Todellisuudessa kouluväkivaltaa

jami.

Hiljattain Hesarikirjoitus vaatii kärkkäästi sanan "koulukiusaaminen" vaihtamista yleisessä kielenkäytössä kuvaavampaan muotoon. Kirjoittajan mukaan kyse on kouluväkivallasta, ei -kiusaamisesta.

Kirjoittaja oli oikeassa. "Kiusaaminen" on lähellä sanaa "kiusoitteleminen", joka ei yhtään kuvaa sitä, mitä tämä ilmiö kouluissa todella pitää sisällään! Ihmiset harrastavat raakaa ja julmaa henkistä ja fyysistä pahoinpitelyä ja väkivaltaa. Sitä tapahtuu myös koulussa. Paljon. Hyvinkin paljon. Siksi kiusoittelu tai kiusaaminen eivät ole kuvaavia termejä, ne taitavat kuultaa menneisyydestä, ajalta jolloin ihmiset eivät ottaneet lapsien kärsimyksiä tosissaan muissakaan asiayhteyksissä. Nykyään suhtautumiset ja asenteet ovat sikäli sentään paremmalla mallilla, että koulukiusaamiskysymys on enemmän tapetilla, joten koulukiusaaminen todella HUUTAEN VAATII että se muutettaisiin sanana pätevään muotoon: kysehän on samasta ilmiöstä kuin perheväkivallassa, ihmisen ihmiselle tekemässä vääryydestä.

Niin. Koulussa on oppilaita, joiden elämä on ahdistusta ja kestämätöntä kriisiä koko koulupäivän ja koko koulupäivän ulkopuolisen ajankin. Ihmisarvon polkemista, verta, kyyneleitä, vihaa ja häpeää. Ei se ihmiselle hyvää tee. Jos kutsumme tällaista elämää "kiusaamisen" värittämäksi, suhtaudumme liian kepeästi siihen, mihin meidän tulisi suhtautua kaikin tavoin ennaltaehkäisten.

Muutama tekijä tekee vielä kouluväkivallasta monia muita väkivallan muotoja pahempaa ja seurauksellisempaa:

- Kriittinen ikä (lapsuus & nuoruus) - varsinkin psykologisten kehitystehtävien aikaan osuva kiusaaminen voi olla todella ongelmallista mielenterveydellisen tulevaisuuden kannalta

- Kouluväkivalta laskee numeroita, mikä vähentää mahdollisuuksia hyviin kouluihin pääsemiseen, ja se edelleen hyvän elämän mahdollisuuksia.

- Koulu on sosiaalinen verkosto, jossa ihminen luo käsitystä itsestään. Oppilas joka ala-asteen luokassa luokitellaan noloksi, rumaksi tai friikiksi voi omaksua tämän kuvan identiteetikseen pitkäksi ajaksi.

- Sanotaan, että koulu on lapsen työpaikka. Koulu on velvollisuus, siitä ei voi kieltäytyä. Siellä on siis pakko käydä, jollei toisin järjestele. Se on väkisinkin jonkinlainen elämänsisältö kaikille. Mitä jos se on elämän kamalinta aikaa? Koulu on niin hallitseva osa lapsen ja nuoren elämää, että SIELLÄ tapahtuva väkivalta on sata kertaa raskaampaa kuin vapaaehtoisen harrastuksen piirissä tapahtuva. Kotiopetukseen siirtäminen voi olla lapsen eristämistä, se ei todellakaan ole mikään ratkaisu kouluväkivaltaan.

Mikä on ratkaisu? Se, että koulu huolehtii ettei sitä tapahdu. Asiaa ei saa sysätä yksin opettajien harteille, vana hitto vie vaikka palkallisten järjestyksenvalvojien niskaan! Koulun tulee olla turvallinen kaikille, mitä se ei todellakaan ole.

6

493

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....................

      jos kiusaamista harrastavat joutuisivat tarpeeksi usein syvällisiin puhutteluihin vaikka rehtorin kansliaan. Siellä käsiteltäisiin syitä, miksi juuri tämä oppilas kiusaa, ja yritettäisiin saada hänen omatuntonsa heräämään. Keskustelujen pitäisi olla vähintään tunnin mittaisia kerrallaan, ja sellaisia, että oppilas rupeaa oikeasti katsotuksi silmästä silmään niin että häntä rupeaa räpyttelyttämään, ja häneltä vaaditaan kunnolla perusteltuja vastauksia, joita voidaan sitten analyyttisesti kommentoida. Sitten vielä sanotaan, että tämä on kiellettyä ja väärin ja siitä tullaan rankaisemaan jatkossakin. Mielestäni myös kiusaajaporukat voisi erottaa niin, etteivät tyypit pääsisi edes välkällä toistensa kanssa tekemisiin. Oikein ongelmtapaus voitaisiin vaikka pistää välitunneiksi johonkin tyhjään huoneeseen tekemään tehtäviä, joissa hänen pitää harjoitella oikean ja väärän erottamista ja oikean valitsemista...

    • ....

      Ja mitä sanamuotoon tulee niin kouluväkivalta kuvaa kyllä nykyistä tilannetta enemmän kuin koulukiusaaminen.

      Kiusaamista oli se kun mummon aikaan ala-asteella pojat veti tyttöjä letistä.
      Nykyään ei ole tavatonta että kiusattu pesee vaatteitaan verestä ennenkuin uskaltaa mennä kotiin/luokkaan.

      Myös kiusaajien/väkivaltaisten oppilaiden rangaistukset pitäisivät olla väkivaltarikoksiin suhteutettuja eikä mitään päähän taputuksia tyyliin "olkaas nyt kiltisti älkääkä tapelko".

      • jami.

        Ei kuitenkaan kouluyhteisöissä tunnuta tajuavan, että se on iso ongelma. Valtava kaikkine seurauksineen. Kouluväkivaltaan suhtaudutaan vieläkin mm. siten, että tappolistan tekevä tyttö (joka vain purki koulun toiminnan vastuulla olevaa pahaa oloaan tekemällä k.o. listan!) viedään poliisin toimesta, ja kiusaajat jätetään rauhaan...Rehtori jätetään rauhaan... kaikki paitsi uhri.

        Tänään metrossa ollut uutinen kertoo miten paskalla tolalla on kiusaamiseen suhtautuminen. ):


      • Anonyymi
        jami. kirjoitti:

        Ei kuitenkaan kouluyhteisöissä tunnuta tajuavan, että se on iso ongelma. Valtava kaikkine seurauksineen. Kouluväkivaltaan suhtaudutaan vieläkin mm. siten, että tappolistan tekevä tyttö (joka vain purki koulun toiminnan vastuulla olevaa pahaa oloaan tekemällä k.o. listan!) viedään poliisin toimesta, ja kiusaajat jätetään rauhaan...Rehtori jätetään rauhaan... kaikki paitsi uhri.

        Tänään metrossa ollut uutinen kertoo miten paskalla tolalla on kiusaamiseen suhtautuminen. ):

        Sama jatkuu vielä yli 10v jälkeen


    • rikkoontunut

      Itse sain aikoinaan käytännössä turpiini pari kertaa välitunnilla - eikä sitä noteerattu edes "koulukiusaamisena". Rehtori oli päättänyt, että a) hänen koulussaan ei ole kiusaamista ja b) minä olin uhrina syypää kaikkeen.

      • vööööökiuju

        ITSE kävin koulua vuodesta 1968 ja 5-6 luokalle päästyäni alkoi HELVETTI. ja tuon helvetin teki koulun miesopettaja joka repi kurkusta ja paiskoi nurkkaan. ja tämä tapahtui ranuan portimon koululla ja opettajana oli korhonen. minusta kasvoi kovan luokan äijä ,mutta vihaani en unohda.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3467
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2099
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      204
      1791
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1699
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      273
      1045
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      929
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe