Kuuba nuoren silmin 1/2

Vivalasosialismo

Reilu pari viikkoa vierähti Kuubassa. Matkareitti oli kutakuinkin seuraavanlainen: 5pv Havana- 2pv Trinitad - 5pv Santiago de Cuba - 2pv Havana.

Aluksi sen verran, että matkaseurueessa kannattaa olla ainakin yksi joku osaa espanjan alkeet sujuvasti, sillä siten saat reissusta varmasti paljon enemmän irti. Siis englannillakin pärjää, mutta monesti tuli eteen tilanne, että siitä ei ollut mitään hyötyä. Ja toiseksi ei mielestäni kannata lähteä mestoille sesonkiaikana, sillä silloin voi todella olla kylmää ja sateista (parina päivänä 18 ja satoi). Lisäksi jotenkin tuntui ettei ihmiset keskitty siihen turisteilta rahan hustlaamisee, eikä sitä Kuubaa nähny aidoimmillaa. Siis tää on vaa oma tuntemus. Ja siis tottakai niitä tyrkyttäjiä on aina mutta luulen että vähemmän. Ja sitte kannattaa hankkia Lonely planetin opas.

Havanna

Paikallisesta meiningistä ensinnäki sen verran, että heti ekana päivänä tuli pari pariskuntaa kyselee haluttaisko mennä illalla tanssii salsaa etc. että he näyttää mestan. No ekalle pariskunnalle sanottii että on vähän muita suunnitelmia, mutta toisen pariskunnan kanssa juttu luisti ja mentii lasilliselle päivällä (me tietenkin tarjottiin). Sain siinä jopa lahjaks sikarin jota miespuolinen opetti polttamaa. Sitten hänen kauttaan saatiin halvalla sikareita ns. pimeesti, mutta täysin aitoja (aitoustarroineen ja -sinetteineen), koska hänen enonsa tms. oli tehtaalla töissä (mutta kaikkiin pimeän sikarin myyjiin ei välttämättä kannata luottaa). Sitten sovittiin, että mennään viettää iltaa ja me tarjouduttiin maksamaan tietysti, koska heillä ei ole varaa (he siis harrastavat tätä), mutta ei itselle tullut siltikään mitenkään hyväksikäytetty olo. Pidettiin hauskaa ja saatii paljon tietää paikallisten päivittäisestä elämästä. Ja saatihan me clubillakin rommia turistihintaa halvemmalla. Pakko sanoa, että paras päivä koko reissun aikana. Tosin meillä kävi kyllä hyvä säkä sen parin suhteen kun synkkas niin hyvin. Mutta suosittelen.

No hirveesti ei nähtävyyksiä käyty kattoo. Havannassa Vallonkumousaukio on tosi kuollu eikä sinäänsä mitään nähtävää, mutta kaipa siellä on jokaisen pakko käydä näpsäsemässä pari kuvaa. Vallankumousmuseo oli ihan käymisen arvonen paikka. Suklaa"museo" on käymisen arvonen kaikille herkkusuille. Vähän joutuu jonottaa, mutta parasta suklaata ja kaakaota mitä oon koskaan saanu. Ja sen jonotuksen takii luultii et ois ollu kallis mutta ei; suklaalevy ja kaakao oli 3-4CUC. Sitte jos päivän alkoholiannoksena perus mojitot alkaa kyrsimää nii Plaza Viejalla on ööh kaakkois kulmassa kiva kahvio josta saa 1-2CUCilla maistella kahvia erilaisten viina/likööriyhdistelmien kanssa ja leivoksiakin tietty löytyy 1-2 CUCin hintaan. Niin ja drinksuista sen verran, että rommipohjaset on yleensä halvimmillaan 3CUCin paikkeilla ja bisset on halpoja 1-1,5CUC tölkki ja Bucanero miellytti allekirjoittanutta täyteläisyydellään.

Sitte jos haluaa saada mahan halvalla täytee niin kannattaa suunnata San Rafaelin kävelykadulle joka alkaa Capitolion kupeesta. Se on täynnä ns. pesopaikkoja joista sai wokkia, hamppareita, hodareita, pizzaa 5-15CUPin hintaan. Mutta leipiä missä on raakaa kinkkua/jotain lihaa välissä ei kannata välttämättä ottaa sillä ne oli suht pahan makusia ja sisäls yleensä jänteitä tms. suomalaiselle kermaperseelle tuntemattomia palasia. Lisäks ne mehut mitä ne myy on ihan taivaallisia. Ja yks halpa ihan kunnon marokkolaisvivahteinen ruokapaikka oisko ollu Al Meida vanhassa kaupungissa oli hyvä ja suht halpa; 9CUC pääruoka, juoma ja jälkkäri.

Ja rantaihmiset, läheiselle rannalle pääsee halvalla käyttäen Hop-On bussia joka lähtee Parque Centralilta (siellä on myös aikataulut) ja kustantaa edestakas 3CUC.

Havanan vierailun ajaksi majoitussuositukseni on "House in front of the sea" (löytyy esim. Kilroyn sivujen kautta) about 20CUC/huone/yö. Hyvällä paikalla nimen mukaisesti merinäköalalla varustettuna. Huolimatta kaukaisesta sijainnistaan vanhaan kaupunkiin nähden hyvällä paikalla syystä, että aallonmurtaja oli todella viihtyisä paikka arskan ottoon ja kirjan lukemiseen, kun ei ollut kaupustelijoita hännystelemässä ja siinä lähellä oli hodarikojuja josta sai 5CUP:lla (siis paikallisella pesolla) kelposyötävää. Lisäksi viikonloppuna nuoriso kerääntyy sankoin joukoin aallonmurtajalle viettämään iltaa rommin kera, joka oli hyvä paikka tehä tuttavuuksia paikallisten kanssa. Eiku rommi pullo ja pari ylimäärästä muovimukia mukaan niin eiköhän niitä kavereita ala löytymää :D. Ite viihdyin aamu seiskaan asti mestoilla ja siis se oli täysin turvallista. Poliisejakin siinä oli pari kattomassa että hommaa menee niin kun pitää. Tosin ei kannata ottaa paljoa rahaa mukaan koska sitä ei tosiaan paljoa tarvi kun kioskista saa 0,7 rommiputelin 4CUCilla ja voi sinne joukkoon eksyä pitkäkyntisiäki. Mutta ehdottomasti omasta mielestä paras illanvietto paikka vkonloppusin.

5

942

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • C u Fidel

      Tosi Hienoa että joku viitsii kirjoittaa kokemuksistaa näin!! Itse olen lähdössä helmikuussa kuukaudeksi Kuubaan ja oli tosi kiva lukea kokemuksiasi!! Siisti juttu, Thänks!!

    • dfgjjdj

      Aitoja sikareita, juu, aitoustarroineen ja sinetteineen.
      Sikareita ne kyllä oli mutta eivät "aitoja" eli eivät sitä merkkiä ja mallia kuin minä myytiin.

      Minäkin törmäsin useisiin sikarinmyyjiin joiden veli, vaimo tai eno oli töissä tehtaalla. Kerran baarissa pitkän keskustelun jälkeen tyyppi kertoi olevansa itse töissä tehtaalla (Partagasilla), näytti jopa "aidon" henkilökorttinsa.

      Halvalla ei vain aitoja saa. Jos kyse on aidoista mutta varastetuista, on niillä hintaa tuolloinkin reilusti. Harmi vain että moni sitten pettyy kuubalaisiin sikareihin poltettuaan näitä "aitoja", ehkä huonosti kääärittyjä joissa pahimmillaan banaaninlehteä sisällä.

      HALVALLA EI SAA AITOJA. PISTE. EI KOSKAAN. PISTE.

      • Vivalasosialismo

        ...maistuivat kutakuinkin samalle kuin aidot saman merkkiset ja malliset ja olivat hyvin kääritty. Toinen tapa saada vielä halvempia sikareita on mennä vaikkapa Cubatur:n Vinales reissulle joka vierailee mm. sikaritehtaalla ja tupakkaviljelmällä. Viljelmiltä ei tietenkään saanut tehtaissa käärittyjä, joten eivät siinä mielessä ollet aitoja, mutta olivat tehty samoista raaka-aineista (toimitti tehtaalle) käärittyjä. Kymmenen Cohiba Robuston nippu oli 10CUC (kaupassa 10CUC/kpl), tosin joukkoon mahtui pari heikosti käärittyä. Mutta se tuntui ainakin luotettavalta kerta matkanjärjestäjälläkin oli näppinsä pelissä. Ja luulen että niidenki toiminta on valvottua. Tai en tiedä kuinka pitkälle tuossa vedättämisessä mennään. Mulle ainaki maistu!

        Mutta yhdyn edelliseen siinä mielessä, että ei niiltä pimeiltä kannata välttämättä ostaa.


      • cfhafhhh
        Vivalasosialismo kirjoitti:

        ...maistuivat kutakuinkin samalle kuin aidot saman merkkiset ja malliset ja olivat hyvin kääritty. Toinen tapa saada vielä halvempia sikareita on mennä vaikkapa Cubatur:n Vinales reissulle joka vierailee mm. sikaritehtaalla ja tupakkaviljelmällä. Viljelmiltä ei tietenkään saanut tehtaissa käärittyjä, joten eivät siinä mielessä ollet aitoja, mutta olivat tehty samoista raaka-aineista (toimitti tehtaalle) käärittyjä. Kymmenen Cohiba Robuston nippu oli 10CUC (kaupassa 10CUC/kpl), tosin joukkoon mahtui pari heikosti käärittyä. Mutta se tuntui ainakin luotettavalta kerta matkanjärjestäjälläkin oli näppinsä pelissä. Ja luulen että niidenki toiminta on valvottua. Tai en tiedä kuinka pitkälle tuossa vedättämisessä mennään. Mulle ainaki maistu!

        Mutta yhdyn edelliseen siinä mielessä, että ei niiltä pimeiltä kannata välttämättä ostaa.

        Cohibaa kääritään muistaakseni vain kahdessa "tehtaassa": El Laguito ja The Real Fabrica de Tabacos Partagás.
        Kyllä tiloilta saa hyviäkin epäilemättä. Olisinpa itse päässyt Vinalesiin ja Pinar Del Rioon.

        Varmaan maistuivat, sen uskon!!!


    • Rane__

      Useamman Kuuban reissun tehneenä ja tuhansia sikareita polttaneena voin kyllä sanoa etteivät ne Kuubassa kadulla yksityishenkilöiden myymät sikarit ole aitoja, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä että ne olisivat aina täysin huonoja.

      Yli 90% noista kadulla "pimeästi" myytävistä sikareista on väärennettyjä (niitä tarroja on helppo varastaa tehtaalta), eikä niillä ole useimmiten yhtään mitään tekemistä sen merkin kanssa jona ne myydään, joskus niissä on myös jotain muutakin seassa kuin pelkkää tupakkaa. Loput 10% ovat sitten niitä 2. luokan tekeleitä joita työntekijät saavat ostaa itselleen suht halpaan hintaa tai ovat jotenkin onnistuneet varastamaan tehtaalta. Maaseudulla on tarjolla myös maanviljelijöiden itsensä tekemiä sikareita ja olen pari kertaa saanut polkuhintaan mitä parhaimpia jätti sikareita.

      Itse olen aina pyytänyt saada maistaa sitä mitä olen ostamassa ja jos laatu on tuntunut olevan minulle riittävä, niin olen useimmiten aina isomman määrän niitä ostanut ja koko reissun ajan niitä poltellut. Vaikka joskus nuo piraatti/2. luokan sikarit ovat parempia kuin jotkin halpamerkit mitä täältä koto Suomesta saa, niin kotiin asti noita piraatti tai 2. luokan sikareita ei kannata alkaa rahtaamaan, vaan ne tuliaiset kannattaa aina ostaa oikeasta liikkeestä/tehtaalta. Lentokentällä myytävät sikarit ovat useimmiten törkeän ylihintaisia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Evita Enni Bettiina Kolmosen 3 vuoden ja 2 kuukauden mittaiseen

      23-vuotias Kolmonen suunnitteli aseellista iskua Isonkyrön yläkouluun. Hän muutti mielensä viime hetkellä. Koulusurmaa K
      Maailman menoa
      147
      3060
    2. Suojatiellä ei tarvitse kiittää!!

      Suomen liikennesääntöihin kuuluu että jalankulkija suojatiellä on ykkönen ja auto ym.ajoneuvo kakkonen.Ärsyttävää kun ny
      Maailman menoa
      159
      2327
    3. Rasistinen ääripersu iski Oululssa taas

      Jo toinen veitsihyökkäys Oulun Valkeassa: viitteitä, että teko olisi kopio edellisestä viikosta, sanoo poliisi. Kauppak
      Maailman menoa
      479
      2153
    4. Nainen, tilanne on sellainen

      kovin erikoinen, ja sellainen, etten sitä tänne voi kirjoittaa. Mutta voin sanoa olevani kiperässä tilanteessa, tilantee
      Ikävä
      127
      2064
    5. En usko että nainen meidän suhteesta

      Olisi tullut mitään. Kumpikin olisi ollut koko ajan mustasukkainen, kateellinen ja katkera jostain. Volatile combination
      Ikävä
      63
      1069
    6. Paula Koivuniemi täyttää tänään 77 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi on yksi Suomen iskelmätaivaan legendaarisimmista tähdistä. Laulajatar on ollut suomalaisten kestosuosik
      Suomalaiset julkkikset
      24
      1059
    7. Tollanen supernainen oot...

      Kunnon pakkaus, ja sitten asut jonkun idiootin kanssa jossain korvessa. Oliko sulla siinä joku ajatuskin kun siihen ru
      Ikävä
      88
      1005
    8. Miten pitkään olet kirjoittanut

      omalle kaivatulle ?
      Ikävä
      79
      961
    9. Vielä näistä Oulun puukotuksista.

      Nyt on kovasti julkisuudessa esillä nämä kaksi Oulussa tapahtunutta rasistisin motiivein tehtyä puukotusta, jotka minist
      Maailman menoa
      181
      926
    10. Rita Niemi-Manninen kuittailee Aki-rakkaalleen Selviytyjät-osallistumisesta: "Akihan ei..."

      Pärjääköhän Rita paremmin viidakossa kuin Aki-rakas pohjolassa…?!? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/rita-niemi
      Suomalaiset julkkikset
      12
      875
    Aihe