tämä

   Voi olla tosi vaikea olla normaalisti kun sinua jos joutuu katsomaan. Olet niin komea.
   Ikävä
   119
   1070
  Aihe