Undulaateista

farkku

Olen haaveillut jonkun aikaa undulaateista. Haluaisin kysyä tietävimmältä vähän enemmän:

1. Mitkä ovat ne ruoat, mitä undulaatille ei missään nimessä saa syöttää?

2. Onko undulaattien pakko päästä joka päivä lentämään, haittaako yksi päivä viikossa jolloin ei lennätetä?

3. Kuinka hyvin undulaatin ääni kuuluu esim. kerrostalossa? Voiko häiritä naapureita (= valituksia?)

4. Onko undulaateille olemassa erilaisia ruokia? Jos on, mikä niistä on paras?

5. Mitä materiaalia ei saa käyttää undulaateilla, esim. kangas?

6. Kun undulaatit lentävät vapaalla, tapaavatko paskoa kaikkialle? Miten ison ikkunan kanssa menetellään, törmäävätkö siihen? Ensilennossa käskettiin peittää ikkunat ja peilit, miten jatkossa?

7. Miksi juoma-automaatti olisi vaihdettava vuoden välein?

Kertokaa vielä jotain, mitä ei yleensä kerrota kirjoissa tai netissä ja suositelkaa jotain nettisivua missä hyvää tietoa undulaateista.

10

1825

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      1. Ne mitkä linnuille ylipäätään ovat myrkkyä tai ainakin haitallisia suurina annoksina, siis alkoholi, suklaa, avokado, kofeiini (kahvi, tee, kolajuomat, energiajuomat), luumun, kirsikan ja persikan kivet. Lisäksi tietysti kannattaa vältellä kaikkea kovin suolaista ja rasvaista ja hyvin sokerisia herkkujakin vain kohtuudella. Ja tietysti kannattaa vahtia ettei lintu pääse vapaana ollessaan nakertelemaan myrkyllisiä huonekasveja tai muita haitallisia aineita.

      2. Jos useimpina päivänä lintu saa lennellä paljon ei päivä pari häkitystä silloin tällöin haittaa, kerran pari vuodessa eli esim loman aikana tilapäisesti ei haittaa vaikka useammankin päivän lintu joutuisi häkissä viettämään. Huolehdi kuitenkin että jos lintu joutuu usein pitämään häkkipäiviä on häkki sen verran iso että siellä edes pienen pyrähdyksen mahtuu tekemään (noin 100-120 sentin pituinen alkaisi olla kiva tai toki isompikin jos suinkin tilaa on).

      3. Riippuu ihan talosta ja sen äänieristyksen laadusta, ja naapureiden asenteesta (jotkuhan valittaa esim koiran haukkumisesta vaikka koira omistajineen olisi ollut pari viikkoa ihan muualla...). Yleensä undun ääni on kyllä kohtuullinen ja ihan hyvin siedettävissä jossei ihan paperista talo ole ja satu erityisen herkkä naapuri.

      4. Tokihan ruokia on useanlaisia ja yleensä kannattaa ruokkia lintu mahdollisimman monipuolisesti. Kuivana perusruokana on joko siemenet tai pelletit tai niiden yhdistelmä, suosittelisin ainakin osan kuivamuonasta antamaan pelletteinä jos niitä suinkin löytyy undukoossa, niin ei tarvitse niin kauheasti miettiä muun ruokinnan ravintokoostumusta ja vitamiineja ja hivenaineita. Siemenseoksissa kannattaa suosia pakattuja versioita, irtosiementen mukana saattaa joskus tulla kutsumattomia ötökkävieraita, jotka kyllä voi välttää käyttämällä pussi pakastimessa ennen käyttöä. Kokeilemalla löytää sen hyvän merkin, esim Prestigen seokset on usein laadukkaita. Lisäksi undulle annetaan silloin tällöin "voimaruokaa" (etenkin siemenillä ruokittaessa) ja monipuolisesti kaikkea tuoretta (hedelmiä, salaattia/voikukkaa, vihanneksia, keitettyä pastaa/riisiä/kananmunaa voi sotkea esim pilkottuihin sekavihanneksiin jne). Pelkää siemenseosta kuivamuonana syöville kannattaa antaa silloin tällöin vitamiini/hivenainekuuri esim jauheena tuoreruoan seassa tai juomaveteen sekoitettavilla valmisteilla.

      5. Ei joku tietty materiaali yleisesti ole "kiellettyä", kunhan katsoo että juuri se nimenomainen pala ei ole linnulle vaaraksi, esim se ei voi nakertaa ja niellä siitä teräviä tai myrkyllisiä palasia, tai langanpäitä ei repsottele niin että lintu voi takertua niihin kynsistään tai varpaistaan tai kuristua (huom! joissain leluissa on turhan pitkiä ripustusketjuja tai naruja joihin lintu voi hirttäytyä, kieputtele liian pitkät pätkät orsien tai häkin pinnojen ympärille!) . Valvonnan alla voi leikkikaluina olla hieman harsumpia tuotteita, mutta yksin linnun kanssa häkkiin kannattaa jättää vain ehdottoman turvallisia tuotteita. Leluja kannattaa ylipäätään seurailla ettei niihin käytössä ala tulla vaarallista kulumaa ja uusia tarvittaessa. Maalaisjärjellä pärjää tässä aika pitkälle. Keittoastioissa tosin teflonipinnoitteisten astioiden kanssa kannattaa olla erityisen varovainen lintutaloudessa, jos teflon pääsee ylikuumenemaan voi syntyvät huurut tappaa linnut aika tehokkaasti. Samoin maalien, liimojen, hyönteismyrkkyjen, suitsukkeiden, hiuslakkojen, deodoranttien yms sumutteiden kanssa kannattaa olla varovainen lintujen lähellä ja viedä linnut mielummin eri huoneeseen tai jopa kokonaan muualle (remontit) käytän ajaksi ja tuulettaa hyvin.

      6. Kyllähän niitä yksittäisiä kikkareita väistämättä leviää mihin sattuu, mutta suurin osa yleensä keskittyy kiipeilypuiden tms suosituimpien oleskelualueden alle, mitkä voi sitten suojata paperilla tms kuivikkeella. Undun uloste on kuitenkin niin pieni ja nopeasti kuivuva että siitä harvoin muuta kuin esteettistä ongelmaa tulee. Alussa kannattaa isot ikkunat ja peilit peitellä (tai vaikka sumutella mattapintaiseksi maidolla), niin että lintu oppii siinä olevan esteen, vähitellen sitten raottelee niitä enemmän näkysälle kunnes lintu osaa väistää niitä suojaamattomanakin.

      7. Enpä ole itse moisesta "säännöstä" ennen kuullut. Ei kait se juomapullo missään tietyssä ajassa kelvottomaksi mene, kunhan sen muistaa pestä huolellisesti harjan ja kuuman veden kanssa aina vettä vaihtaessa (linnuillekin hyviä ovat hamsteripullot, niissä vesi pysyy puhtaampana kuin avokupeissa, toki kannattaa varmistaa ensin että lintu varmasti osaa siitä juoda ennen avokupin lopullista poistamista). Pullon voi vaihtaa jos se on rikoontunut tai siinä on pinttynyttä likaa jota ei saa kunnolla pestyä pois. Toki jos pullossa on jotain kohtia mitä ei saa kunnolla pestyä on se hyvä silloin tällöin uusia ettei sinne ala kertyä haitallisia bakteereja.

      • juips pitäs tietää..

        Kuule älä kukaan harkitte ottavas undua jos ei oo lintukokemusta! Muutenki pitäs olla hoitanu kaverin unduu tai käydä kasvattajal hoitamas, ei riitä joku "joo tätä ruokaa kerran päiväs ja tätä kaks, ja pitää antaa linnun lentää vapaana" haloo toivottavasti kaikki tajuu mitä tarkoitan! Ja kenenkää ei tartte nyt ajatella että "tietäspä toi mistä puhuu" koska mul on kaikil tietoks 3 unduu!

        Enkä tos tarkota olla mikään hirmu tyly mutta tarkotan mitä sanon!


      • reetta+riitta
        juips pitäs tietää.. kirjoitti:

        Kuule älä kukaan harkitte ottavas undua jos ei oo lintukokemusta! Muutenki pitäs olla hoitanu kaverin unduu tai käydä kasvattajal hoitamas, ei riitä joku "joo tätä ruokaa kerran päiväs ja tätä kaks, ja pitää antaa linnun lentää vapaana" haloo toivottavasti kaikki tajuu mitä tarkoitan! Ja kenenkää ei tartte nyt ajatella että "tietäspä toi mistä puhuu" koska mul on kaikil tietoks 3 unduu!

        Enkä tos tarkota olla mikään hirmu tyly mutta tarkotan mitä sanon!

        Miksi ei saisi hankkia undulaattia jos ei ole lintukokemusta ennestään? Samalla logiikallahan ei kannattais ottaa mitään eläintä jos siitä ei oo kokemusta = ei voisi ottaa eläintä ollenkaan koska jostain ne kokemukset tulee. Kaverin tai kasvattajan luona hoitamassa käyminen varmaan antaa vaan kuitenkin hieman osviittaa.

        Itse sain ekat undulaattini kun olin 10v, ja aikaisempaa kokemusta ei linnuista lemmikkeinä ollut. Kirjoja luin ennen hankintaa ja that's it. Nyt siitä on kulunut 9 vuotta, ja linnut elävät vieläkin.

        Tosin, viestisi laadusta päätellen, olet trolli.


    • lepulkki

      undujen pitäisi saada joka päiväolla häkin ulko puolella 45min. siis jos ostat kaksi jos yhden sen kanssa pitää olla paljon

      • lintujenomistaja

        Niin paljon kysymyksiä... tiivistetysti (jos osaan ;) )

        Undulaatti on parvilintu ja elää luonnossa jopa tuhansien yksilöiden parvissa, eli minimi "parvi" lemmikkiundulaatilla olisi 4, mutta 6 parempi. EI MISSÄÄN NIMESSÄ YHTÄ LINTUA! kaksikin parempi!

        1 Undulaatti ulostaa 10-15 minuutin välein, joten siitä voi päätellä kuin paljon sitä tulee, ja vielä useammasta linnusta yhteensä.

        Undulaatit ei todellakaan ole siistejä eläimiä (tai sitten on harvinaisia yksilöitä), sillä siemeniä ja niiden kuoria heitellään ympäriinsä, siis myös häkin ulkopuolelle. Sulkia ja höyheniä, sekä lintujen ihosta irtoavaa pölyä leijuu ja lentää ilmassa joka paikassa. Eli saa olla kyllä siivoomassa sitten ihan 24/7 jos haluaa kämppänsä pitää putipuhtaana linnuista (vaikka niinhän ei kukaan lemmikin omistaja voi ajatella ;) ). Ja muuten niitä siemeniä ja höyheniä löytyy sitten ihan joka paikasta, sellaisistakin, joissa linnut eivät ole ikinä käyneet, tai mihin niiden oletetaan olevan mahdottomia kulkeutua.

        Tämän lisäksi vielä nuo eivät ole mitään hiljaisia lemmikeitä, huutoa ja pulputusta kyllä riittää (siis mitä puheliaampi/äänekkäämpi lintu, sitä onnellisempi se on elämäänsä)!!

        Plus tähän vielä kaikki muu hoitaminen ja tietotaito, sekä rahallinen hinta lintujen elämän ylläpitämiseen (syövät uskomattoman määrän, noin pieniksi otuksiksi), ja tuhottu omaisuus, sillä nokka tuhoaa kaiken mielenkiintoisen mihin pääsee käsiksi, sitten ne vielä tarvitsevat paljon ihmisen seuraa, sillä hoitajaansa tottunut lintu ajattelee hoitajansa parven jäsenenä. Älykkäinä pikkupapukaijoina myös uusia virikkeitä ja tekemistä tulee olla aina saatavilla.

        noh, yritin tiivistää :)

        Että ehkä nyt ymmärrätte, miksi edellä joku sanoi ettei lintuihin kokemattoman sellaista pidä hankkia?
        Mielestäni ehdottomasti voi, (onhan näissä paljon hyvääkin, vaikka kyllä aika "hullu" tarvitsee olla, että niitä jaksaa hyvin hoitaa ;) ), kunhan vain ymmärtää ne tosiasiat, mitä linnut tuovat mukanaan.


      • hippotus
        lintujenomistaja kirjoitti:

        Niin paljon kysymyksiä... tiivistetysti (jos osaan ;) )

        Undulaatti on parvilintu ja elää luonnossa jopa tuhansien yksilöiden parvissa, eli minimi "parvi" lemmikkiundulaatilla olisi 4, mutta 6 parempi. EI MISSÄÄN NIMESSÄ YHTÄ LINTUA! kaksikin parempi!

        1 Undulaatti ulostaa 10-15 minuutin välein, joten siitä voi päätellä kuin paljon sitä tulee, ja vielä useammasta linnusta yhteensä.

        Undulaatit ei todellakaan ole siistejä eläimiä (tai sitten on harvinaisia yksilöitä), sillä siemeniä ja niiden kuoria heitellään ympäriinsä, siis myös häkin ulkopuolelle. Sulkia ja höyheniä, sekä lintujen ihosta irtoavaa pölyä leijuu ja lentää ilmassa joka paikassa. Eli saa olla kyllä siivoomassa sitten ihan 24/7 jos haluaa kämppänsä pitää putipuhtaana linnuista (vaikka niinhän ei kukaan lemmikin omistaja voi ajatella ;) ). Ja muuten niitä siemeniä ja höyheniä löytyy sitten ihan joka paikasta, sellaisistakin, joissa linnut eivät ole ikinä käyneet, tai mihin niiden oletetaan olevan mahdottomia kulkeutua.

        Tämän lisäksi vielä nuo eivät ole mitään hiljaisia lemmikeitä, huutoa ja pulputusta kyllä riittää (siis mitä puheliaampi/äänekkäämpi lintu, sitä onnellisempi se on elämäänsä)!!

        Plus tähän vielä kaikki muu hoitaminen ja tietotaito, sekä rahallinen hinta lintujen elämän ylläpitämiseen (syövät uskomattoman määrän, noin pieniksi otuksiksi), ja tuhottu omaisuus, sillä nokka tuhoaa kaiken mielenkiintoisen mihin pääsee käsiksi, sitten ne vielä tarvitsevat paljon ihmisen seuraa, sillä hoitajaansa tottunut lintu ajattelee hoitajansa parven jäsenenä. Älykkäinä pikkupapukaijoina myös uusia virikkeitä ja tekemistä tulee olla aina saatavilla.

        noh, yritin tiivistää :)

        Että ehkä nyt ymmärrätte, miksi edellä joku sanoi ettei lintuihin kokemattoman sellaista pidä hankkia?
        Mielestäni ehdottomasti voi, (onhan näissä paljon hyvääkin, vaikka kyllä aika "hullu" tarvitsee olla, että niitä jaksaa hyvin hoitaa ;) ), kunhan vain ymmärtää ne tosiasiat, mitä linnut tuovat mukanaan.

        Ja ei varmaan tulla ajatelleeksi asiaa, mutta kyllä siinä ihmissuhde helposti joutuu koetukselle, jos tulee erimielisyyksiä linnuist. Ja ei kannata olla yllättynyt jos jotkut vieraat/tutut alkavat sanomaan linnuist ja välttämään kyläilyä :)
        Ainakin selviää ne todelliset ystävät :)


    • sulooo

      mut hei olisko vinkkejä kuinka ne saa sieltä häkistä lentämään???? onko ne pakko ottaa väkisin? ku oon pitäny häkin luukkua auki ja houkutellu vaik millä. Laittanu hirssiä ym. ulkopuolelle, mut ku ne ei tuu!! ;(( Miten te joilla unduja on ni tuleeko ne ihan itestään vai otatteko ne?

    • Ankku_

      Väkisin niitä ei saa ottaa pois häkistä, se vain luo linnuille stressiä. Häkin ulkopuolella olisi hyvä olla esimerkiksi lintupuu tai vastaavia systeemejä, joissa lintu voisi istua ja kiipeillä eikä sen olisi niin pelottavaa tulla häkistä pois. Anna luukun olla auki ja poistu itse huoneesta, anna sen luukun olla auki vaikka koko päivän (mikäli olet kotona). Kyllä ne jossain vaiheessa keksivät, toistaiseksi ne kokevat ulkomaailman vielä liian vaaralliseksi. Minulla ei ole undulaatteja vaan neitokakaduja, ja ne ovat kyllä kaikki aina innolla kiivenneet häkistä pois meille muuttaessaan. :) Tietysti vaikuttavia tekijöitä ovat ulkomaailman houkuttelevuus, pelottavuus ja lintujen kesyys.

    • kaneliii

      Mulla on 2 undulaattia ollut nyt pari viikkoa. (Ekat lintuni) Tietääkö joku miks uros unduni "pörhistelee" silleen hassusti aina välillä. siis tarkotan sillee et laittaa höyhenet niinku pörheiksi.

    • Ankku_

      Se on ihan normaalia toimintaa, jossa lintu asettaa höyhenensä kohdilleen. Tapahtuu usein sukimisen tai jännittävän tilanteen päätteeksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      90
      6286
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2594
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      30
      2130
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1837
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1641
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1347
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe