Kuolema ja avioehto

ymmälläin

Meillä on avioehto. Ei lapsia. Miten käy toisen kuollessa, meneekö omaisuus sitten leskeltä pois, jos on avioehto tehty? Olen kuullut, että avioehdon voi tehdä vain avioeroa koskevaksi, tällöin ei koskisi kuolemaa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Jos on ns. normaali avioehto, miten omaisuus jaetaan toisen kuollessa jos lapsia ei ole? Meneekö omaisuus sisaruksille tms.? Miten avioehtoon pitää muotoilla, jos haluaa ettei se koske kuolemaa? Itse soisin omaisuuteni menevän puolisolleni turvaksi, jos kuolla kupsahdan, hänen kanssaan olen kuitenkin vuodet asunut jne.

5

1855

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nyt sekaisin

      Lapsettomana kuolleen perii aina aviopuoliso, ellei jäänyt testamenttia jonkun muun hyväksi. Siihen ei avioehto vaikuta mitään. Kuolemantapauksessa avioehto aiheuttaa sen, että puoliso joutuu maksamaan koko saamastaan summasta veroa, mutta jos leskeksi jäänyt sattuu olemaan vähemmän varakas osapuoli, ilman avioehtoa hän saisi osan perinnöstä tasinkona, josta ei tarvitsisi maksaa veroa.

      "Olen kuullut, että avioehdon voi tehdä vain avioeroa koskevaksi, tällöin ei koskisi kuolemaa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?"

      Täsmälleen sitä, mitä sanoitkin. Avioehto määrittelee vain sen, onko puolisoilla avio-oikeus toistensa omaisuuteen - eli käytännössä, saako vähemmän varakas osapuoli tasinkoa toisen omaisuudesta erossa tai kuolemantapauksessa. Jos avioehto on voimassa vain erotessa, avio-oikeus on olemassa, mikäli liitto päättyy toisen puolison kuolemaan. Ja jos ei halua avioehdon olevan voimassa myös kuolemantapauksessa, siihen tietysti kirjoitetaan jotain tähän tapaan: "... mikäli avioliittomme päättyy avioeron johdosta". Netistä löytyy varmasti malleja, mutta jos näitä omaisuusasioita oikeasti haluaa hallita niin, että ymmärtääkin, mitä on tullut allekirjoittaneeksi, kannattaa varmasti satsata muutama satanen asianajajaan, jonka pakeille menee kertomaan tilanteen ja miten sen haluaa olevan, niin hän selittää vaihtoehdot ja laatii paperit niin, että ne ovat oikein.

      • morsian-09

        "os näitä omaisuusasioita oikeasti haluaa hallita niin, että ymmärtääkin, mitä on tullut allekirjoittaneeksi, kannattaa varmasti satsata muutama satanen asianajajaan,"

        Avioehdon tekeminen asianajajan opastuksella maksoi meille vain 120 e.


    • kuhanvaan

      Sait hyvät vastaukset varsinaisiin kysymyksiisi.
      Seassa oli myös kysymys: "Meneekö omaisuus sisaruksille tms.?"
      Sinun kuoltuasi ensiksi ei mene koska leski perii sinut, mutta avioehto vaikuttaa kuitenkin lesken kuoltua siten, että sinulta ilman testamenttia lesken perimä omaisuus jaetaan sivuperillisillesi ja lesken omaisuus hänen perillisilleen. Tosin leski on saanut kuluttaa omaisuuden, mutta ei saa testamentata sinulta lain perusteella perimäänsä osuutta. Tämä lapsettomien avioparien lesken jälkeinen selvittely on usein hankalaa ja vaatii lähes aina asiantuntija apua. Toivottavasti tämä ei sekoita 1. vastauksen mukaisia suunnitelmiasi.

    • kiitoksia

      Kiitoksia vastauksista. Avioehdossa tosiaan lukee , en muista sanatarkasti, mutta jotain sinne päin, että jos liitto päättyy avioeroon. Olin vain alkanut epäillä, ettei se riitä, vaan että olisi pitänyt myös lukea jokin lause esim. "toisen kuollessa toisella oikeus kuitenkin toisen omaisuuteen" tms. Vaikeeta.

    • helppoa

      Keskinäinen testamenti on selkeä. Menee tosi helposti oikein

      Täten määräämme että jomman kumman kuollessa perii jäljelle jäävä koko omaisuuden.

      Ns lakiosuutta on vain ja ainoastaan lapsilla ja jos niitä ei kerran ole ei asiasta tarvitse koskaan taistella.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1525
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      171
      1230
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1070
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      967
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      86
      890
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      787
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe